Perfekt dag för tömkörning

Datum ~ 2010-02-06 | Tid ~ 17:17:22
Kommentarer (9) | Allmänt
Dagen började bra med trevligt sällskap i stallet. Många som man vanligtvis inte springer på allt för ofta var där och tänkte njuta av det underbara vädet. Dagens planer var tömkörning för att börja en alternativ styrketräning och en möjlighet för mig att se henne i rörelse.

Hanna kom och vi fortsatte med träningen av "skoning" vilket gick mycket bättre en sist. Förhoppningsvis med en klok hovslagare och med tid ska hon blir bra på detta också. Hanna fick slå på två sömmar till som hon trampat av. Det börjar bli dags att kontakta en ny hovslagare. Känns lite motigt då det endast var 6-7veckor sedan hon skoddes på 3ben, och 2-3veckor sen hon skoddes på det sista benet. Tråkigt när någon slarvar i arbetet så att hovarna inte får den vård dem behöver. Förhoppningsvis slipper vi detta problem framöver med en annan hovslagare. Kommer förmodligen boka in honom två tillfällen, en för frambenen och en för bak.

Därefter var det dags för dagens motionering som tidigare nämnt skulle vara tömkörning. Måste faktiskt erkänna att sist jag tömkörde var i 15års åldern på en shettis så detta var verkligen spännanade. Jag höll mina tummar att mitt minne skulle hålla, och att Skilla var tömkörd sedan tidigare. Det visade sig ganska fort att hon viste precis hur hon skulle göra vilket gav mig utrymme att känna efter och komma tillbaka till "rätt tänk".

Provade med "inspänning" mellan frambenen först som rekomenderat, detta fick dock en väldigt skarp effekt och hon började genast dra in nosen i bogen. Flyttade upp inspänningen till sidorna och fick därefter den effekt jag ville. Jobbade med alla gångarter, kommandon och att avbrotten skulle bli kontrollerade och att stödet hela tiden skulle finnas på yttertygel. Vi ska jobba vidare med detta senare i veckan, imorgon planeras vila!
Jag är nöjd med dagens påhitt och tycker att hon sköter sig otroligt bra.

Har blivit rekomenderad att prova magnesium för att dämpa hormonerna, någonting ni vet fungerar / har positiv effekt?
Kommentarer
Postat av: emily

Endast marginell skillnad på både Ella och Mimmi, tror att det är bluff

2010-02-06 @ 17:42:24
URL: http://livetmedella.blogg.se/
Postat av: Åse

Har en halv burk magnesium som du får ta om du vill. Tyckte dock inte det hade någon större effekt på våra hästar. Hör av dig om du vill prova.

2010-02-06 @ 18:21:27
Postat av: Anonym

Tänk på att sådanna tillskott endast hjälper om hästen har brist av dem. Kroppen tar bara upp så mycket som den behöver, resten åker rätt igenom :)

2010-02-06 @ 19:23:01
Postat av: Ewelina

Spännande med tömkörning! Det är jätte bra träning framför allt för att de ska hitta en bra balans i sig själv. Dessutom är det ju jätte roligt :) Tänkte tipsa dig om att spänna yttertömmen som en graman, nedre ringen-bettet-övre ringen och innertömmen från ringen-genom bettet och till handen. Då slipper man använda inspänning och får bättre "sug" i tömmen. Funkar faktiskt bra på hästar som kan ligga på lite. Dock behöver man ju inte spänna den som en "graman" om det funkar bra ändå. bara ett litet tips, tycker själv att tömkörning är en super bra grej som omväxling från ridning :)

2010-02-06 @ 20:43:33
Postat av: Hanna

Enligt en vet jag frågade så är det väldigt ovanligt att hästar har magnesiumbrist.

2010-02-07 @ 00:26:50
URL: http://hannaforsberg.blogspot.com/
Postat av: Hoppbloggen

Emily; Jag tror det beror på mycket vad hästen har för problem, om det är hormonerna som spökar från början eller om det är något annat som gör dem oroliga. Däremot har jag hört att det är stor skillnad på märke till märke hur effekten blir.?



Åse; Jag provar gärna, det kan aldrig skada! Om det har effekt är det toppen, om inte har man åtminstone provat.

2010-02-08 @ 22:31:32
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Anonym; Absolut! Kroppen tar bara upp det som den inte har tillräckligt av, resterande går rakt igenom som du säger. Men tanken finns ju att prova, för har hon brist blir den utjämnad. Har hon inte så går det igenom. Känns inte som något större risktagande eller som att det skulle vara negativt att prova.



Ewelina; Ja tömkörning är verkligen intressant och roligt! Ska sätta i system att jag tömkör henne varje vecka både för mig egen skull och för hennes. Roligt att se henne arbete och ha möjligheten att förändra henne från marken. Hitta balansen och stödet på yttertygel är något hon tycker är riktigt svårt. Förstår inte exakt hur du menar, måste nog stå i stallet och prova! - Skilla är väldigt lätt i munnen och knäpper gärna av, tror du inte att "gramankänslan" gör henne kortare i nacken? Tips uppskattas alltid!



Hanna; Jag vet för lite för att våga säg någonting. Men som jag skrev tidigare kan det alltid vara värt att prova. Prövar lite uteslutningsmetoden - skulle det fungera är det helt klart värt det. Om inte har jag åtminstone provat!

2010-02-08 @ 22:37:17
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Ewelina

okej, knäpper hon av i nacken skulle jag nog använda mig av "vanlig" yttertöm, alltså från bettet och genom övre ringen. på innersidan skulle jag ansvända mig av ledande töm. från ringen-genom bettet-till handen. Då är det lättare att få dem att söka sig neråt frammåt. Det är inte säkert att "gramanen" får henne att 'knäppa' av i nacken om du är noga med att hon bjuder ordentligt och jämnt frammåt. Ja, det är bra att de får jobba utan oss på ryggen. Jag tycker det är jätte bra att träna unghästarna galoppera på tömen då ser man ungefär vilket tempo man behöver lägga dem i samtidigt som de måste balansera upp sig själv. Hoppas det går bra för er :)

2010-02-09 @ 10:45:54
Postat av: Hoppbloggen

Ewelina; Att hitta ett jämnt stöd och hitta balansen är tillräckligt svårt i dagsläget. Främst under ryttare. Därför tänkte jag att tömkörning kan bli en bra komplettering till ridningen. Att låta henne hitta balansen och bjudningen men till ett stöd som ska vara samma under ridning som tömkörning. Tack för uppmuntran och ska jobba vidare med detta och uppdaterar självklart!

2010-02-10 @ 00:37:34
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback