Markarbete / lydnad

Datum ~ 2009-10-22 | Tid ~ 12:42:59
Kommentarer (0) | Allmänt
Ryttare: Ryttaren tränar upp balans, inverkan, samt effektiviteten i ridningen. Tack vare de korta avstånden måste ryttaren ha en förberedd häst, där hjälperna går igenom och hästen är vaken för förändring. Detta görs lättast om ryttaren får jobba under nedsittning på travsträckorna samt arbeta hästen ordentligt i skritten. Nogrannheten med vägarna och förberendande inför den nya uppgiften är A-O för övningen. Ryttaren får även möjlighet att träna sin balans och sin snabbhet. Viktigt att ryttaren förbereder hästen och blir klar med föregående moment innan nästa moment påbörjas.

Häst: Hästen tränar sin egen balans med hjälp av ryttarens hjälper och kommandon. Elastisitet och spänst då övergångar sker kontinuerligt, spänsten kommer in över cavalettibommarna. Övningen varieras och hästen rids i alla gångarter och får mycket stimulans. Detta passar piggare hästar som behöver uppgifter för att komma till ro, och långsammare hästar som kräver ridning, då ryttaren måste prestera och hjälpa hästen på dessa korta avstånd.

Allmänt: Att hjälperna går igenom är viktigt för både ryttaren och hästens utveckling. För att detta ska ske, måste ryttaren få igenom halvhalterna och vara snabb med eftergifterna. Att träna reflexer, inverkan och balans i samrörelse med hästens 3gångarter är ett bra sätt att lära känna en ny häst. Övningen kräver dock stor fokus hos ryttaren och tydliga kommandon för att hästen ska göra bra ifrån sig. Både ryttare och häst får möjlighet att träna upp effektivitet och koordinationen samt hålla sig sysselsatt kontinuerligt. Cavalettin hjälper hästen med takt och tempo samt taxering för eventuellt kommande hinder.

Lydnadsövningar är viktigt att träna för ekipagets utveckling. Varesig du rider dressyr eller hoppning är en lydig och vaken häst att föredra. Tränas lydnaden ofta kommer hjälperna bli mindre och samspelet bättre. Denna övning sträcker sig över alla gångarter och ger ryttaren möjlighet att träna sig själv och hästens "tänk". Är man mer inriktad på dressyr och vill träna sitsen går övningen bra att rida utan stigbylgar, eventuellt variera och ta bort cavalettiserien.

Övning: Övningen sträcker sig över alla gångarter efter en helt uppvärmd häst. Passar bra att använda i framridningen med anpassade sträckor och gångarter för att sedan stegra övningen och korta ner avstånden. Övningen i sin helhet skall ridas i alla gångarter på anpassade områden. Kortsidorna är avsatta för skritt mellan dessa koner, hörnlinjerna för igångsättning till trav eller avbrott. Långsidan utan bommar och bågen rids i galopp. Detta kan varieras beroende på mål med träningen. Eventuellt rida travökning längst långsidan (kort avstånd) för att sedan samla ihop hästen i hörnet innan avbrottet. Bågen rids i arbetstrav med fokus på följsamhet och ställning på bågarna. OM möjligheten finns, rid ut dessa ordentligt för att hästen ska få möjlighet att rakrikta innan cavalettiserien. Övningen rids i nedsittning dock ej cavalettibommarna som sker under lättsits för att träna balans och fokus. Samt träna möjligheten för hästen att bibehålla stödet och förtroendet trots att ryttaren lämnar sadeln. Variera gärna längen mellan bommarna, var nogrann med anpassade avstånd. Om möjlighet finns, använd gärna sockerbitar för att sedan höja upp cavalettin. När hästen är riden i båda varven på den fullständiga övningen avsluta gärna med att skutta hästen några språng på rakt spår som belöning.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback