Hoppträning Gucci

Datum ~ 2011-10-13 | Tid ~ 23:42:06
Kommentarer (2) | Hoppning

Blev i början av veckan tillfrågad om jag ville hoppträna med Gucci under onsdagskvällen. Ett erbjudande jag absolut inte kunde tacka nej till, trots att det var en "hästfri" dag. För er som är hästmänniskor vet ni lika väl som mig att det inte finns hästfria dagar.

 

Stressade från jobbet hem för att byta om för att sedan åka ut till Matildas stall där Gucci var sadlad, kort därefter promenderade vi mot träningen. Red fram medan Helena och Matilda byggde fram vilket var väldigt spännande. Gucci var lite nervös och springig och var på helspänn. Aldrig någonsin dum eller okontrollerbar en längre stund utan bara spänd och rätt nervös. Med ett lugn och ett koncekvent handlade förstod han kort därefter vad vi bad om och utförde detta. Att trava bommar, jobba med övergångar och tempoväxlingar var lite främmande och inte alltid så lätt men han skötte sig bra.

 

Avslutade träningen med att hoppa Guccis första bana. Denna var relativt kontrollerad och bitvis rätt avspänt och kontrollerat. Mycket trevlig och kommer ha en fin framtid som hopphäst framöver. Är väldigt nöjd med Guccis prestationer och missnöjet sitter endast vid ryttarprestation. Den var OK men hade kunnat vara så mycket bättre. Försöker intala mig att prestationen var lagom för att ha suttit på hästen en gång tidigare, och Rom bygdes inte på en dag - tro det eller ej.

 

Fin var han och jag är tacksam över att få ha provat hoppa honom och hoppas på fler tillfällen !

 


Problem med uppladdning

Datum ~ 2011-10-13 | Tid ~ 23:35:22
Kommentarer (0) | Allmänt

Lovade att förbättra min bloggning under fredagens inlägg och har faktiskt skrivit lite under veckan man haft problem med publiceringen. Här kommer i alla fall en kort summering av veckan samt lite längre inlägg.

 

Måndag: Dressyr trim med Johanna och Nexus i ridhuset. Skilla kändes fin, satt fast något i högersidan men väldigt trevlig i galoppjobbet. Min häst har börjat orka och kan korta ihop sig utan att falla isär på samma sätt som tidigare i galoppen nu. Helt klart vår bästa gångart för tillfället vilket är helt nytt! Jobbade igenom lite öppnor som förra veckans dressyrträning invigde mig i. Fokuserade på handen och att hela tiden vara tydlig i min sits och mina hjälper, formen måste bli högre och mina hjälper mer genomtänkta.

 

Tisdag: Trots otrolig motivationsmiss så tog jag mig ut i kylan och mörkret på en ca 30min jogg. Jobbade mycket i skritt, ställning och rakriktning. Skänkelvikningar och att hitta stödet i yttertygeln. Travjobbet blev begränsat då jag red barbacka men riktigt bra bitvis.

 

Onsdag: Rebecca var ansvarig för Skillas motionering. Hon red på banan och var nöjd med Skilla. Förvånad över att galoppen fungerade bättre än traven. Rebecca upplever samma problem med att hitta ett stöd i yttertygeln (höger) men det lät som att hon var nöjd i slutändan ändå.

 

Torsdag: Packade tävlingsskåpet och duschade Skilla inför helgens träningar. Småfix och riktigt mysigt att göra Skilla redo för helgens träningar. Vilodag då jag vill hushålla på energin och krafterna - fegar lite fortfarande.

 

Fredag: Tomas träning 20.00

 

Lördag: Tomas träning 08.00

 

Söndag: Promenad 40min

 

Under onsdagen hopptränade jag även Matilda Normans häst Gucci, det kommer ett separat inlägg om detta inom kort!

 


Gör om gör rätt

Datum ~ 2011-10-08 | Tid ~ 07:16:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Åkte ut i all hast till stallet mellan fredagkvällens två jobb. Slutade 16.00 och skulle sköta stallet och motionera Skilla innan 18.00 då kvällens ponnylektioner började. Mina planer på att hålla halv fem i stallet gick i stöpet och den ordentliga motionen fick bli en kortare jogg då tiden inte räckte till.

 

Skrittjobbade Skilla med kortare travsträckor och jobbade vidare med gårdagens arbete från dressyrträningen. Positionen av handen samt raka hanleder var fokus. Ledade tygeltag för att förlänge insidan och korta utsidan fungerade bra när tygeltaget blir korrekt (något framåt). Allt som verkar bakåt eller på något sätt förhållande gör att Skilla kortar upp sidan eller hela halsen. Detta jobbade vi stenhårt på igår och måste jobba mera på innan hon håller nosen i lod och suger stadigt på bettet. Nyttigt och väldigt givande då rätt blir riktigt rätt.

 

Skyndade vidare till anläggningen där jag först höll ett dressyrpass för tjejerna i grupp tre. Duktiga flickor som fick jobba med övergångar och tempoväxlingar. Mycket grunder men förhoppningsvis blev dem klokare och kände att lektionen var givande trots att det blev mycket skritt och trav och mindre galopp.

 

Sista gruppen är en träningsgrupp med inriktning hoppning - nytt för i år och väldigt många nya ansikten. La upp passet grundligt och plockade bort brister och onödiga hjälper som många ryttare använde. Konstigt tyckte många men förhoppningsvis något dem vill spinna vidare på och något som gjorde dem nyfikna och öppna för nya metoder. Duktiga var dem och skillnaden från början till slut var enorm för några ekipage. Hoppas att dem gillade lektionen och fick sig en tankeställare angående hoppning och vart energin ska läggas under ett träningspass.

 

Därefter småsurrades det i stallgången för att sedan lämna anläggningen med en gnutta motivation att jobba vidare med träningar och utveckling av pedagogik och utlärning.

 


Kalle E

Datum ~ 2011-10-08 | Tid ~ 02:05:24
Kommentarer (3) | Om Skilla
Skillas helbror f.1999

Skilla update

Datum ~ 2011-10-07 | Tid ~ 14:31:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Sedam 16/9 har det hänt mycket med Skilla, behandlingar av flertalet slag samt igångsättningar och energi i överflöd. Här nedan kommer jag bit för bit beta av vad som hänt sedan sitt i korta sammanfattningar för en bättre översikt.

 

Svullnaden höll sig borta och skorporna började släppa mer och mer, lymfangiten höll sig på avstånd och regelbunden motion fortsatte efter Rebeccas pass. Skilla skrittades och travades längre stunder och var väldigt positiv till arbete vilket var efterlängtat. Bokade in ett besök av tandläkare och veterinär Sara Ellevik som gjorde en grundling undersökning av Skillas munhåla. Efter besöket som min mor fick assistera konstaterade Sara att Skilla var fin i munnen, inga hakar eller ärrvävnad att klaga på. En mindre justering och Skilla fick toppbetyg i uppförande vilket var lugnande. Diskuterade bett med Sara då jag under en längre tid funderat på att införskaffa mig ett D-ringsbett med kopparullar för att sysselsätta Skilla och hitta fokus. Sara avrådde mig från detta då justeringen berodde på att hon tryckt upp mellandelen av bettet i gommen och "pillar" för mycket.

 

Sara rekomenderade ett rakt bett eller ett tvådelat bett med en maxbrytpunkt på 45 grader. Detta för att alternera och minska slitningen som upptäcktes vid undersökningen. Letade bett på internet för att hitta något som skulle passa och fakiskt uppskattas av min häst.

 

Efter att ha jobbat vidare med igångsättningen så beslutade jag mig för att ta ett kortare träningspass för Mia Pettersson förra veckan. 20-30minuter för att lösgöra och få hjälp med att Skilla blev överengagerad (börjbar) samt väldigt pigg och outröttlig. Dressyträningen fungerade bra med tanke på hur orastad min häst var och fortfarande är. Min känsla av att Skilla ligger på och rinner iväg bekräftades omgående. Mia beskrev henne som forcerad och rinnig. Detta rådde vi bot på genom att rida halvbågar och jobba med att förlänga insidan och korta ihop utsidan. Alla tygeltag bakåt gjorde att Skilla korta ihop sidan eller halsen, med denna övning längde hon ut och kom fram med nosen. Riktigt trevlig ryggverksamhet och överlinjen började komma tillbaka och aktiveras igen. Träningen skedde endast i skritt och trav men flertalet pauser.

 

Veckan fortsatte med vila samt jogg för att fortsätta igångsättningen som var näst intill fullständig. Kondition och styrka varvades med promenader och vila.

 

Denna vecka har sett ut enligt följande.

 

Måndag: Uteritt tillsammans med stallbrudarna.

Tisdag: Vila

Onsdag: 30min promenad

Torsdag: Dressyträning 30min

 

Följande dagar ska Skilla joggas och hoppas på banan för att ladda ut inför kommande hoppträning. Skilla känns super fräsh och väldigt arbetsvillig vilket är en underbar känsla. Obeskrivligt!

 

Måndagens uteritt tillsammans med tre brudar från stallet var väldigt spännande. Skilla var väldigt avspänd och lugn i början av ritten. Därefter blev hon uppjagad och busade en hel del. Bad om ursäkt till mina medtrafikanter som skrattade åt hennes beteende. Uppförde sig OK på hemvägen.

 

Dilemmat över dagens träning var överhängande då Skilla vilat två dagar, motivationen låg och humöret i botten. Bestämde mig att rida och faktiskt ta hjälp i detta läge och ta hennes humör och energinivå med en nypa salt. Åkte ut till hästbutiken och inhandlade ett rakt gummiklätt bett för att prova på Skilla enligt rekomendation. Vinst eller förlust för att prova ett nytt bett på Skilla har tidigare varit svårt.

 

Red fram för att sedan börjad träningen men insåg rätt fort att Skilla inte alls laddat ur och var fokuserad på mig. Den tilltänka träningen tillsammans med Sofia fick skrotas och jag red efter att Sofia ridit klart och Skilla sett allt som skulle ses. Därefter jobbade vi med öppna / sluta. Fortsatt jobb med lång insida och kortare utsida. Ryttarfokus låg på handlederna och handens korrekta position, detta gav en enorm känsla och skillnad när jag gjorde rätt. Riktigt bra ridkänsla och vilket lyckorus när allt föll på plats. Min tacksamhet gentemot Mia som hjälper mig att ta fram min bättre sida är enorm. Med en underbar häst och bra coaching känns dressyr riktigt lockande! Så i framtiden kanske vi gör en ordentlig karriär även här.

 

Följande dagar ska Skilla joggas, vila och hoppas på banan för att ladda ur inför kommande träningshelg för Tomas. Skilla är nu fullt igångsatt och ska endast jobbas kondition för att ligga på samma nivå som innan vilan. Motiavationen är på topp och jag hoppas verkligen att detta håller i sig, underbart fina älskade häst!

 

Nizarträning Samba

Datum ~ 2011-10-07 | Tid ~ 07:00:00
Kommentarer (0) | Hoppning

Lördag: Började träningen med att rida markarbete där Nizar kollade dagsformen och från vilket håll problemen skulle bemötas och lösas. Samba har sedan tidigare problem med framåtbjudningen och accepterandet av skänkeln. Detta resulterar i att hon upplevs trutig fram och stel i sidorna. Första tanken blir då att lossa och lösgöra fronten för att sedan hitta ett flyt. Nizar valde att bemöta problemet från andra hållet, strunta i böjning, ställning och relationen till bettet helt och hållet och få igång bakdelen och bjudningen först. Det kändes väldigt motsägelsefullt och forserat en lång stund. Samba höll dock gott humör och svarade bättre och bättre på hjälperna. När framridningen var avslutad var hon svettig, nöjd och med på vad som gällde för detta pass.

 

Träningen byggde på böjning, tempoväxlingar och inverkan. Vi började med att jobba böjda spår med utgångsläge medellinje. Trav över en bom, tempoväxling uppåt, volt, tempoväxling, bom åt båda hållen. Detta bygdes senare upp till mindre hinder där övningen flöt vidare. Här var det viktigt att alla förhållningar gick uppåt och att hjälperna gick igenom omgående för att hinna med alla vändningar och tempoväxlingar. Mycket styketräning och centrering kring inner bakben. Detta var enormt jobbigt för stora Samba, men hon kämpade så fint och hade en enorm inställning och bad om hjälp och kämpade vidare. Lillskruttan skötte sig helt klart exemplariskt och jag är imponerad över hennes insats och inställning.

 

Söndag: Andra dagen på denna träningshelg med blandade känslor innan träningen. Skulle Samba reagera negativt eller positivt på gårdagens träning, och hur mycket skulle träningsvärken påverka. Anki hade dock informerat i dressyrsammanhang går Samba alltid bäst dag två, så var även detta fall. Redan i framridningen var hon med på hjälperna och svarade frammåt utan större protester eller motsägelser. Lydigare och mer framme för hjälperna trots en kortare framridning då hoppningen skulle ta krafterna och inte framridningen.

Denna dag var övningen uppbygd utifrån medellinjen där en kombination var placerad, båge före och efter kombinationen vilket gav övningen hundratals möjligheter och variationer. Vi jobbade först med böjda spår att hoppa fram för att sedan värma upp på kombinationen. Därefter knöts det hop och vi hoppade båge, kombination båge. Skillas problem är alltid att hitta rätt galopp emellan alla byten och luftsprång som hon hinner med i vändningar och transportsträckor. Problemet med Samba var raka motsatsen. Den galopp hon fick från språet höll hon oavsett om vi vände åt ett annat håll. Vi jobbade mycket med detta och med lite utbildningstänk / korrigeringar blev det till slut riktigt bra. Känslan var bitvis jobbig då korrigeringarna kändes bryska, men uppfattades inte så - och ansågs nödvädniga så där fick min känsla backa.

Träningen avslutades med en mindre bana mot slutet och Samba fick agera vuxen häst och vända massvis och hon fick använda sina sista krafter. Både häst och ryttare var trötta efter helgen, belåtna och väldigt glada skrittade vi hem under söndagen. Samba skötte sig extremt bra och förbättringarna på det få gånger jag ridit henne har verkligen varit enorma. Inställningen har verkligen förbluffat mig då jag förväntat mig mothugg och lite bråk, men detta har jag helt sluppigt. Träningshelgen var fysiskt krävande för Samba och mig. Men hon kämpade, bad om hjälp och kämpade vidare. För mig är det mer värt än att hoppa högt och träna på det vi redan kan. Duktiga stora bebishäst!

Erfarenheten av att rida Samba för en tränare som sett mig på min röda heta studsboll var väldigt nyttig. Att hitta en ridning, anpassa och förändra det som vanligtvis går på rutin var utvecklande och en utmaning. En utmaning som jag är glad att jag tog mig an och blev erbjuden. Gick med ett leende på läpparna från träningen, eftertänksam men nöjd över helgens prestationer och framgångar.


Borta med vinden

Datum ~ 2011-10-06 | Tid ~ 23:25:43
Kommentarer (0) | Allmänt

Som ni märker har bloggen legat nere under den senaste tiden. Har varit drabbad av ordentlig förkylning och haft tankarna på helt annat håll. Här kommer en blandning av serieinlägg / massläsning för er som är intresserade av att veta vad jag haft för mig under den senaste tiden.

 

Det har hunnit hända mycket sedan 16onde september när jag publicerade mitt sista inlägg. Skilla är nu igångsatt, jag har hunnit hoppa Anki Lövgrens fina Samba två gånger för Rebecka Öhlund samt helgträning för Nizar. Skilla har även fått medverka på två korta dressyträningar då energin var enorm och okontrollerbar. För att göra en lång historia kort har det hänt mycket i slutet, och här kommer korta sammandrag av detta för att försöka ta upp ordentlig bloggning här närmast.

 

Fick erbjudandet efter mitt blogginlägg om Nizarträningen att låna Samba eller Sams Accra som hon egentligen heter. För er som följt bloggen har jag nämnt denna häst regelbundet under sommaren då det var min och Skillas bästa sällskap i ur och skur under betet och alla våra äventyr.

 

Samba är en stor tjej på 170+ som är 6år och med en skalle av sten. Ägaren dressyrar som huvudgren men hoppar även på sidan av. Min gamla hopptränare Hanna har tävlat och tränat Samba under våren och sommaren så lite rutin har Samba hunnit få.

 

Efter första träningen var jag väldigt positiv, när knapparna börjde falla på plats kändes hon trevlig och hoppade väldigt fina runda språng mot slutet. Trevlig känsa mot hinder där hon är stadig och trygg vilket gjorde saken att hoppa högre väldigt odramatiskt. Första träningen jobbade vi med bågar och avslutade med en 5,5a vilket var både roligt och nyttigt. Samba gav mig möjligheten att tänka på min inverkan då jag slipper parera och fokuser på att hålla hästen på backen - mycket angeläget.

 

Andra träningen var utomhus och Samba var väldigt spänd till en början. Övningen var uppbygd kring serpentinbågar och en serie som avslutning. Till en början var det svårt att runda och lossa Sambas stora kropp som bar på en hel del träningsvärk. När detta gav med sig så var hon väldigt trevlig och OJ vad hon hoppade. Sista linjen gav en riktigt bra känsla så det nästan sög tag i magen av lyckorus. Hennes hoppteknik, temperament och inställning är en helt annan än den jag är van och den Skilla förmedlar. Attt ha en trygg häst att hoppa som anstränger sig när det blir lite högre och som man känner en stor skillnad från början till slut på passet vilket ger en stor tillfredställelse.

 

Min tacksamhet gentemot Anki är enorm. Att hon lånar ut sin häst till mig är jag fortfarande chockad över, att det sen har gått bra och vi har fått resultat trots fåtalet gånger i sadeln är jag förbluffad över. Detta får mig även att inse att med motivation, rätt hjälpmedel så finns det inga gränser för inlärning och utveckling trots kort tid.

 

Som avslutning på Samba-historien för den här gången smackade vi på med en hel helg för Nizar. Detta kommer jag skriva ett separat inlägg om då mycket hann hända under en hel helg. Efter Nizarinlägget kommer även en sammanfattning om Skilla och hur långt vi hunnit och vad planerna här närmas är. För alla ni som saknat mina inlägg kommer några långa underhålla er en längre tid framöver.