Systematisk träning / Konsten att vara konsekvent

Datum ~ 2010-04-22 | Tid ~ 18:48:03
Kommentarer (0) | Artiklar
Det krävs många timmar i sadeln för att bli en god ryttare. Vissa föds med rätt känsla, andra får kämpa sig till en god ridning. Sen finns det alltid goda amatörer som aldrig kommer uträtta stordåd men som trivs med stunden på hästryggen. Antalet ryttare är många, antalet ridstilar minst lika många men strävan mot en harmonisk häst har de flesta gemensamt.

För att hästen ska ha möjlighet att bli harmonisk, följsam och arbetsvillig under ryttare krävs en tydlig och stadig ridning. En otydlig ryttare som ger hästen dubbla budskap kräver flera saker samtidigt ger en ostadig, oförsåtende och vinglig häst. En frustration uppstår och hästen blir lätt förvirrad, förstår inte ryttarens hjälper. När ryttaren blir överambitiös eller får känslan att inte få igenom sin hjälper ändrar man ofta övning, riktning eller gångart för att lösa problemet. Men "rider runt" problemet utan att faktiskt ta igenom misstaget eller konflikten som uppstod. Därför är det viktigt att ta en sak i taget. Rid klart övningen, tar tag i problemet som uppstod, sen byt övning. Att förändra för mycket ger ingen kontinutet eller möjlighet för hästen att slappna av och komma till ro.

Det är därför viktigt inför träningspasset, vardagsridningen eller tävlingen att ha ett mål. Ett system att följa för att ge hästen de bästa möjligheterna för att lyckas i arbetet. Se till att alltid vara konsekvent, korrigera på samma sätt, var lika snabb med eftergiften så hästen känner att den får belöning när den gör rätt. Om vi hela tiden ändrar sätt att korrigera, berömma och rida, hur ska hästen förstå vad som förväntas, uppskattas och belönas.

Vi förväntar oss att hästen ska sköta sig exemplariskt nästintill alltid. Som ryttare varierar vi vår ridning väldigt ofta, kräver olika saker och ändrar vårt sätt att rida. För att inte nämna alla gånger vi är obalanserade, ofokuserade eller otydliga. Dessa gånger förväntar vi oss nästan mer att hästen ska sköta sig exemplariskt, trots att vår ridning är bristande. Om vi inte rider systematiskt och har en tydlig plan som hästen "känner igen" kommer resultaten att dröja och aldrig komma i balans fullt ut.

Det är en konst att alltid vara konsekvent, att alltid agera på rätt sätt i rätt tid. Det flesta ryttare strävar efter bättre ridning, en trevligare häst och en lydigare häst. För att komma dit tror jag det är viktigt att man är medveten om sina briser. Tar vara på sina styrkor och försöker lägga upp en planering.

För att få bäst resultat och framgång tror jag att upplägget av träningar och vardagsridning är viktigt. Att ha ett stort övergripande mål, men samtidigt ha tydliga delmål. Våga sätta ribban högt, ha små mål på vägen för att känna att träningen ger resultat. Analysera och fundera kring resultat/tillvägagångsätt och reflektera över olika träningsmetoder.

Att våga misslyckas är halva vägen till att lyckas.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback