Vinkel

Datum ~ 2011-04-29 | Tid ~ 18:19:52
Kommentarer (0) | Allmänt

Dressyrpass

Datum ~ 2011-04-28 | Tid ~ 23:38:32
Kommentarer (2) | Allmänt

Ställde upp och tog två lektioner idag då Mia var bortrest och cheften skulle på utbildning. Teori med fokus på upp och avsittning samt provskrivning för dem som inte utfört det tidigare eller saknade poäng för Godkänt.

 

Riktlinjerna för uppsittning var många dem jag kan sen barnsben men även några nya och bra "just det" ögonblick. Eleverna fick träna och ställa frågor inför kommande prov i ridning, hantering, uppsittning och det teoretiska provet som dem tidigare ufört.

 

Åkte ut till stallet efter lektionerna för att möta upp Emelie J för en ridtur ner till anläggningen. Skilla var trevlig i skritten ner och jag joggade igång henne lite lätt på banan. Sen bad Anna om att få provrida och jag lät henne göra så. Hon fick känna sig för och försöka hitta en fungerande ridning på Skilla. Tids nog slappnade Skilla av och Anna kände bitvis en riktigt bra känsla som hon gillade.

 

Under tiden fick jag provrida något som var väldigt olikt min egen. En nyttig upplevelse och givande för stunden och för min vidareutveckling. Helt annan typ av häst i jämförelse med min egen, inte lika elastisk och mjuk i sidorna och rätt ojämn i höger och vänster varv. En bra upplevelse som ger mig mer motivation att rida fler hästar och utvecklas som ryttare.

 

Motivationen inför helgen börjar växa, det känns som det är dags att höja ribban lite och börja prestera något högre. Fick spy lite galla idag vilket var välbehövligt, ibland kommer framgång tackvare god ridning, ibland köper man sig material och glider vidare på ett bananskal. I längden vinner man på god ridning, och det ska bevisas!

 


Välförtjänt vila

Datum ~ 2011-04-27 | Tid ~ 22:20:35
Kommentarer (3) | Allmänt

Skilla fick vila idag. Hon har haft en intensiv vecka från hemkomsten från Timrå och nu kom vilan. Imorgon blir det ingen dressyträning men ska trimma lite på banan ändå är tanken. Vila fredag för att sedan gå träningshelg för Nizar lördag-söndag. Blir spännande att se om han kommer med något nytt eller givande. En andra chans förjtänar alla.

 

Börjar närma sig med ett stort block av tävlingar. Närmast blir Skellefteå 13-14 maj för att sedan ha 4 veckor med möjliga tävlingar. Vilka vi är med på återstår att se.

 

Hur ser era tävlingsplaner ut?

 


Härlig känsla

Datum ~ 2011-04-26 | Tid ~ 23:46:12
Kommentarer (2) | Hoppning

Årets första hoppträning utomhus är genomförd!

Skilla skötte sig helt perfekt och ridningen var verkligen efterlängtad. Hon var mjuk och fin och väldigt arbetsvillig, roligt att rida när damen är på sådant underbart humör.

Styrketräning på schemat då det endast blev jag och Carro som tränade. Båda våra hästar behöver träna på att korta galoppen och att hoppa på styrka vilket dagens träning var utformad för.

Vi började att hoppa en linje med 5 räcken med ett galoppsprång emellan. Vi travade in och jobbade med att hålla samma galopp. Avstånden var korta så hästarna skulle sätta sig och komma tillbaka emellan med ryttarhjälp och egen tankeverksamhet. Skilla fattade ganska fort och skötte sig riktigt bra. När hindren plockades upp i höjd blev det lite svårare men när piloten tänkte till gick även detta väldigt bra. Detta hoppade vi åt båda hållen med inridning i trav.

Nästa övning var två räcken på en båge, här gällde det att hitta bågen och bli klar mot andra räcket. Skilla hoppade otroligt bra in första gången! Därefter fick vi några sämre språng, för att sedan få nåra bättre igen.

Efter dessa två räcken på böjt spår las en oxer till, lång anridning. Skilla taxerade in otroligt bra första gången och vi fick ett riktigt bra språng igen. Vilken underbar känsla!

Allt lades sedan ihop till en mindre bana där vi började med linjen som nu var omstrukturerad till oxer in, tre galoppsprång räcke, tre galoppsprång oxer ut. Banan började med denna linje för att sedan hoppa oxern snett igenom och avslutningsvis hoppade vi räcke, båge, räcke.

Skilla kändes väldigt ridbar och trevlig under träningen, härifrån känns framtiden väldigt ljus. Vi är på gång och snart tar vi er med storm! Blev otroligt motiverad för helgens träning för Nizar. Blir spännande att se om han ser vad som hänt sedan sist. Börjar få till en riktigt bra ryttarkänsla också!

Hör och häpna, fick ett mail från GP och att produkterna är skickade och går att hämta ut om 3-4 dagar på angivet ombud. WOHOO

 

Nyfiken

Datum ~ 2011-04-26 | Tid ~ 18:56:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Tävlingsledare

Datum ~ 2011-04-26 | Tid ~ 13:50:34
Kommentarer (1) | Allmänt

Inför kommande hopptävling på anläggningen är jag tilldelad den stora uppgiften att vara tävlingsledare. Med otroligt bra uppbackning och delad tjänst av posten ska jag invigas i världen av ansvar.

 

Läskigt, men otroligt nyttigt och spännande. En bra merit längre fram men vägen dit kan bli lång. Har kunniga människor som backar upp mig och håller i dem viktiga trådarna.

 

Första uppgiftten blir att kontakta domare för helgen, sådant är svårt! Främst när man har telefonskräck, men det ska tränas bort. Så detta är ett steg emot en bra tävling och mindre skräck för att ringa upp okända människor.

 

Ikväll blir det årets första träning utomhus! Uppdaterar hur det gick efter träningen.

 


Försenad beställning

Datum ~ 2011-04-26 | Tid ~ 00:03:12
Kommentarer (2) | Allmänt

Som ni vet sedan tidigare beställdes flertalet produkter i slutet av mars - början av april. Sakerna som dök upp och dessutom och har förtjänat massvis med beröm är produkterna från Ryttarstugan. Hjälmarna borde dyka upp vilken dag som helst då pengarna är dragna och mail utskickat. (Väntar spänt under veckan).

 

Det som dessutom varken är skickat ellet mottaget är produkterna från GP. Har haft kontakt med företaget flertalet gånger utan något positivit i gengälld. Första gången fick jag "produkten kommer in och skickas under v.15 som svar). Alltså ca 2veckor efter beställningen gjordes. Produkterna har fortfarande inte dykt upp och jag mailade dem igen angående detta. Nu får jag, produkten beräknas komma in i lager under v.17 och vi skickar då beställningen efter det.

 

Irriterad och otroligt störd över hur lång tid allt detta tagit mailar jag och frågar om omöjligheten att häva köpet och få pengarna återbetlada (som dem duktigt nog drog från kontot dagen efter beställningen). Till svar får jag - maila och häv köpet om så önskat. Utbetalning sker inom 30 arbetsdagar. 30 ARBETSDAGAR!! Det kan alltså dröja upptill 6veckor innan jag får tillbaka mina pengar!!!

 

Så, vad hade ni gjort, väntat ut förbygeln som är beställd och hoppas på att den dyker upp under veckan. Eller snarast. (Måste tills vidare låna eller köpa mig en martingal).

 

Eller, häva köpet, ligga ute med över 600:- låna pengar till att köpa en annan förbygel ( som är av läder, med silverspännen, utan resår). ??

 


Seriedressyr omgång 2 - film

Datum ~ 2011-04-24 | Tid ~ 22:56:59
Kommentarer (2) | Allmänt
LC:2 148p 52,85%
LB:0 187p 58,43%

Fjärde hästfria dagen

Datum ~ 2011-04-24 | Tid ~ 17:51:50
Kommentarer (0) | Allmänt
Idag hade Rebecca Skilla. Dem red ner till anläggningen och red på uteridbanan. Skilla hade tydigen varit jätte fin och Rebecca var väldigt nöjd.
Skilla har fått ett sår i mungipan och enligt Hanna och Rebecca beror detta på att bettet är för kort. Mycket märkligt tycker jag då hon går på ett 11,5 och (har tidigare gått på 11) och ett 12 var toklångt.
Måste kolla upp det där när jag är i stallet nästa gång och se hur allt ser ut. Tror dock att såret kom till när jag red på lånebettet eller det raka i början av veckan.
Erfarenheter kring detta?

6-årigt sto 174cm

Datum ~ 2011-04-23 | Tid ~ 23:07:00
Kommentarer (0) | Annonser

Här kommer veckans annons. Valde att vänta med att lägga ut något då jag tyckte att veckas utbud var rätt smalt i rimlig prisklass. Mycket välmeriterade hästar finns ute och över 100-> finns det många guldkorn.

 

Fin 6åring som är tävlad 115 under 2010 med vinst och är nu redo för större utmaningar. Har vilat under vintern och är nu under igångsättning.

 

Film och mer information finns på hemsidan eller vid kontakt.

 

När jag letade häst hade jag nära kontkat med "stall katja falk" och av vad jag hann erfara är hon seriös och väldigt mån om att man hittar rätt häst. Bra människa att ha kontakt med och förhoppningsvis även bra i köpsituation.

 

Bättre sammanfattning

Datum ~ 2011-04-23 | Tid ~ 17:59:41
Kommentarer (0) | Allmänt
Fick även en sammanfattning idag efter Hannas ridtur på Skilla. Idag hade det varit roligt att rida och Skilla hade varit fin! Det är då man lutar sig tillbaka som hästägare och tänker "skam den som ger sig". Börjar kännas lite konstigt att inte ha suttit i sadeln på flera dagar, och två dagar till kommer innan det är dags!

Yttersida

Datum ~ 2011-04-22 | Tid ~ 18:24:27
Kommentarer (0) | Allmänt

Under gårdagen och dagen har Hanna haft Skilla och ridit båda dagarna.

Uppdateringen som jag fått var uteritt under gårdagen. Blandade resultet, bråk i början men avslutade bra och hästen var fin. Lång låg form där Skilla fick rulla på i galoppen vilket är nyttigt.

 

Hanna höll tummarna för att oenigheterna under gårdagen skulle gett bra resultat för dagen vilket tyvärr inte var fallet. Hanna red dressyr på banan och fick ta igenom allt från början och lite till. Mitt problem som jag nämnt om att Skilla inte släpper ner mig på yttersidan och tar mina hjälper fick Hanna känna väldigt tydligt.

 

Självklart är det något jag jobbar med och försöker ta igenom men att vara konsekvent och faktiskt lösa problemet är lättare sagt än gjort.

 

Hanna har Skilla under morogondagen och har fått grönt att rida imorgon och Rebecka har Skilla söndag-måndag. Förhoppningsvis blir det ordning på damen som har lite attitydprolem där hemma!

Uppdaterar när jag vet något mer.

 


Börjar bli dags att fixa körkort!

Datum ~ 2011-04-21 | Tid ~ 15:00:17
Kommentarer (7) | Allmänt
Sitter och kollar igenom vilka körskorlor som erbjuder körlektioner till bra priser för att ta B-E körkort. Ska försöka ta detta nu under våren i början av sommaren. Har kört transport flertalet gånger så det är att plugga teori och träna att backa med släp som gäller. Förhoppningsvis går även detta galant!
Bilden är lånad från (google)

Kort och intensivt

Datum ~ 2011-04-21 | Tid ~ 09:57:15
Kommentarer (0) | Allmänt

Gårdagens ridtur blev väldigt intensiv och kort på grund av tidsbrist.

Åkte ut till stallet i god tid och började pyssla på med stallsysslorna och inser - jag måste packa ur sadelskåpet och städa skåpet i sadelkammaren. Då hästen är utlånad under hela helgen kändes det inte mer än rätt att lämna allt i någon typ av ordning!

 

Red ut just innan kvällens lektioner och Skilla var väldigt spänd och stel. Jobbade med framåtbjudningen då det var dagens problem. Mycket fram och en stadig hög hand då hon körde upp huvet och "tussade". Efter flertalet övergångar och sidförande övningar började hon slappna av något. Långt ifrån bra men helt slut i kroppen och svettades massor. Förhoppningsvis fick vi igenom något och Skilla sköter sig kommande dagar med Hanna och Rebecca.

 

Ska göra mitt bästa för att uppdatera medan jag är borta trots att det inte kommer röra Skilla allt för mycket!

 


Trasig arm

Datum ~ 2011-04-19 | Tid ~ 22:00:21
Kommentarer (0) | Allmänt

Åkte ut till stallet innan kvällens lektioner. Skrittade ut Skilla barbacka för att känna av lite efter helgen. Jobbade i skritt och trav ca 30minuter. Orkade inte rida mer ordentligt än så då jag har en värkande arm som inte går använda fullt ut.

 

Väl på anläggningen vid planering av lektionerna var det hoppning på schemat för tjejerna! Hästerna och elevera skötte sig så himla bra och äntligen har jag lyckats förändra två av ponnyernas tänk och teknik. Med rätt matchning och lite träning så har jag äntligen lyckats få in rätt tänk i ponnyerna vilket känns helt underbart.

 

Att hålla hoppträningar får mig verkligen att tänka söderut och på att utbilda mig till tränare. Att hålla träningar är det absolut de bästa!

 

Åkte tillbaka och utförde kvällsfodringen i stallet efter kvällens lektioner. Hästarna kom in och fick sin mat som dem skulle. Chan fick vila då armen var bråkig och han spökig!

 

Skyhög budgivning

Datum ~ 2011-04-18 | Tid ~ 21:10:55
Kommentarer (0) | Allmänt
Budgivningen blev orimlig och vi backade ur när summan låg långt över det verkliga värdet. Ponnyn är säkert jätte trevlig och har alla möjligheter att bli riktigt bra. Men utan större meriter och vissa frågetecken så blev summan orimlig. Har kontakt med familjen / eleven och vi letar vidare till något mer lämpligt dyker upp.
Spännande att leta ponny!

Close up

Datum ~ 2011-04-18 | Tid ~ 17:19:00
Kommentarer (4) | Allmänt

Budgivning

Datum ~ 2011-04-18 | Tid ~ 14:41:40
Kommentarer (1) | Allmänt
Blev precis uppringd om en budgivning angående en ponny till salu. Har tyvärr dåligt med information om ponnyn och att sätta ett maxbud kan vara väldigt svårt när man inte har meritförteckning, skadehistorik eller sett ponnyn ordentligt.

Återstår att se hur långt detta leder och om jag får mig ett projekt lite längre fram att vidareutbilda. Om detta går vägen kommer jag absolut berätta vilken ponny det gäller och vilken familj / elev det kan tänkas vara.
Spännande! (blir själv lite köpsugen på en till storhäst)

Vecka 16 planering

Datum ~ 2011-04-18 | Tid ~ 00:58:34
Kommentarer (2) | Allmänt
Måndag: 30min promenad
Tisdag: Lösgörande arbete, jogging
Onsdag: Lösgörande arbete (stretch)
Åker till fjällen och har underbar hjälp!
Torsdag: Hanna
Fredag:
Lördag:
Söndag:
Rebecca
Måndag: Rebecca

Fredag och Lördag lämnar jag öppet då Hanna får välja om hon vill rida eller om Skilla ska vila. Mamma har lovat att hjälpa till och sköta markservicen!

Ska försöka göra någon uppdatering som är hästrelaterad under min fjällvistelse, med bilder eller annonser kanske jag kan hålla bloggen levande. En film kan jag också lova!

Timrå

Datum ~ 2011-04-17 | Tid ~ 23:16:02
Kommentarer (3) | Hoppning

(Varning för långt inlägg!)

 

Fredag:Packade bussen och käkade tillsammans med Wallgrens + Hanna innan vi lastade hästarna och begav oss mot Timrå. Lastbilen var fullpackad och bilen lika så, som jag och Hanna körde ner för att underlätta transporterna på plats.

Resan tog ca 3h med en kortare stopp för att kolla till hästarna. OP hade fått en briljant idé om att suga på B's grimma vilket inte var riktigt uppskattat. Skilla skötte sig bra i lastbilen och var relativt lugn för att åka för första gången i en lastbil i tävlingssammanhang.

 

Jag och Hanna var på plats i stallet som vi var inhyrda i under helgen strax innan lastbilen anlände. Boxplaceringarna var inte riktigt vad vi tänkt oss med det löste sig efter lite fix och trix till allas belåtenhet. Ridavståndet till ridstadion var oslagbart i jämförelse med andra alternativ. Väl på plats dök även Vännäsekipaget Emma Lyxzen och hästar upp!

Ställde i ordning för hästarna för att sedan åka till anläggningen och komma iordning i lastbilen. Lite strul på anläggningen med larm och annat men till slut löste sig även detta. Avslutade kvällen i lagom tid för att orka ut till stallet innan frukost.

 

Lördag: Hästarna hade sovit bra (av vad som syntes) och vi gjorde iordning första svängen innan de var dags för frukost. Tillbaka i stallet fick jag hjälp av Emma och Hanna för att göra mig redo att rida till anläggningen och helgens första klass. Något stressade skyndade vi iväg och dök upp 30min innan klasstart för att sedan ha 32starter i avd A på 18 i avd B innan det var vår tur. Promenerade länge för att sedan stå och vänta på vår tur. Skilla lyckades under denna stund trampa upp ett ordentligt sår på ena bak (med sommarskor!!). Sköljde av och kände igenom, ingen smärta utan ett ytligt sår som Emma och Hanna tog hand om medan jag gick banan.

Red fram 12ekipage innan mig för att seda rida vidare mot framhoppningen. Skilla kändes väldigt trevlig, förvånansvärt lugn i ridningen. Framhoppningen fungerade bra och jag fick bra hjälp av Hanna. Skilla hoppade trevligt och skötte sig snyggt trots den ostrukturerade framhoppningen.

Rundan var trevlig, kändes enkelt och Skilla hoppade även muren riktigt bra. Ett OK flyt och detta resulterade i rn felfri runda!

 

Ställde in Skilla till andra klassen då det var 50ekipage till vår tur (plus paus). Passade på att knoppa och snygga till oss inför stilbedömningen. Denna klass var ej uppdelad i avd A och B. Väntan blev otroligt lång och Skilla var färdig på tok för tidigt, då klassen drog ut på tiden.

 

Även i denna klass fungerade både framridningen och framhoppningen väldigt bra. Bättre och bättre språng och några riktigt fina runda. Planen för denna klass var att sätta en nollrunda då stilpoängen för mig är oviktiga.

Bättre flyt och jämnare tempo i denna klass, vägvalen var OK och även denna rundan resulterade i en felfri ritt och en sjunde placering! 54 stilpoäng och vinnaren låg på 65 (sista ekipaget red på 24p). Otroligt roligt att bli placerad trots att vi tog det säkra före det osäkra! Två rosetter och riktigt härliga rundor, bra känsla och samspel!

Red hem hästarna när alla tävlat klart vilket blev vid middagstid. Skilla fanns på anläggningen från morgon till strax före fem vilket var påfrästande och tungt.

 

Söndag: Började med samma rutin som gårdagen. Åkte ut till hästarna före frukost för att göra i ordning första förberedelserna inför dagens tävlingar. Andra resan ut till stallet innan min start blev försenad och ett stressmoment ledde till en blå axel (Hanna) som förhindrade min häst från att rymma och mindre företeelser. Väl på hästen var hon stressad och ofokuserad.

 

Skilla gnäggade hela vägen till anläggningen, hela framridningen och även hela framhoppningen. OK språng, något loj utan att kännas trött och dåligt fokus. Jag kände mig på hugget och försökte lösa situationen på bästa sätt och fick OK resultat.

 

Väl på banan fick vi en miss in på ettan som vi löste i sista stund. Dålig väg in på tvåan och en ofokuserad häst ledde till ett pet. Något irriterad över slarver red vi vidare och hoppade 3an och 4an med OK språng. Femman var muren ur sväng, tappade all galopp och Skilla svarade inte fram. Skilla drog handbromsen och vi fick ett stopp. Korrigerade snabbt och red en ny anridning, denna gång med lyckat resultat. Hinder nummer 6 och 7 hoppade hon bra och vi avslutade rundan på 8fel.

 

Irriterad som ett bi över min nochalanta häst red jag hem med gråten i halsen. Tog flera timmar innan jag smälte upplevelsen och reflekterade över att hon faktiskt var helt utpumpad psykiskt. En så lång helg med så många klasser har hon aldrig upplevt tidigare.

 

Kollade igenom filmen och det såg inte alls ut som det kändes, lite mer nöjd efter detta. Tyvärr måste jag nog erkänna att efter gårdagens härliga resultat hade jag verkligen hoppats (och förväntat) mig en nollrunda även idag. Man kan inte få allt, och Rom byggdes inte på en dag!

 

Red "hem" och släppte ut Skilla i hagen för att sedan återvända och agera hästskötare och Emma och Hanna. Bra resultat av dem och en sen avslutning på dagen packade vi ihop och lämnade Timrå kring 5 tiden.

2rosetter, 1 plakat och massa erfarenheter rikare!

 

Nu laddar vi om och satsar på utetävlingarna i Skellefteå (måste söka sponsring!)

 


Packning

Datum ~ 2011-04-14 | Tid ~ 11:17:38
Kommentarer (7) | Allmänt

Sitter och skriver en packlista för resan till Timrå. Med min tur kommer jag glömma hälften hemma. Men vad ska man egentligen packa i tävlingsskåpet? Har gjort en lista och tror mig ha fått med allt nödvändigt, tips på saker som kan vara bra att ha men som ofta lämnas hemma?

 

Åker ut till Åsen två svängar idag, först för att packa och göra stallsysslorna, sen blir det kvällsfodring och dressyrträning närmare kvällen.

 


Tysk val-05

Datum ~ 2011-04-14 | Tid ~ 02:00:00
Kommentarer (0) | Annonser
Här kommer veckans annons!
Tysk valack, 166cm hög. En positiv och trevlig häst, tävlad 120cm. Kräver rutinerad ryttare.
Den här hästen faller mig väldigt bra i smaken och är nog något jag hade tittat på om jag letade häst i dagsläget. Bra med motor men ser ut att vara reglerbar och ha bra kapacitet.

Migränanfall

Datum ~ 2011-04-13 | Tid ~ 22:51:18
Kommentarer (0) | Hoppning

Så med facit i hand så var gårdagens träning bara början på något som skulle jaga mig kommande timmar. Åkte hem efter träningen och påtade ihop ett inlägg till er kära bloggläsare. Här kommer en något bättre sammanfattning av gårdagens träning.

 

Skilla var trevlig, har börjat runda mer i galoppen och samla sig när man ber om det. Ridbarheten har verkligen vuxit från 0-5 på bara några veckor. Än är det en bit kvar men vi har tagit några stora kliv!

 

Vi jobbade med enkla hinder, hoppade fram på en 5,5a där Skilla fick hoppa upp sig lite. Gäller att hon plockar upp frambenen också och sätter sig när det finns lite om plats. Avslutade denna på 115-120 någonstans där. Jag var inte rädd (konstigt nog). Red inte överdrivet bra men hon löste det fint ändå min lilla pärla.

 

Resterande bana bestod av lite linjer och bågar där vägen var avgörande för hur språnget och nästa anridning skulle bli. Blev lite nappig och backade något på fel ställen och glömde bort att möta upp med ben när hon bara väntar kvar och är lugn. Den lugna Skilla är något ovanlig för mig, den heta och ystra behärskar jag bättre och har bättre koll på. Så nu gäller det att lära sig rida den något mer sansade Skilla.

 

Avslutade med att hoppa en bana på tävlingshöjd och rulla på två varv och en extra linje för att hitta en bra anridning och ett bra flyt. När jag började rida och infinna mig på samma planet som min häst så började det likna något. Min insats var helt klart under all kritik, Skilla däremot var duktig.

 

Åkte hem och låg med migrän hela kvällen / natten / morgonen. Idag är jag förstörd och inte alls återställd. Världens bästa Rebecka har motionerat min stjärna idag. Imorgon blir det dressyträning!

 


Disträ

Datum ~ 2011-04-13 | Tid ~ 00:51:51
Kommentarer (0) | Hoppning

Åkte ut till anläggningen och planerade kvällen och morgondagens lektioner. Kvällens lektioner präglades av markarbete / förberedande hoppning. Ibland gäller det att vara smidig, två extra elever dök upp och fick provrida under kvällen. Dem kommer att placeras ut passande i grupperna och förhoppningsvis blir det kalasbra.

 

Tjejerna skötte sig bra idag, motivationen var hög och kvällen väldigt givande. Eleverna blev informerade om resultaten av teoriprovet som dem skrev under förra veckan. Blandade resultat beroende på prov, men jag hade flera som skrivit och de flesta klarade provet med god marginal. I sista gruppen hade jag 8skrivande och 7 godkända på M3 vilket är det svåraste som gick att skriva. Känner mig duktig som lärt mina elever rätt saker och tillräckligt för att klara av att prestera sina kunskaper under press. Några få ska skriva om eller få möjlighet att skriva prov, vid ett lämpligt tillfälle.

 

Motivationen inför kvällens hoppträning var enorm och jag kunde knappt bärga mig innan det var dags att börja värma hästarna. Puttrande under ytan under hela dagen och kvällen har en tryckande känsla i huvudet funnits. Kände mig allmänt disträ under träningen och presterade inte alls vad jag borde göra vid det här laget. Skilla kändes fin och löste situationerna fint. Ryttaren hade mindre koll och störde mer än hon klarade av att hjälpa lilla Skilla.

 

Kändes inte alls roligt att vara disträ och prestera långt under min ambitionsnivå och min lägsta grund. Tyvärr är det så här vissa dagar och det går inget mer göra åt saken. Håller tummarna att jag vaknar imorgon och mår prima och kan tagga till inför helgen och göra mitt på tävlingsbanan.

 

Återkommer om vilka övningar vi red och reflektioner därefter.

 


Strike a posé

Datum ~ 2011-04-12 | Tid ~ 18:40:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Nice Danny
Ägare: Linnéa Fredriksson

En vanlig tisdag

Datum ~ 2011-04-12 | Tid ~ 10:36:06
Kommentarer (0) | Allmänt

Åker ut till Åsen för att plocka upp kläder för jobbet och kvällens hoppträningar. Fyra lektioner står på schemat samt planering av morgondagens lektioner som Hanna blir ansvarig för. (Skriver matteprov imorgon).

 

Ser fram emot att träffa mina elever och se över resultaten som märkestagningen gav under förra veckan. Hoppas att mina teorilektioner varit givande och att dem har den kunskap som krävs för att klara respektive märke.

 

Är otroligt motiverad inför kvällens hoppträning, vi åker som planerat till Timrå under fredagen och idag är sista slipningen innan tävlingen. Får även möjlighet att prova bettet jag letat (D-ringar med koppar i mitten) för att se om det är något för Skilla. Om mina sporrar inte dyker upp innan helgen måste jag införskaffa mig ett par för ritten på söndagen.

 

Som ni ser nedan har jag publicerat första omgången av seriedressyren, andra omgången (söndagens ritter) publicerar jag vid ett senare tillfälle. Då får ni möjlighet att se vad som hänt det två senaste månaderna.

 

Ska göra ett ryck och publicera lite hoppfilmer snarast. För er som kikar ni ska ni aldrig behöva tro att det är dressyr jag håller på med i förstahand, så några hoppfilmer ska jag försöka publicera när möjlighet ges.

 


Seriedressyr omgång 1 - film

Datum ~ 2011-04-12 | Tid ~ 10:28:38
Kommentarer (2) | Allmänt

LC:1 145p 53,70%
LB:1 150p 51,72%

Nöjd med gårdagens prestationer

Datum ~ 2011-04-11 | Tid ~ 15:11:01
Kommentarer (9) | Allmänt

Kollade igenom filmerna från gårdagen som Emelie Johansson varit snäll och filmet. (Vet att det finns fler som filmat, är tacksam för alla som ställde upp). Väntar på att få dessa filmer på datorn men kommer ge er möjlighet att se dem lite senare under dagen (är tanken).

 

Så här efter att ha tittat på filmerna kan jag lämna följande åsikter.

 

LC:2 Skilla var väldigt trevlig i travprogrammet som jag nämnde av ryttarkänslan att bedöma. Lätt och ledig i rörelserna och trevlig i formen. Det som syns är dock vart våra nerslag i poäng kom. Taktinslagen som jag inte upplevde från ryggen var väldigt tydliga och gav därmed låga poäng. (Blir att jobba vidare med övergångar och att få en BRA skritt). Igångsättningen från halten vid X var något tveksam vilket resulterade i dåliga poäng. Upptagningen efter den fria skritten kändes, och syntes och gav avdrag.

 

Galoppjobbet lika så. Känslan jag hade av att hon var trevlig i hörnpasseringarna och in på diagonalen stämde. Men i båda varven hade vi problem med övergången och det gav oss de poäng vi förtjänade. Bitvis var hon otroligt trevlig och det var vad som kändes också. Missarna medförde lägre poäng och det är förståeligt, kan dock tycka att vissa bitar var något bättre än vi fick poäng för. En 7a fick vi åtminstone under programmet.

 

LB:0 Skilla var otroligt trevlig och det syns även på filmen. Missen med bågarna var markant, vilket kändes under ritten också. Dålig planering från ryttaren vilket gav Skilla för lite plats och jag lät henne rinna iväg. Ökningarna var OK, vågar nog släppa på lite mer (att dömma av vad som syns). Fria skritten var OK, upptagningen sämre vilket gav sämre poäng. (Träna på upptagning och halter samt igångsättningar behövs!)

 

Galoppen var bra men fattningen lite stökig, bra jobb på volten och ökningen längst långsidan. Strul med avbrottet som kom för sent och blev inte avspänt. Högergaloppen var väldigt trevlig och övergången här var något bättre, tappade lite bjudning och Skilla spände till något. Sista bågen var OK uppridningen något krokig, annars OK. Halter måste även finslipas så hon inte slår sig fri.

 

Med facit i hand och filmen i minnet efter första titten är jag fortfarande väldigt nöjd. Att rida på 58% med dessa missar ger mig motivation att träna vidare, planera och utföra nästa programridning lite nogrannare. Då kommer procenten skjuta i höjden och resultatet blir något helt annat.

 

Rörligheten och Skillas utstålning var slående, vilken underbar häst jag har!

 


Veckans planering

Datum ~ 2011-04-11 | Tid ~ 12:03:02
Kommentarer (0) | Allmänt
Måndag: Promenad eller dressyrtrim
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Inverkan och halter samt fattningar
Torsdag: Dressyrträning
Fredag: Packning och färd till Timrå, promed under kvällen
Lördag: TÄVLING, 90cm avd A samt 1m stilhoppning
Söndag: TÄVLING, 1m avd B samt hemfärd

Ser fram emot denna vecka men är lite nervös inför kommande helg. Har aldrig åkt så långt och denna helg blir det dessutom tre klasser. Dags att höja ribban och börja prestera helt enkelt! Känns riktigt roligt och är otroligt motiverad. Hoppas att all utrustning hinner dyka upp innan vi åker.

Seriedressyr omgång 2

Datum ~ 2011-04-10 | Tid ~ 20:27:33
Kommentarer (3) | Allmänt

Då var andra omgången av seriedressyren avklarad!

 

Dagen har varit lång och påfrestande på många sätt, men lärorik och en källa till ny motivation och iver att jobba vidare. Första klassen kändes Skilla trevlig, hade lite problem under programmet men travprogrammet kändes hon trevlig och väldigt stadig i formen. Fick lite låga poäng och slutade på ca 52% (exakta procent kan publiceras när papperen finns på plats).

 

Andra klassen red jag fram en kortare stund men höjde ribban. Det var dags att sätta galopprogrammet och faktiskt rida på känslan som fanns. Att sitta på en häst som är gjord av TNT har sina nackdelar, en explosition fick läktaren att hålla andan. Men jag satt kvar, korrigerade så gott jag kunde och gick till slut vinnande ur denna match.  Väl på banan var hon väldigt trevlig, avspänd och reglerbar, trevlig i formen och gav en otroligt bra ryttarkänsla! Denna ritt slutade på 58% med marginal uppåt vilket kändes väldigt roligt. Nöjd med ritten avslutade vi våra ritter med en ökning på 6% från föregående LB program (LB:1 första omgången, LB:0 andra).

 

Skilla var väldigt trevlig och jag kom till en bra ridning vilket var väldigt roligt. Motivationen var på topp och avslutades som pricken över i:et med en röd rosett! Inväntar resultatlistan men tror det skillde 6p till 3an och 8 till 2an.

 

Super nöjd med dagen och ser fram emot kommande dressyrtävlingar! Hur det blir med sista omgången är fortfarande oklart, men jobbar vi vidare och ökar med 6% till nästa tävling så börjar vi bli rätt farliga! Känns otroligt roligt att ta vid med det utgångsläge som vi har i dag.

Hon var dyr igår, men idag är hon utan prislapp och EJ till salu.

 


En bra dag, en dyr dag

Datum ~ 2011-04-09 | Tid ~ 13:32:10
Kommentarer (4) | Allmänt

Åkte ut till stallet på morgonen för att utföra morgonfodringen. Väl där möttes jag av Emelie och Alexander som hjälpte mig att utfodra och släppa ut hästarna. (Tusen, tusen tack!)

 

Pysslade på i stallet, smörjde utrustningen inför morgondagen innan det var dags att rida ner till anläggningen. Joggade hästarna ner för att sedan rida igenom programmen inför morgondagens tävling.

Tränade på LB:0an som förhoppningsvis finns lagrad i mitt minne tills morgondagen. Måste träna in LC:n också, den finns inte alls i mitt minne.

 

Skilla kändes otroligt trevlig. Bra tryck och stadig med bra eftergift när jag piloten gjorde rätt. Idag fick jag fram större fragment av min ferrari! I alla gångarter jobbade hon på trevligt, bäst i traven som varit vår största motgång den senaste tiden. Galoppen släppte på väg hem mot Åsen på rakt spår längst vägen (!!)

 

Bra mellangångarter och fick fram en trevlig kadens i traven, bra och jämnt stöd i båda tyglarna och en harmonisk och eftergiven häst. Håller tummarna för att hon känns lika fin imorgon! Då ni, Då!

 


Vilodag

Datum ~ 2011-04-08 | Tid ~ 19:28:15
Kommentarer (0) | Allmänt

Idag har Skilla vilodag. Hon har jobbat på fint under veckan och förtjänade lite vila inför helgen. Under söndagen blir det seriedressyr och att vila dagen innan kändes inte lämpligt.

 

Får hjälp av Johanna med stallsysslorna så jag fortsätter att vara begravd i skolarbete och hoppas på att avklara de största blocken så att jag överlever kommande vecka.

 

Känslan från gårdagens träning ligger fortfarande kvar vilket är angenämnt. Blir att kika in på tradera under kvällen för att utforska om det kommit in något bett som kan vara passande att köpa. Är väldigt intresserad av ett bett med D-ringar och kopparbeslag då Skilla verkar trivas med detta.

 

Har morgon i stallet imorgon och funderar på att åka ner till anläggningen och träna program inför söndagens klubbtävling. Resulteten kommer nog att ligga i botten ett tag till, vi behöver mer träning, men erfarenheten lockar!

 


Korrekt eftergift

Datum ~ 2011-04-07 | Tid ~ 23:13:41
Kommentarer (4) | Allmänt

Fick ett efterlängtat samtal under morgonen där min underbara mamma erbjöd sig att finnas till hands och hålla mig sällskap under dagen.

 

Mamma hjälpte mig med stallsysslorna och mockning i hagen medan jag pysslade med Skilla. Åkte ut till anläggningen innan 13 för att dressyrträna för Erica. Jobbade med att hitta yttersidan på en övning som fick namnet "gemet". Rakriktning och voltarbete med fokus på innerbak och att sätta hästarna.

 

Lamporna höll oss på rätt plats och det var nyttigt att utgå efter något som inte finns på marken.

Jag och Skilla jobbade mycket med  att hitta korrekta eftergifter. Att hålla kvar förhållningen tills Skilla lättar av, och därefter belöna med eftergift. Att känna hur en korrekt eftergift ska kännas från hästen till ryttaren var väldigt nyttigt. Skilla kändes väldigt trevlig och var i precis rätt läge där jag trivs att rida henne. Kompakt utan att bli kort och hela tiden hos mig, precis som jag trivs att rida henne. Något fram hade jag kunnat rida henne mot slutet.

 

Riktigt trevlig i formen, stadig och välbalanserad, jag fick tid och plats att fokusera på min sits och hållning och vi samspelade väldigt bra.

 

Avslutade passet med en otroligt trevlig högergalopp där hon släppte alla spänningar. Rund och fin, samlad och väntande efter några sekunders oklarheter. Härlig känsla och härifrån känns framtiden väldigt väldig ljus, svävade som på moln.

 

Otroligt tacksam över den hjälp jag får och att jag hittat två tränare som fungerar väldigt bra för mig och Skilla. Hädanefter kommer jag att veckoträna för Mia och de tillfällen vi inte kan synka rider jag för Erica om möjlighet finns. Härmed säger jag alltså upp platsen för Ann då vi inte alls tänker lika för tillfället och strävar mot olika mål. Återgår kanske till henne vid ett senare tillfälle om det känns rätt och givande.

 


Lösgörandearbete på nya bettet

Datum ~ 2011-04-07 | Tid ~ 00:16:07
Kommentarer (0) | Allmänt

Red ut på eftermiddagen i det otroligt fina vädret. Äntligen börjar det kännas att våren är på väg (+12grader). Bestämde mig för att lossa inför morgondagens dressyrträning, red barbacka och provade det nya bettet som jag lånat från Sara Edvardsson.

 

Skilla var väldigt trevlig och hittade en otroligt bra överlinje och var väldigt rund i formen. Jobbade endast i skritt men lögörande. Tempoväxlingar och sidförande rörelser som öppna och skänkelvikning.

 

Imorgon blir det dressyrträning för Erica dagtid då Mia ej kommer befinnas sig på anläggningen alls. (Teoriveckan pågår och vanliga lektioner utgår).

 

Kändes skönt att få rida lite dressyr ändå, så att träningen inte blir helt fallande denna vecka. Kommer rida på det tredelade vanliga bettet imorgon på dressyrträningen. (Det andra är ej godkänt att tävla dressyr på).

 

Har även anmält mig till seriedressyrens andra omgång som blir under söndagen. Hur tiden ska räcka till är fortfarande ett stort frågetecken. Motivationen är inte på topp pga hur tävlingen skötts, men vi gör vad vi kan på plats. Hoppas på en förbättring från föregående omgång trots att det är nya program denna gång.

 

Omgång ett reds LC:1 och LB:1, denna omgång kommer vi rida LC:2 och LB:0. Kanske börjar bli dags att plugga program? Ska försöka hitta tid till det också, tid är en brist i min vardag för tillfället!

 


Charm

Datum ~ 2011-04-06 | Tid ~ 18:36:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Pallero
Ägare: Sofia Wallgren

Hopphäst/Läromästare

Datum ~ 2011-04-06 | Tid ~ 07:28:00
Kommentarer (0) | Annonser
Här kommer veckans annnons!
Trevlig läromästare som är tävlad 140 / LA dressyr. Snygg fux med fyra vita ben och bläs. Hoppar trevlig har har god rutin. Full stam.

Inställd hoppträning

Datum ~ 2011-04-06 | Tid ~ 00:08:51
Kommentarer (0) | Hoppning

Måndag: Vila på schemat, dels efter helgens dressyrträning men mycket pga tidbrist. Tog mig tid att pyssla med Skilla och börja mocka ur hagen.

 

Tisdag: Då denna vecka är teorivecka på ridskolan var det inga vanliga lektioner under kvällen. Träffades kring 17.30 för att medverka i en instruktörskurs som var inplanerad av vår chef. Jag fick möjlighet att rida ridskolehästen "Munsboro Mountain Man" som till vardags kallas för "Manne". Trevlig liten ponny som fortfarande behöver vidareutbilads, därav red jag honom under kursen.


Jobbade med självständigt arbete på "prickarna" som är uppsatta i ridhuset. Stora mittvolten samt 10m volterna som uppvärmning. Därefter jobbade vi med förvänd volt tillbaka med fram och bakdelsvädningar i. Riktigt nyttigt, länge sedan jag använde mig av dessa men blev sugen på att prova dessa med Skilla också. Manne började slappna av och släppa in min på högersidan. Mot slutet var han riktigt trevlig! Kommer bli en mysig ponny med mer utbildning och träning.


Trots den inställda hoppträningen beslöt sig stora delar av gruppen att hoppa utan tränare. Vi blev 4st som hoppade på vanlig träningstid. Använde oss av det gruppen innan hoppat på, med ca 5hinder minus. Vattenmattan drogs fram, en kombination med fyra galoppsprång fram till ett räcke, ett plank, en oxer och ett rättuppstående fanns representerade under hoppningen. Jobbade med lite ridvägar, avsprång och anridning under detta pass. Skilla var väldigt het och lite bråkig till en början. Mot slutet slappnade hon av och började hoppa riktigt trevligt.


Fick prova ett nytt bett (lånat av Sara Edvardsson) med kopparringar. Skilla tuggade fint på bettet och verkade tycka det var helt okej. Provar att rida på detta vid några tillfällen till för att avgöra om det ska införskaffas ett liknande eller om vi ska leta vidare.


Börjar hitta en bra ryttarkänsla och vi börjar bli mer och mer samspelta. Modet växer i takt med erfarenheterna och ser verkligen fram emot kommande tävling i Timrå!Sammanfattning Ann träning

Datum ~ 2011-04-06 | Tid ~ 00:00:45
Kommentarer (0) | Allmänt

Red för Ann under hela helgen, både lördag och söndag.

 

Lördag: Red fram ca 15minuter innan träningspasset, Skilla kändes fin, jobbade i en lång låg form. Min tanke var att jobba på inverkan, halvhalter och att "spänna bågen". Att behålla lugnet och den runda formen hon hade, men plocka upp den något och få lite mer spänst och en kompaktare häst.

 

När träningen började blev Skilla spänd och ofokuserad, tappade allt stöd i som tidigare fanns i handen. Detta löste vi genom att rida på väldigt mycket frammåt i ett högt tempo. Voltarbete och lite bågar för att lossa henne, men fokus låg på framåtbjudning och att placera bogarna. Bitvis var Skilla trevlig, men det höga tempot kändes slafsigt och som att hon rann iväg. Galoppjobbet var hon riktigt trevlig och följsam.

 

Passet avslutades med en OK känsla, Skilla kändes inte helt loss och inte helt med men helt okej. Bitvis trevlig men aldrig riktigt "hos mig" och helt harmonisk. Någon kadens i traven fanns inte att tala om, ej heller något tryck i en kort och kompakt häst.

 

Åkte ut till Umeå RF och såg Elitlagen tävla mot varandra. Riktigt trevliga ekipage och bra ridning från flertalet ryttare. Bra sällskap och lite bilder blev det. (Lägger upp när dem är redigerade).

 

Söndag: Red fram lite längre och valde att prova rida med sporrar för att stänga utsidan och få en snabbare reaktion och svar för skänkeln. Red fram ca 20minuter. Jobbade med övningen vi red för Erica under torsdagen (stora mittvolten, en stor rund båge  och en avskärd utåtställd). Skilla hittade yttersidan väldigt snabbt och var därefter stadig på yttertygeln och trevlig i formen.

 

Träningen började med att vi visade vart vi var i "dagsform". Travade längst fyrkantspåret, jobbade med ställning och lite volter. Dagsformen var bättre än gårdagen, mycket beroende på framridningen enligt min åsikt. Idag jobbade vi med lite skolor (öppna) och lösgörande arbete. Skilla var trevligare och stadigare i munnen vilket innebar att jag fick plocka ner tempot något (till fördel).

 

Efter en stunds uppvärmning gick vi över till galoppjobb där Skilla var väldigt trevlig. Traven som kom efter var betydligt bättre och vi började närma oss för vad som kan kallas OK. Mot slutet fick jag rida ihop Skilla som jag önskar. Lite kortare och lagom tryck bakifrån. Känslan var något bättre.

 

Detta pass avslutades med en bättre känsla och jag kände mig någorlunda nöjd. Ingen toppenkänsla men helt okej. Mycket bättre än förra träningshelgen där problemet löstes med en snodd. Men ingen "Mia-känsla".

 

Återkommer om hur jag valt att göra framöver med månadsträning.

 


Filmtrassel

Datum ~ 2011-04-02 | Tid ~ 01:07:54
Kommentarer (0) | Allmänt
Har suttit och försökt styra upp mapparna med film från träningar och tävlingar. Kameran har ställt in ett datum som inte alls överrenstämmer med verkligheten. Blandad filmer från olika träningar och tillfällen och skapat ett system som inte är logiskt någonstans.
Har gjort en rensning och försökt att få ordning på det hela, vilket har tagit hela kvällen. Ska försöka publicera en film så fort jag får möjlighet. Nu börjar dem faktiskt gå hantera.
Har dressyrträning imorgon kring halv ett, därefter åker jag ut till Umeå RF för att hålla läktarplats och se lite av helgens tävlingar. Kameran åker med så kanske jag lyckas med lite bättre bilder under morgondagen.

Ny utrustning

Datum ~ 2011-04-01 | Tid ~ 19:37:56
Kommentarer (2) | Allmänt

Då var beställningen skickad och jag inväntar följande utrustning.

Dyón Working Collection träns

Globus Stockman förbygel

Mountain horse ridbyxor

Charles Owen Ayr8 hjälm

Håller tummarna att utrustningen uppfyller mina önskemål och mina förväntningar. Ser fram emot att detta dyker upp i brevlådan snarast möjligt.

Hästskötare på schemat

Datum ~ 2011-04-01 | Tid ~ 12:59:12
Kommentarer (2) | Allmänt

Blev upplockade kring 08 av Anna för att åka ut till Umeå RF. Hanna var redan på plats och rätt omgående plockades hästarna ut och B gjordes redo för första start.


Framridningen var OK, Hanna var inte fullt nöjd då kommunikationen inte var på topp. B hoppade bra, men lite "på egna villkor". Väl inne på banan hittade dem ett bra flyt och en bra känsla emellan varandra. En felfri ritt 0/0 och och en tredjeplacering så långt.

 

Mellan Baggan och Salle red både Sara Edvardsson och Emma Wallgren. Sara fick en trevlig runda med fyra fel i omhoppningen. Bra flyt och en riktigt trevlig runda. Emma red på 4fel i grunden men även hon hittade ett bra flyt och en trevlig ridning. Passande inför kommande klasser i helgen.

 

Dags att plocka ut S och värma honom inför samma klass. Här var det Anna som tog hand om S då jag satt kvar på läktaren och försökte mig på att fotografera. Hanna och Salles runda var trevlig, lugn med en liten miss och ett missförstånd. Slutade på 8fel i grunden men trevligt däremellan. Det har hänt mycket bara på ett år!

 

När sista ekipaget hade ridit slutade Hanna och Bugzi Lady på en 5placering ! Stort grattis, fin runda och bra självförtroende boost!

 

Nu blir det en kortare powernap innan det är dags att åka ut för att hålla två storhäst lektioner under kvällen. Bilderna från dagens fotografering är tyvärr riktigt dåliga och inte OK att publicera. Måste diskutera mer med mina fotograferande vänner hur jag ska hitta skärpa i bilderna. (En bra bild fick jag).

 


Hästskötare

Datum ~ 2011-04-01 | Tid ~ 00:18:05
Kommentarer (0) | Allmänt
Åker ut till Umeå RF under morgondagen och agerar hästskötare. Hanna behöver hjälp och självklart ställer jag upp med tanke på uppbackningen hon ger mig på veckobas!
Ingen tävling denna helg för mig och Skilla då tävlingen är Regional och från 110->. Satsar på att rida denna tävling nästa år utan större ansträning, kändes lite tidigt att debutera på regional nivå för tillfället.
Laddar inför Timrå och ser fram emot att sätta våra nollrundor för att börja klättra lite smått. Imorgon blir det Salentein och Bugzi Lady som startas av Hanna. Emma och Piledals OP Marco kommer också delta under helgen, vilka dagar och klasser vet jag dock inte.
Ska ge mig på att försöka fotografera lite under morgondagen. Resultaten av detta återstår att se vad det blir.