Efterlängtad skrittur

Datum ~ 2011-08-30 | Tid ~ 21:35:39
Kommentarer (4) | Allmänt

Red ut tillsammans med Emelie och OP på första skrittpasset igår. Helt enormt mysigt att sitta på min finaste häst och enormt sammarbetsvillig och trevlig. Positiv till arbete och väldigt avspänd och glad. Finaste hästen verkar saknat våra ridturer då hon var enormt nöjd att få komma ut.

 

Dagens stora minus var en lymfangitkänning på höger fram, flertalet småsår och svampig - men hältfri. Spritomslag tisdag och förhoppningsvis får vi bukt med detta omgående. Ett nytt fynd som dock skrämmer mig - avvaktar och hoppas att detta bara var något som snabbt försvinner vilket ledde till vila idag.

 

Imorgon om allt är grönt skrittar vi 20minuter igen, varannan dag ska hon motioneras i skritt om hon är OK i benen och känns bra. Om inte annat blir det mer vila och endast pyssel. Känner mig väldigt låg och önskar att detta vänder fortare än illa kvickt. Ska göra mitt bästa att uppdatera ändå.


Sjukbesök

Datum ~ 2011-08-27 | Tid ~ 10:53:58
Kommentarer (0) | Allmänt

Har under det senaste dagarna inte varit ute på Åsen och till min prinsessa. Hjärtat har helt enkelt inte riktigt klarat av det. Att se min finaste, finaste stå i hagen och sakna en när man har går har helt enkelt varit för tungt så min underbara mor har skött Skilla under onsdag-torsdag. Men igår åkte jag ut. Skilla växte garanterat 10cm fick liv i ögonen och var enormt gosig, delade ut flertalet pussar och var allmänt underbar min finaste häst.

 

Skötte stallsysslorna och fyllde vatten i hagen, sen var det dags att ta Skilla på en kortare promenad. Tog upp henne till stallet, kände igenom henne och stod och gosade en lång stund. Inget ömmande alls från överbenet och det verkar gått ned något. Kommer göra en grundligare koll under söndagen och därefter ta ett nytt beslut om igångsättning eller mer vila.

 

Saknar verkligen min finaste, finaste häst. Hon är makalös och varje dag med henne är ett previlegium att medverka i. Jag är så otroligt tacksam över att just denna häst är min och att hon delar mitt liv med mig. - Håll en tumme eller två.

 


Hoppsto med kapacitet

Datum ~ 2011-08-26 | Tid ~ 07:10:00
Kommentarer (0) | Annonser
Här kommer veckans annons! Har varit lite dålig på detta under en längre tid men ska försöka lägg ut intressanta annonser regelbundet igen.
Sto f.2002 från Polen. Tävlad 110cm, pigg och framåt med trevliga gångarter. Hopptränad regelbundet med lovord från tränare.
Säljes BVSA.

Felicia E (Skilla)

Datum ~ 2011-08-25 | Tid ~ 22:50:15
Kommentarer (2) | Om Skilla
Felicia E (Skilla)
f.2004
e: Partisan II u: Flower Bed II
ue: Ganesco 503
Tävlad LB:3 / 1.10m - under utbildning

Provridning och nedstämd

Datum ~ 2011-08-25 | Tid ~ 17:16:15
Kommentarer (0) | Allmänt

Tisdagen spenderades på anläggningen och kvällens lektioner fungerade bra. Vill mer än jag får, och ja jag saknar verkligen att ha privatlektioner! Men att stå som instruktör på ridskolan är heller inte fel. Därefter kastades odjuren på Åsen in för att kvälla och skynda vidare.

 

Under onsdagen provred jag ett eventuellt framtidsprojekt. Ägaren behöver hjälp och hästen behöver vidareutbildas men träning och tävlingsmöjligheterna är goda. Hästen var trevlig, lite "ung" i hantering ovh ridning men överlag trevlig. Åker eventuellt ut och provrider igen då hästen kan gå på tränsbett för att göra en närmare analys och bestämma om den är av intresse eller inte. Trevlig modell, massvis med jobb men en ljus framtid framför sig. Måste suga på den karamellen något längre.

 

Nedstämdheten ligger tung idag. Trots att jag fått sitta på två trevliga hästar under veckan måste jag erkänna att jag känner mig rätt ledsen. Att inte få rida min egen prinsessa, stryka mig från både dressyr och hopptävlingarna (hemma) känns rent ut sagt piss.

 

Håller tummarna att min skrutt blir bra snart, för jag saknar timmarna i hennes sadel någott enormt - min finaste finaste.

 


Höstens första privatträning

Datum ~ 2011-08-22 | Tid ~ 21:46:44
Kommentarer (3) | Allmänt

Åkte ut efter jobbet för höstens första dressyrträning. En ridskole elev som tränade på sin medryttar häst som står i samma stall som Skilla. Träningen var simpel, mycket tempoväxlingar och ställning i hörn och på voltspår för att börja koordinera hjälperna. Ekipaget skötte sig bra och såg riktigt fina ut mot slutet - samspelta och i en trevlig form. Förhoppningsvis kan vi jobba vidare med detta längre fram, under morgondagen sitter hon på en ridskolehäst och vi kan jobba vidare där.

 

Efter träningen fixade jag stallsysslorna, pussade på prinsessan och täckade henne för att hon skulle slippa stå ute i regnet utan täcke. Oroar mig lite för nattens kyla och lite pyssel uppskattades helt klart. Planerar att mot slutet av veckan borsta och vid friskförklaring bada och frisera så hon får känna sig riktigt fin igen.

 

Därefter var det dags att åka ut till Ersmark och rida den stora röda. En trevlig herre som var uppiggande att rida och gav en bra ridkänsla. Olik det jag vanligtvis rider men mycket trevlig och goda framtidsutsikter blir spännande att se vart Matilda och Gucci hamnar med träning, massvis med muskler och lite rutin - tror dem blir farliga framöver.

 

Tackar enormt mycket för att jag fick rida och tänka på något annat!

 

Funderar på att beställa Equilines lindor "Sandown" till Skilla för att minska risken för yttre trauma då området där överbenet finns är känsligt. Har ni någon erfarenhet av dessa?

 


Gucci

Datum ~ 2011-08-22 | Tid ~ 15:06:00
Kommentarer (1) | Allmänt
Strax efter 18.00 kommer jag få prova den stora röda prinsen! Spännande och lite läskigt men väldigt tacksam över att få prova den stora röda.

Carpe Diem

Datum ~ 2011-08-22 | Tid ~ 07:19:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Sista behandlingsdagen samt veckans sammanfattning

Datum ~ 2011-08-21 | Tid ~ 16:01:02
Kommentarer (2) | Allmänt

I måndags var sista behandlingsdagen för Skilla efter veterinärbesöket. Klämde igenom henne för att se om hon reagerade för yttre åverkan utan någon större reaktion. Senare under veckan fick jag hem ett brev där veterinär önskar en vila på 14dagar efter det utsatta veterinärbesöket, vilket betyder att Skilla ska vila hela 4 dagar till. Tanken är då att jag longerar henne på onsdagen för att förhoppningsvis bli uppringd under torsdagen.

 

Hon är pigg, positiv och väldigt sällskapssjuk och jag har varit ute i Stöcksjö varje dag och pussat på min underbara prinsessa. Hjälp från Johanna och mamma fick jag under fredag-lördag vilket jag är ytterst tacksam för.

 

Under tisdagen hade jag mina första lektioner för höstterminen. Spännande att komma igång igen och det märks att  brudarna inte har ridit på ett tag. Började med hårdträning direkt och min demonstration om hur man rider dressyr från backen resulterade i träningsvärk! Bra jobb från min sida, undra om någon från ryggen fick samma resultat? Denna termnin kommer mina två sista grupper jobba mycket med sits och inverkan. Fokus kommer ligga på att använda sätet och sitsen för att korta, länga, samla och flytta istället för att slita, banka och dra. Hästarna ska på detta vis bli lydigare och mer känsliga för korrekta hjälper och eleverna komma till rätt ridning. Förhoppningsvis ser vi resultat redan om några veckor.

 

- Filmning av eleverna kommer även ske om det finns önskemål för att se före och efter resultat.

 

Sammanfattningsvis har veckan varit väldigt lite häst, väldigt mycket jobb och väldigt lite sömn. Har ridabstinens så det är jobbigt, men försöker att härda så gott det går.

 

Helgen har spenderats tillsammans med Skellefteåbrudarna samt några SURFare i Vännäs på deras NM tävlingar och mini derby. Spännande, men jobbigt då jag så gärna velat medverka själv! Suget av att börja tävla på riktigt och visa vad man faktiskt går för är för tillfället rätt överväldigande.

 

Nästa inlägg kommer handla om Skillas stam, syskon och halvsyskon som jag lokaliserat med lite hjälp!


Film BRK

Datum ~ 2011-08-21 | Tid ~ 15:24:37
Kommentarer (5) | Allmänt
LB:3 193p 58.48%
LB:2 172p 57.33%
LB:1 160p 55.15%

Dressyrhelg i Boden

Datum ~ 2011-08-18 | Tid ~ 17:01:27
Kommentarer (0) | Allmänt

Fredag:

Efter att ha packat det sista på fredagsförmiddagen begav jag mig upp mot Skellefteå för mitt första stopp där helgens dressyrhäst skulle hämtas. Bästa Maria Vikström lånade ut sin fina kille Primo. Efter att ha fått en genomgång på vad som skickas med och en snabbkoll av dressyrsadel rullade vi från Skellefteå strax efter 16.

 

Primo stod snällt och stilla hela vägen upp och jag höll täten tätt följd av Emelie S och Bavaria. Efter mindre svårigheter att hitta rullade vi in på Bodens RK strax efter 18. Där letade vi febrilt efter en tävlingsledare att visa vaccination innan urlastning samt bli tilldelad rätt box. Någon sådan hittade vi inte och efter att ha ringt några samtal fick vi tillstånd att lasta ur. Planen var att under kvällen göra ett hästbyte då detta inte fungerat på TDB. Detta fick dock skjutas på då ingen ansvarig fanns på plats.

 

Efter en snabb måltid var det dags för att jogga hästarna, och för mig att för första gången sitta på Magic Primo. Utrustningen anpassades och vi tog en lättare jogg i paddocken på anläggningen. Han kändes trevlig, annorlunda Skilla men välriden och lyhörd utan att konstra eller bli het som min röda gärna blir.

 

Därefter var det dags för att duscha samt knoppa för att spara på tiden kommande morgon. Tillbaka från vattenspiltan upptäcker jag en lös sko. Jakten på verktyg startade men utan framgång.

 

Lördag:

Uppstigning halv sju för att utfodra hästarna och sedan göra klart allt i sekritariatet. Vaccinationsintyg uppvisades, hästbyte gjordes efter att jag blivit dumförklarad (klasserna är fulla, du kan inte efteranmäla). Den kollen har jag faktiskt och informerade denna människa att det var ett hästbyte och inget annat som skulle ske.

 

Därefter förklarade jag situationen med hovslagare / verktygsnöden (klockan var då 07.00) och att detta måste åtgärdas omgående. Efter en massa spring fram och tillbaka ett löfte att senast 08.00 skulle verktyg / hovslagare finnas på plats. Min plan var att sitta upp 08.30 så marginalen var inte allt för bred. Efter många om och men, x antal samtal dyker hjälpen upp 08.25 vilket ledde till en framridning på 15min istället för 30min som var planerat.

 

Först starten LB:3 var mycket spännande! Primo skötte sig bitvis exemplariskt men vi hade två dundermissar. Började med att förskjuta staketet vid dommaren ca 3m för att sedan strula i ena galoppen, hur mycket jag kunde hålla ihop honom var fortfarande luddigt och visade sig i detta program. Trots detta skrapade vi ihop  193p och 58.48% inte alls illa med tanke på det stora missarna ritten bjöd på. Känslan var bra, något framtung men väldigt trevlig bitvis - kräver ridning vilket är otroligt nyttigt och passande för mig.

 

Andra klassen planerade jag en kort framridning där jag endast skulle kolla av yttersidan och placera bogen korrekt för att slippa att vi braka ut över staketet. I denna LB:2 som var regional kändes Primo riktigt trevlig och jämnare än föregående ritt. Tyvärr ingen utdelning då domaren ansåg att han var för låg och inte riktigt mellan hand och skänkel i alla lägen. Denna ritt slutade på 172p 57.33% efter många om och men. Väntade på mina resultat i 1½h alltså 20min efter klassen var avslutad då dessa kommit på villovägar.

 

Kvällen spenderade vi gott sällskap, kollade på filmerna då jag var nöjd med känslan - inte poängen och lite bitter över detta. Innan sängdags promenerade vi med hästarna för att sedan utfodra och sova inför söndagens sista ritt och hemfärd.

 

Söndag:

Sista ritten för helgen skulle gå på kortbana LB:1 här hittade jag en bra känsla, bra flyt och trevliga övergångar. Fick trevliga kommentarer efter ritten och hade en stark känsla att ligga någonstans över 60% och förhoppningsvis räcka till en placering. Slag i magen när resultaten kom och ritten gav endast 160p 55.17% vilket är ofattbart enligt mig. Kommentarerna var : för låg - rid på fram.

 

Dessa kommenterer diskuterade jag med flertalet kunniga människor som tyckte att en högre form ej ska tillämpas i dessa klasser - vilket jag var enig med dessa om - men inte med domaren.

 

Efter att ha tittat på fåtalet ekipage, pratat med Maria som kom upp för att titta under söndagen begav vi oss hem efter att ha packat in allt i bil och transport. Rullade från Boden kring halv ett och med avlämning av häst, powernap samt tankning fanns jag i umeå 18.00

 

En mycket givande helg med en tacksamhet av rang gentemot Maria som lånade ut sin fantastiska häst under denna helg. En enorm erfarenhet rikare och motiverad att forsätta på detta spår i dressyren - att rida något så olikt min egen som möjligt men som fortfarande är rolig och personlig.

 

Helgen var otroligt strulig, men med trevlig sällskap och en underbar häst måste jag ändå tacka för denna upplevelse. - Film kommer i nästa inlägg

 

Veterinärbesök

Datum ~ 2011-08-16 | Tid ~ 22:36:45
Kommentarer (0) | Allmänt

Åkte ut till Vännäs och fick till min lättnad med mig Matilda Norman som stöd och hjälp. Tiden var bokad till 14.00 och vi rullade in på veterinärstationen just innan.

 

Efter en förklaring av händeseförloppet och då hältan dök upp kollade veterinären igenom denna. Denna veterinär var även hon som såg Skilla haltandes i Vindeln vid veterinärbesiktningen. Hon klargjorde rätt omgående att hältan inte satt i någon led men vi bedövade ändå bort dessa för att utesluta det helt - eller framkalla något som i läge ett inte syndes. Ingen ny hälta framträdde eller försvann varken från hovleden då den bedövades bort denna eller när kotan bedövades. Det enda som veterinären kunde konstatera av besöket var att Skilla ömmade något vid överbenet som blivit aktivt sedan krashen i Vindeln. Vi beslöt att röntga detta för att veta vad vi hade att göra med - och behandlingsmetoder eller vilket håll vi skulle vända oss vidare till.

 

Efter röntgen av överben kontaterades det att en svullnad finns vid griffelbenet. Någon fraktur eller spricka kunde dock inte upptäckas och slutsatsen drogs att det mest troligt är en gammal skada som blivit aktiv av traumat som uppkommit utifrån. Det vill säga - smällen av bommen gjorde överbenet aktivt och ger alltså utslag på griffelbenet vilket leder till obehaget Skilla känner. Kändes tunt och några riktlinjer efter 4dagars behandling och sjukhage fick jag tyvärr inte.

 

Så sjukhage bygdes och Skilla får vila tills jag själv beslutar att lina henne eller åka tillbaka på återbesök. Ringde till min Equiterapeut på hemvägen för att rådfråga. Han bromsade mina tankar om ett komplicerat tillfrisknande men påpekade att det kan ta lite tid innan överbenet har läkt ut. Men var positiv och sa - det blir bra och sen är det bara att köra på. Någon effektiv behandling av överben i läge ett kunde han dock inte rekomendera - ingenting som är prisvärt åtminstone. Vila och åter vila rekomenderades även här tills läget förändrades.

 


Serie av inlägg

Datum ~ 2011-08-16 | Tid ~ 22:25:56
Kommentarer (0) | Allmänt

Har varit förfärligt dålig på att uppdatera på senaste tiden så här kommer en massuppdatering så ni kan hänga med på vad som faktiskt har hänt och hur mina tankar snurrar!

Inser att det är mer än länge sedan jag uppdaterade och kommer därför att göra några kortare summeringar för att sedan skriva ordentliga inlägg.

 

Red Nexus på banan under onsdagen (som jag nämnde tidigare) med lite blandade resultat. En stor herre som helt klart sluppit arbete de senaste tre åren och är nu bekväm och lite oriden. Började med att skritta fram tillsammans med Emelie och OP längst vägen för att minimera tiden på banan. Väl på banan jobbade jag bakdelsvädningar, åttvolter samt ställning böjning för att lossa honom. Efter blod och svett blev det bitvis bra och vi hittade varandra korta stunder. Men att svänga i höger galopp var ingenting som var lättgjort vill jag lova! Började hitta ljuspunkter men insåg hur mycket jobb det fanns på hästen, mer än jag någonsin trott!

 

Sprang med Skilla under torsdagen och insåg att läget var oförändrat - hältan var densamma. Under fredagen ringer jag Vännäs veterinären och bokar första tillgängliga tid (torsdag 14.00). Tills dess vilar Skila helt och ingen stretching äger rum då detta verkade lönlöst.

 

Skilla flyttade hem till Åsen under onsdagen då IQ ville tillbaka i stora hagen på Röbäck och jag vägrade få fler skador på min häst. Tack för sommaren på Röbäck och hej Stöcksjö.

Kommande inlägg.

Veterinärbesök

Dressyrhelg i boden

Sista behandlingsdagen

Första dagen på ridskolan

 

samt några andra nyheter som kretsar i krokarna! - Ska försöka publicera dessa inlägg så fort jag orkar skriva ihop dem. Motivationen är tyvärr inte på topp, lovar dock film och ordentliga inlägg gällande Boden helgen så HÅLL UT.

 


Svensk Ponny Elit

Datum ~ 2011-08-03 | Tid ~ 18:17:00
Kommentarer (3) | Allmänt

Ordinerad massage och lätt stretch

Datum ~ 2011-08-03 | Tid ~ 09:15:28
Kommentarer (1) | Allmänt

Ligger lite efter i bloggandet då suget försvann efter lördagens dramatik. Här kommer en uppdatering på det som faktiskt har skett.

 

Kring lunchtid under måndagen kom hovslagaren ut, uteslöt en hovböld och konstaterade tillsammans med Jennifer och andra åskådare att hältan fortfarande existerar. Gemensamt kunde vi konstatera att det sitter högt och med spända muskler kring bogbladen och vid bogbladsspetsten är betäckningsskadan som jag tidigare spekulerat i mycket troligt.

 

Skilla ställs på vila men jag avvaktar att kalla ut veterinär då hon endast verkar stel och blåslagen och inte skadad på något annat vis.

 

Efter jobbet åkte jag ut till Åsen för att rida Johannas häst Nexus. En mycket speciell herre som var riktigt trevlig mot slutet. Bålstabilitet och att aldrig ge efter och vara konsekvent gav utdelning och därefter resultat. Ska jobba vidare och träna program under onsdagen.

 

Under tisdagen ringde jag och rådfrågade min equiterapeut om behandling under följande dagar och fick vila, arnika massage och försiktig stretch på schemat. Detta kommer skrida i verket från och med onsdag. Under helgen kommer Skilla kontrolleras och om inte läget förbättras kallas veterinär ut i början på nästa vecka.

 

Uppdaterar efter kvällens ridtur hur Skilla mår och hur Nexus skött sig.