Olyckan

Datum ~ 2009-12-23 | Tid ~ 01:17:57
Kommentarer (7) | Allmänt
Olycka (söndag) :
Precis hemkommen från mina lektioner medan vi sitter och fikar i familjen (endast pojkvännen saknades) ringer en kvinna från stallet. Berättar att min häst gjort illa sig, då hon endast är förälder till en ridanade dotter förklarar hon "simpelt" vad som uppstått och ber mig komma till stallet. Efter vidare bedömning ansåg jag att det kanske inte var så viktigt. Upplysningen jag fick var:  "Din häst har ett sår under grimman, du kanske vill komma hit?"
Blev osäker om skadan var "värd att rycka ut för" eller bara en skråma. Skickade genast ett sms till Emma vars kunnanade är välbehövligt. Hon förklarar situationen på ett helt annat sätt och ber mer eller mindre om en utryckning. Hästen är illa skadad.

Kastar mig in i bilen skräckslagen, lättanden var att min mamma följde med och körde. Annars hade jag nog stannat och dött på vägen ensam. Kommer till stallet och en stor lättnad att Johanna var kvar. Lite moraliskt stöd och hästkunnanade i det läget var precis vad jag behövde.

Jag kollar genast upp min häst och upptäcker såret som Emma förklarat på telefonen. Skilla hade slagit i ett järnrör som stack upp ytterst lite på grinden till min hage. Därav hade hon ett stort jack i hakan med massvis med blod. Med Johannas hjälp lös vi och kollade hur djupt såret kan tänkas vara. När vi lyst en stund upptäcker jag genast - ben.. Käkbenet. Letar nervöst upp nummret och ringer jourhavande veterinär som dyker upp ca 40min senare. Efter många timmar och behandling är hon sydd 12stygn fått lugnande och skadan är "reparerad".

Därefter tackade jag veterinären för hjälpen och fick massor med läxa för hästens skull. Hästen ska dagligen få medicin (med hjälp av injektion) kvällstid, såret ska rengöras samt att hon ska dagligen tempas. Samt antiinflamatoriskt några dagar.

Ridning är inte "tillåtet" under följande behandlingstid och tills den dagen såret är läkt ska hon vila, möjligen promeneras eller ridas väldigt försiktig. I dagsläget är stygnen och lilknanade för irriterat efter veterinärbesöket att det dröjer några dagar innan jag törs prova mig på. Så är kan jag meddela att vintervilan är planerad till 1(2) Januari 2010. Vi håller tummarna att allting läker bra och att hon svarar på den tillhörande behandlingen.
Kommentarer
Postat av: Hanna

Va hemskt :S

Hoppas det läker fort och utan några knasigheter.



2009-12-23 @ 10:44:55
URL: http://hannaforsberg.blogspot.com/
Postat av: Emily

Ush vad obehagligt! :O

2009-12-23 @ 13:43:17
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: Sisterhood

Usch, vad hemskt! :(

Hoppas det läker bra och som du skrev att hon svarar bra på behandlingen! :)



Lycka till och en God Jul! :)

2009-12-23 @ 21:45:28
URL: http://www.sisterhoood.blogspot.com
Postat av: Hoppbloggen

Hanna; Det ser redan mycket bättre ut. Fortsätter det såhär ska det verkligen inte bli några konstigheter..!



Emily; Ja det var verkligen jätte jätte obehagligt. Visste inte vart jag skulle ta vägen. Inte alls roligt.



Jessica; Verkligen inte roligt. Stor skillnad dag från dag. Har även kommit på ett knep för att underlätta medicineringen så jag tror det kommer gå riktigt bra. Det som blandas i maten är snart slut!

2009-12-24 @ 01:02:17
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Evelina

Huvva, det är aldrig kul när de gör sig illa :( Man blir verkligen orolig !



Lycka till och hoppas hon blir fräsch snart. !

2009-12-24 @ 08:26:21
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: emmy

ett tips om hon är rädd för grimman kan ju vara repgrimma, den ligger ju an lite annorlunda mot för en vanlig grimma, alternativt en "stigrem" som jag tror det heter, alltså typ bara en rem som man sätter bakom öronen som går ner till ett bett. tråkigt att hon är skadad. dock brukar ju sår vara en "bra" skada, dvs dom brukar ej lämna fysiska men samt ha en kort konvalesenstid. får hålla tummarna att så är fallet denna gång!!!

2009-12-24 @ 14:42:38
URL: http://livetmedella.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Evelina; Nej verkligen inte. Jag lider så mycket med henne!



Förhoppningsvis ska det bara vara tuta och köra dagen efter nyår om vi får plocka stygnen själva! :)



Emmy; I dagsläget använder jag bara grimma när det är "nödvändigt" med för det mesta står hon utan. Repgrimma har också varit något jag funderat på. Dock har jag inte provat eller känt mig i något större behov av det än då hon bara vilar. Det är ju en "bra" skada om någonsin kan säga att en skada är bra. Ett vanligt sår som läker relativt fort och som senare inte ger några men är så mycket bättre än det mesta hästar kan göra. Tack!

2009-12-25 @ 16:36:56
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback