Läsarfråga

Datum ~ 2011-01-08 | Tid ~ 01:10:25
Kommentarer (1) | Allmänt
anonym om Intervallträning / konditionsträning: Fler frågor.
Första: Om en häst inprincip bara har ett tempo i galoppen, alltså att den inte går i form, minskad eller ökad galopp, hur skulle ditt tips vara om att lära den komma ner i form i galoppen? Och även minska och öka den. Vad för övningar?
Andra: Kan man lära en häst att hoppa trots att den är 13 år? Hur kan man börja och sedan fortsätta i sådana fall?

Det är svårt att ge ett exakt svar då jag vet lite om tidigare meriter, men jag ska göra mitt bästa för att svara så gott jag kan.

1: Om hästen endast har ett tempo i galoppen skulle jag gissa att denna häst är svag eller omusklad, kanske är den ung eller väldigt orider. För att hantera det problemet på bästa sätt är det viktigt att du är nogrann med grundjobbet i det andra gångarterna.

Är hästen svag och har ett högt tempo i grund är det viktigt att försöka jobba hästen i ett kortare och lugnare tempo under korta stunder. Kanske är den starkast i fattningen och fattar en lugn galopp innan den rinner iväg. Om så är fallet skulle jag rekomendera upprepade galoppfattningar och korta sträckor till att börja med. För att stärka hästen och vara nöjd när den faktiskt galopperar kontrollerat.

Är hästen seg eller väldigt långsam är det viktigt att du jobbar med grunderna i skritt och trav först. Se till att hästen lyssnar på skänkeln frammåt. Oavsett om hästens grundtempo är lågt så måste hästen ta din ryttarhjälp, i detta fall skänkeln. Jobba med detta i skritt och trav tills dess att hästen förstår vad du är ute efter ( en reaktion frammåt). När detta fungerar i skritt och trav börjar du på samma sätt i galopp. En lätt sits kan underlätta för hästen att galoppera på framåt och hitta ett lite högre tempo. Ta hjälp av andra hästar som draghjälp om hästen saknar framåtbjudning.

Innan form eller något typ av korrekt arbete måste hästen lyssna på grundhjälperna som skänkel, hand och sits. När detta fungerar är det läge att börja jobba med form i de lägre gångarterna. Att rida med graman eller liknande hjälptyglar kan vara lämpligt, en gummisnodd kan även vara en bra hjälp. Men för att lösa detta utan hjälptyglar är det lösgörande arbete som är A-O. Voltarbete, serpentinbågar där hästen jobbar på böjt spår brukar hjälpa hästen att hitta balansen och formen så småningom.

Men för att hästen ska kunna utföra arbete i form måste den ha god grundfysik. All typ av arbete som jag ovan beskriver kräver massvis med tid och nogrannt utfört arbete under ridpassen. Ta hjälp av en instruktör när du rider som kan se dina fel och brister och belysa dina fördelar.

Detta är självklart bara enkla tips och för att göra en bättre beskrivning och vägledning krävs det studie av hästen i rörelse. Bakgrund och historik för att göra en rättvis bedömning. Vad hästen har gjort tidigare, hur den rids vardaligt och vad målen är för framtiden.

2: Självklart kan man lära en gammal häst att hoppa.
Löshoppning rekomenderas som steg ett. Ta hjälp av någon kunnig att bygga fram, ordentlig avspärrning och börja med bomhögar. Led hästen över detta så det förstår att den ska hoppa över och fortsätta rakt fram. När det är dags att hoppa uppsuttet kan dessa tips hjälpa dig på vägen.

Börja att lägga fram bommar på banan så den lär sig att lyfta på benen. Cavaletti är en bra start. Ett fåtal bommar, för att sedan öka ut antalet. (Är hästen helt ovan räcker det med en till att börja med, lägg till en till och öka ut med en tredje när hästen förstår tanken.) Var nogrann med att bommarna ligger på rätt avstånd i förhållande till varandra. Börja i skritt.

Är hästen van vid bommar men har aldrig hoppat är saken lättare. Då skippar du ovanstående och börjar att lägga ut mindre bomhögar. Ex. 3bommar i en pyramid som hästen ska "hoppa" över i trav eller galopp (rekomenderar galopp). Därefter vänjer du in hästen på små hinder med sockerbitar eller hindrestöd. Att ställa ut hinderstöd utan bommar emellan är också en bra träning att bara rida mellan hinderstöden.

Senär det dags att lägga upp mindre hinder, räcken är första steget. Undvik komplicerade saxar eller krysshinder. Minimalt med bommar, men var nogrann med att det finns en markbom när du plockar upp hindren, travbommar kan underlätta.

Berätta gärna hur det går och vilka framsteg / bakslag du får med din häst. Förhoppningsvis är detta tips och råd som ger fina resultat. Som jag tidigare nämnt krävs mer information och historik för att ett BRA utlåtande. Men jag hoppas att detta kan vara till hjälp.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack så mycket för svaren! :)

2011-01-08 @ 14:22:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback