Ted Netterquist februari träning

Datum ~ 2013-02-17 | Tid ~ 18:19:19
Kommentarer (1) | Allmänt
Denna träningshelg började som förra med ett teoripass. Här pratade Ted mycket om planeringen av säsongen, grundtempo samt uppbyggnad av häst, mekanik och teknik. Detta teoripass gav mig några tankeställare gällande säsongsupplägg. Vi norrlänska ryttare planerar ofta att hästen ska ha två toppar, en vårtopp, och en topp efter betet. Vilket sällan fungerar - antingen går hästen bäst innan vilan, eller efter. Har funderat mycket kring Skillas upplägg och har mer eller mindre hittat något jag tror blir bra - med undantag för reservationer och oklarheter gällande framtiden med jobb och plats.
 
Valde att börja denna helg med att rida på ett ny/gammalt bett då det tredelade fungerar sisådär. När skilla blir het orkar jag inte hålla, och bitvis blir hon tom och sticker. Inget mellanting, ingen rymt och inget flyt som jag beskrev i tidigare inlägg. Denna helg red jag på ett rakt gummibett modell smalare.
 
Dag 1
Detta pass bygde på styrka och teknik - inte så mycket höjd utan snarare att hitta ett flyt och rymt i ritten. Skilla kändes trevlig och mycket lugnare detta pass än första passet för Ted. Hade i bakhuvudet att hitta den bästa galoppen att hoppa banan med vilket lyckades relativt bra. Mycket markarbete dag ett där hästarna skulle vara på plats, jobba med 8m volter / 10m volter. Övningen bygde på att kunna behålla rymten i volten för att sedan hitta en rakriktning mot ett mindre kryss. Skilla kändes trevlig. Missförstod övningen till en början men lyckades hitta ett bra läge efter några varv. Rakriktning upp mot speglarna vilket vi haft stora problem med men detta börjar falla på plats. 
 
Efter markjobbet var avklarat jobbade vi vidare md en serie, hitta rymt och inte låta hästen rinna iväg i trekombinationen. Skilla kändes bra när jag hittade lagom eftergift. Blir lite för mjuk framåt över a  hindret så Skilla hinner länge ut onödigt mycket och får trångt till b hindret. Hittade en bra språngkurva i utsprånget som toppade kring 140. Där hittade vi tillbaka till rätt känsla och bra ryggaktivitet.
 
Jämnare tryck i handen på det raka bettet
Bra språngkurvor på högre hinder
Hög ridbarhet i markjobbet
 
Saknar bitvis tryck från bakdelen
Lite loj, nästintill för lugn
Svårt att hitta ett bra flyt när trycket avtog
 
Dag 2
Pass nummer två för helgen var det banhoppning på schemat. Framhoppning på ett fåtal hinder liknande tävlingsdag för att sedan hoppa en lite längre bana på 12 hinder med 14 språng. Skilla kändes trevlig, mycket lyhörd och avvaktade på signaler från piloten. Nervositeten kom krypandes när banhoppningen närmade sig, länge sedan vi hoppade en banan på 1.20m - första för säsongen. Det krävs en hel del träningen innan allt är perekt men vi hittade ett bra mellanläge detta pass. Vid några få tillfällen blir jag för passiv och med detta bett får jag för mycket kontroll vilket leder till missförstånd. Skillas insats var däremot bra och vi jobbar oss mot framgång det känns!
 
Många trevliga kommentarer från Ted med fina lovord och bra kred för välgjord hemläxa. 
Bättre flyt, jämnare grundtempo
Bra eftergift utan att överdriva
Planering för vägar och distanser på plats
 
Onödig passitivitet för mycket hand / för lite ben
Nerver på utsidan från min sida
Ej fullt framme till bettet
 
Sammanfattning av träningshelg
Denna helg förstod både ekipaget och tränaren varandra mycket bättre. Mindre kommunikationsmissar och tydligare linjer att följa. Att tänka själv är absolut utvecklande men saknar bitvis konkreta tips och mer "hjälp" såsom sits, inverkan och korringering av häst / ryttare. Alla tränare har olika filosofier och Ted kommer inte med pekpinnar gällande sits, hur man löser problemet hemma utan förespråkar känsla - sunt förnuft och "gör om gör rätt" metoden. Nöjd med helgen träningar och jobbar vidare på de sämre delarna. Givande träning med okej betyg!
 
 
 
Kommentarer
Postat av: Camilla Robertsson

film på detta tack! :)

Svar: Hade tyvärr ingen som filmande var ensam hela helgen.
hoppbloggen.blogg.se

2013-02-17 @ 20:23:17
URL: http://unafraid.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback