Vikten av ärlighet i annonsering

Datum ~ 2010-11-15 | Tid ~ 00:01:54
Kommentarer (5) | Allmänt
Satt precis och kollade igenom utbudet på hästar. Billiga som dyra, grundutbildade som grand prix hästar.

Att säljaren är ärlig i sin beskrivning av sin häst är nog det viktigaste. Oavsett prisklass eller utbildning, så är ärlighet något som värderas högt. En billig häst, intresserar köpare med lägre krav än en dyr häst då kraven automatiskt blir högre och köparen petigare med detaljer.

En grundutbildad häst är (enligt min åsikt och många andras) - grundriden. Den är riden i alla gångarter och har provat på det mesta på låg nivå. Galoppen är befäst och hästen är ridbar i alla gångarter.

En inhoppad häst - har hoppat flertalet hinder på låg nivå. Provat olika hindertyper och är van vid bommar / cavaletti och lättare serier.

Att skriva ut utbildningståndpunk på en häst är för många väldigt känsligt. Men för att vara en ärlig säljare kräver jag som "köpare" att det som står i annonsen ska vara möjligt i verkligheten.

Ex: Sto f.2001 utb. LA/LA placeringar LC pga bristande intresse.
- Är hästen utbildad LA/LA ska hästen klara av att prestera i ett dressyrprogram (LA) och klara av att hoppa en bana på 120cm utan större svårigheter. Att hästen är tränad skänkelvikning / sidvärts, kan galoppombyten betyder inte att hästen är utbildad på en hög nivå som LA/MSV.

Att hitta en häst som motsvarar en köpares krav är lättare sagt än gjort. För det första hitta något lämpligt i prisklass och utbildning, men det svåraste är att hitta en häst som lever upp till ens förväntningar.

Temperament / hantering och psyke är någonting som näst intill aldrig beskrivs grundligt av en säljare, men som har en stor vikt i ett trevligt hästägande. Att hästen har en hög utbildningståndpunkt men en svagt psyke stryker många hästar från listan om köparen är tävlingsintresserad.

Hellre en bitter sanning än en ljuv lögn.
Kommentarer
Postat av: Åse

För mig innebär "LA dressyr" att hästen ska klara att gå en LA (dvs alla LA-program) gärna regionalt med minst 60% dvs godkänt. Och LA hoppning så ska de klara att gå en LA på tävling felfritt. Kan de inte detta är de inte utbildade LA, även om de tex kan gå i en förvänd galopp hemma.



Att höja upp sin häst för mycket när man ska sälja innebär ju att man vänder sig till helt fel köpgrupp. Och de som kommer och provrider blir ju bara besvikna och vill inte alls köpa hästen. Hellre ärlig annons till vettigt pris så intresserar det dem som faktiskt kan bli aktuella som köpare!

2010-11-15 @ 23:11:44
Postat av: Hoppbloggen

Åse; Precis som du skriver så ska hästen kunna prestera enligt utbildningsnivån på tävling. Som du även tar upp ang. förvändgalopp eller liknande så är det som du nämner, inte schysst att skriva ut i annonsen att den är utbildad LA om den kan några enstaka bitar ur ett program. Den ska klara av att prestera på den nivån som det står i annonsen.



Om man vill belysa att hästen kan skänkelvikning eller liknande men ej är i LA form är det bättre att skriva ut vilka rörelser hästen har befästa.



Precis som du skriver så blir förväntningarna helt annorlunda om hästen på papperet är väldigt väl riden / väl presterad och i verkligen något helt annat. En lämplig nivå på annonsen och ett lämpligt pris intresserar flest köpare.

2010-11-15 @ 23:24:01
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Anonym

Fast att skriva bara LA är ganska difust. I La.1 så ingår ryggning, en liten kort skänkelvikning, en myycket lätt förvänd galopp. I La.6 ingår öppna, sluta, bakdelsvändningar, enkla byten, förvänd galopp på båge, osv. Så om jag såg en hästannons där det stod utbildad LA så kan det betyda i princip vad som helst, utan att säljaren ljuger. Hästen kan ju faktiskt starta LA.1 men skulle aldrig klara av La.6.

2010-11-17 @ 02:27:29
URL: http://jeeanette.blogg.se/
Postat av: Mikaela

Håller med dig, ärlighet håller absolut i längden!

2010-11-17 @ 20:35:07
URL: http://mikaelahilbertsson.devote.se
Postat av: Hoppbloggen

Jeanette; Visst är det luddigt. Men samtidigt så bör hästen vara stadig i en LA form för att säljaren ska skriva ut att den är utbildad detta. Menar, en häst som endast kommer gå LA:1 dressyr skulle jag knappast skriva ut LA som utbildningsståndpunkt om jag inte skriver ut "begränsad". Men där är vi alla olika, det behöver inte vara en lögn men jag tror ärlighet varar längst och att du får rätt köpare om annonsen är så nära sanningen som möjligt.



Mikaela; Tyvärr är det inte alla som resonerar så!

2010-11-18 @ 01:01:22
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback