Öka tempot

Datum ~ 2013-07-21 | Tid ~ 11:13:52
Kommentarer (2) | Allmänt
Kastade in djuren när jag slutade jobba efter 20.00. Utförde marktjänst för att sedan trimma Skilla i den annars tysta kvällen. Jobbade med bjudningen och försökte hitta ett jämnt stöd i bettet då Skilla varit lite "tom" det senaste dressyrpassen. Hittade bra tryck i bakdelen men inget riktigt genomsläpp i ryggen.
 
Utforsksade naturen något och hittade nya ridvägar. Skilla var halvt skärrad då vi stötte på flertalet vilda djur, tur hon är skötsam trots det! Galopperade i ett högt tempo och jobbade med bärighet och balans. Positivt och glad häst som såg mycket nöjd ut väl tillbaka i stallet. En lördagkväll när den är som bäst - i stallet!

Vilodag samt träningsplanering

Datum ~ 2013-07-20 | Tid ~ 17:32:05
Kommentarer (0) | Allmänt
Gårdagen innebar vila för S. Hon har gått ordentligt den senaste veckan och förtjänar lite tid för uppbyggnad av muskler innan vi kör igång idag igen med vår planering. Passade på att ta mig tid i stallet trots Skillas vilodag. Mös en massa i magen och njöt verkligen av att ha tid att bara slappna av. Det mysigaste som finns måste vara när man står i hagen och man har en "hund" efter sig trots inget fysiskt band som knyter en samman. Stod länge och bara njöt av min underbara häst som pillade tankspritt i mitt hår när jag snusade hästlukt. Kommer på mig själv i dessa tillfällen att jag är en riktigt hästnörd, njuter av hästlukt, står en fredagkväll i hagen och bara "andas". Ja, det må så vara men det är den jag är. För att mitt hjärta ska vara helt krävs det hästar i mitt liv - jag är lyckligt lottad som har möjligheten till det!
 
Så här ser planeringen ut inför tävlingen den 28/7 i Hallstavik.
Lördag: Intervaller
Söndag: Dressyr
Måndag: Gymnastikhoppning
Tisdag: Dressyr
Onsdag: Vila
Torsdag: Hoppning
Fredag: Lösgörande arbete / skog och mark
Lördag: Tävlingsförberedelser (vila)
Söndag: 1.10m / 1.20m Hallstavik
 
Det finns några frågetecken kring denna planering. Eventuellt kastar jag om vilodag 1 till tisdag istället för onsdag. Allt beror på hur det flyter på. Vilodag 1 ska kameran med till stallet och vi ska piffa hästarna och fotografera i paddocken bara vädret tillåter.
 
Motivationen är på topp, jag håller min del av uppdateringslöftet - men mina kära läsare vart är er stöttning och ert engagemang?

Bildbomb

Datum ~ 2013-07-20 | Tid ~ 17:22:48
Kommentarer (4) | Dressyr
Här kommer några bilder från vårt senaste dressyrpass. Det finns så extremt mycket vi måste jobba vidare på. Prio ett framöver när vi leker dressyrekipage är att göra något åt min katastrofala sits. Med S ska vi jobba med att få fram nosen och hitta lite mer egen bärighet. Förhoppningsvis faller de bitar som fattas på plats inom en snar framtid med en genomtänkt planering och korrekt utförande.
Jag måste dock erkänna att även om vi inte är framme vid vårt mål så älskar jag varje sekund jag har med min fantastiska häst. Alla bilder är copyright!
 

Träningsklipp med Peder Fredricsson

Datum ~ 2013-07-20 | Tid ~ 09:00:00
Kommentarer (0) | Träningsvideo
Här rider och instruerar Peder hur man tränar rakriktning och hur man håller rytmen.
 
 
 
 
 
 

Medryttare

Datum ~ 2013-07-19 | Tid ~ 01:00:47
Kommentarer (2) | Allmänt
Här kommer inlägget som jag tidigare försökte publicera gällande medryttare. Det får bli ett nytt inlägg, och ny text då den gamla raderades i och med bloggstrulet.
 
Flytten från Umeå innebär inte bara att jag lämnade min hemmaklubb, mitt intrsuktörsjobb, mina elever, träningskamrater, tränare och liknande förutom allt på den privata sektorn (vänner, familj osv, osv). Den största förlusten jag märker med flytten är - medryttare.
 
Under mina år med Skilla har jag endast låtit två personer rida Skilla regelbundet. Kanske har det varit egoistiskt men jag är så rädd för att något blir fel och att jag inte kan reparera en eventuell skada på en så känslig häst. Två personer som fått mitt förtroende att rida, sköta, träna och tävla mitt hjärta är båda mina elever och extremt skickliga ryttare i ung ålder. Om ni läser detta - ni är saknade och var ovärderliga under vår tid i Umeå.
 
Till Skilla söker jag en medryttare som är trygg, lugn och klarar av känsliga hästar. Medryttaren kommer få möjlighet att rida / sköta Skilla samt stallet 1-2 dagar i veckan min lugna vecka och 2-3 dagar i veckan när jag jobbar natt. Jag söker en medryttare som kan sköta dressyrjobbet samt uteritter och liknande. Hoppningen föredrar jag att sköta själv, vid  undantagsfall kan detta diskuteras om kemi stämmer. En ansvarsfull ryttare med mycket känsla och kompetens sökes. Referenser krävs. Stämmer allt finns möjlighet att träna samt eventuellt möjlighet att tävla dressyr om det ej krockar med mina tävlingar. PM'a vid intresse. Med dessa förmåner utgår givetvis en kostnad.

Annons finns ute på hastnet för vidare kontakt eller information.

Fantastisk känsla

Datum ~ 2013-07-18 | Tid ~ 20:39:30
Kommentarer (0) | Hoppning
Åkte ut på fm till stallet för att hinna hoppa innan värmen var outhärdlig. Trots att vi var iväg i bra tid hann värmen ikapp. Dagens hoppning skulle fokus ligga på styrka, gymnastik och att hitta flytet då detta var lite ojämt vid senaste hoppningen.
 
Joggade fram Skilla en kortare stund och lossade för att se vart dagsformen var. Pigg och framåt men absolut inte lika het som under söndagens hoppning. Mycket positiv till en glad och kontrollerad Skilla. Värmde upp med en studs på långsidan där hon jobbade igenom mycket fint. Valde därefter att höja varannan för att jobba med rekationen. För er som sett Skilla så har hon mycket bra bakbensteknik men tappar ibland sina framben när det går för fort eller vi kommer för nära. Studsen är ett perfekt sätt att träna denna reaktion och även styrka då all vikt ska placeras på bakdelen. Hoppade även denna i andra varvet med mycket bra känsla. Skilla var pigg och på men tog studsen i ro utan att accelerera.
 
Andra övningen för dagen var ett räcke och en oxer som stod ur sväng och som hoppades i följd på en åtta. Denna övning snurrade vi på två varv innan vi bytte ekipage. Därefter höjning och samma sak. Avslutade passet med att hoppa båda övningarna i följd. Studs -åttan x2 - studs. Skilla kändes fantastiskt fin sista rundan, mycket fina språng där hon bjöd bra med höjd och runda fina språng. Länge sen jag hade en sådan känsla på henne. Ska helt klart erkänna att hon bjuder på en hög grundstatus alltid så bortskämd har jag blivit.
 
Sammanfattning: Skilla kändes mjuk i munnen men bjöd till ett stöd vilket var mycket positivt. Fin bjudning, bra taxering och runda fina språng. Jag lyckades hålla mig lugn och kall och vänta ut språnget. Fokuserade mycket på att hitta känsla och tryck i stigbygeln. Tänkte igenom mina beslut och planerade väl hur jag skulle genomföra de olika momenten. Nackdelen med dagens träning måste nog vara värmen, något mer varken från min eller Skillas sida kan jag faktiskt inte minnas. Ett mycket lyckat pass med en fantastiskt häst och en bra ryttarinsats.
 
Med denna start på dagen kan inget bli riktigt fel. Sådana pass som detta känner jag verkligen - häst är bäst! Inte nog med det förstår jag än en gång varför jag gör det här. När allt faller på plats och bara flyter på finns det inget som tar denna känsla.
 
Bilder från gårdagens dressyrpass är på gång, uppladdning sker i skrivandes stund.

Kandardax

Datum ~ 2013-07-17 | Tid ~ 21:51:16
Kommentarer (1) | Allmänt
Var tidigt i stallet och släppte ut hästarna. Därefter blev det storstädning av skåpet och smörjning av all utrustning. Fixade och piffade lite extra inför dagens dressyrpass. Det är så roligt att få känna sig lite extra snygg!

Skilla kändes fin och arbetsvillig, lite låg i formen i mellangångarterna samt kryper lite bakom i vissa lägen. Jobbade med uppresande tygeltag och att hitta mer tryck från bakbenen till handen med ok slutresultat.

Malin fotograferade bilder kommer imorgon.

Malin Baryard - Lydnad och rytm del2

Datum ~ 2013-07-17 | Tid ~ 09:00:00
Kommentarer (0) | Träningsvideo
 
Sista delen med lydnad och rytm där fokus ligger på galoppjobb. Nästa träningsklipp kommer Peder Fredricsson prata om rakriktning och rytm.

Bloggstrul

Datum ~ 2013-07-16 | Tid ~ 23:50:09
Kommentarer (0) | Allmänt
Jag ber om ursäkt att det endast blev ett inlägg publicerat under gårdagen. Ett rätt ingående inlägg gällande medryttare skulle publicerats tidigt igår morse men tydligen har detta inlägg raderats pga "tekniska problem". Störande men inte lönt att lägga energi på det mer än att jag får helt enkelt skriva om detta från grund. Publicerar det lite senare under kvällen. Som jag nämnt tidigare har jag problem att uppdatera bloggen när jag inte har någon fast internetanslutning, försök ha tålamod och ser inläggen konstiga ut är detta för att mycket publiceras från min lur.
 
Dagens ridpass var extremt underhållande och mycket givande. Det finns flertalet ryttare som har tillgång till elljusspår, travslingor eller liknande där dem kan intrevallträna, terrängträna eller liknande. Vi har ett alternativ till detta, långt ifrån det som hör till det vanliga - en crossbana. Denna tog vi oss an under morgonen jag i gott sällskap av Malin och Cornetto.
 
Denna runda skrittade vi runt för att göra oss bekant med terrängen se möjligheter och svårigheter innan vi ökade tempot. Alla backar uppåt andra rundan galopperades, nedförsbackarna i ett lugnare tempo och skrittjobb. Underlaget är packad sand vilket minskar risken för skador samt ger hästarna bra fäste. Upplägget såg ut enligt följande. Runda ett - endast skritt. Runda 2 - galopp & skritt bortsett från den första riktigt branta backen. Runda tre - samtliga uppförsbackar i galopp, samtliga nedfarter i skritt. Hästarna jobbade på mycket väl och var extremt nöjda efter tre rundor runt denna kuperade terrängbana. C har sämre kondis och styrka än Skilla så vi nöjde oss efter 3 rundor för att inte jobba mjölksyra allt för länge. Skilla var pigg och glad och hade mer att ge men vi började med denna nya sysselsättning på en lagom nivå. Avslutade passet med att skritta ut på plant underlag för att låta hästarna sträcka ut och slappna av.
 
Morgondagens pass kommer ske på banan för min del. Dressyr på schemat och förhoppningsvis lyckas vi även få några bilder av passet. Torsdag är det hoppning på schemat.
 
Bilder kommer vid ett senare tillfälle med bättre uppkoppling.

Livskvalitét

Datum ~ 2013-07-15 | Tid ~ 19:12:40
Kommentarer (3) | Allmänt
Åkte ut till stallet på förmiddagen och fick bästa tänkbara sällskap med mig. Fantastiskt väder och en lättare joggingtur efter gårdagens hoppning.

Fick låna Hackamore för att verkligen jobba lösgörande och kravlöst. Tidigare har Skilla inte riktigt accepterat trycket men bitvis varit kalasfin på detta alternativ.

Skrittade och travade runt slingan och avslutade med galoppjobb på banan då Skilla hade en hel del åsikter under passet. Avslutade med en mjuk, avspänd och nöjd dam.

l

Framgång och ödmjukhet

Datum ~ 2013-07-14 | Tid ~ 13:59:00
Kommentarer (5) | Allmänt
Har under en längre tid funderat på det här med att ryttare med framgång. En för stor mängd får mycket luft och tappar förståndet. Med det menar jag alltså - att man blir en "kan-allt-vet-allt" ryttare. Alternativ två är att man måste hävda sig och skryta om sina meriter, kunskaper eller referenser. För mig är deras framgång värda noll.
 
Oavsett om du har utbildat din ponny / häst själv eller om du har fått den dyraste ponnyn på marknaden kan du vara ödmjuk. Varför ska din ekonomiska bakgrund vara det som avgör om du är ödmjuk eller inte har jag aldrig förstått. 
 
En tränare sa till mig en gång "låt resultaten tala" istället för att berätta om dina framgångar eller dina kunskaper. Det stämmer i mångt och mycket - att har man resultat är man duktig. Problemet blir tyvärr följande - har du bra hästar - har du bra resultat i stort. Där faller den biten. På samma sätt kan du vara skicklig men inte ha någon tävlingsambition, ha en häst som är outbildad / skadad eller helt enkelt inte fått visa sina färdigheter på grund av olika anledningar. Att du skulle vara en dålig ryttare på grund av det är ytterst osannolikt.
 
Därför till er som är amatörer (hit hör jag) och till er som rider på elitnivå / internationellt tänk er för. Ren framgång är framgång utan att behöva hävda sig. Framgång där man har självdistans, självinsikt och är ödmjuk och hjälpsam för dem som är mindre framgångsrika det är för mig en förebild. En person som förtjänar sin framgång. 
 
Jag som ni, vet att ridsporten inte är så fin som den utåt sett ser ut att vara. Den präglas alltid av missunsamhet, avundsjuka och skitsnack men vi kan ändra detta. Bara sedan jag flyttade till Stockholm har jag fått folk att tappa andan och bli stumma av chock. Vad har jag gjort då måntro - delat ut komplimanger! När jag ser något bra, säger jag det, när jag ser något fint - säger jag det. För vem blir inte glad om man får en härlig komplimang när man kämpat som ett djur, fick världens känsla eller har dem alldeles nya ridbyxorna? Kom igen nu häst Sverige!
 
Vi vänder trenden, för trots allt har vi samma intresse oavsett nivå - hästar!

Malin Baryard - Lydnad och Rytm del 1

Datum ~ 2013-07-14 | Tid ~ 10:38:00
Kommentarer (3) | Träningsvideo
Här kommer det andra klippet med Malin där hon pratar om lydnad och rytm.
 

Som en klubbad säl

Datum ~ 2013-07-14 | Tid ~ 10:05:50
Kommentarer (0) | Allmänt
Efter gårdagens pass åkte jag ut till stallet för att avgöra, skulle det ridas, eller skulle det släppas och filmas på ridbanan. Efter noga övervägande och där jag faktiskt lyssnade på kroppen blev det varken eller. RIdbanan var upptagen och huvudet dunkade rätt hårt. Kikade när S i stallet red sin 4-åriga valack. Har tidigare bara sett honom på ett halvt öga. Trevlig och lättsam grabb som med massor av muskler förhoppningsvis blir kalasfin. Håller alla tummar att han åtminstone får vara frisk.
 
Ställde mig och lagade mat när jag kom hem och planerade inför dagens mål. Har börjat ta tag i kosten ordentligt nu för att förhoppningsvis komma ner i fettprocent och närma mig min LBM (Lean body mass). Gjorde även en
 
snabbare koll på kommande tävlingar. I Augusti finns det endagstävlingar varje dag. Nästa tävling vi är anmäld till är Hallstavik 28/7 där vi ska starta en 1.10m samt en 1.20m. Lite längre att åka denna tävling så då blir det två klasser. Är vi nöjda med denna tävlingplats åker vi dit två veckor senare också förutsatt att jag kommer lös från jobbet.
Dagens planering är spikad och jag längtar verkligen tills kvällen. Hoppning på schemat tillsammans med den andra hoppryttaren från stallet. Gäller bara att ta sig igenom 12h arbete innan det är dags att åka ut till stallet och hoppa. Började morgonen med att försova mig och komma sent till jobbet. Det får bara inte hända, och ändå så händer det. Paniken när jag vaknade på morgonen och insåg att jag var sen, och dessutom hade morgon i stallet. Stressen var maximal, hästarna fick mat, skyndade med dem ut i hagen. Somnade verkligen som en klubbad säl igår. Antar att så många dagar i rad tar ut sin rätt med arbete och extrem värme.
 
 
(bild lånad från google)
 
 

Direktsändning Falsterbo derby

Datum ~ 2013-07-13 | Tid ~ 15:48:00
Kommentarer (2) | Allmänt
Nu börjar direktsändningen av derbyt i Falsterbo. Jag ser detta via tv4play och kommer uppdatera resultaten under klassens gång. Sveriges första ryttare har startnummer 5 och är Douglas Linderlöw!
 
Uppdatering 16:05 Douglas har ridit och gick i mål på 12fel och tiden 160.64 än så länge en plats 3dje plats.
 
Uppdatering 16:43 Peder Fredricsson har precis ridit och gick i mål på 4fel och ligger därmed i ledningen tillsammans med tre andra ryttare! Peder presenterade sin häst mycket väl och det var en behaglig runda.
 
Sverige presenterar denna klass väg men tyvärr drog Douglas med sig lite mycket fel i sin runda.
 
Sista svensken red 17:15 och det var Jens Fredricsson. Super fin runda men tyvärr ett pet i sista kombinationen samt ett tidsfel.
 
Peder Fredricsson var alltså den svensk med bäst resultat i derbyt 2013 på Falsterbo.
 
Vann gjorde ett franskt ekipage som var det enda felfria i årets derbyklass.

Ändringar i planeringen

Datum ~ 2013-07-13 | Tid ~ 15:01:47
Kommentarer (0) | Allmänt
Kluven kring min tidigare planering då den inte alls är anpassad till mitt schema på jobbet. Jag har jobbat konstant sedan lördag förra veckan. Även om passen har varit korta (de flesta) så stör det rytm och planering att både jobba dag, och ibland jobba natt. Början av veckan stördes dessutom av dåligt väder och en lös sko. Tro mig jag är inte en sådan som brukar stoppas av lite regn. Men med alla mina regnkläder kvar i Umeå är jag inte så kaxig längre.
 
Måndag: vila
Tisdag: uteritt framåtbjudning
Onsdag: vila
Torsdag: intervaller
Fredag: dressyr halter och ryggningar
Lördag: frihetsdressyr paddock
Söndag: hoppning bana
 
Börjar nästa vecka med tre lediga dagar och tänkte då passa på att rida de dagar jag faktiskt har obegränsat med tid. (Förutom lite extrajobb som ska göras, pappa som hälsar på och lite fix) är jag faktiskt ledig. Det skulle alltså innebära att hon går 5dagar i rad utan vila men har en lugn vecka i bagaget. Just nu känns det mest logiskt och som att vi skulle få ut så mycket som möjligt av passen och slippa en massa onödiga diskussioner.
 
Det som tar emot är att jag inte fick med mig systemkameran imorse vilket innebär att jag inte kan fota idag när jag faktiskt ska stå på backen. Får kompensera det med att fotografera på måndag men inga bilder från paddocken. Alternativ nummer två är att rida ut idag och ta en av mina lediga dagar till att fotografera Skilla i paddocken förslagsvis tisdag eller onsdag. Hm, tåls att funderas på.
 
 

Sugen på att öka tempot

Datum ~ 2013-07-13 | Tid ~ 09:30:00
Kommentarer (4) | Allmänt
När tiden är rätt och ekonomin på min sida är det något sådant jag kommer införskaffa mig.
En läromästare som är startad 1.40m men säljes pga studier och därför till reducerat pris. Denna herre är född 1997 vilket är en bra ålder gällande rutin och ribarhet. Härlig sak måste jag säga som annars inte gillar valacker!
 
Annonsen hittar du här

Vi tar det från början

Datum ~ 2013-07-12 | Tid ~ 19:46:00
Kommentarer (0) | Dressyr
Dagens dressyrpass var väldigt svårt att planera. Jag vet att vi har 1000 saker vi måste bli bättre på för att allt ska fungera och saker och ting ska börja ge riktiga resultat. Jag diskuterade därför träningsupplägget för dagen både med M och två stycken dressyrmänniskor i stallet.
 
För att ni ska hänga med på mina tankar och hur jag kom till ett beslut ska jag poängtera våra svagheter.
- Ryggningar
- Förvänd galopp
- Kandar
 
Med det poängterat skulle jag då besluta mig för vad dagens pass skulle fokuseras på. Dessa svagheter som vi har är dem som är mest akuta att lösa för att kunna starta en msv dressyr utan att skämma ut sig.
 
Efter diskisson med mina stallkompisar tyckte dem att träna ryggningar och fokusera på förvända galoppen om det fungerar bra. Jag hade en egen tanke om att rida lite övergångar och liknande på detta pass men i sista stund bestämde jag mig för detta.
 
- Tränsbett för att hitta stöd i handen och slippa tjafs med det ej befästa kandaret
- Ryggningar och övergångar
 
Red fram på en mycket positiv häst som var arbetsvillig och stadig i formen. Bra sug i bettet och bra tryck i bakdelen. Inför första ryggningen som skulle göras insåg jag snabbt att - vi har ju glömt träna halter!
 
Skilla stannar alltid väldigt snällt och ställer upp rakt och bra. Men, hon släpper ryggen och kör upp huvudet. Vilket innebär att alla våra dressyrstarter (nästan) får vi fina kommentarer som "rakt och prydligt, slår sig fri i halten". Det innebär att vi börjar programmet med att tappa onödiga poäng. Därför kände jag enligt följade. Det är hög tid att ta tag i problemet en gång för alla.
 
När det kommer till halter har jag fått alla råd i världen hur du lär hästen att göra halt med genomsläpp i ryggen. Tro mig, det är inte första gången jag provar - och inte ett sätt jag provat. Så jag börjar med det som de flesta dressyrtränare säger "håll tills hon släpper". Okej sagt och gjort, jag planerade, genomförde och höll. Uppskattningsvis stod vi säkert 5minuter med brutal mjölksyra i mina armar innan jag fick henne att slappna av något - fortfarande inte på tygeln. Jag gav det ett försök till, lossade, planerade, halt! - Samma visa som första gången. Skilla stretade och släppte efter någon centimeneter efter ca 5min. Okej - denna metod fungerar varken för mig eller hästen, Jag har inte styrka nog att hålla fast henne och hon förstår inte vad jag vill göra. Byter taktik.
Börjar med att lossa igen se till att hon svarar framåt och bakåt innan nästa försök görs - denna gången med en helt annan plan. Förbered - genomför - korrigera om halten inte blev bra. Korrigeringen valde jag att göra enligt följande. När Skilla börjar streta rid framåt, böj, gör om. Efter ca 2-3 försök förstod Skilla direkt vad jag menade. Det var som en "aha-upplevelse" från hästens sida. 3dje halten var korrekt, rak, prydlig och på tygeln! - succé! 
 
Övningen jag valde att rida för att ta igenom, befästa halterna blev genom att rida halter vid C, I, L, A genom att göra 3 serpentinbågar och halt mitt över medellinjen varje gång från trav. Lösgörande arbetet på böjda spår gynnar oss extremt väl för att sedan räta ut, förbereda och genomföra en korrekt halt. När detta flöt på fint la jag till ryggningar vid A & C. Dessa började även dem att flyta på rätt bra efter lite vägledning. Avbröt jobbet på serpentiner och la halten och ryggningarna vid B & E för att se till att jag även fick till det utan lösgörande hjälp av serpentinbågarna. - Bra resultat även här!
 
Galoppjobbet för dagen blev med samma tanke som travjobbet med halter och ryggningar, träna på att övergångarna ska vara avspända samt kunna reglera både i riktning frammåt och bakåt. Jag valde därför att rida mellangalopp på långsidorna för bjudningens skull, samla i hörnen halt vid A & C för att genomföra en ryggning när halten var tillfredställande. Började att med att fokusera på halter och ryggning från galopp för att sedan komma fram i trav och vid närmsta långsida fatta ny galopp. Detta flöt på över förväntan så jag höjde svårighetsgraden ännu ett snäpp. Vid bokstaven A: Halt - ryggning - fattning och samma uppe vid C. Skilla förstod detta mycket bra och vi avslutade på topp!
 
Här är ett exempel av många hur våra halter brukar se ut. 
 
 
 

Back to basics - Dressyrtrim

Datum ~ 2013-07-12 | Tid ~ 19:15:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Har efter min planering gjordes med upplägg på veckorna funderat lite på vart man ska börja, hur träningarna ska läggas upp och hur vi får bäst resultat på kortast tid möjligt.
 
För er som känner mig privat vet ni att tålamod inte är min starka sida. Jag vill att resultat, rutin och erfarenhet det ska man få över en natt. Som så många fler än jag vet är att det är omöjligt. Men rent konkrekt så här, hur gör man för att maximera resultatet, korta ner tiden och höja prestationen så mycket det bara möjligt går - utan att spilla massa onödig tid. Har funderat kring detta länge och insåg att jag har ju svaret. Planera!
 
Utanför hästvärlden så har jag under våren hunnit utbilda mig till väktare, flyttat fått nytt jobb och allt vad det kan höra till. Dessutom har jag varit med på en web baserad kurs om personlig utveckling och hur man sätter mål - och når sina mål. Därför tänkte jag kortfattat staka ut några viktiga saker som krävs för att bli framgångsrik. Oavsett om det är på hästryggen, i karriären eller i relationer.
 
Vad är mitt mål?
Vad kan jag förändra / påverka?
Vilka val måste jag göra för att nå mitt mål?
 

Mina mål med Skilla har sedan en tid varit rätt klara för mig. Jag vet vart jag vill! Frågan är då bara - hur tar jag mig dit?
 
Min målsättning med Skilla är hög och mina ambitioner lika höga. Tidigare har jag bara tänkt "träna, träna, träna" så kommer jag dit. Jag fick mig dock en tankeställare under våren som gav mig ett uppvaknande. HUR jag ska ta mig dit har alltid varit oklart men än just "träna, träna, träna" tänket. Eftersom att jag vill ta mitt till mitt mål så snart som möjligt och jag inser mina och Skillas begränsningar under viss tidspress har jag helt tänkt om.
 
Mina prioriteringar har alltid varit följande. - Rid väl och försök att inspireras av andra, motiveras och våga ta hjälp. Okej, said and done den livsandan har jag andats länge men ändå tar det sin tid. Jag skulle nog säga att jag är den största kritikern i världen när det kommer till min egen ridning. i 9 fall av 10 skyller jag alltid på mig själv när vi som ekipage inte presterar väl. Historiskt sätt har jag inte varken erfarenhet eller rutin när det kommer till tävlingar på LA nivå eller högre. Däremot har jag kravet på mig själv att prestera betydligt högre än LA nivå både när det kommer till träning och tävling.
 
När det då kommer till träning. Det man ska tänka på i dessa situationer är: Uppbyggnaden av en häst (muskulärt och psykiskt) går inte påskynda hur mycket som helst. Därför var jag tvungen att tänka större, bredare och kanske lite annorlunda. Oavsett om jag tränar för tränare 3-4 dagar i veckan kommer processen vara långvarig innan Skilla är stark nog, jag är säker nog innan vi står på prispallen i en MSV dressyr eller 130 hoppning. Så, detta år 2013 som skulle vara mitt och Skillas glansår enligt tidigare planering har fått bli någonting helt annat.
 
2013 är mitt ekonomiska uppbyggnadsår. Det här året ska jag lägga min grund för min ekonomiska trygghet. Det kanske låter motsägelsefullt men. Om jag någon gång ska tävla på hög nivå, ta mig mot mina mål så måste jag ha möjlighet att rida fler än 6pass i veckan och göra 4starter på en helg. Det vill säga - införskaffa mig häst nr2.
 
Självklart har jag Skillas välmående och vår uppbyggnad tillsammans  i fokus samtidigt som jag bygger brett, och stort för att ta mig till vårt gemensamma mål. Tänk om - tänk stort, tänk dröm. Det är ett mantra som jag försöker påminna mig om varje dag. Vi alla drömmer om saker och ting, stort eller litet, nu eller längre fram. Jag fick frågan poängterad för mig. Om du ändå drömmer varför inte drömma stort? Vad som är realistiskt eller inte det är oviktigt i denna fråga. För vad som är sant är att jag ska dit, förr eller senare ska jag fram till mitt mål. Tro mig - jag satsar högt och hoppas att ni vill med på min resa.
 
Detta inlägg skulle handla om dagens dressyrtrim men blev något helt annat. Mentalträning och målsättning. Skriver ett separat inlägg om dagens pass, reflektioner och tankar kring detta om en liten stund.
 
 
 

Resultat för nationshoppningen

Datum ~ 2013-07-12 | Tid ~ 17:45:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Efter en strid in i det sista så har vi Tyskland som vinnande lag!
 
Sverige gjorde en mycket bra insats med Baltimore som debutant i dessa sammanhang och Emma Emanuelson som debutant som nationsryttare.
 
Härligt med lite direktsänt kvalitétsridning och kvalitétshästar!
 
Det tre lag som stod på prispallen blev
1: Tyskland 4fel
2: Italien 12fel
3:Sverige & Holland 16fel
 
Antal fel räknas ihop från första och andra rundan med 4ryttare i varje omgång där 3ryttares resultat är sammanslagna.
 

Första rundan avklarad med Tyskland i ledning

Datum ~ 2013-07-12 | Tid ~ 16:01:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Samtliga ryttare har ridit första omgången i nationshoppningen med undantag Tysklands 4de ryttare som avstod denna omgång.
 
Med 9 lag till start har vi dessa i toppen.
1: Tyskland - 0fel på 3 ryttare
2: Sverige - 4 fel
Italien - 4fel
Ukraikna - 4fel
5: Holland - 8fel
 
Runda 2 startar ca 16:25
 
Först ut i andra rundan på Falsterbos stora nationshoppning har vi spanska ryttaren Julio Arias.
 
Omvänd startordning vilket innebär att Tyskland som satte ribban högt med 3 felfria ekipage i första rundan startar sist.
 
Ordningen för omgång två ser ut enligt följande
Spanien
Frankrike
Schweiz
Holland
Italien
Sverige
Ukraina
Tyskland
 
Danmark väljer att avstå runda två vilket ger oss 8 länder som slåss i nationshoppningen om seger.

Rolf-Göran Casall Ask

Datum ~ 2013-07-12 | Tid ~ 15:47:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Sveriges sista ryttare avslutar med en stadig runda och en felfri runda! Sverige vidare till runda två!
Roffe gick in och gjorde en mycket fin runda med Casall Ask i nationshoppningen.  Avkomman gjorde en dunderskräll med två felfria rundor. Håller tummarna för att pappa Casall håller ihop under denna omgång.
 
Pappa Casall mötte upp avkommans fina resultat väl. Roffe satsade lite för hårt och fick tyvärr med sig 4fel.
 
Roffes resultat i nationshoppningen blev 4+4
 
 

Emma Emanuelsson - Titan

Datum ~ 2013-07-12 | Tid ~ 15:27:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Sveriges 3dje ryttare ut. Flackt ut på sista hindret 4fel. Fin debut trots ett nedslag på sista. Spanien ut nästa startar med 2ner hinder 2,3.
Emmas första runda med 4fel på sista hindret ger henne något mer press inför andra rundan. Förra omgången fastnade Emma något i handen mot sista hindret men hade en fantastisk runda i övrigt. Detta är Emmas första start i nationshoppning. Med hemmaplan som start och Falsterbo hade Emma inte kunnat få bättre förutsättningar en dessa.
 
Mycket bra ridning tyvärr ett pet även i denna klass.
Emmas resultat för nationshoppningen 4+4
 
 

Malin Baryard Johnsson - Baltimore

Datum ~ 2013-07-12 | Tid ~ 15:08:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Malin och Baltimore var andra svenska ryttaren ut. Mycket fin runda med ett missförstånd som gav Malin 5fel 1fel för tid. Sverige ligger än så länge bra till, Tyskland i toppen med två felfria rundor. Ryttare två för Frankrike rider för skrivandes stund. Uppdaterar när ryttare två i samtliga lag ridit samt när Sveriges ryttare 3 ridit.
 
Efter en fin första runda med Malins nya fina Baltimore var och deras debut i stora sammanhang var Malin revansch sugen inför andra omgången!
 
Baltimore såg laddad ut inför denna runda. Lite mer försiktig och med fin teknik. Malin stötta upp Baltimore fint denna gång  i trekombinationen.
 
En mycket fin runda men tyvärr två ner på sista linjen då en mycket välhoppande Baltimore såg något tagen ut.
Malins resultat i nationshoppningen 5+8fel.
 
 

Jens Fredriksson - Lunatic

Datum ~ 2013-07-12 | Tid ~ 14:44:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Första svenska ryttaren felfri i nationshoppningen i Falsterbo! Marcus Ehning öppnade upp klassen stilfullt och satte även han en felfri runda!
 
Efter en fin första runda i första rundan tar Jens det lite lugnare andra rundan. Härligt tempo men långt till trippeln på sista långsidan vilket resulterade i 4fel.
 
Jens nationalhoppning på falsterbo gav ett individuellt resultat på 0+4fel.
 

Träningsklipp med Malin Baryard

Datum ~ 2013-07-11 | Tid ~ 19:39:00
Kommentarer (1) | Träningsvideo
Kommer publicera en serie klipp med Malin Baryard som instruktör där hon visar hur hon lägger upp träningen och utbildningen för sina hästar. Malin är en känd profil inom svensk ridsport och har hängt med i eliten under flertalet år. Hennes stjärnskott Butterfly Flip var en av mina absoluta favorithästar under min uppväxt och Malin har alltid varit en förebild. Hon räknas oftast bort i större sammanhang i media och liknande mitt antagande kring detta är inte bristande kunskap utan snarare hästarna hon visar.
 
Malins häst Baltimore är en fröjd för ögat och enligt mig en av sveriges snyggaste hästar. Det finns många men oj så maskulin och välbyggd denna herre är.
 
 
 
Jag har valt att publicera Malins träningsklipp för att hon är en stor inspiration i mitt liv och dessutom - hennes ryttarkänsla är magnifik. Hon placerar aldrig en häst fel! Kommande dagar kommer jag publicera tre klipp med Malin. Hoppas att dessa ger er lite tips och tricks på hur ett bra träningspass ska läggas upp och genomföras.
 
 Här kommer första klippet med tips på hur man tränar och lär hästen att byta galopp. Del 1.

Falsterbo Horse Show

Datum ~ 2013-07-11 | Tid ~ 11:52:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Under det senaste åren har jag besökt Falsterbo Horse show. Delvis för inspiration och motivationsboost. Men även för att andast hästar på elitnivå, mingla bland andra hästnördar och självklart för den fantastiska shoppingen. Detta år, närmare än någonsin och bosatt i Stockholm hindrar jobb mig från denna fantastiska möjlighet att finnas på plats för denna magnifika tillställning. För er som finns på plats - min avund är enorm!
(Bild från förra årets bilfärd från Umeå-Falsterbo endast för detta event)
 
Vi har svenska eliten på plats och även sverige representerat i laghoppningen med nio deltagande lag.
 
Med Sylve Söderstrand som förbundskapten och ansvarig för den svenska laguppställningen är dessa ryttare utvalda att försvara Sverige i nationshoppningen.
Emma Emanuelsson - Titan
Jens Fredricson - Lunatic
Malin Baryard Johnsson - Baltimore 1178
Peder Fredricson - H&M Cash in 
och världs ettan
Rolf-Göran Bengtsson med Cassall Ask
 
Nationshoppningen rids på fredag med start 14:30 - jag vet att jag kommer göra mitt yttersta för att se Sverige kämpa om guldet i nationshoppningen. Direktsänningen startar 14:25
 
Lagen som Sverige kommer möta är: Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Holland, Schweiz, Spanien och Ukraina.

Kvarka

Datum ~ 2013-07-11 | Tid ~ 05:42:00
Kommentarer (0) | Artiklar

 

Variga bölder, lunginflammation eller feber. Alla dessa symptom är vanliga om din häst drabbas av kvarka. Dem vanligaste resultaten av sjukdommen är att hästen blir febrig, snorig och svullna, tänk på att den unga hästen kan sjukdommen vara dödlig.

 

Hästnäringens smittskyddskommitté har under 2012 och 2013 ett kommunikationsprojekt riktat till stuteri och uppfödare för att öka kunskapen och förhindra spridningen.

Drabbas du trots försiktighet av smittan finns en vårdguide på svensk ridsport som ger dig tips och tricks kring hygien och hur du på bästa sätt isolerar smittan. Vårdguiden är uppdelad i två delar där del två tar upp "sant & falskt" om kvarka.

Ett påstående kring kvarka är att sjukdommen är luftburen. Sanningen kring detta är: Kvarka kan smitta via en häst som hostar där snorpartiklar fäster på en annan häst i närheten. Delar hästarna utrustning eller vattenhink kan hästar i närheten bli smittade. Det smittar dock inte genom utandningsluft som influensa.

Testerna som görs för att fastställa om din häst blivit drabbad av kvarka är inte 100% säkra. Var därför väldigt nogrann med klädbyte, hygien om du vistas i publika miljöer med personer från andra stall. 

Om din häst är snorig, har hög feber och känns hängig. Uteslut inte möjligheten att din häst blivit smittad av kvarka! Utred omedelbart vad hästen bär på för bakterier eller om hästen är drabbad av ett virus. Isolera hästen om möjligt för att minimera risken att fler hästar insjuknar.

Under 2012 drabbades flertalet ridanläggningar och ridskolor av denna sjukdom. I min hemstad drabbades närliggande anläggning, min kommuns största anläggning - Umeå Ryttar Förening. Anläggningen lyckades isolera smittan i ett tidigit stadium. Trots detta insjuknade flertalet hästar och det dröjde månader innan allmänheten var välkommen till anläggningen och verksamheten flöt på smärtfritt. Detta är ekonomiskt förödande för verksamheten. Än idag är det anläggningar som får kämpa för att jobba ikapp den lucka i ekonomin som uppstår. Tänk därför på att vara "för" försiktig 1 gång för mycket än att riskera att du mister din häst eller att din anläggning / verksamhet får år av ekonomisk förlust på grund av förlorade intäkter.

 

Information och bilder hämtade från Svensk Ridsport.

Bygg stort eller nöja sig med lagom

Datum ~ 2013-07-10 | Tid ~ 23:43:33
Kommentarer (4) | Allmänt
Har under en längre tid funderat kring mitt bloggande. Jag har ett antal trogna läsare som kikar in på bloggen dagligen - oavsett om jag lyckats uppdatera eller inte. Ni är guld och det är mycket tack vare er jag fortfarande finns kvar och bloggen har sina levande stunder.
 
Självklart har jag haft tankar på att satsa stort och se till att bloggen växer, kanske satsta mycket av min tid för att bli en av dem med "stora namn". Tankarna runt bloggen är väldigt delade, ibland finns motivationen - ibland inte.
 
Därför tänker jag ställa en fråga och dessutom be er läsare om råd. Finns efterfrågan för att jag ska tillgodo se behovet?
 
Jag kan absolut tänka mig att på riktigt ha en meningsfull blogg och satsa tid, energi och kraft på denna portal. Nu pratar vi regelbunden uppdatering om min och Skillas mål. Våra bedrifter, våra med och motgångar och vår väg mot våra mål. Min tanke med Skilla, mina mål som ryttare och även vad som händer när dessa är verklighet. Faktainlägg om olika delar av ridsporten som bör beslysas. Övningar, filmklipp / bilder samt min filosofi som ryttare, fd instruktör och satsande ryttare. Mental coach - hur jag sätter mina mål och hur jag tar mig dit. 
 
För att jag ska ta detta steg och ta upp kampen mot de redan så framgångsrika ryttarna, bloggarna och profilerna vi har behöver jag två saker. Ert stöd och er hjälp att växa. Ska jag bygga detta - ska det byggas stort. En andraplats är inte mitt slutgiltiga mål. Så - are you up for it?

Lös sko och vaccinering

Datum ~ 2013-07-10 | Tid ~ 23:26:18
Kommentarer (0) | Allmänt
Förra veckans planer blev inte riktigt som jag tänkt - men bra i slutändan.
 
Skilla vaccinerades på tisdagen och efter det fick hon ta det lungt till på fredagen för ett kortare pass på ridbanan. Kandartrimmade lite för att känna av vad vi måste jobba vidare på - och vad som faktiskt börjat fungera. Bra tryck i tassarna och riktigt mycket energi. Något bakom men det börjar helt klart ta sig. Förvända galoppen fungerar fint nu på korta distanser (hörnlinje). Vi måste helt klart jobba vidare på dem på böjda spår som finns med i MSV programmet. Skolorna flyter på bättre än någonsin och skänkelvikningarna även dem. Måste tacka Susanna Brännholm ännu en gång för allt arbete som hon la ner under tiden hon stod i Skellefteå. Formen är ok men hon kryper lite bakom och blir lite tom bitvis - tåls att jobba vidare på. I slutet av passet började Skillas vänstra baksko att klirra lite vilket fick mig att besluta att hon vilar resterande av veckan tills hovis skulle komma den 9/7. Inte alls enligt planeringen men sommarvila har inte existerat sedan vi åkte ner så detta fick bli en kortare semester.
 
Efter skoningen under gårdagen red jag ut för att jobba med frammåtbjudning och lite mer sug i handen. Det var allt för länge sedan jag red på det raka gummerade bettet blev facit för denna ridtur. Mina mål med passet var endast att rida igenom bjudningen och hitta ett bra tryck framåt. Med Skillas arbetsvilja och energi fick jag en helt annan effekt av bettbyte och tanke med passet än jag tänkt mig. Red med hög hand och jobbade endast med trycket frammåt. Tomas har tidigare sagt att detta måste fungera - varje dag. Måste där erkänna att jag slarvar ibland och rider loss henne först och hittar bjudningen sen. Inte detta pass - nu var jag en duktig elev!
 
Efter ca 20m travades i frisk trav trillade poletten som varit försvunnen ett bra tag på Skilla ner. Bjudningen kom bakifrån - till bettet. Hög fin form, bra i lodplan och ett härligt genomsläpp i ryggen! Jag svävade som på moln hela ridturen. Formen, bjudningen, lösgjordheten - allt var som perfekt! Dessa dagar är min häst så fantastiskt att inte en prislapp i världen skulle få mig att sälja. Alla gångarter flöt på perfekt och jag hade en fantastisk känsla. Den högre formen som jag saknat - även den innfan sig! Sken ikapp med solen helt överlycklig tillbaka på stallplanen ca 45min senare.
 
Dagens planerade ridpass blev inställt pga omställning inför nattjobb och riktigt pissigt väder. Följande dagar kommer jag att rida enligt modellen jag publicerade tidigare. Hon kommer få gå alla dagar som är kvar denna resterande vecka med start imorgon med intervaller. Jag hoppas på att hitta någon i Stockholmstrakten som är villig att fota oss inom en snar framtid. Det har börjat hända en hel del och när vi känner oss mer säkra på kandaret kommer jag även publicera filmer framöver.
 
Letar även en medryttare till min finaste - så om du vet någon i Stockholmstrakten maila mig eller kontakta mig på facebook så kan vi diskutera vidare. 

Dressyrtrim

Datum ~ 2013-07-02 | Tid ~ 22:05:03
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut på morgonen för att utföra morgonfodringen i stallet. Skönt att göra bort det efter ett långt nattpass och samtidigt njuta av solen tidigt på morgonen. Smärtfritt som vanligt, hästarna är verkligen så skötsamma och inget stök på morgonkvisten alls.
 
Utförde de vanliga stallsysslorna och tog därefter in Skilla för att snabbtrimma på ridbanan innan det var dags för sömn. Kandaret på och lite matchande för att det ska kännas lite proffsigare trots att jag var helt ensam i stallet.Skilla kändes vädligt positiv, bättre form detta pass än sist - något högre. Bra tryck och arbetsvilja. Tränade lite förvänd galopp, byten och även lite övergångar. Mycket galoppjobb då vi fortfarande inte är befäst på kandaret där. Skänkelvikningarna flöt på väldigt bra - tänk att 6 veckor i Skellefteå kunde råda bot på en sne och maskig Skilla. Fick påhälsning av ansvarig för stallet och fick kommentaren " Det där är ju ingen hopphäst, hon vill ju gå dressyr". Så, ja helt tokigt var det nog inte. Jennifer har fått sig en anhängare ^^.
 
På kvällen fick jag assistans av bästa Malin med vaccinationen. Så nu är vi redo att fortsätta tävla denna säsong och kan lägga detta bakom oss till nästa säsong. Eftersom att vaccinationen skedde idag blir det lite omkastat i ordningen av motion av min stjärna.
 
Följande schema kommer gälla för veckan.
Onsdag: Lätt jogg skritt och trav - övergångar
Torsdag: Lätt jogg skritt och trav - rakriktning
Fredag: Alla gångarter - ryggningar ridbanan
Lördag: Vila
Söndag: Gymnastikhoppning **
 
Kommande veckor finns tanken om att lägga om planeringen lite. Tanken är att dela upp veckorna i 1 & 2 för att maximera utvecklingen och få snabba resultat. Därför ser min tanke ut enligt följande. 
Vecka 1
1 Intervaller
2 Dressyr - kandar
3 Gymnastikhoppning
4 Dressyr - lösgörande ute
5 Vila
6 Intervaller
7 Dressyr - kandar
 
Vecka 2
1 Hoppning
2 Dressyr - lösgörande ute
3 Vila
4 Intervaller
5 Dressyr - kandar
6 Gymnastikhoppning
7 Dressyr - lösgörande ute
 
Med detta upplägg kommer Skilla varannan vecka gå två kandar pass, varannan vecka gå två pass hoppning. Med detta upplägg får vi dessutom 3 pass varje vecka i skogen och 3 pass på banan räknat på en vilodag.
 

Morgonstund har guld i mun

Datum ~ 2013-07-01 | Tid ~ 20:25:13
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut tidigt till stallet för att morgonfora samt släppa ut hästarna efter nattpasset på jobbet. Finaste Skillan var så snygg och glad att se mig trots tidigt på morgonen. Pussade lite snabbt på henne innan det var dags att kasta ut odjuren. Har äntligen hittat ett system som gör att fodringen flyter på smidigt och att det inte går massa onödig tid.
 
Under morgondagen kommer jag eventuellt få möjlighet att vaccinera Skilla på eftermiddagen. Är så fallet kommer jag rida ett pass på banan tidigt för att sedan vaccinera. Lyckas jag med detta kommer onsdagen och torsdagens pass kastas om något och jag kommer jogga lungt alla gångarter istället. Fokus kommer då ligga på övergångar och rakriktning samt jobba vidare med ryggningarna.

Planering för v.27

Datum ~ 2013-07-01 | Tid ~ 03:04:13
Kommentarer (0) | Allmänt
Måndag: Vila
Tisdag: Jogg alla gångarter
Onsdag: Kandar - övergångar
Torsdag: Intervaller
Fredag: Vila
Lördag: Gymnastikhoppning bana
Söndag: Övergångar
 
Ska under veckan försöka bygga vidare på dem bitar som saknas i vår bas för att prestera bra på tävling samt ge möjligheter för att klättra i klasserna. Under vecka 28 kommer 1-2 pass vara gymnastikhoppning / hoppning samt ett pass dressyr och resterande vara uteritter. Förhoppningsvis hittar vi någon tränare eller träning som vi kan medverka på under kommande vecka eller liknanade för att få mer tips, råd och motivation att prestera bättre i framtiden.

Vallentuna RK

Datum ~ 2013-07-01 | Tid ~ 02:58:46
Kommentarer (0) | Hoppning
Lördag: Åkte ut till tävlingsplatsen tidigt för att se en tidigare "Umeå" tjej som skulle starta. Tyvärr kom hon inte till start men vi såg en hel del ekipage i klassen innan. Blev förvånad över hur ekipagen red under 1.10m klassen och måste ärligt säga att jag trodde standarden var högre här en i norr.
 
Bangång tillsammans med Malin för att se några ekipage och sedan göra sig färdig för dagens start. Veterinärbesiktningen gick bra utan någon förvåning. Planen för dagen var "fläng rid" på framridningen för att hitta bra motor, ärlig bjudning och därifrån få fina språng. Skilla var väldigt fin på framridningen trots lite stökigt och omständiga ryttare.
 
Framhoppningens upplägg var något helt nytt för mig. Två av hindren stod åt samma håll, det sista åt motsatt håll. VIlket innebar att man endast fick rida fram i vänster varv. Mycket ovant och lite bökigt men bara att anpassa sig och följa strömmen. Skilla hoppade okej men kändes lite grinig och jag blev rattandes när hon var trutig och lite motsträvig. Fick några bra språng och nöjde mig. Väntan till start blev nåot lång i värmen men jag var motiverad och hade en bra plan för klassen.
 
Väl inne på banan blev allt pankaka. Bjudningen försvann, Skilla var på riktigt pisshumör och jag fick rida som en dåre. Vi lyckades trots detta ta oss runt med 4fel och en 17plats av 54starter. Ingen bra känsla, några bra språng men summa summarum - dålig attityd hos hästen med en dålig känsla och inget flyt. Tråkigt att starta vår första tävling i Stockholmslän med detta resultat och känsla men man måste börja någonstans.
 
Söndag: Startade dagens andra klass 1.20m med inställningen att göra en fin felfri runda med mål att ta vårt första kval inför 1.30m. Lastade ur, besiktade och såg några ekipage innan det var dags för bangång och pepp inför dagens klass. Banan var väl byggd och lättare än gårdagens byggnation trots detta rätt teknisk svår men med mycket hjälp om man valde sina vägar väl.
 
Framridningen var Skilla väldigt fin positiv och glad och mer på än under lördagens framridning. Framhoppningen flöt på väldigt bra trots en del misskommunikation skötte hon sig exemplariskt. Jag vågade vara kall och hon löste situationen på ett väldigt bra sätt. En rolig framridning och en väldigt glad ryttare med ett perfekt avslutande språng lämnade vi framhoppningen. Kortare paus innan det var dags att gå banan vilket passar oss perfekt.
 
Hinder nummer ett bjöd fröken på ett stort språng som fick mig ur balans. Några sekunder var jag rädd att jag skulle tugga grus men hann återfå balansen i sista stund. Hinder nummer två hoppade hon mycket fint och förutsättningarna för en bra runda låg helt på vår sida. Bra bjudning, fina språng och bra ridning helt enkelt. Upp till hinder nummer tre hände något. Underlaget gav efter lite, Skilla tappade fotfästet. Hinder nummer tre kravlade vi oss över halvt stillastående, halvt påväg tvekade hon men hoppade i sista stund. 4fel. Mot hinder nummer fyra var hon ostadig, rädd och absolut inte med på noterna - stopp. Andra gången hoppade hon bra och vi fick ett fint språng - bommen föll till min stora förvåning. Kombinationen nästa vilket hon tog klockrent fina språng och bra känsla. Resterande hinder flög det bommar hejvilt. Hur det kommer sig är för mig fortfarande ett mysterium. Hon hade bra språng rätt avsprångspunkt men kom aldrig iväg ordentligt i avstampet.
 
Dagens resultat i 1.20m var alltså utesluten pga för många hinderfel trots en positiv häst och en bra känsla. Vårt sämsta resultat någonsin trots så bra förutsättningar. Kollade igenom filmen ett flertal gånger och ser inga större fel ryttarmässigt eller taxering eller liknande från hästen. Enda logiska förklaringen är att jag blir för följsam sista galoppsprånget och hon hinner inte upp, marginalen är hårfin så är fortfarande ett frågetecken hur det kunde gå så fel.
 
Gårdagens känsla hade kunnat reslutera i dagens reslutat och tvärtom, men icket. Ombytta roller och bara tokigt helt enkelt. Gäller att ladda om och ta nya tag, tävla, tävla, tävla trots att det inte alltid blir som man tänkt sig. Skilla var fin och jobbade på bra - nästa gång sätter vi nollan!
 
Tävlingsplatsen: Välarrangerad tävling med trevlig tävlingsplats. Bra funktionärer, något virrig speaker men underhållande helt klart. Smart dag med lapp i framrutan på samtliga bilar med telefonnr till ryttare om problem uppstår med häst / bil eller transport när man ej befinner sig vid bilen. Se och lär mina kära läsare inför kommande tävlingar - mycket klokt av arrangören att göra på detta vis. Fina banor, något - på underlaget dag två då dem vattnade för mycket. Bra anvisningar på plats - för dåliga anvisningar till tävlingsplatsen. Vi besöker gärna vallentuna fler gånger och är nöjda med mottangadet och genomförandet av tävling.
 
Vi lägger oss i hårdträning och hoppas att helgens formsvacka går ur snart då vi haft väldigt bra pass på hemmaplan.
 
Nästa tävling blir Hallstavik 28/7. Denna tävling blir en endagtävling med två klasser då det var mest lämpligt. Endast söndagen som erbjuder regionala klasser och något över 1.10m. Vi kommer då starta 1.10m samt 1.20m.

Inget internet - ingen uppdatering

Datum ~ 2013-07-01 | Tid ~ 02:06:02
Kommentarer (0) | Allmänt
Senaste inlägget blev ett tomt löfte som jag har svårt att hålla. Hade tänkt ge bloggandet ett lyft sedan flytten till söder men detta har blivit svårt. Inväntar fortfarande en lägenhet och när jag kommit på plats och har en fast punkt att återvända till kommer jag även skaffa en uppkoppling och tar då upp bloggandet på heltid. Tillsvidare kommer bloggandet vara sporadiskt när jag får tillgång till en dator.
 
Sammanfattning sedan sista inlägget och även en liten förklaring vad det är som händer i mitt liv, som även involverar Skilla.
 
Vi är numera Stockholmsbor och jag bor tillsammans med en av mina absolut bästa vänner tillfälligt i en etta på Lidingö. Skilla är uppstallad norr om stan i ett stall med 11 andra hästar. Flytten blev bestämd i slutet av Maj och 1 Juni var vi packade klara och framme i Stockholm. Min stjärna stod fint och snällt i transporten hela vägen ner med ett längre stopp innan vi kunde lasta ur i vårt nya hem.
 
Jag jobbar numera heltid som väktare i Stockholm. Vi trivs väldigt bra och ser väldigt stora möjligheter med flytten, både karriärsmässigt samt med sikte på högre klasser och mer framgångar på hästryggen.
 
Uppdatering på hästfronten: Skilla börjar numera trivas okej på kandar, det är en bit kvar innan allt är befäst men vi tränar och är förhoppningsvis duktiga på detta i slutet av sommaren. Vi har inte tränat något dressyr sedaan flytten men har tillgång till padock i stallet och tränar självständigt men målinriktat.
 
Vi har varit på äventyr till Uppsala där jag fick träna för bästa T.Hammar. Fick en fantastisk "aha" upplevelse och Skillas fantastiska språng har äntligen återvänt. Vi jobbar vidare med markjobbet och hoppas att vi hittar den snarast så vi kan hoppa riktiga klasser framöver.
 
Senaste nytt var helgens tävlingar som var i Vallentuna. Starterna för helgen var 1.15m A:0 samt en 1.20m hoppning bedömning A:0/A:0.
 
Ett separat inlägg om helgens tävlingar publiceras strax..