Högtryck på hoppträning

Datum ~ 2011-01-31 | Tid ~ 23:11:37
Kommentarer (0) | Allmänt
Som jag tidigare nämnt är jag ansvarig för hoppträningarna på tisdagar. Tidigare har vi varit ett fåtal ekipage och när någon varit borta, har gruppen varit mindre. Kraven för de som vill träna, har varit små eller obefintliga.

Från och med våren 2011 har det blivit högtryck på träningarna. Det ramlar in ekipage från alla håll och kanter. Vart alla dessa ekipage kommer ifrån funderar jag fortfarande på. Satt och försökte pussla ihop träningarna framöver, för dem som vill provträna och resterande reserver som vill rida när det finns plats.

Prio ett kommer vara de som vill ha en fast plats, sköter sitt på anläggningen och hjälper till vid arrangemang. Därefter kommer ekipage som löser licens och ha tävlingsambitioner att prioriteras. Smidigast och bäst är om vi fyller de fasta platserna och har "samma ekipage" varje vecka. När någon är borta, får reserverna plats och möjlighet att träna.

Möjligheten att göra alla nöjda och glada är väldigt svårt. Förhoppningsvis går det pussla ihop något så det flesta blir nöjd, och de andra får en annan möjlighet till träning.

Jobbar vidare med detta tills en lösning finns. När de som vill provträna har gjort sitt och kan lämna en intresseanmälan blir det lättare att sammanställa.


Övermodig ryttare på spänd häst

Datum ~ 2011-01-31 | Tid ~ 18:36:56
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut Skilla under eftermiddagen barbacka. Tänkte lossa på lite träningsvärk från gårdagen och rida henne mjuk inför morgondagens hoppträning. Skilla var spänd och ofokuserad, gissar att detta är slutet av hennes fas som hon haft den senaste tidgen. Hon spänade av stundtals riktigt bra och var trevlig båda på rakt och böjt spår.

Skritten och vanligtvis galoppen fungerar bäst, traven är svårast att få henne att fokusera och spänna av. Så övermodig som jag är fångade jag tanken att prova galoppera barbacka. Fattade galopp, rund och fin och avspänd ca 3språng, avbrott trevlig därefter - spänd. Men lycklig och lite smått lyriskt tänkte jag, vi tar en till och jobbar lite längre i galoppen. Sagt, och nästan gjort. Ett galoppsprång sen kom första brallen, först lättade bakdelen sen kom ett större bocksprång. Otroligt nog satt jag kvar, bröt av och skrittjobbade resterande bit hem.

Får nog skylla mig själv när jag tror att vi kan istället för att lita på turen. Provat har jag åtminstone och med lite träning ska nog det där gå bra längre fram!

Seriedressyr omg 1

Datum ~ 2011-01-30 | Tid ~ 21:12:45
Kommentarer (0) | Allmänt
Då var första omgången av seriedressyren avklarad.

Med tanke på omständigheterna skötte sig Skilla bra. Det senaste två veckorna har varit allt annat än lättsamma. Men idag var hon helt okej. Bitvis underbar, bitvis kocko, men hon uppförde sig OK och presterade där efter. Rätt gångart på rätt plats, nu gäller det bara att placera trycket rätt.

Skilla var super laddad och variationen hade kunnat vara större, idag var hon på genom båda programmen. Bitvis och delar av moment var hon underbar, men sammafattningsvis OK.

Härifrån klättrar vi uppåt och ser detta som en tävlingserfarenhet.

Dålig start på dagen

Datum ~ 2011-01-29 | Tid ~ 18:12:33
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet för att påbörja morgonfodringen. Hästarna skötte sig bra, men det var många småsaker som jag gärna velat ändra på. Som ex. hästar som står med thermotäcke när det är +4grader ut och dessutom ska ha ett tjockt vintertäcke på. Undantag om hästen är väldigt frusen eller nyklippt. Men så var inte majoriteten av fallen. Förhoppningsvis har hästägarna rättat detta till imorgon.

Krånglade med skåpet, men nu sitter två sadelhängare på plats och trådbacken står snyggt placerad längst ner i skåpet. Åkte ensam ner till anläggningen för att värma upp för dagens programridning.

Skilla sköter sig så bra med lastningen nu att hon går skicka in, även när hon åker själv! Otroligt tacksam över att ha en lättlastad häst.

Red fram i ett välbesökt ridhus, Skilla hade samma känsla som tidigare gånger. Tom. Galoppen och skritten fungerade bäst, där någgde jag fram. I travarbetet var det verkligen som att vi pratade olika språk utan att på något vis lyckas mötas halvvägs. Hanna dök upp i ridhuset efter en stunds kämpande och erbjöd sig att sitta upp. Hanna förstod rätt omgående vad jag menade med känslan av tomhet. Hanna red ca 20min innan Skilla började förstå vad Hanna ville, vilket är OTROLIGT lång tid för att vara en häst som Skilla. Jag satt upp och red en stund till. Besvikelsen, frustrationen och avsaknaden av en poistiv känsla var överhängade. Vi provade att byta sadlar, Hanna tog dressyrsadeln och jag fick rida i hennes hoppsadel. Helt plötsligt kommer min Skilla tillbaka. Hon var något spänd, men hon förstod vad jag eftersträvade och började jobba åt mitt håll.

Mot slutet, efter programridningen och lite jobb med Annas hjälp kändes hon OK. Bra stöd, egen framåtbjudning och på samma plan som mig. Men inte alls så bra som hon kan gå, uppvärmningsbra, men inte avslutningsbra. Klappade om och avslutade passet. Funderar vidare kring detta innan jag tar ett större beslut.

Motivationen för morgondagens seriedressyr är låg, men bättre nu än mitt under ridpasset. Dressyrsadeln är helt utesluten, kommer att rida i min hoppsadel som jag VET Skilla gillar. Uppdaterar när möjlighet ges.

Förvirrad och fundersam.

Dags att styra upp träningstid

Datum ~ 2011-01-28 | Tid ~ 22:57:37
Kommentarer (0) | Allmänt
Ja, då var det dags att styra upp hoppträningarna ordentligt för säsongen. Tyvärr har det varit en del strul med ekipage, uppslutning och tveksamheter. Har filat på ett längre mail där det tydligt framkommer vad som gäller för träningstiden och de fasta platserna.

Förhoppningsvis blir det stor förändring och fler tränande och så småninom tävlande ekipage på klubben. Alla som vill träna oavsett nivå ska ges möjlighet. Det är vad vår klubb har profilerat oss med, och ska upprätthålla. Alla klubbar satsar på olika saker, och möjligheten till träning är våran.

Morgondagen blir lång men förhoppningsvis väldigt givande på flera plan. Tar med mig kameran till stallet så förhoppningsvis hinner jag fotografera lite!

Huntingfield Silverman

Datum ~ 2011-01-28 | Tid ~ 13:41:40
Kommentarer (2) | Allmänt

Andra veckan, skam den som ger sig

Datum ~ 2011-01-28 | Tid ~ 00:15:59
Kommentarer (0) | Allmänt
Så var det dags för dressyträning igen. Den här gången var förväntningarna väldigt låga och förhoppningarna att det skulle gå bättre än förra veckan var överhängande.

Som väntat var ridhuset tätt på ekipage. Var sen så Sofia fick rida med Palle privat, sen var det dags för mig och Skilla. Provade att rida fram Skilla ordentligt i skritt sen mycket galopp för att hitta framåtbjudningen. Det fungerade väldigt bra och hon var mer sammarbetsvillig än förra veckan.

Träningens fokus låg på bakbensaktivitet och elasticiteten i bakbenen. Rätt väg att jobba en häst, ska ske bakifrån. Det är lättare sagt än gjort, vilket jag än en gång fick erfara.

Skilla slappnade av efter halva träningen och jobbade trevligt med både bakben och rygg. Stödet i haden var stadig och jag kände ett sug i bettet vilket är av ovanlighet för mig och Skilla. Något framför lodplan men överlinjen var tydlig och Skilla kändes väldigt tillfreds och i harmoni.

En underbar känsla att saker och ting fungerade så bra. Med några veckors träning om utvecklingen fortsätter så kommer vi vara väl förberedda inför sommaren. Stadigare i formen, en "helare" häst med en tydlig överlinje och bra bakben möter vi förhoppningsvis säsongen.

Motivationen är tillbaka och nu känns det helt klart som att vi är på väg åt rätt håll!

Någon slags motivation

Datum ~ 2011-01-27 | Tid ~ 16:02:32
Kommentarer (0) | Allmänt
Trots motgångarna under veckan och Skillas humörsväningarn så ser jag fram emot kvällens träning. Mina mål inför träningen är minimala och allt som är bättre än förra veckan är framsteg.

Förhoppningsvis är vi på samma sida och kan arbeta med någon annat än framåtbjudningen under denna träning. Återstår att se på vilket humör Skilla är, och vad vi kan jobba med under träningen.

Lägger upp framridningen lite annorlunda, mycket skrittjobb där hon ska vara loss i båda sidorna och mycket galoppjobb så hon får komma fram och hitta balansen.

- Uppdaterar efter träningen om resultat, kommenterare och om den nya framridningen fungerar!

Hoppträning v.4

Datum ~ 2011-01-27 | Tid ~ 01:36:30
Kommentarer (0) | Övningar
Här kommer ett inlägg om resultaten från gårdagens hoppträning samt övningen.

Framridningen till träningen var väldigt tveksam och Skilla var inte riktigt på samma sida som mig. Men att jag red fram som en kratta och förväntade mig att hon inte skulle uppföra sig gjorde inte saken bättre. När detta släppte och vi var varma i kläderna så började träningen att flyta på.

Vi började med att hoppa fram på planket på medellinjen. Trav in, bjudningen mot hindret och beslutet innan väggen var det svåraste. Att vänta kvar mot hindret och vara nogrann med hjälperna efter hindret fick mig och Skilla att stanna onödigt nära väggen. Men så går det med dåligt komunication. Detta gjorde vi i båda varven.

Därefter var det dags för serien på långsidan. Vänster galopp in, ett galoppsprång mellan varje bom (missvisande skiss). Hitta en jämn rytm och inte låta Skilla springa iväg, jobba med galoppen uppåt och våga sitta kvar i sadeln var mitt största problem.

När serien flöt på avslutade vi träningen med att hoppa bågen i höger galopp. Två låga hinder varav ett var ett titthinder med en matta liggandes under. Här var tanken att hitta bågen, komma ut till väggen för att sedan fortsätta in på bågen. Ytterhjälperna var avgörande för vägvalet och tänket var "ett galoppsprång till".

Sista övningen var lite klurig och fick mig att jobba ordentligt både fysiskt och psykiskt. Att ta förhållningen med sitsen innan jag tar den i handen är lättare sagt än gjort. Krävs massvis med träning, men det blir bra med tiden.

Sammafattning av träningen: Skilla skötte sig bra, vi hade våra motgångar men vi löste de flesta under träningen. Efter två veckors flyt så kom ett bakslag. Härifrån kan det bara bli bättre, ser fram emot nästa träning!

Kvällsritt

Datum ~ 2011-01-27 | Tid ~ 00:25:51
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut efter dagens lektioner tillsammans med Anna och Sofia. Red ut i dressyrsadeln för att känna av inför imorgon. Struntade i formen utan jobbade med att hålla handen på plats och försöka hitta en ärlig bjudning där Skilla tog ett eget stöd.

Hon hittade ett bra stöd ganska fort vilket kom och gick. Mot slutet var hon framme för skänkeln och OK i stöd, något öppen i formen men helt okej. Inte stressad eller störd utan rätt nöjd när hon väl kom fram.

Hoppas att morgondagens träning kan ge något och att vi kan visa en bättre sida än förra veckan.

Uppdaterar med övning och resultat om gårdagens hoppträning innan morgondagen.

Gårdagens hoppträning

Datum ~ 2011-01-26 | Tid ~ 12:05:44
Kommentarer (0) | Allmänt
Gick bra och var väldigt lärorik!

Uppdaterar mera ikväll, ingen rast och ingen ro.

Blickar tillbaka på 2010

Datum ~ 2011-01-24 | Tid ~ 23:03:39
Kommentarer (7) | Allmänt
Red ut på Skilla idag och hade stålsatt mig efter gårdagens uppförande.

Red upp mot berget och tog första galoppen där underlaget var lite djupare. Skilla jobbade på bra och det var lagom att ta en vända upp och skritta ner. Därefter red vid mot Ansmark, joggade lite i trav för att sedan galoppera lite mer. Skilla skötte sig bra och gjorde inga dumheter. Under hela ridpasset kändes hon något spänd och pep lite när jag klämde med båda skänklarna.

På hemvägen kom luftsprången och gårdagens beteende bubblade upp till ytan. Tur nog lyssnar min häst på mig och slutar när jag säger åt henne på skarpen. Travade och la ner henne lite i formen innan jag la in nästa galopp. Den här gången skötte hon sig bra och höll alla ben i backen.

Hennes beteende är precis samma som hon hade den här tiden förra året. Om det beror på brunst, foderförändring eller väderomslag kan jag tyvärr inte svara på.

Har plockat bort havren från foderstaten tillsvidare, tillsatt magnesium i fodergivan och tänker fortsätta att rida veckan ut på samma sätt som tidigare. Är det brunsten eller väderomslaget är det bara vänta ut henne, för vändningen brukar komma ganska fort. Är det foderstaten eller underlaget så gäller samma där, bara tiden ger mig svar.

Klämde, bankade och tryckte på ryggen för att utesluta obehag men fick ingen negativ respons, Skilla misstog mina försök för massage. Under nästa vecka kommer ET ut för årets första "friskvård". Hoppas han ser stora förbättringar sen förut, som jag nämnt tidigare så kommer Skilla få besök från ET regelbundet under 2011. Han är inplanerad minst 3ggr under året för att hålla Skilla i bästa skick.

Imorgon blir det hoppträning, ser fram emot att hoppträna och fortsätta jobba med våra svagheter. Hoppträningen är helt klart veckans höjdpunkt!

Ny utrustning

Datum ~ 2011-01-24 | Tid ~ 07:34:00
Kommentarer (6) | Allmänt
Sitter och kollar på ett nytt tävlingsträns för säsongen. Den här gången är det dags att inhandla ett snyggt och stilrent hoppträns samt en snygg förbygel.

Har fastnat för två träns men kan inte besluta vilket jag gillar bäst. Självklart är jag öppen för förslag om ni vet av något snyggt. Prislappen är inte det viktigaste. Jag letar efter ett svart träns som sticker ut men är stilrent.

Förbygel har jag hittat en och bestämt mig för. Stilren med svart resår som går variera, snabbknäppen och möjlighet att plocka bort martingalen finns.

Här kommer mina favoriter.

Träns 1: Träns 2:

Träns 1 faller mig i smaken tackvare de snygga spännerna, nosgrimman och de mjuka nackstycket. Pannbandet skulle givetvis bytas ut mot något i silver / swarowski.

Träns 2 är snyggt och stilrent. Tveksamheten sitter i bredden på nosgrimman, om detta ser ut som ett "dressyrträns", eller om det är passande. Tyvärr har detta träns mässingspännen och ett matchande pannband blir i guld / swarowski.

Variationen mellan grenarna hade varit enkel då mitt dressyträns är svart lack med guldswarowski, och det nya hopptränset varit silver / swarowski.

Vad tycker ni är snyggast, och hur viktigt är variationen mellan de olika grenarna?

Lovley feeling

Datum ~ 2011-01-24 | Tid ~ 00:00:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Hästskrälle

Datum ~ 2011-01-23 | Tid ~ 22:36:40
Kommentarer (0) | Allmänt
Fick en uppdatering av medryttaren efter dagens ridpass. Skilla uppförde sig inte enligt mina förväntningar och ridturen hade fungerat bra, men avslutades med en flygtur för Rebecka. Typiskt Skilla att hoppa och studsa för mycket med någon som inte är van hennes språngkurva. Allt hade gått bra och Rebecka fortsatte ridturen hemmåt i lugn och ro.

Johanna fick tala allvar med Skilla under kvällen och imorgon blir det en längre ridtur för att motionera bort all extra energi. Hennes hopp, stök och bus kan vara facit på den nya foderstaten. Ger det några dagar till och försöker att rida slut på energin för att inte dessa explosioner ska komma.

Någon fler än jag som har en känslig häst för nytt foder?

Medryttare

Datum ~ 2011-01-23 | Tid ~ 12:40:39
Kommentarer (0) | Allmänt
En hästfri dag, Rebecka har Skilla.

Uppdaterar när hon ridit om vad dem gjorde och hur det gick.

Började att strukturera om i stallskåpet igår. Har köpt en trådback och ska sätta in en sadelhängare till så att båda sadlarna kan hänga ordentligt. Tror det kommer bli riktigt snyggt!

Nu fungerar min systemkamera igen så förhoppningsvis kan jag börja fota mer igen.

Oväntad shopping

Datum ~ 2011-01-22 | Tid ~ 01:13:11
Kommentarer (0) | Allmänt
Följde med som sällskap under dagen till Hörnösand för att sedan styra vidare mot Sundsvall. Där blev det lite shopping för Emelie J på Ikea, en trådkorg till stallskåpet för min del sen sparade jag mig till Hööks.

På Hööks inhandlade jag en antislip pad, som jag flitigt ska använda under både hopp och dressyrsadeln framöver. Förhoppningsvis hjälper den till att hålla sadeln på plats, och tar bort onödiga stötar.

Ett par nya stigbyglar, ett par nya stigläder som båda ska höra till dressyrsadeln som passade bra efter gårdagens prövning!

Seriedressyren närmar sig, och det känns för tillfället lite hårt att vi börjat på något nytt och sen ska försöka prestera i serien.

Skilla vilade idag, imorgon (lördag) blir det intervallträningar så hon är ordentligt rastad till söndag då Rebecka har henne. Förhoppningsvis får jag lite ordning i skåpet under morgondagen. Får se om jag kan få upp både en sadelhängare och ställa in trådkorgen.

Dressyrträning Mia P

Datum ~ 2011-01-21 | Tid ~ 04:36:46
Kommentarer (0) | Allmänt
Då var första dressyrträningen avklarad!

Sedan en tid tillbaka har Skilla haft problem att hitta bjudning. Springa på är inget större problem, men att hitta en ärlig bjudning där hon bjuder till handen självmat är lättare sagt än gjort.

Skilla skötte sig bra, och tänkte massor. Funderade och försökte läsa av mina rörelser och mitt nya sätt att rida. Mot slutet lossnade hon trevligt, hittade en bra trav där hon var avspänd och "hel". Till en början var hon väldigt spänd och omöjlig att inverka på.

Ett steg i taget, en hjälp i taget ska vi bygga upp en ny känsla som kommer ge oss stor framgång längre fram. Men att ändra ridsättet helt var lättare sagt än gjort. Rom bygdes inte på en dag, utan nu krävs konsekvent ridning och massor med träning hemmavid.

Prestationsångesten måste jobbas med, och ambitionsnivån måste anpassas efter häst, dag och humör. Ambitionsnivån var alldelens för hög från min sida vilket leder till mycket onödigt, vilket smittade av sig på hästen.

Dagens pass var prestationsmässigt inte alls bra, men för att jobba vidare och höja prestationerna för framtiden krävdes denna förändring. Bryt ihop och bit ihop!

Nästa vecka hoppas jag på att hitta en bättre ridning, ta saker och ting i rätt ordning och reda ut saker och ting på rätt sätt. Ny vecka nya tag, härifrån kan det bara bli bättre!

Äntligen!

Datum ~ 2011-01-20 | Tid ~ 15:30:31
Kommentarer (1) | Allmänt
Fick avisering och kan hämta ut sadeln innan kvällens dressyrträning!

Laddar upp för kvällens träning med ett core pass samt Just dance x-press på gymmet.

Uppdaterar efter kvällens träning om kommentarer, övningar och feedback. Väldigt nervös och spänd. Länge sedan jag dressyrtränade ordentligt, och ännu värre nu när jag rider för min favorittränare.

Hoppas att sadeln ligger som den ska och att jag ryms!

Övning v.3

Datum ~ 2011-01-20 | Tid ~ 07:11:00
Kommentarer (0) | Övningar
Här kommer tisdagens övning från hoppträningen.
När hästarna var uppvärmda började vi rida fram hästarna på en volt runt sockerbitshindren. Två ekipage per volt, en per kortsida. Vi jobbade hästarna i trav utan stigbyglar. På den öppna delen red vi skänkelvikning för att sedan spåra och hålla bogarna på plats.

När nästarna var mjuka i båda sidorna började vi hoppa fram på volten över de små sockerbitshindren. Även denna övning red vi utan stigbyglar. Lättare sagt än gjort, första gången för mig och Skilla. Att hitta rätt ridning utan att knipa var svårt, men fungerade förvånansvärt bra! Detta gjorde vi åt båda hållen.

Därefter hoppade vi fram på serien, uppifrån proten, med början på det vit/röda planket, för att sedan vända på serien och hoppa från den gula grinden.

När hästarna hoppat fram två gånger var åt båda hållen var det dags att rida en mindre bana. (Se skiss) Vänster varv över sockerbitshindren, två galoppsprång emellan för att sedan vända upp på serien. Alla distanser på banan reds med två galoppsprång. Efter serien, volten till höger för att sedan hoppa serien uppåt.

Första rundan kändes okej, jag mesade lite och tappade fokus. Andra rundan hittade jag ett bättre flyt och en bättre ridning, Skilla gick klockrent och var superfin.

Underbar övning som fick oss ryttare att prestera på topp och hästarna var verkligen nöjda med övningen. Att rida fram utan stigbyglar var nyttigt och gav verkligen trevliga resultat.

Arbetstrav

Datum ~ 2011-01-20 | Tid ~ 02:16:00
Kommentarer (2) | Allmänt

Spänd och ofokuserad

Datum ~ 2011-01-19 | Tid ~ 23:10:36
Kommentarer (0) | Allmänt
Började eftermiddagen med privatträning för Natalie och Trullan. Vikten las på takten tempot och övergångar för att så småninom börja trava längre sträckor. Balansen och ridningen var bättre idag och mot slutet av passet så jobbade Trullan på bra och Natalie var i balans. Stora framsteg från förra träningen. Nu vet jag hur hästen måste tränas och hur Natalie får bäst hjälp.

Kvällens lektioner på ridskolan gick väldigt bra. Hoppning på schemat och eleverna skötte sig bra. Fortfarande ovan att bara ha två lektioner, tiden går så fort! Man har knappt börjat innan det är dags att gå hem. Trevliga hästar och bra övningar. Fick bättre respons idag av eleverna och föräldrarna.

Åkte ut till Skilla efter jobbet. Tog en kortare tur barbacka, försökte mjuka upp inför morgondagens dressyrträning. Skilla var super spänd och ofokuserad. Lossnade fint i högersidan man vänstersidan satt fast något. Fina skänkelvikningar undan båda skänklarna. Förhoppningsivs räckte dagens lörgörande arbete för att kunna rida morgondagens pass någorlunda.

Ser fram emot träningen, har funderat länge på matchning men jag börjar lite smått så jag inte skrämmer iväg tränaren. Ingen sadel har dykt upp än, men förhoppningsvis dyker den upp under morgondagen.

Härlig känsla

Datum ~ 2011-01-19 | Tid ~ 00:30:04
Kommentarer (0) | Hoppning
Kvällens lektioner gick kalasbra! Eleverna presterade bra efter lite skäll, hjälp och uppmuntran. Märks att dem har vilat under julen, men oj så mycket potential det finns i vissa elever!

Tillbaka på anläggningen, snabba ryck till klockan nio för kvällens hoppträning. Träningen låg fokus på rytm och tempo. En otroligt bra övning och träningen flöt på väldigt bra. Skilla fortsätter att vara mjuk och väldigt rund i högervarvet, lite stelare och något spänd i vänstersidan. Men överlag väldigt trevlig. Red fram med gramanen sen plockades den bort!

Trevligt avslut på träningen med en bra runda. Publicerar övningen så fort den är klar, förhoppningsivs kan jag fixa med klipp under morgondagen.

Sällskapshäst bortskänkes

Datum ~ 2011-01-19 | Tid ~ 00:23:47
Kommentarer (2) | Allmänt
Här kommer ett inlägg som skär i hjärtat att publicera. Om det finns någon vänlig själ någonstans som har plats eller behov av en sällskapshäst finns världens finaste här.

För er som följt bloggen så var detta hästen som jag provred och bestämde mig för att köpa våren 2009.

Bekräftelse på sadel

Datum ~ 2011-01-18 | Tid ~ 13:32:01
Kommentarer (2) | Allmänt
Fick en bekräftelse av säljaren för sadeln att den är skickad och på väg. Håller tummarna att den dyker upp imorgon eller under torsdagen. DHL brukar ha snabb leverans så jag håller tummarna.

Lite nervös för passformen, men jag håller tummar och tår att den ligger som den jag provade, då är det inga problem alls!

Hoppträning ikväll efter lektionerna på ridskolan. Ser fram emot träningen och möjligheten att få hoppa.

Upplyftande samtal

Datum ~ 2011-01-17 | Tid ~ 23:25:03
Kommentarer (1) | Allmänt
Fick ett oväntat men upplyftande samtal under kvällen.

Samtalet kom från en tränare som jag har en god relation med, samt delad träningsfilosofi. Kontaktade honom i början av året för hjälp av b-ponny fynd och möjligheterna att jobba söderut. Fick många svar och mycket spännande att spåna vidare på. Mycket är inofficiellt och därför håller jag på det tills något är bestämt närmare. Spännande och väldigt roligt känns det! Kanske går vi en ljus framtid till mötes med massor av nya erfarenheter.

Ser fram emot morgondagens hoppträning. Motivationen på topp!

Promenad med trevligt sällskap

Datum ~ 2011-01-17 | Tid ~ 18:56:20
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet med sällskap av mamma och gick en promenad med Skilla. Ca 40minuters rask promenad bjöd eftermiddagen på.

Trevligt sällskap och skön motion, Skilla var nöjd över att få röra lite på sig och slippa hagen en stund. Imorgon blir det hoppträning. Sprang på ET i stallet och vi bokade in en tid i början av februari, exakt datum kommer närmre.

Fortfarande så otroligt tacksam över den häst jag har! Älskade fina hjärtat.

Sadel på väg

Datum ~ 2011-01-17 | Tid ~ 07:13:00
Kommentarer (4) | Allmänt
Då var sadeln på väg!

Hittade en passande i nyskick till ett väldigt bra pris. Så om allt går rätt så finns sadeln hemma hos mig i slutet av veckan. Blir spännande att prova och förhoppningsvis kan vi komma igång med dressyrträningarna ordentligt när förutsättningarna är rätt.

Från och med torsdag kommer vi att dressyrträna en gång i vecka. Blir ett bra kompliment till hoppträningen och uppbyggnaden kommer att underlättas. Med regelbunden dressyrträning kommer vi vara välförberedda för kommande tävlingsäsong.

Ser verkligen fram emot dressyrträningarna nu när jag får träna för min efterlängade tränare!

Ridtur i stormen

Datum ~ 2011-01-16 | Tid ~ 23:49:09
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet efter jobbet och fick sällskap av Emelie J och OP. Vädret var allt annat än behagligt och hästarna var störda över stormen. Jobbade lite mer övergångar och försökte ställa igenom och hitta någon typ av ridning.

Skilla var stadig i formen men stark och rätt ofokuserad. Hoppig i galoppen och bytte fram och tillbaka. Hoppas det beror på gårdagens träningspass eller det pissiga vädret.

Imorgon ska Skilla vila, en promenad är planerad för att komma ut en sväng. Sen börjar allvaret och träningarna drar igång ordentligt. Spännande!

Resumé av 2010

Datum ~ 2011-01-16 | Tid ~ 07:08:00
Kommentarer (0) | Om Skilla
Här kommer sammanfattningen av 2010. Ett år fyllt av erfarenheter, med och motgångar men otroligt fina minnen. Med detta i bagaget ser vi fram emot 2011 och välkomnar det med öppna armar och ett öppet sinne.

Januari:
Januari började jag med att avlägga ett nyårslöfte om att uppdatera mer med bilder. Tyvärr måste jag erkänna att jag misslyckats med detta. Bitvis  har jag varit duktig, men allt för ofta har det inte fungerat. Hoppas att detta fungerar bättre under 2011 när uppkopplingen fungerar som den ska.

Skilla medverkade på sin första hoppträning i mitten av Januari. Träningen gick bättre än förväntat, hästen skötte sig bra. Ryttarmissarna var stora och jag betvivlade min kunskap att utbilda Skilla vid ett fåtal tillfällen.

I slutet av Januari tränade vi även dressyr för första gången för klubbens månadstränare Ann Hammarlund. Mycket trevliga kommentarer och lovord, men väldigt mycket jobb framför oss.

Februari:
Skilla är med på sin första sadelutprovning. Dressyrsadeln och hoppsadeln låg enligt sadelutprovar OK. Fick rekomendationer på sadlar att prova vid byte, men ingen panik ännu.

Under denna månad börjar jag ett mindre arbete under töm med Skilla. Med och motgångar men nyttigt att se henne i arbete utan ryttare.

Mars:
Ann Hammarlundträning där vi rider båda dagarna. Stor skillnad sen förra träningen, dag två var Skilla väldigt trevlig och Ann ser stora möjligheter för oss i framtiden.

Under mars månad gjordes en presentation av hästarna i stallet. Bild och kort information om alla hästar. Vår ridskola nomineras även till "årets ridskola".

En provträning för veckotränare gjordes även under denna månad. Tyvärr ledde det ingenstans, och sökandet fortsatte.

April:
Under april månad fortsätter vi att hoppträna regelbundet, equiterapeuten kommer ut och Skilla får extra omtanke.

Maj:
Under maj månad hände det mycket för mig och Skilla. Vi började hoppträna ute, plockade bort gramantygeln under träning och Ann kom upp för en otroligt lyckad träningshelg.

Men störst av allt så debuterade jag och Skilla på tävlingsbanorna! Med Umeå RF som första tävlingsplats tog vi oss i kragen och testade vingarna. Med strålande resultat och 4fel på debuten hade jag fått blodad tand.

En blåbärshoppning i Vännäs avslutade vi maj månad med. En felfri runda och en avsittning. Så kan det gå om man inte har balansen på plats. Skilla blev förvånad över att jag hamnade på backen och besviken över att tävlingen avslutades så fort. Nya tag inför nästa tävling!

Juni:
Under juni månad stötte vi på vårt första stora bakslag. Åkte ut till vindeln för att hopptävla och gick hem med en sådan stor besvikelse att jag var gråtfärdig. Vi blev utesluten från vår första tävling, tillsammans med halva startfältet. Underlaget på banan var hemskt och Skilla blev skrämd. Efter att ha analyserat sönder ritten var det endast underlaget som kunde förklara hennes uppförande.

Lärde känna en underbar B-ponny vid namn Oskar som jag fick rida under ett antal gånger under juni månad. En tanke om att debutera honom fanns om försäljningen inte blev av.

Juli:
Skilla får sin sommarvila under juli månad. Jag åker ner till falsterbo och får njuta av fina hästar, trevligt sällskap och otroligt mycket shopping. Åkte även förbi Helsingbors RK för ett kärt återseende med min favorittränare Tomas Hammar.

Provträning för Eva Jonsson skedde även under Juli månad. Efter första träningen var jag imponerad och fortsatt träning för henne skedde under hela sommaren.

Augusti:
Under Augusti månad kommer den första nollrundan för mig och Skilla. Tävlingsplats Umeå RF. Otroligt bra känsla och en riktigt bra runda. I Vännäs provar vi på att rida meeting vilket fungerade bra, Skilla fattar kloka beslut och blir säkrare i sin roll.

Under Augusti provar vi även att tävla dressyr för första gången. Väldigt duktig häst, bra känsla i skritt och trav delen, galoppen blev hoppig och studsig, men fina lovord och en bra upplevelse.

September:
Här dressyrtränar jag och Skilla för Petra Johansson under ett tillfälle. Vi åker även upp till Skellefteå över dagen för att starta två klasser. Skilla skötte sig bra med tanke på den långa resan, och tävlingsresultaten var godkända.

Vi dressyrtävlar även på hemmaplan. En hemsk framridning men OK resultat i båda klasserna. Härifrån ser vi ljust på framtiden och med lovord och fina kommentarer kämpar vi vidare.

Oktober:
Dressyrhelg för Ann som kom upp för att hålla träningar. Skilla var väldigt fin, andra passet jobbade vi henne även under töm med goda resultat.

Här debuterar jag och Skilla på Umeå RF 1m. Debuten var en enorm känsla, fina resultat och dag ej genomförd ritt pga avfallning. Skellefteå tävlingen med liknande resultat, en genomför ritt och en felfri på hinder som avslutning på säsongen.

Hoppträningarna för hösten drog igång med spänning.

November:
Skilla drabbas av lymfangit och får vila under en kortare period. Skilla klipps för första gången utan några svårigheter.

Provade att dressyträna för Anna B under denna månad. Skilla börjar här arbete bättre och hitta en bärighet bitvis i galoppen. Fortsatt jobb med sitsen, styrkan och accepterandet av förändring.

December:
December månad innehåller styrketräning och konditionsträning. Allt för kommande säsongs uppgifter. Avslutar säsongen med julklappshoppning på anläggningen. Två klasser med felfria rundor! 4fel pga fel väg, från min sida, men utan hinderfel. Skilla skötte sig bra och ställde upp trots att hon var trött. Efter julklappshoppningen får Skilla en välförtjänat vila till årsskiftet.

Närbild

Datum ~ 2011-01-16 | Tid ~ 00:04:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Som på rosa moln

Datum ~ 2011-01-15 | Tid ~ 21:19:47
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet just efter lunch för att trotsa kylan och invänta Johannas svar.

Planen för idag var i läge ett - intervallträning och kondition. Visst finns det dåliga kläder, men det finns även dåliga väder. Tyvärr kändes det varken som något jag eller hästen ville göra idag, att träna kondition och intervaller i -28grader kändes helt klart inte lämpligt.

Ändrade planerna rätt snabbt, kopplade transporten och åkte ner till anläggningen för att motionera Skilla och träna lite inför kommande seriedressyr. Provade att rida utan graman idag, som en klok hopptränare sa till mig en gång "träna på det som kommer på provet". Så gramanden fick ligga och stigbyglarna plockas upp. En korrekt sits och utan hjälpmedel skulle detta pass ridas.

Skilla kändes väldigt trevlig, sammarbetsvillig och trevlig i formen. Flyttade bra för båda skänklarna och formade sig fint för innerskänkel. Det som tidigare känts motigt i högervarvet var som bortblåst. Något stelare i vänstersidan vilket jag ser som positivt. Högersidan har varit hennes svaga sida så länge, så att vänstersidan var något stelare ser jag som en förbättring och början på en jämnsidig häst!

I galoppen var Skilla som en dröm, rund och fin, väldigt rörlig och mjuk i sidorna. I högervarvet var hon som smör i handen och otroligt stadig och fin i formen. Något svårare i vänstervarvet men lossnade där väldigt fint.

Efter detta pass ökade motivationen lavinartat. Alla timmar av träning har verkligen gett resultat, härifrån fortsätter vi kämpa vidare mot kommande säsong. Jag har verkligen världens finaste häst och njuter av varje sekund!

Lång dag i hästens tecken

Datum ~ 2011-01-14 | Tid ~ 23:01:26
Kommentarer (0) | Allmänt
Började dagen med stalltjänst på anläggningen. Arbetsdagen blev längre än planerat, jobbade 7-13.30 innan det var dags att åka till Skilla och motionera henne samt fixa stallsysslorna på Åsen.

Red ut och mötte Anna halvvägs, hästarna fick plumsa lite och jobbade med en kortare galopp. Skilla kändes fin, kylan var bitande så ridpasset blev kort men effektivt.

Efter ridturen var det tillbaka till anläggningen och planera kvällens lektioner vilket gick riktigt bra. Hästarna var superfina efter dagens massage, och eleverna skötte sig bra.

Nu skriker kroppen efter sömn, fanns på anläggningen idag under 13h vilket inte sker varje dag. Kikade på en privatträning och när den nya hästen reds. Spännande!

Planerar ett längre ridpass imorgon, om kylan inte blir allt för hård.

Höstens träningar

Datum ~ 2011-01-13 | Tid ~ 22:41:40
Kommentarer (2) | Allmänt
Sitter och kollar igenom höstens träningar. Har äntligen fått in allting på datorn, så nu gäller det att försöka redigera och klippa ihop allting till en kortare film från varje träning.

Skilla har fått vila idag, börjar dressyrträna från och med nästa torsdag vilket känns väldigt roligt!

Imorgon blir det stalltjänst både för förmiddagen för att sedan avsluta kvällen med lektioner. Blir en lång dag med hästar i alla des former. Men främst längtar jag efter att rida ut med min egen häst, finns tid och möjlighet rider jag ner till ridhuset och trimmar lite.

Vet ni något bra filmredigeringsprogram?

Galoppjobb med trevligt sällskap

Datum ~ 2011-01-13 | Tid ~ 03:02:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet efter dagens ridlektioner. Helt klart svårt att ta över elever som haft flertalet ridlärare på kort tid. Men jag försökte göra det bästa av det hela och hoppas att eleverna inte är allt för missnöjda. Vi har hela våren på oss att lära känna varandra. Så det kommer nog bli riktigt bra framöver!

En privatlektion hann jag med, årets första! Helt klart en nöt att försöka knäcka. Ponnyn är inte alls dressyr riden och väldigt springig. Mycket skrittjobb och mycket övergångar. Första passet var en check, inför nästa vecka kommer upplägget se lite annorlunda ut. Men det blir spännande att se vad vi kan göra åt häst och ryttare för att få ett samspelt ekipage så småningom.

Hade två peppade stallkamrater som drog med mig ut på en längre tur i mörkret. Mina planer var lättare jogg barbacka, men detta blev ett längre och tuffare pass. Alla gångarter och ca 1h ridpass.

Skilla kändes väldigt trevlig, mjuk i båda sidorna och riktigt trevlig i galoppen. Samlade kortare sträckor där hon var väldigt arbetsvillig och fin. Okoncentrerad till en början och lite busig på hemväg, däremellan väldigt trevlig. Stadig och fin i formen när den värsta energin var väck. Lite känslig pga underlaget men jobbade på trevligt.

Benet är återställt och svullanden borta, helt klart överreagerade jag. Ett ytligt sår utan blod och någon irritation vid tryck eller rörelse störde aldrig Skilla.

Övning v.2

Datum ~ 2011-01-13 | Tid ~ 00:53:28
Kommentarer (0) | Övningar
Här kommer gårdagens övning. Ha i åtanke att skissen ej överrensstämmer med verkligheten med distans och exakta placeringar.

Vi började hoppa fram på serien i höger varv. Fattning på långsidan, jobba med galoppen genom kortsidan, hoppa serien längst långsidan, ett galoppsprång emellan. Avbrott på kortsidan jobba med att sätta hästarna över bommarna (låg på galoppavstånd) trampa igenom och runda över bommarna, volt för att ta bommarna en andra gång. Trav långsidan ner för att jobba med öpnna i vårt fall, ny fattning och övningen började om.

Denna övning red vi även i vänster varv, då började vi med bommarna, volten för att sedan fatta galopp på kortsidan, hoppa serien, avbrott och jobba med öppnan på långsidan upp mot bommarna.

Därefter hoppade vi en liten bana. Började med serien i höger varv, över studsen för att hålla ut på väggen hitta linjen till oxern. Ner genom hörnet för att vända på planket. Vägen från oxern till räcket gick nedanför serien, tajt sväng vid hörnet för att komma rakt på planket. (Missvisande skiss). Därefter, tillbaka över studsen, för att avsluta med serien i vänster varv.

Övningen och banan gav hästarna mycket mjölksyra. Första gången hittade vi inte vägen från oxern till planket och slarvade med tempo och att ta igenom halvhalten med knäna innan handen kom. Vilket ledde till studs och att jag fick lägga av Skilla stort på oxern.

Andra omgången hittade jag ett bättre flyt, mötte upp med skänkeln och Skilla bjöd fint genom hela banan. Trevlig övning som krävde en del planering och goda vägvla. Roligt med styrketräning när det ger så fina resultat!

Årets första hoppträning

Datum ~ 2011-01-12 | Tid ~ 01:17:43
Kommentarer (0) | Hoppning
Åkte ut till stallet och hämtade Skilla efter kvällens lektioner för årets första hoppträning. Skilla var ofokuserad och slamsig i framridningen, och dum som jag är förväntade jag mig en lugn och sansad Skilla. Tänkvärt kan vara att hon inte är galopperad de två sista dagarna, och inte hoppad på nästan en månad.

Efter att ha ridit fram och hoppat fram och Skilla gjort av med den värsta energin, luftsprång, rodeo och blandade småhopp började hon sansa sig. Därefter var hon väldigt trevlig.

En bra känsla, bra språngkurva och trevlig mellan hindren också. Lite väl mycker energi som sprutade ut genom öronen bitvis, men överlag väldigt trevlig. Min lilla tjej har börjat mogna och tar träningarna seriösare och anstänger sig mer för att vara till lags.

Otroligt nöjd över träningen, avslutade med en bana och fick till alla bitar. Uppdaterar imorgon med en skiss på övningen samt en detaljerad beskrivning av träningen.

Ser verkligen fram emot årets första tävling som går av stapeln i början av mars.

I dressyrens tecken

Datum ~ 2011-01-11 | Tid ~ 02:22:00
Kommentarer (5) | Allmänt

Lösgörande arbete barbacka

Datum ~ 2011-01-10 | Tid ~ 23:11:47
Kommentarer (2) | Allmänt
Red ut barbacka innan dagens vikariat på ridskolan. Skilla kändes väldigt trevlig och hade en bra och bärig form. Fick till några längningar och jobbade med skolor och sidförande. Små serpentinbågar, ställning, rakriktning och sitsen. Hittade ett bra sug och en bra bjudning. Jobbade i skritt och trav.

Efter gårdagens fynd, ett mindre sår på utsidan av hennes bakben så höll vi gårdagens ridpass, samt dagens ridpass till skritt och trav. Såret var inte öppet, utan mer en reva där pälsen lossnat. Nojig som jag är vill jag inte galoppera innan vätskan är borta.

Svullnaden var mindre idag och hon stördes varken igår eller idag av detta fynd. Så förmodligen är detta bara en ytlig reva och ingenting att oroa sig för.

Om allt är i sin ordning hopptränar vi imorgonkväll. Första hoppträningen för året, nu gäller det att börja prestera på träning, för att hålla en högre standard inför årets tävlingar.

Planer för veckan

Datum ~ 2011-01-10 | Tid ~ 12:30:37
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer veckans planering!

Måndag: Lösgörande
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Jogg / övergångar
Torsdag: Vila
Fredag: Ridhus, dressyr
Lördag: Intervallträning
Söndag: Sidvärtsträning

Planeringen finns för att veta i stora drag vad som bör göras under veckan. Däremot kan förändringar ske under veckan, uppdaterar efter varje ridpass.

Julklappshoppning (video)

Datum ~ 2011-01-10 | Tid ~ 03:36:00
Kommentarer (3) | Hoppning

Här kommer filmen från julklappshoppningen. Detta är andra klassen och vi båda är lite trött och sega i kroppen. Hittade ett bra flyt och är nöjd med rundan. Massvis att jobba vidare på men insatsen var godkänd!

Lagom nivå att rida två klasser på inför kommande säsong. Båda klasserna gick Skilla felfritt, i denna klass ser ni dock en felridning.

Samspelet mellan hand och skänkel

Datum ~ 2011-01-10 | Tid ~ 00:32:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Som ansvarig för kvällsfodringen åkte jag ut till stallet kring 18.00. Utförde alla stallsysslor med rogivande musik i öronen. Insåg att det var länge sen jag var ensam i stallet och inte stressade. En skön känsla!

Johanna dök upp efter en stund och vi tog in lite hästar innan vi begav oss ut på en kortare ridtur. Efter att ha skrittat fram längst vägen jobbade vi hästarna lite på banan. Jobbade mycket med skritten och att samla henne korta stunder, behålla böjningen i bålen och centrera volter. Något som vi endast behärskar i skritt, men det värkar stärkande så någonstans måste man börja!

I traven kändes hon trevlig när jag hittade balansen och rätt tänk. Att sitta korrekt i lodrät sits i hoppsadel och samtidigt fokusera på handställningen och tygellängden var överväldigande. Bitvis omöjligt men jag utförde det till slut och Skilla var väldigt trevlig. Stadig i formen och mjuk och fin även i högersidan. Nästan så att hon kändes trevligare i höger varv än i vänser, vilket inte alls är vanligt.

Avslutade efter en stund arbete, struntade i galoppen helt då det kändes onödigt.

Imorgon blir det en längre tur längst vägarna med jobb i alla gångarter. En veckoplaner kommer även att publiceras för att ha en översikt vad som ska göras under veckan.

Sammanfattning av veckans planering var blandad. Mycket förändringar och omkastning. Ann träningen ställdes in, vilodagen förflyttades. Men överlag blev det utfört bra arbete och varierad ridning och miljö. Planeringen är inte ett måste att följa utan mer en vägledning. Med facit i hand kändes det som en bra vecka som kommer ge resultat lite längre fram.

Tålamod

Datum ~ 2011-01-09 | Tid ~ 17:42:11
Kommentarer (0) | Allmänt
Resumén för 2010 publiceras så fort det är sammanfattat och läsvänligt. Håll utkik.

Övergångshäst med kapacitet

Datum ~ 2011-01-08 | Tid ~ 20:29:23
Kommentarer (2) | Annonser
Här kommer nästa annons på ett lovande sto.

f.2005. Bra hoppämne med trevliga gångarter. Tävlad 110cm, ärlig och schysst. Löshoppas 160cm. Annonsen hittar du här


Hästen och annonsen tilltalar mig personligen. Hade jag varit i läge att leta häst är detta något som jag kollat upp nogrannt och provridit. Annonser väcker mitt intresser och detta kan helt klart vara ett kap.

Underbar känsla

Datum ~ 2011-01-08 | Tid ~ 19:33:47
Kommentarer (0) | Allmänt
Dagens ridtur ägde rum kring lunchtid tillsammans med Emelie J och Bavaria. En lång och härlig tur med blandad terräng och otroligt härlig snöbus i skogen. Vädret var perfekt för en längre tur och sällskapet gjorde inte saken sämre. En perfekt ridtur med bus och lagom nivå på arbetet. Hästarna verkade nöjd med turen och vi kom hem till stallet 1½h senaret.

Tog mig i kragen och städade ur mitt sadelskåp som sedan länge behövt gås igenom. Nu finns alla saker på rätt plats och allt har återgått till en prydlig ordning. Även utrustningen fick sig ett lyft, smörjde sadeln och tränsen ordentligt. Ska göra mitt bästa för att i år bli duktig på att smörja och ta hand om min utrustning. Jag får mina il och är duktig, men om sanningen ska fram så är det ibland väldigt långt mellan gångerna.

Att dra av grejerna med sadeltvå efter ridtur och smörja utrustningen en gång i veckan är något jag önskar att jag lyckas med framöver. Tanken finn åtmimstone!

Skilla kändes trevlig under ridturen och gillade omgivningen och arbetet för dagen. Imorgon blir det ett kortare pass med lite jogging, efter dagens lite tuffare pass.

Känner mig otroligt motiverad för kommande säsong och nu börjar det verkligen närma sig. Hoppträningen drar igång igen på tisdag, så nu gäller det bara att hitta en dressytränare att rida regelbundet för.

Nedräkningen har börjat, nu är det endast 8 veckor kvar innan första tävlingen går av stapeln!

Läsarfråga

Datum ~ 2011-01-08 | Tid ~ 01:10:25
Kommentarer (1) | Allmänt
anonym om Intervallträning / konditionsträning: Fler frågor.
Första: Om en häst inprincip bara har ett tempo i galoppen, alltså att den inte går i form, minskad eller ökad galopp, hur skulle ditt tips vara om att lära den komma ner i form i galoppen? Och även minska och öka den. Vad för övningar?
Andra: Kan man lära en häst att hoppa trots att den är 13 år? Hur kan man börja och sedan fortsätta i sådana fall?

Det är svårt att ge ett exakt svar då jag vet lite om tidigare meriter, men jag ska göra mitt bästa för att svara så gott jag kan.

1: Om hästen endast har ett tempo i galoppen skulle jag gissa att denna häst är svag eller omusklad, kanske är den ung eller väldigt orider. För att hantera det problemet på bästa sätt är det viktigt att du är nogrann med grundjobbet i det andra gångarterna.

Är hästen svag och har ett högt tempo i grund är det viktigt att försöka jobba hästen i ett kortare och lugnare tempo under korta stunder. Kanske är den starkast i fattningen och fattar en lugn galopp innan den rinner iväg. Om så är fallet skulle jag rekomendera upprepade galoppfattningar och korta sträckor till att börja med. För att stärka hästen och vara nöjd när den faktiskt galopperar kontrollerat.

Är hästen seg eller väldigt långsam är det viktigt att du jobbar med grunderna i skritt och trav först. Se till att hästen lyssnar på skänkeln frammåt. Oavsett om hästens grundtempo är lågt så måste hästen ta din ryttarhjälp, i detta fall skänkeln. Jobba med detta i skritt och trav tills dess att hästen förstår vad du är ute efter ( en reaktion frammåt). När detta fungerar i skritt och trav börjar du på samma sätt i galopp. En lätt sits kan underlätta för hästen att galoppera på framåt och hitta ett lite högre tempo. Ta hjälp av andra hästar som draghjälp om hästen saknar framåtbjudning.

Innan form eller något typ av korrekt arbete måste hästen lyssna på grundhjälperna som skänkel, hand och sits. När detta fungerar är det läge att börja jobba med form i de lägre gångarterna. Att rida med graman eller liknande hjälptyglar kan vara lämpligt, en gummisnodd kan även vara en bra hjälp. Men för att lösa detta utan hjälptyglar är det lösgörande arbete som är A-O. Voltarbete, serpentinbågar där hästen jobbar på böjt spår brukar hjälpa hästen att hitta balansen och formen så småningom.

Men för att hästen ska kunna utföra arbete i form måste den ha god grundfysik. All typ av arbete som jag ovan beskriver kräver massvis med tid och nogrannt utfört arbete under ridpassen. Ta hjälp av en instruktör när du rider som kan se dina fel och brister och belysa dina fördelar.

Detta är självklart bara enkla tips och för att göra en bättre beskrivning och vägledning krävs det studie av hästen i rörelse. Bakgrund och historik för att göra en rättvis bedömning. Vad hästen har gjort tidigare, hur den rids vardaligt och vad målen är för framtiden.

2: Självklart kan man lära en gammal häst att hoppa.
Löshoppning rekomenderas som steg ett. Ta hjälp av någon kunnig att bygga fram, ordentlig avspärrning och börja med bomhögar. Led hästen över detta så det förstår att den ska hoppa över och fortsätta rakt fram. När det är dags att hoppa uppsuttet kan dessa tips hjälpa dig på vägen.

Börja att lägga fram bommar på banan så den lär sig att lyfta på benen. Cavaletti är en bra start. Ett fåtal bommar, för att sedan öka ut antalet. (Är hästen helt ovan räcker det med en till att börja med, lägg till en till och öka ut med en tredje när hästen förstår tanken.) Var nogrann med att bommarna ligger på rätt avstånd i förhållande till varandra. Börja i skritt.

Är hästen van vid bommar men har aldrig hoppat är saken lättare. Då skippar du ovanstående och börjar att lägga ut mindre bomhögar. Ex. 3bommar i en pyramid som hästen ska "hoppa" över i trav eller galopp (rekomenderar galopp). Därefter vänjer du in hästen på små hinder med sockerbitar eller hindrestöd. Att ställa ut hinderstöd utan bommar emellan är också en bra träning att bara rida mellan hinderstöden.

Senär det dags att lägga upp mindre hinder, räcken är första steget. Undvik komplicerade saxar eller krysshinder. Minimalt med bommar, men var nogrann med att det finns en markbom när du plockar upp hindren, travbommar kan underlätta.

Berätta gärna hur det går och vilka framsteg / bakslag du får med din häst. Förhoppningsvis är detta tips och råd som ger fina resultat. Som jag tidigare nämnt krävs mer information och historik för att ett BRA utlåtande. Men jag hoppas att detta kan vara till hjälp.

Inställd träning

Datum ~ 2011-01-07 | Tid ~ 17:08:27
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet för att motionera Skilla inför helgens dressyrträning. Hon kändes pigg och glad och jag hittade en bra ridning där Skilla var stadig och otroligt trevlig. Eftersom veckans planering blivit omkastad så blev även dagens träning.

Med massor av ny snö passade jag på att rida upp till berget. Härligt konditionspass där Skilla fick galoppera i en rund galopp uppför berget. Skrittade ner och tog backen en gång till. Lagomt hårt pass för att behålla orken till morgondagen. Nöjd ryttare och häst joggade vi på hemvägen.

Åkte vidare mot anläggningen för att hålla årets julkurser i hoppning. Grupperna var varierade och samma gällde kunskapen. Men slutreslutatet var alla nöjda och både hästarna och eleverna skötte sig bra. Hade en bra övning som jag kommer använda mig av fler gånger. Roligt att instruera igen! Känner helt klart ett sug att vidareutbilda mig för att hålla träningar för privata ekipage.

När båda grupperna var klara fick jag ett tråkigt besked att helgens träningar för Ann Hammarlund är inställda.! Jag hade sett fram emot att visa upp Skilla för Ann, förändringarna och hur långt vi kommit sen sist. Men tyvärr är det inställt pga sjukdom. Hoppas hon tillfrisknar och att vi kan boka in en träning snart.

Förhoppningsvis hinner jag hitta en dressysadel innan Ann kommer upp nästa gång. Så helgens planering får helt klart ändras. Åker nog in till ridhuset och rider ena dagen för att styrketräna / konditionsträna den andra. Återkommer när jag tagit ett beslut.

Min röda kärlek

Datum ~ 2011-01-07 | Tid ~ 05:01:00
Kommentarer (1) | Allmänt

Fotografering: Matilda Norman

Intervallträning / konditionsträning

Datum ~ 2011-01-07 | Tid ~ 00:59:52
Kommentarer (2) | Allmänt
Fick en läsarförfrågan hur jag tränar intervaller eller konditionstränar min häst. Eftersom ämnet är stort kändes ett inlägg helt rätt då en kommentar skulle bli allt för lång.

Först lite kort om varför jag konditionstränar / intervalltränar Skilla. Oavsett vilken diciplin man rider så behöver hästen kondition. Alla hästar som tränas och tävlas bör ha en bra uthållighet i lågvarigt arbete samt träna explosivitet och möjligheten att prestera max under kortare tillfällen, något som även det kräver träning.

När jag jobbar med intervaller jobbar jag på samma sätt som en löpare gör under en löparrunda. Jag värmer upp hästen i skritt och trav och något kortare galopp för att sedan påbörja intervallträningen.

Intervaller betyder att man ökar intensiteten under en viss tid( 2min i detta fall), för att sedan minska intensitetet (1minut )och ger en kortare återhämtning för att sedan gå upp i intensitet.( 2minuter)

Exempel: Rid i ett friskt tempo (arbetsgalopp) under en avsett period, lättast är om man har ett tidtagarur eller en timer. Om första intervallen ligger på 2minuter så bör återhämtningen inte vara längre än ca 1min. Under återhämtningen gör jag ett avbrott, jobbar med skritten. Lösgörande, sidförande eller med skolor, För att när klockan piper komma fram i en ny galopp och hålla samma tempo under 2minuter. Detta upprepar jag 4-5 gånger beroende på hur god kondition hästen har i ursprungsläge. Därefter skrittar jag hästen en längre period, joggar lite i trav för att eventuellt upprepa proceduren en gång till. Har hästen dålig kondition kan det räcka med att upprepa detta 2 gånger, ge en längre paus för at sedan upprepa proceduren.

Var nogrann med att rida fram hästen innan i alla gångarer. Se till att hästen får jogga ner och skritta av länge efter träningspasset. Denna typ av träning görs lättast i skog och mark eller längst en längre slinga / anpassad ridväg.

Intervallträning är en typ av konditionsträning men ett annat sätt att jobba med detta är att jobba med en gångart i taget.

Exempel: Börja att jobba med traven, bestäm punkter där du samlar traven (kort distans) för att sedan lätta ur och återgå till en arbetstrav. Nästa gång jobbar du med att öka traven på en bestämd plats, håll tempot hitta takten för att sedan återgå till arbetstrav. Korta ner arbetstraven och jobba med övergångarna intensivt.

Ge hästen en skrittpaus för att sedan övergå till galopparbete. Här jobbar du exempelvis med att öka och minska galoppen under nedsittning och i lätt sits. Att hitta en ökad galopp under nedsittning är lika viktigt som att kunna släppa på hästen i lätt sits. Var nogrann med att hästen inte ökar eller minskar utan kommandon. Rid en samlad galopp, variera sitsen, känn efter att du kan lätta av och förändra hjälperna minimalt men bibehåll tempot och gångarten. Samma sak med mellangalopp, arbetsgalopp och ökad galopp. Variera sitsen, lätta av och var nogrann med att takten förblir densamma.

Den här typen av konditionsträning kräver en god grundkondition och möjlighet att rida en längre sträcka. När hästen känns lite trött, upprepa en kortare distans med samma jobb för att sedan vända och rida hemåt. På hemvägen jobbar man förslagsvis med trav och längre skrittpauser. Lägg ner hästen i formen och rid lätt.

När jag intervalltränar och jobbar med kondition underlättar det att rida med graman. Formen bibehålls till viss del och hästen är lättare att kontrollera. Vissa föredrar att betsla upp, men jag använder mig hellre av en hjälptygel som jag kan påverka.

Pfiff Amaretto köpes

Datum ~ 2011-01-06 | Tid ~ 22:11:33
Kommentarer (2) | Allmänt


Efter dagens sadelutprovning har jag beslutat att börja leta en svart Pfiff Amaretto fit 2, 17" att börja med. Den ligger bra på hästen, inte opitmal för mig som ryttare men i läge ett är det viktigaste att hästen har passande utrustning. Att sadeln inte ger mig optimalt stöd för skänkeln är bara en genväg till bra sits. Passar sadel Skilla, vilket den bevisligen gör, får jag träna mig till en god sits.

Så om någon vet av en begangnad Amaretto till salu är jag mycket intresserad.

Nybörjarkänsla

Datum ~ 2011-01-06 | Tid ~ 17:05:11
Kommentarer (0) | Allmänt
Kom ut till stallet kring sju för att börja med morgonfodringen. Möttes av lugna och harmoniska hästar, lugnet innan stormen! Väl igång med fodringen så började hästarna bli  otåliga och ivriga att komma ut. När alla hästar var ute och fått sin mat började jag med dagens stallsysslor.

Lämnade stallet just efter nio för att hämta upp Matilda och alla sadlar som jag skulle få prova ut på Skilla. Allt drog ut på tiden men väl tillbaka i stallet gjordes Skilla och Chan i ordning och fick därefter åka ner till anläggningen.

Vi fyllde bilen med sadlar och fick tacksamt ta emot hjälp att bära in dessa till anläggningen. 6 sadlar konkade vi med oss på endast 2 hästar. Två av dessa sadlar var våra ordinarie men restarande var lånesadlar som jag skulle prova ut. Märkerna som jag provade var Albion, County, Zaldi och Pfiff. Sadlarna låg överlag väldigt bra på Skilla, rätt balans och överlag riktigt trevliga sadlar. Tyvärr var alla utom Pfiff sadeln något smala. Så därför blev det endast en sadel att provrida i.

Att rida i en dressyrsadel fick mig verkligen att känna mig som en nybörjare. Sen att jag har korta ben, och blir begränsad där gör inte saken bättre. Sadeln låg bra på Skilla, rörde sig ytterst lite trots att vi även provade rodeo i den. Tyvärr var sadeln för stor i sitsen för mig och därför fick var stödet från klossarna obefintligt. Sadeln kändes OK att rida i, ingen wow känsla men ändå rätt trevligt. Inte allt för bred eller omständig.

Om möjligheten finns skulle intresset vara stort att prova en Pfiff i samma bomvidd med 17" eller möjligen 16,5" för att se om jag kommer åt klossarna bättre.

Skilla jobbade på fint och var oväntat trevlig trots att jag fumlade med massor av saker från hästryggen. Ny sits, handhållning och balansen var inte riktigt där den brukade. Trött och slut lämnade vi ridhuset och dagens ridpass var avslutat.

Det uppstod en del problem, men efter alla om och men tog vi oss iväg efter urlasning, putthjälp samt en extra chaufför. Skjutsade tillbaka Matilda och alla sadlar, tusen tack för hjälpen och möjligheten att prova dessa.

Funderar vidare och är sugen på att prova Pfiff i mindre storlek, en Morris n Noland samt en Wellington sadel.

Återkommer med bilder!

Dressyrrus

Datum ~ 2011-01-06 | Tid ~ 01:03:00
Kommentarer (5) | Allmänt
Precis som rubriken säger så har jag drabbats av ett dressyrrus. Detta innebär att jag fått en hög motivationsnivå att satsa på dressyren. Självklart kommer hoppningen vara vår huvudgren och där jag satsar mest.

Men efter att ha ramlat in på en otroligt bra blogg, fått tips om övningar, utbildning och en knuff i rätt riktning ser jag fram emot våren och den tid som är kvar innan tävlingsäsongen drar igång.

Som jag nämnt tidigare så ska jag seriöst leta dressyrsadel för att jobba vidare med min sits, Skillas utbildning och för att kunna hjälpa henne på bästa sätt krävs rätt förutsättningar och utrustning.

Otroligt nog har jag möjligheten att prova en massvis med dressyrsadlar redan under morgondagen. Förhoppningsvis blir jag klokare efter detta och kan börja leta en sadel som jag vet passar.

Om inte annat kommer jag boka en tid hos en sadelutprovare och jobba vidare därifrån.

Dressyrträningar kommer att bli ett måste nu i vår. Hoppträningen kommer att ligga kvar, men tanken är även att dressyrträna regelbundet. För att Skillas utveckling ska fortsätta och trappas upp något så måste träningarna bli mer regelbundna och vardagsridningen seriösare. Målen för 2011 är höga, och därför krävs det träning och självdiciplin. För att Skilla ska prestera bättre i hoppningen måste hon stärkas, och där kommer dressyrarbetet in. Med träning och regelbundna träningar kommer jag lättare åt saker som jag i dagsläget får jobba med helt själv utan vägledning.

Skyndar mig i säng för att kliva upp tidigt och morgonfodra hästarna, uppdaterar efter sadelutprovning morgonfodring och dressyrpasset i ridhuset.

Laddar inför dressyrhelg

Datum ~ 2011-01-05 | Tid ~ 22:49:13
Kommentarer (0) | Allmänt
Ändrade planer!

Hoppas inte ni satt och väntade på att få en uppdatering i ridningen från dagen, för tyvärr blev det ingen ridning. Funderade över min veckoplanering och insåg att galoppjobbet var bättre att ha dagen före trim på banan inför helgen. Om intervallträningen skulle ge massvis med träningsvärk vore det dumt att lägga vila dagen efter. Så därför kastade jag om i schemat. Skilla fick vila idag och imorgon blir det att jobba massvis med galoppen.

Rider eventuellt ner till ridhuset så jag får något vettigt gjort, annars blir det att rida Ansmark runt och jobba mycket med tempoväxlingar och övergångar. Återstår att se hur snabb jag är att göra klart morgonen om jag rider ut själv eller hakar på det större gänget ner till anläggningen.

Funderar om jag ska raka Skilla imorgon så hon är riktigt snygg inför helgens dressyrträningar.

Har hyper ångest över att jag kommer dressyrträna i hoppsadel, ingen som har en dressyrsadel som jag kan prova och evenutellt låna över helgen?

17" Normal vid, rak eller något svängd. Har ni en som bara ligger provar jag den gärna. Om inte för helgen för att veta vad jag ska leta efter för att köpa omgående.

Favoriter för 2011

Datum ~ 2011-01-05 | Tid ~ 02:55:00
Kommentarer (4) | Allmänt
Här kommer mina favoriter för 2011.
Antares, HV POLO, Herve Arabesque "HG", samt Anna Scarpati.

Föhoppningsvis kan vi glänsa ikapp med något liknande senare i sommar. Vilket märke och exakt utförande återstår att se.

Vilken faller er bäst i smaken?

Uppfriskande ridtur

Datum ~ 2011-01-05 | Tid ~ 00:40:36
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet efter en sen middag. Fick sällskap av Linnéa och Danne. Gull-Linnéa hjälpte mig även med mockningen av Skilla och början på Baggan. Vilken pingla hon är!

Red ut i vinterkylan, bitande kallt men ändå väldigt skönt! Uppfriskande och väldigt trevligt. Danne är under igångsättning och rids försiktigare än Skilla så det blev en ridtur med skritt och trav. Jobbade mycket med skolorna och skänkelvikningar i skritten och Skilla kändes väldigt trevligt. Skänkelvikningen har börjat sitta på plats och hon håller sig rak i kroppen till skillnad från i höstas då hon gärna förböjde sig. Mycket bättre i högersidan och inte alls lika många protester som tidigare. En kort samlad galopp fick vi även till.

Stödet var mycket bättre idag, stadig och fin och fokuserad på vad som skulle göras. Mycket trevlig ridtur med sällskap och en arbetsvillig häst. Ser fram emot morgondagens ridtur. Det blir i dagsljus och intervallträning som planerat.

Med ljus och lykta

Datum ~ 2011-01-04 | Tid ~ 01:51:00
Kommentarer (5) | Allmänt
Nu går jag ut med en efterlysning på min första kärlek.

Kiara är en maxad D-ponny född 1996 som fanns i min ägo under 4år. Hon är välutbildad i både dressyr och hoppning motsvarande LA/LA. LB/LB med placering under tiden hon stod hos mig.

Hon lämnade oss sommaren 2008 och såldes för ett lågvarigt hem. Tyvärr blev så inte fallet. I somras såldes hon norrut till en ridskola. Jag har försökt leta men hittar henne ingenstans. Om ni känner någon som vet vem hon är, vart hon står eller någon jag kan kontakta vore jag mycket tacksam för informationen.

Skulle vara otroligt tacksam om ni kunde hjälpa mig lokalisera henne, allt jag vill är att hon ska må bra och få rätt möjligheter för att lyckas. Trots allt är hon min vita drömponny och första kärlek för en egen häst.

Läromästare

Datum ~ 2011-01-03 | Tid ~ 23:02:00
Kommentarer (0) | Annonser
Här kommer praktexemplet på en läromästare.

Färsta resultat från 2010. Tävlad MSV Dressyr med 64% samt 120 med placering. Perfekt för den som vill ha en maffig kille att tävla och träna med. Någon som har fötterna stadigt i backen och några år kvar på tävlingsbanan.

Annonsen hittar ni här

Busfrö

Datum ~ 2011-01-03 | Tid ~ 20:25:40
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut tillsammans med Emelie och Bavaria en sväng i det sköna vädret. Enda stunden på dagen jag samlar mina krafter och tar mig ut nu när jag bara är sjuk.

Mina graman har lyckats försvinna spårlöst, letade överallt, måste ha förlagt dem ordentligt den här gången. Fick låna Emelies tur nog!

Skilla var väldigt pigg och hittade på massor med bus under vår uteritt. Jag höll planeringen tidsmässigt men det blev en kortare galopp också. Skilla ville inte riktigt gå fram i traven utan skuttade mest, och när hon bjöd in i en lugn galopp fick hon rulla på lite innan jag tog tillbaka henne.

Lite bus han hon även med i galoppen, men det kritiska läget just nu är högerskänkeln. Att böja i bålen och arbeta är verkligen jobbigt, och därför måste man protestera. Skutt, tramp inför piaff och annat hittar hon minsann på.

Mot slutet hittade hon ett bra stöd och en god bjudning! Ska försöka rida någon dag på banan eller möjligen rida ner till surf och rida igenom henne ordentligt i galoppen. Roligt med massor av energi att jobba med, kunde inte annat än le.

Nytt år nya tag

Datum ~ 2011-01-03 | Tid ~ 00:40:00
Kommentarer (2) | Allmänt
Här kommer veckans planering!

Måndag: Skritt och trav jogg ca 60min
Tisdag: Alla gångarter ca 60min
Onsdag: Intervallträning / kondition
Torsdag: VILA (frisering och tillfixning)
Fredag: Trim på banan
Lördag: Ann Hammarlund
Söndag: Ann Hammarlund

Att denna planering går att följa beror helt och hållet på hur pigg och frisk jag får vara. Ligger i feber för tillfället och uppsöker läkare under måndagen för halsfluss.

Tanken är att göra en seriösare träningsdagbok och följa varje veckas upplägg med en utvärdering. Varje vecka kommer det finnas ett tema som ska följas under hela vecka, därmed en färgkod på intensiteten.

För att uppnå bästa möjliga utveckling gäller det att pressa mig och Skilla på rätt sätt. Att lägga ribban högt men vara flexibel för att inte göra målen orimliga.

Årets första ridturer

Datum ~ 2011-01-02 | Tid ~ 19:04:47
Kommentarer (0) | Allmänt
Igår red jag ut tillsammans med Johanna och Emma. Trevligt sällskap och vi var ett tappert gäng som trotsade mörkret och vinterkylan. Alla tre hade motionering av häst på schemat men att detta skedde i en och samma gångart var det ingen som ogillade.

Skrittjobbade Skilla under hela passet, försökte böja igenom i både hals och bål. Hitta rakriktning och försöka hitta tillbaka till där skänkeln får ligga längst Skillas sida, vilket inte alls uppskattas. Skilla skötte sig bra och fick några ryck men överlag var hon vädligt duktig.

Idag red jag ut tillsammans med Rebecka och Chaplin. En lite seriösa ridtur där jag även jobbade Skilla i trav. Hon kändes trevlig och hemåt hittade vi en trevlig form och ett jämt stöd i båda tyglarna.

När det passerade bilar så flyttade jag henne undan skänkeln och till min stora förvåning så fick jag till ordentliga skänkelvikningar med bra kliv baktill. wohoo!

På hemvägen blev Skilla lite irriterad över mina krav och protesterade, men lika snabbt hittade hon tillbaka till lugnet och fortsatte på rätt väg.

Lite tramp hann vi även med under turen, självklart var det inte meningen men Skilla bjöd in till detta och hann med 4 steg innan jag fick fram henne. Jag jobbar vidare med ett jämnt stöd och att våga använda sitsen.

Känns roligt att vara igång igen, och nu blir det att börja med ett träningschema att bocka av tills säsongen börjar av.

Hur lägger ni upp träningen som är kvar innan säsongen drar igång?