Lyftande respons

Datum ~ 2010-01-31 | Tid ~ 23:10:26
Kommentarer (16) | Allmänt
Vikarierade som sagt för söndagens ponnylektioner för Emelie som var i full färd med sin flytt till nya lägenheten.

Första gruppen är en helt ny grupp och är alltså helt nybörjare i stallet och med hästarna. Det krävdes mycket hjälp från mig som ridlärare men jag hoppas att barnen fick den tid dem behövde. Duktiga, och förmodligen stjärnor i framtiden på hästryggen.

Andra gruppen fick jobba med lättridningen. Denna grupp hade jag förra terminen som nybörjade och känner alla sedan tidigare. Många har gjort framsteg, men även många som stått stilla / backat några steg. Försökte hitta tillbaka till det vi hade förra terminen och tror att jag lyckades bra. Många var glada att se mig och önskar att jag kommer tillbaka. Detta är som "mina" barn och sjävklart hoppas jag på återseende.

Tredje och fjärde gruppen fick jobba med övergångar med bommar volter och serpentinbågar. Första gruppen med lite lägre krav och som fick avsluta med att galoppera en långsida en och en. Sista gruppen hade med galopp i övningarna. Jag förvånades över hur mycket jag var tvungen att pusha barnen för att dem skulle prestera ordentligt och rida som jag vet att dem kan. Kanske var det dagsformen eller krav som dem tidigare inte haft (sen i höstas).
- Fick mycket respons av både barnen och de vuxna så jag hoppas att lektionen var givande!

Nu tillbaka till att nysa mig till sömns, ingen bra kombination att vara allergisk mot katter och ha tre stycken i huset.

Vikarierande intruktör

Datum ~ 2010-01-31 | Tid ~ 15:04:18
Kommentarer (14) | Allmänt
Då var det dags att sätta fart mot anläggningen. Mellan 15.30-19.30 blir det instrultörsjobb fullt ut. Dags att kolla hur det gått för "mina" söndagsgrupper nu när ordinarie ridlärare är tillbaka. Hoppas dem minns mig och mina värderingar för dagens övningar.

Nybörjarna kommer få träna att sadla och tränsa resterande grupper kommer jobba med övergångar och igångsättningar. En av mina favoritre så jag hoppas att lektionerna blir givande både för mig och för barnen!

Uppdaterar efter kvällens lektioner och hoppas på att det går riktigt bra. Roligt att se barnen igen!

Vackert vinterväder

Datum ~ 2010-01-30 | Tid ~ 22:31:47
Kommentarer (9) | Allmänt
Dålig planering men otroligt tacksam för hjälpen!

Red ut med Rebecka och Chaplin idag (min vita drömponny) ut i det fina men kalla vintervädret. Red på graman för att kontrollera galoppfattningarna som var lite vildare under gårdagen i ridhuset. Gick kanske inte enligt planerna men fick till en rund och fin galopp stundtals. Mycket nöjd och hästarna såg ut att trivas i fulla drag. Däremot stör det Chaplin enormt att ha en storhäst som bara försvinner iväg sådär i galoppen, han vill gärna haka på men kära Rebecka håller in sin tokiga ponny. Planerna är att vi ska konditionsträna tillsammans. Trevligt sällskap, en möjlighet för mig att hitta ett lagomt tempo och rida ihop Skilla samt ett dragplåster för Rebecka och Chaplin för att få till "längningen" i steget och minska trippandet. - Trevligt kommer det bli

Därefter var det dags att kasta in alla hästar, och göra klart för nattningen. - Sopade och snyggade till i logen och hela stallet så jag hoppas min kamrater blir nöjda.

Nu sitter jag här med mitt idiella arbete för klubben, lokstöd för föregående termin !! - Man får skylla sig själv att man lämnar allt till slutet, men det är verkligen inte roligt. Dags att göra ett ryck och göra klart!

Hoppträning tisdag (övning)

Datum ~ 2010-01-29 | Tid ~ 21:56:20
Kommentarer (22) | Övningar
Här kommer en mer utförlig beskrivning om tisdagens hoppträning.

Vi delade in gruppen i ponnyer / storhästar då vi var betydligt fler än vanligt. Red fram hästarna själva i alla gångarter och kollade av att hjälperna fungerade. Tyvärr var det väldigt trångt med hästar / material så jag fick aldrig igenom henne ordentligt i galoppen. Övningen började med en 8volt där vi jobbade med ställda hästar över bommar. Detta var första gången för Skilla men hon skötte sig otroligt bra. Hon drog iväg lite efter bommarna men väldigt snart insåg hon vad som förväntades och rättade sig efter det.  Därefter var det dags att debutera och galoppera bommar längt långsidan.

Då Skilla är väldigt storgalopperad var denna övning väldigt komplicerad. Måste dock tillägga att storhästen som är utbildad MSV dressyr hade problem till en början. Allt eftersom jag började rida bättre och gav henne förutsättningarna att göra rätt blev resultaten därefter. Vi red övningen i båda varven och jobbade med att sitta kvar, ta förhållningarna och vara koncekvent. Det gick sådär, men det blev stor skillnad från första till sista omgången. Förhoppningsvis klarar vi det där galant lite längre fram i vår.

Sista övningen var att hoppa en oxer på böjt spår, plocka in hästarna innanför spåret hitta yttersidan och därefter rida ut på spåret för att hoppa oxer nummer två. Då vi fortfarande försöker hitta säkerheten tillsammans fortsatte vi längst långsidan där hon känner sig trygg. Sista språnget var riktigt bra och hon hade en bra yttersida utan att falla ut mot väggen och bjöd faktiskt på andra oxern. Lite längre fram så ska vi klara av lite svårare övningar. Allting kommer gå betydligt lättare om jag rider ordentligt och hjälper henne på rätt sätt.


Hemläxa från hoppträningen

Datum ~ 2010-01-29 | Tid ~ 20:07:47
Kommentarer (2) | Allmänt
Jag ursäktar den dåliga uppdateringen på bloggen. Tyvärr har nästan all min tid i veckan spenderats på anläggningen och tid för bloggande har inte funnits. När man jobbat mellan 8-10h varje dag plus att man ska rida och sköta sin häst är man ganska trött vill jag lova er.

Tyvärr har min dåliga uppdatering resulterat i få läsare vilket känns väldigt tråkigt. Jag skriver mycket för eran skull och blir sjävklart glad när jag har många kommentarer och läsare varje dag. Det blir så mycket lättare att skriva då!

Upptäckte precis att gårdagens inlägg inte publicerades så jag ber om ursäkt för detta, finns tillgängligt nu så ni kan hålla er uppdaterade om vad som hände.

Dagens ridpass blev lite trimning i ridhuset.
Med -25 grader kändes min planering för att rida i ridhuset väldigt lämplig då gårdagens tur i det kalla vädret var uppfriskande, men väldigt kallt.

Började med att värma upp och rida lite dressyr, sidvärtrörelse och jobba mycket med yttersidan. Lyxigt värre var jag ensam i ridhuset och kunde utnyttja ett nyharvatt tomt ridhus till fullo. Perfekt! Jobbade med "ruter ess" där man försöker plocka hästen från väggarna, jobba med yttersida för att stärka en vinglig unghäst. Övningen rider man mycket innanför spåret men tar hjälp av det på varje hörn så en orolig häst hittar stabiliteten igen. Passade på att rida mycket upp mot speglarna, se till att ha hela hästen under mig och hålla koll på alla ben / bogar och annat som gärna gilder iväg på ett eget spår. Det gick riktigt bra och resultaten från förra dressyrträningen var enorma. Sjävklart är det mycket jobb kvar, men nu när vi ska träna på detta regelbundet så kommer det vara mycket mera häst i framtiden.

Efter att ha värmt upp i båda varven med lösgörande mycket yttersida så var det dags att träna på galoppfattningarna. Detta var något som vi hade stora problem med på tisdagens hoppträning. För att befästa dem inför nästa träning så provade vi idag. Skilla var på bushumör och det blev mycket brallningar och bus men vi fick några riktigt trevliga självbärnade galopper så jag var nöjd.

Därefter var det dags att träna på att samspelt rida emot ett hinder, ta oss över och rida en bra väg efter. Vi jobbade med ett litet räcke som vi red på i trav - hittade ett bra tempo och föll in i en bra galopp efter för att sedan göra ett mjukt avbrott på rakt spår. Till en början var vi lite osynkade men det blev bättre och bättre. Några fina språng i galopp fick vi även till, därefter gav vi oss för dagen.

Känner mig otroligt manad inför tisdagens hoppträning och jag hoppas att vi kan fastställa en grupp som alltid rider efter ponnysarna med början 21.00. Skulle vara perfekt att få hoppa regelbundet i grupp och därmed komma igång ordentligt. Förhoppningsvis ska vi börja tävla här i vår, desto mer rutin vi får desto lättare blir debuten. Börjar även bli dags att boka in Hanna igen som ryttare. Funderar på början av nästa månad eller i samband med klubbtävlingen som jag velar ikring. En löshoppning kommer även ske i Februari!


Kallt men uppfriskande

Datum ~ 2010-01-28 | Tid ~ 20:44:52
Kommentarer (0) | Allmänt
Blev som sagt en extra dag på stallet med stalltjänst. Dagen började i botten men har blivit bättre och bättre, vilket är en otrolig lättnad!

Stallsysslorna tog självklart mer tid när stallet var igensnöat, alla vägar till hagarna var begravda med 40cm snö så en del plumsande blev det men vi lyckades se till att alla hästar fick mat och fick komma ut.

Därefter blev det sammankomst i stallet vilket jag gillar mycket! Trivs bra i mitt stall med mina stallkompisar, skönt att få prata av sig lite. Jag och Skilla fick sällskap av Emelie och Bavaria idag och det blev att jogga hästarna i den djupa snön uppe på berget. Då min häst verkligen älskar snön så var detta en trevlig upplevelse. Det blev även en kort galopp där hästarna jobbade på riktigt bra, nöjda och belåta red vi senare hemåt. Måste förklara för er att vi båda satt i ridbyxor med långkisar under och fick veta efter ridturen att det var 21- inte konstigt det var lite kyligt om benen! - Men vi härdade och var otroligt nöjda efter turen.

Imorgon blir det trimmning i ridhuset, dressyr med avslut på några språng är tanken!

Återkommer efter morgondagens stallvisit! - Förhoppningsvis med bilder!

Snöstorm och tokiga hästar

Datum ~ 2010-01-27 | Tid ~ 21:13:02
Kommentarer (6) | Allmänt
Dagens stalljobb blev det betydligt mer jobb än gårdagens då hästarna skulle täckas och lunchningen blev komplicerad. Sjävlvklart utförde vi det vi skulle, men det var motigt när vädret stod emot så mycket.
Här uppe i norrland har det varit varning för snöstormen och "förbud" att köra bilarna om man inte var tvungen på grund av det dåliga vädret.

Tack vare våran underbara Hanna fick Skilla byta hage vid lunchtid så hon fick stå med skydd och kunde unvika den värsta blåsten, därefter kom hon in redan klockan fyra. Den planerade uteritten för att jogga lös henne samt släppa på lite spänningar från igår kändes lönlöst. Borstade lite, torkade av de värsta från huvudet samt la om ståret som hon lyckades trampa upp igår. Ett balltramp lite djupare men inte "sy" djupt. La om det fint för att slippa spån i såret så läker det förhoppningsvis ihop snyggt till imorgon eller fredag. Nöjd var hon åtminstone.

Fick en extra dag, så ingen sovmorgon imorgon utan det blir upp tidigt för att jobba på anläggningen en dag till. Förmodligen jobbar jag endast till lunch och därefter blir det hästen sen hem och jobba vidare med mina lokstöd som ska in till på måndag. Många timmar har jag framför mig då jag ska göra mina egna samt delar av Emelies (som jag vikairerade för i höstas) *suck*.

Här kommer det en bild från fotograferingen som skedde då vädret var på topp!

Uppdrag stalltjänst

Datum ~ 2010-01-26 | Tid ~ 23:39:58
Kommentarer (4) | Allmänt
Dagen har spenderats på anläggningen från 07.00 till 22.00 med jobb, jobb och träningar.

Att jobba som hästskötare / stallfixare under en hel dag är mer påfrästande än man anar. Främst när man varit bekväm och fått sova så länge man velat, gymmat för att utföra fysiskt arbete och sovit de timmar man behöver.

Dagens stallskötesel gick riktigt bra, alla hästar skötte sig och vi hann med mycket som man vanligtvis inte hinner när det är kort om folk. Roligt att hinna jobba undan lite så att ordinarie personal kanske kan andas ut när dem kommer tillbaka.

Efter stalltjänsen började min instruktörstjänst därmed var det dags att lära ut all min kunskap till barnen samt ungdommarna. Det två sista grupperna visade jag olika tekniker till häst. Anridning mot hinder, balans, planering och liknanade vilket var informativt och förhoppningsvis lärorikt.

Därefter var det dags för hoppträning med Skilla för Hanna Heikkinen (som fortfarande är min gud, trots dålig prestation från min sida). Hoppträningen gick över förväntan! - Vilken skillnad från förra veckan, min underbara häst travade bommar på böjt spår utan några större problem. Därefter tränade vi på galoppbommar och tog några små språng på en oxer. Dagens pass blev mer markarbete än hoppning men vi avslutade på topp och tar tag i resterande nästa vecka. Övningarna var svåra, men möjliga och förhoppningsvis sätter vi dessa galant så småningom! Jag är nöjd med min häst, men mindre nöjd med mig själv - bäst för mig att jag vaknar upp och börjar rida ordentligt snart (det börjar bli pinsamt).

Planering för en vecka framåt.
Onsdag; Lätt jogg
Torsdag; Vila
Fredag; Ridhus (hemläxa Ann, skutta något litet)
Lördag; Uteritt (kondition)
Söndag; Vila
Måndag; Uteritt
Tisdag; Hoppträning
Onsdag; Lätt Jogg

Förändringar kan sjävklart  dyka upp längst vägen men förhoppningsvis kan vi följa detta rätt OK.  Ser fram emot träningarna, våra framsteg hittils är enorma fortsätter vi såhär kommer framtiden bli mer än underbar!

Dags att krya i säng, upp klockan 06.00 och jobba vidare i stallet.

Mycket på en dag, morgondagen blir värre

Datum ~ 2010-01-25 | Tid ~ 23:38:35
Kommentarer (3) | Allmänt
Fullt ut från första vakna sekund!

Vaknade kring tio och skyndade mig upp för att åka till gymmet med Malin. Ett bra pass, värmde upp till reprisen från världscuphoppningen och fick se våra fina svenska ekipage rida otroligt bra ritter.

Efter gymmet var det dags att ta tjuren i hornen och bege mig mot arbetsförmedlingen. Där satt jag och väntade  i evigheter, fick till slut hjälp och skyndade därifrån.

Blev extrainkallad och höll lektioner under kvällen, inte alls planerade och hade ingen som helst aning om vad barnen kunde. En totalt förvirrad ridlärare som tog lektionerna till en helt ny nivår. Som blev för svår för många tyvärr. Förhoppningsvis lär man av sina misstag, går vidare och blir bättre.

När lektionerna var avklarade var det dags för hoppmöte som jag hann vara med på sluttampen av. Klubbhoppning och lokal tävling planerades in och därefter diskuterades klubbkläder som blir spännanade att se, för att senare beställa. Det hade verkligen varit roligt att deltaga i tävlingsäsongens start, men det är långt kvar innan vi är så tajata att vi rider en bana på 60cm så att rida detta på 90cm känns för långt bort.

Fick leverans på sadel idag till min förtjusning! Sadeln var i toppskick, snygg färg och trevlig modell. Sjävklart passade den inte på min häst så min förtjusning övergick snart till en förargelse. Typiskt!

Joggade Skilla en sväng efter nattningen av resterande hästar som Hanna skötte. Joggningen var avslappnande och det var rätt ok dagsform. Imorgon blir det hoppträning efter 13timmars arbete!

Nu måste jag skynda mig mot sängen, har en bild liggande från ridturen men uppdaterar med det senare!

Nervös inför morgondagens träning (övning)

Datum ~ 2010-01-25 | Tid ~ 02:02:43
Kommentarer (4) | Övningar
Här kommer övningen som b-ponny tjejerna fick rida i Lördags!
Grönt är plasterna där hästarna skulle skritta, rosa där halten var utplacerad, röd för galopp och blå för trav.

Övningen började med halten längst ner på figuren. Där skulle tjejerna koncentrera sig på halvhalterna och förbereda hästen samt stillheten i utförandet. Därefter var det koncentration och nogrannhet i igångsättningarna samt sitsen i själva momentet. På långsidan var det dags för trav samtidigt som dem påbörjade en stor volt in mot mitten. Där var det ställning och inverkan av hjälperna som satts på prov.

När tjejerna kom igång blev övningen svårare och i slutet red dem som figur nummer tre med mycket galopp. Hela lektionen red barnen utan stigbyglar förutom sista delen med galoppmoment  för att undvika att barnen tappade fokus.

Övningen reds självklart i båda varven och skrittpauser där barnen och hästarna fick pusta ut. Detta gjorde vi enklast i samband med att barnen bytte varv.

Tjejerna lyssnade väldigt bra och övningen gav fina resultat på arbetande avslappnande ponnysar. Min tanke med lektionen gick fram och både barn och föräldrar var nöjda.Världscuphoppning resultat

Datum ~ 2010-01-24 | Tid ~ 22:17:27
Kommentarer (3) | Hoppning
1,45-hoppning:
6) Malin Baryard Johnsson - H&M Reveur de Hurtebise

Six-Bars-Jumping:

8) Lördagens resultat och placeringar gick till Henrik von Eckermann, Sverige, Rocketman 4 fel/2

Championat von Leipzig 1,50-hoppning
3) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, Casall La Silla
12) Henrik von Eckermann, Sverige, Lamour 4 62,70

Youngster Tour 1,40 hoppning:
3) Henrik von Eckermann, Echt Stark 0 59,98

Grattis till en bra start för årets första Väldscup, härifrån satsar Sverige mot toppen!

Funderar du på hur världscuphoppningen fungerar ? Kolla då in Svenska Ridsportsförbundet

Världscuphoppning

Datum ~ 2010-01-24 | Tid ~ 19:00:07
Kommentarer (10) | Hoppning
Världscuphoppningen reds idag (söndag) klockan 14.35 vilket vi kan följa i SVT24 som eftersänder detta klockan 21.00.

Missa inte att följa det fem svenskarna som slåss om topp placeringarna i världscupen!

Dressyrträning för Ann Hammarlund

Datum ~ 2010-01-24 | Tid ~ 18:46:36
Kommentarer (11) | Allmänt
Träningen började som planerat 14.15 och innan det hade jag skrittat fram samt travat lite smått för att släppa på de värsta spänningarna. För ovanligthetens skull var Skilla väldigt spänd och okoncentrerad för att höra till vanligheten.

När träningen kom igång jobbade vi mycket med att spåra, hitta takten samt stödet i bettet. Jag fick mycket hjälp och beröm under träningens gång och Skilla skötte sig riktigt bra. Det finns mycket att jobba med men en bra häst för framtiden trodde Ann. Vi jobbade mycket med att hitta enkla spår som hon skulle följa med alla ben samt inte släppa ut bogarna eller dansa iväg med rumpan. Väldigt svåra övningar för en vanligtvis rörlig och sladdig häst. Lite skänkelvikningar och öppnor fick vi även prova på, väldigt basic så klart då hon är ung och orutinerad, men tanken fanns där. Roligt att få rida på lite känsla och därav få resultat!

Senast jag dressyrtränade var Januari 2008 innan Kiara gjorde illa sig och togs ur träningsverksamheten. Därefter har jag endast ridit själv, tränat lite hoppning på tillridningsprojekt och annat. Det var länge sedan och jag kände mig lite ringrostig!

Mycket bra kommentarer och mycket tips för vidare arbete. Jag hoppas att jag får träna för Ann nästa gång hon kommer upp vilket blir kring v.9 Än så länge har vi bara en reservplats, utan prioritetsordning - men förhoppningsvis finns det möjligheter att träna ändå. Skulle kännas väldigt tråkigt annars, så vi håller tummarna för nästa gång Ann kommer.

Om inte annat ska jag jobba med det vi fick som läxa och visa upp det när hon kommer nästa gång, genom att rida i ridhuset när hon håller träningar. Lite smyghjälp brukar man kunna få om dem hinner kasta ett öga på en.

Jag är otroligt nöjd med både min och hästens slutliga insats och känner att dagens träning lever vi länge på!
- Mycket oväntade kommentarer som värmer i hjärtat.

Tyvärr hade jag ingen som kunde fotografera dagens träning men filmat blev det. Dock är det med kameran som bråkat tidigare, men jag hoppas att vi får hjälp inom de närmsta dagarna för att senare redigera och publicera!

Just nu är jag väldigt tillfreds med mig själv och tänker leva på dessa kommentarer dagarna det känns tungt.
- Har du någon tränare som ger er en extra kick och lite hopp om framtiden?

Kort uppdatering

Datum ~ 2010-01-24 | Tid ~ 11:41:50
Kommentarer (8) | Allmänt
Här kommer en kort uppdatering om gårdagen.

Höll i dressyträningen istället för dressyrdommar Erica 11.00 på morgonen med b-ponny tjejerna. Gick faktiskt riktigt bra och jag tror jag fick fram det som var planerat. Barnen skötte sig toppen bra och red bättre än dem gjort på länge. Övningen gick ut på mycket kontroll, halvhalter och ställning för att sedan göra perfekt galoppfattningar. Vill  ni att jag publicerar övningen i ett senare inlägg?

Därefter satt jag upp på B-ponnyn Grållan som har ett mycket mystiskt röreslemönster men haltar inte. Provade att rida på henne framåt och känna om det blev bättre / sämre. Hästen känns rätt OK i vänster varv men när höger bakben kommer på insidan känns hon helt klart skum. Inte halt utan snarare stampig. Hon rör sig på raka spår och sköter sig annars, mycket mysko. Dem ska ta ut hovslagare / Sören som ska böja igenom henne. Jag befarar bakknäet men är inte hundra, högt sitter det åtminstone.

Därefter blev det stall Åsen för fulla muggar. Stallysslor, smörjning av utrustning samt puts av hästen tog lång och välförtjänt tid. Därefter joggade jag Skilla på banan för att lossa sidorna inför dagens träning. Hon skötte sig bra och jag tror att vi har kommit någon stans.

Sitter nu och är super nervös iför dagens dressyrträning för Ann.
Får med mig pappa som filmar på vår tidigare kamera så jag hoppas att med lite hjälp kunna publicera detta på bloggen så fort som möjligt.

Önska mig lycka till!
- Uppdaterar efter träningen om resultaten samt reflektionerna.

P.S : Tack för alla superfina kommentarer, svarar på dem så fort jag har möjlighet! D.S

Nervös inför morgondagens träning

Datum ~ 2010-01-22 | Tid ~ 22:22:59
Kommentarer (21) | Allmänt
Imorgon klockan 11.00 ska jag hålla i ett dressyrpass för b-ponny tjejerna. Det var verkligen länge sen jag höll i ett pass med så duktiga ryttare på så små ponnysar. Tidigare har jag haft privatlektioner, men det blir verkligen en helt annan sak när dem är tre stycken.

Tänker koncentrera mig på sitsen, inverkan och övergångar. Sitter och klurar på någon lämplig övning där hästarna jobbar fint och barnen får koncentrera sig på hur dem själva sitter, inverkar och riden.

En klurig nöt som måste knäckas innan jag somnar..

Ser fram emot lektionen men är lite skräckslagen, jag vill förmedla en "aha" upplevelse. Inte små krav på mig själv inte, nej nej.

Roligt med flitiga läsare

Datum ~ 2010-01-22 | Tid ~ 17:43:32
Kommentarer (21) | Allmänt
Alla tre gympass är avklarade! Hur orken räckte till är det nog ingen som kan sätta fingret på. Däremot måste jag erkänna att jag helst inte kliver upp imorgon, träningsvärken kommer vara enorm!

Efter våra ihärdiga pass så skynda jag mig vidar till stallet och hästen. Där smörjde jag till träns inför söndagens träning samt mockade och fixade i stallet. Stod länge och beundrade min häst som busade i hagen och visade upp sina flashiga sidor. Hon är bra vacker den där röd/oranga fuxen!

Skilla fick vila idag som igår, för att spara på krafterna inför helgen och tisdagens träning. Jag tror på att det är nyttigt att vila sina hästar regelbundet. Eftersom hon är sent tagen är det bästa sättet för långsiktiga resultat att skynda långsamt. Under vilan bygger dem muskler och mognar, utan vila blir resultaten aldrig långsiktigt bra.

När jag kom hem möttes jag av en större chock! Ni duktiga läsare har kommenterat i massor så det tog mig otroligt låg tid att besvara alla dessa komentarer. Riktigt roligt att ni är så engagerade. Fortsätter ni så blir det mer tävlingar, frågeforum och annat som dyker upp här på bloggen.

Imorgon ska vi ut och rida, börjar nog att jogga henne i skogen och avsluta på banan och jobba lite lösgörande inför söndagen. Blir ett kort pass med medel intensitet för att spara på krafterna men släppa på det värsta spänningarna.

Här kommer bilder som jag lovade!
Den ena är på tränset som matchar till min dressyrsadel som jag fullklomligt älskar modellen på! Den andra bilden är på Pegasus Hästshops shabraklänga, vem önskar sig inte så många egna schabrak?!

Full fart mot gymmet

Datum ~ 2010-01-22 | Tid ~ 10:57:49
Kommentarer (11) | Allmänt
För er som följer min blogg vet ni att jag börjat styrketräna så ofta jag kan, gärna 4-5 dagar  i veckan. Nu är det dags att skynda sig till gymmet för att gå på 3 pass efter varandra! Först ett step up x-press pass, sedan ett core och avslutningsvis ett Body Pump pass! Riktigt tufft och ja ska göra mitt bästa för att hålla ut och kämpa alla tre passen.

Hinner tyvärr inte svara på alla kommentarer nu, utan gör det när jag kommer hem efter gymmet och stallet! Roligt med så många nya läsare, keep it up! - När bloglovin prenumeranterna stiger till 50 utlovas en tävling!

Skilla vilar idag så ska bara till stallet och pyssla samt smörja sakerna iför träningen på söndag! - Uppdaterar med bilder senare.

Goda nyheter

Datum ~ 2010-01-21 | Tid ~ 17:43:01
Kommentarer (30) | Allmänt
Fick veta under gårdagskvällen att jag fått ett pass för Ann Hammarlund under helgen. Söndag klockan 14.15 blir min och Skillas första dressyrträning! Mina förväntningar för träningen är skyhöga och jag hoppas på mycket hjälp och tips på hur jag bäst rider och tränar min häst. Jag är väldigt nervös men spänd av förväntan. Ni kan läsa mer om hennes tränarfilosofi, meriter och liknanade på hennes hemsida : www.annhammarlund.seSitter redan nu och funderar på vilka kläder jag ska rida i, utrustning till hästen samt om man ska matcha med lindor eller inte. Åsikter?

Hopptränings debuten (övning)

Datum ~ 2010-01-21 | Tid ~ 01:06:56
Kommentarer (5) | Övningar
Här kommer övningen som jag fick rida under Tisdagens hoppträning. Vi började med att rida fram hästarna på en stor volt och jobba med ställning och att hästarna tog stöd på yttertygel. Detta tyckte Skilla var väldigt jobbigt men hon skötte sig riktigt bra. Fick många bra tips och hon lossnade fint i sidorna efter några varv på den stora volten.

Övningen börjar vid pilarna och de blå prickarna visar vart vi travade och det röda där vi galopperade. Travbommarna gick riktigt bra och hon förstod på första försöket precis vad hon skulle göra. Roligt att Hannas utbildning innan jul fortfarande finns kvar i Skillas system. En mycket lättlärd häst så förhoppningsvis fortsätter framstegen i samma takt! Vi jobbade med övningen 2 och 2 och avslutade med att jag fick rida den själv. Resterande ekipage var ponny-ekipage så för att underlätta med avstånd och liknanade red jag sist.

Övning nummer två gick ut på att jag travade in mot räcket behöll traven för att fatta galopp mot oxer. Efter oxern ta tillbaka henne jobba ihop några språng för att senare trava ner och rida övningen några gånger till. När detta flöt på bra gick vi vidare för att hoppa oxern snett igenom. Detta skedde i galopp och var betydligt svårare för mig som ryttare att rama in. Det blev bättre och bättre och vi slutade på topp.

Joggade av henne en stund för att sedan skritta av och leda henne länge. Stretchade även lite innan vi begav oss hemåt. En otroligt rolig övning som jag aldrig trott vi skulle klara av i dagsläget. Jag måste träna på att hålla ihop, sätta ramen och ha mer is i magen. Ser fram emot nästa träning på tisdag!

Stort sällskap på kvällsritt

Datum ~ 2010-01-20 | Tid ~ 23:36:34
Kommentarer (3) | Allmänt
Innan det var dags att åka till stallet för att fixa med stallsysslorna och rida ut med Johanna skyndade jag mig till gymmet för att springa ifrån verkligheten lite. Skönt att vara tom på tankar när man åkte därifrån.

Den planerade uteritten med Johanna visade sig bli ett större sällskap. Hela fem hästar var vi från Stall Åsen som skrittade ut i det underbara vintervädret. En brokig skara med storhästar traskade ut i mörkret. Otroligt trevligt sällskap och en bra tur för mig och Skilla. Vi jobbade vidare med tipsen vi fick från gårdagens träning och hon lossnade riktigt fint i högersidan till slut. Perfekt väder och perfekt sällskap!

Efter att hästarna var nattade åkte jag vidare för att kolla på Buster träningarna. Måste nog påstå att dagens övningar var riktigt imponerade och jag längtade verkligen tillbaka till ponnytiden. En sådan övning hade varit tuff men genomförbar med Kiara, men långt bort för mig och Skilla. Nästa vår är vi förhoppningsvis redo för så svåra uppgifter. Bra träning, kritik och resultat på de flesta hästarna, visst finns det saker att jobba på men det var stor skillnad från förra veckan på övningen och resultaten.

Har eventuellt en medryttare på span till Skilla. Detta är verkligen ingenting som är bekräftat eller befogat men en tanke har väckts och under kvällen diskuterade vi kring detta. Jag hoppas personen i fråga är intresserad och om så är fallet kommer en provridning att anorndas. Personen är mogen, trygg och lugn i sin ridning och har en strömsholms utbildning i bakrunden. Vi håller tummarna kring detta och hoppas på ett gott samarbete om allt går som planerat. Återstår helt och hållet att se vad personen väljer att satsa på och om det finns någon kemi.

The brightest star

Datum ~ 2010-01-20 | Tid ~ 17:04:10
Kommentarer (16) | Allmänt


Ryttare: Evelina Johannisson

Stor besvikelse

Datum ~ 2010-01-20 | Tid ~ 14:38:27
Kommentarer (8) | Allmänt
Kommer spendera kvällen i stallet då jag har kvällsfodringen samt intag. Brukar gå ganska fort och smidigt då det inte är allt för många hästar ute kvällstid. Tänkte samordna så att jag rider och fixar Skilla innan så det blir några timmar i stallet. Om tiden räcker till ska jag även åka förbi anläggningen och se på Buster träningarna.

Känner mig lite trött i kroppen idag efter gårdagens hoppträning vilket känns bra. Då måste jag ha gjort någonting rätt iallafall. Blir att jogga Skilla lite lätt för att släppa lite spänningar från gårdagen. Hon har säkerligen lite träningsvärk då vi inte hoppar allt för ofta. Massor med skritt och lite jogg, lät som att vi får sällskap av Johanna och Chan vilket alltid är trevligt.

Ann Hammarlund kommer och håller träningar på anläggningen under helgen. Jag hade hoppats på en fast plats för denna månadstränare men till min stora besvikelse står jag fortfarande som reserv. Anledningen är att det tidigare ekipagen valt att behålla sina platser *suck*. Väntar på svar på ett återbud angående söndagsträningen och hoppas på en tid där. Tyvärr säger magkänslan mig någonting helt annat, blir till att vänta ut att någon hoppar av helt enkelt.
Ryttare med löst licens och tävlings ambitioner prioriteras, vilket är en sjävklarhet. Jag ser mig själv som en av dessa ryttare och ifrågasätter en del av det tränandes ambitioner. Men vem är jag att bedömma detta?

Återkommer efter nattningen i stallet och kvällsturen.

In her eyes i see a bright future

Datum ~ 2010-01-20 | Tid ~ 00:06:02
Kommentarer (8) | Allmänt

Hopptränings debut

Datum ~ 2010-01-19 | Tid ~ 23:43:54
Kommentarer (4) | Allmänt
Idag var den första riktigt hoppträningen för mig och Skilla.
Den som ägde rum innan jul kan jag inte riktigt kalla hoppträning då ingenting var anpassat för oss, och träningen bestod mestadels av stillastående.

Idag tränade vi för Hanna Heikkinen men massor av olika övningar och betydligt högre svårighetsgrad än jag förväntat mig. Jag blir lätt i tankarna " jag kan inte, det går inte" när jag känner mig osäker. Men se på tusan, vi gjorde allting som var tänkt från början och hon skötte sig riktigt riktigt bra.

Sen att jag red under all kritik och kände mig som ett otroligt dåligt stöd för henne är en annan femma. Hon skötte sig bra och vi har mycket att jobba på. Men framtiden ser ljus ut bara jag tuffar till mig lite och sätter tydligare gränser blir det toppen!

Fick mycket uppmärksamhet och många fina kommentarer!

Förhoppningsvis tränar vi även nästa tisdag på samma tid och för samma tränare. Som planen ser ut nu ska vi hoppa några språng flera gånger i veckan för att "avdramatisera" det hela. Åker nog in till helgen för att skutta lite.

Nervös inför kvällens träning

Datum ~ 2010-01-19 | Tid ~ 13:30:46
Kommentarer (8) | Allmänt
Börjar bli dags att göra sig redo för att åka till stallet och hämta hästen.

Ikväll blir det att hålla lektioner för barnen och hitta på någonting spännanade som dem ska få nöta på. Är lite lur på att sista gruppen ska få fortsätta med övningen dem hade förra veckan för att få hästarna ännu finare än förra gången. Det är alltid ett pussel att få ihop hästlistor och anpassa övningarna efter eleverna och dagsformen på hästarna. Men förhoppningsvis lyckas jag med detta och sen har vi en framgångsrik kväll.

Direkt efter lektionsslut blir det att göra iordning Skilla för hoppträning. Ja ni läste rätt, vi ska medverka på en hoppträning under kvällen. Hopptränaren för dagen är Hanna Heikkinen och om ärligheten ska fram är jag riktigt riktigt nervös. Vi kommer vara med under uppvärmningen och hoppa fram med det andra hästarna sen kommer vi avsluta innan det blir för svårt eller för jobbigt. Små steg för att i slutändan kunna medverka på en hoppträning till fullo närmare våren.

Sitter och väljer ut kläder inför hoppträningen då jag är manisk när det gäller sådant. Det ska vara fuktionabelt och bekvämt samtidigt som man ska se representabel ut. Många konstiga ord på en mening, men vad gör man. Vi skjutsar Skilla till anläggningen innan lektionsstart så hon är på plats innan träningen startar. Lite trångt om tid där emellan.

Önska oss lycka till så uppdaterar jag så fort jag är hemma!

De omtalade veredus skydden

Datum ~ 2010-01-19 | Tid ~ 00:08:02
Kommentarer (15) | Allmänt
Som ni säkerligen vet är veredus skydden väldigt populära hos tävlingsryttare på alla nivåer.
Jag har själv fallit för dessa både utseende och funktioner.

Men eftersom att jag har en unghäst får jag inte använda det vanligaste skydden bak som man vanligtvis väljer.
Dem håller inte för de nya bestämmelserna och väger för mycket för att få användas på unghästar. Vet dock att dessa är mycket bra och ekipagen som använder dessa är otroligt nöjda.

Veredus har tagit fram en modell anpassade för unghästar som uppfyller kraven och är därmed OK att använda på sin unghäst.

Eftersom Skilla har ett år som unghäst enligt reglerna, bör jag vänta och införskaffa mig det kompletta settet med skydd eller anpassa mig och köpa "unghäst skydden"?

Som det är just nu har Skilla svart utrustning så därför är det svart som är aktuellt för tillfället. Då hon växer och förändrar kroppen finns risken att vi slutar med brun utrustning. Skydden är i en dyrare prisklass och möjligheten att "byta upp sig" om ett år med samma utrustning är inte säkert för ekonomin som råder just nu.


Här är bilden på veredus skydd! Senskydden fram är Veredus Carbon Gel Front som enligt lite efterforskning INTE är godkända på tävling. Dem jag vill köpa är Veredus Olympic front men hittade ingen bild som visade den färgkombination jag söker. Det över bakskydden är Veredus Young Jump som är specialanpassade för unghästar. Skydden under är det mer vanliga bakbenskydden Veredus Olympic back.

Bör jag vänta tills hästen är klar och jag kan ha hela setet eller införskaffa mig unghäst skydden och hoppas att framtida utrustning är svart?

Lätt joggingpass efter gårdagens massage

Datum ~ 2010-01-18 | Tid ~ 22:27:50
Kommentarer (2) | Allmänt
Dagens planer blev lätt jogging för att släppa på vissa spänningar som lätt uppkommer vid massage och för att förhindra stelhet inför morgondagen. Vi fick sällskap av Chan och Johanna vilket var väldigt passande. Hästarna skötte sig bra och vi joggade lite men skrittade mycket. Chan var otroligt fin och Skilla skötte sig bra stora delar av turen. Just nu ligger fokus på att mjukt och avslappnat ta stöd i bettet och ligga kvar i omställningarna vilket fungerar bra för det mesta. Däremellan har vi lite "disconnect" som vi försöker jobba bort.

Hovslagaren Janzé kom ut under eftermiddagen och skulle sko Chan. Då Skillas sår har läkt helt beslutade vi att det var dags att byta hennes högra framsko som inte gick vid förra tillfället. Jag chockades över hennes beteende och det slutade med att Johanna fick ta över, stå med brems för att skon skulle sättas på plats. Min uppgift var att ge rätt verktyg till hovslagaren som jobbade snabbt och effektivt innan nästa utbrott kom. Vi lyckades och nu är det 6veckor innan det är dags för nästa gång. Överväger att tillkalla min gamla hovslagare för hjälp. Att tillägga är att hästen är helt orädd utan detta är endast en olat och dumhet hon börjat med.

Har ni stött på problem vid skoning av eran häst. Hur har ni löst detta om problem uppstått?

Beauty of nature

Datum ~ 2010-01-18 | Tid ~ 21:44:32
Kommentarer (2) | Allmänt

Efterlängtad massage

Datum ~ 2010-01-17 | Tid ~ 20:41:51
Kommentarer (15) | Allmänt
Idag klockan 12.00 var massagen inbokad för Skilla.
Vilket betydde att jag var tvungen att rida innan Anna kom ut för att massera. Så klockan var ställd på nio och strax efter tio infann jag mig i stallet. Att tillägga var att jag somnade 05.00.

Hästen var väldigt nipprig idag och en superbebis vilket inträffar sådär en gång varannan vecka. Länge sedan sist och kanske inte en perfekt dag att testa tålamodet. Dock gick det med nöd och näppe och vi slapp bli ovänner. Red ut på konditionsslingan idag. Över åkern stod snön tvärsöver och sikten var ca 60cm med ena ögat för att inte bli sönder prickad. Slalom glasögon nästa!

Passet gick bra, hon gick galoppera av sig lite och skötte sig otroligt bra. Red på graman för att ha någon broms om något skulle dyka upp. Den var välbehövlig men fyllde inte riktigt den funktion jag önskat alla gånger. Men men, vägrar man betsla upp för att rida i skogen så gör man. Våga vägra skarpa bett!

Massagen gick riktigt bra och hon var avslappnad och skötte sig bra trots att hon stod på gången otroligt länge. Konstaterande att hon hade spänningar i ländryggen som eventuellt beror på sadeln som förövrigt passar några veckor till (yes). Det var väldigt små spänningar och Anna rekomenderade att jag skulle rida mer i hoppsadeln en tid framöver. Dressyrsadeln ligger OK och klämmer inte, men skapar ett visst tryck i ländryggen på grund av modellen, inte själva sadeln i sig. Det blir till att börja leta sadel redan nu, och ett sadelköp kommer äga rum så fort jag sålt någon av mina sadlar. Frank Baines Capriole 17" M/W eller min nuvarande Globus Clic 17,5" XS/S. Har ni något tips på hur man lätt säljer sadlar är jag tacksam för dessa.

Dressyrtränade Ines och Melody idag.
Fick börja om mycket från början då vi hade en häst med mycket protester och dumheter som smittade av sig på Ines och framkallade en negativ energi. När allting släppte skötte sig hästen otroligt bra och gud vad Ines har blivit duktig! Vilken balans och vilket tålamod. Visst ryker tålamodet ibland, men skillnaden på första gången jag såg ekipaget till nu är enorm! Det har knappt gått 1år sedan hästen flyttade hem till dem och det är helt klart en helt ny häst. Visst finns det mycket att jobba med, mycket olater, ovanor och annat som sätter käppar i hjulen. Men otroligt mycket potential och framtiden kan bli mycket ljus. Framstegen är stora, men bakslag får vi vänta oss. Denna vecka var nog resultatet av en bakslagsvecka, men allting löste sig otroligt bra innan passet var avslutat.

Vad har ni för sadlar och vilka trivs ni bäst i?

Seriedressyr

Datum ~ 2010-01-16 | Tid ~ 19:37:53
Kommentarer (7) | Allmänt
Ställde klockan tidigt, tidigt för att ta mig upp till tävlingarna som anordnades på klubben. 09.00 infann jag mig på föreningen för att agera fotograf under dagen.

Resultaten var blandade men framgångarna var stora för kämpande ekipage. Extra grattis till Emelie och Bavaria som på sina två starter gick hem med två blå/gula rosetter. Rebecka & Chaplin samt Rebecka & Flight stod för resterande topp uppvisninngar. Grattis till alla duktiga ryttare och hästar som fick visa upp sina talanger under dagen.

Både Emma & Hanna från stallet ställde upp och tävlade med sina vanligtvis hopphästar med goda resultat. Emma gick hem med en blå rosett och Hanna med ett leende på läpparna. Wella tyckte att livet som dressyrhäst var lagomt tråkigt så hon spexade till programmen själv. Vilken energi och glädje hästen utstrålade! Man kan inte annat än tycka om hennes söta upptåg.

Här finns länken till min hemsida där bilderna från dagens tävlingar finns uppdaterade.
Ursäkta kvalitéen !! - Jag ogillar skarpt att fotografera inomhus, men publicerar endast bilderna på grund av stora påtryckningar av tävlande ekipage.
http://picasaweb.google.com/evelinapettersson123

Monster trivs i mörker

Datum ~ 2010-01-15 | Tid ~ 23:32:55
Kommentarer (9) | Allmänt
Kvällen spenderades i stallet bland alla tävlingsryttare. För imorgon är det seriedressyr på föreningen där många av stallets hästar ska medverka. Tyvärr är jag och Skilla inte redo för detta än, men hoppas på att vara det till nästa omgång.

En trevlig kväll med bra sällskap och en avslappnande stund där allt bara var lugnt och tyst. Vi pysslade med hästarna en hel del sen blev det att rida ut i mörkret. Ovanligtvis var Skilla på tårna och väldigt lättskrämd vilket inte hör till hennes natur. Kanske var det vilan som hon fick igår som gjorde att energin sprutade ut genom öronen. Resultatet blev ändå OK och hon jobbade avslappnat och fint under större delar av passet.

Det är en väldigt stor skillnad på hur hon rör sig och beter sig sen hon kom. Hon är inte alls lika motsträvig i omställningarna och jobbar bättre utan att bita fast i bettet. Visst är det långt kvar innan alltig sitter men det är väldigt stor skillnad.

Imorgon blir det att jobba igenom henne lite mer ordentligt och förmodligen rider jag på "konditions slingan" som jag och Hanna red på i tisdags. Bra underlag där hon får arbeta ordentligt. Slänger säkerligen på gramanen bara för att orka hålla ihop henne och slippa "bråka". Eventuellt blir det till att galoppera lite imorgon.

Söndagen blir lugn och förmodligen bara ett skrittpass efter massören har klämt igenom henne.
Har tyvärr inte fått någon tid, vilket oroar mig något. Förhoppningsvis hör hon av sig under morgondagen.

Åker och fotograferar på tävlingen imorgon och uppdaterar med bilder om ljuset är OK. Hoppas på att jag får några timmars sömn så att jag tar mig upp. Det är verkligen inte min starka sida.

Tack för allas komentarer om liniment! Fortsätt gärna att komentera och diskutera kring detta ämne då det är väldigt många olika åsikter och erfarenheter kring liniment djungeln!

Beslutsångest, för mycket att välja mellan

Datum ~ 2010-01-15 | Tid ~ 17:42:01
Kommentarer (18) | Allmänt
Vad har ni för erfarenhet av olika linement? Fördelar, nackdelar med det olika samt i vilket syfte använder ni linement?

Var inne i ridsportsbutiken idag och stod och kikade på utbudet. Då vi kör igång i början av nästa vecka känns det bra att ha skadeförebyggande hemma. Att linementera före/efter hårdare pass och träning tror jag är ett bra sätt att förebygga och förhindra vissa skador.

Har ingen egen erfarenhet av linement då jag endast använde Swede Clay till min ponny. Det är en sorts kyllera som man använder efter träning. Jag har endast gott att säga om denna och med största sannorlikehet kommer jag fortsätta med detta om jag inte får någon "aha-upplevelse" av någon annan typ av behandling.


För er som använder linement.
Vilket typ av linement använder ni till era hästar?

Välförtjänt vila

Datum ~ 2010-01-14 | Tid ~ 18:47:55
Kommentarer (3) | Allmänt
Idag kom den välförtjänta vilan för Skilla. Försöker låta henne vila ca två dagar i veckan för att hon ska få möjlighet att återhämta sig och sätta rätt muskler. För visst vet ni att musklerna byggs under vilan? Stallsysslorna avklarade jag lite snabbt och pussade lite på hästen för att sedan låta henne återgå till sitt mumsande på höet.Hur vilar ni era hästar ?

Mål för 2010

Datum ~ 2010-01-14 | Tid ~ 18:15:54
Kommentarer (2) | Allmänt
Här kommer målen för 2010 som jag tidigare lovat!

Gemensamma mål
:
Bygga upp en god grundkondition och styrka
Regelbunden veckoträning
Debutera på tävlingsbanorna i dressyr och hoppning

Mina mål
:
Stärka min sits och förbättra min grundkondition
Utvidga mina kunskaper kring hästens beteende och förmåga
Vid önskemål av ägare debutera med ungponnyn MelodyLovley, isn't she

Datum ~ 2010-01-13 | Tid ~ 23:11:39
Kommentarer (7) | Allmänt


Byte av design pågår mellan den 14-15/1

I väntan på bilderna

Datum ~ 2010-01-13 | Tid ~ 22:56:33
Kommentarer (0) | Allmänt
Har precis kommit hem och sitter och väntar på att få hem en del av bilderna som togs under morgonen. Måste verkligen säga att det är svårt att behålla ljuset i bilderna, bara på några minuter var vi tvunga att byta plats.

Joggade lite på ridbanan idag vilket fungerade väldigt bra. Än är det långt kvar innan hon är i handen och stannar där konstant. Men vi jobbar sakta men säkert och vi tar oss frammåt för varje gång.

Att rida en häst som har noll kontakt i tygeln kan för många ryttare anses bekvämt och skönt. Men för en ryttare med mer rutin och känsla vet man att detta inte är någonting att eftersträva. Ett jämt stöd ska finnas i båda tyglarna och därefter ska hästen kunna arbeta med hela kroppen.

Det är precis det vi tränar på, att hitta stödet och behålla det.

Uppdaterar så fort som möjligt med några bilder! Lovar att det finns några innan jag somnar ute på bloggen.

Lyckan att ha en häst

Datum ~ 2010-01-12 | Tid ~ 23:30:18
Kommentarer (4) | Allmänt
Det tre senaste dagarna har verkligen varit perfekta i hästvärlden. Skulle jag fundera skulle det säkerligen vara fler. Men just de tre sista dagarna har jag ridit med trevligt sällskap, haft mycket tid att njuta och arbeta.

Dagens ridtur blev med Hanna och Wella vilket var mycket trevligt. Lite konditionsträning på en otroligt fin väg i skogen. Helt klart ett ställe vi ska rida mycket mer på! Skilla skötte sig otroligt bra och var ganska svettig och nöjd när vi avslutade turen. Någon smyg galopp la hon in men mestadels skritt och trav höll vi oss till. Roligt med en så pigg och glad häst att jag kunde inte annat än skratta.

Imorgon blir det fotografering på schemat!
Därför får ni hålla er till tåls och invänta de riktiga fotografierna istället för mina mobil bilder.

Nystart för ridskolan

Datum ~ 2010-01-12 | Tid ~ 11:54:57
Kommentarer (2) | Allmänt
NU börjar ridskolan om igen. Smygstarten var förra veckan men med start igår blir denna vecka den första hela. Känns roligt att få träffa alla gamla elever igen samt de nya. För den här terminen kommer grupperna vara ganska spridda. Jag hoppas på att barnen är lika entusiastiska som jag och att terminen kommer fyllas med massor av roliga stunder. För vi går trots allt mot våren och lite ljusare tider.

Grupp 1 - nybörjare
Grupp 2 - 1B
Grupp 3 - 2A
Grupp 4 - 3A-3B

Blir att vara på jobbet lite tidigare idag för att planera lektionerna. Det är även dags att läsa igenom nybörjar häftet för att fräsha upp minnet om vart man ska börja. Har haft några nybörjare tidigare och lyckats väldigt bra, men boken måste följas!

Stallet ska fixas före med både stallskötsel sen blir det uteritt med Hanna och Wella. Vad vi hittar på och vart vi rider återstår att se, känns roligt att komma igång igen!

Styrketräningen för min egen del går riktigt bra och snart ska jag börja med konditionsövningarna också. Krävs lite mer styrka och känsla innan, men det är på gång.

Uppdaterar i kväll hur lektionerna gick samt dagens ridpass!

Dressyrsadel Frank Baines

Datum ~ 2010-01-12 | Tid ~ 00:49:20
Kommentarer (2) | Allmänt
Frank Baines Capriole
Svart dressyrsadel med 17" sits, Medium-Wide, passar hästar med rak rygg. Otroligt skön att sitta i med normalstora stöd. Pedantiskt skött och i gott skick. Två stroppar utbytta, sadeln har inga större skavanker, säljes endast för att den inte passar min nuvarande hästAnnonsen ligger ute på hästnet för intresserade köpare!
(http://hastutrustning.hastnet.se/sok/annons.php?aid=183608)
Vänligen kontakta mig via mail vid frågor eller fler bilder.

Stora framsteg

Datum ~ 2010-01-11 | Tid ~ 22:19:22
Kommentarer (10) | Allmänt
Dagens uteritt bestod av samma långa runda som reds under gårdagen. Mycket plumsande i snön tillsammans med Johanna och Chan. Idag var underlaget inte lika bra som under gårdagen. Slingan såg mer upptrampad ut och det mildare vädret satt sina spår. Skilla skötte sig otroligt bra och var riktigt trevlig i traven och sista stunden i skritten. Jobbar fortfarande med formen, omställningarna och sidförande skänkel. Mycket för en häst som haft sitt eget sätt att genomföra saker. Otroligt arbetsvillig och positiv till nya saker så arbetet är endast roligt. Fick beröm för våra framsteg idag vilket kändes otroligt skönt och välbehövligt. Sådant är alltid roligt att höra.

Måste tyvärr meddela att bilden som jag lovat att lägga upp har blivit skadad och går inte att uppdatera. Så typiskt när jag tagit kort i det fina vädret, lovat att pubilcera och massa annat.

Däremot kan jag passa på att visa hur det ser ut i vårat stall med inredning och annat. Här är det allting händer och där jag spenderar många av mina timmar per dag.Hur ser det ut i erat stall?


 

VDL Groep Tomboy såld för miljonbelopp

Datum ~ 2010-01-11 | Tid ~ 00:36:52
Kommentarer (10) | Allmänt
Eric van der Vleutens världscups häst är nu såld!
Den nya ägaren blev ingen mindre än Athina Onassis.

Eric döljer inte sina ambitioner för sig själv och hästen men påpekar att ett sådant belopp kan man inte tacka nej till.

Rapporten kommer från Hoefslag.

Välkommen alla nya läsare!

Datum ~ 2010-01-10 | Tid ~ 22:51:52
Kommentarer (4) | Allmänt

bloglovin

 

Perfekt vinterdag

Datum ~ 2010-01-10 | Tid ~ 22:51:27
Kommentarer (1) | Allmänt
Dagens ridpass blev nog veckans bästa. Vädret var underbart och vi fick trevligt sällskap av Emelie Johansson och OP. Ett långt pass med massor av arbete i varierat underlag men mycket jobb i snön vilket var positivt för hästarna. Dem fick jobba och arbeta med hela kroppen vilket var skönt i det underbara vädet, som ryttare kunde man bara njuta av åkturen. Ridpasset tog ca 1h och efter det var både vi ryttare och hästarna nöjda.

Imorgon börjar jag trava igen och som det ser ut nu är vi snart igång och tränar.
Hästarna skötte sig väldigt bra och Skilla var glad att få komma ut.

Stod och studerade min häst idag i boxen. Hon har verkligen blivit fin i kroppen av två veckors vila och lite mer mat. Fortsätter vi såhär så är hon snart perfekt i hull och då är det bara massor med muskler innan hon är alla drömmars drömmar!

Sitter tyvärr hos pojkvännen och har inte med mig mobilsladden för att uppdatera med en bild från hagen. Gör det imorgon när jag kommer hem!

Hur jobbar ni hästarna under den här tiden av året?

Skydda ditt liv - välj rätt säkerhetsväst

Datum ~ 2010-01-10 | Tid ~ 00:37:08
Kommentarer (14) | Artiklar
Här kommer del två av tre där jag tar upp ämnet säkerhet för oss ryttare och hästälskare. I detta inlägg kommer jag ta upp vikten av att välja rätt säkerhetsväst.

För oss hoppryttare kom den nya regeln från ridsportsförbundet att alla under 18år måste använda säkerhetsväst vid tävling av ponny / häst. Omställningen var stor för oss ryttare som tidigare valt att inte rida med säkerhetsväst samt ingen i vår närhet som informerat oss om fördelarna med västen när regeln kom. Vår förening införde även att alla tränade ponnyekipage var tvungna att hoppträna med dessa västar för säkerhetens skull.

Med tanke på att ridsporten är en av Sveriges största och farligaste sporter med drygt 13 000 personer som årligen söker hjälp på akutmottagning i samband med ridolyckor bör varje ryttare informeras grundligt. Att valet av säkerhetsväst kan vara avgörande på hur allvarligt en ridolycka slutar.

I England gjordes en undersökning av vad vi kallar BETA 3 västar som alla är godkända för tävling. Resultatet av testerna var katastrofalt ! - Endast 5 av 10 västar klarade säkerhetskraven. Ulf Wiken menar att det är oroväckande att märkningsystemen inte följs.

För mig blev det en självklarhet att börja använda säkerhetsväst när det kom ut en smidigare variant än pansarplåten. Som barn provade jag denna men blev för orörlig och otymplig för att använda säkerhetsväst. När nyheten kom med ledade västar fick jag möjlighet att prova och fastnade direkt. Nu något år senare hoppar jag aldrig utan väst. Jag har passerat ålderssträcket och får välja fritt men månar om min egen säkerhet så mycket att en säkerhetsväst för mig är en självklarhet.

För er egen säkerhet, hitta en passande säkerhetsväst med gott omdöme. Om en säkerhetsväst kan rädda liv eller ej kan jag tyvärr inte svara på. Men jag vågar inte riskera att vara  utan om fallet skulle vara så.

Rider ni med säkerhetsväst, och kommer ni fortsätta med detta när ni får välja själva?


Läs mer om artikeln på : http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/ratt-sakerhetsvast-ett-val-for-livet-1.550371

Underbara stallkompisar

Datum ~ 2010-01-09 | Tid ~ 22:21:05
Kommentarer (6) | Allmänt
För er som följer min blogg troget vet ni att jag gnällt över kylan och att det förhindrat mig från att rida.
Lite överdrivet måste jag nog erkänna att det är, visst spelar vädret stor roll och kylan gör saker och ting svårare. Men att det skulle vara en omöjlighet att rida ut trots att det är kallt är nog en lögn. Allt handlar om att klä sig rätt och vara fast besluten om att utföra det tilltänta arbetet.

Nu när vi kommer igång mer och till veckan med start måndag börjar trava får vädret säga vad det vill. Här ska ridas, och det är 5dagar i veckan!

Måste bara skriva lite fint om mina underbara stallkompisar!
Jag trivs så otroligt bra i mitt stall att jag skulle inte byta det mot något. Visst kan det vara bekvämt att ha tillgång till ett ridhus och vara uppstallad på en anläggning. Men allt handlar om precis det jag nyss skrev, hur bekväm man är. För jag tror i ärlighetens namn inte på att för att ha en välriden häst, och för att kunna satsa att man är i så stort behov av ett ridhus.

Självklart underlättar det när underlaget ute är dåligt, eller främst när man som ryttare är bekväm. Men hallå, man har väl hamnat i fel sport om man är bekväm som ryttare? Kanske dags att tänka om då va. (smått irriterad) Jag kan med facit i hand säga att klubbens mest framgångsrika ekipage i hoppning utnyttjar ridhuset 1-2dagar i veckan 2 i extremfall men rider endast där under träning eller då underlaget sviker. Där emellan tränar hon utomhus, längst vägar och i skogen. Hon rider 130 på sin unghäst med goda placeringar, så för alla er som kräver ett ridhus för att prestera, ta er i kragen va!

Nu skulle det här inlägget handla om fina stallkompisar och dagens dubbelstjärna hamnar igen hon världens bästa Hanna Heikkinen! (++) Som kommer ut "akut" och slår på en sko till min ridande kompis Malin (Chan) och plockar bort den sista sömmen från min häst. Bästa bästa du, börjar fundera på hur man ska återgälda alla dessa små saker som hon hjälper till med. Dagens bästa!

Ridturen idag gick väldigt bra, ca 40min skritt med sällskap gjorde susen. Jobbar med att hitta stödet och omställningar fortfarande. Blir spännanade att se vad som händer när vi ska trava och galoppera fram över. Längtar varje sekund tills det är dags!

P.S - Kollade även på dressyträning idag med en svart d-ponnyn som överraskade otroligt. Mycket bra steg och riktigt trevlig är han. Stora framsteg sen sist man såg honom! Roligt att se, även är denna ponny till salu!

Ny förbundstränare

Datum ~ 2010-01-08 | Tid ~ 20:17:47
Kommentarer (20) | Allmänt

Lycka smittar av sig

Datum ~ 2010-01-08 | Tid ~ 20:07:07
Kommentarer (10) | Allmänt
Efter 2 timmar i gymmet idag var det dags att fixa stallsysslor och rida ut på min älskade häst. Efter att ha skrittat i ca 30min var det dags att avsluta turen. Jobbade lite smått med ställning och flytta undan skänkel, ett väldigt enkelt och kravlöst pass idag. Hon var bara nöjd över att få komma ut och röra på sig. Fick även plumsa lite i snön vilket hon älskar. Red med gramantyglar idag för andra gången vilket underlättar. Blir förmodligen mer effekt när vi är mer igång och travar och galopperar.

Min häst gör mig lycklig när hon är sådär pigg och glad, hon verkligen älskar all uppmärksamhet hon får!

Såret ser ut att läka bra, skorpan har börjat lossna och det som tidigare såg varigt ut ser mycket bättre ut. Kanterna har läkt fint så låter hon bara bli att klia blir det där snyggt och hon är tillbaka på nolltid!

Vad tycker ni om gramantyglar?

Dags för en ny garderob för tävlingsäsongen

Datum ~ 2010-01-08 | Tid ~ 02:05:36
Kommentarer (4) | Allmänt
Tävlingsutrustning för både häst och ryttare.

Upptäckte för någon dag sedan att mina vita tävlingsridbyxor sett sina bästa dagar. Dags att köpa ett par nya tävlingsridbyxor som är av högre kvalité. I dagsläget är det endast ett par som är akut då en tvådagarstävling lär dröja och inte bli aktuell innan sommaren.

När säsongen kommer igång mer är det dags att handla massor av nya saker både till mig och hästen!
Så här ser önskelistan ut för mig som ryttare:


Pikeur Kavaj svart
GPA Hjälm tone in tone
Kingsland ridbyxor

Hästens önskelista;

Globus senskydd (svarta)
Globus strykkappor (svarta)
Schabrak gold medal luxury
Luva gold medal luxury
Swarowski pannband (ett svart / brun (hopp/dressyr)
Claridge House träns

Resumé av 2009

Datum ~ 2010-01-07 | Tid ~ 23:53:24
Kommentarer (3) | Allmänt
År 2009 var ett händelserikt år. Här kommer lite hållpunkter och berättad vad som händer under det olika månaderna, sjävklart är detta bara en sammanfattning. För er som följt mitt bloggande har ni hört och läst om betydligt mer än detta.

Januari:
Kiara satts igång efter sin 6månader långa vila och semester efter en mindre skada som uppkom vinter 2008. Långsam igångsättning med varierat arbete och mycket skritt blev vardag för oss i Hörnsjö. Kiara rids ca 2-3 dagar i veckan varierad läng på skrittpassen.Min själsfrände och en del av min själ får somna in och lämna vår värld. Älskade Violetta vandrar vidare till det evigt gröna ängarna i Trapalandia. Avskedet var det jobbigaste någonsin i mitt liv. Hur kunde något på lån göra så ont? Någon annans komma så nära?Februari:
Kiara flyttar hem till gården och igångsättningen blir regelbunden och mer intensiv för att komma igång till sommaren och senare försäljning. Kiara rids nu ca 4 dagar i veckan längre skrittpass. I slutet av månaden läggs kortare travpass in. Tacksam för den hjälp min underbara medryttare gav under denna tid.

Mars:

Kiara rids nu 4dagar i veckan och börjar travarbetas mer regelbundet. Fortfarande endast på rakt spår och väligt genomtänkt för att minska skaderisken eller återfall i dåliga dagar. Här kommer tanken, lägga av med hästar efter försäljning eller hitta mig en storhäst?

April:
Tanken kring storhäst känns avlägsen men tar ändå kontakt med fåtalet hästägare med intressanta storhästar. Beslutet om att sluta med hästar hänger över mig som en svart dimma och timmarna med Kiara känns tunga. Här börjar Kiara galoppera mer och mer för att snart vara ridbar i alla gångarter mer "normalt" fortfarande lite återhållsamt. Medryttaren sköter stora delar av ridningen då jag känner mig osäker kring hennes gångarter. Tvivlet har satt rot i min hjärna och mitt hjärta. Därav rids hon mestadels av min medryttare som njuter av varje sekund.

Maj:
Beslutet tas att Kiara ska läggas ut på annons vilket är med tungt hjärta. Annonsen skrivs och läggs ut på hästnet samt bekantas hemsidor. Nu är Kiara igång i alla gångarter och rids mellanhårt i dessa. Ingen hoppning ännu då detta kändes orelevant. 22maj filmas Kiara för sin försäljningsvideo och därefter är annonsen pubilcerad. Provridning anordnades och besök därefter övertygde både mig och familjen om att vi hittat rätt hem åt Kiara.Juni:
Försäljningen planeras och Kiara flyttar till Täfteå och Helena midsommarveckan. Trevligt stall och en mycket ambitiös ryttare som vill ha en vän för livet och en häst att växa med, för detta passar Kiara perfekt. Dressyrläromästare blir hennes framtid och förmodligen blir detta ett hem hon får ha resten av hennes liv.

Juli:
Under juli månad var min första sommar utan häst på det sista 4åren vilket kändes väldigt annorlunda och konstigt. Plötsligt fanns det tid för allt annat än hästar. Några ponnytävlingar drogs jag med på och fick agera hästskötare vilket gav mig blodad tand igen. Då alla protesterade starkt mot mitt slut med hästar väcktes tanken. Jag kanske behöver hästarna, och är bra på detta. Storhästletandet blir nu mer aktivt och seriöst.

Augusti:
Här börjar jag även att hoppträna Melody för att hjälpa till med vidareutbildning av denna gröna ungponny.
Med ljus och lykta letar jag efter en häst med potential och kapacitet för framtiden. Hästkunniga människor kopplas in för att hjälpa mig i mitt letande. Potential och kapacitet för framtiden prioriteras före resultat och "många år på tävlingsbanan". Många lovande hästar dyker upp men försvinner av olika anledningar. Här hittar jag D som jag provrider under två gånger och faller pladask. En valack f.2001 med resultat till 110cm men med goda vitsord för framtiden. Tyvärr går denna häst inte igenom veterinärbesiktningen och köpet läggs på is.

September:
1månad i Costa Rica. Letandet av storhäst fickvänta tills hemresan började närma sig. Hästabstinensen var stor, hästarna som fanns i Costa Rica var under alla kritik. Låg standard och utmärglade rangel med varken muskler eller fett på kroppen var de enda hästar som syntes till. När det närmade sig hemfärd började hästletandet ta fart igen. Några intressanta togs kontakt med, resterande fick vänta tills mina fötter fanns på svensk mark.Oktober:

Denna månad var det många hästar som passerade genom mina tankar. Ingenting jag fastnade för som kändes perfekt tills fuxstoet dök upp. I mitten av oktober fick jag en känsla "bära eller brista". Jag satsade allt på ett kort, gick hästen igenom besiktningen så skulle en trasport bokas upp. Allt klaffade och helt plötsligt skulle jag bli hästägare igen. Den här gången var stallplats fixad i Stöcksjö med tillgång till ridhus och allting skulle underlätta den svåra tid jag haft i stallet hemma. Vänner, sällskap och annat skulle finnas tillgängligt.

Den 23 Oktober rullar hästlastbilen in på gården till stallet och min nya stjärna anlände. Köpet skedde osett så nerverna var mer än på helspänn. Kärlek vid första ögonkastet - OJ vilken lättnad.November:
Denna månad spenderades med att lära känna, prova och känna mig för med min nya häst. Allting togs väldigt långsamt då tid är något vi har massor av. Att rida in sig på en storhäst med bra gång och mycket humör krävde mer än jag anat, en utmaning men en rolig sådan.

December:
På grund av det dåliga underlaget var ridturerna väldigt begränsade och att "köra hårt" var en omöjlighet. Mycket skogsturer och några få ridhusbesök skedde under denna månad. Ett försök till hoppträning hann vi även med. Detta beslutade vi rätt omgående skulle få vänta lite längre, tills tiden var mer mogen. Här ställs även Skilla på vintervila efter skotapp samt olycka i hagen till Januari. Vintervila sträcker sig över 2½ vecka för att smälta intryck och för att vara redo för kommande år.


Kylan satte stopp för uteritt

Datum ~ 2010-01-07 | Tid ~ 00:51:03
Kommentarer (4) | Allmänt
Kvällens kalla väder satte verkligen stopp för en uteritt i skritt.
Efter dagens två träningar och några frusta stunder i ridhuset så var det dags att kvälla i stallet.

Träningarna gick väldigt bra, trots att man inte alltid börjar på topp slutar det oftast i skräll. Otroligt nöjd och stolt över min gulleryttare som kämpar och kämpar. Det är inte alltid så lätt, främst inte när man har ofantligt höga krav på sig själv. Men till sommaren kommer kaos vara ett minne blott. Trots att starten var knackig och jobbare än någonsin var resultatet väldigt väldigt bra. Ponnyn är som roligt, även om hon är katastrof till en börjar slutar hon alltid som en dröm. Ponny nr2 fick dressyra och hoppa lite som avslutning. Kombinationen samt träning av känsla gav en funderare hoppas jag. Höjden var inte fokus utan känslan och inverkan som vi jobbade med förra gången. Uppföljning på denna ryttare kommer ske under morgondagen för att reflektera över träningen.

Kvällningen i stallet drog ut på tiden då det blev mycket prat och diskussioner. Vissa trevligare än andra, ursh jag blir nästan lite ledsen. Börja snacka erfarenhet sådär, hm du har nog missat vad och vem jag är lite.

Uppdatering kring min stjärna är att stygnen är nu plockade, trots mina stora tvivel. Gick det med underbara Johanna och matgivar Ingrids hjälp. Själv fick jag stå några meter bort då jag var för nervös för att vara till någon större hjälp. Alla stygn är bortplockade och förhoppningsvis läker såret fint sekundärt det som krävs. Rent ska det hållas så länge det är annat än sträck, till min häst förtivlan som tycker rengörningsbiten är äcklig.

Idag var första dagen jag gjorde stallsysslorna själv efter min olycka med armen. Verkligen ingen hit, men med fart han jag göra klart det viktiga innan smärtan kom. Jag trodde jag var redo för "större utmaningar" men icke. Verkligen inte populärt och armen dunkade fint eferåt. Jaja, det är gjort och ibland måste man härda, idag var en sådan dag.

Imorgon blir det att vikariera på ridskolan och elevernas första lektion efter juluppehållet. Johanna åker bort och jag ska få stå som ridlärare. Roligt med träningsgruppen som sista. Dem brukar få en "aha" upplevelse när jag trampar in i ridhuset och hoppas på något liknanade imorgon. Övningarna och hästlistorna har självklart Johanna gjort för att rätt ryttare ska sitta på rätt häst i en passande övning. Ser fram emot detta. Däremot kommer det kännas konstigt att "lämna" tillbaka söndagar som jag tagit hand om under hela hösten. Kommer säkerligen hälsa på under hösten och se hur det går för dem nu när Emelie är tillbaka. Tisdagarna kommer jag ha som vanligt, säkert med en del nya elever och massor med mål inför våren, tänka sig vi går mot vår!!

Vad släpar er ut i motgång när vädret är hemskt?!

Snart kommer

Datum ~ 2010-01-06 | Tid ~ 15:05:14
Kommentarer (0) | Allmänt
Resumé från 2009!
Tar dock lite tid då året var fyllt med många skratt, tårar och beslut. Uppdaterar snarast!

Hälsningar från Mexico!

Datum ~ 2010-01-06 | Tid ~ 13:20:58
Kommentarer (0) | Allmänt
Fick precis hälsningar från Mexico från en gammal kompis som är och jobbar och upptäcker världen.
Nina och jag hittade varandra på ridskolan och nu skickar hon mig klipp från trickträningen som hon gör i Mexico på hästarna! Helt annorlunda från den ridning vi lärde oss way back på ridskolan. Riktigt roligt att se dessa hästar och Nina utföra detta.

Åh, blir lite avundsjuk att hon är på andra sidan världen i värmen och dessutom har hästar i sin närhet! Skulle helt klart vara en dröm att åka iväg och jobba med hästar. Men men, där är jag verkligen inte varken utbildningsmässigt eller prestationsmässigt. Men häftigt skulle det vara.

Här kommer filmen där Nina tränar trick med hästarna!

Ett efterlängtat mail

Datum ~ 2010-01-06 | Tid ~ 01:02:11
Kommentarer (0) | Allmänt
Läste precis igenom ett långt mail från nya ägaren till Kiara. Mycket information och efter att ha läst igenom allt med en liten klump i magen kändes det riktigt bra. Ägaren verkar stormtrivas och hästen verkar ha det bra där hon står med både träning, kompisar och annat. Varierad ridning helt enkelt. Det är ändå med ett tungt hjärta jag läser igenom allt vad dem hittar på och hur dem har det då jag saknar mitt lill-hjärta varje dag. Jag känner igen mig mycket i vad hon beskriver och saknar många delar av den ponny som tog mitt hjärta med storm. Alla framsteg, sidosteg och motgångar som vart så underbara fina år tillsammans kommer jag aldrig att glömma.

Har planerat att åka och hälsa på inom en väldigt snar framtid och se hur dem har det. Förhoppningsvis passar det in när Helena ska rida så jag får se hur det går för dem. Kanske kan jag ge dem några tips, och förhoppningsvis så ser jag framsteg och glädjen dem har för varandra.

Alla deras planer och förväntningar för 2010 ger mig bara mer otåliga sekunder inför min och Skillas år. Förhoppningsvis fylls den med mycket glädje skratt och tårar och förhoppningsvis stora framgångar. Dags för vintern att släppa fram lite sol, och träningarna att börja flyta på.

Har bekräftat tränare under dagen vilket känns väldigt skönt. Förmodligen bokas första träningen in i slutet av v.3

Rekordkyla på väg mot norrland?

Datum ~ 2010-01-05 | Tid ~ 23:25:17
Kommentarer (0) | Allmänt
Lager med kläder och sen bar det ut i kylan med trevligt sällskap. Skittpass även idag med Johanna och Chan. Idag utan gramantyglarna bara för att känna igenom henne och se vart hon är "just nu". Väldigt trevlig i munnen, betydligt bättre än innan vilan vilket bara är positivt. Ett jämnare och fastare stöd nu än hon vanligtvis ger mig vilket känns toppen. Det blev ca 30min pass idag när vi trotsade kylan. Ryktet går om att det blir en köldchock imorgon med -30grader vilket vi inte alls ser fram emot. Har kväll i stallet och någon ridtur i den kylan blir ifrågasatt. Återstår att se om vädergudarna är på min sida eller inte. Förhoppningsvis håller sig kylan kring -10grader och vindstilla då är ja toppen nöjd!

Imorgon blir det dubbla träningar på schemat. Första passet blir med Melody och Ines där vi fortsätter med jobbet på - lugn, följsam och övergångar. Förhoppningsvis finns det mer plats i ridhuset och vi kan utveckla den tidigare övningen för en större utmaning men med samma resultat.

Pass nummer två blir med b-ponnyn Rockey och medryttaren Therese. Där blir fokus på något helt annat. Lydnad. Fortsatt jobb sen söndagens träning med halvhalter, inverkan galoppfattningar och aktivt arbete. Har en perfekt övning som bygger vidare på föregående träning.

Ser fram emot morgondagens träningar och förhoppningsvis det mindre kalla insläppet för hästarna. Håll tummarna att vi i norrland inte fryser bort imorgon!

Klippning av Frieser

Datum ~ 2010-01-04 | Tid ~ 23:15:25
Kommentarer (3) | Allmänt
Kvällen avslutades i stallet med att klippa en stallvänninas häst Feitske som är av rasen Frieser. Otroligt maffiga hästar med mycket uttryck. Hästen i fråga var inte klippt sen primeringen men skötte sig utomordentligt. Förvånad över att vardaglig träning fungerade i en sådan stressad situation också. Resultatet blev en fortfarande hårig häst men med möjligheten för "andningsfunktion". Första specialiserade klippningen jag gör, vardagsvis gör jag halvklippningar, hel klippningar eller jaktklippningar. Dagens var en helt annan. Ska försöka uppdatera med kort om hästen finns tillgänglig för fotografering under morgondagen eller möjligen onsdagen. Halsen och halva magen är klippt, skägg och liknanade har ägaren friserat sedan tidigare, snyggt!

(bilden är lånad)

Stormoväder

Datum ~ 2010-01-04 | Tid ~ 21:59:51
Kommentarer (0) | Allmänt
Första stormvarningen kom idag av en stallkompis som ringer och är lite oroad. Min häst har inte rört morgonmaten inte ens undersökt utfodringen. Vanligtvis har jag en väldigt matfrisk häst som snabbt mumsar i sig maten som serveras, men inte denna dag. Hon rådfrågade om hästen skulle få tas in till boxen eller byta till en annan hage som har ett vindskjul tillgängligt. Jag valde självklart hagen med vindsjul då Skilla skulle vantrivas mer innomhus ensam än ute i stormen med de andra hästarna. Några timmar senare var aptiten tillbaka och hon mumsade tryggt på sitt ensilage i skjulet. Att bedöma av hennes beteende = Min häst hatar storm, därav matvägring. - Lösningen på detta är att vi lånar hagen med skjulet till onsdag då ägaren till denna hage kommer tillbaka med sin häst. Dessutom är vintertäcket nu utrustat med en stor tjock hals som ska skydda från den värsta vinden och kylan.

Idag var det debut ritten efter Skillas vintervila och min konvalicent. Det var hög tid att ta tag i ridningen och komma igång då planerna är stora inför kommande säsong. Trots det stormiga vädret och Johannas tveksamhet packade vi på oss kläder, reflexer och annat och begav oss ut i stormen. Till vår stora förtjusning så nådde inte de värsta vindarna oss när vi höll till på vägarna omgiven med skog på vår tur. Armen var i OK skick, skönt kan jag nog inte påstå att det var att rida med armen i ett mystiskt läge och oväntad användning, men helt ok och uthärdligt. Chan som vanligtvis är studsig och sprättig skötte sig otroligt bra. Med bomull i öronen och luva skötte han sig som en "tråkig valack" vanligtvis gör, vilket inte hör till Chans beteende.

Skilla fick för första gången prova gå med gramantyglar vilket jag kommer använda mig av framöver regelbundet. Dagens prov gick galant och gramanen kommer endast finnas där som en trygghet och inte ett tvång. Vägledning helt enkelt. Hon var pigg och glad, trippig och ganska spänd. Men något annat har jag inte förväntat mig av en häst som stått på vila som får sin "debut tur" för 2010 i stormen. Ett lyckorus i kroppen efter avslutad ridtur. Imorgon hoppas vi på mindre storm och en längre tur med trevligt sällskap. NU är vi på gång!

En billig försäkring för knän och leder - stigbyglar

Datum ~ 2010-01-02 | Tid ~ 21:25:43
Kommentarer (5) | Artiklar
För alla hästintresserade och främst för oss ryttare som även hanterar hästarna från ryggen är det viktigt att tänka på säkerheten. Därför har jag valt att ta upp detta  i tre olika delar som från olika synvinklar påpekar vikten av säker utrustning.

Första inlägget kommer vara koncentrerar kring stigbyglar och dess effekter på knän, leder och ligament , vad som gör en faktiskt skillnad och vad som bara är en smaksak.

Efter att ha läst kring de olika möjligheterna som finns i ämnet "säkerhetsstigbyglar" måste jag säga att valmöjligheterna är många. Det finns självutlösande, stigbyglar med speciella funktioner som ska "snurra ut foten" förhindra den från att fastna på olika sätt. Själv har jag valt att använda mig av Mountain Horse stigbygeln SCS3.

Diskussionerna har varit många kring det olika ledade stigbyglarna, är det någon påverkan på leder, knän och ligament och kan då dessa ledade stigbyglar göra någon skillnad? Något riktigt svar på denna fråga kan jag tyvärr inte ge. Men reaktionerna av ryttare som använt sig av dessa och av egen erfarenhet känns det helt klart som en liten åtgärd för att eventuellt förhindra ett kommande problem.

De ledade stigbyglarna med sjävlutlösande platta för att minska risken för att fastna har jag tyvärr stött på betydligt mer negativa åsikter än positiva. Då dessa inte alltid fyller sin funktion och skjuter ifrån i det kritiska läget eller självutlöser utan anledning har dessa inte alls samma värde i folks ögon.

Hur de ledade stigbyglarna förhindrar att foten fastnar i stigbyglen och räddar ryttare från att släpas bakom hästen är även detta ovisst. Sjävklart kan de ledade stigbyglarna underlätta detta, om en säker sko använads. Men någon 100% säker lösning finns tyvärr inte idag. Sjävklart finns det bättre och sämre lösningar men i mitt fall tror jag det mesta handlar om sunt förnuft och ett gott säkerhetstänk kring grundutrusning som skor/stövlar och ridbyxor.

Mitt val att rida med Mountain Horse SCS3 stigbyglar i samband med hoppning eller fältritt är för mig något som lugnar min själ. Någon fysisk påverkan kan jag inte avgöra om det ger i längden eller kortsiktigt. Men för tillfället känns det bättre. Om det senare visar sig ha en positiv påverkan på knän, leder och ligament ser jag detta som en positiv överraskning.

Nedan finns bilder och länkar för några olika typer av säkerhetsstigbyglar för mer information och vidare läsning.

Rostfri stigbygel
Equi Wing
Kwick-out
Footsaver
Sprenger Bow Balance
Sprenger stigbygel
SCS3 Mountain Horse

Vad trivs ni med för stigbyglar och har ni några erfarenheter av någon av det ovanstående eller andra att rekomendera?

Rustade för vintern

Datum ~ 2010-01-02 | Tid ~ 16:21:44
Kommentarer (7) | Allmänt
Äntligen har jag införskaffat mig ett vintertäcke som ska hålla min lilla älskling varm och täckad för vintern. Som sagt har et varit lättare sagt än gjort att hitta ett passande täcke. Jag själv är väldigt kräsen, samt har passformen ställt till med massor av problem. Utbudet i Umeå har inte varit överdrivet stort, och valmöjligheterna små. Att beställa efter har känts riskabelt då storlek och passform är avgörande. Slutligen hittade vi ett tjockt vintertäcke med avtagbar hals 350g fyllning av märket "Landa". Passformen var OK och bättre än detta betvivlar jag att jag hittar efter att ha provat x antal olika. Något stort i bogen men bra passform i övrigt.

Dagens träning gick väldigt bra. Utgångsläget var värre än förra gången med mycket orosmoment men allt ses som en träning. Desto mer folk, hästar och rörelser på läktaren, desto bättre. Utsätts ponnyn för lagomt mycket stress och lär sig hantera denna tror jag hon blir en klippa så småningom. Samma övning som föregående träning med otroliga resultat. Ryttaren tog mina instruktioner klockrent och hästen skötte sig därefter väldigt väldigt bra. Utmaningen med galoppen idag gick verkligen smärtfritt och över förväntat. En paff ryttare då hästen skötte sig bättre än någonsin tidigare. Många pluspoäng! Tror att vi står på samma sida jag, ryttaren samt involverade i frågan hur hästen ska tränas och ridas. Det blir spännanade att se resultaten, nästa träning är inbokad Onsdag 12.00. Tanken är att trycka in så många träningar som möjligt innan skolan drar igång för att ha en god grund till vardagsridningen, perfekt för alla inblandade.

Här kommer en bild på min beställning som jag pratade om. Mycket nöjd och tror att hon kommer bli otroligt snygg min stjärna i den nya utrustningen! (Shabraket och luvan är av färgen mörkblå)Utvecklingsmöjligheter

Datum ~ 2010-01-02 | Tid ~ 00:42:12
Kommentarer (2) | Allmänt
Sitter här första dagen på det nya året och känner mig väldigt kluven. Vissa saker får mig att önska mig långt långt bort, och andra saker får mig att knappt kunna bärga mig inför framtiden.

(-) För i år är min fortfarande onda arm som bekymrar mig. Det skulle gått över för länge sedan var min plan, visst det är bara en vecka sedan (om ca 7 timmar exakt) men det är på tok för länge för ett aktivt liv med planer. Ja ja, jag har faktiskt till måndag på mig då min första ridtur ska äga rum. Så det är nog bäst att jag tar det lite lugnt tills dess så att jag kan sätta igång med allting igen.

(+) För i år är mitt obotliga sug på att hålla i träningar. För er som följer bloggen har jag haft motivations-torka under delar av hösten men hankat mig fram OK ändå. Nu känner jag verkligen ett sug att förbättras, ha en genomgående röd tråd för mina träningar samt jobba mot ett mål. Ett tydligt mål som är realistiskt för hästen, ryttaren och ambitionsnivån som finns för ekipaget.

Det börjar bli dags att röra sig mot sängen för att under morgondagen hålla en träning för en av mina ryttare samt inhandla nödvändigheter till hästen. Ett vintertäcke, gramantyglar samt min beställning ska hämtas ut. Bilder kommer under morgondagen.

Förhoppningsvis får vi ut fotografen till veckan för att ta lite nyare bilder på min stjärna. Hon har satt ordentlig vinterpäls och har ändrat markant i färg. Designen på bloggen kommer att förändras när det finns material för en mer avancerad och seriös blogg med bilder. En träningsdabok kommer att finnas tillgänglig samt "vardagliga sysslor".

Nyårslöfte ; Att uppdatera med bilder regelbundet i bloggen för mer intressant läsning samt en närmare inblick i vad som försigår i stallet.

Nu återstår planeringen för varje ekipage att slutföra innan jag lägger mig ner för att få mig min skönhetssömn. Att träningen är anpassad för varje enskilt ekipage är för mig en sjävklarhet. Vi har alla olika ambitionsnivåer, ponnysar / hästar och mål med vår ridning. Jag tror för att denna ska utvecklas på bästa sätt krävs en planering, utvärdering samt delmål under vägen för att få en lyckad träning och goda resultat.