Drömmen om ett föl

Datum ~ 2013-09-27 | Tid ~ 18:22:39
Kommentarer (3) | Allmänt
Här kommer lite fantasier och drömmar om framtiden. Om jag lyckas med mina mål med Skilla är tanken att jag ska DNA typa henne, göra om hennes pass så hon får sitt riktiga namn samt gröna papper. För er som följer oss resultatmässigt så står det tomt på Skillas härstamning. Det är alltså inkorrekt och stämmer inte överrens med verkligheten. Lite tråkigt att hennes pass inte blev korrekt när det gjordes men tyvärr rätt kostsamt att korrigera i efterhand. Detta ska givetvis göras när det är dags att provbetäcka och planera föl och allt som hör till.
 
För er som inte vet det så är Skilla av svesk stam och är uppfödd och kommer från Tomelilla. Hennes riktiga namn är "Felicia E" och har godkända föräldrar (Partisan II Flowerbed II). Hon har syskon både hel och halv som tävlat och varit aktiva inom ridsporten på flera fronter. Stuteriet kallar sig "E" och detta ska finnas med bakom varje hästs namn. För något år sedan var jag i kontakt med uppfödaren som försökt att hålla koll på sin uppfödning men tappat bort Skilla. Inte så konstigt när hon helt plötsligt bytte namn och inte är registerad korrekt.
 
Jag har funderat länge gällande hingstar och har absolut inte bestämt mig då det är ett tag kvar. Har några i åtanke och kommer inte ta ett beslut förren jag vet vart vår resa bär oss samt övriga resultat på hingstarna.
 
Är det någon som är duktig på avel och genetik får ni givetvis komma med åsikter, synpunkter och tips och råd. Det är än så länge bara planering, men jag gillar att vara ute i god tid, tänka, tänka om och överväga vissa hästar som har presterat eller det yngre som man kan hålla koll på tills det är dags.
 
För er som har erfarenhet:
  • Går det kompensationsavla? Det vills säga, välja en häst som har fördelarna som styrker Skillas nackdelar och liknande.
  • Vilken färg på hingsten ger möjlighet att avkomman blir annat än fux?
Jag har försökt läsa på och det jag lyckats komma fram till är att isabellfärgade hingstar har gult anlag i fuxfamiljen vilket kan ge ett isabellfärgat föl. Samt att homosygota hästar ofta slår igenom fuxfärgen. Erfarenheter och kunskap får ni mer än gärna dela med er av.
 
Hästar som finns i åtanke för betäckningen:
  • Clearway
  • Baltimore 1178
  • Contendro I
  • Corlensky G
  • Jaguar Mail
Hingstarna kommer presenteras i ett senare inlägg.
 
Kommentarer
Postat av: Pernilla

Om du väljer en ful hingst så blir fölet fux, med en svart el brun så finns det möjlighet att få ett svart el brunt föl om du skulle välja en Isabell så kan du få en Isabell eller en fux. Om hingsten bär på gult anlag så syns det. Lite om färger iaf.. Är dålig på hur de är me skimmel o skäck :-/

Svar: Då ska jag alltså välja allt annat än fux om jag vill slippa rödhårigt ! Vet du hur man tar reda på om hingsten är homozygot eller inte?
hoppbloggen.blogg.se

2013-09-30 @ 12:15:52
Postat av: Pernilla

Ska ju självklart stå fux hingst o inte ful hingst ;-)

2013-09-30 @ 12:17:30
Postat av: Pernilla

Nä de vet jag inte men känns som att de borde va svårt att ta reda på också eftersom vissa anlag kan dölja andra, men tex fuxar bär ju bara på fuxanlag

Svar: Läste att "hingstar som är homozygota vet ägaren om det". Så det tåls att kluras vidare på och forska lite närmre kring just den faktorn. Hingstarna som är aktuella har bra färger (det flesta) för att ge möjlighet till något annat än fux. Skulle vara spännande med något riktigt häftigt! Tänk om man fick beställa färg, form, täcken och utseende - vilken drömhäst!
hoppbloggen.blogg.se

2013-10-02 @ 06:41:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback