Bestraffning

Datum ~ 2009-12-10 | Tid ~ 00:51:23
Kommentarer (5) | Artiklar
Här kommer ett inlägg önskat av Sandra.

Höll som sagt teorilektion i tisdags och pratade om bestraffning och beröm med eleverna.
Bestraffning för mig är när hästen mister möjligheten att göra något på grund av dåligt uppförande eller oönskat uppförande. En tilltänkt uteritt slutar med att man vänder om och promenerar hem arga på varandra då ett oönskat beteende dyker upp istället för att ta tag i problemet.

Exemplet som togs under ridlektionen var följande.
Du är ute och promenerar en häst för hand och blir biten i ryggen. HUR reagerar du?
Eleverna tänkte efter och kom med olika förslag, vissa bättre andra sämre.

Tanken jag ville sätta igång var - hur tänker eleverna?

Det jag försökte förklara efter deras stund i djupa funderingar var: Beroende på vilken häst du promenerar blir tillrättavisningen olika. Enligt min uppfattning och erfarenhet av hästar måste man agera olika beroende på vilken häst som gör vad. En bråkig häst med mycket attittyd och då ofta ranghög kanske behöver en hårdare och bordusare tillrättavisning än en väldigt känslig häst.

Att bestraffa hästen är för mig något vi människor gör allt för ofta utan att veta innebörden av vad vi exakt gör. Jag ser ingen större mening med att bestraffa hästen utan - gör om gör rätt lyder mitt tankesätt. Gör hästen fel, något dumt eller ogillat ska detta självklart korrigeras - INTE bestraffas.

En nära tränare till mig förklarade följande: Du får aldrig någonsin bli arg på din häst för att du blir upprörd över situationen. Om hästen gör fel, håll dig sansad men säg ifrån och "låssas vara arg".

Att slå sparka eller skrika åt en häst när man redan är ur fas ger oftast inga bra reaktioner eller minnen för hästen. En fast, bestämd men lugn ryttare ger däremot bestående fördelar i hantering och ridning.

En häst med oönskat beteende ska korrigeras och uppmuntras när denna gör rätt. Med mycket beröm och en fast lugn ryttare som vet sin sak kan de flesta olater vänjas bort. Läs vidare om Beröm i nästa  inlägg.
Kommentarer
Postat av: Anonym

Bestraffning: En påföljning efter ett av hästen oönskat beteende som minskar sannolikheten att detta beteende upprepas. :)



Hur gick det på hoppträningen??

2009-12-10 @ 06:47:43
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

man kan ju också säga så att genom att skrika på en häst är ju inte ett naturligbeteende för dom heller (:

2009-12-10 @ 09:39:35
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Anonym; En påföljd för att mina sannorlikheten att beteendet upprepas. Det beror helt på vad man gör. En ordagrann bestraffning där hästen tas ifrån något förstår inte ett djur. En korrigering däremot där det oönskade beteendet "koerrigeras" och beröm kommer när hästen gör rätt sitter kvar och minskar risken för upprepning.



Annica; Absolut, skrik och ord är ingenting hästar förstår. Däremot kroppsspråk och gester är mer lätt tydda.

2009-12-10 @ 18:00:45
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Anonym

Klart som korvspad att en häst förstår om du säger NEJ! med en skarp röst! Det ska inte heller vara för mycket daltande och gulligull när hästen håller på att bygga upp olater. En liten grej kan lätt bli en stor och farlig grej om man inte reder ut det direkt och visar tydligt att man inte uppskattar vissa saker..

2009-12-10 @ 19:59:05
Postat av: Hoppbloggen

Anonym; En häst kan inte förstå innebörden i ordet NEJ som du påstår. Däremot sinnesstämmning, kroppspråk och eventuell korrigering uppfattar hästen den/det oönskade beteendet med någonting negativt.



Absolut inte, som jag nämnde i texten ska hästen uppfostras och hanteras av en bestämd lugn och trygg ryttare/människa för att få ett önskat beteende.

2009-12-10 @ 20:19:41
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback