Kvarka

Datum ~ 2013-07-11 | Tid ~ 05:42:00
Kommentarer (0) | Artiklar

 

Variga bölder, lunginflammation eller feber. Alla dessa symptom är vanliga om din häst drabbas av kvarka. Dem vanligaste resultaten av sjukdommen är att hästen blir febrig, snorig och svullna, tänk på att den unga hästen kan sjukdommen vara dödlig.

 

Hästnäringens smittskyddskommitté har under 2012 och 2013 ett kommunikationsprojekt riktat till stuteri och uppfödare för att öka kunskapen och förhindra spridningen.

Drabbas du trots försiktighet av smittan finns en vårdguide på svensk ridsport som ger dig tips och tricks kring hygien och hur du på bästa sätt isolerar smittan. Vårdguiden är uppdelad i två delar där del två tar upp "sant & falskt" om kvarka.

Ett påstående kring kvarka är att sjukdommen är luftburen. Sanningen kring detta är: Kvarka kan smitta via en häst som hostar där snorpartiklar fäster på en annan häst i närheten. Delar hästarna utrustning eller vattenhink kan hästar i närheten bli smittade. Det smittar dock inte genom utandningsluft som influensa.

Testerna som görs för att fastställa om din häst blivit drabbad av kvarka är inte 100% säkra. Var därför väldigt nogrann med klädbyte, hygien om du vistas i publika miljöer med personer från andra stall. 

Om din häst är snorig, har hög feber och känns hängig. Uteslut inte möjligheten att din häst blivit smittad av kvarka! Utred omedelbart vad hästen bär på för bakterier eller om hästen är drabbad av ett virus. Isolera hästen om möjligt för att minimera risken att fler hästar insjuknar.

Under 2012 drabbades flertalet ridanläggningar och ridskolor av denna sjukdom. I min hemstad drabbades närliggande anläggning, min kommuns största anläggning - Umeå Ryttar Förening. Anläggningen lyckades isolera smittan i ett tidigit stadium. Trots detta insjuknade flertalet hästar och det dröjde månader innan allmänheten var välkommen till anläggningen och verksamheten flöt på smärtfritt. Detta är ekonomiskt förödande för verksamheten. Än idag är det anläggningar som får kämpa för att jobba ikapp den lucka i ekonomin som uppstår. Tänk därför på att vara "för" försiktig 1 gång för mycket än att riskera att du mister din häst eller att din anläggning / verksamhet får år av ekonomisk förlust på grund av förlorade intäkter.

 

Information och bilder hämtade från Svensk Ridsport.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback