Vi tar det från början

Datum ~ 2013-07-12 | Tid ~ 19:46:00
Kommentarer (0) | Dressyr
Dagens dressyrpass var väldigt svårt att planera. Jag vet att vi har 1000 saker vi måste bli bättre på för att allt ska fungera och saker och ting ska börja ge riktiga resultat. Jag diskuterade därför träningsupplägget för dagen både med M och två stycken dressyrmänniskor i stallet.
 
För att ni ska hänga med på mina tankar och hur jag kom till ett beslut ska jag poängtera våra svagheter.
- Ryggningar
- Förvänd galopp
- Kandar
 
Med det poängterat skulle jag då besluta mig för vad dagens pass skulle fokuseras på. Dessa svagheter som vi har är dem som är mest akuta att lösa för att kunna starta en msv dressyr utan att skämma ut sig.
 
Efter diskisson med mina stallkompisar tyckte dem att träna ryggningar och fokusera på förvända galoppen om det fungerar bra. Jag hade en egen tanke om att rida lite övergångar och liknande på detta pass men i sista stund bestämde jag mig för detta.
 
- Tränsbett för att hitta stöd i handen och slippa tjafs med det ej befästa kandaret
- Ryggningar och övergångar
 
Red fram på en mycket positiv häst som var arbetsvillig och stadig i formen. Bra sug i bettet och bra tryck i bakdelen. Inför första ryggningen som skulle göras insåg jag snabbt att - vi har ju glömt träna halter!
 
Skilla stannar alltid väldigt snällt och ställer upp rakt och bra. Men, hon släpper ryggen och kör upp huvudet. Vilket innebär att alla våra dressyrstarter (nästan) får vi fina kommentarer som "rakt och prydligt, slår sig fri i halten". Det innebär att vi börjar programmet med att tappa onödiga poäng. Därför kände jag enligt följade. Det är hög tid att ta tag i problemet en gång för alla.
 
När det kommer till halter har jag fått alla råd i världen hur du lär hästen att göra halt med genomsläpp i ryggen. Tro mig, det är inte första gången jag provar - och inte ett sätt jag provat. Så jag börjar med det som de flesta dressyrtränare säger "håll tills hon släpper". Okej sagt och gjort, jag planerade, genomförde och höll. Uppskattningsvis stod vi säkert 5minuter med brutal mjölksyra i mina armar innan jag fick henne att slappna av något - fortfarande inte på tygeln. Jag gav det ett försök till, lossade, planerade, halt! - Samma visa som första gången. Skilla stretade och släppte efter någon centimeneter efter ca 5min. Okej - denna metod fungerar varken för mig eller hästen, Jag har inte styrka nog att hålla fast henne och hon förstår inte vad jag vill göra. Byter taktik.
Börjar med att lossa igen se till att hon svarar framåt och bakåt innan nästa försök görs - denna gången med en helt annan plan. Förbered - genomför - korrigera om halten inte blev bra. Korrigeringen valde jag att göra enligt följande. När Skilla börjar streta rid framåt, böj, gör om. Efter ca 2-3 försök förstod Skilla direkt vad jag menade. Det var som en "aha-upplevelse" från hästens sida. 3dje halten var korrekt, rak, prydlig och på tygeln! - succé! 
 
Övningen jag valde att rida för att ta igenom, befästa halterna blev genom att rida halter vid C, I, L, A genom att göra 3 serpentinbågar och halt mitt över medellinjen varje gång från trav. Lösgörande arbetet på böjda spår gynnar oss extremt väl för att sedan räta ut, förbereda och genomföra en korrekt halt. När detta flöt på fint la jag till ryggningar vid A & C. Dessa började även dem att flyta på rätt bra efter lite vägledning. Avbröt jobbet på serpentiner och la halten och ryggningarna vid B & E för att se till att jag även fick till det utan lösgörande hjälp av serpentinbågarna. - Bra resultat även här!
 
Galoppjobbet för dagen blev med samma tanke som travjobbet med halter och ryggningar, träna på att övergångarna ska vara avspända samt kunna reglera både i riktning frammåt och bakåt. Jag valde därför att rida mellangalopp på långsidorna för bjudningens skull, samla i hörnen halt vid A & C för att genomföra en ryggning när halten var tillfredställande. Började att med att fokusera på halter och ryggning från galopp för att sedan komma fram i trav och vid närmsta långsida fatta ny galopp. Detta flöt på över förväntan så jag höjde svårighetsgraden ännu ett snäpp. Vid bokstaven A: Halt - ryggning - fattning och samma uppe vid C. Skilla förstod detta mycket bra och vi avslutade på topp!
 
Här är ett exempel av många hur våra halter brukar se ut. 
 
 
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback