Min spegelbild och min mardröm

Datum ~ 2013-11-30 | Tid ~ 14:25:14
Kommentarer (4) | Allmänt
Mina korta försök till att blogga under hösten har varit väldigt halvhjärtade. För er som känner mig privat och haft regelbunden kontakt vet ni anledningar som är fler än få. Jag tänker inte skriva en blogg om mitt privatliv, mitt mående eller det som gjort att blogen blivit liggande mer än en kort sammanfattning : KAOS
 
Som rubriken lyder, vet ni säker att med rätt band till ert djur, i detta fall min häst så avspeglar hon mitt humör och mitt mående. När jag är lycklig, stabil och i balans går hon som en dröm och mina mål känns väldigt nära, och rimliga. Under min höst har det hänt mycket, fysiskt, psykiskt och det har även fattats beslut, planerats för framtiden och övervägt highway to tell or stairway to heaven. Under allt grummel, kaosen och velandet så har Skilla gått fantastiskt bra, hon har kämpat på och verkligen gjort allt för att hålla mig ovanför ytan. Tyvärr, räckte inte det innan jag drog med henne i fallet.
 
Det resulterade i att Skilla sakta blev smalare, tappade muskler och föll ur. Trots att hon motionerades som vanligt, åt som vanligt så var det något som störde hennes mående. På 14dagar gick hon från smal till mager, och kort därefter utmärglat mager. Hennes mage la av och hon var knappt skinn och ben. Detta har, som ni kanske förstår tagit enormt hårt på mig. Att se mitt hjärta sakta men säkert tyna bort för att mitt liv varit kaos - är det värsta straff jag kan uppleva, genomgå och genomleva.
 
Som sig hör till hästvärlden har detta flitigt diskuterats mestadels bakom min rygg och råa kommentarer ha haglat. Vilken idiot till människa skulle inte må dåligt när ens häst faller ur och blir mager? Att höra detta, dag in, dag ut bakvägen är i min värld som att säga "nu har du nog blivit tjock och klämma någon på magen". Nähä, jag märker inte att mina kläder inte passar, att byxerna spricker. Alternativt "OJ vad du är mager stackars flicka du måste äta och köpa godsaker", men tänk OM jag äter, eller OM jag redan börjat banta - men inte fått något resultat. Jag blir först arg, sen väldigt, väldigt ledsen. Jag är inte dum i huvudet eller efterbliven, jag SER att min häst mår dåligt, faller ur och är mager.. Uppfatta mig nonchalant, brutalt ärlig eller bara väldigt obrydd om livet i mycket. Men helt ärligt, påpeka inte det självklara som att jag vore dum i huvudet. Eller, prata inte OM mig och tro att jag inte kommer höra det. Av denna anledning har jag mer än en gång, överväga om jag någonsin kommer hitta foten i backen och må bra, så min älskade stjärna kan må bra. PÅ grund av folks idiot, ingeting annat.
 
Tur nog, har jag några klippor i min närhet, som med peppning stöttat mig och dragit mig till knästående. Härifrån har vi lagt om Skillas foderstat och börjat i trådslutet (mage i balans) för att sedan jobba med hull, fett och tillväxt.
 
Jag har en lång väg framför mig, och den kommer vara tuff, grå och mörk. Men med en suck av hopp och styrka av dem som bär mig när det är tyngst hoppas jag att vi är tillbaka på banan tillsammans snart igen. Ett steg i processen är att vi kommer flytta 14/1 till anläggning för att få bästa möjliga möjligheterna att bli bäst, tillsammans igen.
Kommentarer
Postat av: emily

Usch vad hemskt! Du vet ju hur Ella såg ut från början, inte kul att åka in med henne till ridhus i det skicket direkt... Men det hjälpte oerhört mycket för henne att få fri tillgång på hösilage samt att bli fodrad med Kraffts proteinfoder. Många ger ju luzern och olja också, kanske kan vara nåt? Krafft har ju gratis foderrådgivning, det tycker jag är superbra :-)

Svar: Problemet för skilla förutom stressen och att hon inte alls trivs är just att hösilaget vi fått är extremt mycket protein i. Det innebär alltså att hennes mage lägger av helt (hon hade diaré) i över 2veckors tid när jag ökade silagemängden med 1kg.. Eftersom att hon är extremt känslig på protein sedan tidigare (testade mustangs protein tillskott, samt att jag testat sojaprotein tidigare) och hon inom 2 dagar blir tjock i alla fyra ben så är nöten rätt svår att knäcka.. Tillför fett utan att tillföra protein i hästvärlden är inte superenkelt..
Vi har gått ner i proteinmängd i krafft fodret, stödutfodrat med 2kg torrhö och nu verkar magen vara okej igen, sakta men säkert verkar vi vänt åt rätt håll. Men jag vet hur du menar, och jag vet hur det känns. Skilla blev ju kallad "vinthunden" väldigt länge, att hon blivit smal igen känns verkligen super pissigt...
hoppbloggen.blogg.se

2013-12-03 @ 18:04:38
URL: http://livetmedella.blogg.se
Postat av: emily

Ah, trixigt! Våra pållar går på foderjäst för att ge magen lite extra hjälp på traven. När Frodo var dålig gav jag också Mag-Tarm från Krafft, kanske kan vara något att testa. Håller tummarna att det vänder för er snart!

Svar: det har sakta men säkert vänt åt rätt håll!! hon lägger på sig och verkar må bättre. Vi börjar så och vågar inte förändra ngt mer nu innan flytten. Förhoppnignsvis är det svaret på det sista frågetecknet :)
hoppbloggen.blogg.se

2013-12-03 @ 21:00:00
URL: http://livetmedella.blogg.se
Postat av: Linnea

Ett tips! För att få upp en häst i hull bör man främst öka på energi (omvandlas till fett) och inte protein i första hand.
Man brukar säga tunn häst behöver mer energi, muskelfattig häst behöver mer protein.

Förut riktade man ofta in sig på bara protein men det var mest före analysens genombrott och nu ser man tydligare förbättringar hullmässigt om man tillsätter mer energi i stället och det är att föredra eftersom att många hästar blir helt kaos i kroppen av proteinöverskott

Svar: Tack Linnea! Har äntligen lyckats få upp S i hull med ny kost och med ro i stallet. Förstår din tanke, det svåra med energirik kost på en donna med en massa "överskottsenergi lagrad" är att hon lätt får överslag. Hur man ska hitta ett energirikt foder som inte tillför direkt energi är för mig en gåta. Tar givetvis tacksamt emot förslag om du har någon erfarenhet av detta eller vet något mer. Allt havrebaserat går bort, har även provat "fibergi" som inte alls fungerade.
Testade mig fram och valde att gå från "grov 90" till "grov 60" som innehöll mindre råprotein och till detta mötte jag upp med lusern och ett något snällare silage som inte innehöll lika höga mängder smältbart råprotein / torrsubstans..
hoppbloggen.blogg.se

2014-02-12 @ 01:28:52
Postat av: Linnea

Jag vet också hur det är att ha en häst med naturligt mycket överskottsenergi och dessutom svårfödd där många fodermedel gått bort..men nyckeln för oss var ändå att ständigt ligga på överkant i utfodringsväg på energi i stället för protein.
Tror det finns ganska mycket att läsa i ämnet, där man kommit fram till att det är just mer effektivt att lägga på energi än att öka proteinet enbart som man så ofta gjorde förut för att man trodde det var det bästa.

Lucern och olja brukar också vara nåt som funkar bra :)


Svar: Mycket möjligt, men det måste vara helt havrefritt annars ser hon spöken. Återkommer problemet ska jag definitivt grotta ner mig mer i ämnet. Hon går numera på lusern!
hoppbloggen.blogg.se

2014-03-26 @ 04:17:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback