Debuterat i terräng

Datum ~ 2012-06-28 | Tid ~ 03:31:43
Kommentarer (0) | Allmänt
Då var debuten i terrängen avklarad! Stoet har nu bevisat att hon söker sig även utanför ridbanan. Under passet visade stoet prov på att hon kan hantera hinder och att hon frivilligt väljer galopp efter sprången. Stoet skötte sig exemplariskt och efter vårt äventyr skrittade hon väldigt trött hemåt. Valacken fick sig en sväng paddocken där vi jobbade vidare med msv rörelser. Jobbade även mycket med halter då valacken haft problem med detta alltid. Fick till några riktiga halter där valacken stod kvar på tygeln.
 
Skilla fick sig en ordentlig mysstund i hagen där hon låg och mös på förmiddagen. Dagen i röbäck var väldigt gemytlig och stillsam. Skönt när hästarna sköter sig exemplariskt.!

Ny utrustning

Datum ~ 2012-06-26 | Tid ~ 21:12:03
Kommentarer (1) | Allmänt
Äntligen har jag kommit till skott och beställt lite ny utrustning! Skilla har fått ett kandar och min beställning inefattar två par nya ridbyxor. Tankarna svävade iväg långt i drömmen om en helt ny garderob, men den får helt enkelt vänta! Uppdaterar med bilder på utrustningen när allt finns på plats och kandaret är utpassat.
 

Presentation

Datum ~ 2012-06-26 | Tid ~ 20:57:45
Kommentarer (0) | Allmänt
 Här kommer en kortare presentation av hästarna som jag fått privilegiumet att rida.
 
Stoet: 10-årigt sto som tidigare har gått som galoppör, fungerade ej där och har därefter varit ridhäst/avelssto. Stoet har haft flertalet hem och klassas som problemhäst. Stoet kom till Umeå för ca 2.5månad sedan och har sedan dess fått börja om från ruta ett. Innan flytten till norr var stoet svårt att hantera och omöjlig att rida. Stoet stod mer på bakbenen än på backen och var ovänlig i hanteringen. I dagsläget är stoet lätthanterligt och under inridning/vidareutbildning.
 
Valacken: 14-årig valack som tidigare är tävlad msv dressyr men har haft sin främsta karriär inom ridskoleverksamhet. Trygg och väldigt vänlig herre, väldigt välriden och erfaren herre. Under igångsättning efter längre vila.

Hästar i all äro

Datum ~ 2012-06-24 | Tid ~ 21:31:29
Kommentarer (1) | Allmänt
Tredje passet med stoet ägde rum under förmiddagen tillsammans med stoets ägare. Dokumentation stod på schemat och vi matchade upp till tänderna. Brunt och snyggt! - Bilder kommer vid ett senare tillfälle. Stoet fick en uppiffning innan passet startade och såg riktigt stilig ut enligt mitt tycke.
 
Passet började med att vi fick ledsagare en kort bit för att sedan skritta fram i paddocken på egen hand. Stoet kändes väldigt positivt och taktade nästan när vi skrittade fram. Tveksamheten som lurade under lördagens pass kändes som bortblåst. Jobbade med övergångar, halter och igångsättningar. Det framåtdrivande hjälperna har verkligen blivit befästa! När stoet känner tryck från båda skänklarna ökar hon numera takten och kliver på mer framåt. Positivt och utan åsikter! Travarbetet för dagen var tusenfalt mycket bättre än det två första dagarna. Balansen och formen var stadigare och tempot jämnare, stoet travade på friskt och var styrbar nu när balansen fanns på plats. Då stoet kändes väldigt positivt provade vi gångart nummer tre även vid detta pass. Stoet rullade lättsamt in i galopp och skötte sig mycket bra! Tonvis med beröm avslutade vid dagens ritt med att skritta ut med ledsagare.
 
Uteritten fungerade bra och vi stötte inte på några tveksamheter eller någon form av stora konflikter. Med  vårt moraliska stöd på backen har vi överlevt vår premiärtur i naturen!
 
Efter passet med stoet på banan var det dags för bponny bus i skogen. Z stod för åkturen och vi hade en riktig mysig tur. Under ridturen rätades frågetecken ut och en plan har tagit form. Tur att J är klok och erfaren när det kommer till hästnäringen. Kommer presentera delmålen allt eftersom.
 
När ponnysarna var rastade var det dags för första mötet med den vackra dressyrvalacken. Den 14-åriga herren skulle motioneras i paddocken och fotograferas. Valacken är under igångsättning efter en längre vila, men redo att komma tillbaka på banan och ta revansh. Skrittade valacken ca 30min på ribanan till D's förtjusning. Jobbade med skolor, skänkelvikningar och bakdelsvädningar. Kändes väldigt angenämnt att sitta på en välriden och skolad häst! Är övertygad om att detta blir en fantastisk bekantskap.
 
Avslutade dagen med porträttfotografering av stoet innan det var dags att röra sig hemåt. Stoet skötte sig ypperligt och var trött efter dagens miljöträning och ridupplevelse.
 
Måndagen har ponnysarna, stoet  och valacken vilodag för att smälta de senaste dagarnas motionering/upplevelser. Kommer till er läsares förtjusning att publicera en kortare presentation av stoet och valacken i separata inlägg.

Vidgade vyer - pass två

Datum ~ 2012-06-24 | Tid ~ 20:51:19
Kommentarer (0) | Allmänt
Pass två med det 10-åriga stoet ägde rum under lördagskvällen. Samma upplägg som första mötet där stoet fick lukta på utrustningen och därefter sadlas och tränsas. Stoet var glad och positiv och vi fick ledsagare första varvet på ridbanan. Fokus även på detta pass var att hitta framåtbjudningen och alltid tänka framåt. Ägaren till stoet föreslog att vi skulle skippa linan och hon skulle endast agera markhjälp om vi stötte på problem under passet.
 
Skrittade fram och hittade mer framåtbjudning i skritten än under första passet. Stoet kändes positivt och arbetsvilligt. Jobbade med raka och böjda spår, igångsättningar och mindre tempoväxlingar. Under passets gång jobbade vi i två gångarter med ok resultat. Stoet visade tveksamhet vid två tillfällen men fortsatte snällt framåt efter lite övertalning. Efter denna meningskiljaktighet blev stoet positivare och i samrådan med ägaren provade vi ytterligare en gångart. Stoet tog hjälperna väl och vi har efter detta pass även provat oss på att galoppera. Stoet var väldigt nöjd efter passet och skrittade snällt av i paddocken.
 
Skilla vilar fortfarande och kommer att göra det enligt planerna. För att sysselsätta mitt hjärta har hon nu fått en vän! Den vita sagoponnyn Milton står nu och delar gräs med Skilla i hagen. Hästarna trivs bra i varandras sällskap och håller mer än sams.
 
Under lördagskvällen fick jag ett meddelande av stoets ägare att jag skulle medta fina kläder då filmning av pass tre skulle ske! Spännande trots min fobi för dokumentatation. Nyttigt och väldigt positivt ur stoets synvinkel. Förhoppningen för er läsare blir alltså bilder och film framöver av vår framfart!

Kamikaze uppdrag - pass ett

Datum ~ 2012-06-23 | Tid ~ 20:21:06
Kommentarer (1) | Allmänt

Första passet på det 10-åriga stoet ägde rum under gårdagen. Stoet fick undersöka utrustningen och därefter sadlade och tränsades stoet. Ägaren informerade mig om mina två uppgifter, ett: sitt av
om stoet reser sig, två; håll i dig.

Uppsittningen skedde smärtfritt och därefter leddes vi runt ridbanan. Fokus ligger på att stoet ska tänka framåt i alla lägen och gå styra/stanna. Vi linades under hela passet och klarade att rida på rakt och böjt spår i två gångarter. Avslutade när allt var ok i båda varven. Duktig häst!


Efter det lyckade passet med stoet blev det b-ponnybus i skogen. Riktigt roligt att barbacka busa i skogen i gott sällskap, nästa bponny bus planeras till söndag. Z skötte sig ypperligt!

Mysmulen

Datum ~ 2012-06-21 | Tid ~ 12:08:35
Kommentarer (1) | Allmänt

Dressyrtävling RKS

Datum ~ 2012-06-20 | Tid ~ 07:31:00
Kommentarer (1) | Allmänt
Framridning LB2 - Skilla kändes trevlig under värmningen i ridhuset. Valde att rida fram en kort stund till första klassen för att spela säkert och inte få en trött häst till klass nummer två. Kände av med igångsättningar och övergångar för att känna att allt fanns på plats. Lossade lite i sidorna och försökte hitta ett bra flyt framåt vilket fungerade bra. Något spänd men OK dagsform.

Banan: Väl inne på banan hann vi rida runt en stund medan bokstäverna flyttades och banan byggdes ut. Skilla fokuserade och spände av något. Kändes lite tung i handen och något låg men bra i övrigt. Chockad över den dåliga inridningen då Skilla stod emot, därefter flöt programmet flöt på bra i travdelen. Vid första fattningen stulade Skilla, hoppade fattade fel och var allmänt istadig. Detta fortsatte i moment två i galoppen. Försökte rädda situationen enligt bästa föramåga men fick en spänd häst efter detta. Högergaloppen saknade därefter kvalité men var utan strul. När galoppen var avklarad var jag revanshsugen och satsade ordentligt i sista längningen vilket gav utdelning och vi fick vår första 8a.

Domare: Monica Lindgren
Procent: 58,67%
Kommentar: "Elegant häst med fina gångarter! Måste bli ärligare mellan hand & skänkel & bli stadigare i sin form. Blev ofta lite låg & kort i formen."

Kände spontant att poängen var onödigt låga och var något butter över bedömningen. Självklart ska strulet slå hårt, men tyckte att många av momenten var bättre än vi fick betalt för. Skilla fick agera lånehäst och vara med på ärevarvet tillsammans med Susanne Edlund! Synd att hon ställer upp slarvigt, men oj vad fin hon är i blågult! (Bilden i föregående inlägg är alltså Susannes vinst med Mr Redman, men Skilla som rosettbärare)

Framridning LA3- Böt om efter ärevarvet var avklarat för att sedan skritta fram Skilla. Joggade lite i traven för att sedan lägga fokus på galoppfattningarna och ridningen mellan övergångarna. Kollade av någon skänkelvikning men la mest fokus på lydnaden och att planera min ridning. Skilla kändes med och stadigare i formen inför denna klass.

Banan: Väl inne på banan kändes Skilla trevlig, något ojämn och katastrofal inridning. Skilla stod emot och tjurade vid igångsättningen efter halten. Hittade ett bra flyt i första skänkelvikningen och vad nöjd resterande av travprogrammet. Första förvända var riktigt bra, tveksam på mittenbågen men Skilla höll den trots högre nivå av samling än vi vanligtvis visar. Andra bågen började bra, slutade i ett omslag i förvända och ett klockrent byte. Tyvärr fel klass att visa byten men ett godtagbart fel då vi fortfarande saknar rutin. Medelnöjd med insatsen och förväntade mig liknande resultat som SURF, ca 54%.

Domare:
Monica Lindgren
Procent: 62,90%
Kommentar: " Elegant häst med fina grundgångarter. Behöver komma upp i formen & bli ärligare i sin bjudning för ännu högre poäng. Väl visat!"

Chocken efter poängen och resultaten av ritten tog lång tid innan den la sig. Vi har vå godkända ritt LA avklarad! Min medelmåtta känsla var visst inte så tokig! Var fantastiskt nöjd över min stjärna och chockad att vi presterat så väl trots vår orutin. Så här i efterhand känns det fortfarande lite overkligt, men fantastiskt! Älskade häst!

Sommarbete

Datum ~ 2012-06-19 | Tid ~ 23:50:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Skilla har efter dressyrtävlingen i Sandgärdan bara fått vara häst och står på sommarbete på Röbäck's 4H gård. Har varit och sällskapat med henne vid flertalet tillfällen och Skilla njuter i fulla drag av ledigheten. Planen är att Skilla ska få vila helt mellan 16/6 till efter midsommar. Beroende på hur betet ser ut och hur armen rehabiliterar sig får Skilla vila till 27/6 eller 1/7. Planerar att promenera de dagar jag har möjlighet och Skilla behöver sysselsättas. Kommer under sommaren  motionera en eller två av Jennifers hästar samt dressyrträna alla tillfällen som ges. Förhoppningen är även att jag ska motionsrida en stilig fuxvalack modell större under sommaren för att avlasta en god vän samt rida alla tillfällen som ges. Denna valack är omnämnd i bloggen vid tidigare tillfälle. Hoppas att denna sommar bjuder på enormt mycket ridning!

Ridklubben Sandgärdan

Datum ~ 2012-06-19 | Tid ~ 20:43:12
Kommentarer (4) | Allmänt

Micke Schultz träning

Datum ~ 2012-06-19 | Tid ~ 20:02:05
Kommentarer (0) | Hoppning
Åkte ut i god tid till Degernäs där träningen skulle äga rum, fanns på plats 09.00 då träningen var planerad att starta 09.30. Att träna på ett nytt ställe är alltid spännande och för att hitta rätt och vara bekväm hade jag världens bästa support och hästskötare Matilda Norman med mig. Mycket trevligt prat och massvis med catchup hann vi med innan det var dags att bygga fram inför träningen. 11.00 var det dags att göra iordning och börja rida fram.

Framridning: Vi joggade fram hästarna självständigt för att sedan ha en gemensam uppvärmning för att kolla av läget. Micke la mycket fokus på att hitta ett sug frammåt och att ryttarna skulle ha en lätt sits och hitta rätt inverkan. Skilla kändes fin och väldigt följsam.

Banan: Banan var tekniskt mycket svår och det gällde att hitta rätt ridning direkt för att inte krascha eller missa hindren som var uppställda. Hela banan bygde på att hoppa ur sväng, i sväng och på böjda spår samt diagonalt. Mycket svårt första vändan då jag aldrig någonsin ridit snävt eller vänt med Skilla. Men när piloten väl hade en plan följde Skilla fantastiskt bra och vände väldigt väl. Hamnade i två lägen i början av träningen på ytterkant och tappade helt ridningen vilket ledde till att vi missade dessa hinder/ hittade ingen anridning. Skilla rättade sig väldigt fort när jag satt mitt på och lotsade henne mot rätt hinder.

Kommentar / Sammanfattning: Träningen var väldigt nyttig och rolig. Helt nytt att träna att vända och våga rida snävt. Ridbanans storlek gjorde det omöjligt att välja en större väg vilket gav oss kravet att vända, och tvingas rida snävt samt hitta ridning direkt. Skilla kändes väldigt fokuserad och med trots att jag som ryttare var ovan och bitvis "off-road" skötte hon sig väldigt bra. Micke gillade Skilla väldigt mycket "trevlig häst med bra tryck, bra teknik och en häst du kommer kunna klättra högt med och ha roligt samtidigt". Micke påpekade att jag ska jobba med anridningarna, inte lyfta och våga ha is i magen när vi kommer nära.

Givande träning och ett uppvaknande från vardagsridningen! Tackar för träningstillfället och hoppas att jag får hoppa fler gånger för herr Schultz.

Dressyrträning med handikapp

Datum ~ 2012-06-14 | Tid ~ 23:45:25
Kommentarer (4) | Allmänt

Åkte ut på onsdagsmorgonen för att dressyträna för Jennifer och känna av formen inför helgen. Skilla kändes lite loj men mjuk och brunsten har nog precis tagit fart. Jobbade med skritten länge innan jag joggade fram enligt vår tidigare plan. Efter överläggning om våra prestationer på tävling beslöt vi oss att lägga fokus på programridning och att presentera väl direkt.

 

Programmet som skulle slipas på blev LA:3. Rörelserna och momenten fungerade bra, skänkelvikningen är vår akilles häl men resterande delar var ok. Vårt största problem är att hitta ett jämnt flyt i programmet och rida mellan momenten. Andra svängen av genomridningen var bättre och förhoppningsvis presenterar vi oss okej på lördag. Gäller att jag är noggrann ska nog resten gå bra. Pressen har helt klart ökat, hoppas prestationen också gör det.

Ridskoleavslutning

Datum ~ 2012-06-14 | Tid ~ 23:36:08
Kommentarer (0) | Allmänt

I tisdags var det dags för att avsluta denna termin med ridskoleeleverna. Uppvisning för två grupper och uteritt med den sista. Då armen varit ostadig valde jag att rida Skilla för att orka med hennes motion och veta vad jag har att hantera under passet. Barnen var duktiga och fick blommor, paket och andra fina presenter! Tänka sig att dem uppskattar en så mycket, bästa tjejerna!

Skilla skötte sig bra trots ett helt häng ponnyer i rumpan. Motionen fungerade bra trots att hon var väldigt laddad. Önskar mina bästa elever en bra sommar och god lycka i framtiden med ridningen om vi inte ses mera.

Bit ihop eller bryt ihop

Datum ~ 2012-06-12 | Tid ~ 09:21:15
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet efter jobbet för att mötas av min bästa mamma som ställde upp och fixade marktjänsten. Fick trevligt sällskap av Tova och Thorano på vår joggingtur. Försökte rida försiktigt med armen och det fungerade OK med tanke på omständigheterna. Joggade i skogen i skritt och trav, Skilla tog initiativ och galopperade efter att hon exploderade på hemvägen. Lugnt och fint trots explosionen tog vi oss hemåt. Fick en bra känsla och energi utan flams vilket uppskattades. Kommer rida som planerat så länge armen sammarbetar någorlunda. Knaprar piller och hoppas att det räcker. Värken efter att jag ridit var av en helt annan värld, fruktansvärt vad ont en arm kan göra. Biter ihop tills jag har något bättre att lindra smärtan med.

Träningstid för Micke på fredag blir 9:30

Surf dressyr - nationaldagen

Datum ~ 2012-06-10 | Tid ~ 23:30:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Tisdag: Valde att röra på Skilla något inför onsdagens dressyrtävling. Joggade lite på ridbanan barbacka för att känna av att vi var i fas. Lossade bogarna och jobbade lite med galoppen. Skilla kändes trevlig, red ca 20min för att stämma av inför tävlingarna.

Onsdag: Denna dag innebar två starter (LB:0 samt LB:2) samt huvuroll som tävlingsledare. Åkte ut till stallet i god tid för att packa utrustning och göra Skilla redo för start. Väl på plats på anläggningen fick jag multitaska utan dess like. Bygga avspärrning, agera parkeringsvakt samt styra upp övriga sysslor på anläggningen. Stressigt, men allt var till slut på plats och jag stressade vidare till hästen som skulle värmas inför första klassen.
Framridning LB2 - Skilla kändes väldigt spänd och focerad. Fick ett bra tryck framåt men spänd och ofokuserad. Försökte lossa utan att få något riktigt genomsläpp. Framridningen blev stressig och hann inte alls rida fram som jag önskat då tiden blev knapp efter allt spring. Försökte lossa i galoppen och hittade en ok känsla här, inte alls där jag hoppats att jag skulle ha henne men med förutsättningarna förståeligt.

Banan: På banan fortsatte Skilla kännas spänd, vi var inte alls där jag ville men jag var helt inställd på att rida så bra vägar som möjligt för att inte tappa allt. Ridbarheten var ok men hon släppte inte riktigt ner mig och kom till som jag önskat. Trassel i galoppen där mitt tålamod tog slut, därefter glömde jag halten av frustration. Felridning och avdrag, frustrerad över min miss red jag vidare och avslutade programmet efter rättelsen.
Kanske var jag orättvis mot Skilla och mig, hade satsat högt och lagt ett högt mål för dagen - vilket resulterade i ett missnöje när det inte blev som jag tänkt mig. I efterhand och när jag sett filmen flera gånger var det inte alls lika hemskt som det kändes. Ångrar att jag vart arg och besviken men jag önskar verkligen att vi hade fått visa att vi har en hög standard. Att vi KAN. Men det kommer säkert det också.

Domare: Pia Lundmark
Procent: 59,33%
Kommentar: "En uttrycksfull häst med trevliga gångarter som du visar fint! Tyvärr blir den bitvis okoncentrerad & spänd. Vilket drar ned poängen idag. Fin mellan varven!"

Framridning LB0- Kortbana för dagens andra klass. Revanshsugen och tänkte om helt inför framridningen. Inte sätta något tryck alls utan lossa, komma ner och komma till. Skrittade fram länge och lossade, lossade och lossade. Till slut släppte spänningarna och något nytt kom till ytan - träningsverk. Träningsverk utan dess like! Skilla orkade inte hålla ihop kroppen, blev tung i fronten, tappade bakdelen och bröt av flertalet gånger i galoppen under värmningen. Min skatt var för första gången riktigt trött i kroppen. Försökte stötta henne efter bästa förmånga.

Banan: Missade min möjlighet att rida i collectingring och fick rida och därefter starta direkt. Hörde dåligt från framridningen men gjorde det bästa av situationen och red en kort väg för att sedan början. Skilla kändes avspänd och med trots att hon var väldigt trött. Valde att lägga upp tempot något för att rida vidare på det vi tränat på tidigare. Formen var varierande då hon inte orkade hålla ihop och blev bitvis väldigt låg. Allt flöt på relativt bra tills galoppbiten, här lyckades vi visa förvändgalopp på volt och studs och strul. Försökte hämta upp det efter bästa förmåga men tyvärr lite sent på ett så kort program. Glömde halten till skritten även i detta program.

Var enormt besviken på min insats, att Skilla var så trött och att vi inte kunde få visa våra kvalitéer som jag hoppats. Detta var klassen vi skulle glänsa i! Att vara trött är okej, men att strula i det läget kändes bara fel. Att jag glömde halten var bara pinsamt - när ska jag hitta tillbaka till korrekt ridning och rida rätt hela programmet?! Summa summarum, URF helgen tog ut sin rätt och hästen orkade inte hålla ihop allt i varken huvud eller kropp.


Domare:
Helena Fagerström
Procent: 56,57%
Kommentar: "Lite ojämn ritt. Tempot ngt högt bitvis i galoppen. Blir lite bakom i formen i traven. Bra förlängda steglängder."


Upplägg v.24

Datum ~ 2012-06-10 | Tid ~ 14:02:59
Kommentarer (0) | Allmänt

Planering för kommande vecka ser ut enligt följande.

Måndag: Lättare jogg - skritt och trav
Tisdag: Lösgörande arbete alla gångarter
Onsdag: Dressyrtrim
Torsdag: Vila
Fredag: Hoppträning Micke Schultz
Lördag: Dressyrtävling Sandgärdan (LB:2 / LA:3)
Söndag: Sommarbete

Planen för kommande vecka är att vagga in Skilla i en sista veckas jobb innan vi flyttar ut till Röbäck och går på sommarbete. Ska försöka hinna med en dressyrträning under onsdagen för att sedan prova hoppa för Micke under fredagen. Spännande med ny tränare och få lite motivation!

Om dressyrträningen blir av eller inte återstår att se om Jennifer har tid och hur min arm mår.

Några dagar att bara vara häst

Datum ~ 2012-06-10 | Tid ~ 12:41:49
Kommentarer (0) | Allmänt

Inlägget om dressyrtävlingen samt domarkommentarer kommer publiceras under kvällen då jag har protokollen tillgängliga. Skilla har vilat och fått vara endast häst sedan onsdagen därför har uppdateringen varit väldigt fåordig. Har inte haft någon stalltjänst alls det senaste dagarna och jag ska nog hålla mig från stallet åtminstone till imorgon. Skilla har haft bra omvårdnad av min bästa mamma som skött stallet och betat Skilla varje dag. Går med armen i bandage för tillfället och måste nog besöka akuten för att utesluta spricka och gips. Förhoppningen är att det inte är så allvarligt men den vägrar ge med sig och sluta värka. Så kan det gå när man har fel människor i sin omgivning.

Har problem att skriva längre inlägg då armen värker men ska publicera veckans planering och tävlingsinlägget för att hålla er läsare underhållna tills jag är back on track.

Foto Camilla Robertsson

Datum ~ 2012-06-08 | Tid ~ 16:43:00
Kommentarer (1) | Allmänt
Vännäs 20/5-12

Fantastisk juniorhest selges!!

Datum ~ 2012-06-08 | Tid ~ 10:13:43
Kommentarer (7) | Annonser
Här kommer veckans annons! Sto f.2003 med placering upptill 140 hoppning. Snygg modell och riktigt trevliga språng. Hade jag möjlighet att ha "häst nummer två" hade detta helt klart varit ett bra alternativ och något jag hade provridit. Drömmer vidare och är avundsjuk på den som faktiskt får detta fina sto i sin ägo.

Provridning - svårklass dressyrvalack

Datum ~ 2012-06-07 | Tid ~ 18:54:57
Kommentarer (6) | Allmänt

Ställde klockan för att möta upp Anna B för en provridning av en äldre herre med fina meriter och resultat. Provridningen skulle ta plats i () så väl inpackade i bilen begav jag, Anna och Erika oss iväg på roadtrip. Tankarna snurrade åt alla håll och kanter och Annas målsättning med provridningen var att antingen hitta sin framtida häst, eller bli klokare av det tidigare provridningarna. Jag och Erika stod för supporten och mina ridkläder var medpackade för att ev. känna och klämma för en ytterligare åsikt. Vi möttes av en trevlig kvinna som berättade om dressyrvalacken A för att sedan visa honom på ridklubben i närheten. A hade ett väldigt fint huvud, sunda hovar och såg väldigt vänlig ut i första anblick, en äldre herre med massvis av förnuft.

 

Ägaren visade A på kandar där hon visade gångarter, skolor, byten och allt som kan vara av intresse att se som köpare. Hästen rörde sig med en bra takt och balans och var positiv till arbete vilket var roligt att se. För oss som var där kan jag med gott samvete säga - hästen levde upp under ryttare! När ägaren visat färdigt var det Annas tur att känna, klämma och prova. Ett prydligt ekipage visade sedan olika rörelser på ridbanan och kände av varandra. Erika stod för film av ekipaget och jag för foto. Uppdaterar med bilder från provridningen vid tillfälle - har en sladd på språng!

 

Packade ihop och begav oss hemåt efter en lyckad provridning. Herr A levererade bra och det var helt värt klart resan. Nu ligger bollen hos Anna för beslut om köp eller ej. Ser fram emot en ny häst i stallet, om det blir A eller någon annan återstår att se. Roligt att se välutbildade hästar som presterat bra! Blir faktiskt sugen på en egen dressyrhäst i dessa tillfällen.

 

Väl tillbaka i Umeå stod hoppassistans på schemat, Sofie fanns på plats med sin unghäst på anläggningen där jag skulle agera support och stå för markassistansen. Första gången för mig att se Sofies unghäst Solo, trevlig unghäst enligt mitt tyckte. Lite flamsig och hoppig, men ingenting som inte går råda bot på med träning och en bra hästhållning. När ekipaget var varma hoppade dem ett räcke, en oxer och ett mindre sockerbitshinder. Detta skötte dem väldigt bra tillsammans. Hästen har god balans och bra takt, Sofie rider väl och är nogrann vilket kommer ge goda resultat längre fram. Solo hoppade trevlig och löste problemen på ett bra sätt. Avslutade med att hoppa en mindre bana på ca 80cm med lätthet. Blir spännande att följa detta ekipage och deras framfart. Är helt säker på att dem syns på tävlinsbanorna närmare hösten.

 

Tog en promenad med Skilla uppe på Åsen efter avklarad marktjänst åt Sofie och Solo. En promenad i det fina vädret avslutades med 30min betning utanför stallet. Skönt med sällskap av Erika, Marcus och Tova. Skilla njöt i fulla drag av en promenad avslutad med gröngräs!

 


Umeå RF 3/6 dag 2

Datum ~ 2012-06-07 | Tid ~ 18:26:10
Kommentarer (0) | Hoppning

Tävlingen började med stor skräck och enorm nervositet. Under lördagskvällen fick jag ett samtal av Tomas där jag berättade om lördagens resultat och fick bra feedback. Tomas tyckte att vi skulle byta klass på söndagen för att göra vår debut i 1.20m. Efter lite övertalning och peppning tog jag ett beslut senare under kvällen för att göra ett klassbyte. Kontaktade tävlingsledningen och bad om ett klassbyte och debuten i 1.20m var spikad - det skulle ske, den 3/6-2012 på Umeå Ryttarförening. Nervositeten var enorm och hela morgonen var väldigt luddig och diffus - pulsen på max. Emelie Johansson kom till undsättning och agerade stöd och coach inför denna händelse.

 

Framridning / Framhoppning: Valde att byta bett till denna klass för att inte hamna i backläge och försvåra debuten för Skilla. Framridning och framhoppning var flyttad in pga. underlag vilket kändes väldigt skönt. Skilla kändes trevlig, inte trött och matt och väldigt med under värmningen. Framhoppningen flöt på bra och höjden kändes faktiskt inte alls farlig. Fick bra stöd av Emelie som hjälpte mig från start - till mål.

 

Banan: Väl inne på banan var jag enormt nervös. Analysen under ritten var vädligt deltajerad och många tankar han springa genom huvudet. Hamnade i obeslutsamhet på några hinder där Skilla skötte sig fantastiskt och löste situationen. Satt som paralyserad till att vi klättrat över hinder nummer 5. Här kom första relaterade linjen där jag visste att tempot var tvungen att vara lite högre, in till en lång kombination. I samma veva som vi kom till denna linje vaknade jag till liv och började rida. Resterande del av banan tog jag beslut och red avsevärt mycket bättre än början. Hittade ett flyt till sista hindret där soppan tog slut och Skilla fick en en gång bevisa att hon är världsbäst och löste även detta. Hon backade av, jag satt kvar - och vi tog oss över tillsammans!

 

Sammanfattning: Debuten var avklarad och med 16fel har vi nu gjort vår första start i 1.20m. Valde att rida denna klass avd B för att minska nervositeten och för att hinna se något ekipage innan det var våran tur. Skilla tog ett enormt ansvar och löste många krånliga situationer. Känner mig stolt över min instats efter hinder nr5 och frammåt. Allt innan det var mer eller mindre skräck, inte för höjden utan för allt annat som kunde gå fel och förstöra för vår framtid. Efter att vi gått i mål var jag i chock - vi överlevde och klarade debuten!

 

Stannade på URF för att coacha några tävlingskompisar från SRK inför 1.10m samt se klubbkompisen Carolina Johansson med hennes fina Esmeralda. SRK'arna skötte sig bra och fick två felfria rundor i grundomgången och var jätte duktiga. Måste bara tillägga att jag verklige älskar att coacha och agera support. Helt fantastiskt roligt!

 

Begav mig till SURF för att assistera de sista klasserna på våra ponnytävlingar. Tävlingsledningen hade styrt upp posterna på ett fantastisk sätt och jag kunde njuta av duktiga ekipage och fotografera en kortare stund. Duktiga Olivia debuterade med Tuite och gjorde en riktigt fin runda, mycket trevligt ekipage! Avslutade dagen med att städa undan på tävlingsplatsen innan det var dags att röra sig hemåt efter en lång dag.

 


Underbara C

Datum ~ 2012-06-07 | Tid ~ 17:44:40
Kommentarer (0) | Hoppning

Förberedelser samt tävlingsdag 1 URF

Datum ~ 2012-06-07 | Tid ~ 17:43:08
Kommentarer (0) | Hoppning

Fredag: Åkte ut till Stöcksjö för att förbereda inför helgens tävlingar. Packade utrustning och ställde iordning allt för en lyckad tävlingshelg. Hjälpte Tova på ridbanan med Thorano som skulle hoppa lite inför helgens ponnytävlingar. Tova red riktigt bra och Thorano såg riktigt trevlig ut. Bra motivationskick inför deras starter! Från Åsen vidare till Skravelsjö där jag höll träningar för 3åringen och hennes ryttarinna. Stora framsteg sedan förra träningen. Denna träning fokuserade vi på följsamhet och för ponnyn att acceptera bettet och inverkan. Endast skritt och travjobb tills dess att dem pratar samma språk. Roligt att se att ponnyn tänker rätt och att dem jobbar åt samma håll. Blir nog riktigt bra med mera träning och väldigt koncekvent ridning. Roligt när det går frammåt!

 

Lördag: Åkte ut till URF i god tid för att möta upp Sofie som agerade hästskötare och sällskap under denna tävlingsdag. Klasserna som skulle ridas denna dag var 1.00m samt 1.10m.

 

Framridning / Framhoppning: Skilla kändes trevlig, väldigt okomplicerad och lättsam. Lite tillbaka men lyssnade bra på hjälperna och jobbade på trevligt. Väl inne på framhoppningen var det svårt att komma till ridning och behålla tryck. Underlaget var väldigt djupt och många hästar i rörelse. Hittade ingen toppkänsla och valde att nöja mig när Skilla gjorde sitt jobb trots dåliga förutsättningarna. Inga toppensprång eller känsla men nöjde mig trots detta.

 

Banan: Väl inne på banan blev Skilla lite tjurig och tappade allt sug på hinder, ett bra tempo och vi höll rytmen men inget tryck gick få fram. Skilla var superlydig och alla förhållningar tog hon extremt väl vilket gjorde det svårt att rida in ett tryck i handen. Valde att rida på frammåt och ta alla lägen frammåt för att inte få allt för stora missförstånd. Banan flöt på bra trots allt, såg inga avstånd alls men vi lyckades genomföra ritten ändå.

 

Sammanfattning: Trots att känslan var dålig och ryttarinsatsen långt ifrån bra löste vi situationen på ett ok sätt. Såg inga avstånd alls och den enda känslan jag fick var att jag red som jag stulit hästen. Hetsigt och väldigt slarvigt. Ritten slutade ändå på 0/0 och en okej tid. Detta räckte till en 6:e plats och vi fick rida ärevarvet. Mitt i ärevarvet vaknade min häst och hittade egen bjudning! Nöjd trots allt även om jag önskar att det varit en prydlig ritt med ett samspel mellan ryttare och häst.

 

Skilla fick äta och dricka i transporten innan det var dags att gå banan och därefter rida fram för 1.10m.

 

Framridning / Framhoppning: Red fram något kortare då Skilla redan gått en klass. Framåtbjudningen existerade i denna klass och Skilla kändes mer avspänd i denna klass. Framhoppningen var under all kritik och jag valde att hoppa endast 3språng på lägre höjd för att spara både på Skilla och då underlaget gjorde det omöjligt att urätta något på plats. Fick ett riktigt kamikaze språng på framhoppningen då vi var oklara om vart vi skulle hoppa av, även detta klarade Skilla ut på ett fantastiskt sätt. Språnget efter var bra, första språnget med känsla!

 

Banan: Ett tryck hade nu tillkommit från förra ritten och Skilla kändes mindre grinig och positiv till arbetet som skulle utföras. Såg inga avstånd alls i denna klass vilket leder till flertalet missförstånd. 8 fel i denna klass, sista linjen innan omhoppningen - endast ryttarmissar.

 

Sammanfattning: Utgångsläget till denna klass var mångfalt bättre än första klassen. När jag inte ser några avstånd och blir osäker uppstår problem. Sist jag hoppade på banan tillsammans med mamma hade jag sådant tryck att jag blir chockad när inget händer från hästens sida. För att bryta isär min ridning och förklara läget som blir är att jag tar min sista halvhalt, mjuknar och blir därefter passiv. I efterhand vet jag att allt som krävs i det läget är att hålla om med skänkeln för att rida fram ett tryck. Är nöjd med denna klass trots att det kändes surt att jag inte kommer till ridning och hjälper Skilla. Obehagskänslan att rida hinder efter hinder utan att hitta tryck och flyt var extrem. Skilla gjorde dock sitt jobb och jag kan inte annat än vara tacksam över att hon mognat och tar sin uppgift på allvar. Kluven efter denna klass.

 

Åkte förbi SURF efter stallet var klart för att kolla att ponnytävlingarna flöt på. Duktiga SURFekipage presenterade klubben fint i det högre klasserna. Bra arrangerad tävling och gott humör trots regnoväder!

 

 

Efter en snabbvisit på hemma anläggningen åkte jag ut till C för att förbereda dressyrtrim. Väl nere, blöta men nöjda i ridhuset trimmade vi dressyr ca 30min. Jobbade med att lösgöra och hitta en rund galopp i ett högre tempo varvat med öppnor och slutor för att lossa något i vänstersidan. C kändes positiv och glad när vi väl var överens om vad som skulle kännas och visas. Kollade även av att skolor, skänkelvikningar och att bakdelsvändningarna satt på plats. Roligt att motivationsboosta och se att mina kunksaper fortfarande är färska och att alla rörelser sitter i ryggraden. Bra ridkänsla och trevlig ponny! Bild från skritten hemåt kommer.

Roadtrip

Datum ~ 2012-06-04 | Tid ~ 10:48:40
Kommentarer (2) | Hoppning

Sitter på E4 söder ut för en impulsiv provridning av en dressyrvalack utb. Sant George. Blir väldigt spännande att sitta på en välutbildad och häst med riktiga resultat. Anna och Erika står för det fantastiska sällskapet!

Debut 1.20m

Datum ~ 2012-06-04 | Tid ~ 10:42:03
Kommentarer (0) | Hoppning

Chockade mig själv och bytte klass på söndagen efter inrådan av Tomas. Debuten i 1.20 var ett faktum och nervositet på max. Återkommer med resultat och summering av helgen vid tillfälle.

Rutin byggs på timvis av träning

Datum ~ 2012-06-01 | Tid ~ 08:04:58
Kommentarer (0) | Hoppning

Åkte ut till stallet efter en längre shoppingtur med mamma i staden. Länge sedan vi spenderade tid med varandra i en aktivitet som inte har med hästar att göra. Väl ute på Åsen skötte jag markservicen och kvällade övriga hästar i stallet innan jag gick och byggde fram dagens hoppövning. Tyvärr verkar mycket av vår hinderpark försvunnit eller blivit bortpackad så det som fanns att tillgå var 6hinderstöd. Valde därför att bygga lite titthinder och göra det bästa av situationen. Under framjoggen kände Skilla positiv och framåt, jobbade med att hitta en självbärighet i ett framåtläge innan jag plockade upp henne. Skilla kändes spänd och väldigt laddad och visade upp några riktiga luftiga byten innan hon började tagga ner något.

 

Sprången under passet kändes väldigt trevliga, Skilla kändes med och jag jobbade mycket med sitsen och anridningen för att hitta ett bra sug i handen. Avslutade med att hoppa en bana på 1.20m där vi hittade ett bra flyt och bra lägen. Vi är fortfarande gröna här och det känns att jag inte har den rutin jag önskar när hindren blir lite högre och anridningen kort. Kände ändå att vi löste detta på bästa sätt och fick ett bra flyt mot slutet.

 

Uppladdningen inför tävlingarna på URF känns bra, idag under fredagen kommer jag packa och ställa iordning allt för att vara på Hippologum strax efter nio. Uppdaterar med film från hoppningen vid tillfälle.