Första ridturen efter vilan

Datum ~ 2010-08-31 | Tid ~ 12:26:21
Kommentarer (2) | Allmänt
Igår var första ridturen efter vilan Skilla haft senaste veckan. Hon kändes lite stel men annars rätt trevlig, kände inte av någon hälta eller någon orenhet. Håller tummarna att det endast var någon sträckning eller något liknanade och att vi nu kan börja rida och träna som vanligt igen.

Anmäler mig till Skellefteå och hoppas på att komma till start nästa helg. Ser fram emot att få rida två klasser och tävlingsplatsen är känd sen tidigare vilket gillas.

Lovar att uppdatera med bilder så fort jag får möjlighet. De flesta vakna timmar jag har spenderas på jobbet eller hos hästen, därav min dåliga uppdatering. Ska göra en kraftansträngning och uppdatera mer och fotografera mera.

Skadeuppdatering

Datum ~ 2010-08-26 | Tid ~ 22:38:27
Kommentarer (1) | Allmänt
Skilla står som planerat på vila några dagar frammåt. Hon får vila till helgen och därefter blir det att kolla gångarterna igen. Förhoppningsvis är detta bara växtvärk eller något annat som går bort med lite vila. Fortfarande ingen svullnad eller värme.

Oroande känsla

Datum ~ 2010-08-25 | Tid ~ 14:00:34
Kommentarer (0) | Allmänt
Sen ridtur under gårdagen tillsammans med mamma och Joey i sällskap. Ridturen blev inte som planerad och väldigt kort. Redan vid uppsittning var det något som inte var som det skulle, Skilla var arg och grinig - möjligtvis en spegelbid till sin irriterade ryttare.

Turen blev kortvarig då jag kände en orenhet i traven, vände om och red hem. Visiterade hela hästen, hittade inget sår, svullnad eller värme. Så det blir till att hålla koll och låta henne vila några dagar. Ska promenera henne ikväll och kolla hur hon rör sig i traven under morgondagen.

Håll tummarna att det inte är någonting allvarligt utan endast en vrickning eller en sten som legat och tryckt.

Motionera monstret

Datum ~ 2010-08-24 | Tid ~ 12:34:07
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut efter jobbet när mörkret fallit för att motionera monstret. Under lördagen fick hon en promenad och jogg från marken för att lätta på träningsvärken. Det oväntade jobberbjudandet gjorde det omöjligt att rida under söndagen och därför vilade Skilla.

Igår red jag ut i gott sällskap av mamma och Joey för att jobba Skilla i alla gångarter. Red mycket övergångar och jobbade med tempoväxlingar. Högt tempo och mycket energi vilket tvingade mig som ryttare att rida väl och planera alla övergångar. Skilla lossade okej i sidorna och var fin resterande ridtur.

Rider ut ikväll efter jobbet, mest troligt ensam. Ett något lugnare pass där jag ska jobba mer med lösgjordhet och sidoförflyttning.

Planerar dagens lektioner men känner mig något tveksam över kvällens övningar. På något sätt ska jag lyckas knäcka den nöten också. All tid jag tidigare hade är som bortblåst!

Regnet skjuter upp ridturen

Datum ~ 2010-08-23 | Tid ~ 14:13:51
Kommentarer (0) | Allmänt
Har fått ett heltidsjobb som förändrar min möjlighet att planera dagen efter hur det känns. Jobbar delade turen och kommer rida mycket kvällstid så länge SKilla står kvar här hemma. Ikväll blir ridturen efter jobbet, kommer rida alla gångarter och jobba på elastrisitet och lösgörande.

Återkommer efter ridturen!

Resultatet av dagens fotografering

Datum ~ 2010-08-22 | Tid ~ 00:08:38
Kommentarer (3) | Allmänt
HÄR finns bilderna från dagens fotografering.

Som jag nämnt tidigare är det copyright på ALLA bilder som gäller.
- För att få använda bilderna kontakta mig personligen eller via mail.
- För köp av bilder samt förstoringar eller personlig fotografering sker beställning, priser och annat via mail.
hoppbloggen@live.se

Bilder som används utan tillstånd kommer att faktureras.

Fotografering Vännäs RF

Datum ~ 2010-08-21 | Tid ~ 10:15:07
Kommentarer (0) | Allmänt
Åker ut till Vännäs för att fotografera dagens tävlingar.
Återkommer senare under eftermiddagen, förhoppningsvis kommer uppladdningen under dagen.

Skilla kommer få en lugn joggningstur under eftermiddagen. Uppdaterar inom kort.

Andra tävlingsdagen avklarad

Datum ~ 2010-08-20 | Tid ~ 21:55:59
Kommentarer (2) | Hoppning
Då var andra dagen i Vännäs RF avklarad!

Planerade framridningen bättre och skrittade fram länge innan det var dags att rida fram. Skilla var lite spänd men skötte sig ändå okej på framridningen. På framhoppningen var hon väldigt laddad och väldigt mycket energi uppåt. Försökte parera och rida på fram utan att överrida och hitta en ärlig bjudning mot hindret.

Hittade en bättre känsla än igår men var tvungen att hålla uppe tempot något högre än jag själv önskat, men endast för att hitta en god balans i min ridning och samspelet mot hinder.

Inne på banan var hon riktigt trevlig, ett bra flyt hela banan igenom. Mycket energi men hittade tillbaka till en stillsam ridning utan att bli passiv. En otrolig känsla hela banan igenom! Tyvärr touchade vi i sista hindret och fick fyra fel på sista hindret. Otroligt trevlig runda och kom till en bra ridning och vi samspelade bra under dagens ritt. Tyvärr räckte det inte till någon rosett idag.

Nu står jag inför det svåra beslutet, anmäla till hemmatävlingarna och debutera 1m eller inte?

Rimliga krav

Datum ~ 2010-08-20 | Tid ~ 00:59:31
Kommentarer (2) | Hoppning
Här kommer en mer utförlig analys om dagens ritt.

För er som läst tidigare, kanske pratade med mig under dagen så insåg ni nog rätt tidigt att jag var missnöjd. Red fram kortare än vanligt, och nu när Bavaria fanns på plats var Skilla något spänd och okoncentrerad. Började rida fram i trav för att upptäcka att jag fått en oväntad tidspress. Ekipaget före mig var en sen strykning och ingen paus lades in innan det var vår tur. Hoppade fram som vanligt, men endast ett språng på oxern. Ville inte ta henne för hårt innan banan och kände redan här att jag inte hade hundra känsla och flyt som jag oväntat nog hade på Umeå RF. Med tidspressen som var nöjde jag mig med ett OK sista språng och blev därefter inkallad på banan.

Väl inne på banan kändes hon fin och väl framme för hjälperna. Mot första hindret händer det som inte får hända på den känsliga häst jag har. Jag tappar ena stigbygeln, kravlar mig fast mot och över ettan vidare mot tvåan. Här inser jag min obalans och försöker hålla balansen utan att störa henne allt för mycket, hoppade tvåan och därefter hittade jag ridning och även stigbygeln. Trean och fyran blev riktigt bra då jag kunde samverka med henne och hitta ett bra tempo och en god ridning. Efter fyran lät jag henne rinna iväg och för sent, redan i svängen mot femman inser jag mitt dåliga beslut att lägga henne stort och ångrar mig när det endast finns två galoppsprång kvar. Hon backar snällt av, dock för sent och hinner inte upp. Där kom klassens pet. Rider vidare på linjen mot sexan med dålig känsla och Skilla räddar mig och kryper nära för att ta sig över hindret. Mot sjuan och klassens sista hinder är mina krafter slut och Skilla riktigt lång, jag beslutar på att öka sista biten, klokt nog backar Skilla av, trampar om och räddar mig ännu en gång.

Därefter var klassen slut, en ojämn runda men med två riktigt trevliga språng och en häst som ställde upp till 110% för sin ryttare. Dålig ridning och dåliga beslut men en häst som skötte detta galant och räddade oss ur det mesta. Vilken klippa jag har möjlighet att äga och rida!

Nya tag imorgon, nu blir det några timmars sömn och omladdning. Hoppas att lyckan är med mig imorgon och att vi kan hitta tillbaka till en god känsla och en god ridning.

Dressyrdebut i bild

Datum ~ 2010-08-19 | Tid ~ 22:14:28
Kommentarer (1) | Allmänt

Första tävlingsdagen avklarad

Datum ~ 2010-08-19 | Tid ~ 19:43:03
Kommentarer (0) | Hoppning
Då var första tävlingsdagen av två avklarade vid Vännäs RF.
Åkte ut till anläggningen i god tid för att hinna gå banan, se på framridning och annat för att sedan göra båda ekipagen klara för start. Hjälpte Emelie på framridningen innan min egen start och hade god hjälp av hästskötare Isabell.

Skilla var laddad och hade svårt att fokusera på framhoppningen, jag nöjde mig med något mellanläge och därifrån var det dags att gå in på banan. Skilla skötte sig väldigt bra och tyvärr var dagens ojämna ritt och pet endast ryttarmissar. Är stolt över att ha en så klok häst med så lite rutin som hjälper mig så mycket trots dålig ridning. Mina misstag hoppas jag får stå för idag och hoppas på att hitta ett bättre flyt under morgondagen.

En rosett gick vi hem med trots ett pet och dåligt flyt. Men ni som känner mig väl vet att bra aldrig är tillräckligt, utan det kan alltid bli bättre! Nya tag imorgon och förhoppningsvis en bättre känsla.

Tusen tack till Isabell och familjen Rönnbäck och Elin Roshed som fanns på plats under dagen.

Tävlingsförberedelser

Datum ~ 2010-08-19 | Tid ~ 12:36:48
Kommentarer (2) | Allmänt
Då var all utrustning i toppskick och allt packat och klart inför dagens tävling. Med all utrustning på plats återstår endast ryttarförberedelser och knoppning innan det blir dags att lasta och åka mot Vännäs RF.

Ser fram emot dagens tävling och hoppa att vädret håller i sig och att vi slipper regn. Tar med kameran om om möjlighet ges kommer det fotograferas under dagen.

- Uppdaterar så fort tävlingen är avklarad.

Umeå RF stämd på hundratusentals kronor

Datum ~ 2010-08-19 | Tid ~ 00:15:16
Kommentarer (0) | Allmänt
Maria Norman fick under förra året sin häst invalidiserad i samband med tävling på hemmatävlingarna vid Umeår RF. Efter avslutad klass leddes hästen till anvisad plats för att spolas av i en spolspilta. På väg till denna trampar hästen in en spik (söm) i hoven och bestående men.

Något som detta får absolut inte hända, och är anledningen till stämningen.

Hästen som var avsedd för SM och hade goda framtidsutsikter fick efter färd ner till Uppsala domen om avlivning. Maria och fadern Owe beslöts sig för att behålla hästen och avla på den.

Nu stämmer ägaren Owe Umeå RF för incidenten för att få möjligheten till upprättelse och en större summa än försäkringsbolaget betalar ut. Möjligheten att äga en häst i denna prisklass får man tyvärr inte speciellt ofta nämner Maria. Med dessa pengar kanske möjligheten att köpa en ny häst finns.

Läs mer på VK om incidenten, summan och uttalanden HÄR

Trim inför tävling

Datum ~ 2010-08-18 | Tid ~ 22:17:04
Kommentarer (2) | Allmänt
Red ut i gott sällskap av Emelie och Bavaria för att trimma inför morgondagens tävling. Eftersom detta blir Skillas första två-dagarstävling har jobbet under veckan varit väldigt återhållsamt. Idag jobbade jag henne sparsamt i alla gångarter. Skilla var riktigt trevlig i skritt och trav, energisk och lite explosiv i galoppen men inget jag oroar mig för.

Nu hänger tävlingskläderna på tork och jag laddar upp inför en dag med tävlingsförberedelser innan tävlingsstart.
- Strävar efter att uppnå samma känsla som på Umeå RF.

Uppladdning inför tävlingen

Datum ~ 2010-08-18 | Tid ~ 09:42:15
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut efter gårdagens lektioner och joggade Skilla. Efter två dagars vila fanns det mycket energi som skulle placeras och användas klokt. Jobbade igenom henne och lossade båda sidorna för att ha en mjuk och arbetsvillig häst inför tävlingarna. Skilla kändes rätt fin men var som vanligt överladdad efter vilan.

Ikväll blir det en liknanade jogg, ska försöka jobba igenom henne i galoppen också för att ha det lite lättare under morgondagen. Är otroligt laddad för tävlingen och något nervös.

Sitter med en tidsplanering så att allting är klart inför tävlingen och att vi finns på plats i god tid innan första start. Emelie och Bavaria ska göra sin första debut och jag hoppas på att hinna coacha henne inför starten.

Planerar inför kvällens lektioner

Datum ~ 2010-08-17 | Tid ~ 13:37:50
Kommentarer (0) | Allmänt
Tar skydd från solens varma strålar för att planera inför kvällens lektioner. Barnen kommer få jobba mycket med övergångar och att hitta tillbaka till knapparna på hästarna. Kontrollövningar och igångsättningar kommer även vara representerade på kvällens lektioner.

Hoppas på att vädret håller i sig och att eleverna ser fram emot kvällens lektioner.

Fotografering från ponnytävling

Datum ~ 2010-08-16 | Tid ~ 22:40:32
Kommentarer (3) | Allmänt
HÄR kommer bilderna från SURF's ponnytävlingar under föregående helg. Ursäkta den sena uppdateringen men hoppas bilderna håller er nöjda till nästa fotografering.

Som jag nämnt tidigare är det copyright på ALLA bilder som gäller.
- För att få använda bilderna kontakta mig personligen eller via mail.
- För köp av bilder samt förstoringar eller personlig fotografering sker beställning, priser och annat via mail.
hoppbloggen@live.se

Bilder som används utan tillstånd kommer att faktureras.

Hoppträning från publikplats

Datum ~ 2010-08-16 | Tid ~ 17:36:50
Kommentarer (0) | Allmänt
Åker ut till Elisabeth Andersson för att titta på kvällens hoppträning. Även om jag inte kan medverka så är det nyttigt att se träningen. Att se andra rida är lika nyttigt som att sitta till häst, på två olika plan. Ikväll blir det fokus på hur alla ryttare löser problemen som uppstår och förhoppningsvis ger dig mig tips inför kommande utmaningar.

Laddar inför helgens tävlingar

Datum ~ 2010-08-16 | Tid ~ 11:45:58
Kommentarer (0) | Allmänt
Är otroligt laddad inför helgens hopptävlingar i Vännäs. Torsdag-fredag rider jag en klass båda dagarna (90cm) vilket jag ser fram emot enormt. Blir spännande att se hur hon fungerar i Vännäs på riktiga tävlingar. Veckans uppladdning blir mjuk och väldigt lugn. Blir nog en promenad mot kvällen för att seda rida henne tisdag-onsdag normalt.

Funderar på utrustning och matchningar, för inte är det okej att ha samma set båda dagarna?

Dressyrdebut

Datum ~ 2010-08-15 | Tid ~ 17:34:20
Kommentarer (0) | Allmänt
Under gårdagen åkte jag och Skilla ut och debuterade på dressyrbanorna. En LB:1 stod på schemat på en liten ridklubb en bit utanför stan. Lagom stort och inte allt för många startande under dagen kändes som en bra början inför debuten.

Skilla kändes något stressad på tävlingsplatsen när Bavaria inte fanns i närheten, något som störde men var hanterbart. Väl i sadeln kändes hon väldigt trevlig och ovanligt stadig i övergångar och travpartierna. Galoppen var väldigt explosiv och energin tämligen rann ut genom öronen.

Väl på banan skötte hon sig långt bättre än jag någonsin förväntat mig. Skyggade inte för varken staket eller dommare och skötte sig exemplariskt på en helt okänd tävlingsplats och i en helt ny gren. I skritt och travdelen var hon väldigt trevlig, något spänd men mycket stadig och fokuserad. Några små missar, tramp i staketet och väldigt överladdad galopp var vi sedan klar med vår första tävling. Eftersom LB:1an är något tråkig valde vi att lägga in skolor ovan mark för publikens skull.

Mycket goda vitsord och vi jobbar vidare med de bitar som fortfarande fattas massor i (galoppen) och tar åt oss av berömen för travprogrammet. Dressyrdebuten avklarad, nu satsar vi vidare och hoppas på att medverka på hemmatävlingarna i mitten av September.

Framtidsmål

Datum ~ 2010-08-13 | Tid ~ 20:39:26
Kommentarer (1) | Allmänt

Så här fina var jag och Skilla idag när vi tränade inför morgondagens dressyrdebut.

- (eller drömmer om att vara om några år)

Styrka och flexibilitet

Datum ~ 2010-08-12 | Tid ~ 22:22:43
Kommentarer (0) | Hoppning
Åkte ut till Innertavle under kvällen för att hoppträna. Tyvärr åkte jag ensam då Emelie råkade ut för en olycka under gårdagen och var tvungen att vila upp armen inför helgens tävlingar.

Skilla var laddad efter gårdagens vila och det tog lång tid innan jag kom till ridning och fick inverka. Övningen var svår och krävde mycket av både mig och Skilla. Vi kämpade oss igenom övningen och klarade stora delar av den bra, däremellan kom ryttarmissarna och Skilla var klok.

Avslutade träningen med en serie där Skilla var klockren. Samma känsla som på Hippologum och tävlingen kom tillbaka och vi avslutade på topp. Att hoppa av hästen och känna att man svävar på moln är verkligen underbart!

Laddar inför lördagens dressyrdebut, imorgon blir det trim på anläggningen och träna lite program. Hoppas att vi klarar oss helskinnande igenom detta!

- Övningen kommer när tillfälle ges

I hästens tecken

Datum ~ 2010-08-11 | Tid ~ 00:17:15
Kommentarer (0) | Allmänt
Började eftermiddagen med att åka till Innertavle för en provridning för medryttarhäst till en bekant. Hästen var ett stort sto med trevlig meritlista och skötte sig mycket väl. Mycket jobb men en trevlig häst med goda möjligheter att lära sig mycket på. Möjligheten att träna och tävla finns även vilket är väldigt passande.

Idag var första gången sedan sommaruppehållet som ridskolans elever kom tillbaka till ridskolan. Mot alla odds var det jag som stod och instruerade "mina" barn till mångas lycka. Skönt att vara tillbaka och barnen har varit efterlängade och saknade under sommaren.

På väg hem från anläggningen åkte jag förbi och plockade upp en sadel för att prova. Passade den skulle den vara perfekt för helgens tävlingar, förutsättningarna ökar med en sadel som hjälper mig. Väl hemma provades sadel ut och låg OK, något vid men resterande skulle visa sig när jag väl satt upp. Som jag befarade var den för vid, även med padd. Inget större bekymmer då den inte klämde men tanken att låna den inför helgen kvarstod. Skilla skötte sig bra och hennes gångarter kommer mer till sin rätt i en dressyrsadel. Tyvärr gillade hon inte alls den i galoppen så den är tyvärr utesluten inför helgens tävlingar. Hon hoppade och studsade och gillade inte alls min position eller mitt skänkelläge som sadel medförde. Tills vidare blir det till att rida i hoppsadeln och succesivt vänja henne med en dressyrsadel för senare köp.

Så var min första tisdag avklarad med lektioner och massor av annat i hästens tecken.

Varmt regn

Datum ~ 2010-08-09 | Tid ~ 23:11:12
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut tillsammans med Emelie och Bavaria efter en lång dag av regn. Jobbade hästarna i alla gångarter och fick till några riktigt trevliga travökningar mot slutet av passet. Ridturen var snarare en safari tur än någon vanlig ridtur längst vägarna. Två älgar och två råddjur mötte vi under vår ridtur.

Skilla kändes trevlig och jag ser fram emot tävlingen i helgen, förhoppningsvis kan jag låna till mig en dressyrsadel så att jag inte behöver skumpa av på tävlingsbanorna. Jobbar vidare med högergaloppen och fattningen under veckan för att känna mig något säkrare på lördag.

Att ladda energi lagom är verkligen en konst, främst med en väldigt explosiv häst. Ladda rätt, hålla lagom och lätta av i rätt tillfällen är min stora utmaning.

Inväntar vädret

Datum ~ 2010-08-09 | Tid ~ 16:07:17
Kommentarer (0) | Allmänt
Sitter hemma och inväntar att vädret ska lätta upp och regnet ska sluta falla. Ikväll blir det ett lättare pass i alla gångarter efter två dagars vila. Ser fram emot kvällens ridtur då det varit två dagar sedan jag red senast. Den känslan är väldigt angenäm och jag önskar att alla kände så inför sin häst.

Nervös inför helgens dressyrtävling!

Översikt

Datum ~ 2010-08-08 | Tid ~ 21:42:00
Kommentarer (5) | Allmänt
Efter fredagens fina resultat har Skilla fått vila efter en hård vecka av träning. Imorgon blir det att börja trimma inför helgens debut i dressyr! Hör och häpna alla läsare, Evelina Pettersson ska försöka sig på att tävla dressyr!!

Proppen för tävlingen var komplicerad och tävlingsarrangörerna har gjort det svårt för de tävlande ekipagen så vi är endast anmäld till en klass: LB:1.

Ser fram emot denna erfarenhet och har faktiskt längtat lite efter att rida riktig dressyr.

Lördagen och söndagen har spenderats på Hippologums storhäst tävlingar samt SURF's ponnyhoppning. Tyvärr blev det inte så mycket fotograferande denna helg men uppdaterar så fort bilderna är redigerade.

Tacksam över allt stöd

Datum ~ 2010-08-06 | Tid ~ 22:47:41
Kommentarer (7) | Hoppning
Började dagen tidigt med att packa inför dagens tävling på Umeå RF. All utrustning skulle vara i toppskick och allt skulle vara på plats för att själen skulle få ro och fokus skulle uppfylla mina tankar. När allt var på plats hämtade jag in min stjärna och började att knoppa. Att tillägga är att detta var mitt första försök till knoppning, och ni får avgöra själv, men jag är nöjd med resultatet!

Fick med mig två hästskötare till tävlingen för att sedan möta upp med min "personliga coach" Emelie. Isabell och Maja som agerade hästskötare hade huvudansvaret för Skilla och att alla saker fanns på plats och att hon var klar i tid. Självklart fanns jag närvarande men övervakade mest och kunde koncentrera mig på mitt istället för att vara helt fokuserad på Skilla.

När det väl var dags att rida fram hade jag nerverna under kontroll och Skilla var fokuserad och väldigt lydig. Hon samlade sig lätt och var väldigt trevlig. På framhoppningen satt jag som i en dröm, hon backade av, lyssnade framåt och väntade kvar varje gång jag bad. En otroligt trevlig framhoppning med många härliga språng som gjorde mig helt säker och väldigt fokuserad på en trevlig runda.

Väl på banan kändes allt lätt och Skilla var 110% fokuserad och vi var för första gången någonsin rätt synkroniserade. Bra språng och ett trevligt flyt emellan hindren, endast ett missförstånd på hela banan. En nollrunda och en otroligt bra känsla gick jag ut med ett leende på läpparna.

Denna känsla var obeskrivlig och jag är otroligt motiverad att fortsätta på detta spår och vidare mot fler utmaningar. Att ha världens finaste häst är något jag aldrig kommer glömma eller försumma.

Tacksam över att mina båda föräldrar fanns på plats, två bra hästskötare och Emelie som stöd under dagen.

En god gärning

Datum ~ 2010-08-05 | Tid ~ 20:49:57
Kommentarer (3) | Allmänt
Under gårdagen kom min gamla vapendragare Emily Töyrä förbi och lånade Skilla. Hennes ridabstinens har nått sina yttersta gränser och därför fick hon prova Skilla. Ett dressyrrpass för att "prova-på" och känna sig för lite stod på schemat. Skilla skötte sig bra och Emily fick en ärlig och bred syn på allt vad det innebär att äga en häst som Skilla med mycket nerver.

Efter ridpasset såg Emily nöjd ut och Skilla var loss i båda sidorna efter tisdagens hoppträning. Att höra fina ord om mitt hjärta värmde och var efterlängtat. Andras goda uttalande är alltid något som uppskattas, och att höra att "det ser lättare ut än det är" ger mig också lite cred att jag gör ett bra jobb där uppe.

Nästa steg efter morgondagens hopptävling blir att besulta om dressyrtävlingen blir av eller inte.
- Debutera i Sikeå eller inte?

Synkroniserat ekipage

Datum ~ 2010-08-05 | Tid ~ 15:30:22
Kommentarer (0) | Allmänt

Peter Sällström tr.1

Datum ~ 2010-08-04 | Tid ~ 23:39:17
Kommentarer (0) | Övningar
Här kommer övningen från Peter träningen. Vi började med med att rida fram hästarna och jobba dem i grupp längst en mindre fyrkant. Rakriktning och övergångar för att sedan jobba med ställning och böjning i alla gångarter. En lugn uppvärmining med fokus på att hitta stödet i yttertygel och vara nogrann med balans och sits.

Därefter började vi att hoppa fram på en kombination med ett hjälphinder som vi travade emot, ett galoppsprång och sedan ett räcke till att börja med. Vikten låg vi att sitta kvar och vänta och ge hästarna plats och utrymme för att lösa problemet. Allt eftersom hästarna blev varma byggdes denna övning upp och vi hoppade en oxer ut istället för ett räcke. Skilla kändes fin och låg på ganska mycket, var nogrann med att hitta ett gott tempo utan att överrida mot. Att travhoppa, sjunka ner i sadeln och lämna resterande till henne var ovant men fungerade väldigt bra.

Efter denna övning hoppade vi vidare på räcket, fem galoppsprång. Nogrann med vägen och jag bröt av till trav för att hitta balansen och red vidare mot räcket.

När alla hästar var varma var det dags att hoppa linjen med oxer in (sex galoppsprång) titträcke två galoppsprång och en oxer med ett stort plank under. Var väldigt osäker på om Skilla skulle hoppa kombinationen men efter en snabbtitt på räcket skötte hon sig exemplariskt.

Att hitta lite tillit och is i magen att hon hjälper mig i vissa situationer var nyttigt. Övningen gick bra och därefter hoppade vi hela banan. Det andra ekipagen jobbade med galoppen och flyt mellan hindren. Fokus för mig och Skilla var att hitta balansen och synka ihop för att hitta en bra vilja och en ärlig bjudning. Linjen i slutet hoppade hon väldigt stort men runt och därefter började de nya sprången komma. När bjudningen är på plats och jag kommer till ridning kommer även sitsen över hindren.

Peter bad mig efter halva träningen att ta bort sporrarna, till min lättnad då jag ogillar att rida med dessa. En stor skillnad och Skilla var betydligt lugnare och väntade kvar avsevärt mot hindren.

Övningen inehöll många prövningar och utmaningar men efter träningens slut var jag mer än nöjd och övertygad om att inga utmaningar i framtiden blir omöjliga.

Sista hoppträningen innan tävling

Datum ~ 2010-08-04 | Tid ~ 21:45:46
Kommentarer (1) | Hoppning
Åkte ut till Innertavle för att träna för Eva Jonsson sista träningen innan tävlingen på Umeå RF. Emelie och Bavaria följde med och och utförde sin andra träning för Eva.

Träningen gick riktigt bra, de nya sprången Skilla börjat med kom oftare och vi hittade ett bra mellanläge. Energin var kontrollerbar och balansen på plats. Hoppade fram för att sedan träna på att hoppa bana inför helgens tävlingar.

Skilla kändes fin och vi har börjat hitta varandra för att på bästa sätt lösa det problem som uppstår. Jag kan koncentrera mig mer på min sits och hon väntar kvar på ett passande sätt mot hindren. I slutet av träningen började orken att ta slut och jag löste detta genom att ta sista linjen på fyra galoppsprång istället för sex. Eva var imponerad över dagens bjudning och möjligheten att välja distans och behålla takten inför sista linjen. Självklart var det inte efterfrågat att ta linjen på fyra, men beslutet som togs och responsen från hästen gav ett godkänt resultat.

Känner mig mer entusiastisk inför helgens tävling, nerverna kommer finnas på plats och nervositeten kommer vara enorm. Förhoppningsvis blir det en god upplevese och en fin erfarenhet.

- Övningen från Peter Sällström träningen samt dagens träning ligger fortfarande i utkast posten. Att fixa med alla detaljer tär på och det tar sin tid. Uppdaterar med detta så fort det finns möjlighet.

Spänd inför morgondagens hoppträning

Datum ~ 2010-08-02 | Tid ~ 23:31:28
Kommentarer (3) | Allmänt
Lyssnade på rådet om att inte belasta hoven under dagen så Skilla fick en oplanerad vila. Följde med som sällskap till Bavaria och Emelie när dem tränade dressyr på åkern. Helt underbart mysig och gullig häst jag har! Satt på en rundbal och lät henne beta under tiden Emelie red, helt obrydd och nöjd över situationen.

Fick lyckligt nog tag i en hovslagare efter att ha jagat min egen under flertalet tillfällen. Är inte hundra nöjd över läget att måste jaga hovslagare som inte svarar eller kan boka in någon tid i förväg. Har stora förhoppningar om "den nya" imorgon och ser gärna att det inte blir en tillfällighet utan fungerar detta så byter jag då hon är lättillgänglig och har gott rykte.

Imorgon blir det hoppträning för Eva på kvällen, hoppas att energin är möjlig att kontrollera och att träningen ger lite känsla till helgen. Går det enligt planerna så rider jag en klass på fredagen. Återstår att se hur tränigen går imorgon, jag hoppas på en god känsla och lite mod.

Tappsko ställer till med problem

Datum ~ 2010-08-02 | Tid ~ 20:08:03
Kommentarer (0) | Allmänt
Som jag tidigare nämnde i föregående inlägg fick jag hjälp att slå på en tappsko under gårdagen för att kunna hoppträna. Vinklar på skon överensstämde någorlunda men inte tillräckligt bra för att jag ska våga belasta hoven mer än gårdagens hoppträning. Har sökt hovslagaren under dagen och blev ombedd att ringa upp efter klockan 19.00. Tyvärr inget svar så jag känner mig väldigt ställd inför morgondagens träning och fredagens hopptävling.

Blev avrådd om att belasta benet och hoven där tappskon är påslagen tills hovarna är verkade och korrigerade. Därav blir det ingen ridtur idag utan Skilla får en ofrivillig vila som jag ogillar. Jag ska söka vidare med andra hovslagare och hoppas att jag får tag i någon innan morgondagen.

Hoppträning för Peter Sällström

Datum ~ 2010-08-01 | Tid ~ 22:46:50
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till Innertavle för kvällens hoppträning. Flera duktiga ekipage var med och jag oroade mig för övningarna som var utställda på banan. Började med att värma upp hästarna fritt för att sedan samlas och rida igenom dem i alla gångarter med fokus på rakriktning. Ställde igenom dem och hittade en god balans, takt och tempo.

Kvällens hoppträning var långt ifrån vad jag är van och fick tankarna att snurra. Mycket vila, diskussioner och träningen drog ut på tiden enormt. Men det var en givande träning och gav mig mycket att fundera på. Peter hade ett helt annat sätt att tackla problemen som uppstod och ville att jag skulle rida Skilla på ett helt annat sätt än jag är van eller fått tips om. Mycket att fundera på, och vad som faktiskt är det vinnande konceptet. För tillfället kommer jag ta in det bästa av det flesta och lära mig att hitta känslan och förtroendet mellan häst och ryttare.

Peter hade en tanke om att travhoppa så länge hon inte är balanserad och starkare i galoppen för att underlätta min anridning och min inverkan. Att sätta sig ner och vänta ut hästen mot varje hinder var en helomvändning för mig. Att inte inverka speciellt mycket och inte korrigera speciellt mycket om hon stannade. Länga ut tygeln och bara sitta kvar gav helt andra resultat än tidigare träningar. Vid några tillfällen var hon kalasfin och jag hade svårt att hålla henne då hon sög tag i hindren med en otrolig känsla och bjudning som jag tidigare saknat.

Fick plocka bort sporrarna då Peter tyckte att hon överhoppade så mycket med dem, den tanken har salgit mig också. Tror att jag framöver väljer att ta med sporrarna men inte använda dem speciellt ofta, endast om hon har en sämre dag och mycket humör.

Hoppade en lång linje med en kombination med titthinder vilket fungerade väldigt bra och bättre än förväntat. Skilla var modig och tog mig igenom svårigheterna.

Nu måste jag smälta träningen, bestämma mig lite för vilken metod jag gillar och fortsätta jobba på den. I dagsläget tror jag på att veckoträna för Eva Jonsson och rida för Peter någon gång då och då. Vissa saker tyckte vi olika om, andra inte. Tror på att ta in så mycket information som möjligt och använda sig utav det bästa i rätt lägen.

- Uppdaterar med övning senare när tillfället ges

Trasiga fötter

Datum ~ 2010-08-01 | Tid ~ 15:49:10
Kommentarer (0) | Allmänt
Upptäckte igår innan ridturen att Skilla tappat en baksko. Eftersom hon är lite omfotad valde jag att rida på en åker i närheten för att spara så mycket jag kunde på den stackars hoven. Att motionera henne trots en tappsko kände som ett måste ifall kvällens hoppträning för Peter skulle vara möjlig.

Hoven var lite kantstött efter turen då vi skrittade till och från åker på grusväg. Direkt ridturen var avklarad började jakten på en hovslagare som skulle kunna slå på skon och raspa kanterna något. Jakten pågick under kvällen och jag lyckades till slut hitta en vänlig själ som kunde hjälpa mig. Hoven behöver verkas så den påslagna tappskon är endast provisorisk och ska åtgärdas under morgondagen förhoppningsvis. (Senast tisdag).

Gårdagens ridpass var långt ifrån perfekt. Skilla var hysterisk och väldig ofokuserad under hela passet. När jag hittade något typ av lugn i alla gångarter i båda varven gav jag mig. Att jobba bort överskottsenergin var det enda viktiga och nödvändiga. Stora framsteg har ändå skett under det senaste veckorna. Från att knappt tagit sig från gårdsplanen ensam till att faktiskt kunna rida ett helt pass är ett stort steg i rätt riktning. Självklart hoppas jag att hon en dag kan var avspänd och avslappnad när jag rider ut själv.

Ser fram emot kvällens hoppträning men är väldigt nervös!
- Uppdaterar efter hoppträningen, resultat och uttalande.