Dressyr för hoppryttaren

Datum ~ 2010-06-30 | Tid ~ 22:31:53
Kommentarer (2) | Artiklar
Har fått mig en förfrågan att skriva ett dressyrinlägg av en nära bekant. Frågan löd:
Hur rider du som hoppryttare dressyr?

Alla ryttare har sin filosofi om hur en välriden häst ska agera under arbete. Oavsett om du är dressyrryttare, hoppryttare eller rider mestadels i skogen har de flesta en känsla man eftersträvar.

För att få en trevlig hopphäst måste markarbetet och dressyren fungera och utvecklas ständigt. En välriden häst på marken är betydligt mer lättreglerad än en oridern / stel eller svag häst oavsett disciplin.

Därför tar jag någon dag i veckan där jag rider igenom Skilla på banan, för att mjuka upp och stärka hennes båda sidor. Tyvärr har jag inte tränat för instruktör i dressyr mer än ett fåtal gånger. Månadstränare har jag haft möjlighet att träna för under våren där jag visat upp våra framsteg, fel och brister.

Ett vanligt dressyrpass jobbar jag mycket med övergångar. Hitta stöd i båda tyglarna för att lätt reglera takt och tempo. När hästen är varm och framskrittad eller travad börjar jag jobba med lösgörande arbete för att komma åt bakdelen, böja i bålen samt hitta ställning åt båda hållen. Detta gör jag lätt genom att jobba med volter, serpentinbågar eller ställning i hörn eller längst långsidor.

Jag är nogrann med att inte fastna på volter och serpentinbågar allt för länge utan jobbar mycket med fyrkanspårets sidor. Att börja någon meter från spåret, hitta rakriktning några steg för att sedan ställa utåt, växla tillbaka till rakrikning för att sedan ställa innåt. Det är väldigt viktigt att bogarna fortsätter rakt fram och att bakdelen inte sladdar. En sådan övning är oftast komplicerad för en unghäst som fortfarande inte vuxit klart i kroppen, eller hittat sig själv. Någon långsida med denna typ av arbete för att sedan göra något lättare.

Jag använder mig mycket av bågar, ruter ess och andra linjer för att på korta sträckor hitta ställning och rakriktning. När hästen känns fin i båda varven provar jag flytta på hörnlinjen undan skänkel, självklart på hästens nivå.

Som ryttare är jag nogrann med grunderna och tar en gångart i taget. Blir halva passet i skritt, eller kanske hela innan jag fått igenom det jag velat får det vara så. Jag byter aldrig till en högre gångart om början inte fungerar. Utesluter helt galoppen om skritt och travarbetet inte fungerar. Att jobba hästen i skritt är mycket nyttigt och sätter många muskler de andra gångarterna inte gör.

Funderar allt i början jobbar jag endast med tempoväxlingar i galoppen, lite voltarbete men endast grundjobb i denna gångart. Skilla är fortfarande ung, grön och orutinerad. Försöker att anpassa jobbet efter dagsform och känsla. En bra tanke och stärkande arbete i galoppen kan vara att öka och minska tempot och samlingen. Lång låg till något högre och friare form för att sedan rulla på den långa låga igen. Bra träning, mycket att tänka på och ger oftast en trevlig och mjuk häst.

Varierad ridning och en plan för hästens uppbyggnad och underhåll är viktigt för att få goda resultat. Dressyr på banan rider jag endast en gång i veckan. Resterande dagar som inte fylls av träning eller avkopplande skogsturer är någon form av arbete. Konditionsträning, styrka eller kanske ren dressyr efter vägen är något jag håller hårt på. Att hästen är mjuk, följsam och reglerbar på uteritten är viktigt. Den tid vi ryttare sitter till sadel eller jobbar hästen från marken ska något uträttas.

Dressyr är viktigt för både ryttaren och hästens välbefinnande. En allsidig och stark häst som är välriden är en trevligare häst att arbete med. En god sits, hållning och inverkan ger ryttaren förbättrade egenskaper för att rida en trevlig runda, oavsett häst. Därför jobbar jag mycket med dressyren, trots att jag är hoppryttare. För min och hästens skull är dressyrarbetet avgörande för hur långt vi når i framtiden.

Nervös inför besök av equiterapeut

Datum ~ 2010-06-30 | Tid ~ 14:19:34
Kommentarer (0) | Allmänt
Imorgon klockan 13.00 kommer equiterapeuten ut och kikar på Skilla. Den lilla klumpen i magen som finns kanske lättar ur. Gallig vid hasen är anledningen samt hennes vinkling av haserna som förändrats efter skoningen.

Håll tummar och tår att hon bara behöver lite omtanke och kärlek för att vara fit for fight igen.

Möte nummer två med B-ponnyn Oskar

Datum ~ 2010-06-30 | Tid ~ 02:33:19
Kommentarer (2) | Allmänt
Idag var det dags för tur nummer två på B-ponnyn Oskar. Red ut kring lunchtid tillsammans med Jennifer för att motionera de små ponnyerna. Jennifer hade en plan på hoppning på ridbanan (barbacka). Men tyvärr är mitt mod inte tillräckligt återställt för att våga hoppa en okänd häst barbacka första gången. Därför blev det direkt ut i skogen med de mycket nöjda ponnyerna.

Oskar hittade fort tillbaka till en god bjudning och form som vi jobbade lite smått med förra passet. Med form menar jag givetvis väl anpassad för en 4-åring, jämt stöd på båda tyglarna och en lång halslinje.

Ute i skogen övertalade Jennifer mig att provhoppa några mindre naturhinder. Efter hoppstigen fick jag erfara en väldigt trygg, glad och säker ponny som tog mig över dessa små hinder. Okomplicerad och en mycket passande barnponny framöver kan jag med mina erfarenheter garantera.

Eventuellt ska denna ponny hoppas under mer arrangerade förhållanden på banan med riktig utrustning för att kännas av och tränas mera. Blir han inte såld inom kort finns risken att jag syns i avdelning B, endast för vidareutbildning.

Fått tag i equiterapeuten som kommer ut på onsdag (förstas bokade tiden) men framflyttad till torsdag för att kolla Skillas has. Ingen hälta finns, men gallor som aldrig funnits tidigare. Kollar upp det för säkerhetsskull och för att sova gott om natten. Lite friskvård skadar aldrig, i nuläget går hon bara i hagen och njuter av sommaren och det goda gräset.

Varför jag är hoppryttare

Datum ~ 2010-06-29 | Tid ~ 01:09:01
Kommentarer (3) | Allmänt
I ridsporten väljer vi ryttare tidigt vilken gren som passar oss bäst, utan att ta hänsyn till hästens förutsättningar och önskemål.

Som tidigare ponnyryttare och ponnyägare var valet enkelt, jag ville både tävla hoppning och dressyr. I norrland är detta ett mycket enkelt val då tävlingarna är få och lätt att matcha ihop. Tävlingarna krockar nästintill aldrig, och som amatör och ny hästägare hade jag inte valt favoritgren.

Mina brister som ryttare på den tekniska biten i dressyren, ponnyns oegenskaper och ovilja att jobba korrekt gjorde en dressyrinriktad karriär tungrodd. Min stora rädsla för att hoppa sedan tidig ålder växte bort med tiden då ponnyn var tuff och ärligare än ärligheten själv. Så där hade jag gjort mitt val. Ponnyn ville hoppa, mina nerver var OK men dressyren behövdes för att stärka mitt och hennes samspel och förtroende. Kiara var en perfekt allroundhäst, klok och kunnig. Inte speciellt välriden, men ett gott register och god utrstålning som oftast återfanns på träning.

Tävlingsmöjligheterna inom storhäst är betydligt bättre och valet: hoppning eller dressyr blev aktuellt.

Inför storhästköpet var jag tvungen att bestämma mig vilket typ av häst jag ville ha. En välhoppande dressyrhäst eller möjligen en hopphäst med god gång. Utvecklingsmässigt var valet enkelt, har man gångarterna går dressyren att falla tillbaka på. En välriden dressyrhäst har inte alltid möjlighet och mod att hoppa de högre klasserna.

Mina bristande tekniska kunskaper gjorde dressyren till ett ointresse. Ponnyn var inte intresserad av att visa upp sig på tävlingsplats och all träning kändes "förgäves" när resultaten aldrig kom. Min hopprädsla försvann allt eftersom då jag hade en modig ponny som räddade mig mångt och mycket. Där rullade rosetterna in och vi klättrade i klasserna.

Att rida på känsla har alltid varit min utväg. Därför har hoppningen blivit mitt stora intresse. En pigg och nervig häst som håller sig i skinnet, visar sina goda sidor tackvare en god ryttare är för mig det bästa. Då tekniken saknas, men känslan finns faller allt på plats. För att vara en god dressyrryttare krävs precision och teknik i mångt och mycke. Något sådant har jag aldrig fått träna upp. Kanske kommer det en dag där jag biljerar på dressyrbanorna, men så länge tjusningen av hoppningen lockar är det där jag väljer att satsa.

Som ryttare jobbar jag alltid mot perfektion. Att minska mina fel och brister samtidigt som jag skaffar mig mer erfarenheter och kunskap. Att vara fullärd och felfri är omöjligt, men en god ryttare med goda egenskaper är ett rimligt mål.

Mitt val att inrikta mig på hoppningen har kommit med tiden. Samspelet mellan häst och ryttare är något unikt, i hoppningen livsavgörande. Adrenalinet och känslan efter en felfri runda med god känsla är oslagbar. Därför fortsätter jag och att sluta som medelmåtta är aldrig bra nog. Målet är satt högt, med den underbara häst jag lyckats få siktar jag mot stjärnorna.

Önskas köpa

Datum ~ 2010-06-28 | Tid ~ 12:14:47
Kommentarer (7) | Allmänt
Skyndade mig in från solen när jag fick ett ivrigt sms om ett ponnyfynd av en ponnymamma. Som några av er kanske vet, och andra inte söker en av mina elever en ny ponny.

Kriterier:

Maxad B-ponny med stadiga resultat LB/LB
Snäll och "olatsfri"
Egen motor
EJ tittig
Skadefri

Ponnyn sökes till en duktig elev på 10år med tävlingsambitioner. Tidigare har hon erfarat bockmaskiner och söker nu någon som tryggt och säkert som kan ta henne ut på tävlingsbanorna. Eleven har en god känsla, sits och balans och alla möjligheter för att  utvecklas till en skicklig ryttare i tidig ålder. Hon tränar regelbundet och har hästvana föräldrar som hjälper till på hemmaplan.

Vet du någon som passar in på beskrivningen?
Kontakta mig via mail: Hoppbloggen@live.se

B-ponnyer

Datum ~ 2010-06-27 | Tid ~ 22:51:43
Kommentarer (7) | Allmänt
Inledde förmiddagen med att rida ut tillsammans med Jennifer på en mysig skogstur. B-ponnyerna Oskar och Zabina var glada över att få sig en ordentlig skogspromenad. Bra psykträning och motion för de små, trevligt sällskap för oss ryttare i det fina vädret. Roligt att rida B-ponny, visst känner man sig lite otymplig men han var då inte minsta brydd över min ridning/vikt/långa ben. Stadig och trevlig ponny.

Det här är charmknutten som jag färdades runt på under förmiddagen.


Bloggtorka

Datum ~ 2010-06-27 | Tid ~ 20:20:54
Kommentarer (0) | Allmänt
Som ni kära läsare kanske märkt tydligt har jag drabbats av ordentlig bloggtorka.

Red Skilla två dagar under förra veckan, hon var hysterisk över att vara utan sin nya bästa kompis till en början, men skötte sig OK innan passets slut. Andra turen gick bättre och där red jag även alla gångarter. Hon var glad över att få se de nya miljöerna och röra sig lite mer ordentligt.

Tävlingen i Örnsköldsvik är inställd från min sida. På grund av många skäl väljer jag att avstå denna, ställa Skilla på en kortare vila och sedan satsa inför augusti-tävlingarna. Vi har inte kunnat träna ordentligt, jag skulle åka ensam och andra saker ställer till det. Det känns surt, men nödvändigt att avboka.

Hysteri

Datum ~ 2010-06-24 | Tid ~ 01:54:38
Kommentarer (0) | Allmänt
Första ridpasset sen vi flyttade hem och förra veckans rabalder. Planerna var att skritta ut barbacka och känna ordentligt, någon kort trav för att avgöra rörelsen. Efter att ha tränsat i hagen var beredd på att sitta upp utanför fick jag snabbt ändra dessa planer. Direkt Skilla gick ut från hagen blev det kalabalik.

Bavaria började skrika och springa (trots att vi stod endast 5meter bort) och Skilla blev stressad. Promenerade med en hysterisk häst till gården och kastade in henne i boxen för att hämta resterande utrustning. Väl på med utrustningen började hon slappna av och koncentrera sig på mig. Tog en längre skrittur ut i skogen i terrängen för att skringa tankarna. Skilla skötte sig bra, glad att vara under ryttare igen. Hennes vaggande kändes mycket bättre än innan vilan. När slingan tog slut och vi vände hemmåt började hysterin igen. Skilla skrek, hoppade, bockade, stegrade och visade alla skolor ovan mark när jag inte lät henne springa hemåt.

Irriterad över en något hysterisk häst bestämde jag mig för att "känna igenom" klart innan jag gav mig för dagen. Gick ned på åkern för att lossa båda sidorna, skrittade och travade. Jobbade med övergångarna för där var det ett tydligt obehag efter nervsmällen förra veckan. Idag kändes det bra och hon var riktigt trevlig i formen och jobbade på stundtals riktigt bra. Däremellan fick jag övertyga henne om att hålla fokus och inte skrika, studsa eller protestera över att vara ensam.

Väl hemma i stallet blev vi mer ovänner och skiljdes åt så. Ingen mat fick jag i henne heller, hennes fokus var långt borta och inte alls vid tanken på att vara hungrig. Tur nog fick hon i sig allting senare under kvällen.

Nya tag imorgon, måste besluta om det blir Örnsköldsvik nästa helg eller inte. Känns hon bra åker jag nog, men jag måste hinna hoppa minst en gång innan dess.

Sommarskador

Datum ~ 2010-06-22 | Tid ~ 00:38:03
Kommentarer (6) | Allmänt
Som ni läste släpptes hästarna på bete under gårdagen. Mycket nöjda över större ytor, massvis med mat och sällskap av varandra. Idag var första morgonen jag mötte det två hästarna på hemmaplan i hagen för utfodring av Skilla. Upptäckte flera sparksår som uppkommit under natten. Det flesta väldigt ofarliga och endast ett riktigt sår som tvättades och "undersöktes". Fick smått panik - det räcker med en felträff för att säja adjö, men samtidigt är dem nya för varandra och måste sätta rangordning.

Min medvetenhet och oro över min älskade häst är enorm och ja, hon ska behandlas med silkensvantar och mycket översyn. Hon såg knackig ut bak, men efter alla smällar är det nog inte konstigt. Håller koll och Skilla ska få promeneras alternativt skrittas ut under morgondagen. Har is i magen och hoppas att smällarna är räknade och att inget mer dyker upp.

Skulle inte alls kännas roligt att dela på dem, halva sommarnöjet är sällskap och hästkompisar. Håll tummarna och tårna för att dem gjort upp rangordning och håller sams resterande sommar.

Är det för mycket att tänka tanken att ha skydd på hästen i hagen?

Sommarbete

Datum ~ 2010-06-20 | Tid ~ 23:51:55
Kommentarer (1) | Allmänt
Äntligen har hästarna fått släppas på sommarbete!

Skilla och Bavaria var förvånade över det stora ytorna, varandras sällskap var ingen större deal och dem nöjt i fulla drag av gräset. Showade och visade upp häftiga sidor som inte syns att för ofta annars.

Känns skönt att ha hästarna hemma och nära till hands under sommaren. Självklart känns det tråkigt att lämna stall Åsen för sommaren, men jag hittar dit och har kvar kontakterna där om något dyker upp.

Håller tummarna

Datum ~ 2010-06-19 | Tid ~ 11:58:41
Kommentarer (2) | Allmänt
Åkte förbi stallet igår efter fyra timmars lektioner i regn. Kall och frusen möttes jag av en väldiigt kärvänlig häst. Kände igenom benen som var torra och fina som dem var tidigare under dagen när jag lindade av. Förhoppningsvis har jag fått bukt med vätskan och väntar nu bara ut lårkakan.

Mysig häst som inte fick nog av mitt sällskap, lindade om innan jag åkte. Måste nog påstå att rosa benlindor (chockrosa) på en fux är riktigt snyggt. Eller bara väldigt mycket 80tal?

Förhoppningar på bättre väder och goda resultat

Datum ~ 2010-06-18 | Tid ~ 12:39:09
Kommentarer (2) | Allmänt
Som jag nämnde under gårdagen kommer jag jobba med linimentering och linda kvällstid för att få bukt med Skillas svampiga ben. Förhoppningsvis är det bara en reaktion på gräset hon äter och ingenting allvarligt. Lårkakan eller smällen hon fick från hoppningen kommer jag vila och massera några dagar framöver. Ingen ridning alls utan vila och massage för att stimulera blodtillförseln.

Ikväll blir det att vikariera och ha ridskoleavslutning för ponnyeleverna. Ridhuset byter underlag så förhoppningsvis slutar det regna innan det är dags. Annars blir det till att stå ute i regnet fyra lektioner. Hoppas att eleverna ser fram emot en fartfylld lektion med mycket bus.

- Uppdaterar när jag ser resultat eller försämring ang Skillas ben.

Juni bloggtävlingar

Datum ~ 2010-06-17 | Tid ~ 22:23:41
Kommentarer (0) | Allmänt

Tävla HÄRTävla HÄR (http://lovicious.blogg.se)


Tävla HÄR

Otur

Datum ~ 2010-06-17 | Tid ~ 21:03:59
Kommentarer (0) | Allmänt
Hoppade lite för Emma under gårdagen. Hittade tillbaka till bjudningen och den häst jag älskar och avgudar. En pigg och fräsig hopphäst i sitt esse började vi hoppa fram på en serie av studs, ett galoppsprång och ett räcke. Allt eftersom träningen fortlöpte började hon gå bättre och bättre. Sista språnget på övningen missbedömde hon ordentligt och slog i bak, antingen knä eller framsida has. Ömmade ordentligt och därför avbröt vi träningen. Skrittade henne länge för att få igång cirkulationen. Linimenterade och lät henne stå med detta några timmar för att sedan stå lindad under natten.

Idag skrittade jag och Rebecka till sjön för att plaska hästarna. En lung tur ner till vattnet och en lugnt tur hem. Hon kändes OK i skritt och trav, i avbrotten något ostabil och "öm". Linimenterade och inatt står hon även lindad. Hoppas det endast är en nervsmäll hon dragit på sig och ingenting allvarligt.

Uppdaterar så fort det händer någonting mer.

Matchning

Datum ~ 2010-06-15 | Tid ~ 14:41:33
Kommentarer (2) | Allmänt

Dilemma och resultat

Datum ~ 2010-06-15 | Tid ~ 12:22:30
Kommentarer (10) | Allmänt
Här kommer uppdateringen från helgens tävling. Som ni kanske förstod på det tidigare inlägget så var resultaten ingen höjdare och besvikelsen var enorm. Började morgonen med att försova mig men var snabb och hann göra det mesta i tid när det väl var stressigt. Smörjning av utrustning fick utgå. Fick med mig trevligt sällskap och en hästskötare då min trogna mamma ej var tillgänglig, tack Emelie Johansson!

Väl på tävlingsplatsen insåg jag att det var större än jag förväntat mig och tävlingsbanan låg beläget vid en sjö. När vi gick banan för att se ut lämpliga vägar och underlag insåg vi rätt fort att underlaget var bristfälligt. Nog om detta gjorde jag mig klar för start. Uppvärmingen och markarbetsframridningen gick bra, Skilla var lugn och fokuserad men lyssnade bra på mina hjälper.

När vi bytte bana för att börja hoppa fram började den bra känslan jag hade försvinna. Framridningen var trång och jag insåg att jobba henne i galopp och hitta något flyt skulle bli svårt. Många hästar på en liten begränsad plats och en häst med stor galopp är ingen bra kombination. Hoppade fram på lilla och hade en OK känsla. När det var dags att galoppera mot nästa hinder började "sparkarna". En vanlig häst sparkar ordentligt, min häst hoppar med bakdelen,  i huvudhöjd. Försökte fokusera och hoppade jag jag tänkt ändå, ingen respons från hästen framåt och ingen känsla mot hinder överhuvudtaget. Till slut blev jag less på dumheterna, korrigerade och fick mig en luftfärd i gensvar, kanske var den "sparken" inte värre än någon annan men balansen var inte på plats. När jag val damp i backen hade jag en oförstående häst vid min sida. Hennes tanke var inte att jag skulle av, utan hon var tvungen att besvara min korrigering bara. Hoppade oxern en gång sen var det in på banan som gällde.

Hittade ingen bjudning, galopp och hon gick emot skänkeln som på framhoppningen. Fick startsignal efter att ha tittat på en hemsk "hinderö". Smackade mig fram till första hindret, kravlade oss över vidare mot tvåan där bensinen tog slut. Ett stopp, ny galopp styrde på med lite bjudning men även här tog vi oss inte över. Ett stopp till sen vinkade jag av mig. När Skilla inte ens ville galoppera finns det ingen anledning att "hoppa gärna ett hinder innan du går ut" tänket. Gav upp gick ut och besvikelsen var enorm. - Så här är inte min häst vanligtvis.

Tänkte mycket, analyserade och var brydd över nochlanansen Skilla hade under tävlingen. Men insåg att det inte gick göra något åt saken. Efter att ha tittat på flera ekipage och resultaten (över 10st uteslutna i första klassen) insåg vi att underlaget var katastrofalt. Hästar som tappade fästet, gick i kull eller bara vägrade hoppa. Kanske var det anledningen till Skillas uppförande, kanske var hon brunstig eller hade en dålig dag. Men detta resulterade i får första uteslutning. Bryt ihop, och bit ihop. Vi måste komma igen på ett eller annat sätt.

- Nu till dilemmat.

Första helgen i juli är det dressyrtävlingar på URF. Torsdagen har lokala klasser och fredagen hade en lokal som var lämplig, två klasser under två dagar kan vara en bra start. Att tävla dressyr är en intresse jag haft för min egen utveckling och "kvitto" på våra framsteg. URF har en bra tävlingsplats och är välarrangerat. En debut i dressyren skulle vara kravlöst och en bra boost för självförtroendet.

Samtidigt flera mil bort i Ö-vik arrangeras en tävling som jag haft ögonen på. En tredagars hoppning men med start på fredagen med väldigt passande klasser (80cm,90cm) för att avsluta visiten på lördagen med en 95cm ev. stanna kvar för att se klasserna på söndagen (ej rida själv). Problemen är att dessa tävlingar är under samma datum och "krockar".

Alternativ 1:
- Tävla URF (Torsdag LC,Fredag LB) dressyr

Alternativ 2:
- Tävla Ö-vik (Fredag 80cm,90cm samt Lördag 95cm) hoppning

Alternativ 3:
- Tävla URF (Torsdag LC) dressyr
- Tävla Ö-vik (Fredag 80cm,90cm) hoppning

Alternativ 4:
- Tävla URF Torsdag dressyr
-
Tävla Ö-vik (Fredag,Lördag) hoppning

Funderar vilket alternativ som är bäst och som ger mest. Tips?

Tävling i Vindeln

Datum ~ 2010-06-14 | Tid ~ 00:17:46
Kommentarer (2) | Allmänt
Uppdaterar mer om hur det gick på tävlingen. Är fortfarande så upprörd och besviken att jag inte har tid eller ork / lust att skriva det på bloggen.

- Dags för vindarna att vända och ge mig lite medvind. Den har vi saknat länge, och jag har smakat på bitterheten i motgång.

Hoppträning avklarad

Datum ~ 2010-06-12 | Tid ~ 23:26:26
Kommentarer (0) | Hoppning
Dagens hoppträning gick förvånansvärt bra. Skilla stod snällt i transporten medan jag byggde fram och fixade resterande utrustning. Vilken duktig bebis jag har sådana dagar.

Vädret var mer eller mindre kaotiskt och det blåste kraftiga vindar som gjorde kommunikationen svår, men möjlig på nära håll. Hoppade en serie och några linjer för att hitta en bra ridning och flyt mot över efter och mellan hindren. Skilla var ofokuserad och jag red rätt dåligt till en början men mot slutet började det likna någonting.

Träningen var inte klockren, men bra för att inte ha hoppat på två veckor. Mycket kan förbättras och ska förbättras men jag fick igenom bra saker under träningen och hoppas att detta finns kvar till morgondagens tävling.

Pernilla gillade Skilla och tyckte att vi hade bra möjlighetern inför framtiden. En välhoppande häst som behöver en någon mer bestämd ryttare för att inte ta för mycket egna initiativ. Trevlig med god teknik och skalle - mycket temperament på gott och ont. Men det är så det ska vara, enligt min mening. Hästarna med temperament är hästarna som blir bra i framtiden.

Uppdaterar med övningen så fort möjlighet ges, nu måste jag stupa i säng för att få några timmars sömn innan det bär av mot stallet igen.

- Lokal 90cm imorgon står på schemat. Andra tävlingen vi faktiskt medverkar på så kraven är fortfarande låga men jag går in för erfarenhet och träning. Hoppas självklart på bra resultat och ett nöjt ekipage efter tävlingen.

Hade turen att få med mig hästskötare imorgon, hoppas på att få allting på film för att utvärdera och analysera. Tror tyvärr inte det är någon som fotograferar imorgon. Återstår att se på plats.

Hoppträning

Datum ~ 2010-06-12 | Tid ~ 11:44:21
Kommentarer (0) | Allmänt
Laddar inför dagens hoppträning i blåsten. Försöker hitta några kläder som håller borta vinden men som inte klämmer eller skaver allt för mycket på revbenen.

Åker troligast förbi pegasus hästshop innan och inhandlar en träningsluva fär att slippa en häst utan ben i marken. Önska mig lycka till!

Uppdaterar om träningsresultat / tränaråsikter och annat efter träningen.

Shettisskräck

Datum ~ 2010-06-12 | Tid ~ 01:13:22
Kommentarer (0) | Allmänt
Som jag nämnde i gårdagens inlägg så har Skilla en otrolig skräck för små ponnyer. Hon förstår nog inte ens att det är en häst, och när dem rör sig eller något annat farligt blir hon paralyserad, och sen skräckslagen. Tillfället gavs idag i stallet att minska denna skräck då shettisen i stallet Flippan skulle ridas av min ridskoleelev. Passade på att följa med på en längre skritt tur för att bota denna rädsla hos mig häst. Skilla skötte sig bra och förhoppningsvis är hon mindre skräckslagen nästa gång vi passerar "köttbullen på åkern".

Hennes "vätskefyllda ben" som jag drastiskt nämnde igår såg bättre ut idag och ännu bättre efter ridturen. Kylde med gel och hoppas att det bara är en kombo på skoningen och värmen som hästarna måste uthärda.

Imorgon blir det hoppträning för Pernilla och jag hoppas vädret tillåter utomhusträning. Skilla lär vara överladdad och mer i luften än på backen, men det ger mig ett lugn på söndagen på tävlingsplats. Blir spännande att se vad Pernilla tycker om mitt storhästköp och om hon ger lovord eller orosmoln inför vår framtid.

- Är nervös inför helgens tävling, imorgon blir det även schampoonering och fix inför helgen. Tror jag åker två svängar till stallet, först för träningen och senare på kvällen för knoppning och annat tävlingsfix. Undrar om hon ska få sova inne, OM någon annan häst kan offra sig och sällskapa henne det vill säga.

Utan förstånd

Datum ~ 2010-06-10 | Tid ~ 23:48:44
Kommentarer (2) | Allmänt
Åkte ut till stallet efter en lång färd till och från Luleå. Hittade tyvärr ingen hästsportbutik på vägen och har därför inte inhandlat någonting nytt. Skulle vara roligt med ett nytt träns, en ny sadel och något snyggt schabrak eller liknande. Shopping brukar göra gott för själen.

Red ut tillsammans med Johanna och Emelie, mot sjön för att bada hästarna. Har aldrig varit med om någonting liknanade. Ridturen till sjön var långt ifrån trevlig eller avkopplande. Skilla var någon helt annan stans, hennes vätskefyllda ben oroade mig och fokus var totalt bortblåst.

Väl vi sjön fattade hon inte alls vad hon skulle göra vilket resulterade i att hon la sig ner. Med mig på, tack för den hästen!! Efter att jag hoppat av, sadlade av och stod i vattnet till knäna kunde jag lära henne att stå kvar. Tog en kvist och petade henne på bogen varje gång hon försökte lägga sig ner. Till slut förstod hon tanken med det hela, leka och plaska utan att ligga ner. Nästa gång kanske det går bra uppsuttet också.

Motivationen är bortblåst, skulle behöva lite boost och framgång snarast då jag trampar på samma ställe.
- Hoppar förmodligen på lördag om jag har tur. Gårdagens hoppträning blev inställd pga sjukdom. Red dressyr på anläggningen och tränade programdelar. Duktig häst men konstig efter omvinklingen.

Äntligen

Datum ~ 2010-06-09 | Tid ~ 23:18:34
Kommentarer (3) | Allmänt
Nu är bilderna äntligen klara och publicerade på hemsidan!
Surf 4-6
Hoppas att ni stod ut att vänta så länge och att bilderna lever upp till era förväntningar. Som det står på alla bilder är det copyright och får därför inte användas utan tillåtelse.

Vill du förstora och få bilden i orginal kvalité eller bara låna bilderna kontakta mig via mail.

Jobbar för pluspoäng

Datum ~ 2010-06-09 | Tid ~ 00:07:16
Kommentarer (0) | Allmänt
Nu är Skilla nyskodd och nya hovslagaren korrigerade vinklar och annat för att få ut så bra resultat som möjligt framöver. Förhoppningsvis kommer han tillbaka i fortsättningen och någon typ av kontinutet kan finnas i samma hovslagare med samma mål. Skilla skötte sig OK men måste nog jobba på pluspoäng till nästa gång för att ligga +/- 0 i slutändan.

Red ut en sväng i skogen innan skoningen. Sparade lite på hennes nästan avnötta sko och jobbade lite med dressyren efter tre dagars vila. Skilla kändes spänd och lite nervig till en början men slappnade av fint efter lite jobb på volten och hemåt var hon riktigt trevlig. Kanske ska vi våga oss ut och tävla dressyr i början på juli.

Jobbar vidare med bilderna för publicering så fort möjligheten ges. Till skillnad från många andra som gör alla bilder samtidigt sitter jag med en bild i taget. Över 200 bilder tar sin tid och tyvärr är det en bristvara för tillfället.

Imorgon blir det hoppträning efter jobbet för Pernilla Lundsten. Spännande med ny hopptränare och nya träningskamrater.

Redigering som drar ut på tiden

Datum ~ 2010-06-08 | Tid ~ 01:44:28
Kommentarer (2) | Allmänt
Dags att avsluta dagen och fotoredigeringen för ikväll. Har hunnit redigera ca 1/20 av alla bilder. Det går långsamt och måste göras foto för foto vilket drar ut på tiden. Lovar att uppdatera så fort möjlighet ges, sitter och fixar all ledig tid som finns.

Här är ett smakprov på en av många bilder som togs under helgen.

Lyckad tömkörning

Datum ~ 2010-06-07 | Tid ~ 22:33:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Sitter med bilderna från helgens tävlingar. Fotografering under tre dagar medför väldigt många bilder att gå igenom, redigera och lägga upp på hemsidan. Håll er till tåls, jobbar så fort jag kan!
- Den som väntar på något gott, väntar aldrigf för länge

Motionerade Skilla idag efter tre dagars vila. Inför tömkörningen i stallet funderade jag om någon bytt ut min häst, sjövild och mer vild än tam till en början. Tur att passet skulle tvinga henne att fokusera och komma tillbaka till verkligheten.

Tömkörningen gick förvånansvärt bra den här gången. Tänkte mycket på hur Emma gjorde sist, försökte efterlikna det så gott jag kunde och Skilla var med på noterna från början. Hon gick innåtställd eller rak istället för hennes tidigare val att ställa utåt. Att tippa diagonalt innåt var heller ingenting hon provade idag. I vänstervarvet var hon riktigt trevlig, hittade ett jämt stöd i tömmarna och kunde jobba henne ordentligt. I högervarvet fick jag inte riktigt samma kontakt men hoppas att jag uträttade någonting vettigt åtminstone. Försökte komma ifrån de böjda spåren och jobbade henne rakt fram under delar av passet, hon fick även prova att skritta bommar.

Nöjd med passet, långt ifrån samma kvalité som när Emma tömkör, men kanske en bra början åtminstone.
Skilla hade en väldigt sne och vriden sko när jag kom till stallet vilket oroade mig mycket. Det är två veckor kvar till den tilltänkta skoningen. Som ni vet sedan tidigare står jag utan hovslagare och har därför tänkt börja jaga en sådan i god tid. Den sneda skon gjorde mig stresad, de små sprickorna i hovarna gjorde inte saken bättre. Drog en chansning och ringde en hovslagare som skor i stallet. Hör och häpna, imorgon 13.00 får Skilla nya skor (check!)

- Laddar inför helgens tävling och hoppas att hoppträningen för Pernilla Lundsten som sker på onsdag får oss fokuserade inför helgen.

Åsenmästerskapen i bild

Datum ~ 2010-06-07 | Tid ~ 14:30:15
Kommentarer (0) | Allmänt

Tredagarstävling avslutad

Datum ~ 2010-06-06 | Tid ~ 20:17:27
Kommentarer (3) | Allmänt
Sitter och laddar upp bilderna från helgens tredagartävling. Många bilder att gå igenom, ska försöka rensa och lägga ut dem under kvällen. Håll ögonen öppna så kommer dem snarast möjligt.

Mycket fina ponnysar och massor med kroppsvärk efter avfallningen och tunga hinderstöds transporter. Känner att min insats under helgen varit väldigt ädel och stor.

- Ponnycoach nästa?

Hektisk helg

Datum ~ 2010-06-05 | Tid ~ 18:50:33
Kommentarer (6) | Allmänt
Dag två avklarad på anläggningens ponnytävlingar. Har fotograferat båda dagarna det ekipage jag hunnit med. Hjälpt en del elever och nära på framridning och agerat coach. Goda resultat och nöjda ryttare av de flesta, de andra skötte sig bra men hade oturen med bråkiga ponnysar eller andra misstag. Gjorde även en insats och försökt tävla b-ponny avd B. Tyvärr med en dåligt reslutat och tanken om uppfostring inte riktigt fyllde sin funktion.

Satt länge i hagen med Skilla igår och gosade bara, kliade och kliade. Tiden i hagen verkade uppskattas mycket och jag möttes av en väldigt sällskaplig häst idag när jag var i stallet.

- Längtar inför nästa helgs tävling och hoppas där på goda resultat, ska försöka hoppa något i veckan om det går klaffa med Emma eller anläggningens sommartränare under onsdagen. Skilla ska longeras eller tömköras på måndagen för att sedan gå som vanligt resterande vecka.

Uppdaterar med bilder och detaljer så fort möjlighet ges, helgen är minst sagt hektisk!

Framsteg belönas med vila

Datum ~ 2010-06-04 | Tid ~ 00:33:24
Kommentarer (2) | Allmänt
Red ut med trevligt sällskap av Emelie x2, OP och Bavaria, enda som saknades var Johanna och Chan som fick stå över denna gång. Nästa gång räknar jag på full styrka i det mycket varierande vädret. Jobbade hästarna i alla gångarter, fortsatte med min sits och inverkan. Jobbade lite förvänd galopp och samling korta sträckor för att stärka henne mer och sitta mer i fattningarna. Sista var kanon och jag blev glad över förbättringarna som skett i slutet. Därför ska min häst få vila nu i tre dagar som belöning! Lite vila och smälta alla intryck som skett i slutet, därefter blir det att köra igång inför nästa helgs tävling, och några veckor frammåt med träningar och tävlingar. Mitten av sommaren blir det en kortare vila innan resterande tävlingsäsong ska avklaras.

Ibland är det tur man har bra människor runt i kring, att prata av sig med och som kan dela ens tankar och åsikter! Tack brudar som lyfte upp min dag.

Kvällen spenderades på anläggningen med ett fåtal tappra människor som  byggde inför helgens tävlingar på anläggningen. Tror ponnysarna kommer ha en trevlig upplevelse och att arrangemanget flyter på som planerat. Ska försöka hålla mig på plats under någon / några av dagarna och peppa samt fotografera ekipagen.

- Uppdaterar med bilder så fort något är fotograferat.

Strömsholmstävlingarna

Datum ~ 2010-06-04 | Tid ~ 00:00:02
Kommentarer (0) | Allmänt

Som det flesta vet är det dags för årest tävlingar på Strömsholm. Möjligheten att åka ner fanns tyvärr inte vilket känns väldigt bittert. Hade varit väldigt passande att åka bort, se riktigt fina hästar och omges av hästmänniskor och en otrolig upplevelse.

På strömsholmtävlingarna kan vi se eliten i hoppning, dressyr och fälttävlan göra upp. För er som har möjlighet att vara på plats håll ögonen öppna på följande ryttare.

Hoppning:
Royne Zetterman, Niklas Arvidsson, Lotta Schultz, Helena Persson och Linda Heed

Dressyr: Pether Markne, Mattias Jansson, Jan Brink, Lotta Pettersson-RS, Ingrid Jerlin-RS, Pia Fälth och Ulla Håkansson

Fälttävlan: Johan Lundin, Christoffer Forsberg, Anna Hassö, Maria Bredberg och Katrin Norling

Håll tummarna för Umeå ekipagen som tävlar i lag SM (URF)

Bra start på veckan

Datum ~ 2010-06-02 | Tid ~ 12:02:39
Kommentarer (4) | Allmänt
Under måndagen blev jag glatt överraskad av Emma som jag tidigare nämnt skulle hjälpa mig med tömkörningen med Skilla. Vi har tidigare inte hittat någon lämplig tid och därför har tömkörningen legat lite på is. Har försökt flertalet gånger själv, men har  inte riktigt lyckats så väl som jag önskat.

Emma kände igenom Skilla för att lägga träningen på lagom nivå och därefter lösa problemen som fanns. Hon förstod absolut mina problem med att jobba henne korrekt och hitta en bra balans. Efter att ha provat inspänning på olika sätt beslöt hon sig för fri ytter, och inspänd direktkontakt inner för att hitta bästa balansen. Tidigare gick Skilla antingen utåtställd eller tippade innåt utan någon större kontakt.

I slutet av passet gick Skilla riktigt bra och började förstå Emmas signaler och kommandon. Slappade av trevligt och hittade en god form med hela kroppen i balans. Jag tog över ett tag och mitt största problem dök upp omgående. Hon pressar mig inåt och låter mig inte komma i position att inverka. Fick tips och lyckades få ut henne på en större volt med en bättre kontakt. Det är långt ifrån perfekt, men vi har kanske en börja och jag hoppas det finns mer tid att träna vidare längre fram.Under gårdagen red jag ut i det fina vädret. Tyvärr utan sällskap då  jag inte tajmat med någon i stallet. Fokuserade på min ridning, hitta balansen och trampet i stigbyglarna och lite intervallträning. Skilla skötte sig fint och var pigg och fin i formen. En ärligare bjudning och ett bättre och jämnare stöd i bettet har kommit det sista veckorna. Riktigt roligt när hon är arbetsvillig och trevlig i olika situationer.

Vidare mot anläggningen för att hålla kvällens lektioner. Tre lektioner på uteridbanan i det fina vädret och den sista spenderades i skogen tillsammans med eleverna. Vilka trevliga ponnysar vi har!

- Fick rycka in som tränare sent om sido innan jag begav mig hem pga. sjukdom. Två tränande ekipage som laddar inför helgens hopptävlingar. Tog övningen som redan var uppställd och gav det bästa jag kunde utan förberedelse. Hoppas att jag fiick igenom min tanke och att dem har en god känsla inför helgens tävlingar som säkert kommer gå kanon! Ska göra mitt bästa för att hålla mig på plats under helgen trots få timmars sömn.