Dilemma och resultat

Datum ~ 2010-06-15 | Tid ~ 12:22:30
Kommentarer (10) | Allmänt
Här kommer uppdateringen från helgens tävling. Som ni kanske förstod på det tidigare inlägget så var resultaten ingen höjdare och besvikelsen var enorm. Började morgonen med att försova mig men var snabb och hann göra det mesta i tid när det väl var stressigt. Smörjning av utrustning fick utgå. Fick med mig trevligt sällskap och en hästskötare då min trogna mamma ej var tillgänglig, tack Emelie Johansson!

Väl på tävlingsplatsen insåg jag att det var större än jag förväntat mig och tävlingsbanan låg beläget vid en sjö. När vi gick banan för att se ut lämpliga vägar och underlag insåg vi rätt fort att underlaget var bristfälligt. Nog om detta gjorde jag mig klar för start. Uppvärmingen och markarbetsframridningen gick bra, Skilla var lugn och fokuserad men lyssnade bra på mina hjälper.

När vi bytte bana för att börja hoppa fram började den bra känslan jag hade försvinna. Framridningen var trång och jag insåg att jobba henne i galopp och hitta något flyt skulle bli svårt. Många hästar på en liten begränsad plats och en häst med stor galopp är ingen bra kombination. Hoppade fram på lilla och hade en OK känsla. När det var dags att galoppera mot nästa hinder började "sparkarna". En vanlig häst sparkar ordentligt, min häst hoppar med bakdelen,  i huvudhöjd. Försökte fokusera och hoppade jag jag tänkt ändå, ingen respons från hästen framåt och ingen känsla mot hinder överhuvudtaget. Till slut blev jag less på dumheterna, korrigerade och fick mig en luftfärd i gensvar, kanske var den "sparken" inte värre än någon annan men balansen var inte på plats. När jag val damp i backen hade jag en oförstående häst vid min sida. Hennes tanke var inte att jag skulle av, utan hon var tvungen att besvara min korrigering bara. Hoppade oxern en gång sen var det in på banan som gällde.

Hittade ingen bjudning, galopp och hon gick emot skänkeln som på framhoppningen. Fick startsignal efter att ha tittat på en hemsk "hinderö". Smackade mig fram till första hindret, kravlade oss över vidare mot tvåan där bensinen tog slut. Ett stopp, ny galopp styrde på med lite bjudning men även här tog vi oss inte över. Ett stopp till sen vinkade jag av mig. När Skilla inte ens ville galoppera finns det ingen anledning att "hoppa gärna ett hinder innan du går ut" tänket. Gav upp gick ut och besvikelsen var enorm. - Så här är inte min häst vanligtvis.

Tänkte mycket, analyserade och var brydd över nochlanansen Skilla hade under tävlingen. Men insåg att det inte gick göra något åt saken. Efter att ha tittat på flera ekipage och resultaten (över 10st uteslutna i första klassen) insåg vi att underlaget var katastrofalt. Hästar som tappade fästet, gick i kull eller bara vägrade hoppa. Kanske var det anledningen till Skillas uppförande, kanske var hon brunstig eller hade en dålig dag. Men detta resulterade i får första uteslutning. Bryt ihop, och bit ihop. Vi måste komma igen på ett eller annat sätt.

- Nu till dilemmat.

Första helgen i juli är det dressyrtävlingar på URF. Torsdagen har lokala klasser och fredagen hade en lokal som var lämplig, två klasser under två dagar kan vara en bra start. Att tävla dressyr är en intresse jag haft för min egen utveckling och "kvitto" på våra framsteg. URF har en bra tävlingsplats och är välarrangerat. En debut i dressyren skulle vara kravlöst och en bra boost för självförtroendet.

Samtidigt flera mil bort i Ö-vik arrangeras en tävling som jag haft ögonen på. En tredagars hoppning men med start på fredagen med väldigt passande klasser (80cm,90cm) för att avsluta visiten på lördagen med en 95cm ev. stanna kvar för att se klasserna på söndagen (ej rida själv). Problemen är att dessa tävlingar är under samma datum och "krockar".

Alternativ 1:
- Tävla URF (Torsdag LC,Fredag LB) dressyr

Alternativ 2:
- Tävla Ö-vik (Fredag 80cm,90cm samt Lördag 95cm) hoppning

Alternativ 3:
- Tävla URF (Torsdag LC) dressyr
- Tävla Ö-vik (Fredag 80cm,90cm) hoppning

Alternativ 4:
- Tävla URF Torsdag dressyr
-
Tävla Ö-vik (Fredag,Lördag) hoppning

Funderar vilket alternativ som är bäst och som ger mest. Tips?
Kommentarer
Postat av: emily

jag skulle välja antingen hopp eller dressyr om jag var du. tror det blir för mkt för lillhästen med två tävlingsplatser osv.

2010-06-15 @ 12:35:55
URL: http://livetmedella.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Två tävlingsplatser kan vara för mycket intryck för en liten. Men URF har hon vistas på tidigare (om det är någon tröst).



- Har verkligen svårt att bestämma mig. Jobba på det vi borde (hoppningen) eller boosta upp med dressyren och skjuta på det eventuella problemet.(hoppningen)



Känner mig kluven och inte alls säker på hur jag bör välja.

2010-06-15 @ 14:06:36
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Evelina

Underlaget var katastrofalt både på framhoppningen och inne på banan. I efterhand hade jag inte åkt dit för skaderisken på hästen och för den totalt urusla vägen dit vi hade från skellefteå !!



Åk till Ö-vik och tävla fredag och lördag, tror din häst kan behöva det, :) Själv åker jag inte dit då jag tycker att det är för långt från skellefteå för bara några små klasser. Annars hade det varit perfekt - fler dagar - fler klasser vilket i alla fall för att min häst hinner slappna av lite mer :)

2010-06-15 @ 14:22:33
URL: http://evi0627.blogg.se/
Postat av: Hanna

Jag skulle nog ha åkt till Övik för att rida 80 och 90, en dag bara...

Dressyrtävlingar kommer det många av, men 80 på lokaltävling är itne direkt vanligt häruppe och det är en bra uppvärmning för 90 :)

Det är inte så långt till övik :)

2010-06-15 @ 14:35:25
URL: http://hannaforsberg.blogspot.com/
Postat av: Hoppbloggen

Evelina; Du förstår när jag skriver som jag gör att underlaget var.. otäckt?

- Som du säger, hade jag vetat om det underlaget hade jag nog inte åkt heller. Det var inte alls roligt att rida på. Ridhuset och "hagen" var bra, men framhoppningen och banan var hemsk. Vilken väg körde ni?



Hanna; Tycker att det var tunt med dressyrtävlingar, men samtidigt är det inte prio ett för oss. Kanske får dem vänta lite till. Nä 80cm är inte allt för vanligt, och kanske en bra början att prova rida två klasser.

2010-06-15 @ 14:51:46
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Anna

Far du till övik borde du nog stanna över till lördagen.. att åka dit, starta två klasser och åka hem lät tungt, speciellt för en bäbis.

2010-06-15 @ 15:09:10
URL: http://salentein.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Anna; Det är en bit att åka. Ungefär som Ske-å i tid och planering. Att åka bara för en dag känns lite långt faktiskt, främst när jag vet hur tävlingsplatsen ser ut och möjligheten till boende och uppstallning är god. Åker jag till ö-vik åker jag förmodligen fredag-lördag.

2010-06-16 @ 01:32:05
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Marre

Gick inge vidare för mig i Vindeln heller och jag håller med, underlaget var ingen höjdare!



Jag skulle åkt till Ö-vik om jag vore du, är själv sugen på det men min lille ska få sommarlov nu... :)

2010-06-16 @ 16:33:57
URL: http://prima.blogg.se/
Postat av: Hoppbloggen

Marre; Nä underlaget var under all kritik!



Vila finns det möjlighet i hela juli efter ö-viks tävlingen. Inga tävlingar alls, så jag tänkte rida ö-vik sen låta henne gå på sommarlov ett tag. Tänk på saken och det vore trevligt om vi sågs där borta!

2010-06-16 @ 17:46:10
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kanske kul att prova henne i dressyr? Ni har väl inte startat det än?

2010-06-18 @ 10:34:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback