Provridningar och hästprat.

Datum ~ 2009-08-07 | Tid ~ 13:11:01
Kommentarer (0) | Allmänt
Som jag nämnde tidigare är provridninge för Quite Easy avkomman framflyttad - blir den av håller jag er uppdaterade..
Fuxen som ni alla har fått smygkikat på väntar jag fortfarande på ett beslut av ägarna som tvekar vid tanken på shettis sällskap. - löser det sig kommer även där en provridning att bokas in, efter att hästen genomgått en felfri veterinärbesktning.
I all förvirring är även en provridning på Camillie-FlamingoZ stoet f.04 planerad - hästen ska skos nästa vecka och därefter ska provridningen planeras in. Den hästen står i närheten vilket underlättar - slippa åka över hela Sverige..

Har även fått upp ögonen för en otroligt vacker valack f.00 här i närheten. Mer tävlingsklar än de 2 sistnämna vilket är precis det jag söker - om hjärtat får bestämma. Idag är det planerat att kontakta ägaren för en provridning och mer information. - har inte fått tag i denna, men fortsätter med detta på lunchen..


Att provrida en häst är väldigt påfrästande, både för ryttare, ägare och häst.
Som ryttare får du ca 1-1½ timme på dig, från stallet skötsel visning och provridning att bilda dig en uppfattning om hästens beteende, temperament och kunskap. Samtidigt blir du synad av en skeptisk ägare som vill sin häst det bästa, och som många gånger har ett speciellt sätt att rida sin häst.. Som häst har du ingen förvarning, en ny ryttare, nya hjälper kommandon och ridstil ska du anpassa dig efter och gilla, eller protestera och ogilla - detta till olika koncekvenser. Antingen till ett nytt hem, eller fler ryttare som sitter upp och gör sitt.

Att tänka på till provridning:
Förbered dig för provridningen genom att ta med frågor eller funderingar som kan vara aktuella för hästen.
Kolla upp försäkring, eventuella reseravationer eller tidigare skador som kan påverka provridningen eller möjgliheten för en lyckad affär. Någon eller några dagar innan är det lämpligt att rida en okänd häst för tränare. Dels för att få känsla, men även för att få tips "hur man går tillväga". Här får du ju även möjligheten att göra en "provridning" på en ny häst med bästa förutsättningar, du får prova dig fram, känna efter med har möjlighet till vägledning. Vid en provridning är det bra om en tränare eller liknanade kan följa med, en utomstående opatisk person kanske ser deffekter eller problem som man själv inte upptäcker. Filma gärna ritten för att i lugn och ro sedan sitta ner, fundera känna efter och be om råd.

Be gärna innan provridningen att du får vara med från stallet. Redan där får du möjligheten att bekanta dig med hästen från marken. Om hästen har några ovanor eller annat under tränsning eller sadling märks detta tidigt. Känn ingenom hästes ben gärna rygg och liknande för att utesluta en öm eller skadad häst. Lyft alla hovar och kolla igenom dessa. Stryk lätt med handen över hästen kropp, reagerar den för beröring någon speciell stans - fråga i sånnfall varför. När hästen är klar, be gärna ägaren alternativ ryttaren visa upp hästen i alla gångarter efter en framridning. Om ägaren väljer att inte göra detta, fråga varför. Väljer ägaren att sätta upp någon annan att visa hästen, be även här om en motivering till beslutet. Är hästen välskolad ska dessa rörelser även visas av ryttaren, samt visa hästen i hoppning om så önskas. Det är köparen som ställer kraven på vad hästen ska uppvisa under en provridning. Kraven ska självklart överensstämma med hästens utbildningsnivå och kondition.

När provridningen är avklarad bör en betänketid sättas.. För säljaren och hästen skull, samt möjligheten för köparen att fundera.. Även om provridningen var lyckad och gick bra, fundera och tänk efter. Mer än en gång, har hästen det jag söker? De frågetäcken som finns ska rätas ut.. Om allting känns bra, hör av dig till säljaren och diskutera hur man går vidare. Är en veterinärbesiktning gjord? - När och var, var nogrann med att allt är utrett och att det skrivs kontrakt om säljaren är okänd.. Är besiktningen inte genomförd, bestäm gemensamt klinik, vem står för vilka kostnader?
Går hästen igenom besiktningen utan större deffekter, köparen och säljaren är nöjd med det kontrakt som ska skrivas är det dags att hämta hem hästen - eller skicka den på transport. Detta ska även vara bestämt sedan tidigare så att inga oklarheter uppstår.

Därefter får vi hoppas att köpet var lyckat och att hästen håller förväntningarna.!
Lita inte alltid på ett ord, kolla upp bakrundsfakta och var nogrann, alla människor är inte ärliga!

Att tänka på vid veterinärbesiktning om köparen inte medverkar, klargör för ägaren att denna måste specifikt påpeka för veterinären att all fakta är godkänd att delas med köparen (För och efternamn). Är detta inte påpekat under besöket får veterinären under inga omständigheter dela informationen, journaler eller annat angående hästen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback