Omotiverad dressyrtävling

Datum ~ 2013-09-30 | Tid ~ 17:50:48
Kommentarer (3) | Dressyr
Efter förra försöket till dressyrtävling i Ekeby med den bra känslan, dåliga poängen så var motivationen för denna start i botten. Jag tackar tusenfalt för peppen från Anna B under lördagskvällen. Det var verkligen värmande ord och jag blir så glad att du håller koll på oss trots att det skiljer åtskilliga mil. Det är verkligen så skönt att veta att du ser, hör och bryr dig!
 
Tävlingsplats: Tyresö Ryttarförening
Klass: LA:3
 
Tappade bort mig pga GPS'en på väg till tävlingen och fick kort om tid med framridning och fix innan starten. Det är en av dem absolut största nackelarna att befinna sig i en stad och närliggande områden som man inte alls hittar i. Felmarginalen var inte jättestor och det slog ut över lite stress och oplanerad framridning.
 
Skilla kändes okej på framridningen, lyssnade fint på sätet och följde mina anvisningar. Önskvärt hade varit om hon varit lite stadigare i handen (känslan av tomhet innefann sig) och blev därför ostadig i sidorna. Skänkelvikningarna är tillbaka på ruta ett igen, väldigt ojämna och ingen rakriktning i bålen. (Skriker därför på hjälp Sussie, hur löste du detta?!) Galoppen var väldigt bra och Skilla kändes trots lördagens resultat och åsikter väldigt harmoniskt dock något spänd i framridningen.
 
Som jag nämnde i tidigare inlägg så var inte min fokus den bästa, jag var inte lika trött men kände mig inte alls "här och nu" som tävling kanske kräver för att bli riktigt bra. Joggade runt väldigt tankspritt och försökte ta igenom de moment som jag vet vi har problem med vanligtvis. Hon kändes okej, lite mellanmjölk men absolut inte dålig.
 
På banan: Skilla spände till något och satt mig lite ovanpå. Bra inridning i en fin galopp tyvärr lite sen. OK i halten men inte helt avspänd. Därefter gjorde vi en bra mellantrav på diagonalen (hade lovat J en 7a - vilket vi fick) upptagningen var inte optimal men helt okej. Jobbade igenom programmets delar, skänkelvikningen saknade flyt var helt borta på volterna och fortsatte i min mellangrädde. Under programmets gång blev Skilla extremt stark, tung och enormt svårriden. Jag försökte hålla tårarna borta och kämpa allt jag orkade när min häst bara skrek efter hjälp (!?) och ett understöd från ryttaren. Jag red mina moment, hittade ingen känsla, inga kvalitéer och inget flyt.
 
+ i denna klass i jämförelse med föregående start var att Skilla ryggade, hon backade åtminstone denna gång något tveksamt men hon backade. Hon höll båda förvända men även här blev hon tung och stretig i en låg form vilket innebär at tjag inte kunde inverka, men hon höll galoppen!
 
- ingen känsla, ingen elasticitet och flyt varken i momenten eller i kommunikationen
 
Domare: Eva Rydström
Poäng: 181.5p
Procent:51.86%
Kommentar: "Häst som rinner iväg och faller ofta isär. Måste hålla ihop bättre, är bitvis mot hand. Slarva ej med vägarna blir lättare om du fångar upp mer. Lycka till!
 
Stötte på en skötare till en konkurrent som även tävlade i Ekeby som frågade om ritten. Tårarna bara sprutade. Hon gav fina komplimanger om famridningen, men vad hjälper det när jag aldrig kan visa det?! Jag var så oerhört ledsen. Det gör så ont i mitt hjärta att jag inte lyckas hjälpa min häst att visa sig från sin bästa sida.
 
Visst, jag vet att konkurrensen är högre, domarna petigare här. Men så där låga procent har vi inte ens fått när Skilla mest bara studsade, busade och tramsade i sin LA debut förra året. Självfötroendet och all hyllning som jag tidigare fått för att jag är skicklig, duktig och rider väl känns verkligen som ett skämt. Även om jag brukar göra det, så gör jag det verkligen inte nu.
 
Inget positivt kommentarsmässigt i programmet, domaren måste sovit under mina längingar då hon påstår att jag red från fel bokstav, vilket jag VET att jag inte gjorde.
 
Nåja, jag hoppas mina tårar inte är förjäves och att jag hittar djävulen i mig. Jag måste hitta motivationen, drivkraften och en tränare så att jag får visa att jag kan, att hon kan och framförallt att vi kan! Resultatet från denna tävling eller hela säsongens tävlingar - det ska vara ett minne blott.
 
Jag ska visa Stockholmsdomarna att jag kan, att hon förtjänar att primeras och att vi kan klättra i klasserna. HUR vi ska ta oss dit är lite oklart. Men vi ska fram, tårarna är spillda, nu är det blodet och svetten som fattas.
 
Värken i kroppen idag visar bara att det var en katastrofal ritt igår, mina axlar värker, ryggen skriker. Jag måste klsa detta och det är inte en dag för tidigt att lägga om planen och lägga tävlingskarriären på hyllan tills vi är ett igen.

Banskiss

Datum ~ 2013-09-30 | Tid ~ 17:24:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer bansissken från 1.15m 
Banan var relativt trevlig att rida på, lite kort anridning till 1an för optimalt flyt. Hade önskat en mer inbjudande sväng för optimal start.
 
 
Bansiss från 1.20m
Samma sak som i 1.15m klassen så stod inte 1an på ett riktigt bra ställe. I denna klass blev det väldigt tydligt då Skilla redan i fattningen stod emot. Hade det funnits plats hade jag valt att lägga en volt och korrigera hennes attityd och inställning. Tyvärr stod flaggern och startlinjen så pass till att detta inte gick göra i galopp och därför valde jag att strunta i det hela. Med facit i hand var det ett väldigt dåligt beslut.
 
Hädanefter, förhoppningsvis på våra mer framgångrika starter och tävlingar ska jag försöka publcera banskissen redan när jag går banan för att bloggen ska får mer "live update". Nu har vi endast en tävling kvar inplanerad men förhoppningsvis blir det en bra sådan. Jag jobbar med det mentala och hoppas vi är tillbaka till på söndag - tillsammans!

Miss madame

Datum ~ 2013-09-30 | Tid ~ 17:22:40
Kommentarer (0) | Hoppning
Här kommer första inlägget om helgens tävlingar. Under lördagen var det hoppning på schemat.
 
Tävlingsplats: Stäket
Klasser: 1.15m / 1.20m
 
Ny tävlingsplats igen, vi testar oss fortfarnde fram för att bilda oss en uppfattning om stockholms utbud innan vi kommer solla och endast välja de bästa. I norr är det väldigt enklet vilka favorittävlingsplatser man har. Där står Skellefteå Ridklubb och Vännäs Ryttarförening (ute) högt uppe på listan. Tyvärr har hemmaklubben väldigt lite tävlingar på storhäst men en mycket bra anläggning och något jag skulle besöka även om det inte var hemmaklubb.
 
Nåja tillbaka till helgens starter. Hela förmiddagen rullade jag runt i ett töcken, jag var så fruktansvärt trött att jag knappt kände mig vaken. Detta höll i sig hela tävlingsdagen och jag kände mig inte alls vid medvetande för att ens existera. Men, tjurig som jag är valde jag att starta ändå.
 
Framridningen till 1.15m: Skilla kändes väldigt trevlig, kort ihop och mycket lyhörd. Kunde känna mig lite proffsig där jag skruttade runt på min lydiga fina tävlingshäst när vi joggade fram.
 
Framhoppningen: KATASTROF. Jag får skylla mig själv då TL skrivit ut både i proppen och i ryttarmeddelandet att dem nyligen bytt underlag - vilket märkets enormt. Det var tungt, djupt och väldigt poröst vilket absolut inte är varken mitt eller Skillas favoritunderlag. Framhoppningen gick skit och jag hoppade endast ett fåtal språng.
 
Väl inne på banan kändes Skilla trevlig, fick understödja rätt mycket eftersom jag varit "tafatt" på framhoppningen. Många fina språng och en bra känsla trots att hon var spänd och lite nervig. En bra runda från åskådarplats - helt okej från ryggen. Svårt att hitta känsla när man knappt vet om man är vaken... 4fel då jag tappade vägen till 6an och red iväg henne utan omslut i handen så hon fick möjlighet att hoppa upp sig. Nöjd trots min ryttarmiss.
 
Framridningen till 1.20m kändes precis likadan. Skilla var fin, kort, ihop och jobbade på i en trevlig arbetsform. Lite taskiga språng på en minimal framridning på lilla men Skilla skötte sig mycket bra trots det och löste problemet.
 
Framhoppninge: Samma som till 1.15m riktigt usel men Skilla var med på noterna och gjorde sitt bästa. Inga övriga kommentarer på den.
 
På banan: Det är länge sedan detta fenomen inträffade men idag var tydligen fuxmärrens dag. Redan vid fattningen gick hon och tryckte mot skänkeln. Jag tänker dumt nog "äh jag rider igenom det under banans gång" - dumt beslut. Redan på hinder nummer två föll första bommen. Mellan hinder nr 4-5 tog mitt tålamod slut och jag tryckte igenom hjälpen ordentligt för att få ett slut på stofansonerna. Där barkade Skilla åt skogen och bli fly förbannad, minns jag rätt petade hon 5an efter min korrigering. Hinder nr 6-7 var det 4galoppsprång med ett bra flyt in på 6an. Detta inträffade självklart inte och vi kom riktigt utselt in på linjen. Jag visste sedan tidigare att den inte gick rida på 5 galoppsprång, och ja vad gör man då när man har ett sursto som inte tar skänkeln - man avvaktar. Skilla kände min likgiltighet och parkerade på 7an.
 
Tanken "ska vi vinka av" slog mig i ansiktet som en käftsmäll då vi bevisligen inte sammarbetade i denna klass. Tog ett snabbt beslut och tänkte att fuxmärren ska ta mig å tusan hoppa alla hinder även om det skulle innebära utesluten pga hinderfel. Red vidare hoppade 8,9,10 minns inte vilket av dem men en till bom föll. 16 hinderfel i 1.20m.
 
Jag rådde mig inte ens på att vara ledsen efter ritten. Besviken, arg och väldigt ja, förnärmad kanske var en bättre känsla som jag hade i kroppen. Fuxfröken är snällt sagt. Men jag HATAR när hon har sin "madame" sida på detta sätt. Jag vet att ända sättet att komma runt det är att ta diskussione och göra det med besked. Tyvärr var jag varken mentalt eller fysiskt stark att göra det i tid denna tävling, denna dag.
 
Besviken, ledsen och irriterad över att Skilla påvisar detta beteende. Kanske berodde det på mitt oengagemang, pälssättning, dåligt underlag eller ny ryttare under veckan. Jag vet ärligt talat inte. Mitt största problem är att jag tar det så fruktansvärt personligt.
 
Nog gnällt om detta. Vi har en tävling kvar denna säsong sedan lägger vi tävlingen på hyllan. Fungerar det inte bättre än så här är det inte roligt att tävla. Jag saknar känslan av att vara ett team och vara 110% närvarande. När jag kan ge min häst 110% så vet jag att hon räddar mig, löser problemen och är en fantastisk häst. Kommande dagar kommer jag rannsaka mig själv och förhoppningsvis hinner jag hitta svaret innan söndagens tävling i Sollentuna.

Hingstar

Datum ~ 2013-09-27 | Tid ~ 19:25:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Clearway
Tysk holsteiner.
Född 1993.
Ca 169cm tävlat på internationell nivå GP.
Clearway lämnar 90%.
Ryttare:Lars Bak Andersen. 
   
 
Baltimore 1178
Oldenburg
Född 2004
Ca 168cm tävlad 1.50m
Baltimore lämnade 100% 2008 och ca 85% 2009
Ryttare: Malin Baryard-Johnsson
Teknik och förmåga: 10
Temperament och utvecklingsbarhet: 9
 
Omdöme: En spänstig hingst med stor kapacitet och bra inställning. Hoppar fint genom kroppen, använder rygg och bakben på ett starkt sätt.
  
 
Contentro I
Holsteiner
Född 1997
Ca 168cm
Hoppdiplom med 51 p och 47,5p som gångartstalang. Högst raknad på BLUP
 

Corlensky G
Oldenburg
Född 2003
Ca 169cm
 
Teknik och förmåga: 9
Temperament och utvecklingsbarhet: 7
 
Omdöme: En tuff hingst med stor förmåga och mycket elastisicitet i kroppen. Mycket bra teknik. Ännu så länge svårigheter med ridbarheten. Har mycket energi. Orolig i munnen.
  
 
 
Jaguar Mail
Född 1997
Ca 175cm
Tävlad av Peter Eriksson
GP
Omdöme: Denna begåvade hingst erbjuder en hel del blod och storlek . Alla tre gångarter visar god kvalitet och hans galopp sticker ut med sin smidighet , balans , och justerbarhet . Han har snabba reflexer , bra styrka i ryggen , och en stark teknik bakom . Jaguar erbjuder en super karaktär som är generös och respektfull . 
 
 

Drömmen om ett föl

Datum ~ 2013-09-27 | Tid ~ 18:22:39
Kommentarer (3) | Allmänt
Här kommer lite fantasier och drömmar om framtiden. Om jag lyckas med mina mål med Skilla är tanken att jag ska DNA typa henne, göra om hennes pass så hon får sitt riktiga namn samt gröna papper. För er som följer oss resultatmässigt så står det tomt på Skillas härstamning. Det är alltså inkorrekt och stämmer inte överrens med verkligheten. Lite tråkigt att hennes pass inte blev korrekt när det gjordes men tyvärr rätt kostsamt att korrigera i efterhand. Detta ska givetvis göras när det är dags att provbetäcka och planera föl och allt som hör till.
 
För er som inte vet det så är Skilla av svesk stam och är uppfödd och kommer från Tomelilla. Hennes riktiga namn är "Felicia E" och har godkända föräldrar (Partisan II Flowerbed II). Hon har syskon både hel och halv som tävlat och varit aktiva inom ridsporten på flera fronter. Stuteriet kallar sig "E" och detta ska finnas med bakom varje hästs namn. För något år sedan var jag i kontakt med uppfödaren som försökt att hålla koll på sin uppfödning men tappat bort Skilla. Inte så konstigt när hon helt plötsligt bytte namn och inte är registerad korrekt.
 
Jag har funderat länge gällande hingstar och har absolut inte bestämt mig då det är ett tag kvar. Har några i åtanke och kommer inte ta ett beslut förren jag vet vart vår resa bär oss samt övriga resultat på hingstarna.
 
Är det någon som är duktig på avel och genetik får ni givetvis komma med åsikter, synpunkter och tips och råd. Det är än så länge bara planering, men jag gillar att vara ute i god tid, tänka, tänka om och överväga vissa hästar som har presterat eller det yngre som man kan hålla koll på tills det är dags.
 
För er som har erfarenhet:
 • Går det kompensationsavla? Det vills säga, välja en häst som har fördelarna som styrker Skillas nackdelar och liknande.
 • Vilken färg på hingsten ger möjlighet att avkomman blir annat än fux?
Jag har försökt läsa på och det jag lyckats komma fram till är att isabellfärgade hingstar har gult anlag i fuxfamiljen vilket kan ge ett isabellfärgat föl. Samt att homosygota hästar ofta slår igenom fuxfärgen. Erfarenheter och kunskap får ni mer än gärna dela med er av.
 
Hästar som finns i åtanke för betäckningen:
 • Clearway
 • Baltimore 1178
 • Contendro I
 • Corlensky G
 • Jaguar Mail
Hingstarna kommer presenteras i ett senare inlägg.
 

Skruv beställd från tyskland

Datum ~ 2013-09-26 | Tid ~ 18:46:28
Kommentarer (0) | Allmänt
Klippmaskinen saknar en skruv till skärhuvudet och går därför inte bruka i dagsläget vilket innebär att klippningen skjuts upp. Beställningen är lagd till Tyskland och jag hoppas på snabb leverans så att hon får klippas under nästa vecka. Då hon kommer vara ett hårtroll under helgens tävlingar så blir det ingen showoff med muskler och det som faktiskt hänt. Förhoppningsvis får vi tag i någon fotograf snarast så ni får se hur hon ser ut och förhoppningsvis ser ni även en utveckling.
 
Åkte till Börjes under gårdagen för att se över deras sortiment. Deras "Shiny" var i åtanke som innetäcke innan det blir kallt. Tyvärr blev jag besviken då det inte alls var glansigt och fyller inte alls den funktion jag ville. Dem hade fina bucastäcken vintertäcken som jag varmt kan rekomendera!
 
Täckesfrågan ligger lite på hyllan tills hon är klippt men ett glansigt innetäcke hade inte varit fel. Hööks har rea på sina täcken (-15%) men även där blev jag besviken. 150g känns för varmt och lite samma som ett 200g. Att det ska vara så svårt att hitta ett bra täcke som har lite foder.
 
Medryttaren rider idag återkommer med uppdatering!
 
Min kära medryttare tycker sig att vi ska ha blå utrustning att komplettera hennes snygga tävlingset. En JW kavaj har hon sig hittat, då är frågan. En blå snygg hjälm, vart finns sådana?! INGET superdyrt då det endast ska vara ett kompliment. Tips?

Hatet växer

Datum ~ 2013-09-25 | Tid ~ 17:46:55
Kommentarer (5) | Allmänt
Åkte ut till stallet tidigt för att klippa, rida och fixa det som fattas i stallet för en hårlös häst. Pilliduttade en massa innan det var dags att fixa klippmaskinen och sätta igång. Självklart fattades det en skruv till klippmaskinen så ingen klippning idag och skruven är beställd. Det kommer alltså dröja innan Skilla är snygg och den fina tävlingshästen syns under all päls.
 
Skrittade fram Skilla i 15min och fokuserade på halterna och sidförande. Skilla kändes väldigt positiv och mjuk, avslappnad i halterna och fin stillhet. Planen för ridbanan var dressyr samt lite markarbete på banan. Började trava fram och insåg att denna dag skulle bli en väldigt katastrofal dag. Travade i båda varven fokuserade på formen och lösgjordheten ca 2 varva. Joggade Skilla i galoppen ett varv åt vardera håll  med lite volter, därefter blev det en snabb avsittning och kaskad i diket.
 
Kastade in Skilla snabbt i hagen innan himlen föll ner och stjärnorna snurrade fortare än livet. Jag vill inte säga massa fula ord och skriva massa fult. Men kortfattat: JAG HATAR MIN RYGG.
 
Medryttaren motionerar Skilla imorgon och pysslar på fredag så förhoppningsvis är den brukbar till helgens tävlingar. Med skalle och lite preparat så ska det nog gå vägen trots allt.
 
Svängde förbi Börjes för att leta ett innetäcke som är glansigt som fungerar i boxen. Täckestider har börjat och i och med klippningen ska Skilla ha täcke på. HUR jag ska täcka är fortfarande ett mysterium. Vi har ca 6-7 grader morgontid och 10 dagtid. I stallet har vi ca 8grader nattetid. Jag är ingen som älskar att täcka i onödan men vill absolut inte att mitt hjärta ska frysa.
 
Min tanke är 100g inomhus efter klippningen, av med det, ute 100g. Alternativ två 200g inne och 100g ute till en början. Hur täckar ni era hästar?

Veckoplanering

Datum ~ 2013-09-25 | Tid ~ 00:02:50
Kommentarer (0) | Allmänt
Måndag: Vila (punktering på bilen)
Tisdag: Dressyrarbete skog
Onsdag: Klippning + trim ridbana
Torsdag: Madde rider
Fredag: Madde pysslar (vila)
Lördag: Hoppning Stäket (1.10m / 1.20m)
Söndag: Dressyr Tyresö LA:3
 
Denna vecka blir en lugn vecka då Skilla tävlade under söndagen och ska tävlas båda grenarna under kommande helg. Trimmet för morgondagens pass är oklart om det blir hoppinspirerat eller dressyrtrim. Lite osäker efter dagens uteritt med fokus på dressyren. Eventuellt rider jag markarbete med fokus på lydnad och avpändhet för att kombinera båda grenarna på bästa sätt.

Det som fattas inför helgens dressyrtävling för att det ska kännas bra är: Bra halter, fina ryggningar och "här och nu" i momenten. I övrigt behärskar vi de flesta momenten på ett hyffsat bra sätt. Lite sidvärts hade inte skadat för att få mer flyt i skänkelvikningarna och skippa "oregelbunden tvärning eller förböjd". 
 
Nu är det mycket på gång och ett större sidoprojekt har börjat ta form. Det är helt klart avgörande för framtiden och det är mycket som ska planeras. Det kommer bli fantastiskt bra och jag kommer förhoppningsvis kunna berätta mer om detta längre fram. Spännande!

Jakten på den perfekta hästen

Datum ~ 2013-09-24 | Tid ~ 18:29:04
Kommentarer (0) | Allmänt
Sitter och letar efter den perfekta hästen. Det sägs att vi alla människor drömmer, men det är inte många som vågar drömma stort. Sveriges Svensson får inte drömma stort, får inte säga "jag är bäst på något" eller jag vill bli proffs. Gör man det är man skrytig, man är inte ödmjuk och man har ingen självinsikt.
 
Jag kan säga här och nu att varför ta sig tid att drömma om man inte drömmer stort, Vem har sagt att drömmar måste vara realistiska. Varför måste man veta hur man når sina drömmar.
 
Mina drömmar var tidigare väldigt grumliga, diffusa och jag vågade faktiskt inte drömma stort och berätta det för någon. Det gör jag nu. Jag vet vart jag vill, jag har stora mål och jag ska nå dem. Hur, när och varför behöver jag inte veta mer än att jag har kortsiktiga mål på vägen som bevisar att jag är på rätt väg.
 
Nog surrat om målsättningar, mina drömmar och vad mitt mål är. För att hålla motivationen uppe så satt jag under gårdagen och även vid skrivande stund och letar "den perfekta hästen". Jag leker med tanken att pengar bara är en siffra. HUR ser den perfekta hästen ut för mig, den ska alltså motsvara utseende och prestation för vad som hade varit perfekt för mig just nu. Inte en unghäst som kräver tid, utan en som kan ta mig till mitt mål nu. Jag kan lova er som läser, det är sjukt svårt att hitta den även om pengarna hade funnits!
 
Här är några punkter som jag letar efter i denna "drömhäst".
 • Sportmodell
 • Vackert huvud, graciöst intryck
 • Bra gångarter
 • Meriter i 140-150
 • Känslan av "det"
 • Ca 8-12år
 • Gärna svart eller skimmel
 • Nervig men klok
 • "wow-faktor"
Har sparat några favoriter och publicerar dessa senare med för och nackdelar.

Växlande väder och växlande humör

Datum ~ 2013-09-24 | Tid ~ 17:37:56
Kommentarer (2) | Allmänt

Förmiddagen spenderades sittandes på huk och byta till reservdäcket på min bil. Detta har någon med största sannorlikhet haft väldigt roligt med under gårdagen och punkterat (ser ut som med kniv) vilket gjorde gårdagen mycket spännande. Hur som, efter däckbytet var avklarat skulle min eftrelängtade klippmaskin hämtas ut på posten. Trodde jag! Till min besvikelse och samtida lycka var det mina visitkort som jag beställt som dök upp. Planen om att frisera Skilla idag gick dock i stöpet men vad gör det när jag kan sätta igång min buissness med snygga visitkort!

Åkte ut till stallet tidigt trots allt och pysslade på, sorterade i skåpet, la fram fler täcken, skrubbade box och krubba och snyggade till lite för mitt hjärta. Det var verkligen höst i luften och snart börjar det bli dags att täcka på med regntäcke mot vinden åtminstone. Kalla råa vindar bjöd Stockholm på idag. Självklart, väl i stallet fick jag min avisering av posten att klippmaskinen dykt upp. Den får hämtas upp på hemvägen och förhoppningsvis kan Skilla bli klippt innan helgen så hon ser lite mer proper ut. Nu ser hon mest ut som ett tuffs med tjock kort päls där all lera får fäste. Ingen snygg, muskulös tävlingshäst direkt.

Dagens ridpass efter allt pyssel blev det hög fokus på dressyren inför söndagens kommande tävling. Då min reservplats gått över till en fast plats så blir det dressyr på söndagen trots min plan att inte starta mer dressyr denna säsong efter fiaskot senast. Bara bita i det sura äpplet då betalningen redan är dragen och jag är medräknad på deras tävling.

Jobbade till en början med sidförande i skritt då förra tävlingens kommentar var "oregelbunden tvärning -(5.5) samt ngt förböjd (6)". Skilla svarade fint men det är svårt att behålla rakriktning och tryck framåt utan att hon tvärar för mycket alternativt blir förböjd. Bättre mot slutet och rakare i bålen. Därefter jobbade vi med halterna från skritt till en början. Dessa fick ö.t halt (4) på båda halterna. Väldigt konstigt att det blev så på tävling då dem varit så bra i slutet på banan. Idag var dem dåliga igen men bättre mot slutet av första etappen. När halterna var godkända jobbade jag med skänkelvikningarna i trav där flytet var mycket bättre.

Fokuserade på att rida vissa moment vid vissa punkter för att slippa "sen" som Skilla gärna spelar på, på tävling. Det fungerade bra. Därefter jobbade vi med galoppfattningar från skritt då vi endast fick en 5a på detta moment på tävling (tenderar till dubbla spår). Dessa blev riktigt bra både till höger och vänster med lite envishet från min sida. Skilla jobbade på väldigt bra på bortvägen. Hemåt hade vi ordentliga diskussioner som slutade med att jag släpper tyglarna skriker rakt ut och skrittar vidare hemåt på långa tyglar. Nä, så illa var det väl inte även om det faktiskt hände en stund. Tog ett råd som jag fått vid tillfälle "dra ner rullgardinen, andas och räkna till tio", därefter börja om. Det gjorde jag, och även om mitt och Skillas utvecklingssamtal var långt och vi var osams så slutade det med att vi kunde jobba i ett härligt arbetstempo i galopp över ängarna i en trevlig form.

Skam den som ger sig!

Är det någon som vet vart man kan få tag i "travartäcke" som dem ofta har vid värmning? Det ska vara ca 100-150g foder och glansigt utvändigt?

Felaktiga resultat

Datum ~ 2013-09-23 | Tid ~ 19:46:03
Kommentarer (1) | Allmänt
Så här kommer ett inlägg om dressyren och resultaten som gått fram och tillbaka med ansvarig på tävlingen och mig. Jag har tyvärr inte kvar mitt protokoll och kan därför inte kontrollera detta själv utan får förlita mig på ansvarig i sekritariatet.
 
Poängen som var angivna på mitt protokoll var 208p och en procent på 59,43% som jag dubbelkollade med sekretariatet innan jag åkte. Dem sa "vi har dina poäng under kontroll" men dubbelkollade inte att mitt papper stämde överrens med deras korrigering.
 
Jag har fått resultatet och det korrigerade protokollet skickat i en fil och poängen som inte stämde var att på mitt protokoll är det fullständig koff räknat på samtliga moment på "allmänna intrycket". Det är tydligen så att med det nya programmet ska inte x2 kofficient räknas som tidigare utan på allmänna intrycket är det endast två av fem som ger dubbel eller trippel koff. Det innebär alltså att jag på tre moment hade fått mer poäng (räknat på gammalt vis) på mitt allmänna intryck.
 
Sekretariatet och resultatet som är publicerat är alltså det som stämmer och poängen och det jag var nöjd med är alltså inte korrekt - och så heller mitt tycke om resultat och klass.
 
Jag kan dock i min vildaste fantasi inte förstå hur man kan välja att ta bort det i ett sådant program men låta resterande program vara kvar med räkningsystemet och dubbleringen. Det innebär alltså att Gångarter, Programmets korrekta utförande och framåtbjudningen inte är lika viktig längre.
 
Misstaget dem gjorde är fortfarande inte superkul.

Tumult och katastrofal uppladdning

Datum ~ 2013-09-23 | Tid ~ 18:00:30
Kommentarer (1) | Allmänt
Inför gårdagens tävling hände allt som kunde hända för att få sämsta möjliga tävlingsdag.
 
På lördagsnatt blev Yanti dålig och kräktes hela natten / morgonen vilket minimerade min möjlighet till en bra natts sömn och lugn och ro på morgonkvisten. Tur nog var tävlingen planerad till eftermiddag så ca 2h sömn hann jag med trots allt. Väl lastad och fixad slog jag in adressen på hemsidan för att hitta rätt. Ja, jag är fortfarande helt lost i Stockholm och hittar inte mer än till jobbet och till stallet från vårt hem. (Inte hela sanningen men nästan).
 
Adressen som var angiven på hemsidan gick till ett villaområde på Saltsjöbaden. Längst upp i backen med ingen möjlighet att vända. Gråtfärdig och stressad då preliminära starttiden för storhäst var lagd till 13.00 men inga online resultat virrade jag runt i stress. Lyckades vinkelbacka i lutning och ta mig därifrån med minsta möjliga marginal.
 
Väl på plats fick vi snabbt göra veterinärbesikningen för 1.20m innan 1.10m startade då veterinärtiden var lagd från 13.00, och startet för 1.10m var 13,30 med fåtal ekipage vågade jag inte chansa att hinna besiktiga efter min start. Stressigt och bökigt då tiden till bangången blev vädligt kort. Jag blev jag utskickad från bangången med mer än 5min kvar innan start (?!). Kanske så stockholm fungerar men vanligtvis brukar banvandingen vara tills domaren kallar in första ekipaget eller någon minut innan. Alternativt att domaren säger "bangång avslutad". Hann gå till hinder nr 6 (8 i grunden + 5 språng i omhoppningen). Inte bästa upplägget men vad gör man.
 
Skilla har senaste veckan känt "loj" men lydig. Hon är mitt i pälssättning och inte världens lyckligaste över det hemska vädret men vi gjorde det bästa av situationen. Lydig och med trots inget supertryck red vi fram.
 
1.10m framhoppning: Framhoppningen flöt på bra, känslan var fantastisk och hon var väldigt med. Jag kunde rida precis som jag vill göra. - Bra med tryck ur sväng, mjukna och ge plats sista galoppsprånget så hon tar för sig och får plats. Mycket trevlig och väldigt positiv! Många trevliga språng och känslan av "vilken fantastisk häst jag har" var väldigt överhängande. S hoppade stora fina, runda språng och med härlig ryggaktivitet.
 
På banan: Skilla kändes trevlig och med under hela rundan. Något flack på hinder 3 (nedslag) då jag red iväg henne något. Svårigheten på denna bana var hinder 5-6 då det var oxer som nr5 4 galoppsprång normalt tempo alternativt 5 mycket tillbaka till räcket som var hinder nr6. Vi fick ett fantastiskt språng på 5an, känslan var enorm och det var länge sedan jag kände "wooow" som på detta språng. Tyvärr så satt den känslan kvar även i landningen och jag var lite väl euforisk och borta i huvudet till nr6. Här fick vi ett stopp då Skilla uppfattade min avspändhet och "eufori" som - vi är klara. Hon bromsade sakta in och stannade försiktigt på 6an. Skrattade lite, la en volt och red vidare då hon endast var lydig och tog min passivitet och omslut i handen som att vi inte skulle hoppa kommande hinder. Banan flöt på fint till nr 8 där jag red iväg henne lite och fastnade i handen vilket gav ett nedslag. Denna bedömning får man rida omhoppning trots antal fel i grunden - avstod denna möjlighet då jag ville spara på henne till 1.20m
 
Nöjd över min extremt lydiga och välhoppande häst trots antalet fel. Rundan var endast positiv och jag hade ett leende på läpparna när jag gick ut. Kanske hade vi gjort bort ryttarmissarna i denna klass och kunde prestera en bra 1.20m?
 
Bangång 1.20m: Denna bangång fanns det lite mer tid för och jag slapp stressa. Bangången var överväldigande! Tekniskt svår bana på liten yta (ridhuset är 20x60m) och här lyckades banbyggaren smälla in 10 hinder på 13 språng varav en minimal mur (gissar innemått på 2.20-2.40m), en maxad trippel på 125m - maxlängd samt en trekombination! Hjärtat i halsgropen gick jag banan och insåg att det finns inget utrymme för fel eller misstag.
 
Framridning/Framhoppning: Framridningen ligger långt från framhoppningen och tyvärr hade de unga tjejerna INGEN koll på när dem skulle skicka en till framhoppningen. Tur nog hade min medryttare koll och kunde skrika på mig för framhoppning då personalen meddlat mig (4hästar kvar innan du får gå ner) - vilket inte stämde. Hoppade fram i rask takt, ett språng på lilla, ett lågt räcke, ett maxat räcke och en maxad oxer. Sedan var det dags.
 
På banan: Nervositeten innan jag gick in var näst intill olidlig. Jag skakade som ett asplöv och hade hjärtat i halsgropen. Av det lilla jag hörde från domartornet gick två ryttare före mig in på 8fel och en andraplats. Inget felfritt ekipage alltså. Jag startade som nr 7 av ca 17 starter.
 
Väl inne på banan kändes Skilla fokuserad och jag försökte skjuta iväg nervositeten så gott jag kunde. Mina orosmoment var hinder 3-4 (räcke till mur på 5galoppsprång kort) samma placering som i föregående klass 5-6 fast bakvänt, trekombinationen samt trippeln på mycket svår anridning. Hoppade 1an med gungande bom och då vaknade djävulen i mig. NU eller aldrig passar sig bra ridning! Hittade ett bra flyt och klarade svårigheterna en efter en. Med 3 hinder kvar efter den gigantiska oxern bjöd Skilla på fel hinder, anridningen till 8an blev väldigt snäv och jag tog det snabba beslutet att låta henne gå. DUMT av mig då bommen föll. Plockade ihop det hela till hinder 9 och avslutade snyggt på hinder 10.
 
När jag lämnade banan släppte nervositeten och skräcken. Jag hade klarat av att rida min svåraste start någonsin, tight, komplicerat, tekniskt och maxat med endast 4fel!! Här var jag väldigt nära till gråt men lyckades behärska mig i sista stund.
 
Starten räckte inte till placering men jag kan inte vara mer nöjd ändå. Att jag red iväg och tog det beslutet med den vägen ångrar jag självklart annars hade vi varit felfria! Men, hade jag hamnat i samma läge igen hade jag tagit samma beslut. Vägen gav inga andra alternativ och Skilla var så lydig och med hela vägen att det endast är orutinen som gjorde att bommen föll.
 
Super nöjd med båda starterna och min stjärna kändes så fantastisk! Äntligen fick jag känna "det" som jag saknat och var rädd att jag försakat pga min orutin och mina fel och brister. Det värmde så gott att vi faktiskt KAN! Att jag kan, och att jag lyckades presentera henne bra. Lyckan är obeskrivlig och jag blir lite rörd när jag sitter och skriver.
 
Fina bilder finns och jag ska försöka köpa dem för att publicera då dessa är copyright på. Fantastiska häst!

Uppladdning inför söndag

Datum ~ 2013-09-20 | Tid ~ 18:45:53
Kommentarer (2) | Allmänt
Så har uppladdningen börjat inför söndagens tävling. Preliminära startlistor har kommit ut och ryttarmeddelandet är släppt. Dagen börjar kring 09:00 med ponnyklasser för samtliga kategorier.
 
Beräknad start för första storhästklassen 1.10m är ca13.00 och vi har startnummer 16 (21+7)
Andra klassen som går för storhästarna är 1.20m hoppning och där har vi startnummer 7 (18+6)
 
Ett mycket litet startfält denna tävling gentemot tidigare starter. Om det är positivt eller negativt återstår att se. Kanske lite mer norrlänsk känsla än tidigare och lättare stämning. Då startfältet är litet hoppas jag att dagen går fort och att tävlingsplatsen är bra.
 
Målet för tävlingen är att ha roligt, hitta flyt och jobba på samspelet mellan häst och ryttare. Stänga av yttre belastning och faktiskt gå på magkänslan. Det är dag att hitta "viet" där Skilla gör allt för mig och jag vågar rida på min känsla utan att överanalysera.
 
Protest om dressyrprotokoll nedlagt. Orkar ärligt inte tjafsa, 59.42 eller 54.57 - skit samma jag var nöjd och går på känslan denna tävling. Förhoppningsvis får vi lite mer valuta för ritten vid nästa tillfälle. Dagens höjdpunkt var när jag hittade denna fina bild på mig och dinosarien. Han är så saknad! Där kunde jag verkligen få känna mig duktig!
 
(Bilden är lånad av ägaren)
 
 

Inspiration och tacksamhet

Datum ~ 2013-09-20 | Tid ~ 10:24:00
Kommentarer (2) | Allmänt
Detta inlägg är en hyllning och en tacksamhet för att ni finns och för det ni gör!
 
I all tomult och i livets hets glömmer jag, du och våra människor runt om oss bort att visa tacksamhet, ta av sig hatten och buga inför sina förebilder och inspirationskällor. Många kanske aldrig ens vet hur mycket dem påverkar andra med sitt sätt, sin undervisning eller stöd. Därför tänker jag peka ut några människor som verkligen har hjälpt mig och varit avgörande för mina mål, mina ambitioner och även min självkritik.
 
Mia Pettersson: Alltid så klok, rak och hjälpsam. Grunden till min perfektionsjakt och viljan att bli skicklig tändes i Mias närvaro.
Tomas Hammar: Min hopptränare genom åren trots uppehåll den som förmedlar bäst ridning och som kommunikationen är slående med!
Hanna Heikkinen: Min klippa och min bonussyster under den tuffaste tiden med Skilla, hopptränare coach och så mycket mer.
Jennifer Forsberg: Min spegelbild med motsatser som är markanta. Rak, ärlig och extremt kritisk på ett älskvärt sätt. Mina dressyrögon
 
Självklart finns det ett flertal ryttare, träningskompisar, bästa vänner, stallkompisar och liknande som också påverkat mig under tiden jag haft ponny, häst och tränat och tävlat i båda grenarna. Ni är inte bortglömda och har gjort mycket för mig som varit extremt tacksamt från min sida. Peppat, skrikt, gråtit, skrattat tillsammans med mig! - eller åt mig för den delen.
 
Hur som, lite extra uppmärksamhet åt de nämna personerna där uppe. Utan er hade jag gett upp för länge sen och aldrig förstått att jag vill upp! Er ödmjukaste och tacksamma / Evelina
 
 

Gårdagen var stora dagen för ursäkter

Datum ~ 2013-09-20 | Tid ~ 10:16:07
Kommentarer (0) | Allmänt
Som ni kanske märkte på min ton under gårdagen så var det inte speciellt positiv, peppig eller inspirerande. Jag vill någonstans få er att förstå att jag har mina dalar, tidigare har jag aldrig publicerat dessa för att jag vill inte verka gnällig. Men, ni fick ta del av lite gnäll och en dipp under gårdagen på gott och på ont. Det jag vill börja med att säga är "TACK!!" till alla er som engagerade er på ett eller annat sätt. Med tillvägagångsätt, goda råd eller lite peppnig för att hitta tillbaka till det jag är och vad jag står för.
 
Helt ärligt så har jag börjat leta ursäkter till att det inte går bra på tävling, vi inte klättrar i klasserna och jag inte rider bättre - listan kan göras lång. Men ärligt talat, de mål och de krav jag har på mig själv är det ingen annan som har, ingen annan som förväntar sig. Pratade med en av mina absolut närmsta vänner (min dressyrhälft) igår och inser att hon är min största kritiker och ser sig själv som elak. Men snälla, hennes kommentarer och raka svar är SÅ mycket snällare än allt jag tänker om mig själv. Från och med nu och förhoppningsvis länge, ska jag bedöma min prestation utefter mina erfarenheter, min rutin och min kunskap. Inte efter hur eliten rider, hur jag vill agera, rida och vara när jag är framme - utan där jag är nu.
 
Ännu ett bra exempel på att jag tvivlar och letar ursäkter. Senast igår tänkte jag "medryttaren kommer ringa och säga att Skilla är skadad" att jag missat det och att hon är döende. Okej, lagomt överdrivet men den tanken flög igenom mitt huvud. Som att det som varit skulle spirala vidare och bli värre - såklart! Hon ringer däremot skrattar och säger "Skilla var vild idag"! Hon hade kastat med huvudet, varit busig och väldigt pigg och på. Där föll stenen från mitt hjärta!
 
Så, nya planen är att tävlingarna som är inplanerade nu i September ska göras på bästa möjliga sätt med bästa möjliga förberedning både mentalt och fysiskt. Vi ska ha roligt och vi ska hitta "oss" igen. Jag har två möjliga lösningar om det inte släpper på dessa tävlingar - träna mera alternativt sänka nivån på tävlingen. Vad jag väljer att göra återstår att se.
 
Motivationen är åter, tävling på söndag känns mer roligt än jobbigt (igår var det tvärtom) och vem är jag att vara bödel till mig själv? Sjukt onödigt och väldigt jobbigt. In med en ny växel och håll i er!

Hör mig, svara mig

Datum ~ 2013-09-19 | Tid ~ 18:04:00
Kommentarer (7) | Allmänt

Gällande hoppningen och resultatet verkar det stämma att man får ändra resultatet efter avslutad ritt upptill 30min efter klassens avslut om jag minns rätt från TR. Överklagan kan ske, pengar ska sättas in och massa strunt. Det är självklart inte värt något i mitt fall då jag faktiskt hade 4fel i grunden i Märsta men min nyfikenhet gjorde att jag ville gräva lite i frågan.

Dressyrresultatet är fortfarande inte färdigdiskuterat då det sägs vara "felräknat" och att poängen som är publicerade är korrekta - inte dem jag har fått hem på protokollet. OM så är fallet, så är det mycket märkligt att jag fick svaret efter speakerns uttalande om felaktiga resultat "dina stämmer som du har på papperet". Men ja, ja det är som det är oavsett. De resultat som jag publicerade under lördagen som gav mig 59,4% var jag nöjd med och kunde känna att det var okej som första start i Stockholm. Är fallet sådant att resultatet ska vara 191p 54,57% är jag definitivt inte nöjd och överväger att lägga dressyrkarriären åt sidan. Jag må vara känslig och negaitv i detta inlägg. Men seriöst, hur kul tror ni det är när hästen är 100ggr mer ridbar än för ett år sedan, min sits har förbättrats, jag rider nogrannare än någonsin på tävling och får sämre än förra året då hästen knappt var styrbar?

Ja jag är bitter och ruskigt negativ just nu, oavsett resultatet. Får jag en rättning och mina poäng stämmer - skit samma dem har tagit ifrån mig min stolthet, min heder och känslan över att "vi är på väg" i vilket fall.

Som pricket över i´et så lyckas jag inte hitta någon tränare som tar emot ekipge för träning i varken dressyr eller hoppning inom någon snar framtid som är av intresse.

Jag ger det september ut och hoppas på någon förändring på min insats, Skillas tolerans och tävlingsresultaten annars lägger jag de vita ridbyxorna och kavajen åt sidan på obestämd tid.

Besviken - felaktiga resultat publicerat

Datum ~ 2013-09-19 | Tid ~ 12:03:28
Kommentarer (0) | Dressyr
Fick det tråkiga beskedet av en vän under gårdagen att mina resultat från helgens tävling inte alls överrensstämmer med mitt protokoll och det som redovisades på tävlingen. Jag blir så ledsen när känslan var bra, poängen okej med det vi presterade och att resultatsöker man så ser man något helt annat!
 
Ingen felridning gjordes i programmet - alltså inget avdrag.
Jag kontrollräknade poängen på plats, dubbelkollade med sekritariatet innan jag lämnade platsen då dem hade strul med redovisningen. Allt var i sin ordning.
 
Jag och Skilla trots två stora missar samt en del kommunikationsmissar red på 208p vilket ger 59,42% vilket står på protokollet och stämmer med poängräkningen. Hemsidan och webben redovisar  198p och ca 54%.
 
Ansvarig för hemsidan är kontaktad och jag hoppas på en ursäkt och en rättelse omgående. Även om det inte spelar någon roll gällande placering så känns det väldigt tråkigt. Rätt ska vara rätt, och vi förtjänar de poäng vi faktiskt skrapade ihop även om det var långt ifrån perfekt.
 
Det är inte första gången sedan flytten dem ändrar resultaten i efterhand. En nära vän till mig sa följande gällande korrigering av resultat i motsatt gren (hoppning). Har du ett nedslag i grunden som sekritariatet ej uppmärksammat och dem låter dig hoppa hela omhoppningen får dem ej korrigera resultatet i efterhand. Dem har två hinder i omhoppnigen på sig att korrigera resultatet. Vet ni hur det är enligt TR?
 
Lite bitter, besviken och främst ledsen över dessa felaktigheter. Dressyrresultatet är markant skillnad och stämmer ovanstående uttalande i hoppningen skulle vår ritt i Märsta resulterat i en 3dje plats istället för en 17onde plats..

Veckans update

Datum ~ 2013-09-19 | Tid ~ 10:29:12
Kommentarer (0) | Allmänt
Trots få timmar av jobb denna vecka har det varit väldigt stressigt. Vet inte riktigt om det är för att "sambon" kommer hem och jag vill fixa det mesta i lägenheten innan eller om det är för att företaget börjat ta fart och stjäl lite tid. Hur som, här kommer en uppdate på de ridpass som jag tidigare inte hunnit skriva om.
 
Tisdag: Red ut efter jobbet i mörker, regn och rusk. Såg väl mer eller mindre ut som en jultomte i min röda utstyrsel och pannlampa. Jobbade endast med framåtbjudningen och struntade i formen. Rasta lite efter helgens tävling och få bort det resternade slaggprodukterna var planen. Skilla tuffade på bra och vi jobbade mestadels i ett friskt tempo i arbetsgalopp. I närheten av stallet har vi en runda som omges av öppna vidder och djurhagar på båda sidorna. Här fick Skilla sträcka ut och jobba med tempot i galoppen på en längre sträcka. Denna runda brukar första varvet hållas i skritt och trav för att runda två endast innehålla galopp. Mycket bra för pulsträning! Skilla kändes trevlig trots det dåliga vädret. Min tidigare värdelösa dag och humör vände snabbt med en färd på röda faran! Trots regn och rusk erbjöd jag mina stallkamrater att rasta deras hästar i regnet - ingen nappade denna gång! Fräsh i huvudet kunde jag därefter avrunda min kväll med ett leende på läpparna!
 
Onsdag: Hoppning med gott sällskap av de andra tävlingsekipaget i stallet. Då jag inte frågat berörd person om det är okej att lägga ut namn kommer jag kalla henne M. Dagens övning låg fokus på följsamhet, markarbete och flyt. M är utbildad hippolog, jobbar hos Krusenstierna och har god erfarenhet både från backen och på ryggen. Mycket privilegiad att få ett par extra ögon och någon att ventilera tankar och åsikter med.
 
Skillas bakben var något svullna när jag tog in henne från hagen. Båda bak såg tjocka ut men ingen värme eller markant puls i benen. Valde att göra iordning henne för att jogga och känna av innan beslut om hoppning eller inte. Skillas bakben har en tendens att svälla vid snabba väderomslag, mycket regn eller stor temperaturskillnad. Joggade fram med extra ögon från backe och rygg för att utesluta någon orenhet eller hälta. Tur nog kändes hon okej och såg så ut också.
 
Cavalettibommar är något vi måste träna mer på! Här har Skilla stora tendenser att glida ut och tappa böjningen i sidan över bommarna. Flytet var ojämnt och så även bjudningen. Därefter jobbade vi på en relaterad linje med 5 galoppsprång. Vi hade stora problem då S var loj men med stora språng. Provade mig fram att korta med sätet, handen, rösten osv. Lyckades lägga till ett extra språng och korta henne tyvärr inget flyt i denna övning. Kort men oengagerad och ryckigt. När vi red på ett mindre än avsett flöt övningen på mycket bra. Lite bitter både då och nu, vårt markjobb är inte alls som det borde vara!
 
Hoppade titthinder vilket fungerade bra efter en korrigering, den brutna linjen var bra och relaterade på -1 galoppsprång. Efter lite vägande för och emot blir faktan följande: Jag måste lära mig att korta henne för sätet endast om jag vill behålla rytmen. Använder jag handen släpper hon ryggen, går uppåt och slår sig fri. Linjen mellan att hålla ihop med sätet och skjuta på är hårfin och kommer kräva väldigt mycket träning.
 
Passet var långt ifrån bra och kändes väldigt ojämt. Ingen wow-känsla, inget "aha" så ska det kännas. Däremot lite klokare och förhoppningsvis kan jag attackera problemet längre fram.
 
Mycket tacksam för hjälpen och hoppas vi hittar en bra kommunikation och flyt på helgens tävlingar. Denna tävling kommer avgöra om jag fortsätter rida de klasser jag är anmäld till resterande tävlingar eller om vi gör klassbyte.
 
Skillas ben såg bra ut efter passet. Dubbelkollade även vid kvällsintaget benen som såg mycket bättre ut efter min aloe vera linimentering.

Veckans planering

Datum ~ 2013-09-16 | Tid ~ 18:47:22
Kommentarer (0) | Allmänt
Denna veckas planering ser ut enligt följande:   Måndag: Vila Tisdag: Dressyr natur Onsdag: Hoppning banan Torsdag: Madde rider Fredag; (Madde rider) Lördag: Vila Söndag: Hoppning Drevinge 1.10m /1.20m   Planen för veckan är att hitta känslan och sambandet mellan mig och Skilla för att på ett bra sätt presentera oss på tävlingen. Lite lugnare på veckorna och tävla på helgerna är planen för hösten.   På lördagen har vi stallfix då stallet ska få sig en omgång inför hösten och vintern. Saker ska fixas, städas och få sig lite kärlek. På kvällen kör vi stallfest för att umgås och avsluta en dag med fix och pyssel!

Detaljer

Datum ~ 2013-09-14 | Tid ~ 17:26:35
Kommentarer (1) | Allmänt


Dagens dressyrdetaljer

Tävlingsplatser Stockholm

Datum ~ 2013-09-14 | Tid ~ 16:46:33
Kommentarer (0) | Allmänt
Tänkte göra en kortare summering av vilka tävlingsplatser vi varit på hittils och i slutet av säsongen göra en summering och utse den bästa och sämsta enligt mitt tyckte.
 
Vallentuna: Väl anordnad tävling med duktiga funktionärer. Snyggt synkade parkeringsvakter och + för (är din häst orolig lappen!) Framhoppning inomhus endast i vänster varv dag ett och höger varv dag två (?!) ogillades och skapade kaos i min hjärna då jag vill hoppa fram min häst i båda varven. Underlaget på banan var okej men inte optimalt. Överlag trevlig tävlingsplats och anläggning. ++ Nära!
 
Hallstavik: Smart tänkt kring parkeringsguide med hjälp av relfexvästar för att spara på personal! Framridning i ridhus där underlaget var under all kritik, väldigt djupt och tungt tvekade flertalet gånger att ens värma där inne. Framhoppningen var liten och rätt stökig. Ingen inropare till banan. Banan var tekniskt svår och ej välkomnande för nybörjare men föll mig i smaken +. Underlaget på tävlingsbanan var okej men inte optimalt. Svårt att få kontakt med tävlingsledaren inför tävlingen vilket inte inbjuder till ett gott intryck. Bra kaffe! -- Långt att åka!
 
Rådmansö: Trevlig anläggning med stor parkering! - Med avståndet till tävlingsbanan och resterande tävlingsområde. Ingen plats för framridning (?) om det fanns något hittade vi den inte alls.. Framhoppning i ridhus, bra underlag - ok struktur. Tävlingsbanan var överlag bra, tyvärr väl blöt pga regn och blev därför geggig och hal. Trevlig tävlingsplats och upplägg i övrigt.
 
Märsta: Bra parkering trots många tävlande. Väl strukturerad framridning och framhoppning. Mycket fin anläggning och bra storlek på banan. Samtliga banor med bra underlag och lätt att hitta. - Dålig koll från seket gällande ridande ekipage. ++ Nära!
 
Ekeby Ridsällskap: Bristande hemsida och sen uppläggning av startlistor. Svårt att hitta till tävlingsplatsen. Bra framridning och nära mellan parkering och tävlingsbanor. Framridning ute, tävlingsbanan inne i ett växthus. En upplevelse i sig att ha ridit i växthus. Något förvirrat sek.
 
Inplanerade tävlingar och platser vi ska besöka är:
Drevinge RS, Tyresö RF, Stäket HSF, Sollentuna RK 

Dressyrtävling Ekeby RS

Datum ~ 2013-09-14 | Tid ~ 16:12:46
Kommentarer (1) | Dressyr
Åkte ut till stallet under gårdagens kväll efter jobbet för att smörja och förbereda inför dagens tävling. Medryttaren hade motionerat Skilla och fixat stallsysslorna så jag kunde fokuser fullt ut på tävlingsförberedelser.
 
Lämnade stallet strax efter 07.30 idag med sikte på Ekeby Säteri. En ny tävlingsplats som var helt outforskad och utan referenser av mina stallkamrater. Spännande!
 
Knopparna blev för en gång skull lite bättre, inte fullt nöjd men har börjat hitta antalet åtminstone som verkar fungera bäst på Skillas man! Alltid något. Matchade allt i svart och putsade lite innan vi rullade iväg söderut. Väl på plats fick vi tydliga instruktioner om upplägg och hur man hittade på gården.
 
Framridning: Skilla kändes väldigt lugn och något tillbaka. Inte alls spänd och joggade på i ett lugnt tempo när vi värmde. Fick lite flashback till finaste D och hur han brukar kännas. Mjuk och avspänd, något låg i formen och "tam" i sitt sätt. Övervägde att snurra igång och sätta tryck gentemot att faktiskt utnyttja möjligheten att rida momenten med ro och valde det sista. Lugnt och harmoniskt värmde vi vidare, fick till några riktigt bra skänkelvikningar och några halter som var ok.
 
På banan: Samma lugn som på framridningen kikade Skilla lite på omgiveningen som enligt mitt tycke var mycket märkligt, ni kommer förstå längre ner varför. Tog god tid på mig och kunde tänka igenom hela programmet utan att bli stressad eller hastig i min riding. Bra flyt till ryggningen som är vår stora akilleshäl - så även idag. Där bommande vi totalt (3p) då Skilla inte alls förstod vad jag ville, backade två, stannade, backade två samt stretade lite däremellan. Programmet fortsatte flyta på bra första förvända var riktigt bra enligt mitt tycke! Andra förvända började väldigt bra men tyvärr blev Skilla väl böjd på bågen, jag rätade ut och då bröt hon av (4p). Resterande delar av programmet flöt på och vi hittade ett jämnt flyt överlag. Taktinslag i skitten då jag blev ivrig samt något missförstånd i halten med lite stret.
 
Domare: Ingela (?)
Poäng: 208p
Procent: 59.5 %
Kommentar: ---
 
Plus och minus: Tävlingsplatsen var enkel och lite "hemtrevlig"
+ Trevliga funktionärer men fungerade poster
+ Bra framridning både läge och underlag samt storlek
+ Trevliga tävlingskonkurrenter
- Svårparkerat (trångt)
- Dålig vägbeskrivning
- Ridhuset bestod av ett växthus
 
Summering: Nöjd med dagens klass trots att vi kan så mycket bättre valde jag att fokusera på en lugn, avspänd och harmonisk häst. Trevlig tävlingsplats trots sina brister! Skilla var duktig och jobbade på fint, med detta lugn i framtiden kommer jag snurra igång lite mer och plocka fram mer tryck för att visa hennes register. Rättvis bedömning med några kommentarer och koffecient som jag ej håller med om. "Markbunden" förstår jag inte riktigt hur Skilla kan vara. Samt bedömning av gångarter är vi oense. Men, en bedömningssport är en bedömningssport. Jag är nöjd och tycker att vi gjorde en bra comeback, härifrån känns det bra inför nästa start!
 
Uppdaterar med kommentaren från domaren samt efternamn när jag har protokollet framför mig.

Naturligt läkemedel botade lymfangit

Datum ~ 2013-09-13 | Tid ~ 16:20:06
Kommentarer (0) | Allmänt
Skrev vid ett tidigare tillfälle att jag använda ett naturligt läkemedel som botade Skillas lymfangit. För att summera för er som inte läst det inlägget så kommer det här.
 
Skilla blev sparkad i mitten av sommaren och fick kraftig lymfangit. Då min ponny tidigare drabbats av detta vet jag risken med att lymfkörteln sväller, vad som händer och hur det behandlas. De felsta hästar tar hand om det själv men många väljer att sätta in antibiotika via veterinär. Då jag sedan en tid har flertalet aloe vera produkter kände jag att "vi testar och ser".
 
Produkten jag använde heter: Aloe Vera Quick Help Spray.
 
Jag sprayade såret och hela benet som var svullet, masserade detta för att få en djupgående effekt samt kicka igång blodgenomströmnningen. Tog en rask promenad på 45min och ställde sedan in Skilla i hagen igen. Denna producedur var jag beredd på att upprepa 2-3 dagar till innan svullnaden hade lagt sig.
 
Till min förvåning så räckde denna rikliga sprayning och massering i samband med rörelse för att ta ner svullnaden, värmen och återställa Skillas ben. Att tillägga här var att benet var jämntjockt från hasen och ner!
 
Mycket nöjd med resultatet, använder den dessutom på Skillas mugg som återkommit sedan vi flyttade söderut! Den fungerar bra och lindrar omgående till min förtjusning!

Stora mål kräver stora uppoffringar

Datum ~ 2013-09-13 | Tid ~ 15:39:28
Kommentarer (1) | Allmänt

Drömmer gör väl alla, stort eller litet, relaistiskt eller orealistiskt. Vi människor lever på våra drömmar och sätter ibland väldigt höga mål. Jag vet att jag är sådan!

När det kommer till hästar som jag nämnde i ett tidigare inlägg så vill jag nå toppen. Jag är inte nöjd med att hålla mig på små sammanhang och i de lätta klasserna i någon av grenarna. Jag vill lyckas! Mitt namn ska vara något folk vet vem det är och vad det står för. Min häst ska inte bara vara en fuxtott som är flott i ett stall någonstans dit  ingen hittar. JAG vill ha min gård, mina tävlingshästar och min bussiness.

Självklart har jag funderat mycket på detta, hur tar jag mig dit, går det, är det realistiskt och så vidare. Jag fick förklarat för mig att hur, behöver du inte veta. Drömmen ska inte vara realistisk och om det går, det vet du inte fören du har provat. Så därför har jag under 2013 startat upp ett sidoprojekt som förhoppningsvis inom en snar framtid ska ge mig möjligheten att nå mina mål. Självklart förstår jag att jag kommer måsta träna, och jag kommer måsta lägga ner tid på saker som inte går skynda på. Men det som går skynda på, varför inte göra det nu istället för om 10-15 år?

Min uppoffring detta år har helt klart varit tävlingar och träningar med mina båda djur. Min häst och min hund. Det är absolut ingenting jag valt för att det är det bästa valet, utan för det är det enda valet. Om jag ska få igång min organisation, börja tjäna mera pengar en ett vanligt jobb kan ge mig. Måste jag ta tiden från någonting. Däremot har jag satt en tidbegränsning på mitt byggade. Jag lovade mig själv att lägga 1år effektiv tid på att bygga. När jag är där ska jag ta beslutet - var det värt det eller inte?

Logiskt nu: Har jag råd att nå elitnivå med häst eller hund med en vanlig inkomst? Svaret är enkelt: NEJ. Det må så vara att 2013 kanske inte blev det tävlingsår jag drömt om, men med vilka pengar ska jag kunna ha allt jag önskat mig om jag inte vågar förändra något?

Därför, trots motgångar och självförtroendets törn med mina mål och min omöjlighet att träna och tävla som jag vill så satsar jag på att bygga för framtiden. Planen för ekonomin är satt, Skillas plan är planerad och jag vet vart jag ska. HUR jag ska ta mig dit, det lär jag mig på vägen!

"The only way is up, and im runnin for it!"

Vägskäl: Lyckas eller misslyckas

Datum ~ 2013-09-12 | Tid ~ 19:10:30
Kommentarer (5) | Allmänt

Min värsta fiende när det kommer till min framgång på hästryggen är helt klart mig själv. Det må så vara att folks tankar, åsikter och elaka kommentarer och liknande har sitt i det hela också. Men i mina ögon duger näst intill aldrig min insats. Jag är mycket medveten om att jag har en väldigt fin häst, och det är jag extremt tacksam över. Varenda dag. Detta vill jag poängtera så att ni inte tror att jag är missnöjd över det jag har eller på något sätt önskar mig en bättre häst eller att jag inte "'är glad över det jag har". Tro mig det är jag!

Jag skulle säga att jag är en mycket ambitiös ryttare. Jag har stora mål, och vill väldigt mycket med min ridning. Att rida på hobbynivå och tävla någon gång då och då är inte min målsättning. Jag vill bli riktigt duktig! När folk frågar mig "är du duktig på rida". Svarar jag alltid: rida kan jag, men jag är definitivt amatör. Med det sagt menar jag alltså: Jag behärskar att rida en häst i samtliga gångarter och kan utföra samtliga moment inom lätt klass i respektive grenar. Däremot kan jag inte på något sätt säga att jag är skicklig, rutinerad eller erfaren. Jag har haft en ponny, och en häst. Tyvärr har jag inte hunnit med mer än så, och har därför begränsad rutin och erfarenhet.

Jag har fått höra så mycket skit inom hästsporten och det är därför mitt bloggintresse är väldigt sporadiskt. På riktigt. Tror ni att jag tycker det är roligt att höra "varför får hon rida den hästen", "gud vad dåligt hon rider", "vilken dålig sits hon har" eller liknande. Seriöst, är det något jag har både som människa och ryttare så är det självinsikt! Jag ställer alltid frågan till dem som vill att jag ska rida deras hästar "varför jag", när jag rider dåligt - tro mig jag vet om det! Sist av dessa fina kommentarer eller snack som har gått eller fortfarande går - jag vet att jag sitter dåligt!

Men då är frågan, om jag nu ska bli bättre på rida, få en bättre sits, göra bättre tävlingsresultat kanske jag också måste få träna, göra fel för att få mer erfarenhet och rutin? Eller... Hade jag kunnat vakna upp och varit proffs på ridning - självklart hade jag väl velat det. Jag hatar att vara dålig på saker!

Bra verklighetsexempel. Jag funderade senast idag på om jag skulle stryka mig från helgens tävling. Anledningen till det var 1: jag rider dåligt 2: vi har inget där att göra. Men jag ska försöka mig dit ändå, trots att jag vet att går det inte relativt bra kommer jag bli super besviken, på mig! Inte på Skilla, hon är ett djur och har därför inget ansvar för tävlingsresultat.

Andra exemplet: Tävlingen som var förra helgen där vi red 1.10 / 1.10 1.20. Tror ni på allvar att jag tycker det är roligt när framhoppningen går så fantastiskt bra att jag vill gråta av lycka men inte får visa upp det på tävlingsplats? Självklart inte, och visst vi kanske måste träna mera hemma. Men mitt problem just nu är just tävlingsmomentet. Och vart måste jag träna på det, jo tyvärr på tävling där folk ser hör och allt registreras.

Så, summan av detta inlägg är. Även om jag älskar hästar, vill nå toppen och bli riktigt jäkla duktig på rida. Så är jag inte där, och försöker ta mig dit. Jag bryr mig för mycket om vad andra tycker, men jag duger främst inte ens i mina egna ögon. Nu är det dessutom så att jag har min fina fuxfia tillhanda och måste göra det bästa av det hela. För hennes skull! Hon förtjänar en skicklig ryttare, få gå höga klasser och visa sina kvalitéer. Jag vill kunna säga " ja jag är duktig", vägen dit är lång och definitivt inte rak. Men jag ska dit, en dag!

Till alla er som alltid peppat mig, fortfarande gör och ger mig motivation och tro att jag kan få bli duktig till slut. Tacksamheten är enorm och det är ni som motiverar mig. Tack och hej från en peppad tjej!

Programridning delux

Datum ~ 2013-09-12 | Tid ~ 17:30:27
Kommentarer (1) | Dressyr
Trotsade vädergudarna och red ett pass på banan trots den extrema hettan. Redan när jag tog ut Skilla från hagen var hon svettig. Detta år kommer bli det första som jag måste klippa i September pga för mycket päls och fortfarande för mycket värme.
 
Tog gårdagens lärdom i akt och red med sporrar och det tredelade bettet som är tilltänkt för helgens tävling. Skilla kändes lite loj pga värmen men fin och rund i formen. Fick trevlig beröm i framridningen trots att vi precis börjat jogga fram att hon såg positiv och trevlig ut. Vi stötte på problem med halterna samt ryggningarna efter gårdagens värdelösa sådana. Behöll lugnet och var nogrann med att inte bli för hastig i mina hjälper. Till slut, skam den som ger sig fick vi igenom dem. Innan detta så hade vi ridit samtliga moment i programmet men valde att ta igenom detta moment då det var riktigt dåligt. Red vidare i programmet och stötte på mindre problem med den förvända i vänster varv. Här genar Skilla extremt mycket och blir för böjd utåt, när jag rätatde ut bröt hon av. Jobbade igenom detta och fick ett ok resultat. När samtliga moment var ok tog vi en kortare paus för att sedan rida igenom programmet från början till slut.
 
Mitt största problem är mina tyglar, insåg idag att jag rider med helt ojämna tyglar och blir därför fast i högertygeln som blir den kortare. Jobbade extremt mycket med detta för att Skilla ska få en möjlighet att faktiskt bli rak och inte vajja på medellinjen samt kunna flyta på bra i mellangångarterna. Jobbade även med precisionen att utföra momenten på bestämda platser. Tyvärr har vi inga bokstäver på ridbanan och måtten är lite tokiga men försökte göra det bästa av det hela och välja ut olika stolpar i staketet och utföra vissa saker exakt vid dessa.
 
Nöjd med passet Skilla kändes väldigt trevlig i avjoggningen, loss och mjuk i båda sidorna samt lyhörd trots det nyfunna tunga stödet. Hoppas på att kunna presentera henne väl på lördagens start och att vi kan visa upp en utveckling sedan förra tävlingen i början av året. Jag måste däremot skärpa mig och rida bra, jag rider allt för ofta väldigt mediokert och det går inte för sig om man har mål att tillhöra toppen. Skärpning och fokus!
 
På lördag kommer jag starta: 9:56

Jämn rytm efter hinder

Datum ~ 2013-09-12 | Tid ~ 07:14:00
Kommentarer (0) | Träningsvideo
Rytmen efter hinder, fortsättning på Malin och Peders träningsvideor!

Inplanerade tävlingar

Datum ~ 2013-09-11 | Tid ~ 19:24:35
Kommentarer (0) | Allmänt
Kommande tävlingar som är inbokade är följande.
 
14/9 - Ekeby dressyr LA:3
22/9 - Drevinge hoppning 1.10m / 1.20m
28/9 -  Tyresö LB:2 LB:3 - reserv
29/9 - Stäket 1.15m / 1.20m
6/10 - Sollentuna 1.10m/1.20m
 
Som ni kanske märker har vi mycket tävlingar inplanerade. Tyvärr endast en dressyrstart som vi vet att vi kan delta på. Detta för att det är omöjligt att anmäla sig. Inget skämt faktiskt. Är man inte inloggad på TDB precis när tävlingen öppnar är det kört. Till Tyresö exempelvis öppnade tävlingen 18.00 - de första reserverna i denna klass har anmält sig 18:09. Trycket på dressyren här är enormt vilket ställer till det då jag inte bor på TDB'n och kan vara inloggad jämt. Tråkigt men vi hoppas vi får plats på någon fler start under hösten! Tanken är att rida LB som fokus, LA vid tillfälle och får vi mina "kval" så debuterar vi på kandar innan säsongen är slut. Mina krav är alltså två godkända starter (kvalprocent) i LA innan vi kliver upp en klass. Återstår att se om planeringen håller.
 
I hoppningen har vi som mål att kvala till 1.30m och förhoppningsvis även där göra en debut innan säsongen är över. Om vi fortsätter i samma snurr som nu blir det svårt, men jag är fast beslutsam över att lösa problemet och plocka lite felfria rundor!
 
Vi väntar på möjlighet att träna för : Helene Berg samt Niklas Haking!

Veckoplanering mitt i veckan

Datum ~ 2013-09-11 | Tid ~ 19:19:04
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer en uppdate för veckans planering trots att några dagar passerat. Lägger en kortare komentar för att ni ska veta hur det första passen sett ut.
 
Måndag: Vila efter Märsta
Tisdag: Dressyrprogram LA:3 - banan
Onsdag: Komunikation ute, programridning banan
Torsdag: Programridning
Fredag: Markarbete Madde
Lördag: Tävling Ekeby LA:3
Söndag: Madde
 
Denna vecka blir en tuff vecka för Skilla. Dels för att hon ska vara ordentligt genomriden inför helgen och dels för att vi måste hitta varandra inför helgen. Förra veckan var en lung vecka förutom två tävlingsdagar. Nästa vecka kommer påbörjs med vila för att sedan ladda upp inför tävling.
 
Tisdagens pass: Siljaline känsla - skrittade igenom programmet till en början. Därefter hela programmet i skritt och trav. Avslutade med att rida programmet i rätt gångarter. Dålig känsla men momenten flöt på ok.
 
Onsdag: Superladdad häst, stark och tung - bra lodplan. OK känsla på banan i programridningen trots större missar i ryggning och halt. Bra utgångläge trots mycket i handen.

Träningsvideo Peder

Datum ~ 2013-09-11 | Tid ~ 19:13:13
Kommentarer (0) | Träningsvideo
Här kommer del två av rytm och rakriktning med Peder Fredricsson.
 
 

Från norr till söder

Datum ~ 2013-09-11 | Tid ~ 19:09:15
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer ett inlägg på begäran - skillnaden på att ha häst i norr, till söder.
 
Om vi börjar med uppstallningsmöjligheter i Stockholm är det helt klart något annat än i Umeå. Hemma hade jag hittat helt rätt, den bästa stallplatsen någonsin innan jag flyttade ner! Fantastisk atmosfär, bra hästar, underbar hyresvärd och fantastiska möjligheter till ridning i natur och mark. Där kan vi klart säga att jag och Skilla trivs absolut bäst och vi saknar det massor. Kostanden var väldigt låg, servicen väldigt hög och "hemma känslan" hög. Vi trivdes fantastiskt bra och hoppas att vi får komma tillbaka om vi flyttar hem!
 
Stallet jag står i nu är ett kollektivstall norr om centrum. Kollektivstall innebär att vi delar på alla sysslor - vilket innebär mer jobb än i mitt lyxstall i Umeå. Här får man helt klart välja. Ska man ha den service vi hade i Umeå blir kostanden extremt mycket högre och mycket högre än anläggningarna man kan tillgå i Umeå. Ekonomi/tid är det val man står inför ståendes i Stockholm. Jag har valt att stå i ett stall som är ekonomiskt gynnsamt, inte tidsmässigt. Kanske inte optimalt, men absolut värt det i den situation jag lever i nu. Avståndet från mitt hem till stallet är relativt nära (i norrlänskt tänkt) långt i stockholmstänk. Stallet är stort (12hästar) gentemot Ansmarkstallet på endast 5 hästar. Ridmöjligheterna är ok. Som nyinflyttad hittar vi endast två vägar men tydligen ska det finnas massvis. Här tar jag på mig skulden att vi inte utforskat mera. Vi har en ridbana på gården vilket är väldigt bra! Atmosfären i stallet är bra, ett härligt gäng med väldigt olika hästar och ryttare som har ambitioner eller inte. Tyvärr bara Skilla +1 som är tävlingsaktiva men förhoppningsvis några till på gång.
 
Träningsmöjligheter i norr: Hemma kär. Här vet man vad man får även om utbudet är litet. Bekvämt och enkelt.
Söder: Förvirrad och vet inte vart man ska vända sig letar vi fortfarande efter något regelbundet. Utbudet är extremt stort! Bättre möjligheter än norr men fortfarande lite osäker på vad man ska välja.
 
Kostnaderna ökar självklart med flytten till söder såsom möjligheterna till träning och tävling ökar. Det är dyrt att ha häst i stockholm. Men, för min och Skillas utveckling tror jag absolut det kommer vara gynnsamt och vi kommer få erfarenheter som norr inte riktigt kan erbjuda på samma sätt.
 
Jag och Skilla trivs väldigt bra och hoppas på en givande höst och fortsättning på säsongen. Vi ska provträna för Kristian von Krusenstierna under nästa vecka förhoppningsvis och hoppas där få proffsig hjälp som kan ta oss vidare. Vi har hört oss för kring hopptränare men inte hittat något som är inbokat ännu.
 
Landskapet och naturen i söder faller mig mycket bättre i smaken än granskogarna i norr. Min älskade sandträning i Bussjöskogen har fått bytas ut mot en crossbana i söder. Kanske konstigt att läsa och förstå men OJ vad jag är tacksam!
 
Hösten är rätt grumlig både gällande vilket ridhus vi ska vända oss till, vilka tränare som finns att tillgå. Det som saknas enormt från norr är: träningskompisar, tävlingsgänget och självklart min hemmaklubb. Vi har det bra och hoppas på att komma in i 08-gänget med tiden. Vi har sett både fina anläggningar och sämre anläggningar. Än så länge har vi Rådmansö och Märsta som favorittävlingsplats!

Mer uppdateringar kommer strax

Växlande stöd

Datum ~ 2013-09-11 | Tid ~ 18:56:00
Kommentarer (2) | Dressyr
Under sommarens gång har mycket hänt med mig och Skilla trots att bloggen har ekat ganska tom. Jag hade en plan om att lägga mycket energi och faktiskt låta bloggen växa, utan att fullfölja det. Detta var på grund av att mycket har hänt i mitt privatliv, flytt, hund, medryttarjakt och annat som tagit min tid. Dessutom hade jag önskat ett större intresse av er läsare, även om ni kikar in så "syns" ni inte. Kommentera gärna, fråga eller säg vad ni vill veta så är det lättare för mig att veta att ni faktiskt "bryr er". Fick en spark i baken och hoppas nu på att mitt engagemang håller i sig och att ni visar att ni finns!
 
Detta inlägg förutom första stycket ska handla om stöd då det varit ett återkommande problem för mig och Skilla under en längre tid. För er som följt mig tidigare så vet ni att vi har höga toppar och djupa dalar. Skilla växer fortfarande och utbildningen tar både stora kliv framåt och stora kliv bakåt. Något vi kämpat med under hela sommaren är stödet i handen. Det har var totalt obefintligt!
 
Oavsett om jag ridit dressyr, hoppat, ridit ute eller vad jag sysselsatt mig med har S kännts tom. Bra med tryck i bakkärran, fin ryggaktivitet men inget i handen. Det har resulterat i att hon kryper lite bakom hand och blivit lite låg. Detta kan ni se på bilderna som jag tidigare publicerade. Enda gången jag fått något som kan kallas stöd är på kandaret. Det må vara lite, men det har funnits något i handen. Lite motsägelsefullt kanske att hänga på ett skarpare bett när det varit tomt och lite, men alla medel är tillåtna när man är vilsen och tappat tron.
 
Formen har varit bra bortsätt från något bakom och trycket har sprutat! Vissa dagar bättre, andra dagar sämre självklart. Jag har därför fokuserat på följsamheten, lösgjordeheten och försökt bygga mera muskler för samling och en högre form för att på något sätt komma åt problemet med nosen. Vi har klättrat väldigt mycket och jobbat kondition på våra pass utanför banan vilket till slut gett resultat!
 
För ca 2 veckor sedan kom samlingen per automatik. Jag undvek att rida på kandaret under en period för att sedan "trimma" och känna efter och helt plötsligt fanns bärigheten per automatik. Tidigare har hon krypit bakom, blivit låg och dykt när vi stött på problem och när hon inte orkar mera. Detta pass gjorde hon tvärtom. Hon höjde formen backade av och samlade sig när vi stötte på problem med ork eller komunikationen brast. UNDERBARAT!
 
Hoppningen har legat på högfokus med tanke på alla tävlingar vi gjort sedan sista bloggningen och dressyren har skett utomhus och vi har inte nött ngt på banan. Det har tydligen hänt något med min häst för torsdag förra veckan när medryttaren red fanns ett stöd. Hon var nöjd över detta och red med ett bra tryck framåt - till handen! Jag kände av detta under helgens tävlingar då Skilla blev stark men fortfarande väldigt lydig.
 
Under gårdagen red jag igenom LA:3an enkelt på banan där jag hade känslan av "lokomotiv". Med det menar jag svårstyrd, framtung häst. Skilla låg på extremt mycket i handen och ledningarna var väldigt långa från mina hjälper till hennes aktion. La ingen vikt i detta pass utan joggade vidare igenom programet.
 
Dagens pass blev i skogen (i dressyrsadel) tror det är mitt 3dje pass någonsin utanför banan i dressyrsadel! Inte det lättaste och jag blev påminnd om varför jag väljer att rida ut i hoppsadel. All ära till den! Vi jobbade med att få ett jämnt stöd vilket var näst intill omöjligt. Skilla ligger på extremt mycket i handen och fastnar i högersidan. Min trasiga axel skriker och jag försökte behärska mig genom att morra istället för att bli arg och bryta ihop.
Inget riktigt genomsläpp men åtminstone en rastad häst med extremt mycket tryck. En dag som denna hade jag önskat mitt ett pellham eller liknande då hon tar tag i bettet och sticker.
 
Red igenom LA:3an på banan innan vi avslutade bara för att ha det ordentligt befäst till lördagens tävling. Enligt åskadare M så syns det inte att hon varken blir stark eller tung vilket är en fördel. Det gäller alltså att jag maskerar det väl och håller ihop om dagsformen på lördag är samma som idag. Momenten flöt på någorlunda bra och våra brister är: Halten-ryggningen. Jag förbereder bra till halten men släpper sista två och måste därför ta i ordentligt för att hon ska stanna. Skilla blir sur och stretar i ryggningen. Därefter inte alls med frammåt så jag måste banka för att komma fram i trav - sur häst. Galoppen och den förvända fungerar bra när vi fattar rätt, måste vara nogrann med vägvalet i rakriktningen då hon faller något innåt.
 
Lärdom av passet: Andas, rid hela vägen in i halten och våga låta henne få tid till momenten utan att för den skull hamna bakom punkterna. Förbered i tid. Till nästa pass, tredelat bett (red på rakt idag) samt sporrar inför tävlingen.
 
Stödet finns och vill för den skull inte bråka med henne om att hon blir för tung. Bitvis känns hon kalasbra och bärig trots att jag får sitta emot allt jag orkar.
 
Nya tag imorgon och uppdatering därefter för att fila lite inför helgen. Håll tummarna att vi presenterar oss väl och kan visa att vi kan mer, orkar mer sedan sista starten vi gjorde!

Övertalning ger resultat

Datum ~ 2013-09-11 | Tid ~ 18:38:47
Kommentarer (1) | Allmänt
Nu är det många som har gnällt på att jag inte bloggat på länge och regelbundet. Fick väldigt bra konstruktiv kritik gällande mina inlägg och vad läsarna vill läsa. Därför ger jag det ett försök med internet på ingång så ska det vara lättare att blogga regelbundet för min egen del, men även om läsarna vill det. Därför, om ni saknar något på bloggen säg det så får jag något att ta i och skriva om!
 
Lite uppdatering sedan sist, vi har tävlat två tillfällen med blandade resutat. 110 fungerar nu bra med 120 har vi väldigt varierade resultat. Vi kämpar vidare och hoppas att det släpper, det är rutinen som är viktigast men självförtroendet tar sina smällar när man inte får visa upp att vi kan!
 
Hela september kommer vi tävla varje helg, kommande helg har vi lyckats göra en anmälan till dressyr - hör och häpna! En LA:3 var det som fanns tillgängligt, lite vågat enligt mig själv då det är länge sedan vi tränat och tävlat men tyvärr var det endast det eller MSV som fanns att tillgå. Kul att få leka snobb vid ett tillfälle om inte annat. Får hoppas att fuxfia håller sig i skinnet och att jag orkar hålla minen om det inte går som planerat.
 
Kommer bomba med några inlägg och passa på nu när jag faktiskt är i skrivartaget, uppdatering kommer!