markarbete & gymnastikhoppning

Datum ~ 2009-08-02 | Tid ~ 12:06:56
Kommentarer (2) | Hoppning
markarbete/gymnastikhoppningRyttare: Övningen tränar upp förmågan hos ryttaren att reglera hästens gångarter och tempo. Ryttaren måste fokusera på att hitta "tajming". När är det läge att påverka och inverka på hästen, samt när det är dags att sitta tillbaka hålla om och hålla i..

Hästen: TYP 1 En häst med lite bjudning och vilja att ta tag i cavalettiserien får med hjälp av ryttens stöd hitta sin egen bjudning där tvång och press är bortkopplat. Bommarna måste bli spännande och någonting roligt. En häst som känner sig tvingad kommer inte finna glädje vid varken markarbete eller hoppning. Koncentrationen måste vara före och efter bommarna. Innan bommarna en stöd och stilla hand och skänkel, hästen ska hitta egen takt och tempo och inte jagas. Precis efter bommarna sker ett byte av gångart eller en ökning för att få hästen framåt och vaken.

TYP 2 En häst med mycket bjudning och tendenser till att rusa iväg får denna övning andra effekter. Vid bommarna, koncentration att tempot och takten är den samma - hästen får inte öka mot eller över bommarna. Sitt gärna ner, få hästen att fokusera på arbetet. En häst som är väldigt pigg och framåt och vill göra bommarna till någonting spännanade, måste man avdramatisera situationen. Eftergiften blir mindre, men följsamheten måste kvarstå. Efter bommarna om man gör en ökning eller ett byte av gångart måste detta ske med stor planering och koncentrationen måste återfinnas innan  nästa serie kommer. En häst som stressar iväg och skyndar sig, måste få tydliga regler om vad som är okej, rid aldrig på serien, hindret eller det som ligger härnäst förens hästen är lugn och avslappnad.

Allmänt:
"Gymnastikhoppning tränar både hästens och ryttarens balans, förmåga att bedöma avstånd och anpassa tempot, bygger upp muskler, ger större självförtroende samt ökar känslan för hoppning."

Att träna tajming är något av det svåraste man gör, men även någonting av det viktigaste hos en ryttare. Om du tränar dressyr, vill hoppa rida i skogen eller vid vanlig hantering är detta A-O med hästar. En häst som har ett ett bra beteende men en ryttare med dålig tajming kommer med största sannorlikhet göra fel, anses bråkig eller olydig då ryttaren sänder ut fel signaler i fel tillfälle. Hästen gör inget annat än att försöka tolka dessa signaler men förstår aldrig syftet eller meningen om tajmingen är dålig. Här kommer en övning där vi tränar tajming med hjälp av cavalettiserier, transportsträckor och gymnastikhoppning.

Övning: Övningen ska ridas efter en långsida där två cavalettiserier är uppställda. Serierna kan ställas upp på orelaterade avtånd men detta ska vara en "långdistans" kring 30meter eller mer beroende på ytorna som är tillgängliga. Den andra långsidan lämnas fri, ca 4meter innanför spåret ställs en studs upp med 6 sockerbitar eller hinder. Avstånd är alltid viktigt för att kraven på hästen ska vara rimliga och övningen ge en positiv effekt för både ryttare och häst! Serierna skrittas till en början, mellan dessa sker övergången till trav där framåtbjudningen stärks. Ca 10m innan serie nr2 sker en avsaktning för att serien sedan ska skrittas över. Vid konen sker övergången till trav och långsidan travas under lättridning, behåll stöd i tyglarna och se till att hästen svarar på hjälperna framåt. När övningen har ridits i båda varven med serierna i skritt övergår övningen till trav.

Nu ska hästen trava cavalettiserien som är anpassad efter den nya gångarten. Mellan serierna sitter ryttaren ner och jobbar hästen mellan hand och skänkel, för den segare hästen - ökas traven, för den piggare hästen - arbetstrav. Takt och tempo är hela tiden A-O i övningen oavsett vilken häst du sitter på. När detta fungerar läggs en stor volt mellan serierna, där ska hästen öka gångarten som är anvisad, i detta fall trav. Tänk på att är hjälperna går igenom och att inte komma till ett stressat läge! När volten är avslutad rakriktas hästen för att ryttaren ska sjunka ner i sadel (om lättridning föredras på volten) för att hålla om med skänkel och ha ett jämt stöd i båda tyglarna mot cavalettiserien. Långsidan galopperas nu tillbaka, lättsits föredras på en långsammare slöare häst och nedsittning på en piggare. Detta varvas med att varannan gång hoppa studsen som är uppställd innanför spåret, var nogrann och planera vägen, ställ gärna ut koner vart du påbörjar linjen samt avslutar. Denna övning rids i båda varven.

Cavalettiserien fortsätts att ridas i trav. Mellan serierna är gångarten i detta fall galopp. Volten är viktig att den blir rund och kontrollerad - frammåt eller tillbaka anpassa efter hästens temperament! Planera avsaktningen i god tid så den pigga hästen absolut inte galopperar travbommarna. Den lugnare hästen får gärna ha avbrottet nära bommarna då man får mer påskjut bakifrån och lättare för hästen att bjuda på serien. Långsidan varieras nu att trava på spåret under lättridning eller galoppera och hoppa studsen. Tänk på att inte trötta ut hästen och låta den få vilopauser. Studs framkallar mjölksyra hos hästen, lägg in skrittpauser mellan de olika trappstegen i övningen samt när det känns lämpligt för just din häst. När övningen är riden i båda varven var nogrann med nedvarvningen av hästen. Trava av hästen under lättridning och se om den piggare hästen hittat ett lugnare tempo och en given takt, och den långsammare hästen hittat framåtbjudningen och tempot.
Kommentarer
Postat av: Lisan

Jättebra att du tipsar om sådant, det gillar vi! och detta ska jag pröva :D

2009-08-02 @ 22:46:18
URL: http://griseknoe.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen



Tack tack, hoppas du får till det och får ut något av övningen :) Mina elever gillade den och hästarna svarade väldigt positivt på träningen! - jag eftersträvar att komma ut med nya övningar ca 1gång i veckan för att inspirera alla ryttare samt ge tips för dem som rider mycket ensam!

2009-08-02 @ 23:10:10
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback