En god ryttare har en god sits

Datum ~ 2010-07-31 | Tid ~ 16:22:45
Kommentarer (6) | Artiklar
Har läst i flertalet bloggar om problem att hitta en god sits, frågor hur man hittar en bra sits och vad det har för inverkan. Därför tänkte jag ta mig an utmaningen att skriva ett inlägg om detta. Båda ur dressyrsynpunkt och som hopprytttare.

Att hitta en god sits för att underlätta ryttaren och hästens arbete är en viktigt pelare till att vara en skicklig ryttare. En korrekt position där hjälperna är effektiva, kroppen är avslappnad och musklerna hos hästen får arbete ostört är lättare sagt än gjort. För att hitta en god grundsits krävs flertalet timmar i sadeln och även en passande utrustning för häst, ryttare och ändamål.

Dressyr: I dressyren pratar man om den lodräta sitsen där ryttaren sitter djupt i sadeln och får möjlighet att inverka med hela skänkeln (från höft till häl) i en rak linje. Viktigt är att överlivet är upprätt och inte tippar framåt eller bakåt för en korrekt sits och inverkan. En god dressyr ryttare med en god sits får hästen att jobba korrekt genom en god hållning och möjligheten att inverkan. Är sitsen bristfällig får både häst och ryttare slita onödigt ont för att utföra ett annars relativt lätt arbete.

Tips: För att hitta rätt sits är longering nyttigt, där du får möjlighet att koncentrera dig helt på dig själv. Ett annat bra tips är att filma under dina ridpass för att själv se dina brister och svagheter. Var nogrann att i början av passet sitta mitt över hästen, håll kontakt med båda sittbenen för att fördela vikten korrekt. Stigbyglarna ska ge ett stöd utan att hålla upp ryttaren ovanför sadeln, möjligheten att sjunka ner och inverka med hela benet måste finnas. Väl sittandes i sadeln, lyft upp ett ben i taget, vinkla knäet nära sadeln och för hela benet bakåt (från höften). Eftersträva att hälen ska hänga under höften för bästa inverkan och hållning. Bålen och ryggen måste hålla ett gott stöd för att inte falla framåt eller bakåt. God bålstyrka och hållning ger den korrekta sitsen för en dressyrryttare och underlättar ett gott arbete för ekipaget.

Hoppning: En god sist för hoppryttaren är en följsam och stabil sits. Den lodräta sitsen som jag tidigare nämnde för dressyrryttare är inte eftersträvad i hoppningen. Hoppsitsen ska vara lättare och inte lika fokuserad och kraftig som dressyrsitsen. Kontakten med säten ska vara lätt och ryttaren ska ha tyngden i stigbyglarna. Att ryttaren har god balans och en stilla underskänkel är önskvärt. Egen balans och en god stabilitet är viktigt för att inverka rätt på sin häst. Eftersom ryttaren är placerad ovanpå eller över sadeln med det korta stiglädren är det viktigt att hjälperna är effektiva och stadiga.

Tips: För att få en god hoppsits träna på att rida an och hoppa små hinder ofta. Att hitta balansen och sitsen över hindret är det svåraste för en hoppryttare. Då alla hästar har olika språng kurvor över hindret är det svårt att ha en sits som alltid fungerar. Hitta balansen i sadeln och försök att vara följsam utan att störa hästen i språnget. Träna på att hitta balansen i stigbyglarna och undvik att knipa med knäna. Gymnastikhoppning och serier är bra tips för att hitta gunget i knäna och att inverka lagomt.

För er som haft problem med att hitta en god sits eller behöver tips för att förbättra den hoppas jag att texten ovan gett er något. Övning ger färdighet och all typ av förändring kräver massvis med timmar i sadeln. Glöm inte bort att vi alltid kan utveckla våra sitsar och bli en skickligare ryttare.
Kommentarer
Postat av: Emily Töyrä

varför skulle den lodräta sitsen inte gälla när man hoppar?

2010-07-31 @ 23:18:36
URL: http://livetmedella.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Emily; En lodrät sits hämmar möjligheten att vara följsam och flexibel i språnget för hästen. Därför eftersträvar man ett skänkel läge något längre fram och mindre tyngd i sätet, mer i stigbyglarna till skillnad från den lodräta sitsen.

2010-08-01 @ 15:50:52
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: matilda

Dressyrsitsen "lodräta" utgör grunden till all ridning. I den lodräta sitsen befinner sig ryttarens leder i ett absolut viloläge och stör hästens rörelser minst så att hästen kan göra sitt jobb ostört. varför skulle inte det inte vara att sträva efter i hoppning?



Ett tips för alla som rider är boken -Spänst och harmoni i ryttarens sits av birthe vogelius

2010-08-02 @ 00:09:08
Postat av: Hoppbloggen

Matilda; Visst utgör den grunden i all ridning definitivt. Däremot tror jag på att man måste anpassa den för ändamålet. Den lodräta sitsen är tyvärr inte följsam i själva språnget och ger därför inte hästen den frihet den behöver för att utföra detta på bästa sätt. Skillnaden syns även väldigt tydligt i utformningen av en hoppsadel och en dressyrsadel. Hade den lodräta sitsen varit väldigt efterfrågad i hoppningen finns det ingen anledning till att äga eller använda en hoppsadel. Möjligheten att vara flexibel och lätt justerad i sadeln samt sitsen i hoppningen är nödvändigt för hästens komfort.

2010-08-02 @ 01:00:55
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Matilda

Definitivt! Den bästa sitsen är den mest ändamålsenliga sitsen. och såklart måste man anpassa sin sits efter ändamålet. Jag som rider dressyr har inte samma sits på en välutbildad häst som på en unghäst. men man ska alltid sträva efter en lodrät sits. såklart använder man lätt sits över hindren men hoppningen är dressyr mellan hinder om man säger så.

2010-08-02 @ 15:39:26
URL: http://farrix.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Matilda; Där håller jag med dig fullständigt. Tror det är viktigt, oavsett disciplin att man anpassar sitsen utifrån häst och arbete. Men enligt min åsikt är inte den lodräta sitsen ändamålsenlig i hoppningen. I dressyren jobbar man oftast mer med samlade gångarter och då krävs en lodrät sits. I hoppningen jobbar man mycket med det ökade gångarterna och där faller den lodräta sitsen. Men visst ska man rida en typ av dressyr mellan hindren, dock inte samma typ av jobb som du vanligtvis utför på dressyrbanan.

2010-08-02 @ 20:04:17
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback