Bloggtorka

Datum ~ 2010-02-28 | Tid ~ 22:39:38
Kommentarer (2) | Allmänt
Som ni märkt har jag varit riktigt usel på att uppdatera bloggen de senaste dagarna. Förklaringen till detta är att Skilla har vilat det senaste tre dagarna och jag har därför inte haft motivationen att skriva.

Att nämna är att vi satt med på årsmötet idag för klubben.
Ny styrelse och förhoppningsvis nya tag med människor som orkar dra lasset och sedan ska föreningen stråla igen. Självklart kommer det kräva mycket jobb och vissa förändringar. Men så länge alla får vara med, hjälpas åt och känna sig delaktiga brukar det mesta lösa sig.

Ska rida ut imorgon efter jobbet är tanken. Ja ni hörde rätt !
- Imorgon börjar min introduktion för senare arbete inom restaurangbranchen.

Lägger ut en bild från fotograferingen på min otroligt söta häst!

Hård träning belönas med vila

Datum ~ 2010-02-27 | Tid ~ 00:06:02
Kommentarer (0) | Allmänt
Dagens stallvisit blev endast den praktiska biten. Då Skilla gått under hela veckan söndag-torsdag var det dags för en välförtjänt vila. Då det händer mycket  i hennes liv kommer hon även få vila under morgondagen.
Visst vet ni att hästarna utvecklas och bygger muskler under vilan?

Här kommer lite bilder från gårdagens fotografering.
Presentationen av stallets hästar kommer jag publicera så fort jag har all information om dessa hästar.

Vilken underbar känsla!

Datum ~ 2010-02-25 | Tid ~ 19:47:25
Kommentarer (0) | Allmänt
Fick trevligt sällskap i det underbara vädret av Hanna och Wella! Lite ombytta roller så red Hanna Skilla och jag fick prova mina drömmar häst - Wella.

Anledningen var gårdagens hoppträning som förbryllade Hanna, Wella var inte lika flashig som hon brukar, men absolut inte dålig. Antar att det var en dålig dag då hon såg fin ut i benen och rörde sig helt korrekt och kändes väldigt taktmässig och fin. No need to worry!

Wella var verkligen minst lika fin som jag förväntat mig att hon skulle vara! Trevligt stöd i handen, en häst man faktiskt kan använde både handen, sitsen och skänkeln på som desutom reagerar positivt på hjälperna. VILKEN KÄNSLA!

Att prova Wella var verkligen en boost för självförtroendet och känslan att jag faktiskt kan rida ordentligt (tro det eller ej) fanns där. Otroligt skönt att faktiskt kunna rida, och inte bara parera och vänta på minsta lilla fel.

Satt upp på Skilla efter halva turen och hon var ovanligt trevligt och hade ett bra stöd i bettet. Något vi jobbade otroligt mycket med under träningen i tisdags (ska göra mitt bästa för att lägga upp övningen omgående) med det mesta släppte i markarbetet / uppvärmningen. Roligt med lite stöd för att jobba ordetnligt! Fick en gudomlig galopp också vilket var som grädden på moset, helt underbart!

Nu sätter jag in alla krafter och energi på att bygga häst!
-> Målet blir +100kg till i muskler och fett innan jag är nöjd.

Hann fotografera lite idag, lägger in bilderna medan jag skriver detta för att förhoppningsvis bildbomba bloggen omgående.!

Dilemma

Datum ~ 2010-02-25 | Tid ~ 00:42:02
Kommentarer (4) | Allmänt
Sitter och funderar på saker jag önskar köpa mig här närmast.
Som ni vet sedan tidigare letar jag en dressyrsadel då den jag har för tillfället håller på bli för smal då Skilla breddar ut. Tanken slog mig att jag kanske ska satsa på en hoppsadel i läge ett och vänta med dressyrsadeln då hoppning är det viktigaste. Dressyrsadeln ligger inte alls tokigt utan passar fortfarande och klämmer ingenstans. I dagsläget rider jag inte alls i den, så mer sällan än ofta.

Hoppsadeln rider jag i varje dag och trivs bra med. Tyvärr har den väldigt lite stöd och jag önskar att jag haft mer hjälp av den i hoppningen för min sits skull.

En hopplatta måste införskaffas då den jag har är fört kort. Sen vi har lagt en fårskinnspadd under sadeln är det på håret att man får åt sadeln i första läget. Sadeln har korta kåpor och stroppar och gjorden är endast 110 - 120cm.

Hur hade ni gjort?
- Köpt en ny hoppsadel även fast den jag har fört tillfället ligger bra (ur hästens synpunkt) men saknar stöd för mig som ryttare.

Väntat med hoppsadeln (den passar fortfarande), köpt en hopplatta och i läge två köpa en med mer stöd när hon inte längre kan ha den som hon har för tillfället.

Köpa en dressyrsadel som hon kan växa i och börja rida mer i denna när hon så småningom växer ur sin hoppsadel?

Mycker saker som måste inhandlas här närmast. Prioritetslistan ser ut enligt följande, utan inbördes ordning.
- Hopplatta
- Regntäcke
- Fleecetäcke med hals
- Dressyrsadel
- Träns x2 (ett vardags, ett hoppträns)
- Hoppsadel

- Kavaj
- Vita ridbyxor
- Hjälm

Skulle jag fundera skulle det säkerligen finnas fler saker jag behöver införskaffa. Det tre sista är mer aktuella närmare tävlingsäsongen men alla saker är nödvändiga inom sin tid.

Övning ger färdighet

Datum ~ 2010-02-24 | Tid ~ 15:09:59
Kommentarer (0) | Allmänt
Planen för idag var många timmar i stallet. Smörja upp utrustning, fotografera och rida ut en längre sväng i det underbara vädret. Planerna fick dock förändras ordentligt när jag vaknade upp lite krasslig och insåg att orken inte räckte till alla dessa sysslor. Tog mig i kragen och bestämde mig för att följa den ändå och beger mig mot stallet. I bilen på väg till Stöcksjö ringer en arbetsgivare och erbjuder mig en intervju under kvällen som jag absolut inte kunde tacka nej till, håll tummarna 17.00!

Stallvisiten blev effektiv och fotograferingen och smörjningen får vänta till imorgon. Lovade er trogna läsare att publicera ett inlägg om hästarna i stallet i mitten av veckan så jag ska göra mitt bästa för att hålla det.

Vädret idag var helt underbart och Skilla skötte sig väldigt väldigt bra. Hon var mjuk och fin i sidorna och riktigt trevligt faktiskt. Självklart är hon mer spänd sen hon kom in i spökåldern och vi inte har sällskap men med tanke på förutsättningarna skötte hon sig bra. När vi vände hemåt började hon genast studsa och försökte övertala mig om att få springa på lite. Jag höll mig till planen och jobbade henne lite undan skänkel i skritt och trav och som belöning fick hon galoppera en bit. Fattningen var väl inget att skryta om, men rättelsen kom framåt och efter en stund var hon riktigt trevlig och avslappnad. Träning och övning ger resultat så skam den som ger sig!

Dags att göra mig i ordning för intervjun.
Håll tummarna att jag får anställning och kan börja skämma bort min häst!

Vidare på vägen mot perfektion

Datum ~ 2010-02-24 | Tid ~ 00:06:56
Kommentarer (3) | Allmänt
Dagen började med uppvaktning av mina föräldrar tidigt vid 07.00. ÄNTLIGEN är man 20år och vuxen!
Planerna för dagen planerades om och hoppträningen för Hanna fick bli innan dagens lektioner.

Träningen var väldigt påfrestande idag både fysiskt och psykiskt där kunskaper och tålamod drogs till sin yttersta spets. Övningen kommer att publiceras under morgondagen / senast torsdag.

En uppgivenhet men känslan av "nödvändigt ont" infann sig efter träningen. Modfälld men samtidigt fokuserad på framtiden och dem långsiktiga målen.

Motivationen och energin för dagen var verkligen i botten från start. Gårdagens ridpass gick inte alls enligt planerna och vi var mer osams än sams. Dagens lektion började bra, hade  sina ljusa och mörka stunder men slutade med godkända resultat, en trött ryttare och en trött häst.

Lektionerna för dagen var väldigt spännanade när det gällde tålamod och motivation. Första gruppen hade sin debut i ridhuset på egna hästar vilket för många var väldigt spännande.

Andra gruppen skötte sig väldigt bra och nya Lisa passade in i gruppen väldigt bra och anpassade sig otroligt. Hon kommer bli en stark medlem i denna grupp som tidigare endast innehållt fyra deltagare. Nu har skaran kommit upp till fem och vi tar stormsteg mot framtiden!

Tredje gruppen fick sig ett allvarligt snack då rädslan från en tidigare väckas kaos dröjt sig kvar i gruppen. Jag tror att efter dagens diskussion och "uppvaknande" att varje kommande vecka blir lättare. Attityden och problemlösningen i denna grupp är fortfarande inte på topp vilket grämer mig något. Barn är alltid barn, så förhoppningsvis följer dem mina råd och kommer därmed att växa som männsikor och ryttare.

Sista gruppen fick verkligen dagen att vända. Från en födelsedag med många dalar fick den verkligen sin topp tack vare dessa underbara elever. Övningen gick ut på att ha hästarna mjuka i sidorna och jobba dem undan innerskänkel och få en aktiv yttersida. Lättare för vissa, svårare för andra med väldigt blandade resultat men med medel långt över godkänt. Roligt och en väldigt givande lektion, mycket kriktik från min sida, men förhoppningsvis lika mycket beröm. Det kändes väldigt bra och jag hoppas eleverna hade samma känsla när dem lämnade lektionen som jag hade. Otroligt stolt över elevernas utveckling och ser fram emot att hjälpa dem vidare på vägen mot perfektion och goda kunskaper.

Hoppas på klart väder och lite varmare under morgondagen. Tänkte ge mig på att fotografera stallets hästar i hagen under morgondagen samt ge mig ut på en uteritt. Håll tummarna att jag inte fryser ihjäl och att vi tar oss hem oskadda!

Tävlingslook för dressyrryttaren

Datum ~ 2010-02-23 | Tid ~ 00:24:34
Kommentarer (5) | Allmänt

Exklusivt:

Kavaj: Cavallo Goldika
Hjälm: Back on track EQ2
Ridbyxor: Clima
Summa: ca 6000:-

Ordinärt:
Kavaj: Jacson Technical
Hjälm:  Classic
Ridbyxor: Exklusive Exellent
Summa: ca 2000:-

Sjätteplats för svenska Rolf-Göran

Datum ~ 2010-02-22 | Tid ~ 17:42:38
Kommentarer (1) | Allmänt
Grand Prix tävlingarna i helgen i Neumünster slutade Rolf-Göran Bengtsson och Quintero La Silla på en sjätte plats. Stora grattulationer till det svenska ekipaget!


Foto: Karl Heinz Freiler/FEI

Tävlingslook för hoppryttaren

Datum ~ 2010-02-22 | Tid ~ 00:48:29
Kommentarer (0) | Allmänt

Exklusivt:
Kavaj: Pikeur
Hjälm: GPA tone on tone
Ridbyxor: Kingsland
Summa: ca 10 000:-

Ordinärt:
Kavaj: Hööks softshell
Hjälm: Tattini
Ridbyxor: Horze Grand Prix
Summa: ca 2000:-

Under morgondagen publiceras tävlingslooken för dressyrryttaren.

Veredus Guarnieri

Datum ~ 2010-02-21 | Tid ~ 19:34:33
Kommentarer (3) | Allmänt
Väntan är snart över för alla hästintresserade människor att kolla in Veredus nya stövel Guarnieri som kommer ut i butik under mars månad. För många är detta en "gammal nyhet" men jag kände att det var dags att diskutera denna stövel. Allt är spekulationer då ingen har sett stöveln eller haft möjligheten att prova den.

Personligen tycker jag stöveln är ganska snygg, nätt i modellen och ser ut att hålla en hög standard. Till skillnad från Tretornstöveln som haft stora probelm med dragkedjan har Veredus tagit det ett steg längre. Designen är snygg och praktisk, visst är den lite "out there" känsla på. Men hur chockade var vi inte när första GPA hjälmen kom?!

GPA hjälmen liknades med "flughjälmen" och var lite för out there för att passa på den vardagliga ryttaren. I dagsläget kan jag erkänna att en GPA hjälm skulle vara något av en dröm och något jag eftersträvar att köpa. Den nya modellen tone on tone faller mig väldigt bra i smaken.

Möjligheten att justera skaftens vidd är både praktiskt och väldigt efterlängtat. Personer som tidigare haft problem att hitta stövlar på grund av "för breda vader" eller liknanade ska med denna stövel kunna anpassa inställningarna efter behov och smak. Allting justeras med en knapp som sitter på utsidan av stöveln för bästa passform.

Stöveln kommer att finnas tillgänlig i storlekarna 37-43 (44,45 på beställning) med skaft från normal - extra höga.

Tror ni inte att det samma gäller dessa stövlar?
- Tretorn stövlarna ifrågasattes otroligt till en början, sen blev det ett "must have". Samma tror jag gäller dessa stövlar. En läderstövel i hög kvalité och möjligheten att anpassas till varje ryttare är otrolig.

Att glida in på tävlingsbanorna i Veredus nya stövel och en GPA tone on tone hjälm ikvällda Kingslands ribyxor skulle kännas riktigt proffsigt enligt mitt tycke. Alla stora skrällar i hästvärlden samt dagens mode motarbetas innan den välkomnas. Jag tror att Veredus stöveln kommer bli en stor hit, för den stora plånboken!
Butiker som kommer sälja denna stövel är bland andra: Ryttarstugan och Ridsportsbutiken. Priset varierar något från de olika butikerna.

Blodet räddar inte en frusen Hanna

Datum ~ 2010-02-20 | Tid ~ 18:09:29
Kommentarer (0) | Allmänt
Uteritten var frisk men jag måste nog säga, med lite tunnar vantar, lite mindre påpackad med kläder samt lite varmare skor ska jag inte klaga alls. Trevligt sällskap och vädret var fint, dock lite kyligt. Men jag var rustad för värre och fick bli varm till skillnad från Hanna som frös och promenerade hem för att hålla värmen.

Skilla skötte sig riktigt bra, endast två luftsprång under hela turen, inte alls ångestladdade eller i panik utan nu är dem endast i glädje och iver att fortsätta framåt. Så förhoppningsvis fortsätter vi så här är problemet snart ur världen.

Planen för imorgon ser ut något liknanade som idag, uteblir sällskap i någon form rider jag nog lös henne på banan istället. Jobba lite med galoppfattningar och liknanade skulle vara nyttigt. Lång låg form och sidoförflyttning är något vi verkligen måste ta tag i. Ska höra med Rebecka då det närmar sig nästa sväng med Ann Hammarlund träningar. Vilket jag ser fram emot och hoppas på att jag får medverka.

Trotsar kylan

Datum ~ 2010-02-20 | Tid ~ 11:36:07
Kommentarer (2) | Allmänt
Som jag nämnt tidigare så är helgens planer att rida och tömköra. Hur det går mer tömkörningen återstår att se imorgon eftersom en bokad uteritt är dagens plan. Får trevligt sällskap av Hanna och Wella, kan det bli bättre?

Satt och funderade om ni är intresserade av att veta vilken typ av hästar som står i vårt stall. Är det av intresse att jag gör en kortare presentation av varje med årtal, info, bild osv?

Eller är det någonting annat som ni gärna vill veta som jag glömt skriva om?
- Aktiva läsare smittar av sig på en aktiv bloggare, glöm inte det!

Fredagkväll i löshoppningens tecken

Datum ~ 2010-02-20 | Tid ~ 00:19:55
Kommentarer (3) | Allmänt
Gårdagens planerade ridtur fick skjutas upp av olika anledningar och där med är det bestämt att Skilla ska motioneras både Lördag och Söndag för att ha gått ordentligt i veckan. Funderar på att rida ut ena dagen och tömköra den andra. Allt beror på hur kallt det har tänkt sig vara, tömkör ogärna utomhus i -20grader tyvärr.

Kvällen spenderades med stall Åsen hästägarna plus familjen Rönnbäck, skötare och mästerfotografen Malin Bergström! Mycket trevligt och riktigt bra resultat. Skilla var uppe och visade upp otrolig teknik som jag faktiskt inte förväntat mig på när hindren låg på 120cm, därefter gav vi oss. Både för hennes skull (muskulärt och kondition) samt anledningen att inte maxa utan mål. När vi debuterat och kommit igång i träningen finns det större mål och högre höjder att maxa upp på. Vet sedan tidigare att hon hoppat 140-150 och behöver inte ha mer kredit på det i nuläget.

Verkligen stolt över min stjärna som skötte sig så bra med nya sällskap i transporten, först Wella och hemåt fick hon åka med Palle vilket gick bra det med. Lite annat sällskap en Bavaria, men det funkade med dessa också. Hon debuterade även med att stå kvar i transporten medan vi byggde fram, stilla och snällt stod hon tills det var dags att lasta ur.

Kvällen var lyckad och väldigt trevlig. Tyvärr var ljuset för dåligt och inställningarna inte fixade så att fotograferingen var totalt menlös. Några sträck där man ser vart hästen är, varken teknik, båge eller annat går att visa upp. Därför får ni hålla till tåls med en gammal bild från en löshoppning med Skilla.

Dagens teknik var betydligt bättre än på bilden nedan. Under dagen visade hon upp försiktighet med sina framben som nedan men bakbenen öppnade hon upp otroligt fint under kvällen. Fick mycket beröm vilket kändes lite välbehövligt och roligt då man ibland tvivlat på sina val. Om jag kan matcha henne och göra henne till något bra eller om jag tagit mig vatten över huvudet.

Kärleken till hästen finns det inget tvivel om åtminstone!

Stora utmaningar

Datum ~ 2010-02-18 | Tid ~ 12:17:41
Kommentarer (0) | Övningar
Här kommer övningen från tisdagens hoppträning.

Vi börjad med att rida på en travserie och lägga volter åt vartannat håll för att få hästarna att tänka till och flytta undan innerskänkel för att komma upp på yttertygel. Denna övning var väldigt svår för mig och Skilla men vi jobbade på efter förutsättningarna och avslutade med OK resultat. Enligt modellen nedan läggs volterna två mot väggen och en mot mitten. När vi bytta varv blev det två mot mitten och en mot väggen så att storleken på volterna varierades.

Därefter var det dags att bara hitta linjen, se till att hästarna var med på yttertygel och hitta ett flyt över bomserien. När allt detta fungerade gick vi vidare och hoppade serien i galopp och lät hästarna flyta på igenom serien. Jag och Skilla började att komma in i trav för att hitta linjen och när det fungerade kom vi i galopp in i serien. Detta var Skillas första gång någonsin hon hoppade en serie och det gick riktigt bra. Allt handlade om min ridning, tajming och parering mellan hindren för att få bästa möjliga flyt igenom.

När serien flöt på kom nästa stora utmaning!
- Att hoppa en linje som började med en studs och avslutades med en oxer!
Någonting som vi aldrig provat tidigare, att hoppa studs var något jag gruvade mig för otroligt mycket, och dessutom ha ett hinder precis efter var verkligen spännande att se hur hon skulle lösa situationen. Skilla skötte sig exemplariskt och förstod övningen omgående och löste taxeringen och avståndet till oxern perfekt!

Efter träningen var jag skakis i hela kroppen och väldig lycklig! Vilken underbar häst jag har skaffat mig. Visst är det mycket att jobba på och långt kvar till perfektion, men bättre än vad det gått hittils kan jag inte önska mig.


Regelbunden träning framöver

Datum ~ 2010-02-18 | Tid ~ 00:09:35
Kommentarer (2) | Allmänt
Ursäktar den dåliga blogguppdateringen och måste erkänna att jag under dagen legat sjuk.

Under gårdagen höll jag först privatträning för Ines och Melody med goda resultat. Vi påbörjade en ny övning där vi tränar rakriktning och hennes trygghet - volter. Mycket goda resultat och jag ser ljust på framtiden för Ines och Melody. Visst är det långt kvar innan hon är ridbar  i alla gångarter vid alla tillfällen, men så länge viljan finns och möjligheten till hjälp kommer detta lösa sig galant.

Därefter följde mina lektioner för kvällen vilket slutade otroligt bra. Hoppning var det på schemat och jag kan gladeligen meddela att mina elever har gjort otroliga framsteg under tiden jag haft dem! Tyvärr drabbades vi av ett mindre missöde i sista gruppen men jag tror eleven klarade sig med mindre smärtor och ingenting allvarligt.

När lektionerna var avslutade var det dags att åka och hämta Skilla inför kvällens hoppträning. Det är nu fastställt att vi tränar varje vecka vilket känns otroligt bra. Lastningen ställde till problem då Bavaria var från sin värsta sida men med hjälp från stallkompisarna fick vi in henne och kunde åka till träningen. Skilla skötte sig exemplariskt och jag kan nu lasta henne själv om det så krävs.

Hoppträningen gick otroligt bra och det var många utmaningar och nya saker som skulle prövas. Försöker att lägga upp övningen inom kort men tyvärr räcker mina krafter inte så långt ikväll. Mer om träningen skriver jag i inlägget med övningen. Otroligt bra resultat, nu gäller det bara att jag håller ihop mina bitar för att fortsätta hennes vidareutbildning på bästa sätt.

Onsdagen blev det ingen stallvisit på grund av sjukdom. Min underbara mamma skötte den biten och jag är otroligt tacksam. Hoppas att orken räcker till för morgondagen då en planerad uteritt står på schemat.

Här har ni ett inlägg tills nästa kommer, otåliga läsare :)

Trassel med blogg.se

Datum ~ 2010-02-17 | Tid ~ 10:27:59
Kommentarer (1) | Allmänt

Måndagens ridpass blev långt ifrån planerna. Från att måsta rida ut ensam till att få trevligt sällskap av familjen Rönnbäck i det fina vädret. Lite överentusiastisk hade jag på mig en höst/vår jacka och endast tunna ridbyxor och vantar, tänkte sole värmer så fint. Blev ett långt skrittpass tillsammans med Ida och Nora och promenerande Emelie vilket var väldigt trevligt. Hemvägen blev en lång omväg då den tilltänkta vägen drevat igen och snön räckte upp till magen på stackars Skilla.

Passade på att prova Morris sadeln som jag haft på lån sen i onsdags. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att prova den förens  idag och blev gladeligen överraskad. Sätet var väldigt djupt, sitsen blev väldigt korrekt och den var mycket skön att rida i. Tyvärr passade den inte Skilla då den låg lite högt, passar för tillfället men inte om hon breddar ut. I det högre gångarterna åkte även sadeln fram vilket inte är önskvärt alls. Synd på en trevlig sadel i gott skick måste jag påstå.

Min planerade skritt tur på 50min slutade med en lång tur till Ansmark och tillbaka vilket drog ut på tiden. Håller tummarna att Skilla inte är trött imorgon inför hoppträningen. Hon vilade trots allt lördag-söndag så förhoppningsvis finns det krafter till imorgon. Sista biten hem var hon verkligen en dröm. Galoppen satt som en smäck under passet och hemåt hade hon en ärlig bjudning, bra stöd i bettet och jobbade på i en väldigt trevligt form. Dessa stunder är dem man som ryttare lever för!

Uppdaterar tisdagens morgonfodring samt hoppträning under dagen. Hoppas på att allting fungerar nu och att ni läsare haft överseende med att blogg.se har trasslat.

Motivationen växer

Datum ~ 2010-02-14 | Tid ~ 14:18:03
Kommentarer (7) | Allmänt
Så var morgonfodringen avklarad för denna helg och återkommer inte förens om tio veckor nästa gång. Blir skönt att få riktigt sovmorgon på helgerna här framöver. Efter morgonfodring och utsläpp var det dags för klubbtävling på anläggningen. Att medverka och se tävlande ekipage gör mig bara mer motiverad att visa upp min egen stjärna när tiden är mogen. Ser verkligen fram emot våran debut och därefter tävlingsäsong.

Fina Stöcke ekipage var även med och tävlade under dagen och visade sig hålla måttet även i år. Många nya stjärnor samt några gamla rävar på tävlingsbanorna.

Nu håller jag tummarna för att det blir en klubbtävling närmare våren så vi får debutera utomhus på något lägre än lokal nivå så vi kommer igång med goda grunder.

Börjar bli dags att betala in för ryttar licensen och skaffa häst licens till Skilla.
Har ni betalt in årets tävlingslicens?

Strömsholm välkomnar Maria Gretzer

Datum ~ 2010-02-13 | Tid ~ 19:45:40
Kommentarer (3) | Allmänt
Maria Gretzer kommer medverka på ridskolans hoppning för att skapa struktur och ge inspiration åt utbildningen. Fia Mårdfelt är nöjd med utgången i detta beslut och har tagit kontakt med Flyinge för att jämna ut skillnaden mellan anläggningarna. Gretzer hoppas på att ge Strömsholm en nytändning och ett positivt synsätt.

Läs mer på; Hästmagazinet

(Bild lånad från Hästmagazinet)

Underbart väder för morgonfodring

Datum ~ 2010-02-13 | Tid ~ 14:55:19
Kommentarer (5) | Allmänt
Då var det min tur att utföra morgonfodringen i stallet. Med vårt rullande schema har vi morgonfodring var 10onde helg vilket jag anser som väldigt lite och passar ganska bra i mitt schema. Perfekt väder, lite kallt men solen stod högt på himlen redan klockan 08.00 när jag infann mig i stallet.

Utfodrade alla hästar och därav var det dags att täcka på och släppa ut dem i hagen. En sådan här dag kändes det helt okej eftersom vädergudarna var på min sida. Men i spöregn eller snöstorm måste jag nog påstå att plocka ut tio hästar blir lite långsamt. Alla skötte sig väldigt bra, men om ärilgheten ska få en syl i vädret oroade jag mig när det var dags för Chan. För er som följt bloggen sedan tidigare var den han, olyckligtvis som slet min arm ur led just innan jul. Han var lite trippig men skötte sig OK och jag kunde pusta ut när han väl stod placerad i hagen.

Skilla har en välförtjänt vila idag och imorgon efter en hel vecka av ridning och tömkörningen under gårdagen. Tror det är viktigt att hon får stanna upp och reflektera över vad vi har tränat på, gjort och forsätta med sin växtperiod i fred. Pussade massor på henne i hagen innan jag skyndade mig hem.

Delade upp stallvisiten på två idag för att hinna träna emellan. Släppte ut hästarna och fixade fodret för Skilla och Chan därefter skyndade jag mig in vidare mot USM för att träna. Efter ett hårt stepmuskelpass var det tillbaka till stallet och göra klart det som inte hanns med, som mockning och silagesäckar för morgondagen.

Imorgon är det klubbtävling på anläggningen och jag tänkte åka förbi och kika på alla fina ekipage. Min underbara lilla Ida ska göra sin tävlingsdebut på sin ponny Munsboro Denny Boy och är väldigt nervös. Tänkte dyka upp och vara stöd för henne samt Tova som är lite mer erfaren. Dessutom är det några andra ponnysar / storhästar som är av intresse att hålla ögonen på. Blir att uppdatera mer om detta när tävlingen är avklarad.

- Hur ofta anordnar eran klubb tävlingar?

Vårkänslor!

Datum ~ 2010-02-12 | Tid ~ 23:02:00
Kommentarer (14) | Allmänt
Sitter och kollar på kläder inför vår och sommarsäsongen och drömmer mig bort. Blir att inhandla ett helt lager med piké tröjor när det närmar sig. Det kliar verkligen i fingrarna när jag ser vad som finns att tillgå.

Det börjar även bli dags att beställa hem mitt träns som jag pratat om länge, det blir nog två stycken. Ett slit och släng träns och ett som jag kan använda på träningar / tävlingar. Samt tillhörande bett och tyglar. Kollade runt lite och hittade ett fint Globus träns samt ett Amigo träns som jag gillade.

Några märkes träns som ni kan rekomendera som håller bra kvalité och som har mjukt läder?
Gärna i en medel prisklass, prisvärda träns som är fina och håller i längden?

Inväntar fortfarande svar från Sadelmagasinet, börjar känna mig övervänt på förfrågan kring Wellington sadeln.
Börjar närma sig nästa sväng Ann Hammarlund kommer upp, skulle vara skönt att ha ny utrustning och vara inriden i denna innan dess. Hon kommer upp v.9 och jag hoppas på en reservplats helst båda dagarna då.

Tårögd tränare

Datum ~ 2010-02-12 | Tid ~ 20:09:46
Kommentarer (8) | Allmänt
Dagens tömkörningpass blev väldigt kort men tror jag fick igenom det jag ville. Jobbade med att hitta stödet i yttertömmen och hitta en yttersida där hon känner sig trygg. Hann även med att relgera gångarterna lite grann, underlaget var lagomt bra så hon fick parera lite själv men OK för att använda alla gångarter. Fick till riktigt bra arbetsgalopp där hon jobbade igenom kroppen och därefter fina avbrott till en riktigt trevlig trav.

Acceptansen av bettet var lite bättre idag trots att hon strular lite. Blir nog att rida igenom henne ordentligt på banan på måndag, jobba med ställning och sidoförflyttning sen se till att min sits är där den ska. Börjar bli lite irriterad att jag inte sitter som jag borde. Ska försöka bättra på mig till tisdagens träning som jag hoppas ska bli av. Tisdagarna är verkligen veckans höjdpunkt!

Träningen med Melody och Ines gick riktigt bra, början är alltid skakig men när det gått en stund är det en helt annan ryttare och häst. Vi har provat oss fram med lite olika metoder och är nu överrens om något som fungerar för både ryttare och häst vilket känns skönt. Jobbade med ställning och rakriktning avslutade med lite mellantrav och därefter galopperades hon i båda varven. Sista galoppen var så magisk att jag blev tårögd. Älskade Melody och Ines fattade ur perfekt ögonblick och hade världens flyt och harmoni, på tygeln och i en arbetsgalopp. För er som läst tidigare har ni kanske förstått att galoppen är Melodys svagaste gångart och därför har den varit springig eller studsig. Ines utbrast; VAD HÄNDE?! Så chockade var vi allihopa. Otroligt roligt.

Längtar tills nästa träning om framstegen ska fortsätta så här så är det inte långt innan vi har ett samansvetsat ekipage. Visst är det mycket kvar i styrka och den mentala biten men framstegen sen första träningen är enorma.

Dagens pass; tömkörning

Datum ~ 2010-02-12 | Tid ~ 12:14:42
Kommentarer (11) | Allmänt
Dags att ta sig mot stallet för att utöva dagens tömkörningspass!
Efter en hel vecka av ridning är det verkligen dags för lite variation i arbetet och få jobba under töm.
Lördag - Söndag är det inplanerat vila så idag blir det förhoppningsvis ett lite hårdare pass men kort så att hon slipper mycket träningsvärk.

Uppdaterar efter jag tömkört och hållit i träningar för Ines och Melody. Blir spännanade och se vart dem är nu då det var några veckor sedan dem tränade. Flytt och annat har stått i vägen men nu är tanken att det ska bli kontinuerligt och varje vecka.

Har ni tur kan jag uppdatera med någon mobil bild senare under dagen. Har tyvärr inte fått igång internet så möjligheten till mobilblogg är fortfarande inte möjlig.

Första fotosessionen

Datum ~ 2010-02-12 | Tid ~ 01:45:42
Kommentarer (14) | Allmänt

Här kommer en ridbild på mig och Skilla från i höstas. Här har hon stått hos mig ca 2-3veckor

Hoppträning / Markarbetspass

Datum ~ 2010-02-11 | Tid ~ 20:59:21
Kommentarer (2) | Övningar
Här kommer övningen från tisdagens träningspass. Mestadels markarbete men jobb med sådant som är välbehövligt och grunden för en trevlig hopphäst.

Började med att rida övningen i trav med volt runt bommarna på böjt spår så man red dessa två gångar innan man skulle rida tillbaka, flytta undan skänkeln och över de raka bommarna. Vi tränade taxering och tanken är att Skilla ska lära sig att vänta kvar och trassla lite med bommarna om hon kommer lite tokigt. Nyttigt och med otroligt bra resultat på första övningen. Därefter red vi samma men vi galopperade in på böjt spår över bommarna, avsaktning till trav, ny fattning och galoppera ut över dem andra bommarna. Detta var övningens tanke. Jag och Skilla red bara över de första bommarna i galopp, bröt av och travade över de raka bommarna. Därför finns det ingen ritning på den övningen.

Vidare i träningen red vi samma bågar men med travhinder. Nyttigt med styrketräning även här taxering och "vänta kvar" känslan var viktigast. Mycket bra resultat.

Sista övningen var att komma galopperandes längst spåret, bryta ut från väggen över två galoppbommar på en mjuk båge hitta oxern och avsluta till vänster. Det avslutade språnget var väl tajmat och riktigt fint. Därefter nöjde vi oss med träningen.

Inför nästa vecka blir det nog mer hinder och mindre bommar. Då bommar är något jag betvivlar Skilla ha sett mycket av, liggandes på marken är dessa pass väldigt nyttiga och minst lika viktiga som sjävla hoppövningarna.

Vägen är lång till perfektion

Datum ~ 2010-02-11 | Tid ~ 18:26:53
Kommentarer (2) | Allmänt
Min planerade morgonfärd till stallet efter gymmet blev uppskjutet och jag kom inte iväg före halv två. Morgonpasset på gymmet blev inställt då träningsvärken hos min partner var för stor, och min motivation låg.

Jobbade undan lite med aktivitetsstöden som jag tidigare suttit med och är äntligen klar! Jag har dragit mitt strå till stacken och kan gladeligen meddela min överordnade att jag är färdig för morgondagens granskning.

Fick sällskap i stallet av världens bästa stallskötare (min mamma) och Johanna. Skrittade ut i solen med sikte på anläggningen där Johanna skulle prova ut en sadel åt Chan. Nu är jag inte ensam i denna djungel!

Jobbade med lugnet och alla brister som jag som ryttare har, sträck på mig sitt kvar lugn och förbered det stackars djuret. Nej nu var jag nog lite hård mot mig själv. Men lite så är ändå sanningen. Jobbade med att hitta lugnet i ett välfyllt ridhus med olika ryttare och hästar som var stressmoment. Fick några fina galoppfattningar och några som slutade i bus, men ingenting som var ångestladdat eller dumt den här gången.

Allt som inte är förra tisdagen är bra i mina ögon. När jag är starkare i sitsen orkar sitta tillbaka och förbereder henne är hon stark bärig och snäll. När jag förhastar mig och lämnar sadeln finns platsen och möjligheten för bus. Skrittade hemåt och jobbade med sidförande som gårdagens pass gick ut på. Mycket bättre idag, till och med i traven fungerade detta. Nöjd med resultaten även fast vägen ibland är lång till perfektion.

Uppdaterar senare ikväll med övningen från tisdagens hoppträning.
- Är ni intresserad av att se söndagens övning (Elisabeth.A) då jag red Melody?

Uteritt i det underbara vädret

Datum ~ 2010-02-10 | Tid ~ 23:26:12
Kommentarer (8) | Allmänt
Efter ett hårt pass på gymmet skyndade jag till stallet för att njuta av det underbara vädret. Det blev en uteritt i dressyrsadeln ensamma i det fina vädret. Joggade lite för att lossa på eventuella spänningar från gårdagens hoppträning. Jobbade med sidvärtsrörelser, ställning och accepterandet av hjälperna. Fungerade faktiskt riktigt bra. Lite små protester men ingenting stort eller jätte allvarligt. Ovanligtvis var hon väldigt tittig och blåste upp sig för småsaker. Mycket trafik ute och vi mötte massa konstigt men hon skött sig OK i dessa situationer. Känns som att det är åldern som spökar? Skönt att komma ut och jag hoppas Skilla kände samma!

Morgondagen står tom i planeringen. Överväger att antingen rida på banan eller tömköra, det beror lite på hur det känns när jag är där. Skulle vara skönt att rida och "göra rätt" även när jag inte har någon som ser mig.

Har fått hem en Morris and Noland sadel för utprovning vilket känns lite spännanade. Sadeln såg i första anblicken väldigt välskött och trevlig ut och vem vet. Kanske är det en passande sadel för mig och Skilla? Återstår att prova här under följande dagar. Tyvärr vet jag ingenting om Morris sadlarna och det återstår att se hur dem känns  i sitsen och stöden fram - spännande!


Väntar på svar från sadelmagasinet om mitt tilltänkta byte från min Frank Baines sadel mot en Wellington Elite. Skulle vara perfekt att byta rakt av och slippa skicka massa pengar över hela Sverige. Återstår att se vad dem svarar, ringer nog upp dem under morgondagen för att se vad dem säger om mitt förslag.

Moment of love

Datum ~ 2010-02-10 | Tid ~ 01:01:36
Kommentarer (13) | Allmänt

Upptäckte precis att jag publicerat sex inlägg utan att uppdatera med någon ny bild! Verkligen inte okej. Däremot är det svårt  när jag nästan alltid är ensam i stallet eller när jag rider. Om inte annat är det mörkt när jag rider ut vilket försvårar det hela. Ska försöka bättre mig och fotografera lite så att ni har något att kika på.

Överentusiastisk

Datum ~ 2010-02-10 | Tid ~ 00:47:28
Kommentarer (4) | Allmänt
Började dagen med ett hårt gympass med Malin. För er som följer bloggen vet ni att jag köpt gymkort i årskiftet och satsar på en starkare och mer vältränad kropp här framöver. Stora anledningar till mitt gymkorts köp är att orka rida ihop, och hålla ihop min häst i ridningen. Steget från små c-ponnysar min egen d-ponny till en stor, storhäst med luftiga gångater är enorm. Därför krävs radikala förändringar för att anpassa sig till min nya häst.

Efter ett hårt gympass och en skakande kropp åkte jag till stallet och var riktigt hurtig. Fixade alla stallsysslor och smörjde upp all utrustning. Någonting som var allt för länge sedan, men oj vad snyggt det blev! - Dressyrsadeln fick vänta då min underbara sadel tvål / infettning tog slut.

När stallet var färdigt var det dags att åka till jobbet och hålla i kvällens lektioner. Kvällen flöt på smärtfritt vilket var skönt då förra veckan var mer eller mindre kaotiskt med barn som trillade åt alla håll och kanter. Idag skötte sig hästarna väldigt bra och jag var stolt över många elever som visade extra kunskaper. Sådana dagar / tillfällen är det verkligen underbart att vara ridlärare! - Nästa vecka är det hoppning på schemat så jag hoppas att ponnysarna sköter sig och visar upp sin bästa sida!

Den efterlängtade / skräckinjagande hoppträningen blev av för Hanna H senare under kvällen. Vi var endast två ekipage under träningen vilket passade oss väldigt bra. Nervös för att "falla tillbaka" till föregående veckas svacka var överhängande och jag var nog lite orolig för att det skulle vara någonting som var fel.

Till min stora lättnad hände ingneting farligt alls under hela visiten i ridhuset under kvällen. Några luftsprång och liknanade bjöd hon visst på, men ingen ångest och ingenting obefogat. I dagsläget är Skilla så pass känslig att när jag blir brysk eller bordus i min ridning utan att förvarna henne skickar hon iväg mig på en tur i luften. När jag förbereder henne rätt och låter allting ta tid är hon med mig och jobbar otroligt fint. Fick bra med beröm av tränaren att "denna galopp har jag aldrig sett" i positiv bemärkelse.

Dagens träning var mindre hoppning och mer markarbete vilket  passade perfekt efter förra veckans bakslag. Både för min och hästen skull fick övningen vara lätt och det fick kännas roligt och bekvämt. Lägger upp övningen under morgondagen då jag måste skynda mig mot sägen för att få min skönhetssömn. Markarbete med galoppbommar, avbrott, galoppfattningar och annat roligt. Fick ett bra sista språng på en linje därefter avslutade vi. Känns skönt att veta allt allt handlar om tajming och att det inte är någon sämrta eller annat obehag som framkallade bakslaget förra veckan.

Stående problemet i ridningen med Skilla är att jag är för entusiastisk och vill för mycket. Nu blir det till att fokusera på en sak i taget, låta det ta tid och vara tydlig men mjuk i min ridning. Längtar verkligen tills nästa träning. Dagens träning var välbehövlig och precis det vi behövde!

Vad vill ni att jag tar upp för fakta inlägg i veckan?

Efter motgång kommer framgång

Datum ~ 2010-02-08 | Tid ~ 22:45:24
Kommentarer (2) | Allmänt
Kvällsfodring på schemat vilket betydde sen stallvisit.
I stallet väntade trevligt sällskap för vidare uteritt vilket gick otroligt bra. Vi red broarna runt och hästarna fick röra på sig ordentligt. För ovanlighetens skull så var Skilla väldigt svättig och blev rädd för många konstiga saker.

Hela vägen från stallet skötte hon sig exemplariskt och galopperade bättre än hon gjort någonsin. (Bortsett från onsdagen då jag för första gången fattat en sådan samlad galopp). En riktigt underbar känsla främst när förra veckan var ett stort frågetecken. På hemvägen blev det lite jobbigare där kastade hon med huvudet och lättade bak. För mig är detta en stor förbättring och ingen större "risk" eller fara med detta lilla beteende. Hon var glad för att få komma ut och röra på sig. Var trots allt i torsdags senast hon reds under helgen har andra aktiviteter varit aktuella.

Kvällsfodringen gick bra och jag fick hjälp av både Linnéa och Emelie så allt gick lite fortare. Mycket uppskattat!

Imorgon blir det hoppträning om allt går enligt planerna. Förhoppningsvis kan vi visa hur man ska träna den här veckan och att förra veckans bakslag är denna veckas framsteg.

- Man slutar aldrig förundras över en unghäst beteende. Flera veckors framgång kan stanna i en veckas hårda motgång. Det är tjusningen men även "risken" men en orutinerad och ung häst. Samtidigt är det tjusningen.

Hoppträning med Melody

Datum ~ 2010-02-08 | Tid ~ 15:06:05
Kommentarer (4) | Allmänt

Hopptränade Melody under kvällen för Elisabeth Andersson. En ny grupp med elever som jag vanligtvis tränar i dressyren blev mina ”träningskompisar”. Lite annorlunda, men detta funkar då övningarna är anpasssade efter barnen, och passar min häst. Än så länge är det bara grunder som ska tränas med henne. Under gårdagen satte hennes mod på prov då det övningen innebar massor med travbommar. Detta blev tyvärr för mycket för hennes lilla huvud och vi fick rida övningen på ett helt annat sätt än den ursprungliga tanken.

Melody lider av någon jag skull kalla för ”bomskräck”. Markbommar, travbommar eller liknanade är livsfarligt och hon blir mer eller mindre panikslagen för att misslyckas med sin uppgift. Därför tränar vi så lugnt och försiktigt det går att hon ska få förtroende för mig, att våga anta utmaningen att lugnt och försiktigt närma sig och trava eller skritta över denna bom. En hel vetenskap i sig att ta sig dit, men när vi lyckats brukar det vara en explosion inräknad. Efter lite övertalande, hjälp och psykträning klarade hon av att skritta över en bom! – Förmodligen första gången i hela sitt liv. Ni kanske tycker jag är överentusiastisk över småsaker, men det är dem som räknas. Vi avslutade övningen med att rida hela banan kontrollerat och enligt de förutsättningar som fanns. Nöjd med insatsen och nu blir det att träna på ”hemläxan” tills  nästa gång. Ines som är ägare av hästen får jobba vidare med detta tills nästa träning då hon förhoppningsvis kan starta lite mer avspänt.

Med en häst som Melody som stressar upp och blir ställd när hon inte förstår övningen är det bara att vara lugn, anpassa övningen och berömma massor när hon gör rätt. Det roliga med en häst som henne är att utgångsläget är alltid kaos, avslutningsvis är hon alltid mer avspänd lugn och samarbetsvillig. Det eskalerar aldrig och blir värre, värre, värst utan det blir alltid bättre under träningen. Det finns massor med kvalitéer men innan man kan plocka fram dessa måste det finnas ett förtroende och ett lugn vilket vi jobbar på.

För en häst med dessa problem som inte sett en bom på åtta veckor är jag väldigt nöjd över resultatet. Jag vet att med regelbundenhet blir detta mycket bättre så ser jag fram emot nästa träning och längtar tills dessa toppar blir vardag.

 

Perfekt dag för tömkörning

Datum ~ 2010-02-06 | Tid ~ 17:17:22
Kommentarer (9) | Allmänt
Dagen började bra med trevligt sällskap i stallet. Många som man vanligtvis inte springer på allt för ofta var där och tänkte njuta av det underbara vädet. Dagens planer var tömkörning för att börja en alternativ styrketräning och en möjlighet för mig att se henne i rörelse.

Hanna kom och vi fortsatte med träningen av "skoning" vilket gick mycket bättre en sist. Förhoppningsvis med en klok hovslagare och med tid ska hon blir bra på detta också. Hanna fick slå på två sömmar till som hon trampat av. Det börjar bli dags att kontakta en ny hovslagare. Känns lite motigt då det endast var 6-7veckor sedan hon skoddes på 3ben, och 2-3veckor sen hon skoddes på det sista benet. Tråkigt när någon slarvar i arbetet så att hovarna inte får den vård dem behöver. Förhoppningsvis slipper vi detta problem framöver med en annan hovslagare. Kommer förmodligen boka in honom två tillfällen, en för frambenen och en för bak.

Därefter var det dags för dagens motionering som tidigare nämnt skulle vara tömkörning. Måste faktiskt erkänna att sist jag tömkörde var i 15års åldern på en shettis så detta var verkligen spännanade. Jag höll mina tummar att mitt minne skulle hålla, och att Skilla var tömkörd sedan tidigare. Det visade sig ganska fort att hon viste precis hur hon skulle göra vilket gav mig utrymme att känna efter och komma tillbaka till "rätt tänk".

Provade med "inspänning" mellan frambenen först som rekomenderat, detta fick dock en väldigt skarp effekt och hon började genast dra in nosen i bogen. Flyttade upp inspänningen till sidorna och fick därefter den effekt jag ville. Jobbade med alla gångarter, kommandon och att avbrotten skulle bli kontrollerade och att stödet hela tiden skulle finnas på yttertygel. Vi ska jobba vidare med detta senare i veckan, imorgon planeras vila!
Jag är nöjd med dagens påhitt och tycker att hon sköter sig otroligt bra.

Har blivit rekomenderad att prova magnesium för att dämpa hormonerna, någonting ni vet fungerar / har positiv effekt?

Arbete från mark

Datum ~ 2010-02-05 | Tid ~ 14:10:43
Kommentarer (1) | Allmänt
Idag planeras arbete från mark med Skilla.
Eftersom veckan har varit ganska omtumlande och hon har gått hela veckan är det dags att få en "vilodag".
Planerar att jobba henne lite från marken, promenad står på schemat.

Under helgen planeras tömkörnings debuten för mig och Skilla. Dags att börja variera arbetet ordentligt för att få bort vissa olater som kommit till, bygga rätt muskler och dessutom stärka henne utan ryttare.

Här kommer Skillas schema i grova drag.
Ridhus 1-2dagar
Uteritt 2-3 dagar
Tömkörning 1dag
Vila 2dagar

Hur motionerar/rids ni era hästar?
- Hur många planerade vilodagar har dem?

På jakt efter ny dressyrsadel

Datum ~ 2010-02-04 | Tid ~ 23:21:23
Kommentarer (6) | Allmänt
Då Skilla fortsätter att bredda sig, bygga muskler och komma upp i hull börjar det närma sig att köpa en ny dressyrsadel. Sadelutprovningen som ägde rum i tisdags gav mig många förslag på sadlar, så alla hästmänniskor ta er en titt!

Edinburgh Fit 3
Wellington Fit 3
Frank Baines Fit 3
Morris and Nolan 31
Jaguar M
Globus 32

På alla sadlar efterfrågas begagnade priser, gärna smal midja och mycket stöd fram.

Vet ni av någon av följande sadlar som finns till salu
- kontakta mig via hoppbloggen@live.se (el. evelina-pettersson@live.se)

Fullspäckat schema

Datum ~ 2010-02-04 | Tid ~ 20:55:42
Kommentarer (2) | Allmänt
Vaknade tidigt och satsade gärnet mot gymmet. Nej nu var jag nog lite väl positivt, krälade mig till gymmet och gick ett step pass med Malin. Tur man har bra muskelminne, hoppas på en redig träningsvärk imorgon! - Kunde knappt gå efter, så all energi tog åtminstone slut.

Därefter åkte jag till "jobbet" där jag pratade lite med personalen, blev uppdaterad om läget kring anläggningen och massa annat. Efter det var det ladda lite batterier och hålla i privatlektion för Tova och Ida.

Det märktes att det var länge sedan dem tränade för mig och red riktigt dressyr så dagens pass var jobbigt med OK resultat. Blir att rida samma övning vid nästa tillfälle eller lite längre fram så dem får till det som jag har föreställt mig. Jobbade med ställning / böjning samt perfektion i galoppfattningarna.

Dem jobbade på bra och hästarna skötte sig riktigt bra. Lite stela efter träningsvärk och liknanade med klarade av dagens övningar OK. Barnen kämpade på men krafterna räckte inte riktigt till, vilopaus sen nya tag.

Vidare till stallet och rida Skilla tillsammans med Hanna och Wella. Jobbade lite i djupsnön så hon fick tänka och koppla bort lite spänningar. Mycket nyttigt och riktigt tungt, blir ett lugnt pass imorgon då jag tror tränignsvärken kommer märkas. Funderar bara på att promenera henne för hand.

Hon skötte sig bra inga större konstigheter alls. Från och med idag börjar jag ge henne B-vitamin och hoppas att hennes känsliga hud / hårsäckar ska ge med sig. Om inte annat är det gott och nyttigt för henne att få den b-vitamin hon behöver. Har även fått hem mitt foder som jag beställde förrra veckan. FC avel som är lite protein och ska hjälpa Skilla att bygga mer muskler men främst sätta hull. Uppdaterar om resultaten.

Möjligheten att lyckas

Datum ~ 2010-02-03 | Tid ~ 16:54:29
Kommentarer (3) | Allmänt
Dagens stallvisit blev tillsammans med Hanna enligt följande.

- Stalluppförande
- Longering
- Ridning

I stallet konstaterade jag våra problem som uppstått med hovslagare med mindre lyckade resultat. Detta kom vi framt till då hon komenterade den bristanade hovvården. Det är 2veckor sedan hon skoddes sist och hovarna är väl inte riktigt som man skulle önskat.

Problemen kring skoningen uppkom under julhelgen när jag inte kunde medverka, och Skilla nyligen hade skadat sig under hakan. En panikartad situation uppstod som min häst kommer ihåg och försöker utnyttja i dessa lägen.

Med hjälp av Hanna jobbade vi med detta idag, jag stod mest som ett fån och kände mig överflödig men fyllde tydligen en funktion. Efter ett uthållighets test efter lyckad övning så avslutade vi med massor av beröm och förhoppningsvis kommer Skilla ihåg detta till nästa gång. En ny hovslagare kommer att tillkallas och vi kommer sjävklart träna på detta hemma under tiden. Vi skulle fortsätta med den psykologiska biten senare i veckan.

Longeringen på uteridbanan gick riktigt bra, med hjälp av underlaget blev Skilla väldigt uppmärksam på sin uppgift och skötte sig riktigt bra.

Därefter hoppade Hanna upp, red runt systematiskt på banan och hade en plan med allting som skedde. Som läget är just nu har Skilla stora svårigheter med tilliten och möjligheten att hitta lugnet. Därför måste allt som sker ske av en anledning, och med möjligheten att på ett harmoniskt sätt lyckas med sin uppgift.

Ångestkänslan som fanns under gårdagen var helt klart borta och när möjligheten att lyckas gavs, skötte hon sig exemplariskt. Att hitta bjudningen och avspändheten är fokus innan några högra krav ställs.

Dagens övningar kunde ridas i alla gångarter med både mig och Hanna på ryggen vilket kändes otroligt skönt. Att galoppera på henne avspänt, lugnt och samlat är något jag endast känt ett fåtal gånger tidigare. En underbar känsla som jag måste bidra med rätt hjälper och tänk för att hon ska lyckas med. När allt föll på plats så var hon bättre än många gånger förut.

Självklart är vi långt ifrån klara med detta problem, men i dagsläget har vi nog kommit fram till vad som blivit fel och hur vi ska gå tillväga. Prövningar kommer vi alltid att stöta på, men med rätt hjälp och sinnesstämning kommer detta lösa sig och bli otroligt bra.

Fram till idag har jag nog inte insett hur känslig häst jag har. Att sitta på en häst som är så rädd för att göra fel som hon är, är för mig något nytt. När jag visar henne vägen på ett harmoniskt sätt så slipper vi alla dessa problem. Ingenting av gårdagens "skolor ovan mark" visade sig idag.

Kanske får man tänka ett steg längre och hitta tillbaka till lugnet och harmonin för att mötas halva vägen.

Förhinder för uppdatering

Datum ~ 2010-02-03 | Tid ~ 12:24:13
Kommentarer (3) | Allmänt
Tyvärr hade jag ingen möjlighet att uppdatera igår kväll då hoppträningen drog ut på tiden. Jag var hemma kring 00.00 därefter nattgäster i huset soom stoppade min kvällsbloggning.

Gårdagen startade väldigt skumt och slutade verkligen inte på topp.

Sadelutprovningen gick bra, tyvärr hade hon inte med sig några passande sadlar som jag kunde prova på plats men, nu har jag massor av märken jag kan prova med rätta storlekar. Hon kände igenom Skilla, kollde muskulaturen och tänderna för att ha en god grund att utgå ifrån och jag fick mycket beröm.

Lektionerna flöt på smidigt till lektion nummer tre där vi har en ponny som kommit på en teknik där barnen verkligen inte sitter kvar. Tyvärr slutade det hela lite olyckligt och en av eleverna åkte vidare till akuten. Håller tummarna att det bara är en stukning och att vi ses nästa vecka. Modiga tjejer har jag som vågade sitta upp igen!

Hoppträningen gick inte alls enligt planerna då beteendet från måndagen fortfarande satt kvar. Bock, studs och luftsprång stora den här gången fick alla att häpna. Hanna fick sitta upp, då jag känner mig för långsam i korrigerings syfte. Visst sitter jag kvar, men om beteendet ska försvinna måste hon korrigeras direkt efter - där hinner jag inte med. Hanna red ett tag fick det OK därefter skrittade jag övningen ett tag, fick henne lite avslappnad för att invänta träningens avslut. Vi longerade, försökte få fram något konstigt beteende bus eller annat utan att lyckas. Hanna satt upp en stund till efter och då var Skilla mer normal än innan, fortfarande lite ångestladdad men mycket bättre. Spekulationerna snurrar och vi har fått råd om b-vitamin brist som ska åtgärdas omgående. Hjälper inte det blir det vila framöver, som det ser ut nu är anledningarna antingen b-vitamin brist eller växtvärk då hon är kraftigt överbyggd för tillfället.

Kroppen och muskulaturen ser väldigt bra ut och hon ömmar inte alls, så förmodligen är det någon av ovanstående problem som sätter stopp för vår träning.

Travade av henne i ridhuset och vi hittade ett lugn och ett förtroende och avslutade när det kändes OK. Någonting är det som inte stämmer, men någon smärta eller obehag hittar vi inte. Återkommer när jag vet någonting mer.

Gårdagens stryks ur almenackan!
- Vaknade ur balas (snubblade och var snurrig)
- Blev prejade av vägen med bil & transport
- Utskälld av ridskole mamma
- Elev till akuten (kaos)
- "Inställd hoppträning"
- ÄLG på vägen

På vägen hem körde jag transporten för första gången ensam, tro inte att precis 700m från vårat hem att det hoppar upp en älg på vägen. Hjärtat bankade stenhårt och jag trodde jag skulle svimma. VILKEN DAG!

- Dags att röra sig mot stallet för longering och ridning, får hjälp av hanna så förthoppningsvis blir detta en bra upplevelse för mig och hästen.

Inlägg i farten

Datum ~ 2010-02-02 | Tid ~ 12:15:33
Kommentarer (0) | Allmänt
Måste skynda mig till stallet och fixa med hästen innan jag får hämtning av bästa Emelie Rönnbäck!
- Mina föräldrar jobbar och sadelutprovningen började redan 14.00 och att köra  transport första gången ensam i detta väder kände inte alls säkert för varken min eller hästen skull.

14.00               Sadelutprovning
15.45-19.45      Lektioner
21.00               Hoppträning

Dags att rusa, uppdaterar efter hoppträningen hur dagen har varit och hur allting har gått! - Hoppas på film från träningen som jag kanske kan krångla in.

Starkare häst resulterar i busigare häst

Datum ~ 2010-02-01 | Tid ~ 20:46:02
Kommentarer (14) | Allmänt
Dagens ridpass var på banan tillsammans med Emelie och Bavaria. Tanken var lite mjugörande arbete för morgondagens hoppträning. Jogga Skilla lite samt jobba lite med galoppen.

Innan turen bestämde jag mig för att fräsha upp Skilla lite, klippte man svans och pannlugg för att få ett seriösare intryck. Manen var sen tidigare väldigt lång men rak. Jag skulle aldrig ha börjat! Nu är den kortare men ojämn. Lämnade den till imorgon och hoppas att hon "skakat" till den så att det ser OK ut.

Passet på banan gick inte någonstans enligt planerna. Skilla var väldigt spänd och okoncentrerad, laddade gärnet och bockade och busade stora delar av passet. Fick igenom henne fint i skritten men så fort vi försökte oss på att trava kom buset igång. Så det blev inte som planerat men jag hoppas att det är OK till morgondagen.

Måste nog säga att hästen hade otroligt mycket överskottsenergi från gårdagens vila, sen har hon satt så mycket muskler och blivit så stark att hon orkar busa. Tar det som gott och ont, imorgon taggar vi hoppträning. Förhoppningsvis har jag med mig mamma som videofilmar träningen.

Nya regler i TR

Datum ~ 2010-02-01 | Tid ~ 14:33:47
Kommentarer (12) | Allmänt
Har du koll på alla nya regler i TR för 2010?
Om inte kan du läsa artikeln där Marianne Wallin berättar om förändringarna.
http://www.hippson.se/cldoc/79487.htm