Magisk känsla

Datum ~ 2011-05-31 | Tid ~ 23:09:11
Kommentarer (0) | Allmänt

Här kommer en uppdatering om Skillas motion / träning och veckans planering.

 

Måndag: Barbacka jogg 20min

Tisdag: Hoppträning Hanna H

Onsdag: Rider till betet - betesläpp

Torsdag: Jogg runt Röbäck

Fredag: Vila

Lördag: Hoppträning Nizar

Söndag: Hoppträning Nizar

 

Måndagens barbackatur var väldig stillsam och jag hade endast som mål att hitta ett avspänt läge. Mysig tur i en annars hektisk dag.

 

Dagens hoppträning var efterlängtad och var verkligen pricken över i:et. Vattenmattan fanns på plats och Skillas inställning till denna är verkligen förändrad! Hoppade en linje och massvis med bågar. Att hitta framåtläge är något vi inte fått göra tidigare men något Hanna efterfrågade. Skilla var superfin och framme utan att rinna iväg.

 

Hittade en otrolig känsla och avslutade med att slå rekord! En helt fantastisk häst och en sekund av magi gjorde att adrenalinet pumpade fint efteråt. Har en fantastisk häst och tackar de som gör det möjligt för mig att träna, tävla och sköta denna underbara häst!

 

Ser otroligt ljust på vår framtid och njuter av varje sekund.

 


Beställning av bilder

Datum ~ 2011-05-31 | Tid ~ 12:29:01
Kommentarer (3) | Allmänt

Prislista

Digitalfil: 50 kr
Bildfil i orginalstorlek. Rättigheterna till bilden kvarstår hos fotografen.
Bilden får skrivas ut och bilden får användas med stor frihet.
Vid offentlig publicering ska fotografens namn finnas intill bilden.
Framkallning
A4: 150 kr 
10x15 cm: 70 kr 
Dessa priser inkluderar frakt.

För att beställa bilder kontakta mig via hoppbloggen@live.se
Detta ska finnas med i ditt mail
  • Filnamn på bilden samt vilket album bilden ligger i
  • Önskat format; bildfil, A4 eller 10x15cm.
  • Adress och kontaktuppgifter
Betalningsinformation skickas ut via mail, därefter skickas bilderna. Kontakta mig via frågor eller vid beställning.

Vinstfoto Cortucci

Datum ~ 2011-05-29 | Tid ~ 23:37:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Evelina Vikström och Cortucci

Prestationsångest

Datum ~ 2011-05-29 | Tid ~ 21:49:24
Kommentarer (3) | Allmänt

Här kommer en sammanfattning från gårdagens tävling.

 

Åkte ut till stallet i god tid för att förbereda Skilla inför dagens tävling. Rullade knoppar, putsade, packade och lindade benen. Ska man leka dressyrryttare ska man göra det ordentligt, och kan man inte vara bäst ska man vara snyggast.

 

Väl på plats var Skilla lugn och framridningen flöt på smärtfritt. Med tanke på förra hemmatävlingen i dressyrsammanhang var hon verkligen en ängel. Skilla skötte sig väldigt bra och var riktigt trevlig, lite loj men annars stadig och fin. Plockade på mig sporrarna för att få fram henne ordentligt och slippa "banka" med skänkeln eller bli knipandes under programmet.

 

Skilla vart lite laddad men uppförde sig relativt bra under framridningen och i collectingring. Trevliga ökningar och galoppen var väldigt sansad och avspänd. Hittade en bra känsla och hade höga ambitioner för klassen när det började närma sig start. Men torsdagens känsla i bagaget gick jag fullt in för att rida på över 60%.

 

Började inridningen riktigt bra och med en härlig känsla. Efter uppställningen och hälsningen började misstaget. Samlade lite mycket och fick en samlad galopp från halt istället för en arbetstrav. Så flöt programmet på. Bra början på moment, missförstånd (kaos) och rättelse. Eller miss, rättelse kanon. Bitvis var Skilla helt underbart fin och väldigt stadig. Hittade en härlig känsla och en god ridbarhet mellan missförstånden och utbrotten.

 

Skilla låg ett steg före mig under hela programmet, super känslig och väldigt alert. Tyvärr låg jag ett snäpp bakom och därav kom missförstånden. Fick många missar och nedslag trots en genomtänkt ritt. Förmodligen för planerad och för mycket krav från min sida vilket gjorde att Skilla blev överambitiös och väldigt på alerten.

 

Fick en trevlig kommentar från domaren som stämmer väl överrens med verkligheten. 7a på kofficient gångarter vilket var det enda jag kunde vara nöjd med under programmets bedömning.

 

Försöker hitta nya krafter och ny motivation, men det börjar bli dags för oss att få visa vad vi går för och faktiskt glänsa i tävlingsammanhang.!

 


Tävlingsförberedelser

Datum ~ 2011-05-27 | Tid ~ 16:50:58
Kommentarer (3) | Allmänt

Kvällen kommer spenderas i stallet för att föbereda inför morgondagens tävling. Hästen ska badas och utrustningen ska smörjas och allt ska ställas i ordning.

 

Hoppas att vi blir ett gäng som fixar hästarna ikväll, brukar vara perfekta stämningen och härligt med sällskap när alla är laddade inför tävling. Blandad nervositet, spänning och förväntan. Tyvärr har det fallit bort många från stallet som jag önskat skulle vara med under kvällen jag jag hoppas att inte stå ensam under kvällen.


Dressyrtränset är hemma hos mina föräldrar och schabraket även det är på villovägar, måste fösöka styra upp det här under kvällen eventuellt under morgondagen (med hjälp av min mor). För utan dessa artiklar går det absolut inte visa sig på en lokal tävling.

 

Funderar även kring om Skilla ska få värmas med vita benlindor under morgondagen innan det är dags att visa upp sig på tävlingsbanan. Måste dubbelkolla så jag har någon som kan plocka av dem innan vi förflyttar oss till collectingring.

 

Är otroligt motiverad och hoppas på att få visa upp vad vi faktiskt kan och rida en godkänd ritt och visa lite kvalitéer. Om vi lyckas hålla ihop allt eller om vi faller platt på mållinjen återstår att se. Har en bra känsla efter gårdagens dressyrträning och hoppas på att hitta till den under morgondagen.

 

Idag blir det endast en promenad ev. en kortare jogg för Skilla. Vi sparar på krafterna och satsar på en lite längre framridning då hon endast går en klass under morgondagen. Hade gärna haft valmöjligheten att efteranmäla till söndagen och rida långbana om det hade funnits plats. Men tyvärr är det stopp i anmälningar sedan länge och jag har därav inte löst regional licens. Detta blir ett projekt längre fram.

 


Bilder från sista omgången seriedressyr

Datum ~ 2011-05-27 | Tid ~ 11:52:29
Kommentarer (2) | Allmänt
Fotograferade lite under sista omgången av seriedressyr på klubben. Blev tyvärr inte allt för många bilder och väldigt få ekipage då jag red de två första klasserna och hade funktionärsuppgifter resterande.
Här kommer bilderna som jag hann fotografera under dagen! För orginalbilder digitalt eller papperskopia kontakta mig via mail för kostnader.

Urbaan

Datum ~ 2011-05-27 | Tid ~ 08:17:00
Kommentarer (1) | Allmänt

Förstklassig känsla

Datum ~ 2011-05-27 | Tid ~ 00:12:40
Kommentarer (0) | Allmänt

Kvällens dressyrträning gav verkligen en otrolig känsla. Red fram Skilla i en lång låg form innan passet där hon fick jobba efter dagens förutsättningar och bli varm i kroppen.

 

Varm och rätt trevlig, inte riktigt kompakt och samlad som jag önskade men trevlig som utgångsläge i början av kommande träning. Pratade ihop mig med Mia om kommande start och vad vi haft problem med i tidigare starter. Galopprogrammet har varit svårt och avbrotten briställiga så det blev träningens fokus.

 

Började på en mindre fyrkan där jag jobbade med bakdelsvänindningar och att centrera arbetet till inner bak. Till en början protesterade Skilla något och jag hade problem med gensvaret för skänkeln. När detta började bli bättre övergick vi till en övergång efter färdigställd bakdelsvädning. Ur vändningen fattade jag galopp för att göra samma arbete i galopp. Att vända runt dessa koner och behålla hästen rak och fokus på inner bak var lättare sagt än gjort. Skilla samlade sig fint efter en stund och jag hittade en otrolig bärighet! Skilla samlade sig otroligt trevligt och jag fick jobba ordentligt med sitsen och att hjälpa henne orka frammåt. Otroligt bra träning för mig, men otroligt krävande!

 

När detta fungerade övergick vi till en galoppvolt med ett lite högre tempo och där yttersidan fick komma igenom och "rymmas". Skilla trivdes otroligt bra och släppte härligt och hittade en otroligt behaglig galopp. Ut ur volten fick vi följa fyrkantspåret, tänka bakdelsvädning i hörnen för att komma ut och komma runt utan att släppa fram Skilla något. Väl framme vid diagonalen tränade jag på att hålla samlingen med låren, föra att sedan slappna av, fånga upp och tänka till i avbrottet.

 

Otroligt trevliga avbrott och en väldigt avspänd häst. Jobbade vidare med detta en stund till för att sedan göra samma i det högre varvet. Skilla började bli trött men kämpade på otroligt fint och högervarvet hade vi bitar som var riktigt magiska.

 

Avslutade träningen med att rida igenom LB programmet som vi ska tävla under helgen. Red om några få delar ur programmet men överlag var hon väldigt trevlig. Något samlad för att bara vara ett LB program men hittade en bra känsla och ett bra flyt.

 

Känns otroligt roligt att rida dressyr och att vi har kommit så långt bara under våren! Framtiden känns otroligt ljus och med Mias hjälp ska vi lyckas uträtta stordåd om vi får fortsätta på detta underbara sätt. En härlig känsla och en motivationskick i rätt riktning.

 

Hoppas att vi hittar ett bra samspel och jag hittar en god ridning under lördagens tävling. Ser fram emot att göra ett bättre program än under sista omgången i seriedressyren med samma program!

 


Bra uppladdning inför kvällens dressyrträning

Datum ~ 2011-05-26 | Tid ~ 18:52:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Började dagen med att plugga innan jag mötte upp Johanna i centrum för att kolla lite kläder och införskaffa mig ett par nya solglasögon.
Väl hemma inväntade jag Johanna för veckas springtur. Joggade runt marieberg ut mot mitt gamla jobb där vi stannade snabbt och tog oss två glas vatten. Därefter blev det ett lugnare tempo hem, powerwalk samt några kortare bitar jogg.
Nu laddar jag upp med dagens andra nyttiga mål inför kvällens dressyrträning.

Skilla

Datum ~ 2011-05-26 | Tid ~ 17:47:28
Kommentarer (5) | Allmänt
Foto: Matilda Norman

Sugen på import

Datum ~ 2011-05-25 | Tid ~ 11:26:50
Kommentarer (3) | Allmänt

Satt precis och tittade på flertalet saluhästar och blir otroligt sugen på att importera, tävla och sälja. Har hittat trevliga hästar både från Tyskland och Holland men personligen föredrar jag hollänska hästar. Måde bodell och temperament faller mig väldigt bra i smaken.

 

Drömmer mig bort något och önskar verkligen jag kunde genomföra min dröm, men tyvärr dröjer det nog innan jag får igång den verksamhet jag önskar.

 

Planerna för sommaren är att vara tillgänglig för privatträningar och ev. tillridning om så önskas. Skolarbetet droppar av och då kan jag ge tid och plats för detta.

 


Söndagens fotografering

Datum ~ 2011-05-24 | Tid ~ 23:37:36
Kommentarer (1) | Allmänt
Här finns bilderna från fotograferingen under söndagens tävlingar på Umeå RF. Hela 110klasen samt början av 120.
För er som är intresserade av bilderna i full upplösning och utan "tag" kontakta mig via mail för priser och beställningar.

Red ut med Skilla innan kvällens lektioner. En barbackatur med fokus på övergångar inför helgens dressyrtävlingar. Jobbade med avsaktningar och halter då halter är vårt störssta problem.

Skilla ställer upp rakt men kör upp huvudet vilket drar ner helhetsintrycket. Efter dagens upprepningar så började en tanke ta form i Skillas huvud. Vi kommer jobba vidare med detta under morgondagen och bitvis under torsdagen innan helgens tävling.

Skilla kändes trevlig och jobbade på i en bra form i skritt och trav tros blåsten! Något besviken häst över att hon inte fick galoppera. Vågade inte riskera något när jag var ute ensam och Skilla var mycket spänd  av det stormiga vädret.

Kvällens lektioner gick bra trots några avfallningar, vilka tjejer jag har!

Veckoplanering och tävlingsförberedelser

Datum ~ 2011-05-23 | Tid ~ 22:01:37
Kommentarer (0) | Allmänt

Här kommer veckans planering och dagens pyssel!

 

Måndag: 35minuters promenad

Tisdag: Lösgörander arbete skogen

Onsdag: Dressyrtrim kombi skog / bana

Torsdag: Dressyrträning

Fredag: Vila

Lördag: Dressyrtävling (Lb:1)

Söndag: Lättare jogg

 

Åkte ut till stallet just efter middagstid för att pyssla på med att smörja utrustning och avklara stallsysslorna. Fastnade med Emelie i stallet och fick lite av det planerade gjort under stallvistelsen. Stallsysslorna blev gjorda men någon vård av utrustningen hanns inte med.

 

Tog en promenad på 35minuter för att Skilla skulle få röra på sig efter en hård helg. Hon var mest intresserad av det gröna gräset men traskade på i rask takt hemmåt.

 

Åkte till anläggningen för att bygga boxar inför helgens stora dressyrtävlingar. Ett tungt arbete som vi kämpade på med tillsammans. Dryga 2½h höll vi på innan allt var på plats, men nu börjar det se riktigt trevligt ut.

 

Har fått massvis med fina bilder från helgens tävlingar som jag ska dela med mig av framöver!

 


Oh, Just like sugar

Datum ~ 2011-05-23 | Tid ~ 21:37:05
Kommentarer (6) | Allmänt

Vattenstämpel

Datum ~ 2011-05-23 | Tid ~ 15:13:12
Kommentarer (0) | Allmänt

Att sätta vattenstämpel på sina fotografier var lättare sagt än gjort. Lyckades göra själva "loggan" men att placera den på en bild senare var lättare sagt än gjort.

 

Här kommer lite bilder från söndagens hoppning, sitter och kollar igenom lördagens bilder som publiceras så fort jag lyckats redigera och "märka" alla bilder. Allt tar tid då bilderna redigeras en och en. För er som är intresserade av bilderna kontakta mig via mail. Dessa bilder går även köpa i ursprunglig storlek och upplösning om så önskas.

 

Dagens plan för Skilla är en promenad eller lättare jogg, smörja utrustning, städa i stallet för att sedan bygga boxar inför helgens dressyrtävlingar fyller min måndagskväll.

 


En härlig känsla

Datum ~ 2011-05-22 | Tid ~ 21:37:10
Kommentarer (0) | Hoppning

Här kommer uppdateringen från sista dagen på Umeå RF för denna gången.

 

Planerade framridningen bättre idag för att slippa stressa och ha gott om tid på mig att rida fram och få Skilla lugn om det skulle behövas. Såg första starten och fick sedan hjälp av min pappa som fanns på plats.

 

Skilla kändes lugn och fick ta en längre promenad med pappa innan det var dags att sitta upp och börja rida fram. Hade fler ekipage att rida fram på för att hitta lugn och kvalité i ridningen. Skilla var avspänd och fokuserad redan från början. Otroligt skönt och detta gav mig en bra magkänsla.

 

Red fram en längre i trav med mycket skrittövergångar och skrittpauser. Höll stenkoll på startlistorna för att vara med om det dök upp någon sen strykning eller liknande. Skilla kändes avspänd och lite "tillbaka" under framridningen. Om detta skulle bli ett problem eller inte var jag väldigt osäker på under framridningen.

 

Väl på framhoppningen så kändes hon lite obrydd och tog väldigt lätt på uppgifterna. Fick inga riktiga bra språng på lilla eller räcket men var inte överdrivet orolig. Hanna kom och hjälpte mig och vi tog ett språng på oxern som var riktigt bra. Måste bara hitta yttersidan och vara med och möta upp så att hon inte blir kvar i innertygeln och tappar utsidan. Hittade en fin bjudning och bättre språng. Saknar dock scoopet som Skilla haft tidigare.

 

Nöjde mig efter ett fåtal språng och inväntade min tur och tittade på ekipagen före för att vara säker på avstånd och vilka vägar dem valde att rida.

 

Väl inne på banan kändes Skilla väldigt positiv. Hittade en bra galopp och ett bra flyt genom hela banan. Känslan som fattades under gårdagens ritt infann sig idag. Mot sista hindret mjuknade jag och lättade lite för tidigt och Skilla blev flack och fick med sig en bom. Otroligt surt men en så fin känsla och ett ynka litet pet på sista hindret. Att avsluta helgen med en nollrunda hade varit perfekt, men nära skjuter ingen hare!

 

Är otroligt nöjd med dagens ritt och hur Skilla skötte sig efter gårdagens missflyt. Nu laddar vi inför dressyren nästa helg för att sedan tävla i Vännäs i mitten av juni.

 

Fick otroligt fina bilder från fredagens ritt, väntar på fler och vill tacka alla som förevigade denna helg!

 


Mental styrka

Datum ~ 2011-05-21 | Tid ~ 21:27:47
Kommentarer (0) | Hoppning

Här kommer sammanfattningen från andra starten för helgen!

 

Trots god planering så föll tidsplaneringen idag. Gick till transporten och gjorde iordning Skilla när det var 22 starter kvar (enligt startlistan). När vi väl var på plats på framridningen var det endast 10st kvar innan det var Skillas tur på banan.

 

Många uteblev trots startanmälan vilket gjorde tiden extremt tajt och framridningen och förberedelserna blev lidande. Skilla kändes okej när vi travade fram, något framtung som föregående dag. Jobbade med avsaktningar och övergångar enligt råd för att aktivera och komma åt Skillas bakben.

 

På framhoppningen var hon hoppig men inte alls med för hjälperna. Skilla var ofokserad och tog in alla intryck runt om, förutom intrycken och signalerna från mig som ryttare.

 

Väl inne på banan hittade jag ingen känsla och ingen samverkan mellan mig och hästen. Vi jobbade oss igenom banan utan vidare känsla. Fick med oss en bom ner på 4an och därefter började hästen hoppa och var bitvis ridbar. Fortfarande lite disträ men bättre än det fyra förstsa hindren.

 

In i kombinationen fick jag någon av en känsla för att avsluta ritten på 4fel + 1 tidsfel för överskriden maxtid. Skilla kändes hoppig och frammåt men inte med på uppgiften och dess allvar. Katastrofal känsla efter ritten trots OK resultat.

 

Fick trots detta beröm för en "trevlig" ritt trots att den var långt ifrån fläckfri. Så bevisligen så såg det inte lika hemskt ut som det kändes. Klubbkompisarna kände dock med mig och förstod vad jag saknade under rundan men höll inte med om att det vara katastrof eller så illa som jag upplevde det.

 

Planeringen för morgondagen är fortfarande oviss, om jag ska lägga tid på framridning eller endast värma kort och spara på den mentala styrkan.

 


Motivation

Datum ~ 2011-05-20 | Tid ~ 23:10:17
Kommentarer (3) | Hoppning

Nochlant häst och ryttarmiss

Datum ~ 2011-05-20 | Tid ~ 22:34:31
Kommentarer (0) | Hoppning

Veckans motionering av Skilla har varit väldigt sparsam och detta märktes under dagens första start.

 

Åkte ut till stallet kring 14 för att förbereda  Skilla inför helgens tävlingar. Packade och knoppade och fanns på plats på Umeå RF kring halv fyra. Gick banan som var relativt lätt, Rebecca bygger med bra flyt vilket vi saknade under Skellefteå tävlingarna förra helgen.

 

Skilla var trevlig under framridningen något låg i formen och lite efter hjälperna men pigg och väldigt frammåt. Mycket tryck och power i gångarterna men något stel i sidorna.

 

Framhoppningen var väldigt motiverande, mycket tryck och härlig taxering. Något flack i sprången men skötte sig bra. Hittade bra ridning och var väldigt med under hela framhoppningen.

 

Banan kändes låg med långa vägar och mycket plats. Red runt och såg till att däcket inte skulle ställa till problem under banan vilket det givetvis gjorde när vi red förbi första gången.

 

Startsignal och det var dags att rida våran runda. Skilla var väldigt mycket häst att hålla ihop och något stark. Låg framtill och lite mycket tryck frammåt i sprången istället för att hoppa upp sig och komma upp. Klonkade i två hinder under banan utan att rida, hade turen med på vår sida till sista hindret. Här fick vi tyvärr med oss en bom.

 

Rundan slutade alltså på 4fel och en känsla att sakna broms.

 

Ser fram emot att ta revange under kommande klasser, kändes som att vi hade behövt fler språng i kroppen och imorgon har vi en annat upplägg för framhoppningen.

 

Hoppas på två fina rundor av de två resterande. Nöjd över ritten men lite besviken över ryttarmissen och Skillas nochalans.  Vi tar igen imorgon!

 

Torsdagsplanering

Datum ~ 2011-05-19 | Tid ~ 14:13:04
Kommentarer (0) | Allmänt

Planen för dagen att att studera matte fram till middagen för att sedan åka ut till hästen. Kan inte bestämma mig om jag ska dressyrträna ikväll eller låta henne vila inför helgens tävlingar. Skulle vara skönt att lossa henne inför helgen, men å andra sidan har jag ingen motivation att rida då matten upptar alla mina tankar. Att riskera att hon dessutom är trött i kroppen inför helgen vet jag inte om jag vågar - dilemma.

 

Har kväll i stallet så jag åker ut i god tid för att hinna smörja allt och fixa inför morgondagens tävling. Skönt att tävlingarna drar igång på eftermiddagen så hinner jag packa det sista imorgon.

 

Någon fler som ska tävla på Umeå RF?

 


Fantastisk läromästare

Datum ~ 2011-05-19 | Tid ~ 04:20:00
Kommentarer (0) | Annonser
Här kommer veckans annons.
Valack född 1995 e. Concorde ue. Ralmé Z 

Erfaren valack som gått 140 och junior-SM med tidigare ryttare och 130 med nuvarande. Cabanel beskrivs som en snäll och social kille som är väluppfostrad och lätthanterlig. Säljes för att gå lättare klasser och ryttaren har satt ribban högre. Pigg och frammåt och kräver ryttare med viss rutin.
Gårdsbesiktad UA.
Trevlig häst som hoppar bra och ser ut att vara perfekt för den som vill skaffa tävlingsrutin på lättare klass. Vackert utseende och bra läromästare beskriver nuvarande ägare. Helt klart intressant för den som söker en bra tävlingskompis på lättare klass!

Snabbjogg

Datum ~ 2011-05-19 | Tid ~ 00:08:06
Kommentarer (0) | Allmänt

Åkte ut till stallet just innan jobbet för att motionera Skilla innan kvällens lektioner.

 

Min underbara mamma hade skött stallsysslorna så det var endast motioneringen kvar, vilket underbar mamma jag har! Finns det någon sätt att gengällda allt hon ställer upp med måntro?

 

Beslöt mig för att rida barbacka för dagen. Jobbade Skilla i skritt och trav lite lösgörande arbete med skänkelvikningar, ställning och böjning för att få loss högersidan.

 

Skilla skötte sig bra och hade trevlig ryggaktivitet vilket inbjöd till en galopp. Även här skötte hon sig fläckfritt och jobbade på även i avbrottet! Helt underbar känsla att hon har mognat så mycket och att min sits har blivit stabliare och mer följsam. Mycket angenämnt.

 

Skilla fick även stå och mysa lite med sin kärlek innan hon släpptes ut i hagen. En mindre incident inträffade även på väg ner i hagen, men man lär av sina misstag!

 

Kvällens lektioner var teoretiska och första gruppen fick gå igenom färger och tecken. Andra gruppen fick genomgång av foderlära sen var det stretching och jobb med pilatesbollen som fyllde teorilektionen.

 

Vickarierade även för Renée med den tredje gruppen som hade genomgång av uppridningen förra veckan (omdöme) och därefter fick dem träna på pilatesbollarna och stretcha. Hoppas att dem gör sin hemläxa och är mjukare till nästa vecka!

 

Fick bilderna från seriedressyren idag, gud vad roligt att se! Hittade en stor favorit som kommer få bli en förstoring och finnas på min vägg hemma här framöver. Tusen tack tjejer!

 


Pluppen

Datum ~ 2011-05-18 | Tid ~ 11:04:55
Kommentarer (1) | Allmänt

Laddad häst

Datum ~ 2011-05-18 | Tid ~ 11:00:11
Kommentarer (0) | Allmänt

Red ut innan lektionerna på en laddad häst!


Skilla vilade som planerat både söndag och måndag bortsätt från promenaden vilket gav henne lite mycket överskottsenergi. Red ner till Surf för att lossa henne ordentligt i galoppen på annat än rakt spår. Skilla var tittig och spänd hela vägen ner men jobbade på i en trevlig form och var bitvis riktigt trevlig. Ångrade ganska fort att jag tagit hoppsadel då hon kändes riktigt trevlig och jag gärna jobbat henne mer ordentligt i dressyrsadeln.

 

Väl nere på surf var hon väldigt hoppig och spänd, bytte galopp och kunde inte riktigt fokusera på här och nu och mig. Höll fast henne rätt ordentligt och tvingade in henne inom mina ramar för att sedan ställa mig upp och låta henne länga ut lite och komme ner i en lägre form. Skilla svarade väldigt fort och trevligt på detta och slappnade sedan av riktigt bra.

 

På hemvägen jobbade jag lite skänkelvikning och tempoväxlingar. Det börjar närma sig SURF dressyren och tills dess vill jag ha lite bättre koll på mellangångarterna. Fick till två stycket där hon höll ihop i mellantraven och i upptagningen där hon kändes riktigt trevlig.

 

Ska försöka jobba vidare på detta idag när möjlighet ges i mitt hektiska schema!

 

Begravd i plugg

Datum ~ 2011-05-17 | Tid ~ 12:42:30
Kommentarer (3) | Allmänt

Dags att åka ut till stallet och motionera monstret!

 

Skilla har vilat söndag-måndag och lär vara otroligt laddad inför dagens ridtur. Blir att rida alla gångarter lite lätt längst vägen, lydnad på schemat.

 

Ni får utsäkta den dåliga uppdateringen efter Skellefteå men jag har varit begravd i plugg och skolarbete. Under söndagen vilade Skilla helt och igår fick hon en 30min promenad + bete av min underbara mamma.

 

Ikväll är det märkestagning för mina elever, det tre sista grupperna ska rida upp M1 samt M2 och några i sista gruppen M3 vilket känns spännande. Tror det flesta i min sisa grupp skulle klara av M3 men M2 prioriteras och då ges tyvärr inte möjligheten för M3.

 

Ingen hoppträning kväll som ni kanske förstår, Skilla ska bara joggas fram till Umeå RF tävlingarna i helgen. Funderar även på att låta henne vila på torsdagen för att vara riktigt utvilad och fräsh. Allt beror på hur hon sköter sig idag och imorgon!

 

Så veckas planering följer.

Måndag: 30min promenad

Tisdag: Lösgörande jogg alla gångarter

Onsdag: Lösgörande jogg

Torsdag: Vila

Fredag: 1m

Lördag: 1m

Söndag: 1m

 

Så med tävling hela förra helgen och kommande helg faller tyvärr veckoträningen bort efter dessa tillfällen. Känns hårt om hon ska hoppas så många dagar när hon tävlas. Skulle dock gärna medverka på träningarna men med annan häst (nästa tisdag). Återstår att se om jag hittar någon för detta!

 


Beslutsångest

Datum ~ 2011-05-15 | Tid ~ 21:58:36
Kommentarer (3) | Allmänt

Då börjar det bli dags att anmäla sig till Vännäs RF tävlingar i mitten av Juni. Tidigare har klassvalen varit självklara och väldigt simpla. Men med mina mål genomförda (2nollor) i varje klass innan vi avancerar är nu uppnådda. Så då är frågan, är vi redo att debutera 110cm?

 

Förde frågan på tal med månadstränaren som tyckte att lite mer träning och om ca en månad skulle vi vara redo, detta var sista helgen i april. Efter detta samtal har vi ridit tre klasser (Skellefteå) alla felfria 95cm,105cm,100cm. Kommande helg Umeå RF rider vi 100cm under hela helgen vilket ger ytterligare tre starter. Har även tagit upp detta med min veckotränare som tycker jag ska känna till magkänslan och vara beslutsam att rida hela vägen och vara säker på min sak.

 

Det som talar för är att 100cm inte känns högt och svårt längre, vi klarar av detta både på träning och tävling. Att börja rida avd A känns lite tidigt då orken fortfarande är begränsad. Rider jag avd A måste jag nog begränsa mig och rida endast 2 starter på en helg. Så detta väntar vi med något längre är planen. Att rida avd B tills vi kan rida för placering är min tanke.

 

Funderar på att ha is i magen och göra en anmälan efter URF tävlingen för att veta mer hur det fungerar och hur allt känns. Eller anmäla och satsa på att debutera i Vännäs. Skiter det sig finns alternativet att strycka 110cm på lördagen och rida 100cm lördag, 95 och 105 söndag. Det alternativet är också en möjlighet.

 

 

Meeting i Skellefteå

Datum ~ 2011-05-15 | Tid ~ 12:56:03
Kommentarer (4) | Hoppning

Då var man hemma och utvilad efter helgens tävlingar.

 

Åkte ut till stallet kring nio på fredagen för att förbereda Skilla inför resan upp till Skellefteå. Packade det sista och badade Skilla innan vi lastade och började bege oss mot Skellefteå strax efter tio.

 

Fick med mig bästa Rebecca som hästskötare och sällskap vilket var både trevligt och välbehövligt. Ställde iordning boxen och Skilla gjorde sig hemmastadd innan första start. Knoppade och snyggade till utrustningen innan det var dags att rida fram.

 

Skilla kändes trevlig inför första klassen som var en 95cm klass. Något spänd men trevliga språng på framhoppningen lite problem med accepterandet av skänkeln, men annars trevlig.

 

Första klassen fick vi en ganska bra känsla trots en lite nervös häst, en felfri runda och ett bra flyt banan igenom. Skrittade av Skilla för att sedan se resterande ekipage rida klart klassen. Väl på läktaren blev jag informerad om att vi fått 2 tidsfel vilket för mig var helt ofattbart. Flertalet ekipage gick ut med tidsfel- Tiden var tajt räknad men jag synar att min runda togs rätt.

 

Hur som, laddade om inför 105cm och var inte ett dugg nervös över höjden. (Ni som känner mig sedan tidigare vet att jag haft vissa problem med höjdrädlsa). Skilla kändes något bättre, fick hjälp av Hanna Heikkinen på framhoppningen och det är jag tacksam för. Skilla hoppade bra och börjar tänka till mer och mer och är rädd om sina framben.

 

Väl inne på banan kikade vi lite på lådhindren och den stora grinden (bara för att). Skilla kändes super trevlig, lite avvaktande mot 5an men med is i magen och ett omslut hoppade hon även denna bra.

 

Avslutade med en felfri runda och en bra känsla!

 

Såg resterande klubbkompisar rida 110 innan vi packade ihop, besökte shopen och åkte hem till Moröbacke för att duscha och äta.

 

Åkte ut till stallet och nattade Skilla kring halv tio, smörjde utrustning och fixade iordning för morgondagen. Elisabeth var snäll och ställde upp på att morgondfodra hästarna för lördagen vilket underlättade otroligt.

 

Lördag morgon åkte vi ut i tid för att färdigställe boxen som vi lånat, ställa ut Skilla i transporten och gå banan innan första klassen (100cm) startade.

 

Red fram en kort stund och Skilla kändes väldigt trevlig. Framhoppningen kändes hon kalasbra, ännu bättre än fredagen vilket var lite oväntat men väldigt angeläget.

 

Väl inne på banan kändes Skilla lite mer avspänd än under fredagen. Började hoppa banan och kände att lillskruttan var trött. Kroppen var inte riktigt med och hon behövde viss coaching för att orka upp och inte bli flack. Till skillnad från Timrå lät hon mig hjälpa henne och bitvis fick jag bära henne runt, men hon skötte sitt och vi kom runt felfritt!!

 

Så sammanfattning av denna helg var tre bra rundor med felfria resultat (första klassen felfri på hinder) och resterande även i resultaten. En bra känsla och en lättsamhet hängde över helgen. Debuten i 110 känns inte alls lika långt bort och inte lika läskigt längre.

 

Otroligt tacksam över all hjälp jag fått under helgen och helt underbart glad över att äga en så fin och otrolig häst!

Nu laddar vi om inför URF nästa helg som känns otroligt spännande och motivationen är på topp.

 

Märkte 2 prov

Datum ~ 2011-05-11 | Tid ~ 23:26:12
Kommentarer (2) | Allmänt

Idag red Rebecca Skilla. Har inte fått någon uppdatering men gissar att det gått bra. Dressyrsadeln låg på var det enda jag uppfattade när dem passerade anläggningen.

 

Har fått lite mer information om mina onsdagsgrupper inför hösten. Den första gruppen som endast har 4st ridande kommer förflyttast till torsdagar för dem som har möjlighet.

 

Den andra gruppen kommer flyttas fram 20min då lektionstiderna förändras till hösten men kommer förbli samma goa tjejer. Dessa tjejer utförde även M2 under dagens ridlektion. Otroligt jobbgt att inte få dra, peka och hjälpa tjejerna med små tips för sits och andra smådetaljer. Vanligtvis är jag duktig på att kommentera, peka dra och skika lite smått på mina barn.

 

Alla tjejer klarade provet till min stora lättnad. Däremot finns det massor att jobba på som vi ska gå igenom under nästa veckas teorilektioner om barnen kommer ihåg sina protokoll. En bra provvakt som skrev bra kommentarer kommer ge barnen och mig lite riktlinjer till sommarlovet och kommande träning.

 

Imorgon har Skilla vilodag innan Skellefteå och allt ska packas och smörjas. Ska försöka ta mig tid att tvätta en väldigt dammig fux också. Min älskade häst har njutit av en sval mark i det varma underbara vädret!

 


Framsteg

Datum ~ 2011-05-11 | Tid ~ 11:18:00
Kommentarer (0) | Allmänt

Tisdagsplanering

Datum ~ 2011-05-10 | Tid ~ 13:08:13
Kommentarer (4) | Allmänt

Suttit med plugg hela förmiddagen och har därför inte haft någon möjlighet att blogga. Tar en kortare paus nu och slänger iväg ett inlägg innan jag dyker ner i plugget igen.

 

Dagens plan är att åka ut till anläggningen strax innan jobbet börjar för att planera kvällens lektioner. De två första grupperna ska ha teori och få förbereda sig för det pratiska provet som kommer äga rum under nästa vecka. Den första gruppen ska även få ta "vita hästen" märket och eventuellt gå igenom persedelvård.

 

De två sista grupperna har ridning då dem missat ett tillfälle sedan tidigare. Dessa grupper ska få träna på det praktiska provet (det dem ska visa upp nästa vecka). För dem som ska ta märke tre ska dem få papper och även en genomgång på banskissen.

 

Därefter är det snabba ryck innan hoppträningen för mig och Skilla börjar. Planerar att sitta på hästen 20:10 om allt går enligt planerna. Min underbara mamma hjälper mig med kvällsfodringen (intaget) för att hinna innan träningen. Är otroligt tacksam över att ha en så underbar mamma!

 

 

Tävlingssäsongen börjar ta fart

Datum ~ 2011-05-09 | Tid ~ 20:41:37
Kommentarer (0) | Allmänt

Har varit otroligt dålig på att uppdatera här på bloggen under senaste tiden. Ber så hemsk mycket om ursäkt men jag har plugg upp över öronen och har dessutom fått jobba under vårvisningen på företaget. Plugget kommer hålla i sig i dryga två veckor till innan det lättar av men jag hoppas på att jag får lite tid över här och var för att hålla bloggen levande och aktiv.

 

Måste bara uttrycka min otroliga motivation för dressyr för tillfället. Efter gårdagens dressyr tävling känns det verkligen som att vi är på G! Det var så otroligt roligt att rida att jag kunde nöjt mig efter framridningen till andra klassen och gått hem. Känslan var så otroligt bra och Skilla kändes så harmonisk och motiverad för kommande uppgift att jag nästan blev rörd. Älskade finaste hjärtat.

 

Tyvärr blir det ingen dressyrträning denna vecka då vi åker till Skellefteå under fredagen för att hopptävla fredag-lördag. Som regel har Skilla fått vila dagen innan hopptävling och även större träningshelger, spar på alla energi jag har och vill inte trötta ut henne i onödan. Lite extra krut kan behövas då vi även denna helg rider tre klasser under två dagar.

 

Så här kommer veckas planering!

Måndag: Skilla promenderades ca 30minuter

Tisdag: Hoppträning för Hanna H

Onsdag: Rebecca rider

Torsdag: Vila

Fredag: SRK 95cm samt 105cm

Lördag: SRK 100cm

Söndag: Promenad ca 60min

 

Har även tagit kontakt med en mycket skicklig ryttare och vän till mig som har lovat att hjälpa mig och Skilla under sommaren med dressyrträningarna.

 

Kollar igenom tävlingsterminen något för att se om det finns några bra dressyrtävlingar som jag anmäla mig till framöver. Av vad jag kan se är det endast långbana som finns nära i tiden och där är vi kanske inte riktigt än. Favoriserade program är LC:2 samt LB:0, därefter prioriteras LC:1 och LB:1 och därefter är det långbana som ska debuteras också.

 

Säsongen och året kommer bli otroligt spännande och jag ser fram emot alla med och motgångar som vi kommer stöta på under året. Skilla känns otroligt fin, ung och fortfarande oerfaren men otroligt välvillig att lära sig och presterar bättre och bättre.

 

Som ni ser i veckoschemat har jag många inplanerade violdagar där hon bara får vara häst eller utför lätt arbete. Detta är för att spara på henne och fortfarande behandla henne som den unghäst hon är. För att endast varit sutten på i 2år bör hon inte gå hårdare än hon gör. Sommarvilan kommer hon få som planerat minst 10dagar och därefter en lugn igångsättning.

 

Ibland är det bara helt otroligt underbart att vara hästägare. När man har en sådan fantastisk häst som jag har är det inte svårt att förstå varför man älskar och lever för dessa djur!

 


Seriedressyr omgång 3

Datum ~ 2011-05-08 | Tid ~ 15:59:29
Kommentarer (0) | Allmänt

Här kommer en sammanfattning av sista omgången i seriedressyren.

Red fram ca 4ekipage till första klassen, Skilla kändes fin och väldigt mjuk och trevlig i kroppen. Något framtung för dagen "valpig" men annars trevlig. Saknade trycket som infann sig under förra omgången och för dagen var Skilla något avvaktade men lydig.

 

Programmet flöt på bra och träningen i torsdags gav verkligen resultat i dagens LC. Skilla skötte sig bra och ritten kändes stadig och jämn. Ojämnheten och PÅ/AV känslan som varit vårt största problem vid tidigare omgångar var väldigt liten och näst intill obefintlig idag.

 

Detta resulterade i personbästa med 60,74% och vår första godkända ritt!

 

Mamma promenerade med Skilla tills det var dags att sitta upp inför nästa klass. Här red jag fram endast 3ekipage då Skilla redan var varm och uppvärmd. Skilla kändes väldigt trevlig och något högre i formen vilket var passande.

Väl inne på banan fungerade det mesta väldigt bra, lite spänningar här och där och lite missförstånd. Överlag en bra ritt och en bra känsla, misstagen drog ner ordentligt på poängen men även denna ritt var en klar förbättring! Denna klass slutade med ca 56%.

 

Summering av serien är att jag har höjt mitt personbästa från 52% i LC-> 60% samt från 51% i LB-> 58%. Med denna ökning ser framtiden ljus ut!

 

Det fattades 3p från att knipa andra placeringen i serien och 8p från vinst av hela serien. Det är inte så illa då vi fortfarande är nybörjare och oerfarna!

 


Lilla B

Datum ~ 2011-05-05 | Tid ~ 15:09:00
Kommentarer (3) | Allmänt

Hästlicens

Datum ~ 2011-05-05 | Tid ~ 12:51:44
Kommentarer (4) | Allmänt

Ja då blev man inkastad i djungeln bland hästlicenser, ägarbevis, hästavelsföreningar och hela den biten.

 

Skilla har sedan tidigare känd pappa, och morfar. Hon är uppvuxen på ett stuteri i södra Sverige och flyttade därefter till Västerås/Uppsala. Senast registrerade ägare är en M i Morgongåva, detta är INTE personen som jag köpte Skilla av.

 

Jag har vänt mig till Svenska hästavelsförbundet där Skillas pass är utfärdat. I passet är det lämnat uppgifterna på uppfödare och kända föräldrar. Detta beror med största sannorlikhet på att mamman inte är godkänd och då har en DNA-typning ej genomförts av ekonomiska själ.

 

Det börjar närma sig för mig och Skilla att lösa regional licens då förhoppningarna är att vi rider regionalt under året. OM inte så ska en hästlicens lösas i vilket fall för kommande säsonger. Den regionala licensen kommer att lösas när det närmar sig och en regional debut är aktuell.

 

Fick hjälp via bekanta med hästlicens då den inte är bunden till avelsföreningen och går lösa utan att alla papper är klara där. Tyvärr kommer Skilla få stå som okänd på sin hästlicens då jag inte fått tag i varken M från morgongåva eller Sara som jag köpte Skilla av. Om jag får svar från dessa måste en DNA typnin ske, ett nytt pass utfärdas och all information skrivas över. Detta känns inte riktigt aktuellt i dagsläget. Lite tråkigt att hon kommer ses som okänd, men detta blir en kostnadsfråga och allt är väldigt omständigt.

 

Förhoppningsvis får vi rätsida på detta framöver, men i nuläget måste licensen prioriteras och min licens uppdateras till en regional licens inför debuten.

 

Hur noga har era hästar dokumenterats?

 


Väderomslag

Datum ~ 2011-05-03 | Tid ~ 23:53:45
Kommentarer (2) | Allmänt

Åkte ut till stallet just innan lektionerna för att mocka och göra ordning kvällsmaten. Hade kort om tid och bestämde mig därför för att motionera Skilla och göra resterande stalluppgifter efter kvällens lektioner.

 

Lektionerna för kvällen gick bra, ett mindre missöde vilket tvingade mig att rida busfröet en lite stund, senda skötte han sig bra igen. Resterande lektioner flöt på bra. tredje gruppen har fått börja med lite sidförande och sista gruppen har börjat komma åt formen och lösgjordheten mer och mer.

 

Åkte ut till stallet för att tömköra mitt hjärta då jag var omotiverad av kylan och hälsan. Blev glatt överraskad då jag mötte Emelie J i stallet som inte motionerat OP ännu. Bestämde mig snabbt för att Skilla skulle ridas när jag fick sällskap kändes  vädret okej att trotsa. Vi fick även med oss Hanna och Baggan på våran kvällstur.

 

Skilla hade en sämre dag gällande attytd och acceptans av mina hjälper men lossade trevlig och har verkligen hittat en samling i galoppen som inte alls existerat förut. Hittade ett bra sug och bra tryck i samtliga gångarter. Avslutade passet på ridbanan där vi repeterade ridvägar inför helgens avslutande omgång i seriedressyren.

 

Väl på banan uppastod det stora problem med acceptansen av ytterskänkeln. Bråkade en stund för att sedan lossa och sköta sig OK. En mystisk hälta uppstod under ridturen på B och jag håller alla tummar och tår att det berodde på skoningen och detta går rätta till omgående. Stannade som moraliskt stöd och hjälreda tills det som gick korrigera var klart.

 

Imorgon har Rebecka Skilla, uppdaterar om vad dem gjort efter jag fått hennes sammanfattning. Provade hjälmen idag som passade väldigt bra. Lite trång men det blir perfekt efter lite användning!

 


Äntligen

Datum ~ 2011-05-02 | Tid ~ 14:40:46
Kommentarer (0) | Allmänt

Hämtade ut paketet från DHL idag med varorna från GP! Ska fotografera hjälmen och förbygeln vid ett lämpligt tillfälle för läsarna som är intresserade.

 

Åker ut till stallet senare under dagen för att ta en promenad med Skilla. Imorgon blir det lätt jogg och trim under onsdagen inför torsdagens dressyrträning. Denna vecka kommer vara lågintensiv inför nästa veckas tävling och träningar.

 


Nizarträning sammanfattning

Datum ~ 2011-05-01 | Tid ~ 21:26:09
Kommentarer (0) | Hoppning

Lördag: Började träningen med att värma upp i grupp. Vi red tre stycken under detta tillfälle då Annica och Cornelia dök upp. Så två unghästar plus ett rutinerat ekipage bestod vår grupp av.

 

Red fram och lossade sidorna och jobbade med att vinkla in bakbenen och få en alert häst. Skilla var super trevlig och lossade riktigt fint. Jätte bra känsla och bärighet i galoppen och en underbar känsla!

 

På framhoppningen skötte hon sig bra och vi hoppade fram på små hinder samt linjer och bågar. Skilla hade några riktigt trevliga språng och skötte sig bra både på muren och vattenmattan vilket var en lättnad.

 

Att hitta sitsen som Nizar efterfrågar är väldigt svårt. Helt avspänd i fotleder och ländrygg är något som kräver full fokus och även då är svårt att få till i alla lägen. Bättre och bättre hittar jag till denna och då kommer distanserna så lätt till mig och Skilla kan vara avspänd och fokusera på hoppningen istället för allt annat.

 

En bra träningsdsag med en mycket trevlig häst, det börjar kännas så enkelt och min höjdskräck är inte lika närvarande längre!

 

Söndag: Red fram kortare idag och hittade inte samma avspändhet som gårdagen utan dagens fokus låg på hoppningen och framridningen var bara kort för att sedan börja hoppa fram.

 

Idag var Skilla något loj till en början men hittade tillbaka till ett tryck och en trevlig ridbarhet rätt snabbt efter uppvärmningen. Skilla hittade fina språng oh jag kunde rida an på de olika linjerna och bågarna som fanns utplacerade på banan. Mycket hiner och hela tiden anridning, språng anridning på nästa. Detta var väldigt nyttigt för mig då jag och Skilla lätt rinner iväg efter avslutat hinder fick hålla fokus och hitta ridning hela vägen.

 

Mot slutet hoppade Skilla riktigt bra och höjden kändes som en barnlek. Att ha den känslan för något som tidigare varit läskigt är riktigt härligt. Främst när banan var tekniskt svår och hade många av våra brister representerade på banan.

 

Otroligt roligt att Skilla börjar hoppa upp sig mer och mer. Hann inte riktigt bli klar på alla hinder och vi har mycket kvar att jobba på innan vi har en ridbarhet för att hoppa riktigt stora hinder, men det kommer. Utvecklingen går frammåt och det har hänt mycket med Skilla sen förra omgången.

 

Diskuterade även om debuten i 110 och vi var överrens om när det ska ske, spännande!