Dressyr träning A.Hammarlund

Datum ~ 2012-04-29 | Tid ~ 17:12:04
Kommentarer (0) | Allmänt

Framridning: Red fram Skilla med lite stöd i en låg form för att låta hennes långa bakben komma in av egen kraft. Jobbade med övergångar, rakriktning samt kolla av att böjning ställning fungerade i båda varven. Jobbade därefter vidare med samma tänk i galoppen, ett mjukt stöd och en låg form. Skilla kändes väldigt uppmärksam på sätet och inverkan från min ridning, lugn och väldigt avspänd - fokuserad. Plockade upp henne korta stunder där jag upplevde att hon inte riktigt tog stöd i bettet jämnt och var tom i handen men jobbade vidare med sitt. Fortsatte enligt planen.

 

Träning: Under träningens gång jobbade vi med att placera bogarna, hitta en jämn och stabil form både på raka och böjda spår. I början av träningen var hon väldigt vinglig och väldigt focerad, jobbade vidare men fick ingen riktigt känsla i handen alls. Högersidan var svår att få tryck i och hon satte mig väldigt högt upp i sadeln och spände inte riktigt av trots en låg form. Med samrådan av Ann plockade vi bort padden under sadel för att se hur Skilla reagerade på detta. Redan första stegen i skritten var mycket bättre än hela framridningen och början av passet. Hittade ett bättre sug i handen, kom närmare och kunde inverka på ett mycket bättre sätt.

Jobbade mycket med galoppen under träningen där hon faktiskt var riktigt trevlig, några få hastiga fattningar men inget studs, inga byten och inget bråk. Några få missförstånd då hon var extremt känslig för dagen men i övrigt rätt stadig. Jobbade vidare med att centrera volter i galoppen, samt förvänd där hon för dagen var extremt stadig.  Avslutade med några längningar innan vi avslutade passet, inga 100% lägningar utan kanske en 5a då hon inte släppte igenom helt i båda sidorna.

 

Sammanfattning: Träningen flöt på relativt bra, fick inte visa riktigt det jag hade tänkt men var ändå relativt nöjd. Hade en tom känsla i handen under 85% av passet men hon var bärig och stadig i formen trots den tomma känslan. Saknade det både i hand och känsla men Skilla utförde allt som begärdes och vi avslutade med en okej känsla. Det positiva med träningen var kontakten som uppstod när vi plockade bort padden och att hon var extremt stadig i den förvända galoppen. Bara jobba vidare och hoppas att vi lyckas lossa ojämnheten och få ett bättre stöd i handen. Även en sämre dag som denna kan jag skratta mig lycklig öve min enormt underbara häst.

 

Ann tyckte att förbättringen sedan sist var väldigt stor och att jag jobbade på bra. Hittade en bra sits och en bra inverkan vilket varit fläckvis tidigare. Önskar att vi hade presterat på en högre nivå och varit stadigare, men vad kan man säga - unghästar är det bästa och det mest förändringsbara av hästvärlden. Imorgon kanske vi har en toppendag!

 


Emma Lundell feedback

Datum ~ 2012-04-28 | Tid ~ 16:37:54
Kommentarer (0) | Hoppning

Mailade Emma efter träningen v.15 för att få lite tips och bra att ha tänk inför framtiden då hon hann avvika från anläggningen innan vi han prata.

 

Emmas tips är att jobba med rak riktningen, böjning i bålen och att Skilla inte får accelerera mot hinder.  Att vi ska behålla samma rytm och fightas tillsammans och inte emot varandra. Fick även en bra övning där jag ska jobba med att reglera galoppen, öka och minska på mellan två punkter för att få en mer flexibel häst. Mycket nyttigt och något vi ska träna på vid första bästa tillfälle. Fick beröm över att jag hade en fin häst och att vi skötte oss bra under båda passen och presterade bra.

 

Skellefteå tävlingen närmar sig med stormsteg och jag hoppas verkligen att vi är redo att börja prestera väldigt snart, känns som att det borde vara vår tid att glänsa snart!

 


Nervös för morgondagens träning

Datum ~ 2012-04-28 | Tid ~ 16:16:01
Kommentarer (0) | Allmänt

Torsdag: Migrän under förmiddagen fick hjälp av mamma med stalltjänsten och bästa Sarah motionerade Skilla under kvällen vilket jag är ytterst tacksam för. Fick positiv feedback från Sarah då hon tyckte Skilla var mjuk och trevlig i munnen. Roligt när andra uppskattar ens stjärna! Sarah är enligt mitt tycke väldigt duktig och en ryttare som jag helt säkert kan känna mig trygg med, tror Skilla trivs bra med henne!

 

Fredag: Kastade om lite i schemat då Rebecca ska motionera under lördagen så vilodagen blev idag istället. Åkte ut till stallet, fixade stalltjänsten och smorde upp dressyrsadeln och vardagstränset. Måste nog säga att produkten jag använder för att smörja min utrustning är något märklig, utrustningen blir stel och är svår att få riktigt ren. Någon som har tips på bra rengöring / läderbalsam? Åkte ut till Stöcke för att titta på Micke Schultz träningen och måste säga att den var väldigt inspirerade. Har tittat på många olika tränare under senaste tiden och måste säga att smaken är väldigt delad när det kommer till tränare. Alla tränare passar inte alla men jag har helt klart börjat få ett hum om vad jag gillar!

 

Lördag: Rebecca red på banan, Skilla kändes stum i vänstersidan något jag kände av under onsdagens träning också. Tyvärr vet jag inte anledningen till detta men gissar att det har med träningsvärk och tisdagens dressyrträning att göra. Hon hade känts bättre mot slutet och Rebecca lät relativt nöjd trots detta.

 

Söndag: Planerna för morgondagen är som schemat säger dressyr - det jag kan tillägga till detta är att vi ska dressyr träna för Ann! Det var verkligen super länge sedan jag red för henne och jag är väldigt nervös, hoppas verkligen att hon ser vilken skillnad det är på Skilla och att vi tränat målmedvetet sedan förra träningen. Träningspasset börjar 10:30 och jag planerar att börja skritta fram kring 10:00. Ska se till att vi visar oss från vår bästa sida och försöka göra en riktigt bra ryttarinsats, skulle vara roligt att få bekräftelse på att vi gör rätt och kommit en lång bit.

 

Har fått mailsvar från Emma från hopp träningen som ägde rum v.15 som jag tänkte publicera en sammanfattning av under dagen. Roligt med nya tränare som är positiva!

 


Marcus Ehning

Datum ~ 2012-04-26 | Tid ~ 22:26:00
Kommentarer (0) | Hoppning
Tänkte bara dela med mig av denna runda av Marcus Ehning från världscuphoppningen. Stadigt stabilt och väldigt proffsigt enligt mitt tyckte! Vem av världscupryttarna förutom vår egen RG-Bengtsson har ni som favorit och förbebild?

Hoppträning

Datum ~ 2012-04-26 | Tid ~ 16:24:27
Kommentarer (0) | Hoppning
Framridning: Red fram med gårdagens dressyrträning i åtanke. Låg form där Skilla får bära sig själv, inga krav och låta henne hitta balansen själv redan från start. Hon kändes mjuk i kroppen och tisdagens stelhet i högersidan var bortblåst, vänstersidan var den stumma sidan för dagen. Bra att det flyttar på sig och förhoppningsvis blir en styrka att hon blir liksidig och jämn. Skilla kändes trevlig, glad och positiv till dagens uppgift, det var trots allt ett tag sedan vi hoppade!

Träning: Träningen innehöll både serier och kombination för att jobba med flyt, rytm och att få runda språng. Peter hade lagt ut markbommar för att Skilla skulle få bästa möjlighet att lösa uppgiften på bästa sätt. Skilla kändes trevlig, några riktigt bra språng, och många språng blev det. Inga riktiga höjder men lagom för dagens övning. Banan mot slutet flöt på bra, hade en jämn rytm och en rätt bra känsla. Sitshjälpen som jag fick från Emma ger verkligen ett bra grundläge! Mot slutet av banan började Skilla bli trött och jag red iväg henne inödigt mycket men hon löste det fint. Hade ett läge in i kombinationen där hon blev lite flack in, hade bestämt mig redan innan att det var hennes ansvar att lösa det - för att jag inte alltid ska rädda henne och tänk så bra det blev! Sprången blev absolut inte toppen, men Skilla fick sig en tankeställare vilket var väldigt nyttigt. De dåliga sprången på träningen går räkna på en hand, vilket kändes bra då jag hade en plan och genomförde denna.


Sammanfattning: Bra känsla men en enormt nyttig övning för Skilla. Riktigt trött häst som ändå gjorde sitt jobb. Kändes som en rätt bra ryttarinsats förutom några sekunders överilad ridning. Tänk vad lätt det käns när man gör rätt!

Gersemi staff

Datum ~ 2012-04-26 | Tid ~ 01:02:18
Kommentarer (0) | Allmänt

Äntligen börjar temperaturen tillåta snyggare och mindre kläder. Ridhuset har mer än tillräckligt med värme för kortärmat så därför var det dags att inviga min gersemi staff piké ! Otroligt bekväm och riktigt snygg! Längtar till utesäsongen drar igång.

 

Dressyrträning

Datum ~ 2012-04-25 | Tid ~ 13:24:05
Kommentarer (0) | Allmänt


Framridning:
Skilla kändes seg och väldigt kort i halsen. Tryckte inte riktigt på och krullade väldigt mycket. Försökte rätta frammåt och få fram nosen, hittade en låg form som var ok men väldigt oengagerad. Skilla kändes lite stum och lite trött i musklerna, inte helt återhämtad efter dressyrmaratonet förra veckan är min slutsats. Försökte tänka på min placering och min hand då min prestation måste höjas om i takt med att jag kräver mer av henne.

 

Träning: Jobbade mycket med galoppen då det är där problemet sitter i vardagsridningen och det som vart väldigt tydligt under helgen när Rebecca tävlade. Skilla har svårt att sköta sig och blir gärna överladdad vilket måste korrigeras på ett långsiktigt sätt. Jobbade med att hålla ett bra tempo där Skilla bär upp hela kroppen och får plats för sina bakben vilket är lättare sagt än gjort. Raka och böjda spår för att hitta ett jämnt sug i handen och aktiva bakben, ingen samling. Provade några längningar men fick ingen wow-känsla och det kändes rätt focerat, högersidan släppte inte riktigt till. Jobbade vidare med detta och lyckades få till en ok känsla i dessa mot slutet.

 

Sammanfattning: Efter att ha diskuterat problemen som finns och vi är överrens om att det måste få ett stopp kommer jag hålla mig till mina tidigare spekulationer. Att alltid rätta frammåt så fort Skilla studsar, byter eller gör något annat trams. Aldrig korta ihop, samla eller rida långsamt förens hela hästen är varm och loss i båda sidorna. På detta sätt kommer bråket att försvinna och harmonin vara överhängande. Reflekterade även under passet att problemet dyker upp när jag rider en kortare galopp, tvingar Skilla att vara rak och ta stöd i vänster tygel i höger varv. - Bra iaktagelse och något att jobba med. Träningen kändes bra och jag är nöjd med slutreslutatet och dialogen. J's träningar har aldrig varit lättsamma och det gäller att orka rida hela vägen, det var väldigt tungt men jag bet ihop och gjorde mitt yttersta. Skön träningsvärk idag!

 

J var nöjd med hästen och ryttarinsatsen även och jag tyckte att prestationen var medel och långt ifrån vårt bästa såg hon en klar förbättring sedan sist. Vårt lägsta är enormt mycket bättre än tidigare och travarbetet var godkänt i hennes ögon, det är för mig en prestation i sig!

Till nästa träning: Ska jag träna på att galoppera på fram, aldrig börja bråka utan börja i rätt ände så problemet aldrig uppstår med en obekväm häst som ej är lösgjord. Jobba mycket med galoppen och att hitta en bättre position i sadeln. Våga sträcka på mig, sitta korrekt för att inverka på bästa sätt. I alla lägen där det uppstår en osämja kombinera mina hjälper och korrigera frammåt.

 

Full fart frammåt

Datum ~ 2012-04-25 | Tid ~ 12:09:56
Kommentarer (0) | Allmänt

Måndag: Skilla fick en lång promenad mot Ansmark efter en tuff helg på dressyrbanorna. Kändes bra att komma ut och tror hon var nöjd att hon fick se något annat än fyra hörn i en box / hage. Lusern inköp planerat.

 

Tisdag: Började med en tidig morgon i stallet 06.00 var jag på plats i stöcksjö. Tillbaka i Stöcksjö vid 15.00 för att packa in hästen i transporten och vara framriden och färdig för dressyrträning kring 15.00. Ett givande pass för Jennifer bjöd tisdagen på. Helt galet vad jobbigt det kan vara att rida dressyr, vilket det alltid är med min häst, men styrkan i bålen och benen är bitvis överväldigande. Bra pass men en trevlig, lite stel och trött häst men som jobbade fint ändå. Upplägget på träningen var att unvika studs och trams för att helt enkelt ta ur Skilla detta beteende. Korrigeringen vi bestämde oss för verkar fungera väldigt bra, håller oss till det några veckor framöver så tror jag sutds och bråk är ett minne blott.

 

Onsdag: Hoppträning på kvällen, tyvärr rider jag sena gruppen och kommer vara utslagen när jag väl kommer hem, så hur träningen fungerade kommer ni få läsa om igår. Min önskan är att vi hoppar bana och får hoppa lite högre så att vi är fit for figth när vi åker till Skellefteå nästa helg. Skilla ska nämligen hoppa derbyt i Skellefteå!

Håll utkik efter en sammanfattning av gårdagens dressyrträning samt ett utlåtande från E.Lundell!

Utfodring och tävlingstankar

Datum ~ 2012-04-23 | Tid ~ 13:55:01
Kommentarer (0) | Allmänt

Gårdagen bjöd på två givande samtal som rör Skillas träning och vardag. Har funderat kring både utfodring och träning en längre tid och det nya upplägget startar idag. Förändringarna som kommer ske är följande.

 

** Skilla får fri tillgång på lusern

** Veckoträning dressyr

 

Planering för v.17

 

Måndag: Promenad

Tisdag: Dressyr

Onsdag: Hoppträning

Torsdag: Kondition

Fredag: Gymnastikhoppning

Lördag: Vila

Söndag: Dressyr

 

Som ni ser på planeringen är det tänkt att Skilla ska ha 4pass på banan. För att komma i fas för tävlingsäsongen och för att höja standarden ännu ett snäpp lägger jag om träningen något. Tanken är att Skilla ska hoppas en tillfälle utöver hoppträning och dressyra två tillfällen.

 

Båda samtalen resulterade även i att Skilla kommer få en period med massvis av tävlingar framöver. Jag kommer kombinera både hoppning och dressyr så helgerna kommer vara fullspäckade. De helgen Skilla tävlar kommer alltså att ta ut ett träningspass från planeringen.

 


SURF visar vart skåpet ska stå

Datum ~ 2012-04-23 | Tid ~ 11:28:26
Kommentarer (0) | Allmänt
Lagtävlans omg.1 Vännäs RF - resultat -> vinst
Från v. Rebecca Persson - Skilla, Rebecka Öhlund Attitude, Matilda Nordström - Maranello, Sarah Edvardsson - Vallmar


Dressyrmaraton

Datum ~ 2012-04-22 | Tid ~ 22:05:07
Kommentarer (2) | Allmänt
Torsdag: Åkte ut till Åsen för att börja packa inför helgens dressyrtävling. Städade skåpet smörjde utrusning och såg över vad som skulle behövas. Rebecca dök upp i stallet kring 15.00 vi lastade Skilla och begav oss till ridhuset för att dressyrtrimma inför helgen. Rebecca rider verkligen Skilla bra vilket är roligt att se, Skilla är nöjd och Rebecca får återigen bevisa hennes kompetens. Lite studs och bråk, samma som jag upplevde under onsdagen men överlag ett väldigt bra pass. Rebecca fick några bra ökningar och det känns roligt att det finns mycket mer att plocka fram när Skilla är mogen. Rebecca stannade kvar på anläggningen tvättade och fixade Skilla inför tävlingen.

Fredag: Skilla får vila och utrustning finputsas, packas och görs färdig för tävlingar. Jag handtvättar benlindor och känner mig mycket ambitiös.

Lördag: Första tävlingsdagen av två. LB:3 och LA:3 inför första klassen var Skilla väldigt fin på framridningen. I passagen på väg in till ridhuset var hon väldigt nervös och stod och skakade. Själva programmet var hon trevlig, några missförstånd och några missar men i övrigt ett trevligt program. Skilla var spänd men skötte sig i travprogrammet i minga ögon - godkänt. Procenten och poängen säger något helt annat, vilket får stå för sig. Galoppdelen innehöll en del strul och som gav självklara dippar, men att dem skulle slå ut så hårt förstår jag faktiskt inte. I LA:3 som var Skillas debut var Rebecca väldigt nöjd med framridningen. Väl på banan var hon tydligen riktigt fin i traven, och riktigt dampig i galoppen - varav förklarliga nedslag. Men Rebecca var nöjd med båda starterna och känslan trots att detta inte finns på papper eller dokumenterat bra var hon nöjd. Såg endast första starten, har aldrig varit med om dess like till nervositet. Satt med tårar i ögonen och beundrade mitt hjärta, att Adele - Someone like you spelades samtidigt gjorde kanske inte saken bättre. Min finaste.

Söndag: Sista tävlingsdagen för denna gång. Rebecca och Skilla rider en Lb:2 denna gång. Bättre känsla idag och Rebecca tyckte sig komma till bättre ridning då Skilla släppte ner henne bättre i sadeln. En felridning men och lite återhållsamt för att minska risken för explosion. Rebecca var väldigt nöjd och resultaten var betydligt bättre än dag ett. Otroligt skönt att dem fick avsluta men en kraftig upptagning från gårdagen och att överlag flöt helgen på.

Hade en pratstund med Rebeccas mamma och fick beröm att Skilla var så trevlig att ha med på tävlingsplats. Hon berättade att hon var mycket bättre idag än igår och vi diskuterade hur framtiden ska se ut när det gäller tävling och hur Skilla faktiskt reagerar på tävlingsplats. Att hon måste rastast mentalt och att hon kroppsligt är omöjlig att rida trött. Vi diskuterade även Skillas kropp och att hon rasat i vikt senaste veckan pga foderbyte.

Detta inlägg avslutar jag med att säga tack till Rebecca och Kicki för denna helg och för att ni hjälper mig med Skilla. All rutin är bra rutin och en dag ska Skilla minsann få briljera och visa alla sina kvalitéer. Kommer ändra upplägg framöver och alla möjligheter att tävla kommer jag hugga för att det ska bli rutin att uppföra sig och vara fokuserad utan att överladda.Lösgörande arbete

Datum ~ 2012-04-18 | Tid ~ 16:43:32
Kommentarer (1) | Allmänt
Åkte med Sarah ner till ridhuset under dagen för att lösgöra Skilla inför helgens dressyrtävlingar. Hon var rätt dampig och rätt störig under passet men skötte sig bitvis helt okej. Jobbade med att lossa sidorna då hon var lite stel och motsträvig till en början. Trevlig i skrittjobbet men det tog emot i traven. Jobbade skänkelvikningar och skolor för att komma runt och komma loss i traven, här kändes hon riktigt trevlig och jag fick en bra känsla i handen. Galoppjobbet fungerade bra förutom själva fattningen där vi till en början bråkade eller exploderade. Mot slutet fungerade det mycket bättre och galoppjobbet innehöll bra kvalité sammanfattningsvis. Förvända galoppen fungerade bra, fick till 10m volter och samlingen i båda varven. I höger varv fick jag hjälpa Skilla ordentligt för att behålla tryck och spåra med v.bak men fick en riktigt trevlig känsla mot slutet.

Ska försöka hinna med att hjälpa Rebecca från backen imorgon och sen är det bara tävlingsförberedelser som gäller innan det drar ihop sig. Min nervositet har redan börjat spåra men jag hoppas att Rebecca känner sig mer säker. Håller alla tummar och tår att Skilla håller sig i skinnet och visar att hon börjat bli en mogen häst under helgen.a

Planering för v.16

Datum ~ 2012-04-17 | Tid ~ 12:02:02
Kommentarer (0) | Allmänt

Här kommer veckans planering.

 

Måndag: Rebecca dressyrtrimmar i ridhuset

Tisdag: VILA (promenad)

Onsdag: Dressyrjobb ridhus

Torsdag: Dressyrtrim

Fredag: Promenad

Lördag: Dressyrtävling

Söndag: Dressyrtävling

 

Här kommer ett preliminärt schema för denna vecka. Gårdagens ridpass är avklarat och Rebecca trimmade i ridhuset. Mycket hästar så det var svårt att rida programdelar men några bitar hade dem allt lyckas slipa på. Förvända galoppen var bättre, skänkelvikningen undan höger fungerade utmärkt. Skilla hade haft lite träningsvärk och var spänd i början av passet men slappnat av bra och var trevlig mot slutet.

 

Idag planeras en promenad för att slaggprodukterna i musklerna ska ut och ny energi ska in. Under morgondagen har jag planerat lite dressyrjobb i ridhuset för att stämma av att allting fungerar. Rebecca dressyrar nog under torsdagen för att kolla av så allting stämmer om det passar våra scheman. Under fredagen blir det förberedelser för tävlingen med packa transport, mat och utrustning samt pyssla om Skilla med en välförtjänt dusch, en promenad och lite streching.

 

Klasserna som Skilla är anmält till under helgen är LB:3, LA:3 under lördagen för att sedan rida LB:2 på söndagen. Jag är enormt nervös trots att jag inte står för ridningen eller ens marksupporten under denna helg. Tror Rebecca kommer sköta sig och håller tummarna att även den röda gör det.

Emma Lundell - träning

Datum ~ 2012-04-16 | Tid ~ 17:22:27
Kommentarer (0) | Hoppning

Fick möjligheten att provträna för Emma Lundell denna helg då tävlingen blev omöjlig att genomföra. Alltid nyttigt att få prova nya tränare och att hoppa två dagar i följd ger oftast trevliga resultat.

 

Lördag: Träningen innehöll serier, studs och mycket fokus på att gymnastisera och hitta ett stabilt läge där hästen väntar kvar. Gruppen var väldigt blandad där Skilla var den som var mest rutinerad och som faktiskt fick glänsa lite under träningen. Väldigt angenämt! Inga stora hinder alls utan fokus på kontroll och att få bra språng. Måste faktiskt erkänna att det är väldigt svårt att rida bra på låga hinder!

 

Söndag: Andra dagen av denna träningshelg var fokus på att hoppa bana. Skilla skötte sig bra och kändes med på noterna. Både lördagen och söndages träning hade vi lite problem att hitta ett spår i galoppen och att bakdelen ska spåra efter framdelen. Bätre dag 2 vilket kändes skönt. Även denna dag hoppade vi små hinder och nivån var väldigt lättsam och simpel. Sista rundan när vi hoppade banan fick vi hoppa valfri höjd. Då vi endast hoppat lågt tidigare vågade jag inte maxa upp till 120-125 som tidigare träninghelg för T.Hammar utan la mig på en lämplig nivå med lite utmaning. Banan som vi hoppade som avslutning låg på 110-120cm med blandade höjder. Fick en bra känsla på rundan, lite trångt i kombinationen men i övrigt väldigt bra.

 

Måste påpeka att jag är enormt tacksam över att ha en sådan underbar häst som Skilla faktiskt är. Vi alla möter med och motgångar i livet, men jag är glad att alla dessa får jag dela med henne.

 

Ser fram emot nästa träningsmöjlighet och ska jobba vidare på rutinen på högre nivå. Att hitta en god ridning och ha en plan även om hindret blir större. Känns skönt att vi höjt vår lägstanivå rätt mycket sedan hösten tack vare all hjälp från Tomas.

 

Har mailat Emma om ett utlåtande från träningen och vad vi ska träna vidare på då vi gick om varandra i slutet av träningen. Alltid bra med nya ögon som kan hjälpa mig att utvecklas och bli bättre. Fick bra tips angående sitsen som kändes riktigt bra.

 


Nervös inför debuten

Datum ~ 2012-04-16 | Tid ~ 16:01:20
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer lite uppdatering sedan förra inlägget! Har verkligen svårt att ta mig tid att blogga när jag inte är på jobbet, sitter ytterst lite vid dator och har mycket annat som händer så bloggen blir lite lidande. Har lovat mig själv att denna vecka ska jag försöka fotografera lite så att det blir en blogg med annat än text!

Detta har hänt sen sista inlägget!
Skilla fick nya fötter under fredagen och nya skor, önskar att alla läsare håller tummarna för att hon får behålla dessa då hovarna tagit ordentligt med styrk när hon tappat båda skorna under veckan. Hovväggarna håller ihop men är trasiga utvändigt, så möjligheten att sko om i dagläget om dessa lossnar är minimal = obefintlig. Så håll tummarna att dessa sitter tillräckligt tills det är dags att sko nästa gång. När vi kolalde igenom hovarna såg vi även att Skilla trampat in tåkappan i ena hoven i samband med att skon släppt och hade ett "ärr" i hoven. Håller tummarna att det inte blir något av detta utan att vi kan tuta och köra som vanligt. Något svampig v.bak i samband med skoning men mycket bättre efter motionering.

Lastade och åkte ner till anläggningen för att klargöra om hon fortfarande var öm i hovarna eller kände av vätskan i bakbenet. Inget av dessa gav några utslag och Skilla var glad att få jobba och tänka igen. Rebecca stod för ridningen och vi gick igenom LA:3an både bitar och avslutningsvis red hon igenom programmet. Finns en del saker att putsa på inför tävlingen men överlag såg det prydligt ut och de flesta delarna i programmet gick felfritt. Mina förhoppningar är att Skilla håller sig på backen i uppridningen och i den förvända galoppen, i övrigt oroar jag mig inte alls. Rebecca skötte sig bra och kommer nog göra debuten väldigt lagom för Skilla - mina nerver hade nog blivit på tok för mycket (då jag i skrivandets stund blir toknervös av tanken att min bebis ska tävla!)
Lördag och Söndag tränade jag för en ny tränare då Timrå tävlingen blev inställd för våran del. Tänker skriva ett separat inlägg om detta för att inte blir för långrandig. Nyttigt och positivt var upplevelsen åtminstone!

Ändrade planer och trotsat ridförbud.

Datum ~ 2012-04-12 | Tid ~ 18:56:49
Kommentarer (0) | Allmänt

Denna veckas planering har helt kastas om, delvis på grund av mig och mina färdigheter, men mycket på grund av Skilla också.

 

Måndagen red Rebecca som planerat, jobbade övergångar på ridbanan och var nöjd med passet. Skilla hade skött sig bra. Under tisdagen var jag ut till stallet en snabbis insåg att Skilla tappat en baksko och strök dagens longering som stod på schemat. Någon ridtur hade jag inte klarat av med min rygg.

Som sänt från ovan fick jag en akut tid på CH's klinik direkt efter mina ridlektioner. Carola hittade enormt mycket spänningar och stora förklaringar till att jag haft den värk jag har. Under onsdagen skulle jag få hjälp att motionera Skilla av Anna. Skilla hade trampat av sig den andra bakskon men hovarna såg OK ut och vi begav oss till ridbanan trots det griniga vädret. Skritten såg trevlig ut trots att Skilla var besvärad av vädret. I travarbetet var Skilla väldigt störd över det slaskiga underlaget och såg även ömfotad ut. Anna skrittjobbade en stund och sedan begav vi oss tillbaka till stallet. Snopna allihop skulle jag påstå, hästen för att inte få motion, Anna för att inte få känna ordentligt, och jag för att inte få se Anna-Skilla kombon. Det kommer fler tillfällen men lite tråkigt att det blev så just idag.

Torsdagens planer var att Rebecca skulle dressyträna i ridhuset för mig, men med tanke på Skillas ömma tassar skjuter vi upp det till fredag efter skoning. Trotsade mitt ridförbud för att hjälpa en ambitiös hoppryttare med sin ponny kring lunch.

 

Ponny är väldigt trevlig, pigg och positiv men svårriden. M ville att jag skulle provrida för att känna, och komma med tips för att hjälpa dem vidare i utvecklingen. Red på hackamore då ponnyn haft ett mindre sår i mungipan och är lungare på detta. Trevlig häst men hastig och lite lättskärrad. Jobbade mycket med skritten där ponnyn ska acceptera omställning, att skänkel ligger emot och att man måste göra rätt för att komma vidare. Ponnyn skötte sig väldigt bra och blev bättre och bättre trots att vi stötte på några missförstånd kändes det bättre och bättre. När ponnyn hittar balans och vågar vänta har hon trevliga gångarter och ger en trevlig känsla. Balansen och takten sitter ihop och när ponnyn spänner av fungerade det väldigt bra.

 

Gav M tips om att strecha, jobba igenom sidorna och försöka göra en sak i taget, se till att första biten fungerar innan hon jobbar vidare. Tror att ponnyn har enorma utvecklingsmöjligheter bara den lär sig att spänna av och våga vänta. Jobbade endast med markjobbet idag då det är där den behöver stärkas och utbildas. M satt upp och red efter min "kläm och känn" stund. Hon upplevde att ponnyn var stadigare än vanligtvis så min förhoppning är att det gav något att jag red. Takten och ryggen arbetade fint när M red vilket var riktigt roligt. Blir spännande att se hur dem utvecklas tillsammans och möter framtiden med glans.


Preliminärt schema för v.15

Datum ~ 2012-04-08 | Tid ~ 16:51:06
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer planeringen för v.15

Måndag: Rebecca rider
Tisdag: Dressyrtrim
Onsdag: Hoppning
Torsdag: Dressyrtrim (rebecca)
Fredag: Vila
Lördag: Hoppträning
Söndag: Hoppträning

Här kommer en planering för veckan. Tisdagens ridning kommer jag fokusera på övergångar tempoväxlingar och följsamheten i sidorna. Allt beroende på underlag och vad Rebecca tränade under måndagen.

Torsdagens dressyrtrim med Rebecca är tanken att hon ska rida Skilla i ridhuset och jag ska agera markassistans om det går få ihop med tider och liknande. Ska även provirda en d-ponny under torsdagen för coaching. Spännande då ponnyn är väldigt fin och ryttaren väldigt ambitiös.

Hoppträningen som är planerad för helgen är fortfarande väldigt osäker. Tränaren heter Emma och har meriter till 1.50cm hoppning själv. Om jag tränar eller inte beror på kostnader och tider då helgen är rätt fullspäckad med kalas och liknande. Samma helg är det dressyrtävlingar i vännäs (klubb) vilket kan vara aktuellt en av dagarna om hoppträningen inte blir av.

Mysig fredagmorgon

Datum ~ 2012-04-08 | Tid ~ 16:08:23
Kommentarer (0) | Allmänt
Fredag: Som ni kanske förstått har ridning sedan onsdag inte varit möjlig pga ryggen. Skilla vilade under gårdagen och även idag. Åkte ut till stallet tidigt för att släppa ut alla hästar, mysigt när solen värmde och hästarna var glada att komma ut. Något dåligt samvete att inte ta ut min stjärna men ryggen tillåter tyvärr inte.

Ska försöka rasta min stjärna under morgondagen då Rebecca rider på söndag och det vore dumt att ha en överladdad fröken. Hoppas pälsfällningen snart är klar så hon slipper vara så besvärad och grinig!

Hur påverkas era hästar av pälsfällning / pälssättning?

Lördag: Fick hjälp med marktjänsten av mamma (världens bästa sådana!). Åkte ut efter jobbet för att motionera min stjärna. Blev ett pass med mycket galopp så yrvädret skulle sköta sig under söndagen med Rebecca. Mycket galopp och jobbade med att korta och länga i bra galopp. Skilla var väldigt glad och positiv, blandade glädjesprång bjöd hon på men positiv och glad. Finaste finaste har verkligen varit saknad. Hoppas ryggen bestämmer sig för att medverka snart.

Söndag: Rebecca motionerade Skilla i det fina vädret i skritt och trav, jobbade med bjudningen och ett jämnt stöd i handen.

Försöker planera veckans motionering och träning, återkommer med detta senare under dagen.

Med övertalning går allt

Datum ~ 2012-04-05 | Tid ~ 08:02:31
Kommentarer (0) | Allmänt
Blev uppringd efter jobbet igår av Anna B som övertalade mig att följa med till ridhuset och motionera hästen. Var ytterst tveksam då ryggen varit allt annat än sammarbetsvillig senaste veckan. Vi tog oss ner till ridhuset och på tjurskalle lyckades jag rida ett okej pass trots smärtan i ryggen. Skilla kändes helt okej, något motsträvig men förhoppningsvis är pälsättningen färdig snart. Galoppen blir bättre och den förvända börjar existera även på mindre bågar - fortfarande en balansfråga men helt klart bättre och stadigare omslagen existerar knappt vilket gillas.
Tomas Hammar träningen är i rullning sista omgången inför sommaren och planeringen kräver både tid och engagemang, men vad gör man inte för en riktigt bra tränare?
Har varit dåligt med bilder det sista dagarna men vädret har inte varit optimalt ens för en mindre bild, återkommer så fort jag lyckats fotografera min underbara något griniga stjärna.

Ryggskrälle

Datum ~ 2012-04-04 | Tid ~ 09:00:18
Kommentarer (0) | Allmänt
Tillbaka efter fyra dagars ledighet där jag spenderat så lite tid som möjligt vid datorn. Red ut både torsdag och fredag och jobbade med övergångar och intervallträning. Fortsatt jobbet med hackamore / tränsbett för att vänja in Skilla. Skulle vara skönt att välja och rida bettlöst någon dag i veckan för att spara på munnen. Skilla vilde under lördagen och Rebecca red i ridhuset på söndagen. Där tränade hon övergångar och tempoväxlingar och lossade Skilla i sidorna. Rebecca var nöjd och tyckte Skilla var jätte fin mot slutet då hon slutade ligga på massor.
Under måndagen kravlade jag mig ner till ridhuset med Skilla. Min rygg var värre än värst och varje steg var smärtsamt. Tur jag har världens snällaste häst som fick trava ner på nästan långa tyglar utan trams. Väl på plats provred Rebecka Öhlund min röda stjärna. Rebecka verkade trivas och Skilla var nöjd, mycket trevligt att se Skilla från backen. Hon är inte så tokig att kika på min älskade fina!
Tisdagens planerade ridtur / tömkörning la jag på hyllan efter att ha kånkat runt på bommar och hindermaterial på kvällens lektioner. Skilla fick vila och nu sitter jag och velar över kvällens hoppträning - ska jag träna eller ska jag inte träna. Ryggen säger nej, men jag borde. Återkommer om jag tränar eller inte och hur jag ska lägga upp resterande dagar av veckan förutsatt att min rygg sammarbetar.
Det blir ingen Timrå tävling för oss nästa helg. Tråkigt men sant måste vi avstå då jag varken fått tag i uppstallning eller hästskötare. Att spränga iväg på e4an med häst själv ensam i bilen och utan assisatans på plats och med övernattning långt ifrån tävlingsplatsen känns inte alls bra. Hoppas på att kunna träna den helgen istället så något vettigt görs. Känns riktigt tråkigt men har inte någon möjlighet att åka utan assistens. Nästa tävling blir alltså i Maj i Skellefteå, försöker lösa att rida två dagar med jobbet.