Anpassning av arbete efter ork och väder

Datum ~ 2011-06-29 | Tid ~ 22:50:57
Kommentarer (2) | Allmänt

Som jag planerade i början av veckan så skulla Skilla trimmas hela veckan inför helgens dressyr. Dagens upplägg blev något annorlunda utan att förändra det speciellt mycket från grundidén. Red ut tillsammans med Hanna och Samba på en skogstur. Istället för att jobba samling, och att hela tiden korta jobbade jag med att länga och med att få Skilla framåt. Ställningen var samma som tidigare, håll-vänta-lätta. Skilla sköter detta rätt bra nu, strular lite emellanåt men är överlag trevlig på dessa delar.

 

I galoppen jobbade jag med en arbetsgalopp och en mellangalopp, Skilla fick busa av sig lite för att känna att det faktiskt är roligt och att man faktiskt får gasa bitvis. Jobbade tillbaka henne och hittade trevligt gung i traven bitvis. En varm dag och underbart väder, men att högprestera i denna hetta är svårt, så vi höll oss på en lagom nivå där vi båda orkade prestera.

 

Imorgon blir det dressyrträning och lite trim inför tävlingarna som drar igång redan på fredagen. Kanske börjar bli dags att lära sig programmen ordentligt. Känns väldigt spännande och nervöst att rida på långbana, och att hålla ihop allt utan att vilja för mycket. Min största fiende i ridningen är min ambition som ibland blir för hög. Lagom måste räcka ibland, för vill man för mycket på en känslig häst med mycket motor kokar det lätt över. Höga mål med lagom hög ambitionsnivå, det är målet att hålla under helgen.

 


Nordmaling i bild

Datum ~ 2011-06-29 | Tid ~ 17:51:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Foto: Mikaela

Hårt underlag

Datum ~ 2011-06-28 | Tid ~ 23:00:53
Kommentarer (0) | Hoppning

Då var det dags för hoppträning efter några veckors uppehåll!

 

Började med att värma Skilla efter samma princip som jag jobbat med under slutet av förra veckan och början på denna. Ställning, vänta på reation, lätta. Hon fattade ganska fort och protesterna var mindre än jag förväntat mig. Gårdagen jobbade vi endast längst vägen och i skogen så jag hade förväntat mig något mer stökig häst idag.

 

Skilla skötte sig förvånansvärt bra, lite små protester men foglig trots allt. Med tanke på att den nya ridstilen kräver fokus och arbete från första stund är hennes protester inte alls speciellt konstiga. Tidigare har vi arbetat på en mellan nivå och nu är det dags att höja kraven och mer arbete efterfrågas. Glad att hon någonstans vill följa mig och vill anpassa mig trots att det är lite jobbigt.

 

Efter egen uppvärmning jobbade vi tillsammans med serpentinbågar i trav, galopp längst långsidan upp med öppna i tanken, bogen något innanför för att plocka upp framdelen på hästarna. Detta jobbade vi med i båda varven och Skilla skötte sig bra. Lite hastig och stressad när det blev jobbigt men löste det OK ändå.

 

Då underlaget var under all kritik och backen väldigt hård hade Hanna lagt upp en styrkeövning och hindren skulle förbli rätt låga. Hanna hade byggt upp en linje i mitten av ridbanan med tre oxrar, ett galoppsprång mellan varje 7m emellan. Här skulle hästarna länga ut över hindret, korta ihop emellan. Lite jobbigt och faktiskt rätt svårt.

 

Skilla skötte sig bra och matte skötte sig okej, bra ridbarhet men ingenn wow-känsla. Nu gäller det att underhålla denna ridning och sedan mjukna när hon backar av själv.


Relativt nöjd och ser fram emot nästa träningsomgång när vi kommer hem från Falsterbo. Har funderingar kring att rida enligt "trafikljusen" framöver. Det innebär att man rider en "grön vecka" där arbetet är lätt och kraven ganska låga. Därefter går man upp till en "gul vecka" där arbetet är varierat och kraven är på en mellan nivå. Detta avslutas med en "röd vecka" där kraven är väldigt hårda, passen hårdare och prestationerna därefter. När den röda veckan är avslutad börjar man om med grön (som belöning) osv.

 

Detta kommer att tillämpas efter Falsterbo eller efter sista tävlingen då säsongen är slut om jag bestämmer mig.

 


Trägen vinner

Datum ~ 2011-06-27 | Tid ~ 21:24:01
Kommentarer (0) | Allmänt

Red ut tillsammans med Anki och Samba efter jobbet och lite mat i magen. Vi begav oss ut i det underbara vädret och jag var fast besluten om att detta skulle bli ett träningpass då tävlingen närmar sig. Hela denna vecka ska kraven vara högre och Skilla måste prestera konstant, annat godtags icket.

 

Passet började längst grusväg, övergick till skog och terräng varvat med klättring i sandataget, intervaller och avslutades med en lång skritt längst vägen. Kollade av ställningen så fort jag kortat tyglarna för att göra mig redo på att sålsätta mig och vara lika tjurig som gårdagen med att hålla kvar tills Skilla lättar. Till min förvåning slapp jag bråka och Skilla skötte sig bra. Både höger och vänster fungerade helt okej till att börja med och blev bättre och bättre under ridpasset.

 

När ridpasset var avslutat hade jag genomfört godkänd ställning i skritt, trav och galopp. Några öppnor och lösgörande arbete i det högre gångarterna. Bärigheten i galoppen har verkligen förbättrats vilket känns väldigt angenämnt. Nu gäller det att hitta den bästa sortens ridning och använda den under resterande dagar och vara målinriktad inför helgen. Målen och förväntningarna är höga så det gäller att prestera på topp till helgen.

 

Veckans planering ser ut enligt följande.

Måndag: Ställning / böjning skog och mark

Tisdag: Hoppträning

Onsdag: Ställning / böjning samt tempoväxlingar i skog och mark

Torsdag: Dressyrträning

Fredag: URF LB:2

Lördag: URF L:3

Söndag: Sommarvila

 


Konsekvent och ihärdig

Datum ~ 2011-06-27 | Tid ~ 00:35:55
Kommentarer (2) | Allmänt

Red ut innan middagen och jobbade vidare på konceptet från torsdagens träning. Håll kvar tills hästen mjuknar, i detta fall gäller det ställningen. En ful ovana som jag lagt till är när jag inte får respons direkt ändrar jag istället för att hålla kvar tills jag får rätt reaktion.

 

Tog en sväng runt Svidjan och började med den första gångarten - skritt. Tanken var att rida i skritt och trav men inte övergå till trav förens skritten fungerade perfekt. Högersidan fungerade rätt fort och Skilla var sammarbetsvillig och agerade korrekt på hjälperna. Vänstersidan var däremot svårare och krävde en ihärighet och flertalet repititioner innan det gav resultat.

 

Red längst vägen på högersidan, jobbade med att ställa vänster, behålla ställningen i 20steg därefter lägga en liten centrerad volt till vänster. Fortsatte på samma sätt tills Skilla gav efter och slappnade av. Gjorde samma sak åt höger vilket var betydligt lättare.

 

När detta fungerade skapligt förändrade jag övningen utan att släppa grundtanken. Red på vänstersidan, såg till att högerställningen fungerade. Lika som innan skulle Skilla vara rak i kroppen men ställa igenom i nacken till vänster i 20steg. Därefter la jag volten som tidigare, behöll ställningen ur volten, rakriktade ställde höger och flyttade sedan skänkelvikning över vägen. Behöll högerställningen i 20steg, volt, rakrikta, omställning för att sedan flytta skänkelvikning undan vänster skänkel. Detta fungerade bra och Skilla förstod konceptet mot slutet.

 

Blir att forsätta med denna övning i veckan för att befästa det nya och repetera det gamla. Måste försöka plugga dressyrprogram så dem sitter inför helgen!

 


Framtidsmål

Datum ~ 2011-06-24 | Tid ~ 08:13:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Mina villkor

Datum ~ 2011-06-24 | Tid ~ 02:03:36
Kommentarer (2) | Allmänt

Dagen blev inte alls som planerat. Vanligtvis börjar jag dagen med några timmars stuider innan jag beger mig till jobbet för att avverka mina timmar.

 

Denna dag började med yrsel, illamående och frossa. Åkte hem för att parkera i soffan och bli liggandes där stora delar av dagen. Ringde jobbet och förklarade att jag ej skulle komma och forsatte därefter mina timmar i soffan. På eftermiddagen tog jag tag i mig själv, åkte ut på Granngården för att inhandla foder. Helt slut efter detta skyndade jag hem, kastade på mig ridkläder och begav mig till stallet för kvällens dressyrträning.

 

Tidsplaneringen när man inte är pigg och knappt närvarande är verkligen ingenting som går hand i hand. Tog mig t sent om intet, sadlade och satt hastigt upp. Började att lossa Skilla något i skritten och hann precis jogga fram lite i vänstervarvet i trav innan Jennifer infann sig på banan.

 

Vi började träningen med att jag fick "visa vad vi kan". I alla gångarter, skritten fungerade OK, traven lite strulig för att sedan övergå till en galopp som var allt annat än bra. Hoppig, skuttig och allmänt stretig då jag ställde kravet att hon skulle fatta en lugn galopp och behålla formen. Det var på tok för jobbigt i detta stadie och resulterade i blandade småhopp och andra konster.

 

Jennifer såg vad hon behövde och vi började från scratch i skritt. Fokus låg på att mina hjälper är det Skilla ska följa, och jag får inte lätta av förens jag fått det jag bad om. I läge ett - ställning.

 

Hela passet jobbade vi med ställning, böjning och några sidoförflyttningar för att hela tiden ha Skilla med på noterna och lyhörd för hjälperna. Ett ganska struligt pass tills min kära häst insåg att mattes regler är trevliga, roligt och bra att följa.

 

När Skilla lossnat hittade vi en trevlig trav som jag endast nosat på enstaka tillfällen och tvivlat på att jag kan rida i, men med träning ska det gå! Skilla kändes riktigt positiv mot slutet och det kändes roligt att få känna på lite gångarter, som faktiskt finns i min lilla häst!

 

Ett påfrestande pass men skam den som ger sig! Lite nya regler och förhållningssätt från ryggen men ingenting nytt och omväldande presenterades under träningen. Nu gäller det för mig att vara konsekvent och aldrig lätta av utan att Skilla gett efter. Att hela tiden sträva efter en konsekvent ridning där jag har hundra koll på mina signaler och hjälper. Känns spännande att fortsätta med denna träning inför tävlingarna i början av Juli.

 


Underbart skogstrim

Datum ~ 2011-06-23 | Tid ~ 09:56:52
Kommentarer (0) | Allmänt

Åkte ut till stallet under gårdagen efter jobbet och mötte upp Anki. Beslöt mig för att rida med graman för att kunna jobba ihop henne  ordentligt i galoppen och sätta henne mer på bakdelen. Skilla kändes trevlig, lite loj min häst har faktiskt lagt på sig och blivit tjock! När hon fått bli varm i kläderna laddade hon upp och var väldigt exalterad över att få galoppera. Efter att ha laddat ur den värsta energin hittade jag en otrolig ridbarhet. Hon samlade sig men behöll en enorm aktion och stödet i handen var perfekt en helt underbar känsla. Motivationen inför dagens dressyrträning var på max och suget att rida mer dressyr och utvecka hennes ridbarhet ytterligare växte.

 

Planen för dagen är att dressyrträna under kvällen för Jennifer vilket känns väldigt spännande. Vi delar samma hästfilosofi och Jennifer är väldigt kunnig trots sin unga ålder. Har tittat på träningar och vet vilken enorm kapacitet hon besitter i ridningen, så det återstår att se om hennes pedagogik passar mig och Skilla. Måste prova för att sedan bilda mig en uppfattning. Oroar mig dock inte speciellt mycket för hennes kunskap eller den pedagogiska biten utan mer för mina egna prestationer och Skillas uppförande.

 

Uppdaterar hur träningen gick och vilka utlåtanden hon gav när träningen är avslutad. Nu blir det soffläge för att spara på krafterna då jag dragit på mig en häftig förkylning.


Film från NRK

Datum ~ 2011-06-22 | Tid ~ 23:47:00
Kommentarer (1) | Hoppning
1.00m - felfri
1.10m - 4fel

Barbacka i regnet

Datum ~ 2011-06-21 | Tid ~ 21:49:30
Kommentarer (4) | Allmänt

 

Rebecca red ut med Skilla runt Röbäck och jobbade henne i skritt och trav barbacka. Skilla hade haft väldigt mycket energi och känt något explosiv men hon behöll förståndet och höll sig i skinnet.

 

Rebeccas mamma skickade ett gulligt sms där hon tycker Skilla klär bra i sin sommarmage. Jag förnekar den fortfarande något och hävdar att hon är finast trimmad och fit.

 

Dressyrträning inbokad under torsdagen vilket känns väldigt spännande. Ny tränare och motivationen på topp, nu blir det verkligen högtrim inför tävlingen på Umeå RF i början av Juli. Förhoppningsvis hinner vi trimma så vi är på topp inför tävlingen.

Fler dressyrpass inlagda på planeringen och om allt går vägen ska jag hunnit träna på banan 3 gånger innan starten.


Veckans planering börjar med vila

Datum ~ 2011-06-21 | Tid ~ 00:11:36
Kommentarer (2) | Allmänt

Måndag: Vila

Tisdag: Rebecka rider

Onsdag: Dressyrtrim (skogen)

Torsdag: Dressyr

Fredag: Dressyr

Lördag: Vila / promenad

Söndag: Hoppning

 

Skilla ska under kommande period gå något mindre och dressyren kommer att prioriteras till Juli tävlingarna på Umeå RF. Självklart kommer jag hoppa regelbundet men förhoppningsvis kommer jag dressyrträna minst en gång i veckan tills tävlingen tar vid. Någon form av träningsryck är på gång. Men för att Skilla ska få vila ordentligt kommer vila två dagar i veckan att anammas. Vissa veckor något mer.

 

Försöker hålla bloggen levande medan men ursäktar för dröjsmål då plugg och jobb är enormt påfrestande för tillfället.

 


Piteå-ekipage

Datum ~ 2011-06-20 | Tid ~ 15:14:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Härlig lördag

Datum ~ 2011-06-19 | Tid ~ 19:35:26
Kommentarer (3) | Hoppning

Åkte ut tidigt till Röbäck för att förbereda Skilla inför dagens tävling. Knoppar på plats och en putsat häst begav vi oss i god till mot Nordmaling där dagens tävlingarn skulle äga rum. Halvvägs insåg vi att utrustning fattades och fick vända om för att komplettera. Missade klubbkompisens start men det hade tydligen gått galant och en felfri runda. Väl på plats gjordes Skilla iordning, vi fick hjälp med anmälningen och jag gick banan inför första klassen.

 

Skilla kändes trevlig på framridningen, lite eftertänksam men annars väldigt trevlig. Hoppade fram lite på lilla hindret i ridhuset och hittade en bra känsla och sug. På framhoppningen var det trångt och underlaget hårt, så Skilla sparade något på sprången. Hon kändes trevlig och lagom inför första klassen. Banan flöt på OK och vi fick en felfri ritt. Skilla var något spänd men gjorde sitt ändå.

 

Inför andra klassen planerade jag en kortare framridning och att inte maxa något på framhoppningen. Här fick jag hjälp av Emelie J vilket jag är tacksam för. Skilla kändes bra och även här väldigt lagom. Nervositeten kröp sig på då första linjen kändes lite hög och svängen till 3an var komplicerad. Efter dessa tre hinder hittade jag bättre lägen och vågade rida på fram när jag inte kände av Skillas engagemang fullt ut. En super bra runda med eftertänksamhet. Efter 5 hindret kom tanken "5 hinder och fortfarande felfri", vilket var en lite korkad tanke, sista linje hinder 6-7 fick jag lite väl mycket tryck och hann inte bli klar inför sista hindret och fick med oss en bom ner.

 

Så resultatmässigt 4fel i 1.10m men en bra runda där jag kom till ridning och tog beslut. Petet tar jag helt på mig, trots detta så var vi det snabbaste ekipaget på 4fel och fick rosett i även denna klass.

 

Otroligt tacksam över den underbara häst jag har förmånen att äga, rida och träna. Bästaste, finaste hjärtat.

 

Dressyravslutning

Datum ~ 2011-06-17 | Tid ~ 22:46:42
Kommentarer (2) | Allmänt

Gårdagens dressyrträning innehöll blandade känslor. Sista träningen inför sommaruppehåll för Mia men även väldigt motiverad att träna och jobba vidare.

 

Skilla kändes lite loj och är i stadiet LRD igen. Red fram och försökte aktivera utan och så småningom plocka upp formen med blandade resultet. Träningen var väldigt bra och upplägget har vi använt oss av tidigt. Renodla hjälperna och jobba med att strecha och förlänga utsidan samt bredda bogarna. Skilla lossnade och var bitvis väldigt trevlig, skänkelvikningarna var riktigt bra och bakdelsvädningarna fungerar bättre och bättre.


När denna övning var klar jobbade vi med att korta och länga traven eftersom takten var enormt bra för dagen. Skilla var väldigt stadig och behöll samma hela sluttampen av passet. Började hitta en häftig känsla i det samlade läget som vi ska bygga vidare på mot hösten och längningarna var bättre än tidigare. Lite kadens i traven och en bra känsla trots värmen.

 

Tackade Mia för en underbar säsong och förhoppningsvis ses vi något under sommaren också. Tillsvidare kommer vi dressyrträna på annat håll och jag berättar mer om detta när vi kommit igång.

 

Idag åkte jag ut och kände igenom Skilla, smörjde utrustning och packade transporten. Imorgon bär det iväg tidigt för att tävla i Nordmaling. Förhoppningsvis har vi en bra tävlingsdag framför oss!

 

 


Kvällsol

Datum ~ 2011-06-15 | Tid ~ 23:08:48
Kommentarer (3) | Allmänt

Åkte ut till Stöcksjö just innan lektionerna efter att ha inhandlat gymkhanautrustning för kvällens lekar. Barnen skötte sig bra idag! Första gruppen fick träna dressyr och ridvägar som avslutning innan sommaren och andra gruppen hade lekar i ridhuset och mer tävlingsridning. Fin avslutning med tjejerna som har lärt sig mycket på en termin! Fick även en extragrupp som skulle ut i skogen och jag fick rida guldklimpen och min lill-kille.

 

Snabbt upp på Åsen för att hämta sadel och därefter möta upp Anki för kvällens uteritt. Blev en långrunda runt travet och Röbäcks sandtag. Dryga 2h blev ridturen och hästarna fick arbete i alla gångarter och på varierat underlag. Trötta men nöjda hästar skrittade vi tillbaka till stallet.

 

Morgondagens planer är dressyrträning och detta är spikat om inget nytt dyker upp. Är otroligt motiverad och vill komma igång med dressyrträning varje vecka för att framstegen ska bli märkbara även på tävling. Ska vidhålla dressyrjobbet under hela sommaren både före och efter viloperioden.

 

Roligt med massa nya läsare! Välkomna.

 


8-årigt holländskt sto

Datum ~ 2011-06-15 | Tid ~ 10:22:54
Kommentarer (7) | Annonser

Här kommer veckans annons!

Pigg och positiv tjej på 163cm med placering upptill 125cm startklar 130 men tränar högre. Spänstig, skadefri och röntgad utan anmärkning.

 

De hollänska hästarna håller ofta hög standard och har bra hoppskalle, mycket tilltalande häst och försäljarna är bra att ha och göra med.

Sandberg

Datum ~ 2011-06-15 | Tid ~ 03:01:00
Kommentarer (2) | Allmänt

Väderomslag påverkar kroppen

Datum ~ 2011-06-14 | Tid ~ 22:55:28
Kommentarer (0) | Allmänt

Detta extrema väderomslag är verkligen något jag känner av. Spänningshuvudverk och lite nedstämd har jag känt mig under gårdagen och även idag. En riktigt pissig morgon startade jag med, förmiddagen och eftermiddagen var väl neutrala. Därefter har jag haft mina ljusglimtar. Avslutningen på ridskolan var lite jobbig, kommer sakna mina tjejer men otroligt mysig och ett bra sätt att avsluta denna termin.

 

Fick med mig fina presenter och massvis med blommor, älskade älskade barn!

 

Motioneringen av Skilla blev lite annat än planerat, red ut barbacka med sällskap och det blev en balansträning för både häst och ryttare. Skogsridning fick en ny innebörd och det är mer än tur att min häst är klok och  har fötterna på plats.

 

Kikade lite på hopppträningen under kvällen. Blir så sugen på att hjälpa och främst hoppa båda hästarna som medverkade under träningen. Väldigt olika men tror jag skulle gilla båda, drömma kan man!

 


Besökstopp

Datum ~ 2011-06-14 | Tid ~ 12:30:27
Kommentarer (0) | Allmänt

Under gårdagen hade bloggen besökstopp! Otroigt roligt att ni är så många som är intresserade av hur det går för mig och Skilla. Sitter inne med skolarbete och försöker göra min första egna hemsida för inlämning åt skolan. Lättare sagt än gjort måste jag säga, men bra träning inför framtiden!

 

Åker ut till Skilla om drygt en timme för att jogga barbacka innan det är dags för kvällens lektioner och avslutning med mina underbara barn!

 

Sitter även och letar campingplats / husvagn i Falsterbo området inför vår roadtrip men det verkar vara lite svårt. Någon som vet av något bra får ni gärna hojta!

 


Film från VRF

Datum ~ 2011-06-13 | Tid ~ 20:42:17
Kommentarer (6) | Hoppning

100cm
Debut 110cm
95cm

Veckans planering

Datum ~ 2011-06-13 | Tid ~ 07:39:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Här kommer veckans planering!

 

Måndag: Vila

Tisdag: Lättare jogg

Onsdag: Uteritt alla gångarter

Torsdag: Dressyrträning

Fredag: Vila

Lördag: Hopptävling Nordmaling (100cm/110cm)

Söndag: Promenad

 

Skilla kommer under hela sommarbetet ta det lite lugnare för att känna av "semester" och njuta av möjligheten att gå i flock och att vara häst. Hon kommer att hållas igång under stora delar av sommaren och får helvila när jag åker till Skåne och Falsterbo.

 

Efter Nordmaling laddar vi om och satsar på dressyr till första helgen i Juli då vi är anmälda till LB:2 samt LB:3. Förhoppningsvis kan vi hårdköra med dressyren inför tävlingen om det löser sig med allt.

 


Nöjd med helgens prestationer

Datum ~ 2011-06-12 | Tid ~ 18:25:22
Kommentarer (0) | Hoppning

Här kommer då dagens uppdatering efter en trevlig helg och massvis med härliga stunder!

 

Skilla fick gå dagens första klass (95cm) för att enkelt och smidigt minnas denna helg som något positivt. Planerade en kort framridning för att spara på krafterna och hushålla med den energi som fanns tillgänglig.

 

Skilla kändes trevlig på framridningen, rätt lik som gårdagen och trevlig ridbarhet överlag. Gick ut ut ridhuset för att hejja på en klubbkompis som ifrågasatt sitt mod och skulle tävla hoppning. Hon skötte sig bra och kom runt vilket var roligt och välförtjänat.

 

Skilla kändes bra på framhoppningen, hon insåg ganska fort att hindren var låga och anpassade sig efter detta. En lite konstig känsla då hon hoppade så enormt bra igår, idag var det "bara bra". Ursh vad jag har blivit bortskämd med den där fantastiska känslan som inte alla upplever.

 

Fick hjälp av Hanna på framhoppningen, hoppade dryga fem språng innan vi gav oss. Lite tidigt kanske, men det fanns ingen anledning att nöta heller. Väl inne på banan kändes Skilla rätt avspänd, något nonchalant som jag haft känningar sedan URF men hon skötte sig bra. Ett onödigt pet på 2an men för övrigt en väldigt trevlig runda. Hittade en bättre ridning idag och frammåtläge i de flesta fallen vilket är positivt.

 

Packade in Skilla och kikade på 105klassen för att sedan bege mig hemåt. En påfrestande dag i värmen men i gott sällskap och med trevliga resultat. Tror minsann jag fått blodad tand!

 


Malin Lundsten

Datum ~ 2011-06-12 | Tid ~ 13:29:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Under, dunderbara häst

Datum ~ 2011-06-11 | Tid ~ 21:36:41
Kommentarer (0) | Hoppning

Då har man landat efter första tävlingsdagen på Vännäs RF. Skilla skötte sig näst intill exemplariskt på tävlingsplats och var väldigt trevlig och ridbar under hela dagen. Åkte ut till stallet kring åtta för att hämta transport och förbereda Skilla inför dagen. Bråkade lite med knoppar och annat trams men för första gången åkte vi på tävling utan knoppar och extram finess. Stressen tog över och nervositeten var oväntat hög redan tidigt på morgonen.


Fick med mig min älskade mamma och en av mina ridelever för dagens äventyr. Var på plats i god tid för att se slutet av första klassen och sedan vänta på bangång.

 

Klasserna för dagen var 100cm som startklass för att sedan debutera 110cm. Banan hade ett trevligt flyt och inga svårigheter i första klassen vilket var väldigt skönt. Red fram i ridhuset och njöt av den svala temperaturen den korta stund vi faktiskt var inomhus. Därefter var det framhoppning i hettan som stod näst på tur. Skilla hoppade enormt bra på räcket och hade mycket tryck och välidigt mycket rygg. Fantastisk känsla, något loj på oxern i jämförelse men hoppade väldigt trevligt.

 

Banan flöt på bra med några mindre ryttarmissar, backade lite i början och slutet av banan men hittade där emellan ett väldigt bra flyt med bra tryck i galoppen och framåtlägen. En felfri runda och en bra känsla och lyckan infann sig helt klart. Min häst är verkligen magisk när hon är på detta humör.

 

Gick banan för 110cm efter en längre paus och var faktiskt inte nervös. Detta var nog ett gyllene tillfälle att debutera då jag kände mig säker och motiverad. Inga större konstigheter i denna klass heller, kombinationen bestod av räcke, räcke vilket var det enda jag funderade extra på. Sista svängen 7-8 var lite knixig men planerade redan under bangången efter upplysning hur denna skulle ridas.

 

Framridningen flöt på väldigt bra och Skilla hoppade bra även här, fick hjälp av Hanna vilket jag är tacksam för. Skilla kändes väldigt lydig och ridbar och gav en bra känsla även inför denna klass.

 

Hittade ett bra flyt, något tveksamma beslut bitvis och inte fullt lika mycket tryck i denna klass men tillräckligt för att göra en bra runda. Som jag funderade på under bangången var det kombinationen som var läskigast. Skilla scoopade gärnet och hoppade mig ur sadeln både på A och B hindret. Men fantastiskt nog hann jag tillbaka och hittade anridningen i sista stund till 5an. Avslutade med ett bra framåtläge på en trippel, lite dåligt tryck ur svängen men tog ett beslut och Skilla svarade rätt. Ett ned på 6an men i övrigt en bra runda. Debuten avslutades alltså på 4fel men placering!

 

Två rosett med hem och en riktigt bra känsla. Under, dunderbara häst! Känslan var på topp och jag njöt i fulla drag. Imorgon blir det en låg klass för att avsluta enkelt som min favorittränare alltid förespråkade.

 

Lyckan är total och jag ser verkligen fram emot morgondagen. Trevligt sällskap under hela dagen och njuter verkligen av att vara på tävlingsplats. Underbart!

 


Fortsatt värmebölja

Datum ~ 2011-06-10 | Tid ~ 18:17:21
Kommentarer (2) | Allmänt

Åkte ut tidigt till stallet för att plocka ut Skilla till hagen efter första natten inne. S var nöjd och hade nog sovit bra under natten då hon visade tecken på att ha legat ner. Hennes sällskap blev även lite ledsen när vi lämnade stallet.

 

Därefter var det motion av Zabina på schemat. Barbackatur i skogen till trevligt sällskap av Sofia och Mulle motionerade vi de små ponnyernal Z var pigg och glad och tacksam över svalkan som skogen gav.

 

Åkte ut till åsen för att smörja all utrustning och packa tävlingsskåpet för helgenstävlingar. Känns spännande och överväger fortfarande om man får strunta i knoppar bara för att hästarna går på bete eller om man fortfarande måste hålla hög klass.

 

Hoppas att värmen avtar något inför morgondagen så vi inte smälter bort innan start.

 


Skellefteå foto

Datum ~ 2011-06-09 | Tid ~ 10:55:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Här finns bilderna från Skellefteå. Tyvärr inte så många och i varierad kvalité men det var kort om tid då jag red många klasser själv.

Bugzi Lady

Datum ~ 2011-06-09 | Tid ~ 07:10:00
Kommentarer (6) | Allmänt

Värmebölja

Datum ~ 2011-06-09 | Tid ~ 02:07:03
Kommentarer (0) | Allmänt

Dagen spenderades i solen i det helt makalösa vädret vi har fått här i Umeå! Värmen var överhängande men jag njöt av detta i fulla drag.

 

Åkte ut till åsen för att lämna mina tävlingskläder samt hämta hoppsadeln för att sedan åka vidare ut mot anläggningen och kvällens lektioner. Första gruppen fick rida dressyr i värmen men många skrittpauser och en vattenpaus för att orka i värmen. Ponnysarna var trötta men skötte sig OK under lektionen ändå.

 

Andra gruppen fick rida ut i skogen efter önskemål och jag red på den söta lurviga "Munsboro Mountain Man". Att vara ledarhäst var nytt för honom men efter lite övertalning gick detta bra. Tjejerna skötte sig bra och ponnysarna var glada att komma ut i skogen och slippa solen i fulla drag.

 

Efter min sista lektion skyndade jag ut till Svidjan för att möta upp Hanna för kvällens uteritt. Hon hade sadlat Samba och plockat in Skilla från hagen för att påskynda processen. Väl till häst njöt vi av vädret och surrade i glatt humör under hela ridturen.

 

Hästarna fick ett snabbt bad efter ridturen för att sedan åtnjuta hagen och flocken. Skilla skötte sig bra och var pigg och positiv. Tillbaka på foder laddar vi inför helgens tävlingar. Underbart att sitta till häst igen, min älskade älskade häst!

 


Trötter

Datum ~ 2011-06-07 | Tid ~ 23:08:47
Kommentarer (4) | Allmänt

Åkte ut till stallet i Röbäck kring halv ett för att hjälpa Jennifer att motionera fina Zabina en snabbis. En promenad runt svidjan fick det bli. Planen på powerwalk gick dock inte så bra då ponnyn tyckte det var tråkigt att promenera fort och var mer intresserad av gräset än av promenaden. Tog en kortare jogg och hittade lite frammåtbjudning i ponnyn, Z kanske kan bli min nya joggingkompis? Detta var självklart bara en kort sträcka, men OJ vad söt hon var!

 

Tillbaka i stallet njöt jag i solen och inväntade Camilla för tidigarelagd skoning (inbokad fredag) men fick flyttas fram då Skilla knäckte en sko under söndagens träning och jag fick agera akut hovslagare.

 

Skilla njöt av solen och att få vila sina framben på "pinnen". Supertrött och helt tagen av de senaste dagarnas väder ledde till inställt ridpass. Hon fick vila och bara vara häst  idag.

 

Imorgon blir det en skogstur med alla skor på där alla gångarter är planerat, funderar att rida på gramanen för omväxlings skull.

 

Veckans planering ser ut enligt följande.

Måndag: Skritt i skogen med Samba

Tisdag: Vila

Onsdag: Skogstur alla gångarter

Torsdag: Dressyrträning

Fredag: Vila

Lördag: Vännäs RF tävling

Söndag: Vännäs RF tävling

 


Dålig uppdatering

Datum ~ 2011-06-06 | Tid ~ 23:15:17
Kommentarer (5) | Allmänt

Här kommer en uppdatering sen förra bloggtillfället!

 

Under helgen har jag tränat för Nizar vilket gav blandade känslor. Under lördagen hoppade Skilla enormt bra och jag fick en väldigt bra känsla och såg fram emot söndagens hoppträning. Laddade upp med ordentlig sömn och massvis med motiavtion inför söndagen som tyvärr blev lite mer "platt fall". Fick ingen känsla och hittade inget tryck på en trött häst. Hon hoppade okej och jag red okej. Men okej är inte bra och långt ifrån perfekt.

 

Citat från Nizar "Ska du bli bäst har du inte råd med misstag".  Helt rätt men otroligt svårt att leva upp till, främst när inte hästen var lika fokuserad och klar med vad som skulle presteras under träningen.

 

Hade gärna avslutat helgen med en högre runda med super känsla, men den får helt enkelt vänta. Försöker ladda om inför tävlingarna i Vännäs i helgen istället.

 

Idag har Skilla fått skritta ut i skogen tillsammans med Samba och Anki på ryggen. Varmt men väldigt skönt!

 


Att hitta den perfekta dressyrhästen

Datum ~ 2011-06-03 | Tid ~ 16:58:01
Kommentarer (10) | Allmänt

Har gett mig in i djungeln att leta storhäst igen. Denna gång åt en mycket nära vän som måste leta ny häst efter en tragisk förlust. Personen är rutinerad, har god känsla och enormt bra hästhållning och sunda åsikter och tankar.

 

Hästen bör vara:

·      167cm eller större (gärna över 170)

·      Snäll och stabil

·      Trevliga gångarter och gott register

·      Välutbildad eller bra potential att gå högre klasser dressyr

·      Ge ryttaren en trevlig ridkänsla och vara sammarbetsvillig

·      Snäll i hantering

·      Max 15år

Vet ni av någon som uppfyller dessa krav eller tillförlitliga försäljningsstall som kan hjälpa oss att hitta denna häst? Kontkata mig via mail eller via bloggen.

 

EJ fantasipriser (lägre prisklass önskas)

 


Sommarbete

Datum ~ 2011-06-02 | Tid ~ 16:39:10
Kommentarer (2) | Allmänt

Under gårdagen åkte jag ut till stallet och packade det nödvändigaste inför betessläppet. Linnéa och Veronica hade packat ordentligt och hade förberätt hästarna väl. Jag fick enorm hjälp av min bästa mamma som stod och skurade boxen när jag kom ut till åsen.

 

Lindade Skilla och satt på boots för att minska risken för skador vid betessläppet. Jag, Veronica och Linnéa begav oss kring halv fem mot betet. På vägen plockade vi upp Anki och Samba samt Donna och hennes medryttare. En lugn och vilsam skrittur till betet tog ca 1h från start tills vi befann oss på plats.

 

Hästarna fick se sig runt medan vi inväntade sista hästen innan det var dags för själva betessläppet. Skilla skötte sig väldigt bra och hittade snabbt sina åsen-kompisar. Riktigt fint visade hon upp sig själv och delar av hennes kvalitéer. Hästarna njöt av fritheten och slog sig till ro efter en stunds show.

 

Åkte ut idag för att linda av Skilla samt motionera henne lite kort. En barbacka tur runt svidjan fick bli dagens runda. Skilla var spänd och väldigt nervös när jag tog henne från flocken men skötte sig OK ändå. Imorgon blir det nog en liknande tur antingen för hand eller uppsuttet för att sedan träna lördag-söndag.

 

Denna bild är från förra årets betessläpp!


Hippologum 21/5

Datum ~ 2011-06-02 | Tid ~ 10:41:33
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer bilderna från Hippologum lördag. Bilderna är komprimerade och redigerade, för beställning klicka här

Hopphäst e: Robin Z

Datum ~ 2011-06-01 | Tid ~ 10:21:34
Kommentarer (4) | Annonser
Här kommer veckans annons!
En pigg och framåt hopphäst på 167cm till salu. Beskrivs som den perfekta juniorhästen.
Är sparsamt tävlad upptill 110 men kapacitet för mer finns! Snäll i hantering och säljes till någon med tävlingsambitioner.