Dressyrträning Pia Lundmark

Datum ~ 2010-10-31 | Tid ~ 11:53:54
Kommentarer (0) | Allmänt
Under gårdagen red Rebecka Skilla för Pia Lundmark för första gången.
Träningen hade gått bra och Pia hade tyckt om Skilla och hennes gångarter, Rebecka var väldigt nöjd över träningen. Hon fick samma tips som jag tidigare fått, håll koll på bogen och led i galoppen för att behålla balansen och formen.

Känns otroligt roligt att det fick gå så bra för dem!
Skilla ska längre fram på visa upp sig på tävlingsbanorna ordentligt i dressyren också. Vi jobbar med styrkan och att bygga massor av muskler till nästa säsong så kanske vi är redo att börja glänsa lite smått.

Att träningen gick så bra känns verkligen otroligt roligt! Möjligen finns träningen på film, denna faktor ska jag definitivt kolla upp för att eventuellt dela med er om det är OK för det inblandade.

Idag blir en lugn dag för Skilla, åker ut till stallet efter jobbet och går på en promenad i kvällskylan. Nu när backen har fryst är motionsmöjligheterna väldigt begränsade.

Imorgon blir det till att jaga veterinär för vaccination och raspning för hästarna i stallet.

Tom anläggning

Datum ~ 2010-10-30 | Tid ~ 00:49:14
Kommentarer (2) | Allmänt
Åkte ut till stallet efter jobbet för att möta upp Johanna för en sen uteritt. Efter mycket trams och massvis av prat så tog vi oss iväg och beslöt oss för att rida till anläggningen och rida igenom hästarna. Backen är stenhård och så mycket mer än skritt och pyttelite trav känns inte alls roligt eller som ett alternativ.

Väl framme på anläggningen så möttes vi av ett tomt ridhus och massor av plats. Perfekt! Jobbade igenom Skilla inför morgondagens dressyr. Lät henne rulla i båda varven och satt lite vikt på galoppen, formen och fattningarna med blandade resultat. Slutade med en riktigt trevlig galopp och några trevliga avbrott.

Hoppas på att den värsta överskottsenergin är bortrastad och att hon sköter sig med Rebecka imorgon under dressyrträningen. Blir spännande att höra reaktioner och se film efter träningen.

Återkommer när träningen är genomförd och reflektionera samlade!

Lågsäsong

Datum ~ 2010-10-29 | Tid ~ 10:03:08
Kommentarer (2) | Allmänt
Lågsäsongen har börjat och därför har intensiteten på arbetet även trappats ner. Till nyår och december kommer Skilla få mer vila och ridas lite lättare under veckorna för att sedan trappa upp träningen när vi närmar oss tävlingssäsongen igen.

Under onsdagen red jag ut tillsammans med Emelie och Bavaria för att släppa lite på träningsvärken som kom efter hoppträningen och helgen. Red ut på graman för att underlätta jobbet och Skilla kändes trevlig. Blev mycket skrittjobb då vägarna var snorhala och Skilla endast är broddad i trakterna. Turen var avkopplande och Skilla kändes vädligt trevlig mot slutet när hon jobbade i en bra bärig form och behöll en god takt.

Under torsdagen fick Skilla vila inför helgens dressyrträning som Rebecka ska rida under morgondagen. Idag är tanken att åka ut till stallet och motionera odjuret så det inte blir för mycket tryck till morgondagen sparat.

Ennu en grimma är förstörd, tror att Salle och Skilla har en väldigt rolig lek som går ut på att slita sönder Skillas grimma. Gillas ej av matte, men vad ska man göra åt saken?

Under nästa vecka är equiterapeuten inbokad, ska göra ett försök att få tag i veterinär och beställa raspning också. Om inte annat skickar jag vidare denna uppgift till någon som inte är lika fullbokad och sönderstressad. Equiterapeuten är åtminstone bokad, och han är viktigast!

Höstens första hoppträning

Datum ~ 2010-10-27 | Tid ~ 09:50:52
Kommentarer (0) | Allmänt
Efter att instruerat fyra lektioner på ridskolan med blandade insatser och framgångar var det dags att hämta hästen och ladda om till hoppträning.

Skilla kändes spänd redan när jag ledde in henne i ridhuset vilket gör mig lite fundersam. En anläggning som hon ser mest av alla ridhus / anläggningar är mer stressande en ett ridhus som är fullt av människor / hinder och helt okänt. Red fram på en spänd häst men hittade ett OK lugn emellanåt och jobbade mig vidare mot det under hela uppvärminingen.

Träningen började med en bomseire på ena långsidan med tre bommar där hästarna skulle länga ut, samla ihop över tre kortare bommar för att sedan läga ut över det tre sista. Hittade ett OK flyt ut och in, men hittade ingen riktig kontkat och något gensvar över det korta tyglarna. Skilla blev lite stressad och spände till över bommarna där traven skulle vara samlad och kort. Mot slutet av denna övning slappnade hon av och kändes trevlig. Jag kom till en bättre ridning och slappnade av i axlarna och bröstryggen.

Därefter hoppade vi en ett mindre räcke på långsidan, la en volt för att komma på samma hinder igen, räta ut på en linje, hoppa en grind, volt och avsluta med grinden igen. Övningen gick ut på att runda hästarna runt innerskänkel men vara nogrann med att hästarna hoppade räcket / grinden rakt.

Skilla var väldigt spänd i högervarvet och kändes lite stel efter helgens tävlande. Vi jobbade vidare  och spänningarna spände av efter några språng i kroppen. Hon var väldigt taggad och början av denna övning gick ut på att få henne lung och vänta kvar. Min ridning var bristande till en början när Skilla blev spänd tappade jag fokus och blev passiv.

När övningen var riden i båda varv plockades volterna bort och vi jobbade med rytmen och flytet på linjen. 20m 5galoppsprång något tillbaka. Hittade rätt bra lugn in på linjen men fick plocka lite i mitten för att inte rida linjen på 4galoppsprång. Skilla lyssnade bra och vi fick några missförstånd men överlag var hon väldigt trevlig.

Sammanfattningsvis var detta en bra första hoppträning. Även om känslan inte var wow och vi var hundra synkade hela träningen så gav träningen mycket. Stärkande och mycket gymnastik för Skilla vilket passade perfekt efter helgens tävlingar. Stora skillnaden sen förra säsongen var att Skilla har börjat hitta en rund språngkurva och skjuter inte lika mycket över vilket är väldigt positivt. Många trevliga språng under träningen, så nu bygger vi vidare och stärker!

Dagens ridpass blir endast lätt jogg i skogen, vila under torsdagen och lätt jogg fredag. Denna vecka är det lågintensiv träning de dagar Skilla inte går träning för att under nästa vecka få en mindre vila.

Promenad och andra sysslor

Datum ~ 2010-10-25 | Tid ~ 21:19:19
Kommentarer (2) | Allmänt
Som planerat åkte jag ut till stallet på lunchen och började med stallsysslorna. Efter att maten och boxen var fixat kände jag mig lite händig och spikade jag upp en liten korg i skåpet för benskydd och relfexer. Mycket fyndigt och till slut blev det väldigt bra och praktiskt. Städade lite i skåpet och började plocka ur tävlingsskåpet som jag hade med under helgen. Har även tagit bort all tävlingsutrustning ur stallet nu för att ta med hem och tvätta / smörja upp och hålla torrt och lagomt varmt till nästa säsong när det är dags igen.

Tog med Skilla på min powerwalk som blev ca 20minuter effektiv promenad. Skilla var nöjd att få se någonting annat och traskade i gladan takt på brevid min sida. På hemvägen såg hon något läskigt och visade skolor ovan mark innan hon lugnade sig och skötte sig väl vid min sida.

Planerna på att fotografera blev omöjliga då kameran låg kvar hemma när jag väl var i stallet. Försöker mig på att fotografera någon dag senare i veckan om tid och möjlighet ges.

Sitter och väljer mellan två olika klippmaskiner, ska inhandla en snarast och klippa Skilla är tanken. Väljer mellan en Equi-Clip och en Cutli. Någon som provat / hanterat någon av maskinerna och kan göra ett uttalande?

Återhämtning

Datum ~ 2010-10-25 | Tid ~ 09:53:37
Kommentarer (0) | Allmänt
Åker ut till stallet på lunchen för att pyssla om Skilla. Tänkte ta en lång promenad för att släppa på alla spänningar som sitter kvar från helgen. Känner själv hur öm kroppen är och hur musklerna skriker efter vila, vilket lär vara samma för henne.

Försöker få med mig kameran så kanske jag hinner fotografera lite också. (bilder kommer förr eller senare, på ett eller annat sätt) blir väl något av en bildbomb när allt fungerar.

Ska ta kontakt med fotografen som fotograferade oss den här tiden för ett år sedan så ni får se lite bilder. Mycket har hänt på ett år och mycket kommer hända det kommande året. Kollade precis på bilderna som togs i samband med när Skilla kom till Umeå, vilken liten plutt hon var!

Kommer ett lite längre inlägg ikväll förhoppningsvis om året som har gått, förändringar och framsteg sen hon flyttat hit. Ska sätta mig ner och skriva ett brev till förmedlaren och Skillas gamla ägare är tanken också.

Återkommer mot kvällen.

Bättre sent än aldrig

Datum ~ 2010-10-24 | Tid ~ 17:43:56
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer bilderna från Skellefteås utomhustävling i Augusti.

Skellefteå RK

Datum ~ 2010-10-24 | Tid ~ 17:26:37
Kommentarer (2) | Allmänt
Efter en lång helg på Skellefteå RK är Skilla tillbaka på Åsen och jag tillbaka i hemmets lugna ro.

Åkte norrut redan på fredagkväll för att installera oss och låta hästarna vila ut inför helgens tävlingar. Fick ovärderlig hjälp av Hanna som skjutsade min häst båda vägarna, ställde upp med expertishjälp och fanns som mentalt stöd. Emelie som agerade hästskötare och allt i allo. Utan er och det trevliga sällskapet av Emma, Nelly och Tova hade denna helg varit omöjlig och tråkig.

Började lördagen med att rida 1m som första klass under helgens tävlingar. Startfältet var rätt tunnt vilket gjorde att framridning och avd A gick undan till vår tur att starta. På grund av snön och isen som hunnit lägga sig i Skellefteå red jag endast fram i ridhuset. Någon längre promenad innan start vågade jag mig inte på då Skilla var obroddad.

Framridningen kändes Skilla väldigt trevlig och fokuserad. Tyvärr var framridningen lite stökig med mycket unghästar så den blev lite oroligt men Skilla skötte sig OK. Fick några trevliga språng men underlaget sög lite väl mycket kraft. Nervositeten var näst intill olidlig men jag tog mig till ryttargången och därefter in på framhoppningen efter många om och men.

Väl inne på banan kändes Skilla fin och hinder 1,2 var väldigt trevligt språng, bra ridning och en bra känsla tillsammans. Hinder nummer 3 kändes hon något tillbaka men rättade sig snabbt men lyckades olyckligtvis få med sig en bakbom med bakbenen. Efter denna olycka följde en rad med bocksprång och detta slutade med att sadeln åkte fram på bogbladen och jag fick mig en flygtur ner i backen. Skilla stod snällt och väntade när hemskheterna och dunsarna fråns sadeln upphört. Arg och frustrerad över mig avramling lämnade jag manegen med huvudvärk och frustration som sprutade ut genom öronen.

Illamåendet hade ingen topp utan var ihärdig under dagen men aldrig riktigt smärtsam eller oroande. Tog det lugnt resterande tid av tävlingsdagen. Tog hand om Skilla och tittade på klubbkompisarna som tävlade senare under dagen.

Åkte ut och promenerade hästarna under kvällen för att låta dem se något annat och röra på sig lite utan ryttare.Nervositeten för dagens tävlingar var väldigt hög redan när jag vaknade på morgonene. Skötte om Skilla och gick banan (1-7) för att sedan ha god tid till framridning och framhoppning. Emma och Hanna dök upp en stund innan första start och Hanna hjälpte mig även denna dag att hoppa fram.

Känslan för dagen var bättre än igår, Skilla kändes lite mer fokuserad på mig och lite snärtigare än under gårdagen. Kom till en bättre ridning trots att gårdagens ridning var bra kändes dagens något bättre. Skilla hoppade mer avspänt och rundade av bättre i sprången på framhoppningen.

Väl på banan var Skilla som en dröm. Otroligt trevlig och precis som jag älskar henne. Framme och lättreglerad, ett gott sug framåt men väldigt med och laddad inför uppgifterna som dök upp. Klassen avslutades med 4fel på hinder (ett pet) och 8 för korsande av egen ridväg samt 4 tidsfel. - Förklaringen till detta var ett stort ryttarfel. Jag hade som tidigare nämnt endast gått banan för 7hinder i grunden. När vi hoppat "sista" hindret insåg jag att det återstod ett hinder och fick rida runt / korsa min egen väg för att hoppa sista hindret.

Efter denna helg med massvis av goda ord förfrågningar och annat kan jag inte mer än säga - min häst är inte till salu trots en trevlig och oväntad förfrågan. Möjligheten jag har att ha denna häst kommer jag aldrig någonsin släppa lätthänt. Att hitta en häst som passar mig perfekt är inget man gör lättvindligt, därför tänker jag hålla hårt i henne!

Fotograferade lite under helgen, återstår att se om något är möjligt att använda - publiceras om det är OK kvalité. Jobbar med bilderna från utomhustävlingen i Skellefteå och hoppas på att dessa finns tillgängliga snart. (länkar detta under kvällen förhoppningsvis).

Tack för denna underbara säsong och nu laddar vi om inför nästa, uppbyggnad och massor med timmar i sadel ska ge oss massvis med fördelar till nästa säsong!

Börjat bocka av den långa packningslistan

Datum ~ 2010-10-21 | Tid ~ 22:31:03
Kommentarer (1) | Allmänt
Har börjat med packningslistan inför morgondagens färd till Skellefteå. Tävlingskläder och liknande är packde och på plats. Till morgondagen blir det transporten och tävlingsskåpet som ska packas och göras i ordning. Känner mig redan nervös men väldigt laddad inför helgen.

Har tyvärr inte lyckats få ut bilden på mina inköp från tisdagen och kan tyvärr inte publicera hur packningen ser ut heller. Den glada nyheten är att vi införskaffat en helt ny kamera att filma med på framtida tävlingar! Det ska vara lätt att ladda upp så framöver ska möjligheten att se träning och tävlingar öka markant!

Ser fram emot att hålla bloggen lite mer levande med film framöver, och brandväggen för bilder och annat måste lösas omgående!

Nervös men laddad inför helgen

Datum ~ 2010-10-21 | Tid ~ 10:18:55
Kommentarer (1) | Allmänt
Nervositeten börjar krypa sig på nu när det närmar sig att åka upp till Skellefteå RK och rida säsongens sista tävling. Har inte hunnit börja packa och känner att det finns massor av saker att göra innan det är dags att åka och finnas på plats i Skellefteå redan imorgon kväll.

Får med mig trevligt sällskap och Emelie som hjälp. På plats finns Emma, Hanna, Tova och Nelly som stöd och hjälp. Emma rider själv och under lördagen sluter klubbkamraten Nina upp.

Ser fram emot helgen och alla dess inslag men hoppas på att knäet har återgått till normalstorlek och rörelseförmåga tills dess. Idag vilar Skilla helt vilket är passande både för mig och henne. Imorgon blir det en lättare jogg innan det är dags att packa och åka.

Lugn uteritt

Datum ~ 2010-10-20 | Tid ~ 21:48:14
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut i regnet igår tillsammans med Emelie och OP samt Zimone med medryttaren Hanna. Trevligt trots det tråkiga vädret. Denna vecka kommer Skilla endast joggas hela veckan för att spara krafter inför helgen.

Även idag red jag ut tillsammans med Emelie och OP en snabbis innan det var dags att åka tillbaka till jobbet för pass nummer två. Jobbade endast med handställningen och att hålla tyglarna lika under hela ridturen för att underlätta inför helgens tävlingar. Skilla tyckte turen var tråkig och lite långsam och spexade till det på hemvägen. Blev helt klart spännande då OP hakade på och Emelie red barbacka. Turen var på Emelies sida och hon fick sitta kvar trots OP's försök till att busa.

Imorgon får Skilla vila om tiden inte räcker till att släppa henne en stund i ridhuset på eftermiddagen.

Gårdagens shopping tillsammans med mamma blev betydligt större än planerat, jobbar med att få in bilderna men har tyvärr problem med brandväggen. Uppdaterar kring detta så fort jag lyckats ungå brandväggen.

Hämtade ett tävlingsskåp som jag så lyckligtvis fått låna av Rebecka inför helgens tävlingar. Praktiskt och ovärderligt inför ett meeting.! Tusen tusen tack. Blir att införskaffa ett eget tävlingsskåp inför nästa säsong.

Grå och tråkig tisdag

Datum ~ 2010-10-19 | Tid ~ 12:22:38
Kommentarer (2) | Allmänt
Tråkigt väder men perfekt för en dag med massor av hästsysslor!

Åker in till staden för att kolla om utrustning och eventuellt en del inköp både på ryttarfronten och hästfronten. Det känns som att det börjar bli dags att skämma bort Skilla och mig själv något. Täcket från förra veckan räknas bara till nödvändigheter och inte till några måsten!

Får dessutom med mig trevligt sällskap av min mamma vilket alltid leder till något bra. Åker till stallet när vi varit runt på hästsportbutikerna i stan. Tänkte ta mig för att smörja upp all utrustning en extra gång innan tävlingen så allt är i gott skick. Kanske passa på att åka förbi Ögrens stall och låna Rebeckas tävlingsskåp inför helgen!

Uppdaterar när jag har varit i stallet och är klar med alla sysslor och kan presentera eventuella inköp!

Säljes

Datum ~ 2010-10-18 | Tid ~ 23:57:57
Kommentarer (0) | Allmänt
Säljer mina Mountain Horse säkerhetsstigbyglar då jag köpt ett par nya och dessa ej kommer till användning. Gott skick och sparsamt använda. Nypris 1199:- mitt pris 500:-


Frank Baines Capriolé svart, 17" MW i bom. Säljes via sadelmagasinet till förmånligt pris. (Nypris 18 000:-) Sadelmagasinets pris 5000:- här

Globus Clic brun, 17,5" normal 30 bom. Säljes via sadelmagasniet till förmångligt pris. (Nypris 10 000:-)
Sadelmagasinets pris 5 500:- här


Vid intresse kontakta mig via mail hoppbloggen@live.se

Barbackatur i blåsten

Datum ~ 2010-10-18 | Tid ~ 20:51:11
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet på lunchen för att göra stallsysslorna och promenera med Skilla. Kände mig lite lat och övervägde att låta henne stå helt men kände på min egen stela kropp och insåg att hon säkerligen ville röra på sin stela kropp också. Promenad var min plan men efter gårdagens flygfärd kändes det bättre att spara lite på knäet. Plockade på mig massvis med kläder för blåsten satt på ett hackamore och hoppade upp barbacka. Väldigt bekvämt men kanske inte riktigt genomtänkt. Så länge vi skrittade på långa tyglar var Skilla nöjd och obrydd om hackamoret. (Endast provat en gång tidigare). När det var dags att korta upp tyglarna och krävade något insåg jag att det var en dum idé att sitta barbacka. Hoppande och skuttande är inte riktigt bästa vän med balansen. Höll därför allt på en väldigt låg nivå och jobbade med acceptansen av trycket på nosen.

Skrittade ut ca 30minuter för att sedan återvända till stallet. Skilla kändes mjuk och trevlig och nöjd att få röra på sig efter två dagar med tävling i kroppen. Invänjningen på hackamore forsätter senare och då med sadel för balansen och säkerhetens skull!

Laddar inför helgens färd till Skellefteå, en hel helg med trevlig sällskap och massa fina hästar!

Andra tävlingsdagen avklarad

Datum ~ 2010-10-17 | Tid ~ 22:00:32
Kommentarer (0) | Allmänt
Då var andra dagen på denna helg avklarad.

Åkte ut till stallet i god tid för att fixa eventuellt sönderkliade knoppar och snygga till Skilla inför dagens tävling. Befann mig på Umeå RF redan 07.20 för att hinna gå banan i god tid innan första start 08.00.

Banan var tekniskt mycket svårare än gårdagen, mycket böjda spår och möjligheterna till anridning till flertalet hinder var begränsade eller endast en valmöjlighet möjlig. Efter att ha gått banan kände jag mig lugn och motiverad för att rida en bättre runda än gårdagen ryttarmässigt.

Började rida fram när prisutdelningen började för avd A då jag starade sist bland unghästarna. Mer plats att rida fram på gav mig möjligheten att känna igenom henne mer och hitta henne något tydligare än under gårdagens framridning. På framhoppningen var det vettigare människor än under gårdagen och folket droppade av allt eftersom vilket gav oss bra med utrymme att rida fram. Känner så här i efterhand att jag nog tog några språng i onödan som vi kunde sparat på. Redan här kände Skilla mer fokuserad än gårdagen men även något lugnare och det krävde lite mer ridning.

Trevliga språng på framridningen med OK känsla, inte samma som gårdagen men helt okej och lagom för dagens uppgift. Väl inne på banan hoppade vi hinder nummer ett och två med bra flyt och ett lugnt och trevligt tempo. Vägen mot trean blev trots få möjligheter bra och anridningen densamma. Jag var fast besluten på att rida på två stora fram till räcket, Skilla mindre beslutsam tog ett stort och la in två små. Vilket fick mig i obalans och jag bjöd publiken på en flygtur!

Skilla förstod inte alls varför matte inte höll sig kvar i sadeln när hon varit så duktig och hoppat trots några bommar ner. Besviken och lite mörbultad fick vi lämna tävlingsbanan. Surt när hon hoppade så trevligt innan, men så kan det gå när man har en välhoppande häst och ibland bristande balans.

Sammanfattningsvis är jag nöjd med helgens debut och känner mig otroligt motiverad och laddad inför nästa helg. Inte alls orolig för höjden, möjligen orken, underlaget och storleken på banan, resterande kommer gå som en dans! Känns skönt att ha debuterat med goda erfarenheter från gårdagen innan säsongens slut. Nu satsar vi på bra ridning och lite mer ork till nästa helg!

Första tävlingsdagen avklarad

Datum ~ 2010-10-16 | Tid ~ 23:40:36
Kommentarer (3) | Allmänt
Då var tävlingsdag ett avklarad!

Som jag tidigare skrev  i bloggen var nervositeten nästintill outhärdlig. Gick runt som ett spöke på Umeå RF tills det var dags att börja rida. Väl i sadeln infann sig lugnet. Inte alla hästar som inbringar det lugn som Skilla gör, trots att hon är väldigt känslig på allt runt om.

Redan på framridningen kändes hon bra och väldigt med på noterna. Trots allt för många hästar som hade mer eller mindre ingen koll skötte hon sig relativt bra. Hon protesterade lite fint när hon tyckte att någon blev för närgången eller trängde henne på plats. Som ryttare förstår jag henne mer än väl och fortsatte rida fram på den plats som fanns tillgänglig. (8hästar på framridningen) 8hästar på framhoppningen som var något större. Tyvärr hamnade jag med ett gäng som var ofokuserade och hade mindre bra koll på båda platserna, några rutinerade som höll sig på rätt plats vid rätt tillfälle fanns det också.

Fick ovärderlig hjälp av Hanna Heikkinen på framridningen som trots kaoset gav oss goda råd och tips inför starten. Skilla kändes OK på framridningen, störd av allt runt om men kändes fin mot hinder och löste situationen väl.

Väl inne på banan var hon fokuserad och med mig redan från början. Trevlig och fokuserad för att vara första inhomhus, hittade en OK kontakt där jag kunde rida runt och kika lite. När startsignalen var given så var det dags.
- Debut 1m, första innomhus och första kombinationen på tävlingshöjd.

Hela banan flöt på hyffsat bra, medel god ridning och OK språng med tanke på förutsättningarna. 2 pet fick vi med oss pga dålig ridning eller otydliga beslut. Skilla kändes dock väldig ärlig och bjöd trevligt på alla hinder. Hittade en OK känsla och behöll lugnet genom hela banan. Mycket nöjd med dagens tävling och insats från hästen!

Nu blir det några timmars sömn för att ladda om inför morgondagen. Nu vet jag att det inte är omöjligt och kan förhoppningsvis hitta lite bättre ridning emellan och jobba lite mer med min ridning. Dagens insats var helt klart godkänd och jag var nöjd, känns hon OK imorgon så kommer jag sätta lite mer tryck i henne och komma till lite bättre språng. Allt beror på dagsformen!

Väckarklockan är ställd på 05.20 så det är hög tid för att krypa i säng!

Tack för alla lyckoönskningar och tack för alla som hjälpt mig under dagen! (Mamma, Hanna och Rebecka och Emelie)!

Nervositet

Datum ~ 2010-10-16 | Tid ~ 11:27:47
Kommentarer (1) | Allmänt
Försöker fördriva tiden som är kvar innan det börjar bli dags att packa ihop sakerna hemifrån och röra mig mot stallet. Är fruktansvärt nervös och vet inte alls vart jag ska ta vägen. För er som precis droppat in på min blogg kan jag sammanfatta vad dagen ska innebära.

Jag och Skilla åker till Umeå RF för att debutera 1m för första gången någonsin, samt första inomhustävlingen för Skilla och mig tillsammans. Är väldigt nervös och vet inte hur jag ska hålla nerverna i styr.

Planerar att vara på Umeå RF 15.00 för att hinna gå banan i lugn och ro innan första start som beräknas vvara 15.30. Beräkningen jag gjorde under gårdagen har förkortats lite, det är två strykna ekipage i avd A vilket innebär att det endast startar 36st innan avd B börjar.

Har planerat på att sitta till häst när det är 15 ekipage kvar för att hinna rida fram ordentligt utan att Skilla ska bli trött. Eventuellt något kortare om det är planerat en prisutdelning mellan avd A och avd B.

Håll tummarna att vi överlever och gör vårt bästa!

Hård mark och nervositet inför morgondagen

Datum ~ 2010-10-15 | Tid ~ 22:32:00
Kommentarer (1) | Allmänt
Åkte ut till stallet på lunchen för att rida mitt monster och jogga av henne inför morgondagens tävling. Backen har blivit hårdare och trots att tjälen inte infinner sig fullt ut är det stenhårt. Den här perioden varje år är den absolut värsta, ingen snö och ingen svikt.

Red ut med lite luddiga planer för ridturen, att lossa båda sidorna och rasta monstret lite var det enda väsentliga. Jobbade igenom Skilla ordentligt i skritten, såg till att hon lyssande både på böjda spår och undan för skänkeln samt hitta rakriktningen. Hon lyssnade bra och kändes relativt arbetsvillig. Travade kortare sträckor och beslöt mig för att rida ner till anläggningen och släppa på energin inom fyra väggar och på ett betydligt bättre underlag -ridhuset.

Väl nere på anläggningen kändes Skilla trevlig i skritten och traven. Första galoppen var lite seg, därefter blev det massor av hopp skutt och bus innan hon lugnade sig något. Fick igenom båda galopperna och hittade en OK ridning därefter gav jag mig och begav mig hemåt. Vill spara på krafterna inför helgen men vara säker på att hon är mjuk i kroppen.

Har känt mig lugn hela dagen men nu börjar nervositeten krypa sig på. Åker ut till stallet tidigt imorgon för att fixa med stallsysslorna och förbereda inför tävlingen. Får med mig Rebecka som stöd och hästskötare vilket känns lugnande.

Kan tyvärr inte mobilblogga under morgondagen så ni får hålla er till tåls tills tävlingen är avklarad med hur allting går mest troligt. Möjligt att jag slänger in ett inlägg innan jag beger mig till stallet!

Nervositeten är på topp. För er som är intresserade av att komma förbi Umeå RF så börjar klassen 15.30 och jag rider som nr 8 i avd B (38) starter i avd A. Beräknad startid ca 16.30-16.45

Trim inför helgen

Datum ~ 2010-10-14 | Tid ~ 22:59:46
Kommentarer (5) | Allmänt
Gårdagens ridpass blev intensivt och kort bara för att känna av inför helgens tävling. Skrittade fram Skilla på den lilla slingan för att sedan värma upp inför några språng. Hoppade på raka och böjda spår i båda varven för att hitta rätt läge att hålla om och sitta kvar, och när jag behövde inverka något mer. Tog ca 10 språng på "lilla" hindret och nöjde mig sedan. Skilla kändes okomplicerad och lätt att reglera samt väldigt positiv och därför blev passet kort och endast för att stämma av inför helgen.

Åkte ut till stallet efter jobbet idag då jag var ansvarig för kvällsfodringen. Skilla har fått ett nytt fodrat regntäcke då det börjar bli kyligt om dagarna. Vi hade faktiskt årets första snö (för kommande vintern) idag!!

Så ett nytt Shire täcke har jag införskaffat mig, stl 155 för att rymma ett mysigt stalltäcke under om det blir lite kyligare innan det är dags för vintertäcket. En lugn dag och Skilla fick vila, imorgon tänkte jag rida ut och jobba lös henne lite lätt i alla gångarter inför helgen.

Om någon har vägarna förbi Hippologum (Umeå RF) under lördagen eller söndagen är ni mer än uppskattade om ni fotograferar eller filmar!

Ändrade planer

Datum ~ 2010-10-12 | Tid ~ 21:21:04
Kommentarer (2) | Allmänt
Kände efter ordentligt idag inför det planerade ridpasset. Under gårdagen kände Skilla lite trött och mör i kroppen efter söndagens hoppträning. Kastade därför om lite i schemat och ställde in uteritten och dressyrpasset i skogen och jobbade henne under töm en kortare stund istället.

Är fortfarande väldigt amatörmässig på tömkörning och känner mig fram och provar för att se vad som ger bäst resultat. Jobbade henne korta stunder i alla gångarter, mycket skritt för att hitta stödet på yttertömmen. Hittade ett trevlig sug och en bra form både på rakt och böjt spår. En trevlig och avspänd trav och en lugn och avslappnad galopp under de korta intervallerna. Skilla showade lite och visade sina fina gångarter vilket fick mig att att le lite stolt. Hon har rätt mycket att erbjuda den där damen, gäller för mig att matcha rätt och plocka fram den i ridningen när styrkan finns.

Jobbade endast 20min och lät henne jogga av för att släppa på kvarvarande träningsvärk. Skilla var nöjd och kändes riktigt trevlig. Imorgon blir det att gymnastikhoppa lite på banan för att vila torsdag. Fredag blir ett lättare pass inför helgens tävlingar. - Väldigt nervös men samtidigt otroligt laddad!

Planering för veckan

Datum ~ 2010-10-12 | Tid ~ 00:40:51
Kommentarer (2) | Allmänt


Uteritt i mörkret

Datum ~ 2010-10-12 | Tid ~ 00:15:48
Kommentarer (5) | Allmänt
Nu känns det verkligen att hösten har kommit med besked. Kvällarna är bäcksvarta, marken har blivit hård och möjligheten att rida i skogen börjar minska. Mörkret kommer med besked och det minskar även möjligheterna med ridvägar och välval under ridturen.

Red ut tillsammans med Emelie och OP på en avspänd kvällstur. Jobbade igenom Skilla ordentligt i skritten medan vi ryttare pratade av oss ordentligt. Skilla var trevlig i både skritten och traven men kändes något trött. Lång och låg i formen passande efter gårdagens hoppträning.

Imorgon blir det att rida  ut under dagtid när det fortfarande är ljust, ska göra mitt bästa för att publicera veckans schema under kvällen eller morgondagen.

Motivation och längtan

Datum ~ 2010-10-10 | Tid ~ 23:54:30
Kommentarer (4) | Allmänt
Helgen har varit hektisk och tillgången till internet väldigt begränsad. Red med Anna på banan en stund under fredagen för att jobba med dressyren och inspänningen som Ann tipsade om. Skilla kändes OK men rätt spänd och hög i formen samt stressad över Salles flåsande. Jobbade med skritten mycket och hon lossnade trevligt i galoppen mot slutet. Traven var hon stadig och bjöd trevlig till fina övergångar och några trevliga ökningar också. Ett kort pass som kändes bra och nyttigt.

Lördagen hade jag en hästfri dag från stallet. Tiden räckte inte riktigt till och Rebecka P fick rida Skilla ordentligt för första gången. Av vad jag fick veta så var hon nöjd och mamma Kicki var också nöjd efter ridpasset. Har stora planer för Skilla och Rebecka framöver som jag berättar om längre fram.

Åkte ut till stallet efter lunch  idag för att hoppträna för Hanna (efterlängtat och välbehövligt). Redan i uppvärmingen kändes Skilla väldigt trevlig och lung, jämn i båda sidorna och trevlig och sammarbetsvillig.

Jobbade med en markarbetsövning med mycket fokus på ytterhjälperna och att forma runt innerskänkel och behålla takten och tempot i traven (till en början). En rätt krånglig övning som handlar om mycket styrka och för hästen att sätta sig över bommarna. Red övningen i skritt med övergångar och fattningar. Skilla var lugn och hittade ett väldigt bra läge under stora delar av passet. Avbrotten och timingen får vi jobba vidare på för att hitta en bättre ridning och ett bättre sammarbete.

Efter framridningen var det dags att jobba vidare med hinder iblandade. Jobbade mycket med min följsamhet över hinder, inverkan innan och jobbet efter hinder. För Skillas del var det timing och att hitta rätt språngkurva som var det svåra. Balansen och det andra fungerade stundtals riktigt bra, mindre bra när ryttarmissarna kom.

Avslutade med ett riktigt trevligt språng och en trött häst och ryttare. Nöjd över dagens träning och längtar till nästa träning och möjligheten att jobba vidare. Nu gäller det att hitta en bra ridning tidigt och jobba från bra till bättre.

Tusen tack till underbara Hanna som hjälpte mig både på banan och i stallet!

Hoppning på banan och dressyr med sällskap

Datum ~ 2010-10-07 | Tid ~ 00:04:45
Kommentarer (0) | Allmänt
Ridpasset igår blev lite förändrat då jag blev avrådd från att hoppa på stallets ridbana. Under senate veckan är den tydligen använda till parkering / avställning av tunga fordon och rekomenderades därför inte att hoppa på.

Red ner till SURF för att hoppa lite, hade varken tid eller möjlighet att bygga upp en övning och förändra under tiden då jag inte hade det material jag förväntat mig tillgänglig. Improviserade och hoppade på ett lågt räcke i båda varven både på rakt spår och på ått-volt. Skilla var väldigt laddad och blåsten gjorde henne snäppet värre. Träningsvärk från helgens dressyr kändes av i uppvärmningen. Jobbade även med att länga och korta galoppen både före och efter hindret. Skilla kändes väldigt pigg och hade väldigt mycket energi och entusiasm över hoppningen vilket gjorde passet kort men intensivt. Energin fick flöda och hon är "avhoppad" inför nästa hoppass som förhoppningsiv är lite mer uppstyrt och genomtänkt.

Red ut tillsammans med Emelie och Johanna efter hästarna hade fått komma in för kvällen. Försökte följa Anns råd att rida med inspänning vilket var lättare sagt än gjort. Tåls att träna på, en bra galopp av fyra möjliga. Resterande var hoppiga och studsiga, vi skyller på vädret och hoppas att det lugnar ner sig något. Skilla kändes fin i traven och jobbade på med ett trevligt sug i handen. Blir att jobba vidare med dressyren i helgen varav en dag på banan. Fick till en riktigt bra skänkelvikning på hemvägen, tyvärr framkallade den lite väl mycket mjölksyra vilket ledde till ett mindre utbrott. Vi tränar vidare och till våren är vi starka och stadiga!

Promenad

Datum ~ 2010-10-04 | Tid ~ 23:27:28
Kommentarer (2) | Allmänt
Åkte ut till stallet på lunchen för att göra stallsysslorna och röra på Skilla efter helgens träningar. Hon var glad att se mig och mötte mig när jag gick ner till hagen.

Gick ut på en rask promenad på ca 20min för att släppa på eventuell träningsvärk. Blåste ordentligt så att vi unvek att rida var nog lika bra. Skilla var nöjd över promenaden och sällskapet.

Snart börjar det närma sig dagen då Skilla kom upp till Umeå för drygt ett år sedan, tänk vad tiden har gott fort. Trots alla motgångar och ett temperament att tygla hos en mycket personlig häst ångrar jag aldrig mitt beslut.

- Imorgon blir det hoppning på banan under lunchen. Har längtat efter hoppningen ett bra tag, förhoppningsvis hinner jag hoppa för tränare senare under veckan!

Veckans planering

Datum ~ 2010-10-04 | Tid ~ 21:39:16
Kommentarer (2) | Allmänt

Träningsvärk men motivationen på topp

Datum ~ 2010-10-03 | Tid ~ 22:20:31
Kommentarer (0) | Allmänt
Då var träningshelgen för Ann Hammarlund avslutad för den här gången. Träningsvärken är ihärdig och motivationsbanken fylld. Fick mycket tips och knep för att jobba vidare och stärka samt reglera hennes väldigt stora luftiga galopp. Passet idag var en mix av ridning och tömkörning. Började uppsuttet och slutade uppsuttet, i mitten satt jag av för att Ann skulle tömköra Skilla. Första gången Skilla gick riktigt bra under töm och visade upp sitt register ordentligt.

Har lagt upp ett träningsschema som ska stärka Skilla både för dressyren och hoppningen. Alla datum är medräknade och schemat sträcker sig till sista Oktober. Därefter blir det att utvärdera och jobba vidare till Ann kommer upp nästa gång (November).

Ser fram emot att jobba vidare med våra brister och misstag för att bli skickligare som ryttare och få en stadigare och allsidigare häst. När allt sitter kommer vi blända dressyrdommarna i framtiden.

Otroligt nöjd över helgen och sammanfattningsvis är det styrkan i framdelen och att korrigera bogarna som är det största problemet. Resterande sköter hon sig bra och har fått en genomgående bättre trav, bättre ryggaktivitet och trevliga bakben som skjuter på ordentligt. Roligt med mycket feedback och mycket trevliga lovord och beröm över god ridning (när jag väl kommer dit) så har jag verkligen min drömhäst.

Lovar att uppdatera mer ordentligt om schemat allt eftersom, tanken är att lägga ut "veckansträning" under måndag inför varje ny vecka. Med början på imorgon kommer schemat att publiceras.

Lyckad träning på kvällskvisten

Datum ~ 2010-10-02 | Tid ~ 22:32:16
Kommentarer (0) | Allmänt
Träningen för Ann gick otroligt bra och jag är glad över känslan som hänger kvar efter träningen. Jobbade lite skänkelvikningar, sits och att hitta ett jämt stöd och en stadig yttersida.

Mycket jobb och mycket kvar innan vi är stadiga och säkra i alla gångarter, men en god bit på vägen. Satsar på 50-75kg till i muskler och hull till våren för att vara laddade inför nästa säsong. Nu jobbar vi vidare och fortsätted med att stärka baddelen och hålla koll på bogarna.

Skilla skötte sig bra och var en dröm att rida när jag håller ihop mina bitar och hon slappnar av. Jakten på en dressyrsadel ökade kraftigt då jag behöver komma ner i sadeln och sätta lite mer tyngd för att rida ihop galoppen. Trots att Skilla inte är allt för stor i storleken så blir hon nästan för stor i sina gångarter och att rida ihop i sin enorma galopp. Allt som Ann anmäker på i galoppen, den enorma galopp som för tillfället är oreglerad ser jag som en stor men härlig utmaning. När den sitter på plats hoppas jag på att hon tappar hakan!

Laddar om inför morgondagens pass då vi börjar att rida för att sedan jobba Skilla under töm och ta igenom galoppen ordentligt för framtida framgångar.

Tyvärr ingen film och kameran hade fötter och var inte på plats. Förhoppningsvis har vi införskaffat en ny kamera inför nästa Ann träningar under hösten. En dressyrsadel skulle sitta fint tills nästa träningstillfälle också. Imorgon blir det tyvärr lika tomt om ingen känner sig manad att fota / filma?

Lösgörande inför morgondagens dressyrträning

Datum ~ 2010-10-02 | Tid ~ 00:29:31
Kommentarer (2) | Allmänt
Jobbade Skilla en kortare stund på banan idag inför helgens dressyrträningar. Ville inte nöta allt för mycket utan bara känna att jag hade henne fokuserad och hos mig. Jobbade mycket i skritt, lite skänkelvikningar och snuddade lite på skolorna under korta perioder. Försökte länge ut steget i skritten och hitta en mer avspänd form och en något lägre form och nacke. Korta perioder lite högre och lite mer press för att sedan lägga ner och lätta på kraven.

Ett kort pass för att stämma av inför imorgondagens träning. Ingen galopp utan endast skritt och trav med stora delar i skritt. Kändes trevlig och tog ett bra stöd långt ner och långt fram. Första matchen imorgon blir brunt / svart. Förhoppningsvis får vi med det på bild!

Med ett litet sug i magen kan jag meddela att vi är anmälda till tävlingen på Umeå RF. Känner mig nervös redan nu men hoppas att det släpper lite närmare. Ska försöka hoppa några gånger ordentligt innan tävlingen för att ladda ur lite. Träna på att tävla är precis det jag tänker göra!