Sommarfin

Datum ~ 2010-04-30 | Tid ~ 18:20:24
Kommentarer (5) | Allmänt
Skilla vilade under gårdagen och fick hjälp med stallsysslorna av min underbara mamma. Var hos naprapaten under onsdagen ska därför inte lyfta något de närmsta dagarna. Hade kväll i stallet och fick hjälp av Linnea som underlättade intaget massor. Hästarna var tokiga och min förmåga var långt under normal, att vara begränsad är inte uppskattat. Allt gick till slut, hästarna kom in och fick sin mat.

Idag blev det lång prommis till anläggningen, dusch och puts sen långpromenad tillbaka till stallet. Nu ser hon fräsh ut igen och förhoppningsvis kan jag boka in fotografering rätt omgående. Hemvägen var lite mer spännanade än vägen ner, när all smuts och damm hade lämnat min häst blev hon som ny. Hoppade, studsade och pep så fort hon blev tillrättavisad. Snacka om hård häst med med "bus" som utväg på allt.

Kunde inte annat än att skratta åt hennes upptåg. Närmare hem började hon uppföra sig och höll sig på sin plats bakom mig.

Imorgon blir det nog en uteritt i det förhoppningsvis soliga vädret som jag beställt. Kanske en snabb visit på Hippologum för att se Micke Shultz träningarna om kvällen blir lugn. Åker kanske dit en sväng ikväll också om inget annat lockar.

Hiss eller Diss

Datum ~ 2010-04-29 | Tid ~ 13:39:36
Kommentarer (18) | Allmänt


Bomlös sadel från Masterback. Sadeln formar sig efter hästen och inte tvärtom vilket passar en häst som förändras i kroppen. Breddar, tappar muskler eller växer. Finns nu i färg!

Hiss eller Diss?
- Personligen är färgad utrustning något som hör hemma i ponnyparken. Men lite häftigt hade det varit om man hade råd att ha en "slit och släng" att ha en sådan sadel i färg. Nya modet är OK, men inget jag lägger några pengar på.

Annorlunda känsla

Datum ~ 2010-04-28 | Tid ~ 20:02:41
Kommentarer (13) | Övningar
Här kommer övningen från gårdagens hoppträning!

Började med att rida fram hästarna, känna lite på dagsformen och hur det kändes på uteridbanan.
Skilla var fram promenerad när jag slutade med mina lektioner så jag kunde snabbt och enkelt börja jogga fram henne. Provade att rida med luva för första gången för att behålla koncentrationen i stormen.

Hade en ny tjej på träningen som provtränade, Matilda Bjurbäck med valacken Almelou! Trevligt med nya träningskompisar och dessutom en trevlig hopphäst. 

Jobbade fram hästarna på tre stora bågar, började längst ner travade bomserien, fattade vänster galopp och galopperade över bommarna. Avbrott till trav och över den upphöjda cavalettin i toppen. Tempoväxlingar långsidan ner för att sedan börja om, denna gång åt andra hållet. Höger galopp efter första bomserien, avbrott för att avsluta i toppen på den upphöjda cavalettin tempoväxlingar på spåret för att "börja om".

När hästarna var varma började vi hoppa fram lite på styrka. Tanken var att hästarna skulle sätta sig innan och använda bakdelen. Inte tippa för mycket frammåt över travbommen utan ligga kvar för att använda kraften från bakdelen för att ta sig över. Denna övning var svårare än vanligt då Skilla var väldigt lugn, rund och låg. Fick jobba med uppresande och hitta en tyngdpunkt långt bak vilket vanligtvis sker automatiskt. Första träningen någonsin jag lyfter upp min häst mot ett hinder. Tidigare har jag endast jobbat med låga händer, en längre form då hon varit väldigt lätt fram.

När hästarna fått in det rätta tänket, vi ryttare rätta känslan var det dags att hoppa studsserien. Matilda fick galoppera in på sin något stabilare häst medan jag och Skilla travade in i serien. Två studs in, ett galoppsprång, två studs ut. Fokus på en jämn takt och ett lagomt tempo där ryttaren kunde sitta tillbaka och låta hästen backa av. Mycket nyttig serie som fick Skilla väldigt lyhörd och väntandes.

När alla delmoment i träningen var avklarade var det dags att bygga ihop det hela till en bana. Började i toppen, studsserien in, avbrott för att hoppa travhindret längst ner. Fatta vänster galopp, hoppa räcket på mitten för att hitta en mjuk båge till höger. Mjukt avbrott för att hoppa räcket hitta ett jämnt tempo, ge hästarna utrymme att öka på långsidan. Tillbaka till arbetsgaloppen och avsluta långsidan uppåt i studsserien.

Fick rida banan två gånger, en provomgång rätta till felen och komma en avslutande gång. Skilla väntade kvar fint hela träningen vilket är en ovanlighet. Hon har väldigt lugn, avslappnad och jobbade med överlinjen hela träningen igenom. En mycket märklig känsla men något jag väntat på och kämpat för. Från ingenstans kom den nya känslan "hon är hos mig". Som en riktig häst!

Avslutade med travhindret längst ner, hittade galoppen och bågen för att hoppa mitträcket. Sista språnget var riktigt bra och hon förstod min tanke. Tidigare hade vi legat väldigt nära och min tanke var "lite större" vilket jag lyckades med sista gången.

Otroligt nöjd över träningen. Att hon var så lung och "kvar hos mig" gjorde mig väldigt förvirrad. Det kändes annorlunda och lite konstigt men absolut inte negativt utan bara chockerande.

En debut på uteridbanan som jag kan vara väldigt glad över. När hon är så lugn och trevlig känns inget mål för stort eller möjligt att uppnå!

Equiterapeut besök

Datum ~ 2010-04-28 | Tid ~ 16:22:17
Kommentarer (4) | Allmänt
Lyckat möte med equiterapeuten.

Han jobbade med spänningar och lite ojämnheter som fanns. Laser, ackupunktur samt kiporaktori fick henne att släppa många spänningar och hon riktigt njöt av behandlingen. Närmsta dagarna ska hon skrittas och ta det lite lugnt.

Är glad över att hon välkomnade behandlingen och njöt under tiden. Blir spännande att se resultaten av behandlingen.

Välbefinnande

Datum ~ 2010-04-28 | Tid ~ 00:00:42
Kommentarer (4) | Allmänt
Equiterapeut imorgon kl: 08,30


Uppdaterar om hoppträningen under morgondagen!
- Första uteträningen med underbara resultat.

Sommarminnen

Datum ~ 2010-04-27 | Tid ~ 22:46:35
Kommentarer (0) | Allmänt

Årets första utomhusträning?

Datum ~ 2010-04-27 | Tid ~ 11:39:21
Kommentarer (0) | Allmänt
Åker till stallet nu för att hinna packa iordning allting inför kvällens hoppträning.
Efter stallfixet blir det privatträning på anläggningen som följs av kvällens lektioner och avslutas med hoppträning.
Om hoppträningen blir innomhus eller utomhus återstår att se.

Återkommer efter kvällens träning.
- Har ni börjat hoppa ute?

Barbacka

Datum ~ 2010-04-26 | Tid ~ 22:29:47
Kommentarer (2) | Allmänt
Den planerade vilodagen blev lite ändrad. Eftersom hon varit konstig det två senaste dagarna valde jag att följa med några från stallet ut och rida. Red barbacka och skrittade mestadels, någon kort trav. Upptäckte en spänning som jag inte sett eller känt förut. Blir att kontakta equiteraputen redan under morgondagen. En tid för massage och annan behandling kan vara lösningen på hennes "stela sida". Hoppas att så är fallet. Hon lossnade fint och hittade en lång låg form i slutet av ridturen, var nöjd och kände att jag uträttat någonting bra. Tur att jag upptäckte detta nu och inte om några veckor utan att veta anledningen till hennes beteende. Ibland är min häst väldigt söt!

Vädret och blåsten gör inte saken bättre, om hoppträningen imorgon är ute blir det att ha luva för att hålla borta det värsta.

Hur är era hästar i stormen?

Mitt i en svacka

Datum ~ 2010-04-25 | Tid ~ 21:52:55
Kommentarer (2) | Allmänt
Red ut en sväng med Skilla under gårdagen och jobbade med intervaller. Försökte lossa hennes vänster sida. Just nu är Skilla inne i en period där allt är läskigt. Hon har svårt att fokusera så jobbet blev halvdant. Gjorde mitt bästa men lyckades inte.

Idag jobbade jag med markarbete. Fokus på jämnhet och lugn. Passet var inte alls som jag önskat och fick inte det resultat jag hoppats på. Är rädd att vi gått in i en djup svacka. Försökte lossa vänstersidan, jobbade med att travhoppa henne först, få bra språng och slippa dem "stora". Jobbade loss henne så gott jag kunde i sidorna, bytte varv och jobbade på samma sätt i det nya varvet. Därefter var det dags att fortsätta med jobbet i galopp. Hon var studsig och väldigt svår att nå men jag kämpade vidare.

Fel galopp efter varje hinder, försökte verkligen ändra min ridning för att slippa problemet utan att riktigt lyckas. Fick till det någorlunda och nöjde mig när det var bättre än utgångsläget.

Spänd, ofokuserad och studsig är bara några få saker som beskrev hästens uppförande idag. Vet inte alls vart lugnet och fokusen tagit vägen. Nya tag och försöka lösa problemet. Har övervägt att rida på banan imorgon istället för den planerade vilan och jobba mer på lösgörande. Återstå att se hur det blir med den saken.

Ska boka in en equiteraput som ska få känna igenom henne så snart som möjligt, släppa på lite spänningar och jobba med hennes kropp lite. Vill vara säker att jag bygger upp henne korrekt.

Misslyckad mobiluppdate

Datum ~ 2010-04-23 | Tid ~ 23:22:08
Kommentarer (2) | Allmänt
Misslyckat försök med att mobilblogga. Gårdagens inlägg Systematisk träning / Konsten att vara konsekvent publicerades inte alls som tilltänkt. Halva inlägget försvann och därav blev det väldigt svårtförstått. Har uppdaterat detta nu och jag hoppas ni gillar läsningen.

Skilla fick vila idag och hade min underbara mamma som fixade stallsysslorna så kunde jag åka hem efter en hel dags arbete.

Imorgon är planen att intervallträna / galoppjobba henne den längre rundan runt Ansmark. Tempoväxlingar och jobba upp lite puls. Behövs inför kommande säsong, god kondition och fysik är en förutsättning för kommande uppgifter.

Sitter och redigerar lite bilder från senaste fotograferingen i hagen, hoppas att kunna publicera något lite senare ikväll.

Utmärkt uppförande

Datum ~ 2010-04-22 | Tid ~ 22:49:28
Kommentarer (7) | Allmänt
Som få av er kanske visste så fick jag ut hovslagaren till Skilla idag. Tidigare har hon varit lite problematisk i skoningen sen en incident i början av hennes vistelse i Norrland. Idag skötte hon sig fläckfritt och vilade tillochmed under tiden som L-E skodde. Otroligt skönt att hon skötte sig så bra. Tyvärr har han inte möjlighet att sko henne framöver så jakten på en ny hovslagare kommer att börja inom några veckor. Fick möjlighet att prata med Camilla under dagen och hoppas att hon tar sig an henne framöver. Har inte hört annat än gott om henne och så länge Skilla sköter sig ska det inte vara några problem.

Red ut tillsammans med Hanna och Wella en snabbis innan kvällens hoppmöte. Skilla skötte sig riktigt bra och jag lossade lite på spänningarna i vänstersidan. Skilla var trevlig och höll sig i skinnet under hela ridturen, lättare joggingpass utan större krav.

Imorgon blir det vila för att intervallträna under lördagen. Provade en sadel igår, funderar vilken storlek jag ska våga mig på. Det lutar mot en vidare som hon kan växa i och inte en som passar i nuläget då hon förhoppningsvis breddar ut mer under sommaren.

Hoppmötet gick bra, beslutet är taget att uppdatera hinderparken och lite planer för Div II laget är tagna. Än så länge är vi för orutinerade och gröna för att ens tänka tanken att rida lag, även för Div III. Till nästa år ska vi åtminstone skaffat oss mer rutin och hur det ser ut för lag och liknanade återstår att se. Dessutom är Skilla för ung för att deltaga. Hade däremot suttit fint att rida laget som YR men har tyvärr ingen häst att låna. Men vem vet, det kanske dyker upp någon.

Systematisk träning / Konsten att vara konsekvent

Datum ~ 2010-04-22 | Tid ~ 18:48:03
Kommentarer (0) | Artiklar
Det krävs många timmar i sadeln för att bli en god ryttare. Vissa föds med rätt känsla, andra får kämpa sig till en god ridning. Sen finns det alltid goda amatörer som aldrig kommer uträtta stordåd men som trivs med stunden på hästryggen. Antalet ryttare är många, antalet ridstilar minst lika många men strävan mot en harmonisk häst har de flesta gemensamt.

För att hästen ska ha möjlighet att bli harmonisk, följsam och arbetsvillig under ryttare krävs en tydlig och stadig ridning. En otydlig ryttare som ger hästen dubbla budskap kräver flera saker samtidigt ger en ostadig, oförsåtende och vinglig häst. En frustration uppstår och hästen blir lätt förvirrad, förstår inte ryttarens hjälper. När ryttaren blir överambitiös eller får känslan att inte få igenom sin hjälper ändrar man ofta övning, riktning eller gångart för att lösa problemet. Men "rider runt" problemet utan att faktiskt ta igenom misstaget eller konflikten som uppstod. Därför är det viktigt att ta en sak i taget. Rid klart övningen, tar tag i problemet som uppstod, sen byt övning. Att förändra för mycket ger ingen kontinutet eller möjlighet för hästen att slappna av och komma till ro.

Det är därför viktigt inför träningspasset, vardagsridningen eller tävlingen att ha ett mål. Ett system att följa för att ge hästen de bästa möjligheterna för att lyckas i arbetet. Se till att alltid vara konsekvent, korrigera på samma sätt, var lika snabb med eftergiften så hästen känner att den får belöning när den gör rätt. Om vi hela tiden ändrar sätt att korrigera, berömma och rida, hur ska hästen förstå vad som förväntas, uppskattas och belönas.

Vi förväntar oss att hästen ska sköta sig exemplariskt nästintill alltid. Som ryttare varierar vi vår ridning väldigt ofta, kräver olika saker och ändrar vårt sätt att rida. För att inte nämna alla gånger vi är obalanserade, ofokuserade eller otydliga. Dessa gånger förväntar vi oss nästan mer att hästen ska sköta sig exemplariskt, trots att vår ridning är bristande. Om vi inte rider systematiskt och har en tydlig plan som hästen "känner igen" kommer resultaten att dröja och aldrig komma i balans fullt ut.

Det är en konst att alltid vara konsekvent, att alltid agera på rätt sätt i rätt tid. Det flesta ryttare strävar efter bättre ridning, en trevligare häst och en lydigare häst. För att komma dit tror jag det är viktigt att man är medveten om sina briser. Tar vara på sina styrkor och försöker lägga upp en planering.

För att få bäst resultat och framgång tror jag att upplägget av träningar och vardagsridning är viktigt. Att ha ett stort övergripande mål, men samtidigt ha tydliga delmål. Våga sätta ribban högt, ha små mål på vägen för att känna att träningen ger resultat. Analysera och fundera kring resultat/tillvägagångsätt och reflektera över olika träningsmetoder.

Att våga misslyckas är halva vägen till att lyckas.

En gång i livet

Datum ~ 2010-04-22 | Tid ~ 11:39:40
Kommentarer (2) | Allmänt

Ingen utmaning är för stor

Datum ~ 2010-04-22 | Tid ~ 00:09:24
Kommentarer (0) | Övningar
Red fram hästarna i alla gångarter innan det var dags att börja hoppa fram. Skilla var väldigt trevlig och svarade på alla hjälper helt korrekt. Trevlig framåtbjudning, bra stöd i bettet och spårade trevligt med sin vanligtvis slingrande bakdel. Riktigt bra känsla och ett trevligt byte visade hon även upp innan det var dags att börja hoppa fram.

Började med att hoppa fram på båge i vänster varv över räcket, två galoppsprång räcke ut. Rullade på det några gånger, försökte hitta en bra båge där hon inte blev för rak ej heller för böjd över första räcket. Hoppade fram på dessa hinder i vänster galopp också för att hitta flytet och bågen även där.

Därefter var det linjen med två studs ett galoppsprång oxer ut som skulla ridas. Försökte hitta ett jämt stöd i bettet där hon var med mig utan att rusa och vänta kvar på språnget, vänta på mig. Hon lyssnade bra och löste serien fint. Hamnade lite efter i handen både över studsen och över oxern då hon hoppade upp sig ordentligt. Något jag försökte tänka på resterande träning för att förbättra, och längre fram sluta med helt.

Hoppade även fram på räcket på diagonalen. Travbom in, räcke med koner under för att hästarna skulle bli uppmärksamma och lite snabba i benen.

När dessa linjer var färdiga var det dags att börja hoppa banan för dagen. Började med bågen längst upp i vänster galopp in, två galoppsprång räcke ut. Avbrott för att komma på studs serien, ett galoppsprång oxer. Därefter in på bågen i höger galopp hitta flytet och vägen, avbrott in på räcket med trabommen för att sedan fortsätta i vänstergaloppen och rida banan igen. Rullade på några varv på detta för att hitta flytet, takten och känslan mellan hindren.

Skilla skötte sig otroligt bra och sista linjen med studsen för träningen var inte långt ifrån perfekt. Hon låg helt underbart in, spänstig över studsen men tillbaka i landningen så hoppade ordentligt över oxern, inte för stort och överilat utan nästintill som en "vanlig" häst! Grym känsla och eftergifterna fungerade sista linjen som dem borde göra jämt.

Riktigt nöjd med träningen och har faktiskt börja känna resultaten av all träning som vi faktiskt lagt ner. Än är det långt kvar innan vi är fullärda och slipper missförstånd men vi är på god väg. Mer hull, muskler och mera träning så blir vi i framtiden ett kanonekipage! Tills dess är det bara kämpa vidare, träna träna och åter träna. För gårdagens träning var nog den bästa vi gjort hittils, men bättre ska och kan det bli!

En god grund ger skickliga ryttare för framtiden

Datum ~ 2010-04-21 | Tid ~ 12:50:32
Kommentarer (3) | Allmänt
Lektionerna för gårdagen var verkligen en upplevelse. Vi påbörjade ett arbete på tre veckor med fokus markarbete / hoppning. Enligt mina erfarenheter växer eleverna bäst och mest om den får möjlighet tidigt att prova på olika saker. Bommar, barbacka dressyr och annat men med ett tydligt upplägg.

Nybörjarna var verkligen super duktiga. dem fick rida cavalettibommar.Träna på att hitta den lätta sitsen och faktiskt trava några långsidor, en i taget och klarade detta med brilljans! Första gången men dem gjorde det som om ingenting. Vilket stålgäng!

Andra gruppen fick träna på att rida en kontrollbana med olika cavalettiserier en och en. Det var väldigt svårt tyckte de flesta men för att vara första gången skötte dem sig bra. Ska försöka ge dem fler utmaningar att styra och prova mera en och en för att utveckla den individuella och självständiga ridningen.

Det två sista grupperna fick jobba med ställning och rakrikning mellan och över cavalettiserier. Sista gruppen fick även jobba med galoppbommar och tempoväxlingar inför kommande veckors gymnastikhoppning och avslutande banhoppning. Eleverna skötte sig riktigt bra och hästarna var lugna och trygga. Roligt att se sådan utveckling hos många elever på så kort tid. Det finns fortfarande mycket att jobba på, men vilka stormsteg dem tagit!

Våren kryper sig sakta närmre och närmre, så småningom kommer lektionerna att hållas utomhus. Första lektionerna är alltid dem som är mest spännanade på ponnysarna ofta är överladdad och känner av vårkänslorna. Avvaktar med detta några veckor till så vi har avslutat hoppblocket.

Lättare sagt än gjort

Datum ~ 2010-04-21 | Tid ~ 01:16:37
Kommentarer (4) | Allmänt
Nyss hemkommen från kvällens lektioner samt hoppträning.
Uppdaterar under morgondagen övningen samt reflektioner kring träningen.

Skilla hade lyckats trampa av sig skon som vi slog på under gårdagen vilket kändes typiskt. Tur nog är hon inte ömfotad så jag kunde träna som planerat. Ska försöka jaga hovslagaren under morgondagen men hoppas inte på allt för mycket. Rider på ridbanan tills han har möjlighet att komma ut och sko om. Funderar även kring att hitta en annan hovslagare som är mer tillgänglig och mindre omständig trots att han gjort ett bra jobb.

Fick även ett gulligt sms av en stallkompis att Skilla fastnat i hagen under dagen och slitit sönder grimman. Som tur var hade Johanna en i reserv som jag fått låna till morgondagen. Dags att inhandla ny grimma (grimmor) för att ha några i reserv när olyckan är framme samt något fräsht och nytt.

Hoppträningen idag var i särklass den bästa träningen vi gjort, förmodligen någonsin! Skilla var fokuserad, lugn och till stora delar med mig och "under sig" genom hela passet. Visst är det mycket detaljer som ska arbetas på men bara jag håller koll på mitt så blir det kanske ordning på resterande misstag.

Tanken slog mig att Skilla är precis en sådan häst jag alltid velat ha och önskat mig. Men att klara av att rida en sådan, och få det att fungera är inte alltid lika lätt som man föreställt sig.

Bristande kunskap

Datum ~ 2010-04-20 | Tid ~ 01:48:32
Kommentarer (9) | Allmänt
Åkte till stallet innan jobbet för att fixa sysslorna samt motionera hästen. Vaknade upp med världens nackspärr och den satt i under hela dagen. Beslutet att tömköra istället för att rida var väldigt klokt med tanke på domningarna som vänsterarmen drabbades av stundtals.

Tömkörningen gick sådär, känner verkligen att jag är okunnig och vet inte hur jag ska få till det ordentligt. Jobbade Skilla både på böjt spår och rakt spår, hitta yttertömmen som stöd för att bli stadigare i kroppen och få med sig innerbakbenet. Fick till både ställning och böjning bra samt hennes vänsterbak som hon gärna fuskar med. Däremot går hon gärna väldigt kort i nacken, tippar in nosen och kommer "bakom hand". Inte avknäppt och spänd som hon blev i början i ridningen utan snarare låg och avknäppt. Provade att ändra inspänningen på tömmarna, lyfta upp, ställa utåt och driva på lite framåt när tendenserna kom utan att få bort dem helt. Avslutade när jag fick till det något så när, långt ifrån perfekt men kunskapen räcker inte för att jag ska lösa det problemet tyvärr. Är nöjd att jag fick till bakbenet och fick en lång arbetande överlinje samt trevlig halsmuskel åtminstone. Ska höra närmare med min stallkompis om hon kan tänka sig tömköra Skilla varannan vecka när jag är med för att få lite tips samt någon som kan. La tömmarna över rumpan idag och det gick utan några större protester. Hade även en lastbil som lastade av medan jag tömkörde, utan att Skilla brydde sig.

Bäst av allt idag var nog att Hanna kunde slå på Skilla sin tappsko. Nu är det inte lika bråttom för hovslagaren att komma i veckan. Dröjer det en vecka eller två är det inte hela världen då det endast är fem veckor sedan hon skoddes runtom.

Har sagt åt Hanna att skriva en önskelista på saker hon vill ha istället för pengar för allt hon hjälper till med.

Imorgon blir det hoppträning på kvällen, fick med mig Malin vilket gör att träningen blir av på ordinarie tid. Annars skulle träningen blivit flyttad till onsdag eftermiddag och ske på Åsen. En sista inneträning på SURF på ordinarie tid blir imorgon, därefter kanske vi byter dag och tid för att utnyttja uteridbanan.

Fick igång internet på min mobil idag, förhoppningsvis kan jag börja mobilblogga lite här framöver när jag inte har tillgång till dator!

Hur ofta tömkör ni?
Vart lägger ni fokusen vid tömkörningen?

Veckoplanering

Datum ~ 2010-04-19 | Tid ~ 13:02:44
Kommentarer (5) | Allmänt
Har lagt upp en tvåveckors planering för Skilla för att hålla fokus och se till att hon rids rätt under varje vecka. Denna planering förutsätter att hon får en ny sko / eller skos om under onsdagen. Kommer variera Skillas träning under veckorna. Varannan vecka ska hon tömköras och vilar den veckan en dag. Under den andra veckan vilar hon två dagar och tömkörs inte.

v.16
Måndag:
Lösgörande arbete på banan (Tömkörning)
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Uteritt ev. barbacka
Torsdag: Dressyr längst vägen (ställning/böjning)
Fredag: Vila
Lördag: Intervaller (galoppjobb)
Söndag: Markarbete / gymnastikhoppning

Planen för dagen var att åka ut och rida lösgörande arbete på banan eftersom vägen är för hård när hon tappat en sko. Vaknade upp med världens nackspärr och omdirigerar då arbetet till tömkörning och jobbar henne från marken. Tömkörning är inte alls min starka sida men jag vet vart fokus ska ligga och övning ger färdighet. Framöver hoppas jag på att få hjälp med tömkörningen av en tjej i stallet som är duktig.

Blir tyvärr svårt att uppdatera mer under dagen då jag jobbar stäning på jobbet. Eventuellt en kortare uppdatering när jag kommer hem.

Dags att höja ribban

Datum ~ 2010-04-19 | Tid ~ 01:17:51
Kommentarer (0) | Allmänt
Efter gårdagens vila var det dags att rida igenom Skilla på banan idag. Hade planerat att hoppa lite för att avdramatisera hoppningen. Ställde upp ett litet hinder på ena kortsidan på ridbanan för att kunna rulla på i båda varven. Planen var att lägga hindret mitt på långsidan, när vi kom till ridbanan hade ägaren av stallet parkerat deras stora hästbuss på ridbanan så utrymmet var begränsat. Då slog jag två flugor i en smäll, ställde hindret på kortsidan för att tvinga mig själv att våga hålla ut vägen, landa, rida rakt fram innan jag svänger vilket jag haft mycket problem med.

Gjorde alla stallsysslor innan Johanna dök upp för att göra mig och Skilla sällskap. Chan skulle få leka hopphäst idag vilket jag vet att han längtat efter. Lite sadelprovning innan hon fick möjligheten att prova Hannas Crown Patriot (min absoluta favoritsadel). Skillade hade tappat en sko efter gåradens löpartur i hagen. Plockade bort broddarna och beslut mig för att låta den andra skon sitta kvar.Efter några uppvisningar ovan mark kände Johanna en orenhet som inte alls funnits där tidigare vilket oroade både henne och mig. Förhoppningsvis är det bara en stukning och dem är på G om några dagar igen.

Började med att känna efter så att hon inte var öm i den oskodda hoven men kunde snabbt inse att så inte var fallet. Red fram och försökte "packa in henne i boxen" direkt och rida med snabba innerhjälper för att inte bli fast i innertygeln. Jobba henne ut mot ytterskänkel och undan för innerskänkel. Jag tycker att jag har henne "hos mig" i början och är nöjd med hennes prestationer. Sen fick jag instruktioner och hjälp av Hanna som red Wella samtidigt och helt plöstligt fick "hos mig" en helt annan betydelse.

Övningen gav bra resultat trots att den var väldigt simpel och krävde grunder, vägar och planering utan att vara komplicerad. Skilla skötte sig mycket bra och fick några riktigt trevliga språng. Tanken är nu att en gång i veckan rida markarbete på banan för att träna gymnastikhoppning, samspel för att underlätta hoppträningarna och påskynda processen.

Har sökt hovslagare under dagen utan att lyckas, hoppas att han har möjlighet att komma ut onsdag eller senast under torsdagen. Fortsätter rida trots tappskon, undviker hårdare underlag och steniga vägar och håller mig till ridbanan tills hon är omskodd.

Känslan idag var helt underbar!
Trots att mitt humör var i botten när jag började i stallet slutade den verkligen på topp innan jag lämnade stallet.
När allt känns svårt och jag tvivlar som mest ska jag försöka minnas dessa tillfällen när allt faller på plats.

Senaste månaden har jag försökt skärpa min vardagsridning och vara fokuserad och konsekvent med träningen. Nu blir det att höja ribban ett snäpp för att trimma henne ordentligt inför säsongen och möjligheten till tävlingsdebut. Kravlös ridning utan mål kommer vara begränsat till en dag i veckan. Alla andra ridpass ska fylla en funktion och ge en "aha-upplevelse" och släppa på onödiga spänningar och bygga massor med muskler.
Nu kör vi!

Askmoln orsak till inställd träning

Datum ~ 2010-04-17 | Tid ~ 18:22:45
Kommentarer (11) | Allmänt
Blev ett större sällskap som samlades under gårdagen för att rida ut i det fina vädret. Hanna, Anna jag och Tova begav oss ut i solen för att motionera hästarna. Hanna red Skilla för att "känna igenom" en mystisk rörelse som jag inte fått kläm på tidigare. För att se det hela och samtidigt få röra på mig lite följde jag med ut på Chan. (Johannas häst). Perfekt väder och trevligt sällskap ledde till en tur till Ansmark i lagomt tempo där jag hann känna igenom Chan ordentligt och jobba lite med lösgörande arbete. Riktigt trevlig häst och inte alls lika stor att sitta på som jag trodde. Mycket behaglig tur på en sammarbetsvillig häst!

Skilla skötte sig OK under turen, Hanna jobbade igenom lite spänningar och lossade henne ordentligt i sidorna vilket var välbehövligt. Luftiga fina rörelser och inte alls begränsad som jag tidigare haft "påkänn". Hanna förstod vad som orskade min oro men uteslöt en hälta eller rörelsestörning och konstaterade spänningar och balansproblem.

Skönt att det bara är mitt huvud som är lite på överspänn och att få sitta upp på en lös häst med god takt, balans och lagom bjudning i handen. Riktigt trevlig!

Dagens planerade träning för Ann blev tyvärr inställd pga. den obefintliga flygtrafiken. Tråkigt då jag laddat upp och kände mig motiverad att visa våra framsteg, men tyvärr ingenting att  göra åt saken. Blir att jobba vidare och visa fler framsteg tills nästa tillfälle.

Fotograferade hästarna i hagen i mitten av veckan. Min kamera verkar helt mystiskt hittat en egen inställning och alla bilder går i en blå nyans. Blir att redigera bilderna så gott det går och därefter publicera dessa.

Imorgon blir det nog lite markarbete på banan, är det riktigt fint väder rider jag nog ner till anläggningen. Annars blir det bara på den lilla banan. Känner mig laddad då mitt "orosmoment" släppt betydligt efter gårdagen.

Planerar in ett snart besök av equiteraput eller liknanade för att jobba med friskvården på min häst. Nu letar jag även hoppsadel för fullt och ska "uppdatera" mig snarast möjligt med en ny då hon vuxit ur sin gamla.

Show off

Datum ~ 2010-04-16 | Tid ~ 00:37:05
Kommentarer (16) | Allmänt

Sidvärts i galopp

Datum ~ 2010-04-16 | Tid ~ 00:20:12
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut tillsammans med Anna och Salle idag. Blev en joggingtur till Ansmark och tillbaka längst byvägen. Vädret var sämre än det tidigare dagarna men fortfarande väldit skönt att rida ut i. Min häst börjar se riktigt trevlig ut i både päls och kropp nu så snart bokas nästa fotografering in!

Tränade lite på omställningar och sidförande i galoppen (försiktig) var nogrann med att inte ställa om för mycket för att slippa ett byte. Hon gjorde några riktigt fina bågar och skötte sig långt över förväntan när Anna red upp jämnsides i galoppen. Hade ingen handbroms med mig så var lite orolig men helt i onödan. Trevlig ökad trav på hemvägen också !

Imorgon blir det nog en längre joggingtur inför helgens träning.
Eventuellt ska Hanna sitta upp och känna lite, då följer jag med ut på Johannas stora storhäst Chan!

Världens bästa mamma

Datum ~ 2010-04-14 | Tid ~ 23:45:59
Kommentarer (4) | Allmänt
Har man världens bästa mamma så har man!
När jag slutade jobbet och åkte till stallet hade min mamma redan vairt där, mockat och fixat all mat.
Så det var bara ridningen som väntade.

Tog en lugn skritt tur med Johanna och Chan, några pyttesträckor i trav också.
Ville inte riskera att smaka grus då jag red barbacka för andra gången någonsin i Skillas liv. Hon var riktigt trevlig och hade en fin taktfast trav vilket jag gillade.

Mötte mycket konstigt folk i bilar och annat som gjorde turen lite spännanade. Tur att hästen är lugnare än jag i trafiken.

Imorgon blir det ett joggingpass mitt på dagen med Anna och Salle för att sedan rida lite smått dressyr på fredagen. Ska ladda upp på bästa sätt inför Ann i helgen. Är verklige JÄTTE nervös!

Snudd på en härligt känsla

Datum ~ 2010-04-14 | Tid ~ 12:10:38
Kommentarer (1) | Allmänt
Lektionerna gick enligt planerna igår och hästarna skötte sig riktigt bra. De tre första grupperna fick rida barbacka vilket gick väldigt bra både för eleverna och hästarna skötte sig otroligt bra. Därefter var det fjärde gruppens slutprov på skänkelvikningar. Jag hade satt upp en krånglig övning som tvingade eleverna att hålla superkoll på ytterhjälperna och att vara tydlig i omställningen. Till en början var det toksvårt men efter en stunds nötande fick vi bra resultat. Nöjd och glad med detta dressyrblock och nästa vecka börjar ett hoppblock som följer tre veckor framåt.

Hoppträningen igår var fokus på banhoppning. Någonting som varken vi som ekipage eller Skilla som häst provat på förut. Vi fick rida fram självmant som vi skulle gjort inför en tävling och därefter börja hoppa fram. Tävlingsrutin och tävlingsförberedelser innan det var dags för banan var något vi fick visa kunskap på.

När vi värmde upp hästarna för att sedan börja hoppa fram kände jag redan från början att Skilla var okoncentrerad och flamsig. Inte sitt värsta jag, men hon var inte med mig som hon varit det senaste veckorna. Lite halvdant försökte jag ändå rida fram och så småningom hoppa fram.

Framhoppningen bestod av ett litet hinder, ett räcke och en oxer. Hanna pratade mycket om hur hon brukar hoppa fram, attityd och känslan av att "äga sitt hinder" på framhoppningen. Våga bygga om och ge just din häst bästa förutsättningarna för att lyckas på den kommande banan. Skilla hoppade stort och scoopade igenom ordentligt vilket fick mig att segla långt upp bland molnen för att sedan landa hårt och stumt på min arm (fortfarande i sadeln). Min ridning var långt  ifrån felfri och jag slarvade mycket med smådetaljer vilket störde mig otroligt.

Väl dags att hoppa banan var jag väldigt nervös. Att hoppa bana kräver en lydig häst, en snabb ryttare som håller koll på allt för att ge hästen bästa möjliga förutsättningar. Sen att vi inte hoppade fram på några linjer utan skulle hoppa banan direkt gjorde mig väldigt nervös. Hinder nummer ett, två och kombinationen var katastrofalt från min sida, därefter började pressen släppa och jag kom till någon sorts ridning.

När vi hoppade om banan för andra gången gick det betydligt bättre, inget hundraprocentigt flyt men med helt godkända resultat. Hoppade om två linjer i slutet (linje 3-4) och fick en väldigt bra känsla.

Det finns väldigt mycket att jobba på och vi är långt  ifrån synkade men det känns ändå som att vi börjar hitta varandra mer och mer. Det två sista linjerna sista gången var verkligen underbara, känslan var helt rätt, Skilla var helt rätt och då kunde jag komma till en bra ridning. Att komma till den ridningen direkt är någonting jag måste träna på. Än är vi väldigt gröna tillsammans men framstegen sedan första träningen är enorma. Vi skynda långsamt!

Hektisk dag

Datum ~ 2010-04-13 | Tid ~ 10:41:48
Kommentarer (2) | Allmänt
Här kommer en snabb uppdatering innan jag måste rusa!
Åker till gymmet nu för att köra ett spinningpass, jag har lovat mig själv att jag ska bli stark i benen samt bygga på min kondition för att underlätta ridningen.

Därefter blir det nog att åka runt lite på hästsportbutiker innan kvällens lektioner drar igång.
Avslutar kvällen med att hoppträna.

Uppdaterar så fort jag har möjlighet om inte annat efter träningen.
Hur ser eran dagsplanering ut?

Felkonstruerad

Datum ~ 2010-04-12 | Tid ~ 21:02:34
Kommentarer (7) | Allmänt
Åkte förbi ridsportsbutiken på väg in till stallet för att få smakråd angående kavaj att tävla i.
Har som tidigare bestämt mig för en kavaj men har tvekat kring storleken. Jag är helt enkelt felkonstruerad! En kavaj som sitter bra i midjan och lagomt lång blir oftast för trång över bysten. Går jag på en större modell blir dem för långa i armarna, för kantiga vid alxarna, stor i midjan samt för lång, men passar bystmässigt. Väldigt irriterande då jag vill ha en figursydd kavaj med bra passform men som ger mig lite urymme att röra mig. Ska fundera lite till men tror att jag bestämt mig.

Dagens ridpass blev ner till anläggningen för att rida igenom hästarna lite. Skrittade hela vägen ner, och hela vägen tillbaka så hästarna fick ordentligt med nervarvning. Fick trevligt sällskap av Anna och Salle som körde lite hårdare och red på kandar idag. Skilla kändes riktigt fin, lite trött i kroppen efter gårdagens långtur tillsammans med Johanna och Chan men riktigt trevlig i formen. Idag var första gången Skilla satte sin fot på en stor uteridbana tillsammans med mig och till en början var detta lite spännanade. Dommartorn, högt staket och andra saker var helt klart nytt och spännanade.

Jobbade lite ostrukturerat och planlöst loss henne i båda sidorna, stark yttersida och lätta hjälper. Försökte få henne så skänkelstyrd / sitsstyrd som möjligt och fick trevliga resultat. Hon är bärigare starkare i sidorna och har kommit till en helt annan takt och tempot är något högre.

Vädret var riktigt underbart och solen lyste skönt under passet.
Fick världens känsla av ridturen och känner mig nästan löjligt lycklig över hur bra hon börjat gå.
Nedsittningen fungerade bra idag också, fick komma från skritt till trav och sitta ner direkt utan minsta lilla protest utan snarare en avspändare häst än när jag red lätt.

Imorgon blir det hoppträning på kvällen vilket känns riktigt roligt. Längtar verkligen tills vi hittar flytet och gramanen åker av. Red hela passet idag utan graman och hon var väldigt trevlig och framme i handen.

Starka vårkänslor

Datum ~ 2010-04-12 | Tid ~ 14:03:58
Kommentarer (1) | Allmänt
Under gårdagen kollade jag upp kommande tävlingstermin för att upptäcka att det finns många tävlingar som är lämpliga att åka på. Då propparna inte har kommit ut lär många uteslutas, väljas om och nya kan dyka upp.

Satt under kvällen och kollade upp tävlingsterminen för i år. Insåg att valmöjligheterna är stora både på lägre och högre nivå för oss att komma ut på. Många tävlingar var L/R och kommer att prioriteras efter klasserna som finns tillgängliga. Till en början kommer 1klass per dag att vara lagomt för att sedan våga sig på meeting eller liknanade.

När tävlingsäsongen börjar närma sig för våran del också, samt det underbara vädret som vi haft dem senaste dagarna kliar det verkligen i fingrarna. Att köpa min tävlingskavaj, hitta ett par snygga tävlingridbyxor och liknanade börjar bli aktuellt och i tiden att ta tag i. Kavajmässigt ligger jag på samma val som tidigare, en Pikeur. Det som återstår där är storlek och passform. Ridbyxor som Clima, KL och några andra har jag uteslutit då dem inte levt upp till mina förväntningar. Därför står jag nu i valet mellan ett par stilrena helvita eller ett par med lite mer detaljer och sömmar som var riktigt snygga.

Blir att bestämma mig kring min tävlingsutrustning rätt omgående då vissa saker måste beställas hem, eller ett omval måste göras.

För Skillas del brinner det lite i knutarna också.
Hon håller på att växa hur sin magplatta ordentligt och jag måste därför införskaffa en ny rätt omgående. Mitt dilemma där är, en storlek längre eller två och vara lite säker en längre tid framöver. Ska jag vänta tills jag bestämt mig för en ny hoppsadel eller köpa plattan först, behålla min nuvarande sadel för att byta när det är dags ur passformssyn.

Matchning eller missmatch:
Min nuvarande sadel är svart, äger inget svart träns men har en svart magplatta och svarta träningsskydd. Tanken finns att köpa ett svart träns och matcha till min nuvarande utrustning. Borde jag köpa en mörkbrun magplatta som passar till det mesta, beställa nya bruna skydd (veredus) och köpa matchande träns. Eller köra vidare på svart träns, svart sadel, brun magplatta och bruna skydd.

Eftersom jag inte vet vilken färg min nya sadel kommer vara, vart drar jag gränsen för matchningen och hur mycket är det okej att missmatcha men behålla intrycket stilrent.

Trust

Datum ~ 2010-04-12 | Tid ~ 12:29:48
Kommentarer (0) | Allmänt

Nu är våren här!

Datum ~ 2010-04-11 | Tid ~ 23:05:11
Kommentarer (3) | Allmänt
Efter att stått massor med timmar på jobbet och sett alla människor med vårkänslor var det kring 17.00 tiden dags för mig att få njuta av vädret. Åkte ut till stallet direkt efter jobbet för att möta upp med Johanna för den planerade uteritten. Ansmark runt och fram och tillbaka till vändplatsen på ca 80min blev vår färd för dagen. Jobbade hästarna i alla gångarter, fokuserade på att hitta en låg och flexibel form, böjning i bålen och en avslappnad trav. Det två senaste dagarna har jag jobbar Skilla under nedsittning vilket har börjat fungera riktigt bra. Korta stunder när hon är avslappnad för att börja bygga vidare på dressyrsitsen.

Hon kändes riktigt riktigt fin och börjat hitta ett stöd i bettet som var önsketänkande när hon kom. Formen är lägre och ärligare och hon är bärig och fin i formen. Känns roligt att vi hittat varandra och börjar få resultat av all träning.

Bankade och bonkade henne på ryggen igår då jag varit lite nojjig en längre tid. "Tänk om" har snurrat i mitt huvud konstant sen hästarna runt ikring varit knackiga. Får ingen reaktion och hon beteer sig inte värre eller på något sätt annorlunda, så förmodligen har jag bara hjärnspöken.

Blir en sväng till anläggningen imorgon, rida på ridbanan och jobba igenom henne lite är planen. Den har skottats fram och underlaget var verkligen perfekt när jag var där igår. Sviktar fint och är perfekt i tyngd och stuns.

Ser fram emot tisdagens hoppträning och därefter är det Ann Hammarlund helg nu i veckan. Har tyvärr bara fått en plats i läge ett men hoppas att det lossnar en på söndagen också. Skulle vara så skönt att få jobba igenom henne två dagar i rad för att få lösa problem, och åka på känslan andra dagen.

Trevlig tur i solsken

Datum ~ 2010-04-10 | Tid ~ 21:00:53
Kommentarer (1) | Allmänt
Red ut kring lunchtid tillsammans med Anna och Salle, Therese och Rockey i det fina vädret. Rätt snart insåg jag att jag hade alldelens för mycket kläderpå mig!

Red hästarna i alla gångarter och jag jobbade Skilla ganska lång låg och att hitta takten utan "taktmissar" i omställningarna eller sidoförflyttningarna. Hon jobbade på bra och var ganska laddad. Redan i första galoppen visade hon prov på blandade småhopp och luftade i vartannat språng. Efter lite mer galoppjobb kom hennes omtalade capriolé! Jag ställde lite mycket krav och hon låg efter Salle och hade en flåsande Rockey i hälarna = dålig kombination. Som jag tidigare konstaterat blir Skilla överladdad om hon vilar två dagar. För att kunna rida ordentligt måste hon promenerats, longerats eller tömkörts någon av "vilodagarna".

Blir spännande att rida imorgon, tänkte galoppjobba henne lite och sen jogga på måndag inför tisdagens hoppträning. Har ridit den här veckan utan graman, idag med graman beroende på hur hon känns imorgon kanske jag rider utan. Jobbade loss henne ordentligt och gramanen hängde större delen av passet då hon skötte sig fint.

Tanken är att så fort hon är stark nog och fokuserad på mina hjälper plocka bort den helt, nu sitter den mest där som säkerhet - utifall att någonting skulle hända.

Kvällsfodring

Datum ~ 2010-04-10 | Tid ~ 01:18:03
Kommentarer (4) | Allmänt
Kvällsfodringen gick bra och hästarna var glada att få komma in - bort från det äckliga vädret.
Blev ingen ridning idag utan Skilla fick sin tvådagarsvila som hon sparat ihop till och förtjänat. Vill känna mig riktigt hundra i huvudet innan jag vågar fara ut själv och intervallträna / galoppjobba.

Pysslade om Skilla lite när hon kom in, sköljde av benen från all lera och myste en lite stund. Funderar på att köpa den där salvan som alla pratar om eftersom hon haft problem med lindrig mugg tidigare.

Sitter och spånar på ett inlägg om motivation / systematisk träning och konsten att vara konsekvent. - Vad tror ni om det?

Vaga planer för kvällen

Datum ~ 2010-04-09 | Tid ~ 10:39:24
Kommentarer (7) | Allmänt
Snabb uppdatering innan jobbet!
Vet inte riktigt hur min eftermiddag / kväll kommer se ut men tanken är att intervallträna Skilla en stund efter jobbet. Därefter har jag kvällsfodring i stallet så det lär dröja med uppdatering på bloggen.

Tills jag kommer hem skulle jag vilja ha tips på vad ni skulle vilja läsa om här på bloggen, någonting jag glömt eller ni vill veta mer om?

Seger för Sverige

Datum ~ 2010-04-08 | Tid ~ 22:37:42
Kommentarer (5) | Allmänt
Två svenska guld efter torsdagens tävlingar.

140cm vann Sofia Kroon med Rolex
130cm vann Sandra Carlsson Ray Adams

(Sofia Kroon - Rolex)
Bilden är lånad från hastmagazinet.se

Tisdagens biverkningar

Datum ~ 2010-04-08 | Tid ~ 22:11:20
Kommentarer (0) | Allmänt
Blev inget ridpass idag då tiden inte räckte till och mitt illamående och min yrsel fick säga stopp.
Höll Johannas lektioner som planerat även fast jag borde legat hemma i sängen.

Lektionerna gick bra, eleverna skötte sig riktigt bra och jag tycker jag fick mer respons hos vissa än hos andra. Borde ha lärt mig vid det här laget att alla fungerar olika. Övningen som jag använde mig av fungerade riktigt bra och gick dra ut på för att få till tanken ordentligt. Jag hoppas jag lärde dem någonting nyttigt och att dem kan ta med sig något vidare i sin ridning / karriär.

De två sista grupperna red markarbete och jobbade mycket med tempoväxlingar för att få hästarna in i handen. Såg stor förbättring på det flesta hästar, mindre på en del andra.

Såg en av mina kärlekar idag, Black Beautyflickan stod på anläggningen när jag skulle åka hem. Det skar verkligen i hjärtat att se henne förfalla så otroligt mycket. När hon stod på ridskolan var hon i "tävlingsform" snärtig och riktigt snygg i kroppen samt välfriserad. NU är hon helt utan muskler, inge vidare fett samt långhårig och oklippt. Manen hängde, lurvet på benen hängde. OJ vad ont det gjorde att se en vacker stjärna slockna.

Ska försöka mig ut och rida efter jag jobbar imorgon, skulle vara skönt att rida ordentligt, träna lite intervaller och lägga upp tempot lite.

Dressyrsadlar till salu!

Datum ~ 2010-04-08 | Tid ~ 11:53:27
Kommentarer (6) | Allmänt
Här kommer sadlarna som är till salu:

Frank Baines Capriole M men mot det vidare hållet. Generös bomvidd. 17" Svart.
Välskött sadel med medeldjupt säte samt gott stöd för skänkeln.
Två sadelstroppar utbytta och är i gott skick.
Bekväm sadel som ger en korrekt sits utan att låsa fast skänkeln.
Annons på sadeln hittar du HÄR


Globus Clic 30, 17,5" Brun/brun
Välskött sadel som passar den smalare hästen.
Djupt säte med smal midja, väldigt bekväm för ryttaren och ger en korrekt sits.
Fin i stoppningen utan några skavanker.
Annons på sadeln hittar du HÄR

För närmare information om det olika sadlarna / bilder och prisuppgifter vänligen kontakta mig via mail.
Hoppbloggen@live.se

Rätt medicin till en skadad ryttare

Datum ~ 2010-04-07 | Tid ~ 23:19:31
Kommentarer (2) | Allmänt
Blev en snabbis till stallet idag. Efter gårdagens olycka har jag känt mig hängig och illamående under dagen. Fick hjälp av min mamma med stallsysslorna så jag kunde koncentrera mig på motioneringen av Skilla. Blev en jätte kort ridtur då tiden var begränsad, men hon fick jogga av sig lite eventuell träningsvärk från gårdagens hoppning.

Jobbade med att böja igenom henne i kroppen, försöka hålla halsen någorlunda rak men böja i bålen. Till en början gick det galant och hon var superlydig, efter galoppen blev det genast mycket svårare men hon avslutade med OK resultat och tramsade nästan ingeting. När motivationen är som lägst kan det vara precis rätt tillfälle att sitta upp på en underbar häst. Idag var det verkligen så! Oj vad mycket som har hänt sen jag började, och skillnaden bara på några veckor är enorm. Red utan gramantyglar, försöker variera mig för att inte fastna med gramanen. Det fungerade väldigt bra, hon var lite öppnare i formen men hade ett bra stöd i bettet och sög frammåt / nedåt vilket var en möjlighet när hon kom!

Hur jobbar ni med era hästar för att böja igenom dem i kroppen?

Har inte bestämt om jag ska rida ut ordentligt imorgon / vila eller rida till ridhuset och jobba igenom henne i dressyren eller jobba med markarbetet. Lite beslutsångest!

+

Datum ~ 2010-04-07 | Tid ~ 13:19:41
Kommentarer (17) | Allmänt

Lätt hjärnskakning

Datum ~ 2010-04-07 | Tid ~ 13:00:13
Kommentarer (2) | Övningar
Här kommer uppdateringen från gårdagens lektioner och hoppträning!

Planeringen för lektionerna kändes lite tafatt när jag kände att motivationen var låg. Att planera lektioner är nog det svåraste när det gäller att vara ridlärare. Att hitta en övning som passar, vara snabb att ändra om det dyker upp några problem och att tidsanpassa. Försökte och det blev OK första gruppen måste få gå vidare, dem kan alla "grunder" nu och måste få en utmaning.

När hästarna skulle göras i ordning för första lektionen så uppstod en olycka. En av ponnysarna började med att trycka in en elev i väggen. Hon blev inte rädd utan tyckte bara han var busig, så jag hjälpte till. Han skötte sig knappt bättre med mig men jag var lite snabbare och hann undan. När jag sedan skulle sadla så fick jag mig en stor överraskning. Böjer mig ner för att ta sadelgjorden och han är blixtsnabb och hugger mot / stöter med tänderna precis mitt på huvuvet. Fick en större bula och kände mig lite omtumlad, efteråt kom illamåendet och "världen slutade aldrig snurra". Känner av illamåendet och snurrningarna idag, så det blev garanterat en hjärnskakning.

Därefter gick lektionerna bra, två incidenter i sista gruppen där en flicka åkte av. Fick sig en ordentligt självförtroendestörn men skötte sig exemplariskt! Vilken duktig tjej som satt upp båda gångerna! Nästa vecka ska hon få något lite lugnare att åka runt på.

Hoppträningen gick riktigt bra, Skilla skötte sig långt över förväntan!
Värmde upp på en kavalettiserie på volt där jag fick fokusera på att få henne lite böjd i kroppen, rak i halsen. Tidigare har fokus legat på "undan innerskänkel" det fungerar nu men hon blir lätt förböjd i halsen.

Jobbade med denna övning i båda varven först i trav och sedan byggdes mittenbommen upp till ett litet hinder som vi sedan skulle hoppa i båda varven i galopp. Skilla har tidigare flippat ur totalt om man ridit en övning i galopp i grupp så jag blev erbjuden att rida själv. Tog initiativ och provade hoppa i grupp och hon skötte sig helt perfekt. Laddade inte upp mer eller stressade onödigt mycket utan löste övningen som den skulle. Jag hittade inte riktigt någon bra båge och blev hoppandes utifrån och in så det blev lite trångt. Hon löste det bra och började tänka till, så något bra blev det av det ändå.

Därefter var det dags att hoppa fram på linjen med kombinationen (5,5) trav in för att sedan låta hästarna galoppera genom kombinationen och hopp "titt-oxern" ut. Skilla låg kvar ovanligt länge och jag fick korrigera min ridning och finnas till lite mer med skänkeln och sitsen mot. Efter korrigeringen hoppade hon ruskigt bra och var långt över men fick ett bra tempo igenom.

Sista övningen var att hoppa "titt-räcke" från hörnet hitta bågen och hoppa oxern ut. Här var hon super in, tog förhållningen lite tydligt  och gick kort mot oxern två gånger. Därefter kom jag till ridning och fick en bättre båge ett jämnare tempo och ett riktigt fint språng ut. Avslutade med att hoppa endast räcket rakt fram innan träningen var slut för min del.

Skilla skötte sig otroligt bra och hon har blivit så mycket tryggare i miljön. Andra hästar stressar henne inte lika lätt och jag får komma till ridning och inverka på henne mer än någonsin tidigare. Nu gäller det att få henne klok och "ekonomisk" över hindren. Övningen idag låg kring 70-80cm men hon hoppar 120-130cm fortfarande. Vi kommer inte höja upp förens hon backar av ordentligt, tänker sig för och håller sig lite närmare hindren.Laddar upp inför kvällens träning

Datum ~ 2010-04-06 | Tid ~ 10:42:20
Kommentarer (7) | Allmänt
Sitter och laddar upp inför ett pass på gymmet med spinning på schemat.
Därefter blir det att åka vidare mot anläggningen för att planera kvällens lektioner. Det är dressyr på schemat, tänkte jobba med sitsträning, övergångar och sista gruppen ska få jobba vidare med skänkelvikningar och sidförande hjälper.

Längtar verkligen till hoppträningen ikväll!
- Mamma tog med kameran så jag hoppas verkligen att det finns nya fräsha batteri och lite minne på minneskortet. Återstår att se när vi är på plats, om inte annat har vi lite större problem. Ska se om jag kan ha en "plan B".

Sitter och filar på en artikel kring "rätt hoppsits" som Häst&Ryttare tog upp i sitt senaste nummer. Håll utkik!

En känsla som måste upplevas

Datum ~ 2010-04-06 | Tid ~ 00:05:25
Kommentarer (7) | Allmänt
Lovade att uppdatera under kvällen hur det gick med ridningen idag.

Åkte ut till stallet efter jobbet för att mocka och även rida. Visste inte om jag skulle ut själv eller om Hanna och Wella skulle följa med. Till min stora lycka följde Hanna med ut och vi lät hästarna jobba på i ett högt tempo. Jobbade lite smått med ställning och stödet i den höga handen i framrideningen. Sen blev det en hel del galoppjobb. Påfrästningen blir hög för Skilla då fokus ligger både fysiskt och psykiskt. Fysiskt är det utmattande och konditionsträning att galoppera länge med tempoväxlingar, psykiskt för att ha Wella gemsides.

Lite lätt svävandes på moln kan jag meddela att jag för första gången släppte Skilla idag. Hon fick trycka på ordentligt i galoppen och visst fanns det mer att ge, men där blir jag lite bangen. Gemsides galopperade vi mot Ansmark i en väldigt hög fart. Hästarna flåsandes och laddade till hovspetsarna flög vi genom luften. Jag känner mig lycklig och lite barnslig när jag tänker tillbaka på känslan. Att få vara tom, fri och flyga fram var det länge sedan jag fick göra och OJ vad underbart det är. När jag beslutade mig för att lägga av med hästarna och fokusera på dansen, träningen och hälsan var det alltid någonting jag saknade. Precis den känslan när man släpper allt och låter vinden slå emot ansiktet, precis den känslan fick mig att komma tillbaka.

Hästarna skötte sig otroligt bra och på hemvägen fick Skilla ligga lite före Wella som på bortvägen låg en hästlängd före. Ärligt försökte jag hålla jämna steg med Wella på tillbakavägen men hemåt är det extra svårt att hålla Skilla. Lyckan i hästen var så enorm att jag lät henne hållas, hon dummar sig inte. Sticker inte, drar inte utan ligger bara på i lycka, när jag bromsade eller Wella närmade sig luftade hon lite "släpp mig, släpp mig mamma, jag kan - springa fort fort fort". Skrattade och lät henne forsätta en stund till. Avslutade i en kort och samlad galopp, vi lät hästarna trava av  och skritta länge.

Ryttarsällskapet är verkligen det bästa, trivs som himla bra att det är fånigt. Hästarna verkade minst lika nöjda, Wella blir barnslig och Skilla är glad över att någon törs busa med henne.

Inatt kommer jag sova gott!

Imorgon blir det hoppträning!
Är otroligt laddad och kan knappt hålla energin i styr, har lektioner för eleverna innan men största fokus ligger på hoppträningen. Ska be mamma filma med digittalkameran för att förhoppningsvis kunna publicera på bloggen efter träningen. Som ni vet fungerar det inte med våran videokamera så jag försöker mig på något nytt.

Lovar att fotografera så fort vädret är lite bättre och hästarna kan posera fint i hagarna som nu är skottade!
Att känna vinden i håret, inget kunde stoppa oss. Det var precis vad som gjorde denna dag perfekt!

Tänker tillbaka med sorg i hjärtat

Datum ~ 2010-04-05 | Tid ~ 23:02:58
Kommentarer (0) | Allmänt
Satt och kollade igenom bilderna från försäljningen av Kiara.
Helt plötsligt så högg det till i hjärtat, som ett krampaktigt tag som vägrar släppa.
Allt kring försäljningen, att hon åkte och nu står hos en ny ägare har jag förträngt så långt det bara går. Flyr man tillräckligt långt och fort kanske man slipper känna hur ont det egentligen gör.

Tyvärr fungerar det inte!
- Har verkligen försökt att skjuta bort tankarna på att jag saknar min ponny. Min tokhäst, min skrutt utan att lyckas. Att ha jobbat med en häst som Kiara önskar jag alla ryttare. Uttrycket blod svett och tårar var en vardag för mig och Kiara. Men efter allt slit, alla timmar med träning, missförstånd och kamp hade vi det otroligt bra. Väldigt många fina minnen, väldigt många ögonblick för bara oss. Vi nådde aldrig toppen, men för er som följde våran resa var den enorm!

Det gör ont i hjärtat när jag tänker på henne, att jag gav upp. Min första kärlek till en egen häst, min bästa vän och min trogna föleslagare under fyra tuffa år. Jag önskar att jag hade kunnat behålla henne, haft någon som kunde fortsatt tävla och träna, ha henne nära sådär underbart nära.

Jag tänkte längre än så, jag prioriterade hennes välbefinnande före mitt eget - därav ett nytt hem. Men det grämer mig, jag saknar henne. Jag saknar mig min bästa vän och någon som känner mig, förstår mig och bar mig när jag inte orkade mer.

They can never take yesterday!
Minnerna finns för evigt och i en framtid kommer du stå hos mig igen.


Provar lyckan i bloggtävlingsvärlden

Datum ~ 2010-04-05 | Tid ~ 22:18:30
Kommentarer (2) | Allmänt
Är för första gången med i några bloggtävlingar!
- Klicka på bilderna för att komma till tävlingen (bilderna är länkade)


Har som sagt aldrig provat detta tidigare, och att vinna på lotto har aldrig fungerat. Håller tummarna och hoppas att jag blir lycklig vinnare till någon av produkterna!

Morgonfodring

Datum ~ 2010-04-05 | Tid ~ 09:13:55
Kommentarer (3) | Allmänt
Åkte ut till stallet kring 07.00 och fodrade och släppte ut hästarna. Har provat en ny rutin, att låta stallet vara släckt, ge alla foder, täcka alla innan jag börjar släppa ut. Stallet var rätt tyst och lugnt och hästarna verkar tycka mitt sätt fungerade bra!

Fixade hösäckarna för idag och imorgon redan igår så detta slapp jag göra så tidigt på morgonen. Åker tillbaka efter jobbet och rider samt mockar. Hoppas på sällskap från Hanna och Wella.

Imorgon blir det lektioner och hoppträning på kvällen, ska försöka ta med digitalkameran och försöka filma med den, fungerar det blir det att publicera träningen på bloggen.

Uppdaterar efter kvällens uteritt och fortsatta arbete från gårdagen.
- Sitter och filar på en artikel, något speciellt ni skulle vilja läsa om?

Hiss eller Diss

Datum ~ 2010-04-04 | Tid ~ 23:21:11
Kommentarer (7) | Allmänt
Här kommer nästa "Hiss eller Diss" inlägg.

Vad tycker ni om John Withakers senskydd.
- Snyggt och personligt eller bara desperat och ett försök till uppmärksamhet?

Personligen tycker jag dem är ganska kicthiga och skulle nog vara riktigt snygga till en matchande outfit. Till en svart häst eller en skimmel med matchande schabrak / luva eller kavaj skulle det vara snyggt. Men om det är några skydd som kommer passa alla och vara lättmatchade, betvivlar jag.

- vad  tycker ni ?

Överflödig energi

Datum ~ 2010-04-04 | Tid ~ 21:43:49
Kommentarer (7) | Allmänt
Red ut en sväng med Skilla under kvällen.
Blev en effektiv ridtur där jag jobbade henne i alla gångarter och hade fokus på "snabba hjälper". Då hon börjat slappna av fint och sköter sig bra när hon får mycket tid är tanken att hon ska bli snabbare i tanken. Jobbade med galoppfattningar och avbrott. I början var hon väldigt lugn och samlad men efter många fattningar blev det fler och fler luftsprång. Min häst har så otroligt mycket energi att det sprutar ur öronen på henne. Tänker jobba vidare på samma sätt under morgondagen för att öka kraven denna vecka, nästa vecka blir en lugnare vecka. Tror det är bra att öka, minska kraven veckovis för att få en så allsidig häst som möjligt.

Har morgonfodringen imorgon så förhoppningsvis hinner jag rida innan jobbet!

- Vill ni se de foton jag fick fram under hopptävlingarna på Hippologum?

Seriedressyr omgång 3

Datum ~ 2010-04-03 | Tid ~ 22:57:24
Kommentarer (2) | Allmänt
Här kommer bilderna från Seriedressyr omgång 3 som jag lovat att publicera.
- Tyvärr är kvalitén på bilderna (ridhuskvalité) hoppas ni nöjer er ändå!


Tävlingsabstinens

Datum ~ 2010-04-03 | Tid ~ 21:31:12
Kommentarer (1) | Hoppning
Var på hippos regional / nationella tävling under gårdagsmorgonen. Där var det mycket fina storhästar som hoppade och visade upp sig. Gjorde ett tappert försök till att fotografera men bilderna är verkligen oskarpa! Trevligt sällskap och OJ vad tävlingssugen jag blev! Insåg att en del av min "tävlingsdröm utrustning" inte alls var så snygg som jag trodde in action. Måste tänka om lite, har fortfarande inte bestämt mig angående hjälm. Har uteslutit ett par ridbyxor och en hjälm (eventuellt två) och fått upp ögonen för en ny kavaj. Blir spännande att handla inför min och Skillas tävlingsdebut!Gårdagens ridtur blev tillsammans med Linnea och Danne samt Ida som är medryttare på Salle. Visade Ida runt lite och visade omgivningen då Ida är helt ny på stall Åsen. Red mot Ansmark och lät hästarna jobba på lite i det halvslaskiga underlaget. Lite tungt men väldigt väldigt nyttigt för hästarna. Skilla ville springa mera men vi höll oss i skinnet då Ida inte galopperat Salle allt för mycket utomhus (inte alls). Skilla skötte sig exemplariskt under uteritten och jag kände mig lite stolt när vi skrittade av hemåt.

Idag har Skilla vilat då jag jobbat hela dagen, satsar på att rida ut imorgon och rida henne lite trött. Åkte förbi stallet efter jobbet för att känna efter "borde jag rida". Insåg att dimman var en stor risk för vår uteritt, vill inte riskera varken mitt eller hästens liv.

Hoppträning v.12

Datum ~ 2010-04-02 | Tid ~ 00:43:17
Kommentarer (4) | Hoppning

Här kommer en bild från hoppträningen v.12
- Ursäktar bildkvalitéen då den är urklippt ur en film!Åker till Hippologum under morgondagen och ska försöka fotografera deras Nationella hopptävlingar inomhus. Dags för sömn för att orka ta sig upp i tid!

Skam den som ger sig!

Datum ~ 2010-04-02 | Tid ~ 00:33:18
Kommentarer (0) | Övningar
Här kommer tisdagens hoppövning!

Började värma upp hästarna självständigt och jag kom sist då hela dagen krånglade. Emelie och Malin red fram medan Hanna fixade med Skillas lösa sko. Dem började hoppa fram på den gula grinden i båda varven i trav och galopp medan jag fortsatte värma upp.

Därefter var det dags att hoppa fram på planket på diagonalen, dem hoppade i galopp, jag kom två gånger i trav innan jag bytte gångart. Skilla var väldigt mjuk och elastrisk och allt som satt fast under måndagen var borta. Hoppade fram på planket några gånger för att sedan byta varv och hoppa fram på oxern. Här låg Skilla kvar väldigt mycket och chockad satt jag kvar där och väntade vilket resulterade i att vi hoppade från botten. Efter några språng i kroppen blev det bättre och bättre tjaming och jag var flexibel men lagomt med, med överkroppen.

Hoppade fram på den gula grinden några gånger (bild ett) så att hon sett den inför den lilla banan som vi skulle hoppa (bild fyra). Hon kändes väldigt bra och skötte det nya hindermaterialet väldigt bra, lite försiktig men inte alls speciellt tittig.

Banan reds enligt följande:
Gula grinden i trav (galopp för det starkare hästarna) mjuk båge mot oxern för att hitta en mjuk sväng mot räcket och avsluta på grinden.

Hittade ingen bra båge från grinden till oxern och sökte avstånd massor med gånger vilket försvårade anridningen massor. När jag väl hittade bågen hoppade Skilla som en gud! Att hinna tillbaka mellan oxern och räcket var lättare sagt än gjort men i slutet av träningen fick jag till även denna båge bra. Sista bågen mot grinden var Skilla väldigt taggad och visade upp fina luftsprång men backade av lydigt när matte bad om det innan grinden.

Känslan på träningen var överväldigande!
- Helt underbart att jag har fått en så otroligt fin häst, klok och väldigt väldigt speciell.
Nu har jag fått komma till ridning och hon accepterar mina fel, brister och krav. Främst har hon blivit stark och ridbar och mycket klokare än när hon kom. Rutiner och ihärdighet ger sitt!

Kan knappt bärga mig inför nästa träning om framstegen fortsätter såhär!
Nu är det bara dags att ta tag i en ny hoppsadel samt hitta en dressytränare att rida veckovis för.

Hur beskriver man en obeskrivlig känsla?

Att avsluta en dålig dag på topp

Datum ~ 2010-04-01 | Tid ~ 13:56:45
Kommentarer (2) | Allmänt
Förlåt för den sena uppdateringen men jag har tyvärr inte haft tillgång till någon dator eller något internet.
Här kommer lite uppdatering om vad som hänt det senaste dagarna, övningen från tisdagens hoppträning uppdaterar jag med ikväll.

Tisdagens "ville-inte-stiga-upp-ur-sängen-dag" bestod av massor av ovanligheter.
Började dagen med att åka ut till stallet innan lektionerna vilket gick bra (första bra saken för dagen).
Åker vidare till jobbet för att bli tillrättavisad över mina val av hästindelning och liknande, vilket kändes lite jobbigt eftersom jag tänker igenom vilka hästar som funkar till vilka övningar och vilka elever.

Därefter drabbas en kvinna i ridhuset av epilepsianfall i hörnet av ponnysidan inför sista gruppens framridning.
Eleverna blev lite upprörda likaså hästarna men det löste sig efter en stund när dem började koncentrera sig.

Får ett telefonsamtal från Linnea i stallet som jag tyvärr inte kunde ta emot. Läser senare på sms att min häst lekt vilde i hagen, har två trampsår och en lös sko.. (grattis till  mig som skulle hoppträna)

Väl på Åsen var det dags att lirka fram transporten som var snyggt parkerad brevid bussen. Det hade snöat sen sist, bara börja skotta. När transporten sitter på plats får bilen inget grepp.. (TYPISKT)

Ligger efter i tidsplaneringen och ska skynda mig att kasta in hästarna (hade kvällsfodringen) alla hästar var galna och hoppade runt som idioter..

Tranporteringen till anläggningen var en historia i sig.
Bavaria vägrade gå in och lastningen tog ca 20-30minuter innan vi till slut hann stänga åt och få henne att stanna i transporten. Tänker lite lättat att det värsta är över och kör stressade, men lättade till anläggningen. Väl där när vi ska lasta ur har trasporten gått i baklås - ja i baklås!! Hanna (räddaren i nöden) lekte gymnast och klättrade in och räddade oss. Nästa orosmoment, sko Skilla..
Hon skötte sig galant och jag kunde vara en stolt hästägare!! Helt obrydd och bråkade ingenting trots att vi stod mitt i gången på ett nytt ställe.

Hoppträningen gick otroligt bra och jag satt med ett fånigt leende på läpparna hela tiden. Min häst är helt enkelt underbar! Mer detaljer kring träningen samt övning kommer under kvällen.

______________________________________________________________________________________________
Onsdagen blev det ridning innan jobbet ut i det vackra vädret. Skilla skötte sig otroligt bra, vilken underbar häst jag har ! Lyckan var total när jag åkte vidare mot jobbet för att sedan fira älsklingen på kvällen (21-årsdag).

Idag ska Skilla få vila, åker ut och fixar stallet innan jag ska hålla Johannas lektioner under kvällen. Förberendande träningsgruppen och träningsgruppen ska få sig en ordentlig genomkörare. Ser fram emot kvällens lektioner och hoppas att jag kan tillföra någonting i deras ridning och tankesätt.