Entusiasm

Datum ~ 2011-09-16 | Tid ~ 02:34:35
Kommentarer (4) | Allmänt

Med trevligt sällskap i stallet och under uteritten njöt jag i fulla drag efter middagen ute i Stöcksjö. Vädret har lättat och Skilla kändes väldigt trevlig. Mindre och mindre bråk desto mer hon får röra på sig. Travade mer idag än igår och skrittade ordentligt länge. Skilla känns väldigt sammarbetsvillig och jag hittar ett jämt sug i båda tyglarna och en bra form stora delar av passet, riktigt bra i skritt och bättre än tidigare i traven. Jobbar vidare på att behålla detta stöd framöver då jag har ordentligt med påskjut.

 

Efter stallvisiten blev det en snabb dusch för att åka ut och göra en god gärning för ryttarföreningen på Nolia. Bortplockning av en stor middasg på 1000 personer. Trevligt sällskap och rappa fötter var vi klar innan 01:00 och nu väntar någon timmes sömn innan veckas sista arbetsdag.

 

Skillas ben ser bra ut förutom blisterskadorna där skorporna börjat släppa och huden blivit synlig. Ingen irritation, värme eller obehag så det luftas och hålls rent för att påskynda läkningen. Under helgen kommer Skilla promeneras och ridas under söndagen av Rebecca. Nästa vecka känns väldigt lockande och jag ser fram emot fortsättningen på Skillas igångsättning. Lovar även att uppdatera med bilder från Vännästävlingen tidigare i Augusti, ligger lite efter då det varit hektiskt i slutet, håll ut!

 

Partisan II

Datum ~ 2011-09-15 | Tid ~ 07:15:00
Kommentarer (2) | Om Skilla
Skillas pappa
Partisan / Toniär 12

Bättre uppförande med sällskap

Datum ~ 2011-09-14 | Tid ~ 22:05:33
Kommentarer (0) | Allmänt

Efter en lång dag med ett grått och tråkigt väder tog jag mig ut till stallet vid middagstid för att möta upp Anna för en skrittur i regnet. Vi fick även med oss Erika som är nyinflyttad på Åsen tillsammans med hennes sto Nicette som även är Skillas hagkompis.

 

Hästarna skötte sig bra och Skilla tramsade endast ett fåtal gånger när vi närmade oss stallet. Betydligt bättre än tidigare vilket kändes bra då hon fick sig en ordentlig skrittur med lösgörande arbete. Under morgondagen kommer jag lägga in lite mer trav för att ladda ur lite innan Rebecca rider på söndag. Förhoppningsvis slipper jag regnet men det har inte stoppat oss än!

 

Känns roligt att vara på G igen och faktiskt börja rida kontinuerligt trots att det endast är skritt och kortare travsträckor än så länge. Är enormt motiverad för träningshelgen för Tomas Hammar som kommer äga rum i mitten av oktober. Inväntar svar från bokningsansvarig samt bekräftelse hos ekipagen som lämnat intresseanmälan tidigare.

 

Med lite flyt får jag även träna för Nizar i början av Oktober på en lånehäst av en mycket vänlig själ. Återkommer när något mer är bestämt och jag tar mig an att ta för mig när erbjudandet ges. Spännande och väldigt lärorikt skulle det vara då hästen är väldigt trevlig.

 

Jobbar på att boka in en fotografering av hästarna i stallet när vädret lättar för att presentera det nya, och ge de gamla en nyare bild utåt.

 

Har varit i kontakt med tandläkare / veterinär under dagen och har preliminärt bokat in ett besök tisdag 20/9 för undersökning och eventuellt justering av munnen. Känns bra att göra bort detta nu när Skilla är under igångsättning och endast ska ridas i lägre gångarter. Blir justeringarna stora får jag tvinga henne att älska hackamore vilket kan bli spännande men är ett måste om veterinären ordinerar bettlöst.

 


Mysfaktor 100

Datum ~ 2011-09-14 | Tid ~ 01:26:22
Kommentarer (2) | Allmänt

Efter en lång dag med jobb och dubbla pass tog jag mig sent om sänder till stallet. Måste först och främst ge ett stort plus till min sista grupp som höll en enormt hög nivå på ridningen och vände en rätt grå dag till något positivt. Väl på väg till stallet fick jag ett mer än välkommet sms av en nära vän som hjälp till och släppt in alla hästar inför kvällsfodringen. Enormt tacksam och det kunde inte ha kommit mer passande än just idag!

 

Med ett motit väder var motivationen rätt bortblåst att rida ut i mörkret i regnet. Men Skilla vände mitt humör så fort jag satt foten i stallet. Motivationen kom inspringades, jag packade på oss reflexer och gav mig ut i höstmörkret. En skrittur på ca 20min men kort travjogg där Skilla var helt magiskt fin. Efter gårdagens besök kan jag helt klart redan känna en skillnad. Avspänd, mjuk och arbetsviljan var tillbaka - överskottsenergin består men gick reglera OK vilket uppskattades.

 

Fodrade ett lugnt och harmoniskt stall för att sedan sopa undan innan det var dags att åka hem och kurera inför kommande arbetsdagar innan en fullspäckad helg tar vid.

 

Under helgen åker jag på utbildning av SISU för en ungdomsledarkurs som jag är nominerad och uttagen till från föreningen. Tacksam över detta förtroende och hoppas på en helg med massvis med tips, motivation och trevliga människor!

 

Imorgon är ridturen planerad till mycket skritt och möjligen trav som avslut om Skilla känns avspänd och fin, sakta men säkert har hennes igångsättning tagit fart.

 

Är fortfarande intresserad av att rida för Nizar första helgen i Oktober men är utan häst. Står du med en häst som vill hoppas eller kan tänka dig att låna ut den för träning kontakta mig omgående.

 


Friskvård för häst

Datum ~ 2011-09-13 | Tid ~ 00:10:41
Kommentarer (2) | Allmänt

Lördag: Satt som speaker på helgens dressyrtävlingar och fick se flertalet fina ekipage visa upp sina kunskaper. På samma sätt blev jag bedrövad över hur många som faktiskt rider riktigt illa. Det är å andra sidan väldigt lätt att stå på sidan av och tycka en massa, och sedan utföra allt korrekt är helt klart en konst. Det finns dock ett fåtal ryttare som jag faktiskt ser upp till som visade upp mycket trevliga rundor under helgen. - Någon jag strävar efter att göra inom sin tid.

 

Åkte ut till Åsen för att rida Palero - Sofia Wallgrens 5åring då hennes tid inte räckte till och han behövde motion. Han skötte sig bra, hade lite problem att hitta ett sug i yttertygeln där han bjöd framåt och sträckte ut ordentligt. Detta blev bättre efter flertalet lösgörande övningar med övergångar och tempoväxlingar samt några skänkelvikningar / sidoförflyttningar. På hemvägen kändes han faktiskt riktigt trevlig och jag hittade en bra känsla i skritt och trav.

 

Därefter blev det en skrittur på Skilla ca 30minuter blandat arbete. Skänkelvikningarna börjar bli bättre så även halterna. Energinivån ligger väldigt högt och hon var otroligt laddad och bitvis mer ovanför backen än på backen. Promenerade hem för att minska påfrestningen då hon laddar för mycket och hittar mest på dumheter. Hanteringen från backen är enkel och hon är enormt trevlig vilket gav oss en trevlig promenad med lite lydnad i ett friskt tempo.

 

Söndag: Åkte på ordentlig feberfrossa så åkte endast ut och skötte stallsysslorna och gav min finaste häst en massa äpplen för att spara på mina krafter.

 

Måndag: Ringde till min favorit Equiterapeut under förmiddagen för att se om möjligheterna att ta ut honom under veckan för att friskvårdsbehandla Skilla och se om något behövde justeras. Till min förvåning och glädje hade han eventuellt tid under kvällen och ringde upp två timmar senare. Vi bokade in en tid 18.30 under kvällen vilket passade bra innan stallmötet.

Ingemar gav mig fina ord om hur trevlig Skilla såg ut i kroppen, välmusklad och väldigt jämn, något rund vilket är medvetet och inte något han oroade sig för. Han märkte att hon var laddad och att musklerna var på helspänn så även hela hästen. Efter akupunktur, lite laserbehandling samt en mindre manipulering av länd och nacke tackade han för sig. Kändes otroligt roligt att han gav mig mycket bra ord och beröm över hästens tillstånd. Sätter igång Skilla under veckan med gott samvete och förhoppningsvis en mer avspänd häst.

Näst på tur blir att boka in ett tandläkarbesök så att munnen blir kollad och eventuella hakar eller liknande kan justeras. Har tagit kontakt med ansvarig för länet och hoppas hon svarar inom kort.

Veckans planering ser ut enligt följande.

Måndag: ET besök - vila

Tisdag: Skritt 30-40minuter

Onsdag: Skritt samt inslag av trav 30-40min

Torsdag: Skritt samt jogg 30-40min

Fredag: Promenad 30-40min

Lördag: Promenad 30-40min

Söndag: Rebecca rider skritt samt travjobb

Fortsatt behandling

Datum ~ 2011-09-09 | Tid ~ 00:12:09
Kommentarer (2) | Allmänt

Dagens planerade ritt blev också inställd då benet fortfarande är svullet och hon ömmade ordentligt. Kylde benet med vatten för att sedan undersöka ordentligt. Flertalet sår och samma symptom som en häst som blivit blistrad är resultet av undersökningen. La ett spritomslag på ca 2h för att sedan lufta och hoppas att skorporna släpper och smutsen stannar ute så vi kan skritta och sätta igång. Skilla verkade nöjd över uppmärksamheten i övrigt och var riktigt mysig.

 

Under morgondagen kommer jag inte vistas i stallet då min tid efter jobbet kommer spenderas med en nära vän som flyttar under lördagen. Förhoppningsvis kan jag skritta ut under lödagen och senare under söndagen.

 

Träningen för T.Hammar är nu inbokad och jag håller tummar och tår att Skilla är igångsatt och fräsh för att äntligen få visa upp min finaste stjärna!

 


Flowerbed II

Datum ~ 2011-09-08 | Tid ~ 09:04:00
Kommentarer (1) | Om Skilla
Skillas mamma
(bilden är lånad från blup)

Höstens nackdelar

Datum ~ 2011-09-07 | Tid ~ 21:58:48
Kommentarer (5) | Allmänt

Dagens skrittur fick ställas in då Skilla var svullen redan igår höger fram. Hade hoppats på att detta berodde på att hon sprang innan kvällsintaget men fick ett medelande på morgonen att hon var svullen då också. - Ställde in skritturen då hon var varm och känner mest troligt av lymfangiten igen. Underbart snälla Anna tog hand om min häst, la ett spritomslag på det utsatta benet och informerade mig direkt detta var avklarat. Åker ut under morgondagen för att undersöka benet och förhoppningsvis skritta ut min planerade tur. Dessa små sår ställer verkligen till det då man har en känslig häst, blir att fortsätta behandla lymfangiten innan den blir allvarlig och blommar ut och hoppas att det ger med sig.

 

Träningsabstinens samt tävlingssug finns så det räcker och blir över, internetshoppar för fullt utan att faktiskt handla något då jag sätter Skillas välbefinnande först innan jag unnar mig något. Till nästa säsong ska ett tävlingsset med huva och schabrak inhandlas tips på snygga sådana mottages tacksamt.

 


Stora problem med gångarten skritt

Datum ~ 2011-09-05 | Tid ~ 22:04:46
Kommentarer (2) | Allmänt

Under fredagen hade Skillas svullnad gått ner och överbenet dragit ihop sig. Endast en sårskorpa på insidan och uppe vid knäet, i övrigt var benet torrt och Skilla ömmade inte alls där överbenet finns. Lördagen samma känsla, smörjde och lät henne stå med lindor under natten och i hagen för att minska risken för slag och nya skador.

 

Fin i benen under söndagen vilket innebar dags att skritta! 30min  skritt med större problem på hemvägen, taktinslag, galopp på stället samt andra småhopp - vi måste helt klart träna vidare innan vi kan säga att vi kan skritta igen. Trevliga skänkelvikningar och skolor när hon höll tassarna i backen.

 

Från och med måndag går Skilla med stykkappor i hagen. Även idag var hon torr och fin i benen och vi skrittade ut 20minuter. Bråkade mindre och hade med mig dressyrspöet för korrigering vilket fungerade bra tills vi vända hemåt. Planen för veckan ser ut enligt följande.

 

Måndag: Skritt 20min

Tisdag: Vila

Onsdag: Skritt 30min

Torsdag: Skritt 40min

Fredag: Vila

Lördag: Skritt 30min

Söndag: Skritt 30min

 

Om Skilla fortsätter att tramsa på hemvägen kommer jag sitta av och promenera hem. Hon har enormt mycket överskottsenergi och tycker det är larvigt att endast skritta. Vilket jag anser är ytterst nödvändigt i igångsättningen att absolut inte stressa utan ta det väldigt lugnt.