Skydda ditt liv - välj rätt säkerhetsväst

Datum ~ 2010-01-10 | Tid ~ 00:37:08
Kommentarer (14) | Artiklar
Här kommer del två av tre där jag tar upp ämnet säkerhet för oss ryttare och hästälskare. I detta inlägg kommer jag ta upp vikten av att välja rätt säkerhetsväst.

För oss hoppryttare kom den nya regeln från ridsportsförbundet att alla under 18år måste använda säkerhetsväst vid tävling av ponny / häst. Omställningen var stor för oss ryttare som tidigare valt att inte rida med säkerhetsväst samt ingen i vår närhet som informerat oss om fördelarna med västen när regeln kom. Vår förening införde även att alla tränade ponnyekipage var tvungna att hoppträna med dessa västar för säkerhetens skull.

Med tanke på att ridsporten är en av Sveriges största och farligaste sporter med drygt 13 000 personer som årligen söker hjälp på akutmottagning i samband med ridolyckor bör varje ryttare informeras grundligt. Att valet av säkerhetsväst kan vara avgörande på hur allvarligt en ridolycka slutar.

I England gjordes en undersökning av vad vi kallar BETA 3 västar som alla är godkända för tävling. Resultatet av testerna var katastrofalt ! - Endast 5 av 10 västar klarade säkerhetskraven. Ulf Wiken menar att det är oroväckande att märkningsystemen inte följs.

För mig blev det en självklarhet att börja använda säkerhetsväst när det kom ut en smidigare variant än pansarplåten. Som barn provade jag denna men blev för orörlig och otymplig för att använda säkerhetsväst. När nyheten kom med ledade västar fick jag möjlighet att prova och fastnade direkt. Nu något år senare hoppar jag aldrig utan väst. Jag har passerat ålderssträcket och får välja fritt men månar om min egen säkerhet så mycket att en säkerhetsväst för mig är en självklarhet.

För er egen säkerhet, hitta en passande säkerhetsväst med gott omdöme. Om en säkerhetsväst kan rädda liv eller ej kan jag tyvärr inte svara på. Men jag vågar inte riskera att vara  utan om fallet skulle vara så.

Rider ni med säkerhetsväst, och kommer ni fortsätta med detta när ni får välja själva?


Läs mer om artikeln på : http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/ratt-sakerhetsvast-ett-val-for-livet-1.550371
Kommentarer
Postat av: Emily

Jag har i stort sett alltid ridit med säkerhetsväst, sedan ca 8 år tillbaka. Min är dock inte så bekväm längre och jag kan inte rida ordentligt med den på så hemma använder jag den inte mer än när jag hoppar/ska rida nån av mina hästar som jag vet kanske är busig just då. Men på ridskolan har jag alltid den, dels för att man inte känner hästarna så bra och så händer det ju att nån runtomkring kanske gör oväsen på läktaren som skrämmer nån häst osv, så det känns bäst att ha det :P önska bara man haft råd att köpa en ny & bekväm väst!

2010-01-10 @ 10:59:59
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: hanna

Sv: Ja, dom är snygga! Men jag gillar mer prestige skydden ;)

2010-01-10 @ 11:00:54
URL: http://ttail.blogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

ja hon ligger ner och sover så det kan ju vara som du säger att hon slagit i (:

pratade med veterinären och har den inte blivit mindre till imon så¨skulle de komma ut och tömma den (:

2010-01-10 @ 11:05:08
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: Warnmark - Tävling i bloggen -bloggen för dig & din häst

Jag är inne på mitt sista ponnyår nu och har säkerhetsväst vid hoppning, uteridning eller om jag känner att det behövs. Men kommer att fortsätta med det i hoppningen även nästa år då jag tycker att det är viktigt. Det är en självklarhet som du säger.

2010-01-10 @ 11:40:09
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: Sofie

SV: Jadå, jag är jättenöjd med henne :) Hon är så positiv till det mest =)

2010-01-10 @ 12:58:04
URL: http://caflollipop.blogg.se/
Postat av: Jessica

Har inga bra erfarenheter av hästnet, det är bara en massa folk som vill att man ska fota grejorna. Blir sällan något mer. Sen har jag väl haft otur med väldigt konstiga typer som ringt.. Såna man känner att det bara blir problem om man säljer till dom. Hoppsadeln jag ska få hem är en Jeremy Rudge.

2010-01-10 @ 14:46:58
URL: http://stallbrannet.se/blogg
Postat av: Juse

Sv: jag tror att jag har någon bild någonstans kan försöka leta upp dom ;)

2010-01-10 @ 16:12:05
URL: http://thiscan.blogg.se/
Postat av: Carro

''Vår förening införde även att alla tränade ponnyekipage var tvungna att hoppträna med dessa västar för säkerhetens skull''



Fel, vår förening införde att alla under 18 år måste ha skyddväst när man hoppar. Spelar ingen roll om man rider storhäst eller ponny :)

2010-01-10 @ 17:19:50
URL: http://carolinajohanssons.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Emily; Du har inte funderat på att önska en i födelsedagspresent? - Spara och hitta en du trivs i! Låter bra att du kämpar på i din gamla tills du har råd med en ny! - Det borde gå övertala dina föräldrar. Menar en obekväm väst sitter sällan optimalt, och din säkerhet borde dem vara rädda om!



Hanna; Vad är det för märke på skydden samt vart finns dem att köpa?



Annica; Det är säkert något sådant bara. Låter klokt, det brukar ofta vara så att den endast är fylld med vätska. Men sällan gör det ont eller är någon större fara. Har du rört på henne under tiden?



Warnmark; Låter som en bra idé! Du resonerar sunt och jag delar ditt resonemang.



Sofie; Roligt att du hittat någon du trivs med!



Juse; tråkigt om det ska vara så. Funderar på att göra ett försök, går det inte får jag skicka sadeln till sadelmagasinet. Lite mer omständligt men självklart värt när jag känner att jag måste bli av med den.



Carolina;Hur det var sagt för storhästekipagen kan jag tyvärr inte svara för då jag endast red ponny. Bestämmelsen kom från ponnysektionen och rörde ponnyryttarna, sen att det blev en allmän regel som storhästryttarna tog vid på kan säkerligen stämma. Men det var ponny som införde detta först, så mitt påstående är inte felaktigt.

2010-01-10 @ 22:24:26
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Matilda

Jag rider aldrig med säkerhetsväst. Gillar ingen av modellerna. Har varit med om folk som även gjort sig illa pga säkerhetsvästen enligt farbror doktor. Men jag använder den bara inte eftersom jag känner mig osmidig.



Jag hade säkerhetsväst när jag hopptränade ungponny några år tillbaka. Men det var nog endast för att lugna min mor :P och sedan åkte man då av ungefär fem gånger per lektion på den ponnyn så hade nog inte fått hoppa upp annars för min tränare.

2010-01-11 @ 00:35:55
URL: http://farrix.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Som sagt är säkerhetsväst en smaksak. Jag hade väldigt svårt för att hitta en modell som passar, men är glad att jag gjort det. Då jag har en som sitter så pass bra att den inte är i vägen blir det inget problem. Men som du säger, är det obekvämt och "i vägen" blir det inte en självklarhet.



Angående doktorn är nog det sant också. En dåligt passande väst, eller en som inte uppfyller säkerhetskraven som ska uppfyllas kan ibland skadan vara större på grund av västen än den hade varit utan.



Precis, ibland behöver man lugna omgivningen om man rider oroliga hästar genom att hålla extra på säkerheten. Förhoppningsvis finns det mer passande västar i framtiden som hjälper alla ryttare att hitta "sin modell" som samtidigt ger oss ett bra skydd.

2010-01-11 @ 00:48:00
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Emily

sv: Jo det vore ju bäst egentligen, men känns lite tungt att be föräldrarna betala det åt mig då de redan betalar så mycket. Får hoppas jag hittar något jobb snart eller nån form av inkomst istället tror jag.

2010-01-11 @ 10:00:24
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: Lamia

Eftersom mina äldsta jag rider blir 6 år i år och inte har utvecklat hjärnan klart (skämt osv ;) så snör dom av mig lite då och då, och när mumin (180cm) sätter igång flyger jag som en liten vante och det är högt att falla..så jag har väst! haha

2010-01-11 @ 15:58:40
URL: http://lamiamichelle.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Emily; Jo förstår hur du menar. Mina föräldrar hjälpte mig med allt när det gällde ponnyn. Nu när jag köpt storhäst ska jag betala allt själv. Men har fortfarande en mamma som hjälper mångt och mycket, så jag känner helt klart igen mig. Extrajobb är aldrig fel? Finns det inte möjlighet med lektioner eller annat?



Lamia; Det låter klokt att du använder väst när du hanterar många unga hästar. Sen är det aldrig någon nackdel att skydda sig lite extra!

2010-01-11 @ 21:44:48
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback