Att banta en häst.

Datum ~ 2009-08-05 | Tid ~ 11:24:46
Kommentarer (6) | Artiklar

Att se en undernärd häst, där knotorna sticker ut, blicken är matt och hästen orkeslös anses i många ögon som djurplågeri. Hästen lider och får inte den näring den behöver. Detta resulterar i katastrof om läget fortskrider. Läs mer om undernärda och magra hästar på http://www.hippson.se/blogs/Dressyrbloggen/index.htm
Nu är det dags för oss hästmänniskor att öppna våra ögon och se till den andra guppen - överviktiga hästar. En häst som är överviktig, där balansen gått förlorad och hästen får svårt att orka vardaglig motionsridning. Då är det dags att göra någonting! Att äga en mager och utsvulten häst anses ofta som en dödssynd. Hästen ser oftast matt och orkeslös ut - vilket är självklart då hästen inte har fått den näring den behöver. Är det då inte en lika stor synd att äga en överviktig häst som får ont av att röra sig... Som hästvän reagerar man ofta starkt på detta och vi har alla läst om underviktiga, undernärda hästar som lider. Faktum är att en överviktig häst - med väl tilltaget hull oftast anses mer humant, som om övervikt vore hälsosamt för leder och knän... Hur går man då tillväga för att banta en häst?

Det första som måste göras är att se över hästens stråfoder samt kraftfoder. Går hästen på bete är det viktigt att detta är magert och energifattigt. Betet får gärna vara stort och det underlättar om hästen står med andra hästar. Då uppmuntras hästen till att leka och röra på sig. En tjock häst bör få vara ute så många timmar som möjlig där den får chans att motionera på egen hand, detta självklart på ett magert bete eller annan ute hage. Det måste finnas en balas mellan energi, protein och motion för hästens välbefinnande.
Det kan räknas ut enligt följande.

  • Grovfodrets näringsvärden (genom en hö analys)
  • Hästens arbete
  • Hästens ras/typ
  • Om hästen är lättgödd / svårgödd
  • Gärna tidigare foderstat (i g och kg)
  • Har hästen allergier - foder att undvika

När dessa faktorer är uträknade är det dags att börja räkna ut hästens näringsintag. Hur foderstaten skall utformas samt vilken motion som är bäst för just din häst.

Exakt uträkning finns att se på http://www.angelfire.com/ego/riven0/foderstater.html i gram och kilo, och hur foderstaten ska utformas.

En häst som har lätt för att lägga på sig är det viktigt att den får mycket motion. Med detta menar jag självklar en träningsform som är lämplig för din häst. För riktigt överviktiga hästar rekommenderas inte hoppning då påfrestningen för frambenen blir för hög då all tyngd läggs på framknän och kotor. Lagom att börja med är daglig motion. Gärna långa skrittpass där hästen går i ett friskt tempo, korta intervaller i trav för att få upp pulsen och cirkulationen - muskelarbete kräver energi som automatiskt tas från den stora fettansamlingen. Att rida hästen i alla gångarter är absolut ingen fara, däremot måste vi tänka på hur hästen reagerar, hur mycket den orkar och att inte belastningen blir för hög under någon längre tid.

Att banta en häst är någonting man måste planera långsiktigt, från några månader uppemot ett halvår. Slutar man att mata den helt eller drar ner kraftigt på stråfoder kommer hästen att magra, men möjligheten för att bygga muskler blir obefintlig. Svälter man då hästen och får en mager häst, blir problemet desamma - energi och protein är i obalans och du står på ruta ett.

Hästens grovfoder kan förbli densamma - det är kraftfodret som ska plockas bort i första hand. Har man en kraftigt överviktig häst kan höet i viss del bytas ut mot halm eller energifattigt hö. Sent skördat hö har lägre energi och passar hulliga hästar bättre. Mängden grovfoder berättar inte hur tjock hästen kommer att bli, allting handlar om energin och protein i den mat hästen får. När foderstaten av grovfoder och kraftfoder är anpassad efter hästen - är det dags att ta tag i motions delen. Ta gärna hjälp av hästkunnigt folk i din närhet med träning och en långsiktig planering. En överviktig häst har oftast mer än bara obalans i fodret, utan är oftast omusklad och övergödd. Detta löser man lättast genom att förändra foderstaten och lägga upp ett varierat träningsschema så att hästens muskulatur kommer igång igen.


Här är före och efterbilder på min egen häst.

Hon kom till mig oktober 2005 - då gick hon med lättare motionsridning 2-3gånger i veckan samt FRI tillgång på hösilage 24timmar om dygnet.
Ensam på en hel bal. Helt omusklad.



Här har det gått 1½år där hon rids regelbundet med en anpassad mängd grovfoder och kraftfoder. Välmusklad  

Kommentarer
Postat av: Evelina

Vad red du för klasser på din ponny , och vad heter hon ? :)

2009-08-05 @ 15:46:11
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Svar till Evelina



Med min ponny tävlade jag upptill LB med placering och godkända resultat i dressyren. Hon gick tyvärr sönder vintern 08 och vi fick aldrig möjlighet att rida den sista säsongen - målet var att rida LA med godkända resultat och 0rundor! - Hon heter Kiara

2009-08-05 @ 15:53:24
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: emma

ojoj det var inte lite skillnad! du har gjort ett bra jobb =)

2009-08-11 @ 18:30:41
URL: http://emmabeata.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Tack! Jo det var stor skillnad, tyvärr har jag inga bilder från när hon var absolut finast.

Huvudbilden var precis från innan hon såldes..

2009-08-11 @ 23:04:01
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Titus ox

Hur jobbade du för att muskla henne? :)

Har själv en 12 årig valack, av Arabiskt fullblod.

Han har förut varit tävlad innom distans på höga klasser, Sen stod han orörd i ett år. På lösdrift..

Sen köpte vi honom då jag va helt förälskad i den (då) tjocke lille ponnyn... Nu är han smal men inte en muskel! Vad ska jag göra? Han kan inte heller trampa under sig... Kan kan han men man kan inte få han till det! Han går under tygel och jag har inte en aning om hur jag skall jobba, snälla har du nptt bra råd? :) Glad för svar!

2011-04-26 @ 16:54:43
URL: http://repgrimman.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Titus ox; Att bygga upp muskler på en tunn häst är helt klart lättare sagt än gjort. Det kräver tid, träning och rätt foder.



Ponnyn jag hade gick på korn och fibergi (finns tre olika energinivåer, vi började i botten och fodrade upp under tävlingsäsong). Vilket typ av foder du kan använda till din häst är svårt att säga. Fibergi fungerar till vissa, lusern till andra. Detta kan du lättast ta reda på genom att rådfråga en foderexpert. (Fibergi innehåller havre och kan verka lite starkt på känsliga hästar).



Hur du ska arbeta din häst är också det svårt att säga. Men lägg upp ett schema så att du hinner med olika typer av arbete under en vecka. (Ex: Måndag - övergångar och tempoväxlingar, Tisdag - dressyrträning, onsdag - intervallträning (högintensivt galoppjobb) torsdag - vila, fredag Lösgörander arbete på banan, lördag - Barbacka, Söndag tömkörning) Så du har ett schema att följa, vila hästen kanske 1-2 dagar i veckan beroende på vad som fungerar. Glöm inte bort att hästen behöver få vara häst och bara pysslas med också. Varierat arbete fungerar alltid bäst! Nästa vecka kanske ordningen är omvänd.



Vad menar du med går under tygeln? Menar du att hästen knäpper av och tippar in nosen? Då måste du jobba med uppresande tygeltag och framåtbjudningen. Lång låg är målet, jagr ed med gramantyglar vilket fungerade bra på S, men det kan också vara väldigt olämpligt om hästen inte kommer fram.



Ta hjälp av tränare och kunniga människor i din omgivning. Jag kan endast komma med rekomendationer av mina egna erfarenheter.



Lycka till och berätta gärna hur det går!

2011-04-26 @ 23:33:28
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback