Hoppträningen blev avbokad

Datum ~ 2009-08-31 | Tid ~ 00:20:17
Kommentarer (0) | Allmänt
Den inplanerade hoppträningen med Melody som vanligtvis sker söndagar 20.00 blev avbokad. Hovslagaren hade tid för ägarens andra häst och dem beslutade då att sko båda två. Väldigt opassande i min planering och hoppträningen var efterlängtad. Sånt som händer, nya tag när jag återvänder från Costa Rica.

Förmedling eller import

Datum ~ 2009-08-31 | Tid ~ 00:18:20
Kommentarer (4) | Allmänt
Suttit och kollat på hästar i något som känns som en evighet. Dagsformen i hästletandet är uteslutande unghästar.
De som är födda -00 bortplockas i dagsläget då jag börjat inse att någonting yngre är aktuellt.

Ingenting är skrivet i sten men just nu har jag börjat se mig om efter något yngre. Det som skrämmer mig är att säljarna (med storhetsvansinne) fortfarande lägger ut sina hästar TOK dyrt. Jag menar, en 4-5 åring kring 157 hög som ingenting vettigt har gjort, kanske påbörjat inhoppning för 60-70 tusen.

3-åringar som är inridna men som inte är "före" sin utveckling med hyffsat stam men inga höjdar stammar 70-80 tusen och som min favorit för tillfället. Svart skönhet (är väldigt svag för svarta hästar) 3år e. Akribori som är riden för 3års testet. Den har gjort det den ska men inte så mycket mer. Jag la till min detektivsida och letade upp resultaten för 3års testet och blev ärligt besviken. 8 på typ, exteriör och HHB (huvud, hals, bål) men gångarterna var inte speciellt otroliga, 7 7 8 vilket är över medel men inte TOK bra. Hästen ligger ute för över 120+ och bör för dem pengarna, enligt min åsikt presterat mer på 3års testet eller ha en otroligt bra moder. Vilken besvikelse.

Har under kvällens gång diskuterat fram och tillbaka angående hästförmedling. Att det inte finns någon riktigt bra hästförmedling i norra Sverige är faktiskt riktigt pinsamt. Sen att de som väl har en förmedling har tokdyra priser eller hästar som inte håller för uppgifterna. Vad hände med "förmånen att köpa från hästförmedling" i pengar?

Just nu ser verkligen inte hästköp ut som något som kommer infalla detta år tionde i mitt fall. Visst är jag bra nog negativ och har tappat hoppet lite, men ärligt vart finns det prisvärda riktigt fina hästarna? De finns där ute, men hur är tanken att man ska hitta dem?!

Import är just nu ett väldigt hett alternativ då jag letar unghäst. Unghästar utomlands som har presterat likvärdigt med svenska unghästar är betydligt mer prisvärda, ofta bra stam och blod samt välridna av kunniga beridare. Dock har jag inte hittat något bra importstall som ligger bra i kurs (valutan spelar stor roll). På grund av den ostadiga börsen utesluts länder som Tyskland och Danmark i många fall då kronan i dessa länder är väldigt dyr.
Holland är ett bra alternativ men har ej hittat något lämpligt stall, eller någon som fömedlar hästar med bra villkor till Sverige. Jag ska fortsätta leta och förhoppningsvis hitta någonting hyfsat intressant innan det bär av på min långa resa. Trots allt är jag väldigt kräsen, skulle aldrig nöja mig med något halvbra när jag ska lägga ner tid pengar och själ i detta. Möjligheten för att lyckas måste finnas där, för min skull och för alla inblandade.

Tipsa gärna om hästar ni vet av, eller kanske någon som har försäljningsstall importerar eller om ni vet något som kan hjälpa mig på traven!

Unghäst

Datum ~ 2009-08-27 | Tid ~ 23:58:49
Kommentarer (2) | Allmänt
Tanken har slagit mig mer än en gång tidigare.
Att leta häst, som jag nämnt tidigare är verkligen inte lätt. Efter att ha letat, hittat och provridit en häst här nyligt har tanken slagit mig. Nu när säsongen i norrland är över, finns det någon vits att köpa en tävlingsklar häst för dyra pengar? Trots allt är det ändå nästintill 1år innan det är dags att tävla igen.

Kanske är det mer lönsamt att köpa någonting billgare, utbilda rida, träna och  ha roligt med 1år kanske två år eller en längre peroiod som ligger bra i prisklass och som är tillgänglig nu. Jag är endå inte den ryttare som vill ha en tävlingsklar häst för 130 att träna med till hösten. För där är inte jag. Jag vill oavsett vilken häst jag väljer att köpa utvecklas tillsammans med hästen. Växa, ta motgångar och medgångar tillsammans med en häst, istället för att  åka runt på en färdig häst som är helt klar, som jag är för dålig för att ta ut hela kapaciteten på. Ta mig inte fel, ni som har topphästar, första storhäst och har köp läromästare jag missunnar er verkligen inte det. Men jag tycker inte sådant är roligt, jag önskar jag tyckte det. Men jag vill inte ha en helt färdig häst som har hoppat högt och gjort mest. Dem kraven kan, och vill jag inte leva upp till. Så kanske är det mer lämpligt för mig att utbilda, växa tillsammans och klättra när tiden är inne. Om orken, viljan och kunskapen finns det vet jag ärligt inte idag. För en så pass ung häst, har jag aldrig provat på. Men att utbilda, växa och klättra har jag provat. Med det resultat jag fick, lyckades jag, så kunskapen borde räcka till - självklart med hjälp och vägledning.

För och nackdelar finns det alltid med alla hästar. Ni som har provat, eller har unghäst dela gärna med er. Törs man ha sin första storhäst och utbilda, eller tar mig sig vatten över huvudet? - Kom med egena erfarenheten  och synpunkter.

Hältutredning angående D

Datum ~ 2009-08-27 | Tid ~ 23:06:24
Kommentarer (2) | Allmänt
Idag fick jag svar från ägaren hur det gick för D efter hältutredningen. Han är behandlad holved och kotled. 1 grad halt vänster fram, och nästan 3grader halt höger fram. Dock bara orytmisk och "stel" vid longering - det andra visades vid böjprov.

Detta känns väldigt väldigt trist då han var en otroligt fin häst att rida, hantera och uppleva. Återbesök om 3 veckor, jag uppdaterar kring detta så fort jag får möjlighet. Hästen är näst intill utesluten för ett köp om ingenting förändras radikalt.

Tyvärr är ju detta rätt vanligt bland hästar att skador dyker upp vid besiktningar eller utredningar som varken köparen eller säljaren visste om. D är behandlad för inflamation i kotled och hovled och kommer att gå på antiinflamatoriskt nu och bara ta det lungt till återbesöket.

Negativ utgång

Datum ~ 2009-08-25 | Tid ~ 21:43:08
Kommentarer (7) | Allmänt
Veterinärbesiktningen som var inbokad igår avbröts i ett tidigt skede. Hästen visade hälta höger fram initialt vid longering. Detta kom som en chock för både mig och ägare. Vi stod förvånade och förstod ingenting samt väldigt nedstämda lämnade vi ATG. Att hästen inte skulle klara en vanlig besiktning kunde ingen ha förutsett. Hältutredning påbörjas på torsdag för att utesluta vissa skador, samt hitta promblemet. Hästen skötte sig exemplariskt och även min mor föll för hans charm, typiskt!

Eftersom jag åker bort nu september månad, kanske det var lika bra att jag inte införskaffade mig någon häst innan resan. Dock känns det väldigt tråkigt, och typiskt. Det är ju precis en sådan häst jag vill ha!

Vad veterinären säger efter utredningen delar jag självklart med mig, dock blir nog ett köp rätt uteslutet. Skador och annat har jag redan provat på, och skulle gärna köpa mig en häst utan skadehistorik.

Chocken har inte riktigt lagt sig, allting var verkligen på gång att bli bra, ha lite flyt och få njuta lite av vardagen. Men jag säger inte sista ordet kring hästar än, någonstans måste han, hon finnas som jag letar efter. Tyvärr verkade det inte vara just denna skönhet - om ödet får bestämma.

Hoppträning avklarad

Datum ~ 2009-08-23 | Tid ~ 23:51:52
Kommentarer (2) | Allmänt
Melody skötte sig över förväntning. Trots allt har jag inte suttit på hästen på hela sommaren. Första träningen någonsin och massa nya hästar och otroligt mycket bommar på marken - som även bits! Det gick riktigt bra och hon klarade sig första hoppträning utan större missöden. Visst finns det mycket att jobba på, men potential, kapacitet och möjligheter är något det finns mer av! Nöjd ryttare, nöjd häst och förhoppningsvis nöjda ägare.

Som ni vet sen tidigare är veterinärbesiktningen inbokad imorgon! Jag är otroligt nervös och vet inte alls hur jag ska få mig någon sömn inatt. Visst börjar jag bli trött nu, men jag måste duscha och låta håret torka innan jag somnar. Så det lär vända. Sen gillar jag inte alls tanken på att jag måste sova ensam denna natt..

Köpekontrakt, något man VERKLIGEN måste ha med, men som ofta glöms bort?

Ur betraktarens ögon

Datum ~ 2009-08-22 | Tid ~ 20:14:54
Kommentarer (2) | Allmänt
För alla er som följer min blogg vet ni att jag har en storhäst som är mycket intressant. De sista dagarna har det surrat rykten, tankar och åsikter från olika håll. Jag blir alldelens vimmelkantig och vet varken ut eller in, knappt vad jag heter längre. Beslutet blev att kika igenom bilderna från provridningen, vad säger hästen mig, vilken känsla och vad säger min intuition.

Som köpare är man kritisk till sista stunden, oavsett vilken häst man väljer att köpa. Jag har själv fått erfara att under loppet av en vecka, en dag eller bara några timmar kan en kommentar antingen övertyga dig, eller göra dig osäker. Just därför väljer jag att lägga framtiden i ödets händer. Besiktningen får avgöra varesig det blir ett hästköp eller inte. För min hjärna vänder och vider på allting och blir inte klok på allt som krävs för ett hästköp. Medan mitt hjärta bestämt sig för väligt länge sedan, jag tror på min magkänsla att han är en på miljonen. - Om det är någonting positivt eller negativt, det återstår att se.

Vacker som en dag och otroligt fotogenisk är han iaf, mitt hjärta tar ett extra skutt varje gång en bild dyker upp. - Tänk om jag skulle få vara stolt ägare till den otroliga häst? Inte i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig en sådan utstrålning och perfektion i en häst för mig. Avgör själva.

Veterinärbesiktning inbokad

Datum ~ 2009-08-22 | Tid ~ 14:48:36
Kommentarer (4) | Allmänt
Måndag klockan 15.00 ska veterinärbesiktning och exportröntgen utföras på ATG klinik. Nu håller vi tummarna!

Hoppträning inbokad

Datum ~ 2009-08-20 | Tid ~ 15:42:48
Kommentarer (6) | Allmänt
söndag klockan 20.00 ska det hopptränas! Melody ska få medverka på sin första riktiga hoppträning på anläggningen samt i Umeå. Då hon tidigare inte är tränad hoppning och pga en incident i sommar är kraven verkligen låga. Vi ska åka dit, ha roligt och jobba med hennes självförtroende. Hästen har grym kapacitet, utrstålning och teknik. Däremot inget sjävlförtroende och tillit att övningen och arbetet kommer att gå bra. Detta blir då min uppgift att förmedla, spännande!

Melody är en svensk ridponny med full stam f. 2002.

Veterinärsamtal

Datum ~ 2009-08-20 | Tid ~ 11:13:38
Kommentarer (4) | Allmänt
Suttit i telefon med veterinärstationen, eller snarare i kö nu i snart 10min. Väntar på svar om priser på exportröntgen samt 1 ledsröntgen (4bilder). Eftersom att exportröntgen varierar i kostnad i länet samt olika stationer kändes det säkrast att kontakta den station och klinik som i mitt fall är aktuell.

Prisuppgifter:
Exportröntgen -> 10bilder + besiktning 4500:- + 900:-
10 bilder < - 5500 - 6000 valfritt antal bilder (fler än tio)
4 bilder + besiktning : 1500+900:-

Nu måste jag överlägga med min mamma och fråga och fundera lite innan jag lämnar mitt slutgiltiga svar angående vad som ska kollas på veterinärbesiktningen. Hur har ni tänkt kring röntgen på en tidigare frisk häst? Vilken prisklass bör hästen ligga i för att en exportrötgen ska vara nödvändig ?

I väntans tider

Datum ~ 2009-08-20 | Tid ~ 02:18:40
Kommentarer (0) | Allmänt
Nu har jag pratat med ägaren och lämnat ett besked. De sista oklarheterna och tveksamheterna är utredda och inga frågetäcken finns kvar. Ärlighet varar längst och det känns om att hon har varit en ärlig säljare, bara fått fel frågor.

Innan lunch imorgon ska ha bestämt mig vad som ska kollas upp. En veterinärbesiktning är sjävklart vid hästköp på klinik från min sida. Det som återstår att besluta är om det är nödvändigt med en röntgen eller inte. Är detta fallet, blir det endast "utsatta" områden eller genomför man en exportröntgen? - Erfarenheter om hur ni gjort mottages tacksamt. Är det nödvändigt på en till syntes frisk och fräsh häst utan tidigare skadehistorik eller är det onödiga utgifter?

Ringer kliniken imorgon och kollar upp priser för en eventuell exportröntgen eller för x antal plåtar för att sedan ta ett beslut. Vid en veterinärbesiktning kollar man även hästens benställning för en korrekt bedömning om hästen möjligheter för påtänkt arbete.

Video från provridningen.

Datum ~ 2009-08-19 | Tid ~ 00:44:02
Kommentarer (13) | Allmänt

D i fokus.

Datum ~ 2009-08-18 | Tid ~ 12:28:02
Kommentarer (2) | Allmänt
Efterprovridningen igår känner jag mig mer än nöjd.
Som jag skrev tidigare, hästen var så himla snäll trots en ryttare med noll koll.
Funderade hela kvällen igår, natten och nu på morgonen, och ärligt det här måste bli bra!
Jag ska vänta till imorgon med att prata med ägaren, sen ska jag lämna mitt svar. De flesta vet redan vad jag kommer att svara! - Men jag måste fortfarande kolla upp hur det ser ut med stallplats, uppbackning av föräldrar kostnader och liknanade. - Suttit och kollat på saker till hästen, till mig själv och inser att det är mycket som måste köpas in. Självklart kommer jag måsta köpa vissa saker när det gått ett tag, för råd att köpa allt på en gång finns inte. Måste försöka prioritera lite till en början, men hur bestämmer man vad som är viktigt?

Att hästen får vara prydlig och ha snygg utrustning är självklart. Men vad är mest akut, och vad räknas till lyx?
Schabrak luvor och annan tävlingsutrustning är vissa saker som kommer få vänta. Grundutrustning måste prioriteras först, och lite kläder till mig. Nya ridbyxor och tröjor att rida i, för en snygg häst får faktiskt inte ridas av en skabbig ryttare. Utseende och att vara representabel är viktigt!



Här kommer en bild från www.hooks.se på ett snyggt stalltäcke. Ska kolla upp med ägaren vad D har för grundutrustning och vad som måste inhandlas. Visst värderar jag att det ser snyggt ut, men viktigast är komfort och fuktioner i täckesvärden. Detta har bra passform, funktioner samt stilrent och snyggt, lätt att hålla rent. Ett tjockare stalltäcke är ett måste här uppe i norrland med våra kalla vintrar, främst för en klippt eller känslig häst.

Ringrostig.

Datum ~ 2009-08-17 | Tid ~ 20:01:52
Kommentarer (4) | Allmänt
Provridningen 16.00 på D som jag red förra veckan gick mycket bra.
Han skötte sig mer än exemplariskt och över förväntan. Stackars häst som hade en virrig ryttare med noll balans. Stackars bubben! Men jag var nöjd med vad vi presterade! Hoppade en bana på 1m utan större ansträngning från hästens sida. Med träning och mer rutin från min sida så blir han nog precis den vän, häst och framtid jag längtar efter och behöver. Jag har verkligen saknat känslan av tillfredställelse i vardagen, bara bara få vara nöjd - just nu. Den känslan gav han mig under hela ridturen. Som ni vet är det endå bara andra gången jag sitter på hästen!

När vi började tänka efter insåg jag att sist jag hoppade var i november på ridskolans ponny Gipsy. Enligt Emily får inte det räknas som hoppning utan mer som vallning, och ska vi prata om sist jag hopptränade seriöst.. Förra sommaren i Skåne på en lånehäst - snacka om att vara ringrostig.! Måste säga att det är en ny känsla att veta vad jag ska göra men, att sen få kroppen att göra som man vet att det ska vara är en hel vetenskap. Saken blir ju inte bättre på att man sitter på en okänd häst. Det sägs att jag är sjävkritisk och att det såg bra ut - det får vi verkligen hoppas.! (:

Nu återstår två hela dagar (och lite till) sen är det dags att lämna ett svar. Måste säga att det är mycket att tänka på! Hästen är precis det jag vill ha, och behöver men det återstår många men innan en affär är genomförd. En veterinärbesiktning ska genomföras, pris diskuteras - utrustning, röntgen m.m m.m . Samt att stallplats och allt annat kring måste bestämmas och göras klar. Vägrar riskera att köpa på mig en halt eller trasig häst trots att jag redan är såld.

Dela gärna med er av egna erfarenheter!





Nervositet.

Datum ~ 2009-08-17 | Tid ~ 00:38:50
Kommentarer (0) | Allmänt
Jag kan knappt hålla mig i skinnet.
Klockan 16.00 imorgon ska jag provrida D igen. Den här gången har jag med mig fler kunniga människor som ska få säga sitt. Samt en fotograf(?) - min kamera åker åtminstone med, någon borde kunna fotografera lite åtminstone! Sen har Jennifer lovat att filma lite grann - detta kommer senare ut på Youtube, förhoppningsvis imorgon.

Allting låter nästan för bra för att vara sant kring hästen, dock har jag ju min realistiska sida - bakslag kommer alltid framförallt med den förälder jag är uppvuxen med.

Jag kan knappt bärga mig tills jag fått beställa hem saker till min häst, min min och bara min!
Lite snygga täcken, matchande shabrak och luva skulle nog inte alls vara fel - dock måste hästen bära upp utrustningen på rätt sätt - vilket jag inte tvivlar en sekund på.

Här är smakprov på saker som dimper ner i min brevlåda om inte allt för lång tid (får vi väl hoppas).

Dubbelkvalad till SM

Datum ~ 2009-08-15 | Tid ~ 16:59:49
Kommentarer (2) | Allmänt
Vi börjar med att grattulera Emma Lyxzén som har dubbelkvalat med sina båda ponnyer!
Berganza och Careltjé E är nu färdig kvalade för inomhus SM.

Tävlingarna idag flöt på bra, mycket fina ponnysar som visade upp sina kunskaper och sin kapacitet.
Fotograferade många ekipage och bilder kommer i slutet av helgen (sladden är fortfarande spårlöst försvunnen).

På väg hem passerade vi ridbanan där D tömkördes - hjärtat slog ett extra slag. Han är bara så vacker! Min utlandsresa som många vet, har även ställt till mycket i mina hästköpstankar kanske har fått sig en lösning! - Det vore mer än toppen, så vi håller tummar och tår.





Hopptävling.

Datum ~ 2009-08-14 | Tid ~ 23:02:30
Kommentarer (0) | Allmänt
Dags att börja dra sig mot sängen. Morgondagen är planerad att spenderas på Vännäs Ryttarförening där det är hopptävlingar för ponny.  Klockan ringer redan 08.30 och planerar att vara där kring 09.30 - första start går 09.00. Har kameran i högsta hugg och längtar efter att se de fina ponnysarna visa upp sig på banan.

Har även mindre planer på att springa ihop med ägaren till D och kanske får en sekund eller två att prata med henne - kan ju aldrig vara fel om hon börjar gilla mig skarpt!

Nu, sängen - håller på att skriva ihop en ny övning för er som gillade den förra, håll ut (:

Uppföljning av provridning.

Datum ~ 2009-08-14 | Tid ~ 20:49:22
Kommentarer (0) | Allmänt
Måndag 16.00 ska jag provhoppa en bana med D. Den här gången kanske jag får med mig någon som kan filma hela passet samt någon tränare som kan säga sitt. Jag vet vad jag tycker om hästen och hur jag vill gå vidare. Men för säkerhets skull så är det nog bäst om jag tar in fler som säger sitt.. - svävar på rosa moln.

Provridning avklarad

Datum ~ 2009-08-13 | Tid ~ 00:58:02
Kommentarer (2) | Hoppning
Så är provridningen av D avklarad.
Hästen var otroligt fin i verkligheten och i hantering, ridning och sätt. Helt klart över förväntant. Ägaren hade sagt vissa saker som gjort mig orolig men hästen överbevisade de hon sa och skötte sig väldigt bra. Claes Bolinder red fram hästen, visade först upp den i mararbete och avslutade med hoppning. D var endast 163 cm enligt tidigare information men väldigt högrest och riktigt bra gångarter. Otroligt snygg sida!

Trots lite omständigheter med lösa ridskolehästar, byggandet av boxar och liknande skötte han sig exemplariskt och precis som det förväntas av en häst. Mjuk och väldigt trevlig att rida, precis som en storhäst ska vara enligt mitt tycke!
Allting gick bra, hoppade även lite i slutet, trots att jag är nybörjare på att hoppa storhäst så gick det väldigt bra, hästen skötte sig, löste problemen samt räddade mig när jag var otydlig.
Mycket nöjd med provridningen, hästen och det jag fick se - helt perfekt i lastning även!
Ska fundera till fredag, höra av mig om jag är intresserad. Då blir det att boka en provridning nr2 där jag får möjlighet att hoppa bana - det mörknade tyvärr så fort ikväll. - Jag tror inte jag behöver allt för mycket betänketid, ska dock ge det några dagar samt prova Camillie på fredag för att få mer känsla.


Bilder kommer snarast (kamerasladd på språng)

Ridbyxor

Datum ~ 2009-08-12 | Tid ~ 01:19:53
Kommentarer (4) | Allmänt
Här kommer en läsarfråga.

Vad har ni för erfarenheter av ridbyxor. Helskodda, halvskodda eller oskodda?
Någon som rider i båda, eller endast ett av  de ovannämnda?
Har fastnat i träsket och rider gärna i helskodda ridbyxor, går det byta och rida i oskodda utan att känna sig helt ur balans.

Berätta och diskutera gärna erferenheter vad som gillas och inte - tips?

Provridning.

Datum ~ 2009-08-11 | Tid ~ 22:58:40
Kommentarer (2) | Allmänt
Inbokad imorgon klockan 20.00 på valacken D f.00

Uppdatering på hästfronten.

Datum ~ 2009-08-09 | Tid ~ 11:44:42
Kommentarer (2) | Allmänt

Ägaren till 6åringen, efter As The Thurin som ni sett på bild har kontaktat mig igen.
Det är flera intressenter på hästen och dem väljer att låta dessa provrida innan min provridning eventuellt bokas in.
Detta är för mig väldigt konstigt, då jag hade "förtur" men något måste fått dem på andra tankar. Jag misstänker att ägaren har separationsångest och vill ha hästen så nära som möjligt.. Därför avvaktar jag, ser mig om efter andra hästar då denna försäljare verkar ha för mycket; om och men innan det blir av en affär.

Äntligen har jag fått tag i ägaren till valacken f.00. Hästen verkar vara riktigt trevlig med kapacitet och bra temperament. Ägaren väljer att sälja då kemin inte stämmer, hästen är för lyhörd för hennes ridstil och dem kommer i mellanläge och missförstår varandra. Som hon beskriver har hon ont av att sälja, men inser att det inte fungerar.. Hästen är tävlad 100-110 men redo för 120 i dagsläget. Då hästen tävlar hela helgen skulle vi höras till veckan, en film skulle komma upp i dagarna tisdag-onsdag. Jag funderade länge under gårdagen och insåg att jag nog inte vågar vänta på filmen. Tänk om någon köper osedd!! Så jag kontaktade ägaren och vi ska boka in en dag och en tid för provridning - spännanade!

Hästen är otroligt snygg, jag kan knappt bärga mig och längtar otroligt efter att se om detta kan vara en häst för mig. En bra sida med ett vackert huvud och snygg typ. För er som känner mig sedan tidigare vet nog alla att jag föredrar ston. Men man ska aldrig vara sämre än att man kan ändra sig, hästar är olika, och kemin stämmer olika - håller er uppdaterade så fort någonting mer är bestämt angående hästen eller erfarenheten av valacken.

Finns det intresse av en bild?..

Berätta gärna om egna erfarenheter av ston och valackar. Om någon hanterat eller jobbat med en hingst, skillnad likheter och egenheter som hästen haft..

"Sällskap till häst" del 2

Datum ~ 2009-08-07 | Tid ~ 16:46:18
Kommentarer (2) | Artiklar

Eftersom Ina skrev ett såda lång kommentar väljer jag att svara på detta i ett inlägg - hoppas det är okej. Hela hennes komentar finns att läsa under komentarer " sällskap till häst "

Självklart så är hästar som människor. Man passar inte bäst ihop med alla, som jag nämnde i inlägget så har hästar personkemi mellan varandra och trivs inte jättebra med alla. - Man ska inte generalisera där heller. Som du säger, har man inte möjlighet att låta hästen gå med många andra hästar utan endast med ett sällskap, blir möjligheten att prova sig fram - väldigt liten. Som i mitt fall är stallet byggt med en fullstor box samt en mindre spilta där det ryms en shettis eller mindre b-ponny. Så i mitt fall blir valmöjligheterna väldigt små, som du kanske förstår.

Som du säger, hästar är sociala djur som trivs absolut bäst i flock! Gärna på stora åkrar där det får göra upp rangordningen själva, och får vara hästar i dess fulla mening. Att ha hästarna tillsammans i hage, eller i flock är ju stora skaderisker om man har tävlingdjur. Så därför väljer många på hög nivå, att ha hästen ensam i hagen. Med med andra hästar i dess närhet. Jag håller helt med om att hästar ska få vara hästar också, därför hade vi lösningen på det sommartid. Då fick dem gå i flock och mycket tid till varandra vilket uppskattades. Men att min häst for illa av att vara ensam,det betvivlar jag väldigt starkt.

Det sista förstod jag inte riktigt din formulering, hur du menade. Men jag kan med erfarenheten i ryggsäcken intyga att en häst visst trivs ensam. Självklart är det inte drömtillvaron, men hästen var nöjd, och det blev en fungerande lösning, med det sällskap som fanns.

Angående hästarnas instinkter så vet jag lika lite som du, hur dem tänker. Det jag vet är att hästarna i urminnes tider har gått i flock lösa, utan mänsklig kontakt. Detta har vi förändrat genom tiderna, tämjt dessa vildjur och fått dem att lyda. I och med det, har vi förändrat hästarnas beteende. Med det menar jag att en häst som har levt nära inpå människor i hela sitt liv och har goda erfarenheter, accepterar människan i sin flock - som ledare. Detta är ju ett beteende och någonting vi har framkallat och i och med det, tror jag att en häst nöjer sig med mänskligt sällskap.

Som du skriver är det svårt för hästarna att anpassa sig och bilda en flock när det endast är två hästar. Jag känner igen det du beskriver, och detta hände även mig. Ponnyn jag hade var van att stå ensam eller i en flock med kossor. När hon flyttade hem till mig skaffade vi en b-ponny till sällskap. Hon jagade runt henne i hagen och trivdes inte alls med hennes sällskap. I och med detta, beslutade vi för att prova ha henne ensam, med sällskap av en radio och en kanin. Detta fungerade mycket bättre, hon var lugnare i stallet och lättare att hantera. Slutsatsen drogs att hon helst gick i flock, eller helt själv. - För med en hästkompis, blev hon orolig, nevös och höll konstant koll på den andra hästen, matvägrade och sov inte på nätterna. I oro. I största möjliga mån ska självklart hästen få stå med andra hästar helst i samma hage eller på samma gård.

bilden är tagen från www.ridsport.se

Nya favoriter för den känsliga hästen.

Datum ~ 2009-08-07 | Tid ~ 14:13:04
Kommentarer (4) | Allmänt

Nya favoriterför den känsliga hästen!
Hööks har kommit med denna specialutformade grimman för den känsliga hästen som vanligtvis får skavsår av de hårde nylongrimmorna. Grimman är utformad med fleec foder i nacke, nos och sidostycken för bästa komfort.! Snygg utformning på en praktisk grimma för en känslig häst, där man slipper nosludd på utrustningen. Grimman finns i färgerna: Grå, Marin, Vinröd, Brun för 129:-


Här kommer även ett specialutformat träns där trycket fördelas jämnar bakom hästens känsliga öron. Tränset har mjukt foder i nosgrimma, nackstycke och pannband för hästens välbefinnanade. Avtagbar nosrem och Achenfäste. Tränset finns i färgerna svart och mörkbrun.  349:-
 

Produkterna finns att köpas på www.hooks.se eller i närliggande butik. Bilderna är även från hemsidan.

Provridningar och hästprat.

Datum ~ 2009-08-07 | Tid ~ 13:11:01
Kommentarer (0) | Allmänt
Som jag nämnde tidigare är provridninge för Quite Easy avkomman framflyttad - blir den av håller jag er uppdaterade..
Fuxen som ni alla har fått smygkikat på väntar jag fortfarande på ett beslut av ägarna som tvekar vid tanken på shettis sällskap. - löser det sig kommer även där en provridning att bokas in, efter att hästen genomgått en felfri veterinärbesktning.
I all förvirring är även en provridning på Camillie-FlamingoZ stoet f.04 planerad - hästen ska skos nästa vecka och därefter ska provridningen planeras in. Den hästen står i närheten vilket underlättar - slippa åka över hela Sverige..

Har även fått upp ögonen för en otroligt vacker valack f.00 här i närheten. Mer tävlingsklar än de 2 sistnämna vilket är precis det jag söker - om hjärtat får bestämma. Idag är det planerat att kontakta ägaren för en provridning och mer information. - har inte fått tag i denna, men fortsätter med detta på lunchen..


Att provrida en häst är väldigt påfrästande, både för ryttare, ägare och häst.
Som ryttare får du ca 1-1½ timme på dig, från stallet skötsel visning och provridning att bilda dig en uppfattning om hästens beteende, temperament och kunskap. Samtidigt blir du synad av en skeptisk ägare som vill sin häst det bästa, och som många gånger har ett speciellt sätt att rida sin häst.. Som häst har du ingen förvarning, en ny ryttare, nya hjälper kommandon och ridstil ska du anpassa dig efter och gilla, eller protestera och ogilla - detta till olika koncekvenser. Antingen till ett nytt hem, eller fler ryttare som sitter upp och gör sitt.

Att tänka på till provridning:
Förbered dig för provridningen genom att ta med frågor eller funderingar som kan vara aktuella för hästen.
Kolla upp försäkring, eventuella reseravationer eller tidigare skador som kan påverka provridningen eller möjgliheten för en lyckad affär. Någon eller några dagar innan är det lämpligt att rida en okänd häst för tränare. Dels för att få känsla, men även för att få tips "hur man går tillväga". Här får du ju även möjligheten att göra en "provridning" på en ny häst med bästa förutsättningar, du får prova dig fram, känna efter med har möjlighet till vägledning. Vid en provridning är det bra om en tränare eller liknanade kan följa med, en utomstående opatisk person kanske ser deffekter eller problem som man själv inte upptäcker. Filma gärna ritten för att i lugn och ro sedan sitta ner, fundera känna efter och be om råd.

Be gärna innan provridningen att du får vara med från stallet. Redan där får du möjligheten att bekanta dig med hästen från marken. Om hästen har några ovanor eller annat under tränsning eller sadling märks detta tidigt. Känn ingenom hästes ben gärna rygg och liknande för att utesluta en öm eller skadad häst. Lyft alla hovar och kolla igenom dessa. Stryk lätt med handen över hästen kropp, reagerar den för beröring någon speciell stans - fråga i sånnfall varför. När hästen är klar, be gärna ägaren alternativ ryttaren visa upp hästen i alla gångarter efter en framridning. Om ägaren väljer att inte göra detta, fråga varför. Väljer ägaren att sätta upp någon annan att visa hästen, be även här om en motivering till beslutet. Är hästen välskolad ska dessa rörelser även visas av ryttaren, samt visa hästen i hoppning om så önskas. Det är köparen som ställer kraven på vad hästen ska uppvisa under en provridning. Kraven ska självklart överensstämma med hästens utbildningsnivå och kondition.

När provridningen är avklarad bör en betänketid sättas.. För säljaren och hästen skull, samt möjligheten för köparen att fundera.. Även om provridningen var lyckad och gick bra, fundera och tänk efter. Mer än en gång, har hästen det jag söker? De frågetäcken som finns ska rätas ut.. Om allting känns bra, hör av dig till säljaren och diskutera hur man går vidare. Är en veterinärbesiktning gjord? - När och var, var nogrann med att allt är utrett och att det skrivs kontrakt om säljaren är okänd.. Är besiktningen inte genomförd, bestäm gemensamt klinik, vem står för vilka kostnader?
Går hästen igenom besiktningen utan större deffekter, köparen och säljaren är nöjd med det kontrakt som ska skrivas är det dags att hämta hem hästen - eller skicka den på transport. Detta ska även vara bestämt sedan tidigare så att inga oklarheter uppstår.

Därefter får vi hoppas att köpet var lyckat och att hästen håller förväntningarna.!
Lita inte alltid på ett ord, kolla upp bakrundsfakta och var nogrann, alla människor är inte ärliga!

Att tänka på vid veterinärbesiktning om köparen inte medverkar, klargör för ägaren att denna måste specifikt påpeka för veterinären att all fakta är godkänd att delas med köparen (För och efternamn). Är detta inte påpekat under besöket får veterinären under inga omständigheter dela informationen, journaler eller annat angående hästen.

tredje frågan.

Datum ~ 2009-08-06 | Tid ~ 16:44:27
Kommentarer (0) | Allmänt

Fråga: Om man tävlar en ungponny i hoppning, får man rida även omhoppning eller är det bara grund?

Svar: När man tävlar ungponny (avdelning b) rider man endast grundomgång. När man samlat tillräckligt många felfria gundomgångar får man rida avdelning a, även om hästen fortfarande är ungponny i de högre klasserna.

Ex. 3 felfria starter i LC betyder att ekipaget får tävla avdelning A i LC klass. I LB däremot gäller Avdelning B - tills ekipaget har samlat ihop 3 felfria startar i denna klass.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Prenumeranter!

Datum ~ 2009-08-06 | Tid ~ 12:54:45
Kommentarer (0) | Allmänt
Följ min blogg med bloglovin

Här kommer länken för er som vill följa min blogg!
Åsikter och synpunkter på bloggen - kontakta mig via [email protected]

Sällskap till häst.

Datum ~ 2009-08-06 | Tid ~ 12:46:31
Kommentarer (2) | Artiklar
Djurskyddet hade som förslag att alla hästar måste ha sällskap av en annan häst - detta skulle skrivas om i lagen!
Efter stora diskussioner övervägande och betänksamhet ändrades inte lagen.
Hästar är flockdjur och generellt trivs dessa bäst i flock, men som erfaren hästägare har även jag insett att varje häst är en egen individ. Vi människor får alltid höra att det är fel att generalisera, detta borde då också gälla hästar.
Visst är hästen uppvuxen i frihet, i stora flockar med andra hästar. Men även det är unika och har sin egen personlighet..
Alla hästar trivs inte i stora flockar, och alla hästar mår inte bäst av sällskap.

Att laget inte trädde i kraft var en lättnad för många. Eftersom hästar är en dyr sport som den är, finns det många familjer och ägare som hade drabbats hårt av den nya lagen. Djurskyddet menade att det fanns många alternativ: Antingen hyr man inte hästen i ett stall med andra hästar, köper en till, eller säljer sin nuvarande häst. Landslagsryttareb Maria Gretzer gjorde uttalandet "De verkar inte veta så mycket om hästar". Detta grundade hon på, som ovannämnt att hästar är individer och allt passar inte för alla. Om lagen hade trätt i kraft, hade möjligheten för många att äga en häst blivit omöjliga.. Istället för en lagändring kom dessa regler som alla hästägare måste rätta sig efter.

- Hästen måste ses till minst en gång per dag, helst fera
- Hästen ska motioneras, borstas och pysslas med dagligen. Boxen ska mockas
- Tre gånger per dag ska hästen få färskt vatten och mat

Djurskyddet uppmanar att vid ett hästköp ta reda på all information. Tänk igenom beslutet mer än en gång, kostnader tillkommer alltid!

Varför detta inlägg är intressant för mig är just av den anledning att jag är i storhäst köpestankar.
De storhästar jag har varit intresserad av och haft kontakt med ägarna har många haft som krav att hästen ska stå med andra hästar - jämt. Då vi har ett litet stall hemma, blir detta väldigt komplicerat - men skulle gå lösa på något sett om rätt häst dyker upp. Det som gjorde mig fundersam var när ägaren påstår att hästen inte trivs med shettisar..
Visst kan det vara så att har man många hästar att välja mellan så tyr man sig till den som passar hästen bäst. Men på ett nytt ställe där ens gamla kompisar inte finns. Där en liten häst - som en shettis finns borde detta inte vara något problem, hästen borde anpassa sig efter "utbudet".. Detta är min egen uppfattning och erfarenhet av hästar och människor. Visst kan jag ha fel, men påståendet fick mig att fundera.

Har ni upplevt att en häst har ratat någon annan - och väljer att vara ensam istället för det sällskap som erbjuds? - Berätta gärna




bild tagen från http://farm1.static.flickr.com/155/390090893_2dfb125ba6.jpg

Storhäst i sikte

Datum ~ 2009-08-05 | Tid ~ 15:51:39
Kommentarer (4) | Allmänt

Att leta häst är det många som tror är enkelt, det finns ju så mycket att välja mellan. Jag har själv har letat häst ända sedan skadan på min ponny uppkom vintern 08.. Visst var jag inte i läge att köpa häst då, men att börja leta är aldrig fel..
Sedan dess har jag letat passiv, vad som kan vara något - just för mig.. Kraven har ju varit höga, och det är nog därför det varit svårare än för många andra. Här är mina kriterier för ett hästköp

x Född 00-05
x 160-168cm i mankhöjd
x Kärlek och omsorg framför stora pengar

Angående födelseåren har jag varit väldigt flexibel. En yngre häst född 05-04 var kraven låga. Hästen skulle vara inriden och grundriden i alla gångarter samt inhoppad under ryttare - eftersom det mesta slitgörat faller på mig skulle priset vara lågt.

En äldre häst född (99)-01 ska hästen provat sina vingar lite mera. Tävlingserfarenhet eller god träningserfarenhet. Hästen måste ha god kapacitet och vara välriden i dressyren. Gångarterna måste vara medel mot det goda och hästen ska vara välhanterad - här stiger självklart priset men fortfarande inom en studerande sparande flickas budget.

Nu faller det sig så, att jag kanske hittat en häst.
Efter missöden med en inställd provridning på den underbart vackra Quite Easy avkomman blev beskedet värre än väntat. Modet sjönk men  har det kanske fått sig en putt i rätt riktning nu när stoet efter As The Thurin har kommit till min vetskap. Ägaren och jag har mejlat under veckan rätt intensivt och efter filmerna som är skickade är jag mer än övertygad om att hon kanske är precis den häst jag letar efter !! - vi håller tummarna och hoppas det kan gå vägen - den här gången.

Smakprov!

Att banta en häst.

Datum ~ 2009-08-05 | Tid ~ 11:24:46
Kommentarer (6) | Artiklar

Att se en undernärd häst, där knotorna sticker ut, blicken är matt och hästen orkeslös anses i många ögon som djurplågeri. Hästen lider och får inte den näring den behöver. Detta resulterar i katastrof om läget fortskrider. Läs mer om undernärda och magra hästar på http://www.hippson.se/blogs/Dressyrbloggen/index.htm
Nu är det dags för oss hästmänniskor att öppna våra ögon och se till den andra guppen - överviktiga hästar. En häst som är överviktig, där balansen gått förlorad och hästen får svårt att orka vardaglig motionsridning. Då är det dags att göra någonting! Att äga en mager och utsvulten häst anses ofta som en dödssynd. Hästen ser oftast matt och orkeslös ut - vilket är självklart då hästen inte har fått den näring den behöver. Är det då inte en lika stor synd att äga en överviktig häst som får ont av att röra sig... Som hästvän reagerar man ofta starkt på detta och vi har alla läst om underviktiga, undernärda hästar som lider. Faktum är att en överviktig häst - med väl tilltaget hull oftast anses mer humant, som om övervikt vore hälsosamt för leder och knän... Hur går man då tillväga för att banta en häst?

Det första som måste göras är att se över hästens stråfoder samt kraftfoder. Går hästen på bete är det viktigt att detta är magert och energifattigt. Betet får gärna vara stort och det underlättar om hästen står med andra hästar. Då uppmuntras hästen till att leka och röra på sig. En tjock häst bör få vara ute så många timmar som möjlig där den får chans att motionera på egen hand, detta självklart på ett magert bete eller annan ute hage. Det måste finnas en balas mellan energi, protein och motion för hästens välbefinnande.
Det kan räknas ut enligt följande.

  • Grovfodrets näringsvärden (genom en hö analys)
  • Hästens arbete
  • Hästens ras/typ
  • Om hästen är lättgödd / svårgödd
  • Gärna tidigare foderstat (i g och kg)
  • Har hästen allergier - foder att undvika

När dessa faktorer är uträknade är det dags att börja räkna ut hästens näringsintag. Hur foderstaten skall utformas samt vilken motion som är bäst för just din häst.

Exakt uträkning finns att se på http://www.angelfire.com/ego/riven0/foderstater.html i gram och kilo, och hur foderstaten ska utformas.

En häst som har lätt för att lägga på sig är det viktigt att den får mycket motion. Med detta menar jag självklar en träningsform som är lämplig för din häst. För riktigt överviktiga hästar rekommenderas inte hoppning då påfrestningen för frambenen blir för hög då all tyngd läggs på framknän och kotor. Lagom att börja med är daglig motion. Gärna långa skrittpass där hästen går i ett friskt tempo, korta intervaller i trav för att få upp pulsen och cirkulationen - muskelarbete kräver energi som automatiskt tas från den stora fettansamlingen. Att rida hästen i alla gångarter är absolut ingen fara, däremot måste vi tänka på hur hästen reagerar, hur mycket den orkar och att inte belastningen blir för hög under någon längre tid.

Att banta en häst är någonting man måste planera långsiktigt, från några månader uppemot ett halvår. Slutar man att mata den helt eller drar ner kraftigt på stråfoder kommer hästen att magra, men möjligheten för att bygga muskler blir obefintlig. Svälter man då hästen och får en mager häst, blir problemet desamma - energi och protein är i obalans och du står på ruta ett.

Hästens grovfoder kan förbli densamma - det är kraftfodret som ska plockas bort i första hand. Har man en kraftigt överviktig häst kan höet i viss del bytas ut mot halm eller energifattigt hö. Sent skördat hö har lägre energi och passar hulliga hästar bättre. Mängden grovfoder berättar inte hur tjock hästen kommer att bli, allting handlar om energin och protein i den mat hästen får. När foderstaten av grovfoder och kraftfoder är anpassad efter hästen - är det dags att ta tag i motions delen. Ta gärna hjälp av hästkunnigt folk i din närhet med träning och en långsiktig planering. En överviktig häst har oftast mer än bara obalans i fodret, utan är oftast omusklad och övergödd. Detta löser man lättast genom att förändra foderstaten och lägga upp ett varierat träningsschema så att hästens muskulatur kommer igång igen.


Här är före och efterbilder på min egen häst.

Hon kom till mig oktober 2005 - då gick hon med lättare motionsridning 2-3gånger i veckan samt FRI tillgång på hösilage 24timmar om dygnet.
Ensam på en hel bal. Helt omusklad.



Här har det gått 1½år där hon rids regelbundet med en anpassad mängd grovfoder och kraftfoder. Välmusklad  

Falsterbo får superligan

Datum ~ 2009-08-04 | Tid ~ 13:19:19
Kommentarer (2) | Hoppning
Äntligen har Falsterbo Horse Show nått ett mål. Superligan i hppning kommer att gå av stapel på Falsterbo. Sverige riskerar dock att trila ur den högsta serien.

Detta kommer som ett glädjebesked då Olof "Jana " Wannius har kämpat för Sveriges rätt att anordna en av de högsta omgångarna då Sverige är med i den högsta serien - det är en självklarthet tycker "Jana".

Lotta Amnestål presschef i svenska ridsportförbundet förklarar risken för Sverige. Just nu ligger Sverige sist i serien, om detta inte förändras åker vi ut, två lag ska in ett lag ska ut. Men plockar vi placeringar och poäng innan december får vi vara kvar i toppen.

Dem som jagar poäng för Sverige är : Malin Baryard, Helena Lundbäck och Rolf-Göran Bengtsson - som ni vet sedan tidigare är Rolf-Göran opererad och missar inplanerad tävling, så vi håller tummarna för de svenska tjejerna att vi får behålla våran plats i toppen!

Pessoas häst dopad

Datum ~ 2009-08-03 | Tid ~ 14:58:39
Kommentarer (3) | Hoppning

Under det stora tävlingarna i Athen fick Rodrigo Pessoa enastående resultat och gick hem som guldmedalgör. Nu släppas nyheterna om att hästen Rufus fastnade i dopingkontrollen i Hongkong - svaret var possitivt.

Doping preparatet gör hästen extra känslig mot beröring och gör hästen oerhört nogrann med att inte slå i, detta intygar ordförande i internationella ridsportsförbundet Sven Holmberg.

Rodrigo vann inte gulmedaljen tackvare sin egen ritt, utan just för att guldmedaljören Cian O´Connor fastnade i kontrollen och blev ifråntagen guldet. Pessoa räknade nog inte med att systemet var så finkänslig.



Däremot kan vi svenska känna oss stolta, resultaten för OS ritten av Rolf-Göran Bengtsson bekräftar att Ninja var ren och välförtjänt av sitt silver i OS.

andra frågan

Datum ~ 2009-08-03 | Tid ~ 14:35:04
Kommentarer (0) | Allmänt

Fråga angående ryttarlicens.

Jag har ryttarlicens som jag registrerade med min gamla ryttarförening som jag tävlade för förut. Nu tävlar jag för en annan klubb men är fortfarande medlem på den gamla. Måste jag lösa ut en ny licens för den nya klubben ? :)

Svar

Ryttarlicensen ska betalas in en gång per år, då den förnyas.
Byter ryttaren adress, namn eller klubb måste denna licens uppdateas.
Detta för samma kostnad som om kortet försvinner 100kr.

Dessa bestämmelser finns för försäkringar och annat som licensen innefattar. Det är den nya klubben som är ansvarig för dig då du valt att tävla för denna. Du kan vara medlem i flera klubbar men den klubb du tävlar för, är den klubb du ska ha licens för.

första frågan

Datum ~ 2009-08-02 | Tid ~ 23:31:31
Kommentarer (3) | Allmänt
Fråga: Hur länge får man tävla B-ponny i hoppning?
Bestämmelserna enligt TR I gemensamma bestämmelser råder följande.
För ryttare på kat A och B-ponny är den övre åldersgränsen 13år i hoppningen samt 14år i dressyr. För fälttävlan och terrängritt gäller även 14år.

Ryttare på kategori C & D för delta i ponnytävlingar i Sverige hela året dem är 18år. De under åldersgränserna gäller endast i Msv B klass eller högre då ryttaren måste fylla 10 de året.

Att tillägga för hoppningen är de nya bestämmelserna(2008) om ungponnyklasserna.
En överårig ryttare får tävla i avdelning B i hoppning med en äldre häst trots sin eller hästens överåriga ålder. 

Vid frågor, kontakta mig via bloggen eller via mejladressen!
- dessa besvaras i samma inlägg eller via mejl. Detta för att personer med liknanade frågor får ta del av svaren. Frågestunder kommer även att finnas på begäran

OS stjärna opererad

Datum ~ 2009-08-02 | Tid ~ 12:22:37
Kommentarer (3) | Hoppning
Rolf-Göran Bengtsson Opererad.
I fredags opererades Rolf-Göran, missar nu världscupen i Oslo, samt Odense i Danmark och Monterry i Mexico..
Rolf-Göran har tidigare lidit av smärtor i vänsteraxel, inför OS 1996 var Rolf-Göran skadad två gånger. Med det tidigare skadorna blev den nyligaste och sista smällen droppen. Rolf-Göran tränade en unghäst under onsdagen när olyckan var framme, hästen föll över hans axel som orsakade att nyckelbenet gick av på fyra ställen. Trots de stora smärtorna är Rolf-Göran ingen som gnäller, piller är ingenting för mig. Det jag kan göra är att se när hästarna tränar, dem gör oftast som jag vill.. Han planerar redan hur sjukgymnastiken ska gå till för att han ska vara redo när det blir dags att komma upp i sadeln igen, hans ridförbud sträcker sig över 4 veckor.


markarbete & gymnastikhoppning

Datum ~ 2009-08-02 | Tid ~ 12:06:56
Kommentarer (2) | Hoppning
markarbete/gymnastikhoppningRyttare: Övningen tränar upp förmågan hos ryttaren att reglera hästens gångarter och tempo. Ryttaren måste fokusera på att hitta "tajming". När är det läge att påverka och inverka på hästen, samt när det är dags att sitta tillbaka hålla om och hålla i..

Hästen: TYP 1 En häst med lite bjudning och vilja att ta tag i cavalettiserien får med hjälp av ryttens stöd hitta sin egen bjudning där tvång och press är bortkopplat. Bommarna måste bli spännande och någonting roligt. En häst som känner sig tvingad kommer inte finna glädje vid varken markarbete eller hoppning. Koncentrationen måste vara före och efter bommarna. Innan bommarna en stöd och stilla hand och skänkel, hästen ska hitta egen takt och tempo och inte jagas. Precis efter bommarna sker ett byte av gångart eller en ökning för att få hästen framåt och vaken.

TYP 2 En häst med mycket bjudning och tendenser till att rusa iväg får denna övning andra effekter. Vid bommarna, koncentration att tempot och takten är den samma - hästen får inte öka mot eller över bommarna. Sitt gärna ner, få hästen att fokusera på arbetet. En häst som är väldigt pigg och framåt och vill göra bommarna till någonting spännanade, måste man avdramatisera situationen. Eftergiften blir mindre, men följsamheten måste kvarstå. Efter bommarna om man gör en ökning eller ett byte av gångart måste detta ske med stor planering och koncentrationen måste återfinnas innan  nästa serie kommer. En häst som stressar iväg och skyndar sig, måste få tydliga regler om vad som är okej, rid aldrig på serien, hindret eller det som ligger härnäst förens hästen är lugn och avslappnad.

Allmänt:
"Gymnastikhoppning tränar både hästens och ryttarens balans, förmåga att bedöma avstånd och anpassa tempot, bygger upp muskler, ger större självförtroende samt ökar känslan för hoppning."

Att träna tajming är något av det svåraste man gör, men även någonting av det viktigaste hos en ryttare. Om du tränar dressyr, vill hoppa rida i skogen eller vid vanlig hantering är detta A-O med hästar. En häst som har ett ett bra beteende men en ryttare med dålig tajming kommer med största sannorlikhet göra fel, anses bråkig eller olydig då ryttaren sänder ut fel signaler i fel tillfälle. Hästen gör inget annat än att försöka tolka dessa signaler men förstår aldrig syftet eller meningen om tajmingen är dålig. Här kommer en övning där vi tränar tajming med hjälp av cavalettiserier, transportsträckor och gymnastikhoppning.

Övning: Övningen ska ridas efter en långsida där två cavalettiserier är uppställda. Serierna kan ställas upp på orelaterade avtånd men detta ska vara en "långdistans" kring 30meter eller mer beroende på ytorna som är tillgängliga. Den andra långsidan lämnas fri, ca 4meter innanför spåret ställs en studs upp med 6 sockerbitar eller hinder. Avstånd är alltid viktigt för att kraven på hästen ska vara rimliga och övningen ge en positiv effekt för både ryttare och häst! Serierna skrittas till en början, mellan dessa sker övergången till trav där framåtbjudningen stärks. Ca 10m innan serie nr2 sker en avsaktning för att serien sedan ska skrittas över. Vid konen sker övergången till trav och långsidan travas under lättridning, behåll stöd i tyglarna och se till att hästen svarar på hjälperna framåt. När övningen har ridits i båda varven med serierna i skritt övergår övningen till trav.

Nu ska hästen trava cavalettiserien som är anpassad efter den nya gångarten. Mellan serierna sitter ryttaren ner och jobbar hästen mellan hand och skänkel, för den segare hästen - ökas traven, för den piggare hästen - arbetstrav. Takt och tempo är hela tiden A-O i övningen oavsett vilken häst du sitter på. När detta fungerar läggs en stor volt mellan serierna, där ska hästen öka gångarten som är anvisad, i detta fall trav. Tänk på att är hjälperna går igenom och att inte komma till ett stressat läge! När volten är avslutad rakriktas hästen för att ryttaren ska sjunka ner i sadel (om lättridning föredras på volten) för att hålla om med skänkel och ha ett jämt stöd i båda tyglarna mot cavalettiserien. Långsidan galopperas nu tillbaka, lättsits föredras på en långsammare slöare häst och nedsittning på en piggare. Detta varvas med att varannan gång hoppa studsen som är uppställd innanför spåret, var nogrann och planera vägen, ställ gärna ut koner vart du påbörjar linjen samt avslutar. Denna övning rids i båda varven.

Cavalettiserien fortsätts att ridas i trav. Mellan serierna är gångarten i detta fall galopp. Volten är viktig att den blir rund och kontrollerad - frammåt eller tillbaka anpassa efter hästens temperament! Planera avsaktningen i god tid så den pigga hästen absolut inte galopperar travbommarna. Den lugnare hästen får gärna ha avbrottet nära bommarna då man får mer påskjut bakifrån och lättare för hästen att bjuda på serien. Långsidan varieras nu att trava på spåret under lättridning eller galoppera och hoppa studsen. Tänk på att inte trötta ut hästen och låta den få vilopauser. Studs framkallar mjölksyra hos hästen, lägg in skrittpauser mellan de olika trappstegen i övningen samt när det känns lämpligt för just din häst. När övningen är riden i båda varven var nogrann med nedvarvningen av hästen. Trava av hästen under lättridning och se om den piggare hästen hittat ett lugnare tempo och en given takt, och den långsammare hästen hittat framåtbjudningen och tempot.