Debutera eller vänta

Datum ~ 2010-09-30 | Tid ~ 22:19:36
Kommentarer (2) | Allmänt
Sitter med funderingen kring Umeå RF tävling helgen 16-17 om jag ska anmäla eller inte. Så mycket utrymme att fundera finns inte då anmälningen går ut imorgon (fredag). Har skjutit på detta beslut längre än längst och funderar nu om jag ska debutera eller vänta till våren. Upptäckte att Skellefteå har samma höjder och rider eventuellt där också, om jag vågar ta mig för att debutera.

- Tankar och åsikter inför detta.
Ni som sett oss tidigare, rida eller vänta?

Vila inför helgen

Datum ~ 2010-09-30 | Tid ~ 22:07:18
Kommentarer (0) | Allmänt
Fick hjälp med stallet idag. Sparar på alla krafter jag har för att orka rida båda passen för Ann under helgen. Är fortfarande inte riktigt pigg och känner mig rätt hängig. Skilla fick vila idag och kommer att ridas under morgondagen lite lättare för att släppa på lite spänningar inför helgen.

Funderar kring matchning och utrustning inför helgen. Hoppas att Ann ser någon förbättring sedan sist och att vi fortsätter att utevecklas. Än är det mycket jobb men det känns som att vi börjar ta oss framåt och bli starkare tillsammans med alla dagar som går.

Veckotränare i dressyr ser även det väldigt ljust ut, att anpassa träningen så det är möjlig att träna efter jag slutat jobba ser ljust ut. Återkommer när något är mer bestämt!

Galopparbete

Datum ~ 2010-09-30 | Tid ~ 01:27:54
Kommentarer (2) | Allmänt
Red ut under lunchen i dagens fina väder till min stora lycka. Skilla kändes något öm efter gårdagens skoning men relativt OK under passet. Jobbade med galoppfattningar från skritt, stärkande och var nogrann med att fattningarna var välplanerade och att hon jobbade korrekt i fattningen. Några få galoppsprång och sedan ett avbrott. En kort och samlad galopp under en kort tidsperiod är nog det sundaste sättet att stärka hästen. Hög svårighetsgrad under en kort period för att inte förknippa hårt arbete med obehag.

Skilla kändes fin och riktigt trevlig under slutet av passet. Ser fram emot helgens dressyrträningar men ogillar tanken att dressyrträna i hoppsadel. Ska avsluta affärerna med försäkringsbolagen under morgondagen och förhoppningsvis ta tag i sadelbiten. Ska försöka få prova en Stübben Maestoso under veckan (förhoppningsvis) och har även en Pfiff Amaretto i åtanke. Provsatt en idag som kände OK i midjan och lagomt mycket stöd till en början av vår dressyrkarriär. Hur den ligger på Skilla återstår att se, förhoppningsvis snart. Provade en luftstoppad sadel idag av en stallkompis. Lade upp den för att se hur den låg på Skilla, vilket direkt syntes vara opassande. Sadeln var alldelens för svängd och passade inte alls Skillas ryggform. Provad och strykt från möjliga-sadel-listan.

Planerna för imorgon blir en lättare jogg inför helgen. Eventuellt en promenad för att slippa bära ryttare och spara på  krafterna något. Tänkte åka till gymmet själv under morgondagen så stallet blir nog på kvällskvisten.

Vad har ni för sadlar till era hästar?

Försäkringsbolag

Datum ~ 2010-09-29 | Tid ~ 09:51:12
Kommentarer (0) | Allmänt

Då var det dags att ta det stora beslutet om försäkringar för kommande år. Har suttit fram och tillbaka och försök värdera min häst, både som individ, meriter och värde. Hur lätt är det att värdera det man har, och det man kommer få, med mer träning och mer erfarenhet?

Beslutade mig till att börja med att försäkra upp henne. Värdet är fortfarande ganska lågt, men det är en höjning på 10.000:- sedan förra året och inköpet som jag då gjorde av en helt okänd häst. Har diskuterat fram och tillbaka med framgångsrika ryttare som står som ägare av dyra hästar (100-200 000kr hästar) som berättar att hästen endast är veterinärvårdsförsäkrad och ej liv / användbarhet på grund av de dyra premierna.

Jag har tidigare använt mig av Sveland försäkringar och har varit nöjd med den kontakt jag haft med dem. Nu när försäkringsvärdet går upp blev det tyvärr för dyrt och komplicerat i detta bolag. Därför väljer jag nu att täcka en ny försäkring och höja värdet i Dina försäkringar. Hoppas på ett smärtfritt år och lite mer kött på benen till nästa försäkringsperiod!
- Önska oss lycka till!

Lång dag med flera timmar häst

Datum ~ 2010-09-28 | Tid ~ 23:22:30
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut på förmiddagen och fick med mig min hästskötare och stallsysslare medan jag och Skilla åkte ut till hovslagaren för nya skor. Lite misspassande att sko nu i skarven mellan sommarskor / vinterskor. Men för vår del blev det att dra på vinterskor för att eventuellt brodda om halkan kommer tidigt.

Väldigt nöjd med hovslagarens jobb och glad att jag bytt till någon som är tillgänglig och skicklig på sitt jobb. Visst, kostar lite extra men det är det värt i längden.

Väl hemma blev det att plocka ner sommarhagen, bättre sent än aldrig. Lite tråkigt att verkligen plocka undan sommarens nöje, men samtidigt bättre nu än när kylan kommer på allvar. Tanken om att till nästa sommar ha två hästar hemma på bete, plus eventuellt sällskap har tagit form i mitt huvud. Än dröm och en tanke än så långt, men förhoppningsvis en verklighet inom en snar framtid.

Efter kvällens lektioner, med varierande resultat och insatser åkte jag tillbaka till stallet för att ha kvällen samt rida tillsammans med Emelie och Bavaria. En skön kvällstur för att ladda ur all energi Skilla samlat på sig under vilan. Lite stel och hoppig men fin mot slutet. Blir att jobba igenom henne imorgon och lossa båda sidorna. Laddar upp inför helgens dressyrträningar då Ann Hammarlund kommer upp! Som jag nämnt tidigare har jag nu en fast plats för henne, så förhoppningsvis ska vi utvecklas lite mer inom dressyren också. Har tagit kontakt med en veckotränare i dressyr för mer kontinuerlig träning. Hoppningen vänter jag fortfarande på bokningsuppgifter och tillträde i manegen, ekipage och tränare har vi som står redo.

Framtidsplaner som fortsätter växa sig starka i mitt huvud hoppas jag att kunna berätta mer om snart.
- Bilderna från Skellefteåtävlingen kommer att publiceras när möjlighet för redigering finns!

Perfektion

Datum ~ 2010-09-26 | Tid ~ 02:59:32
Kommentarer (2) | Allmänt

Vilodag

Datum ~ 2010-09-23 | Tid ~ 23:51:42
Kommentarer (0) | Allmänt
Fick hjälp med stallet av min kära mamma idag. Ridningen var planerad till kvällen då krafterna inte räckte till mitt i dagen. Tyvärr så blev det ingen ork kvar när jobbet var avslutat heller. Så idag vilade både jag och Skilla från allt som kallas och känns som träning. Försöker få bukt med min förkylning och Skilla förtjänar en vila efter några dagars jobb. Ska försöka hålla mig till tredagars intervaller för att öka pressen men vara nogrann med vila regelbundet också.

Ser detta som en början på något bra, vila idag och imorgon blir det antingen ett pass på banan eller intervaller längst vägarna. Beror lite på när jag tar mig ut till stallet, förhoppningsvis efter lunch.

- Hur jobbar ni era hästar och varvar med vila?

Stillhet

Datum ~ 2010-09-23 | Tid ~ 00:26:39
Kommentarer (2) | Allmänt
Red ut tillsammans med Johanna och Veronica ikväll efter jobbet. Trött och sliten efter en lång dag men hade min underbara mamma som fixade stallet så det var bara ridningen kvar.

Skilla skötte sig bättre idag än tidigare dagar, men kraven var väldigt låga idag. Skrittjobbade nästan hela passet och travade bara en bit i slutet. Hon var trevlig och hittade en trevlig skritt där jag fick med hela kroppen och även en trevlig ryggaktivitet. Jobbade lite intensivt med skänkelvikningar utan stöd där hon skötte sig väldigt bra. En skön tur med en positiv känsla!

Imorgon blir det att åka ut under dagen för att rida (är planen). Sen blir det nog vila fredag eller möjligen lördag, tänkte försöka styra upp det under morgondagen.

Skilla är åtminstone världens sötaste och den som har tagit mitt hjärta med storm. Älskade lilla bustroll.

Monster till häst

Datum ~ 2010-09-21 | Tid ~ 23:35:14
Kommentarer (2) | Allmänt
Skilla vilade under söndagen då det varken fanns tid eller möjlighet att rida efter en hektisk dag på jobbet och allt för lite sömn under två nätter.

Åkte ut efter jobbet på måndagen för att rasta monstret och det var bokstavligen ett monster att rida. Efter dressyrträningen för Petra har jag börjat fokusera mer på sitsen och börja vänja Skilla vid ett skänkelläge längre bak - för en framtida dressyrsadel. Inget hon uppskattade överdrivet mycket, pigg och väldigt på vilket gjorde att jag hade svårt att hålla henne, trots att min plan var skritt och trav lite lätt jogg i kvällsmörkret. Delade meningar på den punkten, men rastad blev hon åtminstone.

Åkte ut under mina fria timmar mellan mina två jobb idag, blev inkallad pga sjukdom men hann fixa hästen mellan jobbed med bra planering och hjälp från mamma. Tänkte om problemet kvarstod skulle detta tas igenom när det var dagsljus och mer tid fanns att jobba igenom problem som kunde tänkas uppstå.

Trotsade vädret och red ut med graman som hjälp för att orka hålla ihop och för att ha någon sorts broms om gårdagens problem skulle kvarstå. Vilket det gjorde och gramanen kom väl till hand, även om det inte var tillräckligt var det en god hjälp och kanske min räddning. Skilla var överladdad och hade svårt för att hålla alla ben i backen, eller mer än två åt gången i backen. Försökte hitta ett lagomt tempo och rida igenom henne och lossa sidorna. Dagens slutsats - väl kämpat men kanske inte riktigt bra. Jobbade av alla krafter jag var värld, försökte på alla sätt jag kunde men fick henne inte avspänd och lugn. Lite lugnare och lite mer avspänd än i början åtminstone. Tur ingen såg våran vådafärd fram och tillbaka till Ansmark och hem.

Hoppas att det är väderomslaget som gör att hon beter sig som hon gör, frustar hoppar och studsar och verkar aldrig bli trött eller slut i hjärnan. Imorgon blir det att rida ut efter jobbet tillsammans med Johanna och Veronica, kanske är hon lite mer tam än vild. Återstår att se!

Sammanfattning av dressyrtävling

Datum ~ 2010-09-19 | Tid ~ 23:42:28
Kommentarer (0) | Allmänt
Under gårdagen tävlade jag alltså dressyr för andra gången tillsammans med Skilla på hemmatävlingarna. Det blev en LC:1 och en LB:1 under förmiddagen.

Framridningen till LC:n var kaotisk och vi var långt ifrån synkade och samspelta. Hon var trevlig stundtals men väldigt ofokuserad, skrek efter det andra och var väldigt spänd. Fick ta igenom några större bråk som slutade med att hon stod på bakbenen, efter det gick allt lite bättre.

Väl inne vid banan, collecting ring och innanför staktet skötte hon sig väldigt bra. Lite spänd och inte riktigt loss i sidorna, men OK ridbarhet och vi utförde programmet utan större misstag. Alla gångarter utfördes på rätt platser och vi slutade på 51% i denna klass, långt över förväntan. Inte riktigt nöjd med ritten då vi bråkade så mycket innan. Men sammataget var det OK, fick bra lovord från dommaren och bättre betyg på sitsen i jämförelse med förra tävlingen och debuten.

Inför andra klassen bävade jag inför framridningen. Skilla var mer fokuserad och slutade skrika efter det andra hästarna rätt fort vilket underlättade framridningen. Fortfarande något spänd men OK i bjudning och lydnad. Väl innanför staketet skötte hon sig väldigt bra och jag hade en bra känsla ritten igenom. Galoppen bjöd vi på blandade småhopp och andra roligheter, men hon var lugn och avspänd i ena galoppen - över förväntan.

Sammataget var jag nöjd över dagen tros motigheterna, dressyr är inte riktigt min grej men än så länge är vi där för erfarenheten och lägger en grund för kommande bravader.

Ska ta tag i veckoträning i dressyren och ser fram emot helgen då Ann kommer upp i början av Oktober. Letar dressyrsadel för tillfället, ska eventuellt prova en Stübben Maestoso i veckan om det passar!

Dressyr

Datum ~ 2010-09-19 | Tid ~ 02:13:45
Kommentarer (0) | Allmänt
Har haft fullt upp det senaste dagarna och tiden för att blogga har tyvärr inte funnits alls. Under torsdagskvällen fick jag med snabba beslut åka till anläggningen och träna för Petra Johansson. Det blev en dressyträning i grupp med fokus på övergångar inför helgens tävlingar.

Skilla kändes fin och jag fick bra tips och mycket hjälp med sits och hur jag ska korrigera vissa saker som brister i min ridning och vårt sammarbete. Var väldigt nöjd efter träningen och kände att jag fick mycket att jobba vidare på. Om det löser sig med tider och annat skulle jag gärna dressyrträna en gång i veckan för att utvecklas fortare och bli starkare som ryttare.

Under fredagen trimmade vi på ridbanan inför tävlingen. Skilla var rätt spänd och hade mycket träningsvärk från gårdagens träning. Nöjde mig med att trimma i skritt och trav och gav mig när hon kändes trevlig och lyhörd.

Uppdaterar imorgon om hur tävlingen gått, red två klasser och sammantaget är jag nöjd med våra prestationer.

Dagens höjdpunkt

Datum ~ 2010-09-15 | Tid ~ 22:33:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Har haft en riktigt dålig dag ända från start. Mått dåligt och hade två riktigt otrevliga påhopp på jobbet vilket helt klart gjorde mig på sämre humör än jag redan vaknade med. Träningen gick dåligt och jag har känt mig svimfärdig större delar av dagen. Att äta lite och träna mycket kanske inte är hållbart i längden, och kroppen säger nog ifrån till slut.

Dagens höjdpunkt var min underbart fina häst som var så kärleksfull och vänlig under min stallvisit. Åkte ut för att mocka och fixa med foder och annat, ingen ridning idag. Så fort Skilla fick möjlighet stod hon och snusade i mitt hår eller ville pussas ordentligt som hon lärt sig här nyligen. Vissa dagar tvivlar man på varför man håller med på hästar, när allt går motigt och resultaten står stilla. Men dagar då allt gått dåligt och man får ett sådant bemötande glömmer man önskan om en pojkvän, nära vän eller annat som finns där. För INGEN kan någonsin ha en sådan relation som en ryttare har till sin häst. Mänskliga relationer är oftast krångliga och saknar massor med samförstånd och förmåga att prata, när det gäller hästar är det bara känsla och kroppspråk som spelar in.

Underbara fina älskade Skilla.

Laddar inför dressyrtävling

Datum ~ 2010-09-15 | Tid ~ 00:01:45
Kommentarer (4) | Allmänt
Veckans ridning kommer fokus ligga på lösgjordhet och avspändhet då helgen ska spenderas innanför dressyrstaket. Jag och Skilla ska rida LC:1 och LB:1 på hemmatävlingarna under lördagen.

Blandade känslor inför helgens tävlingar, mycket blandade.
- Hästen är trevlig i skritt och trav, men galopprogrammet är att räkna bort hetl, samma sak på "ryttarens-sits" eftersom jag måste rida i en hoppsadel. Känns lite orättvist då andra får hjälp med korrekta sitsar tackvare en sadel som håller dem på plats. På lägre nivå borde det vara ett krav att ryttaren sitter av egen styrka för att göra bedömningen jämnare och lättare. Visst är jag lite bitter för att jag inte kan rida i en dressyrsadel och min häst får panik av dessa, ja det är jag. Men det är som det är.

Känns någonstans lite dumt att ens försöka mig på att tävla dressyr då jag vet att vi inte alls är där, att rida på bra procent eller göra någon vettigt där. Men ändå envisas ja.

Så kan det gå om man vill för mycket i fel lägen, men jag får se det så att det är en bra erfarenhet för framtiden när jag är där, kan ha passande utrustning och annat.

- Igår blev det en uteritt tillsammans med Chan och Johanna, Skilla var rätt OK men väldigt laddad i galoppen och kunde knappt slappna av hemåt. Några trevliga travökningar fick vi till vilket kändes lite roligt.

Idag blev det lite dressyr på banan, programdelar ut LB:1an eftersom jag inte kan LC:n ännu. Trevlig i skritt och travprogrammet, galoppdelen var kaotisk. Avslutade när jag fick en lugn galopp med ett trevligt avbrott. Förhoppningsvis hinner jag slipa vidare lite mer under veckan.

Dagens bravader

Datum ~ 2010-09-11 | Tid ~ 18:22:49
Kommentarer (4) | Allmänt
Då var dagens tävlingar avklarade! Efter massor av tid i bilen och mycket stillasittande är kroppen mör och huvudet helt tomt. Tacka gud för GPS då det inte var skyltat under hela vägen, ingen guid eller liknande så långt ögat nådde.

Väl på plats fanns inga skyltar, inga människor och ingen logisk förklaring hur man lättast möjligast tog sig till och från framridning, runt anläggningen och annat. Mycket märkligt, kanske är jag bortskämd med välarrangerade tävlingar och tillmötesgående människor. Trevligt folk fanns det dock gott om, några tappra från Umeå-regionen och trevligt folk från Skellefteå också!

Började morgonen med att starta en 80cm clear round, en kortare framridning och ett fåtal språng på framhoppningen för att spara på krafterna. Väl inne på banan var Skilla taggad till tusen och rundan gick fort! En okej runda i något övertempo. Mina senaste tävlingar / åskådning vid tävling har gett mig mycket att "leva upp till". Jag vill verkligen inte vara en ryttare som rättar min häst bakåt jämt, och backar dem i botten. Hellre ett högt tempo och rätta framåt vid missförståd. Efter trassel från domartornet och lite övertalning fick jag komma till start som ända avd B ekipage. Rundan var felfri och vi fick rosett vid utgången. Nöjd över prestationen och missarna var endast ryttarfel.

Tillbaka till transporten, snabbkäka lite och sen var det bangång inför nästa klass som var en 95cm. Första gången vi startar något annat än 90cm på lokal och första tävlingen med två starter vilket gjorde mig nervös. Red fram sparsamt för att spara på krafterna inför rundan. Framhoppningen kändes enkel och vi fick många riktigt bra språng. Väl inne på banan började vi med ett pet för att sedan ha en riktigt jämn och trevlig runda. Sista linjen 6-7 blev lite kort och slutade med ett pet. 8fel men en trevlig runda på en trött häst!

Överallt är jag nöjd över dagen trots en del motgångar och distraktioner på tävlingsplatsen. Nu har vi gjort bort tvåklasser under en dag, debuterat 95cm och åkt långväga - allt under samma tävlingsdag. Ser fram emot kommande säsong och det kvarvarande tävlingarna.

Nu blir det till att ladda batterierna, en promenad imorgon för att sedan tävla dressyr nästa helg!

Om du eller någon annan fotograferade oss under helgen, kontakta mig !

På väg til skellefteå

Datum ~ 2010-09-11 | Tid ~ 05:06:09
Kommentarer (2) | Allmänt
Nu är det dags att packa det sista och börja färden till skellefteå. Första långa resan och första tävlingen där vi startar två klasser! Blir spännande att se resultaten senare :) uppdaterar senare!

Hästar är inte för veklingar

Datum ~ 2010-09-09 | Tid ~ 21:20:17
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet mellan mina två pass även idag för att hoppa Skilla inför helgens tävling i Skellefteå. Jobbade även idag mycket gymnastik och lydnad. Ställde upp tre olika hinder varav ett titthinder för att jobba med anridning och att våga lätta av / hålla om i rätt lägen.

Fick en bra känsla och Skilla kändes fin, utmanade mig själv och höjde upp inför sista språnget. Tycket själv att jag var väldigt modig, men Skilla tyckte fortfarande det var lågt. Helgens tävlingar ska inte vara några större problem och jag hoppas att det blir en bra erfarenhet.

Imorgon blir det tävlingsförberedelser och tillfixning inför tävlingen, åker eventuellt ut och rider under eftermiddagen och fixar resterande på kvällen. Måste åka tidigt lördag morgon för att finnas på plats i god tid.

Hittade en mindre trevlig överraskning som jag tyvärr inte kan göra något åt. Bara bita ihop och inse att hästar inte är för veklingar.

Promenad i solskenet

Datum ~ 2010-09-08 | Tid ~ 23:39:51
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet mitt på dagen mellan mina två arbetspass för att fixa med sysslorna och motionera Skilla. Blev en mysig promenad i solskenet tillsammas med Hanna och Palle och Tova och Rocky. En ordentlig promenad på ca 40min där jag även fick dagens powerwalk.

Skilla var nöjd och såg ut att njuta av det otroligt fina vädret. Imorgon blir det hoppning på banan, förhoppningsvis med hjälp annars hoppar jag i min ensamhet. Måste ladda upp inför helgens tävlingar och trimma det sista. Är väldigt laddad och ser fram emot att göra två starter samma dag för första gången.

Ska även passa på att boka in en fotografering snarast och förhoppningsvis medan det fortfarande är fint väder. En fotografering nu närmast. Nästa fotografering blir  i samma tidsperiod som Skilla anlände till Umeå för snart ett år sedan för att se förändringen. Slutet av oktober när det är mer höst och löven börjat falla.

Mycket har hänt men än är det långt kvar innan vi är färdiga. Med träning, vila och massa nya erfarenheter ser jag ljust på kommande säsonger och år. Jag har verkligen det material jag önskat att jobba med och längtar efter en framtid tillsammans med Skilla.

Välförtjänad vinst

Datum ~ 2010-09-08 | Tid ~ 00:10:03
Kommentarer (0) | Allmänt

Lyckad hoppning

Datum ~ 2010-09-07 | Tid ~ 21:15:16
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut innan lunch till stallet för att ordna med allt i stallet innan Hanna slutade och kom för att hoppa Skilla. Kändes roligt att se Hanna rida henne igen efter så lång tid sen senast, och första gången hon hoppade henne sen inhoppningen för ca 8månader sedan.

En kombination ett sockerbitshinder och ett räcke var det som togs fram för dagen. Är nöjd över resultaten och har fått bra småtips och tricks som jag ska försöka använda mig av. Hanna gav mig mer motivation inför helgens tävling och nu laddar jag allt jag har. Tidigare hade jag viss tvekan, inte längre.

Ska prova byta plattor på stigbyglarna för bättre grepp vilket jag tidigare funderat över om det satt i mig, men idag fick lite tröst att det nog är plattornas fel.

Skilla skötte sig kanske inte exemplariskt men rättade sig och i slutet av träningen hoppade hon riktigt trevligt och var avspänd och fokuserad. Roligt att se min stjärna från marken, och att se Hanna i sadeln igen!

Nu är anmälningen gjord till Skellefteå 11/9 och hemmatävlingarna den 18/9 (dressyr)

Kort uppdatering

Datum ~ 2010-09-07 | Tid ~ 00:02:50
Kommentarer (0) | Allmänt
Snabb uppdatering om mitt PSM monster till häst.

Red ut tillsammaned med Johanna efter jobbet igår, ingen fokus och väldigt mycket egna åsikter från hästens sida. Bråkade lite men fick igenom något till slut, dålig takt i galoppen och fattade åtminstone båda galopperna i en kort och samlad galopp.

Åkte ut till stallet sent även idag (efter jobbet) och mötte upp Emelie för en trevlig ridtur tillsammans med henne och Bavaria. Jobbade Skilla med gramanen idag för att underlätta lite för Hanna som ska hoppa henne kring lunch imorgon. Känns roligt att se henne från marken och verkligen få se någon som är duktig rida henne. Det var ett bra tag sedan Hanna red henne sist, och första gången hon kommer hoppa henne ordentligt sedan hon hoppades in i vintras.

Skilla kändes bättre idag, takten var på plats och och fattade höger galopp ordenligt på första försöket! Duktig häst.
Börjar bli dags att ta ut tandläkaren för att titta igenom munnen i år, antingen har hon hakar som gör att hon lägger onödigt mycket tyngd i bettet eller så är hon bara beväm. Återstår att se vad Hanna säger efter morgondagen!

Nu blir det sömn för att sova igen några tappade timmar efter helgens tävlingar på anläggningen!

Scoop

Datum ~ 2010-09-04 | Tid ~ 22:07:29
Kommentarer (1) | Allmänt
Hoppade under gårdagen på stallets ridbana för att ladda ur och känna hur Skilla känns efter vilan, för att besluta om Skellefteå blir av eller inte. Jobbade med gymnastikhoppning på en studs, varierade att trava in eller hålla en kort galopp in. Skrittade kortsidan för att fatta galopp och komma på studsen, eller gjorde övergången från skritt till trav. Skilla kändes väldigt laddad men skötte sig väldigt bra under uppvärmningen och även under resterande pass.

Jobbade mycket med studsen och att våga backa in mot hinder för att släppa på, eller hållla igen. Är helt inställd på att bygga nya muskler och bredde hennes register. Inför nästa säsong ska hon vara starkare och ha en bättre balans att använda sig av. Därför är det hög tid att börja träna nu för att kunna satsa mer till nästa säsong.

Hoppade även ett räcke på diagonalen där Skilla låg på väldigt mycket. Hon skötet sig dock bra och backade av så länge jag red ihop henne och scoopade över det 80cm låga hindret så höjden var nog närmare 110-120. Glad och nöjd med sin insats gav vi oss efter att ha bygt ihop allt till en liten bana. Hoppas på att kunna hoppträna en gång nästa vecka, alternativ hoppa själv och förhoppningsvis hoppar Hanna henne en dag också.

När allting klickar och jag lyckas rida ordentligt känner jag inget mål som är omöjligt i framtiden. Otrolig bra ryttarkänsla och oj vad roligt det kan vara att hålla på med hästar! Sånna dagar håller jag hårt i, för dem är helt fantastiska.

Skilla vilar idag och imorgon blir det en skrittur eventuell jogg efter jobbet 20.00. Längtar till stallet när min häst är precis som hon var igår!

Ett steg i rätt riktning

Datum ~ 2010-09-02 | Tid ~ 23:25:10
Kommentarer (3) | Allmänt

Lösgörande och samlande

Datum ~ 2010-09-02 | Tid ~ 21:42:52
Kommentarer (0) | Allmänt
Gårdagens pass blev tillsammans med Johanna på banan. Jobbade Skilla i skritt en längre stund och hon kändes OK men något spänd för dagen. Skötte sig helt okej och i traven var det samma sak, spänd men gjorde sitt bästa för att vara till lags. Kände fortfarande av hennes ovilja att ta mina skänklar runt magen, men jobbade vidare med andra saker som gick OK. Galopparbetet för dagen var fokus på att hålla henne i galopp och hitta ett något lugnare tempo. Väldigt ofokuserad och hittade ingen takt och bytte, hoppade och studsade mer än mycket. Red vidare och fokuserade på tempot istället för takten eller vilken galopp hon hade. Min energi behövdes på en plats och något enkelt därför var det andra inte viktigt. Mot slutet slappnade hon av och galopperade ett helt varv på volten något lugnare och lite avslappnad. Där nöjde jag mig med passet.

Dagens pass blev en uteritt tillsammans med Johanna och Anna i det fina vädret!
Jobbade hästarna i alla gångarter och passade på att ta hjälp av gramanen för att jobba Skilla i en något lägre form och hjälpa henne att fokusera. Hon kändes rätt trevlig, satt fast något i högersidan men lossnade efter en stunds lösgörande. Galoppen var ren idag och takten mycket bättre, hade Salentine som bromskloss och passade på att träna på att korta galoppen och jobba med lite samlig. Varvade en kort galopp med att lägga ner henne i traven för att sedan jobba vidare, intensivt men korta stunder för att stärka henne utan att göra det för svårt.

Efter ridpasset blev det lite streching och massage som jag ska fortsätta med under hösten för att underlätta arbetet från ryggen och släppa på onödiga spänningar. Blev mycket inspirerad av veterinären som höll föreläsningarna på Falsterbo.

Imorgon blir det ett pass på banan, ska försöka hoppa lite och jobba med låga hinder och mycket gymnastiserande. Under nästa vecka blir det en träning och sen ska tränaren sitta upp och hoppa henne någongång innan tävlingen för att framöver eventuellt träna Skilla. Känns roligt och ser fram emot sen säsongens tävlingar.

Brunst

Datum ~ 2010-09-01 | Tid ~ 00:50:37
Kommentarer (2) | Allmänt
Då var det dags för Skillas första brunst i min ägo!
Alla hästar reagerar olika och jag har kommit lätt undan med Kiara som brunsten var knappt märkbar de få gånger hon hade någon. Skönt och väldigt lättsamt då hon endast blev kittlig, men annars var det ingen skillnad.

Skilla har precis gått i brunst och är alldelens olycklig. Det bara rinner ur henne och hon vill inte alls vara ensam varken i stallet eller under ridturen. Hon skötte sig ändå okej och jag hoppas att det inte blir något allvarligt. Under ridpasset märktes det då hon piper när man använder båda skänklarna samtidigt, annars som vanligt.

Red ut en sväng mot SURF för att möta upp Johanna och O'boy för en kortare ridtur innan det var dags för kvällens lektioner. Skilla skötte sig bra och spänningarna som fanns under gårdagen var lossade idag och hon kändes trevlig. Något störd över brunsten, men annars trevlig. Jobbade henne lite lätt i alla gångarter i en låg form, även lite sidförande. Trevlig och helt okej efter vilan. Upptäckte igår att anmälningstiden till Ske-å har gått ut! Typiskt, och inte gick det efteranmäla via TDB heller. Blir till att vänta några dagar och känna igenom henne lite mer innan jag anmäler nu när jag ändå blir efteranmäld.

Tanken är att rida två klasser där, en 80cm clearround och sedan en 95cm är tanken. Känns spännanade och roligt att få rida en lättare klass och bra uppvärmning inför debuten i 95cm.

- Som ni kanske förstår blir det ingen tävling för mig till helgen (hemmatävling) och den tilltänkta debuten i 1m får vänta tills vi känner oss mer redo. Eventuellt blir det i Oktober på URF. Återstår att se hur mycket vi hinner träna och hur laddade vi är.

Imorgon blir det att rida ut på kvällen efter insläppet, förhoppningsvis hinner jag förbi stallet under "lunchen" och fixa stallsysslorna. Gäller att planera och ha god framförhållning. Ska hinna med att privatträna Nora och Red Beauty imorgon också. Ingen rast och ingen ro!