Målen för 2010 - med och motgångar

Datum ~ 2010-12-31 | Tid ~ 15:25:48
Kommentarer (1) | Allmänt
Här kommer första inlägget av tre som handlar om.
Målen för 2010 - vilka som uppnåddes och vilka som får skjutas på.
Resumé för hela 2010
Målsättningar för 2011.


Här kommer målsättningarna som jag satt upp för 2010.
Gemensamma mål:
Bygga upp en god grundkondition och styrka
Regelbunden veckoträning
Debutera på tävlingsbanorna i dressyr och hoppning

Mina mål
:
Stärka min sits och förbättra min grundkondition
Utvidga mina kunskaper kring hästens beteende och förmåga
Vid önskemål av ägare debutera med ungponnyn Melody

Dessa mål satt jag upp i början av Januari för oss. Blandade resultat och massvis med träningar har vi kommit en bit på vägen.

De gemensamma målen
har fungerat bra. Både jag och Skilla har byggt upp en god grundkondition och styrka. Skilla har byggt fina muskler, hittat en bärig form i alla gångarter med visst jobb kvar i galoppen. Min styrka är otroligt mycket bättre, koordinationen har återfunnit sig och konditionen ok.

Den regelbundna veckorträningen har fungerat bra i vår huvudgren, hoppning. Men tyvärr varit bristande i dressyren. Största anledningen till detta är val av tränare och tillgänglighet. Månadsträning med Ann Hammarlund har vi dock kämpat på med under året.

Debuten på tävlingsbanan var möjlig i båda grenarna. Under årets gång har vi hunnit med att debutera 1m och LB:1 dressyr. Blandade resultat, endast 3 starter i dressyren och ca 10 starter i hoppning. I hoppningen har vi lyckats få med oss hela 6 rosetter.

Mina mål under året har varit kämpiga och tyvärr inte genomförbara i full utsträckning. Min sits och grundkondition har förbättrats under året. Regelbunden träning på hästryggen och även personlig träning har utvecklat mig otroligt. Att sträva efter perfektion är tufft, men med tiden ska det sitta!

Min kunskap kring hästens förmåga och beteende har utvidgas. Ännu är jag långt ifrån fullärd, men jag har tagit ett steg tillbaka och funderat mer kring "varför gör hästen så här". På den vägen lärt mig mycket om hästens beteende, träning och inlärning. Att äga unghäst är helt klart utvecklande!

Debuten med Melody blev tyvärr inte möjlig. Vi tränade i början av Januari tillsammans, men kort där efter bestämde sig ägarna för försäljning. Melody flyttade till ett försäljningstall som mina närmsta vän driver. Hon vidareutbildades inom dressyren och hade otroliga lovord. Tyvärr var planerna för Melody omöjliga. Smärta och annat hindrade utvecklingen och när en röntgen och andra behandlingar utfördes kom faktumet att hon inte gick rädda. Melody fick sent under hösten somna in och springer nu på det evigt gröna ängarna.

En längre resumé och sammanfattning av året kommer lite längre fram! Nya målsättningar för 2011 kommer även att dyka upp snarast möjligt.

Vacker valack

Datum ~ 2010-12-30 | Tid ~ 08:30:00
Kommentarer (0) | Annonser
Här kommer nästa annons på något som faller mig personligen i smaken.

En snygg valack f.2003 som hoppar med scoop och har framtiden framför sig. 166cm hög, fyra vita ben och bred bläs. Säljes förmånligt pga studier innan säsongen drar igång.

En riktigt eyecatcher, och jag måste vara ärlig och säga att det kliar i fingrarna för en till häst. Annonsen hittar ni här

Dressyrdebut video

Datum ~ 2010-12-30 | Tid ~ 01:39:00
Kommentarer (4) | Allmänt

Här kommer debuten som jag och Skilla gjorde i våras på dressyrbanorna!

Den är långt ifrån perfekt, men travdelen och skritten tycker jag är helt klart godkänd för att vara debut. Att galoppen inte sitter på plats var ingenting jag förväntat mig eller eftersträvade. Stolt över min lilla skrutt som bitvit var väldigt trevlig. Med mer träning, en bättre sadel och massvis med timmar tillsammans kommer vi storma fram över tävlingsbanorna framöver.

Sanslösa priser

Datum ~ 2010-12-29 | Tid ~ 17:59:00
Kommentarer (12) | Allmänt
Då var det dags igen att börja leta ponny åt en av mina favoritelever som jag nämnt tidigare i den här bloggen.

Har sedan en längre tid tränat två syskon som fick sin första ponny bara för något år sedan att dela på. Efter det har ponnysarna kommit och gått då begräsningarna nåtts väldigt tidigt. Att leta en passande barnponny är verkligen inte lätt, men att sedan hitta något som räcker till när barnen utvecklas är lättare sagt än gjort.

I våras bestämde sig familjen för att sälja deras senaste tillskott. Ponnyn var underbart vacker att titta på och stundtals väldigt, väldigt trevlig. Tyvärr hade ponnyn mer hyss och olater än de flesta ridskolehästar plockar upp på en livstid. När olaterna gick över till dumheter, som ledde till en omöjlighet att tävla och till slut även att träna var beslutet fattat. Ponnyn fick åka tillbaka till sin första ägare, nöjd och belåten slapp även "min familj" vara orolig mera. Just innan monstret åkte så införskaffade dem sig en ny ponny. En rutinerad dam som presterat uppåt MSV och som var stadig och väldigt snäll. Väldigt mycket motor och till en början lite "för mycket ponny" men med ett hjärta av guld så löste sig detta väldigt fort. Nu är storasyster och hennes ponny oskiljaktiga och familjen föll pladask.

Nu är det den yngre syster som letar en ponny med lite mer hjärta, motor och bredare ramar för ryttaren att göra fel. Som barn är det viktigt att ha en snäll ponny som tillåter bristande ridning då ett litet barn inte klarar av perfektion. Så jag letar för fullt efter en passande ponny till lillasyster. Jag har lyckats en gång till storasyster, och hoppas på en till fullträff.

Det som chockar mig är dessa priser. När jag letade egen ponny 2005 låg B-ponny priserna långt under resterande kategorier. Desto större ponny, desto dyrare pris. Självklart fanns det även då ponnysar som var dyra och hade meriter att skryta med. Men i dagsläget är utbudet mycket större, och priserna mycket dyrare.

Tidigare var det inte speciellt ansträngande att hitta en B-ponny som hade meriter LA/LA för ca 50 000:-. I dagsläget finns det näst intill ingenting under 80 000:-!! Trots att barnen vill ha en trevlig ponny att tävla med, så är barnponny / klubbponny till SM / internationellponny väldigt hårfin. Dem som har presterat lagom finns knappt, och dessa ponnysar får man betala multum för.

För er som bor söderut i landet, vet ni av någon maxad B-ponny med egen motor och stadig upptill LA hoppning / LB dressyr så är jag tacksam för hjälp. Alla ögon och öron är helt klart uppskattade.

Den försenade önskelistan till jul

Datum ~ 2010-12-29 | Tid ~ 14:43:46
Kommentarer (0) | Allmänt
Som jag tidigare nämnde i bloggen så skulle jag publicera årets önskelista. Den stora anledningen till att jag inte publicerade någon sådan var för att 2veckor innan jul bestämde jag mig för att inte önska mig någonting. Att skänka mina önskningar till mer behövande, djur i detta fall kändes bättre.

Däremot så fick jag mig några fina julklappar trots mina icket existerande önskningar. Massor av vanliga klappar men även några som var hästrelaterade.

Två snygga långärmade tröjor att träna i samt andra praktiska saker. Något som står på listan för att införskaffa mig är ett tävlingsskåp. Det är något jag sparar för fullt till och hoppas på att äga närmare våren.

Resan till Sundsvall inehöll den ridutrustning som Skilla behövde. Det blev hennes julklapp och inte min. (Remontträns, nytt bett, nya tyglar och en grimma med ludd och ponnysar på). Hittar jag min laddare till kameran kommer dessa prylar att finnas för beskådning.

Hoppas att alla läsare hade ett trevligt julfirande och att ni fick de saker ni önskat er.

Hopphäst med kapacitet

Datum ~ 2010-12-29 | Tid ~ 07:44:00
Kommentarer (0) | Annonser
Började i höstast med att publicera lite annonser på hästar som kan vara av intresse för er läsare. Om inte annat brukar det vara trevligt att "köpa-häst-på-nätet". Här är ett sto i större modell som jag tyckte såg trevlig ut. Denna annons publiceras med största del i tanke till en nära vän som söker något större att satsa på. Denna låter vettig och helt klart något att kolla närmare på.

Sto f.2002 välstammad och trevlig att titta på. Enorm kapacitet i hoppningen och lätthanterlig på marken, löshoppad 150cm riden LB dressyr.
Annonsen hittar ni här

Den som väntar på något gott

Datum ~ 2010-12-29 | Tid ~ 01:35:04
Kommentarer (2) | Allmänt
Förlåt kära läsare för min frånvaro här på bloggen. Under senaste tiden har jag verkligen saknat både motivation och tid till bloggen. Håll ut, räddningen är nära.

Ligger och ruvar på lite inlägg som jag ska ta mig tid att skriva för att sedan publicera.

Rollkür är på tapeten igen bland många bloggare, och trots att det inte finns några "rätt och fel" i TR eller liknande finns det helt klart mycket tänkvärt att diskutera.

Sen kommer det något inlägg om alternativ träning, framridning till vardags och tävling.

Ett längre inlägg om årets framgångar och motgångar samt en återblick på målen från året som var, vad som gick genomföra och vad som får skjutas på. Början på nästa år kommer även en "årets mål" dyka upp.

Har många löften som ni kommer att älska, ska bara hålla lite längre på dem för att vara säker på att dem är genomförbara. Men det finns massa smaskiga detaljer som väntar!

Hoppträning 14/12

Datum ~ 2010-12-22 | Tid ~ 20:42:14
Kommentarer (2) | Hoppning


Lovade att börja uppdatera med filmer från hoppträningarna. Förhoppningsvis blir det ordning och reda på detta nu när jag har en fungerande uppkoppling.

Här kommer ett klipp från sista hoppträningen för säsongen.

Säsongsavslutning

Datum ~ 2010-12-19 | Tid ~ 11:34:11
Kommentarer (0) | Hoppning
Gårdagens julklappshoppning blev säsongsavslutning för mig och Skilla. Ett bra år har varit och våra bedrifter, framgångar och motgångar kommer jag att berätter mer om i ett längre inlägg senare.

Åkte ut till stallet vid lunchtid för att fixa alla stallsysslor innan tävlingen började. Därefter var det att fixa hästarna, lasta och åka ner till anläggningen. Blev satt på en funktionärsuppgift i första klassen som jag hade väntat avbyte på men eftersom ingen kom stod jag där hela första klassen. Jag och Skilla var ekipage 7 i andra klassen (ingen paus emellan). Vilket betydde att när 60cm var klar, sprang jag ut till hästen, kastade på utrustningen och hoppade upp i sadeln. Hinner skritta ett varv på volten och trava en åttvolt innan jag blir inkallad till framhoppning. (Grattis!!)

Fortsätter framridningen och hör speakern säga "väntar gör Evelina Pettersson och Skilla". Sväljer tungan lite lätt och fortsätter trava fram. Tävlande efter mig var Katharina som vänligt bytte plats med mig i startlistan då hon var framriden sedan förra klassen och klar med framhoppningen. Började galoppera fram på den minimala ytan som vi hade till framridning. Skilla kom inte alls igång och om vi ens kan kalla det galopp är frågan. Hoppade fram på lilla i trav för att sedan hoppa räcket två gånger. Därefter var det vår tur in på banan. Allt som allt hade vi en framridning på ca 7minuter.

Inget att göra åt saken, galopperade fram på tävlingsbanan så Skilla fick komma igång och hitta galoppen och bärigheten själv. Därefter påbörjade vi vår runda. 7 språng och enkla linjer, lite tajts men nyttigt på denna höjd att rida linjerna korrekt och få med bogarna. En felfri runda och rosett vid utgången! Kändes riktigt trevlig, lite loj men otroligt nöjd med tanke på omständigheterna.

Inför 90cm rundan hann vi inte gå ut utan stannade i ridhuset medan de andra hästarna hoppade fram. Tog räcket en gång innan det var min tur igen (ca 3hästar emellan). Skilla kändes okej men störd över den lilla framridningen / framhoppningen. Väl inne på banan fick vi upp galoppen och tempot lite, denna runda var bra, red på bra beslut genom hela och sprången var riktigt trevliga. Tyvärr missade vi fyran och fick lägga en volt! Men inga hinderfel och en mycket nöjd ryttare och häst när banan var klar!

Kul att få två rätt bra rundor med tanke på att hon endast gått två klassen en gång förut! Lite trött men inte alls så farligt, bra att tänja lite på gränserna inför nästa år!

Nöjd med detta som avslut och ser fram emot nästa års bravader. Nu kommer Skilla ställas på vila, så uppdateringen kommer handla om andra saker än vår ridning. Hoppas på att få ut equiterapeuten i mellandagarna för en genomgång innan vi sätter igång i början på nästa år.

Uppladdning

Datum ~ 2010-12-18 | Tid ~ 02:32:55
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut tillsammans med Emelie och Bavaria som uppladdning inför morgondagens klubbtävling. Måste till er besvikelse meddela att det inte blir någon utklädnad, snygga kommer vi vara ändå men tyvärr ej utklädda. Tiden räckte inte till, och ska man satsa så är det för att vinna utklädnad, så vi laddar om inför nästa år.

Jobbade Skilla i alla gångarter, öka minska och försöka lossa sidorna något, kändes helt okej och inte allt för stel. Lite busig och laddad men ingenting farligt!

Uppdaterar efter morgondagens tävling, förhoppningsvis får vi det även dokumenterat!

Sammanfattning av veckan

Datum ~ 2010-12-16 | Tid ~ 00:18:17
Kommentarer (0) | Allmänt
Veckan har varit hetsig och tiden att uppdatera har verkligen inte funnits. Inflyttning i nya lägenheten och 11h jobb har helt klart fyllt mina vakna timmar. Självklart har jag hunnit med hästen också, men bloggen fick tyvärr lida.

Måndag: Red ut tillsammans med Emma och Hanna trots den stränga kylan. Blev en lättare tur med skritt och travjobb. Första turen utan gramanen på länge, vilket fungerade rätt okej. Skilla känns något spänd och motsträvig att böja igenom i högersidan, men släpper efter en stunds arbete. Trevlig mot slutet och loss i båda sidorna.

Tisdag: Hoppträning för Hanna, sista innan årsskiftet! Banträning stod på schemat inför helgens julklappshoppning. Skilla kändes lite tom i huvudet vilket resulterade i blandade småhopp och protester när högerskänkel användes och krävde något. Hoppade fram och hade ingen vidare känsla i anridningen vilket störde mig något, men jag lät övningen ha sin verkan och väntade ut henne. Red på mitt nya träns med nya bett och tyglar vilket var kul, ingen större skillnad men jag fick en bättre kontkat med de nya tyglarna vilket uppskattades från alla sidor.

Första rundan satt jag och höll hela banan, Skilla väntade kvar och backade av på alla linjer på ryttarens inrådan. Det var inget genomtänkt och planerat, men så red jag med facit i hand. Skilla skötte sitt, trots att jag inte riktigt skötte mitt. Allt detta är dock väldigt nyttigt. Efter att de andra hoppat var sin runda var det dags att höja och rida samma bana på tävlingshöjd. Plockade bort gramanen då den knappast kommer vara tillåten under helgen. Vågade rida mer och fick några riktigt trevliga språng när jag fick "wowkänsla". Fick ta igenom högerskänkeln då det uppstod problem ur sväng, men efteråt kändes det bra och Skilla rättade sig.

Sammanfattning: Hoppträningen kändes bra och några språng under träningen var verkligen wow-känsla som fick mig att drömma mig iväg ordentligt. Resterande träning var blandad, lite tjafs och oenigheter men överlag löste vi det mesta väldigt bra.

Onsdag: Red ut med sällskap av Emma och Hanna till fots. Tränade på att rida igenom henne i skritten, hitta bjudning och länga ut steget något. Fick även idag jobba med högersidan, men med lite övertalning släppte hon den och var väldigt mjuk och trevlig efter. Placering av bogarna var något som tog mycket tid av ridturen. Trevlig och samarbetsvillig efter lite övertalning. Skrittjobbet var nyttigt och gav trevliga resultat.

Imorgon (torsdag) blir det vila för Skilla. Planerar att rida igenom henne ordentligt på fredag inför helgens julklappshoppning.

Dags att trotsa kylan

Datum ~ 2010-12-11 | Tid ~ 00:49:24
Kommentarer (1) | Allmänt
Kom ut till stallet just innan fem för att trotsa kylan och motionera odjuret. Här uppe i norr hade vi närmare -17grader vid tillfället för ridturen. Väl påklädd häst och ryttare styrde vi ut på kvällens ridtur. Tur nog fick jag sällskap av Dessan och Bavaria vilket motiverade mig att rida lite seriösare och längre.

Runt Ansmark brevid e4an blev resultatet för ridpasset. Mycket trav och galopp och väldigt lite skritt för att slippa förfrysning och andra ovälkomna bieffekter.

Skilla kändes rätt okej, inte super fin men inte stel och motsträvig heller, helt okej för en dag när det endast var motionering och kondition på schemat. Galoppen har verkligen förändrats! Oj vad mycket trevligare och rundare hon galopperar nu för tiden. Det går reglera galoppen och det är inte bara uppåt all action händer, vi tar oss faktiskt framåt under rätt omständigheter också. Mycket trevligt.

Kastade in alla hästar innan jag styrde bilen mot Umeå RF och kvällens hoppträning för småtjejerna. Tyvärr är det allt för länge sedan jag tränade dem själv, och lika länge sen jag såg dem rida sist. Förra veckan missade jag deras träning så nu med dagschema skulle jag hinna med allt under samma dag vilket gillas. Både Nora och Ida red väldigt bra, ponnysarna var fina, men OJ vad jag saknar att vara den som instruerar.

Något som Sussie (hopptränaren) nämnde under deras genomgång var att det endast är 11 veckor kvar innan tävlingsäsongen drar igång igen. Saker som ska sträkas, förändras och byggas på är det precis nu det är tid för sådant. När säsongen väl är igång så finns det inte tid för att lägga kondition, styrka för att orka hoppa eller hålla rätt tempo. Det ska vara gjort innan (vilket betyder just nu). Dem pratade om planering och att vardagsridningen är vad som kommer ge resultat. Allt detta gav mig verkligen en tankeställare, det är dags att göra en mer seriös planering för mig och Skilla. Vad vi måste träna på på veckobas, inte bara under hopp eller dressyrträningarna utan där jag nöter mest, skog och mark. Där måste grunderna också fungera.

Nu är det dags att stänga ner datorn och försöka sluta ögonen, ingen sovmorgon imorgon inte för det bär av mot Sundsvall! Hööks och Ikea är två av stoppen som kommer göras under dagen, så om jag är på riktigt bra humör kanske jag får med mig massa fina saker hem! Ny utrustning motiverar en alltid att träna mera.

En önskelista måste jag också lyckas publicera, det närmar sig trots allt jul med stormsteg!

Motiverad men trött kropp

Datum ~ 2010-12-09 | Tid ~ 00:20:09
Kommentarer (2) | Allmänt
Efter gårdagens hoppträning så kändes det verkligen som att vi är på väg uppåt. Som att saker och ting bara blir bättre och bättre och att vi är på precis rätt plats just nu.

Vaknade med en otrolig träningsvärk i stora delar av kroppen. Framsida lår, ryggen och mindre delar av mage och skuldror värker otroligt av träningvärk. Tanken slog mig vad nyttig gårdagens övning även var för mig som ryttare då resultatet blev massvis med träningsvärk. Kände att det var inte mer än rättvist då Skilla säkerligen kände av detsamma.

Åkte ut till stallet på kvällen trots att jag invigt min första dag med endast dagsjobb! Var lovad sällskap av Emelie vilket kändes peppat, båda tränade igår och dagens ritt var planerad till lättare jogg. Väl i stallet blev jag medryckt till hoppmöte på anläggningen vilket jag helt hade förträngt. Intresset för månadstränare tog upp och datum ska spikas inför våren. Det kommer även vara en seriehoppning under våren som avslutas till hösten vilket känns väldigt roligt! Inför tävlingarna i September diskuterade vi upplägg och ansvarsposter och hör och häpna så ska jag agera tävlingsledare! På min högra sida har jag Nina Kindberg som är rutinerad på den posten samt som tävlingsryttare vilket känns betryggande. (Ninas häst Corville H har synts på bloggen då han agerar modell med prisrosett på tävlingsplats).

Ridturen blev sen och vi fick även med oss Johanna ut i kylan. Barbacka tur med lång låg form i fokus, lossa sidorna lite lätt och hitta en avspändhet i skritten. Traven kändes något spänd och stel, men efter ett tag travade Skilla trevlilg och hittade en balans och OK ryggverksamhet.

Imorgon vilar Skilla! Ska försöka uppdatera med något spännande, kanske har jag tid att bråka lite med en film från en tidigare hoppträning.

Väntar fortfarande på fler förslag till julklappshoppningen som tacksamt mottages.

Julklappshoppning

Datum ~ 2010-12-08 | Tid ~ 07:37:00
Kommentarer (9) | Allmänt
Här kommer en läsarfråga!

Som jag nämnde i förra inlägget så är planen att jag och Skilla ska avsluta detta år och denna säsong med att rida julklappshoppningen på klubben. Pris delas ut till bästa utklädnad, så här kommer min fråga till er.

Vad ska jag och Skilla vara utklädda till på vår första julklappshoppning?

Stärkande och gymnastiserande

Datum ~ 2010-12-08 | Tid ~ 00:31:08
Kommentarer (0) | Hoppning
Dagens hoppträning fortsatte i samma anda som förra veckas träning. Styrketräning och gymnastiserande så här under lågsäsongen är det ett gyllene tillfälle att stärka hästarna inför kommande säsong.

Började med att hoppa fram på ett litet räcke med två bommar som låg tätt och på ca 50-60cm från marken. Övningen gick ut på att komma från spåret, flytta hästen undan skänkeln för att sedan rama in och travhoppa räcket. Lättare sagt än gjort, och i dagsläget så köper inte riktigt Skilla min vänstra skänkel vilket försvårade denna övning. Mitt gamla ridsätt att placera henne rätt på linjen innan jag får inverka visade sig idag, vilket var svårt att komma ifrån. Fick en tillsägelse att komma ner i sadeln och blev tillsagd att länga mina läder ett hål. Känslan av att hoppa i dressyrläder var överhängande och väldigt störande. (Att tillägga är att detta var mina normala läder till mitten av sommaren) nu känns dem TOK långa. Efter att ha upprepat övningen ett antal gånger undan vänster skänkel var det dags att byta varv. Här fick jag mycket gratis och bättre resultat omgående.

Att rida en övning som denna var verkligen svårare än den verkar, att få en sidoförflyttning och sedan rama in och räta ut var väldigt nyttigt för mig och Skilla. Språngkurvan var väldigt bra redan från början av träningen, runda fina språng med god spänst och styrka!

Andra övningen var galoppbommar som sedan las upp till en studs på fem språng längst långsidan. Riktigt nyttigt och fick en väldigt bra känsla där Skilla hoppade ordentligt genom hela linjen, jag kom till en god ridning efter några gånger där jag fastnat och blir stum i handen. Förhållningarna måste jag få igenom för att hon inte ska öka ut, men att ta igenom dem på rätt plats var klurigt. Mycket trevligt avslut när jag hittade rätt ridning och galoppen var väldigt stark och lätt påverkad idag vilket var underbart!

Efter att övningen med studsen var avklarad var det dags för kvällens utmaning - trekombination. Något jag näst intill aldrig hoppat under min tid som ponnyryttare och aldrig på en storhäst, och aldrig på en unghäst. Nervöst red jag an, men det var inte alls så svårt som jag befarat! Min kloka underbara häst löste det utan större ansträning! Kom på kombinationen några få gånger, hittade ett bra flyt och avslutade träningen. Väldigt nöjd och tillfreds!

Skilla var trevlig i ridningen från framhoppningen och resterande tid av träningen. God galopp och med på noterna (ej vänsterskänkeln till en början). Mycket trevlig ridbarhet och otroligt possitiv för dagens arbete! Super kul och verkligen dagens höjdpunkt efter en dålig start.

Imorgon blir det lätt jogg på kvällen för att vila under torsdagen. Känns otroligt roligt att vi hittat varandra och synkar så bra till och från. Nu är det bara en dryg vecka kvar och lite till innan hon ställs på en välförtjänad vintervila. Kommer avsluta säsongen och året med en julklappshoppning!


Bilder

Datum ~ 2010-12-07 | Tid ~ 13:10:40
Kommentarer (3) | Allmänt
Här finns bilderna från Skellefteå RK inomhustävlingar som var min och Skillas sista tävling för säsongen.

Hemmatävling dressyr

Datum ~ 2010-12-07 | Tid ~ 01:13:15
Kommentarer (2) | Allmänt

Med ett steg i taget kommer vi, sakta med säkert.

Dressyrjobb

Datum ~ 2010-12-07 | Tid ~ 00:53:33
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet efter jobbet för att utföra kvällsfodring, skötsel av två hästar samt ridning av mitt eget odjur.

Möttes av underbara Anna som hjälpt till med det mesta, alla hästar fanns inne, Skilla och Baggan hade fått mockat  och maten fixad. Så det var endast fodring, sopning och promenaden ner till hagarna med maten som återstod, plus ridning då. Helt överlycklig över denna hjälp och dessutom sällskap när för motioneringen av hästen.

Tog ett lätt pass ner till SURF, skitt och lätt jogg för att jobba lös Skilla lätt i sidorna och hitta till en trevlig ridning. Väl nere på anläggningen fanns det gott om plats och jag jobbade med galopparbetet som jag fått i hemläxa. Skilla kändes trevlig och hade en bra form i alla gångarter. Inte hundra med på noterna, men rätt trevlig och utförde ett godkänt arbete under passet. Galoppen kändes avslappnad och lugn, trevlig i båda varven. Galoppfattningarna satt perfekt även i högervarvet vilket var väldigt uppskattat!

Jobbade lite med öppnor längst långsidorna i skritt innan det var dags att rida hemåt. Högeröppna, rätt upp, byt varv och samma sak åt andra hållet. Halt på medellinjen vid X med fokus stillhet och hitta ridning in i halten. Insåg rätt fort att halter är något vi måste jobba vidare på. Öppnan kändes väldigt bra, perfekt att rida upp mot spegeln för att hålla rätt på benen och att hon spårar rätt.

Lång och avspänd skrittur hemåt vilket hästarna njöt av i fulla drag. Nu är det bara någon vecka kvar sen kommer en välförtjänt vintervila!

Lösgörande arbete

Datum ~ 2010-12-04 | Tid ~ 23:32:27
Kommentarer (0) | Allmänt
Planerna för att intervallträna och jobba mycket galopparbete för kvällen fick ändras rätt omgående efter att jag kom upp i sadeln. Skilla var väldigt ofokuserad och spänd, kändes stel i sidorna och inte alls sammarbetsvillig och lydig.

Började med att skritta fram ordentligt, koll på bogarna och se till att hon spårade och höll sig rak på vägen. Därefter travade jag fram en kortare bit innan jag red tillbaka till ridbanan. Jobbade länge i skritt med att placera bogarna på plats, hitta en rak häst som inte vek sig eller sladdade ut med bakdelen. Ställde innåt, utåt och varierade med att arbeta med de olika diagonala hjälperna för att få henne på plats. I högervarvet var hon väldigt motvillig och protersterade när jag krävade mer fokus. I vänstervarvet gick det bättre och protesterna var väldigt få.

Efter att allt satt i skritten travade jag en kortare bit och sedan övergick jag till att jobba med galoppen. Den var mycket trevlig, lagomt tempo, trevlig form och bra stöd i handen.

I högervarvet kom protesterna, blandade småhopp och annat för att slippa. Efter många om om men, skrittpauser ställ utåt placera bogarna och få igenom innerskänkel skötte hon sig även i detta varv. Förhoppningsvis gav detta ridpass någonting inför morgondagen då Rebecka ska rida. Tror att Skilla fortfarande känner av tisdagens träning, träningsvärken lär ha släppt men möjligheten att lossa stelheten har inte funnits. Blir till att rida igenom ordentligt på måndag inför tisdagens hoppträning.

Skam den som ger sig!

Utrymme och möjligheter

Datum ~ 2010-12-03 | Tid ~ 16:19:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till anläggningen på mina timmar mellan jobbpassen för att hoppa Skilla i ridhuset. Min gamla ponnytränare Elisabeth hörde av sig under onsdagen och frågade om jag var intresserad av att hoppa tillsammans med henne under torsdagen.

Hakade på erbjudandet och visste inte ritkigt vad jag skulle mötas av i ridhuset när det var dags. Bettan hade ställt upp en linje med travhinder, en studs och en linje räcke / oxer. Efter att ha värmt upp började vi hoppa fram. Fick jobba väldigt mycket med min känsla, förändra det som inte kändes bra och analysera min ridning själv. Otroligt nyttigt och bra att få ta allting i sin egen takt, ta om och göra rätt när det inte kändes bra. Att hitta en god ridning genom att analysera, prova och göra om.

Skilla kändes lite stel i framridningen men lossnade efter att jag värmt upp och galopperat fram ordentligt. Under hela passet hade jag en god känsla, bra kurvor och en lyhörd häst. Alla språng och övningar var inte perfekta från min sida, men jag är nöjd med det mesta. Kändes otroligt skönt att veta att jag reder ut många situationer utan större problem med den kunskap jag har. Med lite tips och kommentarer från Bettan och Camilla och några språng avslutade vi sedan passet. Ingen högintensiv träning utan mer kontroll, och avcheckning att allting fungerar. Kändes otroligt bra att hoppa själv med en färdig övning och rulla på allting med massor av plats!

Hoppas att detta är något som kommer vara möjligt till fler gånger, att hoppa en gång utöver hoppträningen är något som skulle hjälpa mig och Skilla enormt i utvecklingen!

(Idag fredag får Skilla vila), imorgon blir det en tur i skogen och lite snöplums på schemat!

Jogg i mörkret

Datum ~ 2010-12-03 | Tid ~ 13:14:04
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut tillsammans med Johanna på onsdagen för att släppa lite på träningsvärken från hoppträningen. Ridturen var mer än välbehövlig från Skillas sida, hon var ganska stel och trött i kroppen så hoppträningen tog nog på ordentligt.

Fick jobba ganska länge innan hon släppte och började sammarbeta, att ställa och böja igenom till vänster var väldigt jobbigt och krävde väldigt mycket övertalning. Men skam den som ger sig, till slut släppte hon och var rätt trevlig.

Mysigt att rida ut i mörkret med gott sällskap! Motivationen har sina toppar och dalar, ska försöka hålla den hög tills vilan men hälsan tar emot. Ska kämpa det jag kan för jag vet att resultaten blir underbara om jag kämpar på!

Styrka i fokus

Datum ~ 2010-12-01 | Tid ~ 23:16:43
Kommentarer (0) | Allmänt
Gårdagens hoppträning var mycket givande för både mig och Skilla. Hon kändes lite tung i kroppen och inte så snärtig som han gör vanligtvis. Lugn och harmonisk men lite brist på respons till och från.


Jobbade med att stärka galoppen, litet hinder flera galoppbommar för att sedan avsluta med en oxer. Mycket stärkande och nyttigt. Svårt, men nyttigt! Skilla kändes väldigt trevlig och hade en bra språngkurva på de flesta hinder träningen igenom. Inga toppsprång, men överlag rätt trevlig.

Alla kvällens övningar löste vi bra och behöll lugnet och jag fick jobba med ridningen genom hela träningen. Otroligt bra känsla träningen igenom, inte 110% men gott från grunden. Bra självförtroende träning!