Halkan sätter stopp för ordentligt motion

Datum ~ 2013-02-27 | Tid ~ 15:54:33
Kommentarer (2) | Allmänt
Under måndagen fick sig Skilla en rask promenad runt Ansmark på ca 45min. Hade fullt upp med jobb och annat fix inför födelsedagsfirande och annat. Denna vecka har helt klart gått åt motsatt riktning mot planen som gjordes för veckan. Halkan är ett faktum och traktbrodd är helt klart ingen hit när vi har isbana. Vägen mot skogen är värst, och väl i skogen sjunker vi igenom och tar oss ingenstans. Försöker mig på att låna en bil under torsdagen för att rida igenom Skilla i ridhus inför helgens tävling. 
 
Ibland älskar man verkligen väderomslag, detta är inte ett av dessa tillfällen.

Preliminära starttider

Datum ~ 2013-02-26 | Tid ~ 17:19:00
Kommentarer (1) | Allmänt
Här kommer det preliminära starttiderna för helgens tävling.
 
LB:2
(8) 8:49 Skilla
(17) 10:02 Dino
 
LA:3
(2) 11:07 Dino
(16) 12:55 Skilla
 
Bra fördelning mellan hästarna med Skilla först ut. Kan vara skönt att börja med Skilla då D kan vara antingen är lättsam och framme eller så kommer all min energi gå åt att hitta bjudning. Skilla först ut för att dessutom avsluta dagen med min stjärna. Däremellan ska D motioneras och förhoppningsvis kunna visa upp ett bra program.
 
Nervositeten kommer redan krypande!

Planering för kommande vecka

Datum ~ 2013-02-24 | Tid ~ 21:51:51
Kommentarer (1) | Allmänt
Här kommer veckans planering.
 
Måndag: Jogging / lösgörande
Tisdag: Dressyrtrim fokus halvhalter & ryggningar
Onsdag: Intervallträning
Torsdag: Vila - dressyrtrim D
Fredag: Dressyrtrim Skilla
Lördag: Tävling URF LB:2 LA:3 D och Skilla
Söndag: promenad / jogg
 
Under fredagen kommer Skilla att trimmas i ridhuset för att sedan göras i ordning för helgens tävlingar. Nervositeten har redan krypit sig på men motivationen driver vidare. Spännande med start av två hästar för årets första tävling.
 
 
 
 

Ett, två, tre - skakiga ben

Datum ~ 2013-02-24 | Tid ~ 19:29:26
Kommentarer (0) | Allmänt
Började med att åka ut till stallet för att möta upp M för färd till ridhuset. Vi lastade båda hästarna i varsinn transport för att åka till anläggningen och motionera djuren.
 
Började med valacken som jag för första gången satt på. Ett pass med hoppning på schemat. Hade förmånen att rida i min egen sadel som passar valacken vilket var en lättnad. Att kunna utrustningen gör helt klart felsökningen betydligt kortare än när man ska prova ny häst - och ny utrustning samtidigt.
 
Valacken var pigg och glad och riktigt härlig. Lyssnade bra på hjälperna och extremt bra på rösten vilket var uppskattat. Kände igenom honom på backen för att bilda mig en uppfattning om vad jag hade under mig. Något mera tryck i högertygeln i övrigt väldigt jämn och mjuk. 
 
Hittade en bra känsla i sprången och allt flöt på väldigt väl. Självklart är det mycket att putsa på innan det är perfekt men tycker vi fick ett bra pass tillsammans. Mycket rolig häst att rida och väldigt lättsam, helt klart en klippa!
 
Efter passet med valacken var klart var det dags för D. Lastträning vilket gick väldigt bra och därefter ett pass i ridhuset. Red igenom LA:3an som fungerade helt okej. Hittar inte wow-känslan som han vanligtvis bjuder på men var nöjd med ett bättre pass än under torsdagen. Lyckas inte riktigt lossa honom i galoppen som jag önskar men bättre än första passet i veckan så vi hittar nog hem till slut. Fick bra tips idag av ägaren som jag ska försöka mig på nästa tillfälle.
 
Avslutade dagens ridmaraton med ett pass på min fina. Hon skötte sig väldigt bra och börjar kännas riktigt ridbar igen. Mycket roligt när det fungerar och flyter på, LA:3an var bättre än när vi red och visade den på tävling sist, en hel del att putsa på men vi börjar hitta hem. Ryggningarna blir bättre och bättre och halterna verkar sitta efter lite träning. Återstår att hitta ett lite jämnare tryck i ökningarna. Fokus har legat på att fronten ska upp mer och därav tappar vi lite balans men förhoppningsvis fungerar detta innan säsongsdebuten.
 
Efter tre hästar motionerade var benen något möra, men vilken känsla! Tänk om man hade privilegiet att rida så många hästar varje dag. Köra mer vilja och mindre måsten - det hade varit fantastiskt. Tyvärr måste hästeriet finaniseras av ett jobb som tar massvis med tid, men en dag ska detta rulla på - timmarna på ryggen ska vara den övervägande sysselsättningen.

Effektivitet lönar sig

Datum ~ 2013-02-21 | Tid ~ 19:31:40
Kommentarer (0) | Allmänt
Började morgonen rätt tidigt trots en sen kväll med en av mina bästa. Har helt klart lärt mig att uppskatta mina vänner på ett nytt sätt det senaste halvåret. Även om hästar / hundar, dans eller annat kan skänka ro till själen så måste jag säga. - Även om ensam är stark - så är det skönt att ha någon som håller ens hand ibland.
 
Första hästen som skulle motioneras idag var den fantastiska dressyr valacken. Ut på anläggningen kring 09:00 för att trimma lite i ridhuset. Sist vi kompade var på klubbtävlingen där jag blev ordentligt bortskämt med fina resultat och en riktigt bra känsla. D var spänd stretig och inte alls lika mjuk i munnen som han vanligtvis är. Försökte göra det bästa av situationen trots att vi mest bara flängde runt och var rädda för porten, dörren och hinderstöden i ridhuset. Lyckades rida igenom LB:2an två gånger trots en hel del stök och inget riktigt genomsläpp. Ljusglimtarna är absolut bra - tyvärr för få för att få en genomgående bra känsla. Tror däremot att jag har blivit extremt kräsen och riktigt, riktigt petig när herren skrällt i slutet. - Nya tag nästa pass, från botten klättrar vi till toppen!
 
Skyndade efter D vidare ut till Skilla för ett pass i skogen. Planeringen för dagen var lite intervaller och plums i skogen då vi hållt oss längst vägarna de senaste passen. Tyvärr hann vi bara en kort bit innan vi insåg att vi mött våran överman - snödrivan. Skilla traskade tappert på men när det tog stopp med snö till magen och underlaget gav vika bestämde vi oss båda för att vända och hålla oss på säkert underlag. Detta pass var fokus kring rakriktning och placering av bogarna. Skänkelvikning där Skilla är rak i bålen och inte förböjd i halsen. Skilla bjöd på kvalité både i skänkelvikningarna och i galoppfattningarna. Även denna dag skämde min fantastiska häst bort mig med en riktigt bra känsla. Fattningarna börjar bli riktigt bra och avbrotten sker numera på tygeln. Tränar vidare på balansen och även detta pass blev barbacka.
 
Morgondagens planering består av följande.
Dressytrim ridhus: Skilla och D
Hoppning ridhus: Fuxvalack
 
Kommer alltså att provhoppa en väns häst under morgodagen, blir spännande att se om vi synkar och hur han känns. Har tidigare sett denna häst både i träning och tävling samt en del dressyrstarter. En ståtlig herre som gärna fått vara i min ägo om pengarna funnits. Blir spännande att se om jag är mer kär efter morgondagens pass eller insett mina begränsningar. Pirrar lite i magen - detta känns extremt roligt!

Fantastiska strålande morgon

Datum ~ 2013-02-20 | Tid ~ 14:45:26
Kommentarer (3) | Allmänt
Åkte ut till stallet på morgonkvisten för att motionera min ädla springare. Skilla var förvånad över sällskap precis i frukosten men traskade glatt på när vi styrde ut i det fantastiska vädret. Lagomt kallt och bitit i kinderna i solsken begav vi oss på en joggingtur barbacka.
 
Då säsongens första dressyrtävling närmar sig med storsteg börjar det helt klart bli dags att putsa bort det värsta av våra svagheter för att presentera ett bra program utan katastrofala missar. Halter och ryggningar är helt klart allt annat än det vi är bäst på. Skilla ställer upp rakt, och ryggar rakt men helt utan ryggaktivitet och kontakt mellan hjälperna.
 
Under pausen i gårdagens träning fick vi möjlighet att slipa lite på detta. Ryggningarna börjar faktiskt lika ryggningar och inte en katt som sträcker sig på morgonen. Skilla backar oftast bra men lämnar framdelen och släpper kontaktet till bettet. Mycket bättre under gårdagens träning och halterna var faktiskt helt okej.
 
Jobbade mycket med övergångar under dagens pass runt Ansmark. Desto fler gånger vi tränar på detta desto bättre blir det - med stor skillnad från vår första ryggning / halt till idag. Dagens halter och ryggningar börjar bjuda på lite kvalité. Fokuserade mest på halterna och dem började faktiskt bli riktigt bra.
 
Skilla kändes extremt bra idag, njöt varje sekund jag spenderade på hästryggen. Finaste hjärtat! Dessa fantastiska pass gör mig helt klart motiverad att jobba vidare och bevisa vart vi hör hemma. Ett leende på läpparna och en fantastisk känsla bjöd dagens ridtur på.

Elisabeth A. träning v.8

Datum ~ 2013-02-20 | Tid ~ 14:28:59
Kommentarer (0) | Hoppning
Uppvärmning: Joggade fram Skilla och fokuserade på att hitta ett jämnt stöd i båda tyglarna. Hon kändes lugn och väldigt avspänd. Inget trams och inga onödiga missförstånd under uppvärmningen. Galoppombyterna har blivit extremt mycket bättre än tidigare, dem blir jämnare och har bättre kvalité än tidigare. Skilla kändes något bakom hand bitvis och kröp lite när hon var som lugnast - hade svårt att rida fram trycket till handen. Mjuk i sidorna och extremt lydig.
 
Övning: Övningen för denna träning var att hitta rytm och flyt på relaterade linjer samt våga hålla galoppen ur sväng. Framhoppningen enligt bild 1 var fokus på rytm och balans. Hitta 6 jämna galoppsprång på diagonalerna. På kortsidorna jobbade jag hårt med att få upp Skilla i nacken utan att hon backade av och blev för lydig. Denna övning rullade vi på ett antal gånger och varierade och ändrade distanserna till 5galoppsprång.
 
Andra övningen visar det olika färgerna det olika vägarna vi använde oss av. Övningen började på den röda linjen och jobbade därefter sig vidare upp på meddellinjen och sedan in på nästa diagonal. Första varvet hittade jag för lite tryck ur svängen och hamnar i ett "plocka" läge där Skilla inte skjuter på ur sväng. Andra varvet på denna övning när hindren låg något högre hittade vi ett bättre grundtempo. Sista rundan kändes riktigt bra och film kommer om uppladdningen lyckas.                            
Sammanfattning: Skilla kändes lydig och väldigt ridbar. I detta läge måste jag våga rida lite mer framåt och låta hindret backa av och galoppera in i det med mer tryck. Bettet blir nästan för skarpt när hon är så lydig som idag att det tredelade saknades något. Får variera mellan det raka och tredelade tills Skilla landat och jag hittar ridning i båda lägen.

Elisabeth A. träning v.8

Datum ~ 2013-02-20 | Tid ~ 14:28:42
Kommentarer (0) | Allmänt
Uppvärmning: Joggade fram Skilla och fokuserade på att hitta ett jämnt stöd i båda tyglarna. Hon kändes lugn och väldigt avspänd. Inget trams och inga onödiga missförstånd under uppvärmningen. Galoppombyterna har blivit extremt mycket bättre än tidigare, dem blir jämnare och har bättre kvalité än tidigare. Skilla kändes något bakom hand bitvis och kröp lite när hon var som lugnast - hade svårt att rida fram trycket till handen. Mjuk i sidorna och extremt lydig.
 
Övning: Övningen för denna träning var att hitta rytm och flyt på relaterade linjer samt våga hålla galoppen ur sväng. Framhoppningen enligt bild 1 var fokus på rytm och balans. Hitta 6 jämna galoppsprång på diagonalerna. På kortsidorna jobbade jag hårt med att få upp Skilla i nacken utan att hon backade av och blev för lydig. Denna övning rullade vi på ett antal gånger och varierade och ändrade distanserna till 5galoppsprång.
 
Andra övningen visar det olika färgerna det olika vägarna vi använde oss av. Övningen började på den röda linjen och jobbade därefter sig vidare upp på meddellinjen och sedan in på nästa diagonal. Första varvet hittade jag för lite tryck ur svängen och hamnar i ett "plocka" läge där Skilla inte skjuter på ur sväng. Andra varvet på denna övning när hindren låg något högre hittade vi ett bättre grundtempo. Sista rundan kändes riktigt bra och film kommer om uppladdningen lyckas.                            
Sammanfattning: Skilla kändes lydig och väldigt ridbar. I detta läge måste jag våga rida lite mer framåt och låta hindret backa av och galoppera in i det med mer tryck. Bettet blir nästan för skarpt när hon är så lydig som idag att det tredelade saknades något. Får variera mellan det raka och tredelade tills Skilla landat och jag hittar ridning i båda lägen.

Planera, genomför, utvärdera

Datum ~ 2013-02-19 | Tid ~ 11:23:49
Kommentarer (0) | Allmänt
Gårdagens pass var ett av dem bästa på riktigt riktigt länge. Absolut inte tekniskt eller på något sätt perfekt. Men lugnet i kroppen och känslan att få vara med min bästa alldeles ensam i mörkret var fantastiskt.
 
Det lösgörande arbetet bestod av att träna halter. Då tävlingsäsongen börjar nära sig måste detaljer som kostar poäng korrigeras och faktiskt befästas på rätt sätt. Skilla protesterade och var mer missnöjd än någonsin, skrattandes red jag vidare och hittade ett vinnande kocept. Varje gång hon backar hysteriskt istället för att spänna av i halten, vänder vi mot motsatt håll och gör en halt.
 
Fokus på detta pass var halter och att hela tiden sitta med en hög buren hand och hitta ett jämnt stöd i båda tyglarna. Valde att rida in henne i handen och bara tänka framåt för att hitta en högre form och en mer sammanhållande känsla från bakben till hand. Två varv runt Ansmark innan vi var på samma blad och hittade mycket aktion utan att det tippade över och blev hysteriskt. Frustrerad men förhoppningsvis klokare häst skrittade vi senare hemåt i mörkret.
 
Nästa dressyrpass kommer vi fortsätta fokusera på framåtbjudningen på raka spår i en högre form för att få mer aktion bak och högre front. Gäller att hitta ett bra utgångsläge så vi bara kan klättra uppåt.
 
På schemat för dagen står hoppträning för Elisabeth på kvällskvisten, ska även hinna lastträna D.
 
Publicerar planerade tävlingar och träningshelger lite senare då det är lite oklart under Skillas visit norröver.
 
 

Planering v.8

Datum ~ 2013-02-18 | Tid ~ 17:33:58
Kommentarer (3) | Allmänt
Måndag: Lösgörande arbete alla gångarter
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Intervallträning
Torsdag: Dressyrtrim
Fredag: Dressyr i ridhuset
Lördag:
Söndag:
 

Här kommer veckans planering. Under torsdagen och fredagen ska även valacken dressyrtrimmas. Hur Skilla kommer motioneras under helgen är fortfarande oklart på grund av hundtävlingar och födelsedagsfirande. Återstår att se hur planeringen för helgen ska gå i lås. 
 
Skilla är anmäld till två tävlingar innan flytten norrut. Kommer även ha möjlighet att tävla valacken vid ett dressyrtillfälle vilket käns väldigt roligt.

Ted Netterquist februari träning

Datum ~ 2013-02-17 | Tid ~ 18:19:19
Kommentarer (1) | Allmänt
Denna träningshelg började som förra med ett teoripass. Här pratade Ted mycket om planeringen av säsongen, grundtempo samt uppbyggnad av häst, mekanik och teknik. Detta teoripass gav mig några tankeställare gällande säsongsupplägg. Vi norrlänska ryttare planerar ofta att hästen ska ha två toppar, en vårtopp, och en topp efter betet. Vilket sällan fungerar - antingen går hästen bäst innan vilan, eller efter. Har funderat mycket kring Skillas upplägg och har mer eller mindre hittat något jag tror blir bra - med undantag för reservationer och oklarheter gällande framtiden med jobb och plats.
 
Valde att börja denna helg med att rida på ett ny/gammalt bett då det tredelade fungerar sisådär. När skilla blir het orkar jag inte hålla, och bitvis blir hon tom och sticker. Inget mellanting, ingen rymt och inget flyt som jag beskrev i tidigare inlägg. Denna helg red jag på ett rakt gummibett modell smalare.
 
Dag 1
Detta pass bygde på styrka och teknik - inte så mycket höjd utan snarare att hitta ett flyt och rymt i ritten. Skilla kändes trevlig och mycket lugnare detta pass än första passet för Ted. Hade i bakhuvudet att hitta den bästa galoppen att hoppa banan med vilket lyckades relativt bra. Mycket markarbete dag ett där hästarna skulle vara på plats, jobba med 8m volter / 10m volter. Övningen bygde på att kunna behålla rymten i volten för att sedan hitta en rakriktning mot ett mindre kryss. Skilla kändes trevlig. Missförstod övningen till en början men lyckades hitta ett bra läge efter några varv. Rakriktning upp mot speglarna vilket vi haft stora problem med men detta börjar falla på plats. 
 
Efter markjobbet var avklarat jobbade vi vidare md en serie, hitta rymt och inte låta hästen rinna iväg i trekombinationen. Skilla kändes bra när jag hittade lagom eftergift. Blir lite för mjuk framåt över a  hindret så Skilla hinner länge ut onödigt mycket och får trångt till b hindret. Hittade en bra språngkurva i utsprånget som toppade kring 140. Där hittade vi tillbaka till rätt känsla och bra ryggaktivitet.
 
Jämnare tryck i handen på det raka bettet
Bra språngkurvor på högre hinder
Hög ridbarhet i markjobbet
 
Saknar bitvis tryck från bakdelen
Lite loj, nästintill för lugn
Svårt att hitta ett bra flyt när trycket avtog
 
Dag 2
Pass nummer två för helgen var det banhoppning på schemat. Framhoppning på ett fåtal hinder liknande tävlingsdag för att sedan hoppa en lite längre bana på 12 hinder med 14 språng. Skilla kändes trevlig, mycket lyhörd och avvaktade på signaler från piloten. Nervositeten kom krypandes när banhoppningen närmade sig, länge sedan vi hoppade en banan på 1.20m - första för säsongen. Det krävs en hel del träningen innan allt är perekt men vi hittade ett bra mellanläge detta pass. Vid några få tillfällen blir jag för passiv och med detta bett får jag för mycket kontroll vilket leder till missförstånd. Skillas insats var däremot bra och vi jobbar oss mot framgång det känns!
 
Många trevliga kommentarer från Ted med fina lovord och bra kred för välgjord hemläxa. 
Bättre flyt, jämnare grundtempo
Bra eftergift utan att överdriva
Planering för vägar och distanser på plats
 
Onödig passitivitet för mycket hand / för lite ben
Nerver på utsidan från min sida
Ej fullt framme till bettet
 
Sammanfattning av träningshelg
Denna helg förstod både ekipaget och tränaren varandra mycket bättre. Mindre kommunikationsmissar och tydligare linjer att följa. Att tänka själv är absolut utvecklande men saknar bitvis konkreta tips och mer "hjälp" såsom sits, inverkan och korringering av häst / ryttare. Alla tränare har olika filosofier och Ted kommer inte med pekpinnar gällande sits, hur man löser problemet hemma utan förespråkar känsla - sunt förnuft och "gör om gör rätt" metoden. Nöjd med helgen träningar och jobbar vidare på de sämre delarna. Givande träning med okej betyg!
 
 
 

Yrsel struck

Datum ~ 2013-02-17 | Tid ~ 16:45:54
Kommentarer (0) | Allmänt
Har varit riktigt dålig på att uppdatera bloggen trots mina tidigare löften. Har det senaste 10dagarna bara legat utslagen med undantag för lite ridning och träning. Här kommer en uppdatering kortfattat vad som hänt sen senast samt ett upplägg för kommande vecka.
 
Vi har hunnit med en Bettanträning till sedan sista uppdateringen. Denna träning började vi med graman och Skilla backade av trevligt och var riktigt med på noterna i början av passet. Trevlig känsla och relativt bra språng - saknar fortfarande våran wowkänsla. Lite omhoppning och titthinder, Skilla har verkligen ett hjärta av guld, blir kul att visa lite längre fram när vi är redo att vända och fräsa!
 
Ted har varit upp en sväng till sedan senaste uppdateringen, ett inlägg om detta kommer under dagen (vill inte summera för kort). 
 
Är i bett-djungeln och har inte riktigt beslutat mig för något konkret - funderar fortfarande. Mer en dessa träningar och lite lugnare skogstrim har Skilla vilat under hela perioden jag varit sjuk. Yrsel = 0 balans = obra för ridningen och på hästryggen.