Medryttar-uppdatering

Datum ~ 2010-11-28 | Tid ~ 23:18:36
Kommentarer (0) | Allmänt
Igår vilade Skilla och jag fick hjälp med stalltjänsten av min bästa mamma.

Idag har medryttaren (Rebecka) haft skilla. Fick ett sms där hon var nöjd med ridturen, dressyr på uteridbanan. Skilla hade skött sig bra, lite flamsig till en början men skötte sig trevligt efter en stund. Mamma Kicki gillar hennes galopp och lät nästan lite imponerad vilket alltid värmer ordentligt!

Imorgon blir det en längre ritt runt Ansmark är planen, motionera ordentligt innan tisdagens hoppträning. Förhoppningsvis ska jag lyckas få ut lite mer filmklipp här snart också!

Dressyrframridning Sikeå

Datum ~ 2010-11-26 | Tid ~ 23:05:00
Kommentarer (4) | Allmänt

Här kommer en galoppframridningen inför dressyrdebuten i Sikeå. Som ni ser så är vi inte riktigt "där än". Men luftig och rätt läcker tycker jag hon är ändå!. En liten teaser innan jag publicerar själva ritten som kommer så småningom.

Dressyrträning Anna B

Datum ~ 2010-11-26 | Tid ~ 12:16:22
Kommentarer (1) | Allmänt
Kvällens dressyrträning började 21.00 men blev något försenad på grund av missöden med transport och väglag. Men efter allt trasslande så var vi på plats färdiga för att börja träna.

Gårdagens träning var en "check" där Anna fick se vart vi ligger och vad vi behöver träna på. Red fram Skilla ca 15minuter i skritt och trav innan vi började med första övningen.

Fokus låg på att hitta balansen och få Skilla att spåra på voltspåret. Började med att hitta balansen genom att ställa utåt på volten, få med hela yttersidan men behålla henne rund för innersidan. Varvade med att rida på en stor och en liten volt, utåt och innåtställd. Efter att ha ridit så i båda varven var det dags för skrittpaus och släppa lite på mjölksyran som uppstod. Skilla skötte sig bra och jobbade på ordentligt i båda varven, att hitta böjningen i bålen är något svårare i högervarvet än i vänstervarvet. Men hon fick mycket beröm när hon gjorde rätt och höll sig på samma spår men ställd åt olika sidor.

Efter uppvärmningen på volten var det dags att rida en lite svårare övning runt hela ridhuset. Började med en skänkelvikning på kvartslinjen vid C ut mot K för att sedan lägga en större volt, hitta yttersidan och ytterhjälperna för att sedan gå in i en öppna hela långsidan ner. Samma sak från porten, skänkelvikning, volt, öppna. Den övningen red jag kanske två varv innan vi böt ut öppnan mot en sluta och försökte placera bogen rätt, behålla böjningen i bålen och få in bakdelen.

I slutan var jag som ryttare lite ringrostig och otydlig i mina hjälper, men mot slutet hittade jag hjälperna och Skilla gjorde därmed rätt. Målet med skolorna var inte att hålla dem "perfekta" utan hellre några steg bra, och sedan gå ur än hela långsidan halvbra. I skänkelvikningen är det stora problemet att räta ut henne och hålla henne rak utan att hon ska bli stressad eller spänd.

Sammanfattning av denna övning var att Skilla kom lös väldigt trevligt och hade en bra och stadig form överlag. I och ur rörelserna är hon fortfarande lite spänd men slappnar av så fort sitsen är korrekt och hjälperna på plats.

Skrittpaus och pusta en stund innan det var dags för sista momentet att jobba med galoppen och min sits. Började med att rida henne i ett friskt tempo i traven, vänstervarv och allt eftersom fatta vänster galopp. Hittade ett lågt tempo en trevlig form men oj vilken jobbig ridning. Blev klämmandes med ljumskarna eller ståendes i stigbyglarna och hittade inget mellanting. Skilla jobbade på i en bra form och kändes trevlig att rida på, avbrotten var riktigt trevliga. För att bryta mönstret och göra det bättre på något sätt släppte jag stigbyglarna och la upp dem till högergaloppen. Här hittade jag en bättre sits och invärkan än i förra varvet. Kom ner mer i sadeln och fick med mig höfterna bättre. På den öppna delen av volten blev det tydligt när jag tappade sitsen, vek mig i sidan och släppte ytterhjälperna. Efter några varv hittade jag en god sits, inverkade rätt och fick med mig hela hästen i en väldigt rund och fin galopp. Formen var väldigt trevlig och Skilla var mycket nöjd (trots att jag red på korta tyglar).

Sammanfattning av galopparbetet var att min sits måste vara på plats, inga förändringar i handen får ske under galopparbetet. Allt ska ske från sitsen. Tygellängd och annat måste vara på plats innan fattningen då en känslig häst som Skilla blir otroligt störd över förändringarna. När detta fanns på plats gick hon otroligt bra och var väldigt trevlig att rida.

Att träna på: Planera förändringarna i god tid för att slippa att hästen blir överraskad. Jobba med galoppen och hitta yttersidan och den korrekta sitsen. Jobba mycket med ytterhjälperna och var lätt och mjuk i handen. Fokusera på att rida framåt när problem uppstår (protester eller högre skolor) för att inte skapa ett omöjligt läge. Även om Skilla bjuder in i piaff eller passage får hon absolut inte fortsätta i dem. Låt armarna vara flexibla och låt eftergiften komma där istället fär att länge ut tyglarna.

Är nöjd med träningen och det kändes roligt att ha någon som hjälper en från marken. Blir spännande att se hur långt vi har kommit efter jul!

Fotografering ryttargång

Datum ~ 2010-11-25 | Tid ~ 17:15:00
Kommentarer (2) | Allmänt

Barbacka jogg

Datum ~ 2010-11-25 | Tid ~ 13:58:06
Kommentarer (1) | Allmänt
Red ut under gårdagen vid lunchtid för att jogga Skilla och släppa lite på träningsvärken från hoppträningen. Skilla kändes trevlig och mitt största fokus låg på att behålla samma tygellängd under hela passet. Se till att tyglarna var korta och sträcka utan att glida iväg i handen. Det svåra var att behålla den korta tygellängden men inte bli fast eller hård i handen. Skilla anpassade sig efter min ridning och var riktigt stadig i både skritt och trav samt det flesta övergångarna. Känns roligt att hon svarade positivt på förändringen.

Ikväll blir det dressyrtränig på anläggningen vilket känns lite spännande. Jag hoppas på goda tips och en bra övning där vi kan jobba vidare på grunderna och se till att grunderna sitter. Övergångar och kontakt är nog det viktigaste. Blir spännande att se vad jag får för kritik och tips under träningen. Uppdaterar efter passet är avslutat ikväll.

Nya tag inför hoppträningen

Datum ~ 2010-11-24 | Tid ~ 01:07:16
Kommentarer (1) | Hoppning
Efter förra veckans hoppträning har jag tänkt mycket. Både på vad tomheten berodde på samt vad jag kunde förbättra som ryttare.

Från förra träning och fram till nu har upplägget på min vardagsridning förändrats ganska mycket. Metoder, träning och eftertanke efter mina ridturer har förhoppningsvis gjort mig klokare.

Inför dagens hoppträning bytte jag bett till det jag tävlat på under hela säsongen. Något kortare och i mässing till skillnad från det som följde med henne och det jag vanligtvis rider på. Fick en bra känsla och Skilla trivs väldigt bra på detta bett.

Började framridningen med graman, Skilla kändes väldigt fokuserad och med på noterna. Hela framridningen var väldigt odramatisk och hon jobbade på i en trevlig form i alla gångarter. Hade en bra takt och lagomt tempo även i galoppen som brukar vara den kritiska delen. Båda galopperna fungerade utmärkt och hon bibehöll en god balans även i övergångarna.

När det var dags att hoppa fram som uppvärmning behöll vi gramanen en stund. Hittade ingen bra känsla och hamnade på efterkälke med eftergiften. Istället för att följa med direkt framåt så tar jag handen mot mig rundar av innan jag följer med fram (som en skidåkare). Varför jag gör så kan jag tyvärr inte svara på, förmodligen för rädslan att gramanen ska bli för lång och Skilla ska fastna. Men risken att det ska hända är obefintlig, så tyvärr spökar det lite väl mycket i mitt huvud. När vi plockade bort gramanen hittade jag en bättre ridning och en bättre känsla.

Banhoppningen var till en början helt okej men det satt inte riktigt alla bitar. Lite för mycket tryck och lite för mycket vilja från min sida. Kom bra mot hindren och sista galoppsprången skjuter jag iväg henne lite, vilket hon svarar på genom att hoppa långt och skjuta iväg. (Som mina hjälper säger åt henne att göra).

Hittade några bra språng och kom till bättre ridning mot slutet av träningen. Skilla väntade kvar väldigt fint i många lägen, då gäller det för mig att våga rida på lagom mycket fram. Inte stressa men bibehålla trycket även fast hon ska vara lugn. Den där gränsen är hårfin och än är vi bara och snuddar på den. Men snart är vi där och känslan är otrolig när det väl klickar.

Jobbade med olika linjer under träningen, en kombination och vikten att rida distanser rätt. Linjen från oxern-räcket skulle ridas på fyrafram eller fem tillbaka. Vi provade olika tekniker för att hitta flyt, första gången var jag för skarp och lättade ur för sent. Andra gången när vi fick ett långt språng in lämnade jag henne och fick en knackig distans. Sista försöket när jag förändrade min ridning drastiskt så gick vi (hör och häpna) på tre, utan att ta allt vi har. Så för er som inte sett Skilla, hon är väldigt flexibel och storgalopperad!

Fick till alla distanser hyffsat bra till slut, några bättre än andra. Men grundformen idag var väldigt bra, några riktigt trevliga språng och en god ridbarhet mellan hindren. En bra balans och trevlig takt i galoppen som tidigare varit sällsynt har börjat infinna sig mer och mer.

Ser fram emot nästa veckas träning, nu blir det ett lugnt pass imorgon med jogg. Sen är det träning och jobb som gäller till nästa träning. Härifrån ska vi upp, och en dag ska vi finnas på himlen och lysa klarast av dem alla.

Dagens goda gärning

Datum ~ 2010-11-22 | Tid ~ 23:35:52
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer veckans planering ! Fick kasta om lite snabbt i planeringen då en dressyrträning dök upp. Dagens planer på ridning fick flyttas. Min lilla skrutt vill vara häst och vila lite också, ska försöka hålla på tredagars ridning / vila framöver. Kommer ej gå gålla fullt ut, men något så när är planen för att öka intensiteten lite på det dagar jag rider vill jag även se till att hon får möjlighet att vila emellanåt.

Måndag: Vila
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Jogg
Torsdag: Dressyrträning
Fredag: Promenad
Lördag: Lydnad
Söndag: Kondition

Åkte ut till stallet vid lunch och fixade med stallsysslorna, passade även på att ta Bugzi och även mocka åt Bavaria. Så min goda gärning för dagen var avklarad!

Skilla såg nöjd ut över att bara få stå och mysa i hagen idag, trots kylan såg hon väldigt nöjd ut!

Förhoppningsvis får jag låna ett bett från och med imorgon som jag hoppas ska passa Skilla och fungera. Ska rådfråga min tränare lite om upplägg, men möjlighet att prova några dagar finns. Uppdaterar mer kring bettet senare.

Debut Umeå RF

Datum ~ 2010-11-22 | Tid ~ 04:07:00
Kommentarer (1) | Allmänt

Dags för struktur

Datum ~ 2010-11-21 | Tid ~ 23:54:27
Kommentarer (0) | Allmänt
Har dem senaste dagarna tänkt på vikten av att lägga upp sin träning och faktiskt fullfölja den. Vi alla älskar tävlingsäsongen och möjligheterna att träna och tävla är oftast större på sommartid.

Fick mig en tankeställare här om dagen när jag inser att Skillas utveckling bara vilar i mina händer. Väljer jag att lalla runt i skogen och bara rida ordentligt två gånger i veckan kommer utvecklingen gå långsamt. Börjar jag däremot ta till vara på varje minut jag sitter till häst så kommer utvecklingen gå fortare.

Det senaste dagarna (fredag,lördag,söndag) har jag varit duktig. Under fredagen, som ni tidigare läst om red jag ut tillsammans med Anna. Hade inget speciellt upplägg för ritten planerad, men red ordentligt och fick bra resultat under ridturen. Gårdagens kvällsritt tillsammans med Johanna och Chan, lite mer planerad men mycket väl genomförd. En lång tur med fokus på övergångar och korrektheten i hjälperna (70min). Sen att lägga till, dagens ridtur.

Red ut på morgonen tillsammans med Johanna och redan under gårdagen planerade vi att rida upp mot berget för att plumsa lite och jobba stärkande och mycket galopparbete. Ridturen var väldigt givande och stärkande både för häst och ryttare. Jobbade med rytmen och inverkan i galoppen. Vikten av att hitta en god ridning även i galoppen och inte bli passiv. Öka, minska och hela tiden jobba med en låg arbetsform där Skilla känner sig stadig.

Det senaste dagarna har ridpassen varit utvecklande och innehållt god struktur. Den här typen av arbete är det som ger resultat, styrka och uthållighet. Därför ska jag med alla mina krafter göra ett tappert försök att från och med imorgon (smygräknar från i fredags), alltid rida ordentligt och se till att jag gör något som stärker oss på ett eller annat sätt. Planen är att rida på detta sätt till jul, för att sedan utvärdera skillnader och framsteg.

Håll tummarna för oss att jag håller motivationen uppe och lyckas vara tapper även när vädret står emot!

Romantik på stall Åsen

Datum ~ 2010-11-21 | Tid ~ 00:10:02
Kommentarer (0) | Allmänt
Ikväll var det kvällsfodring och kvällsritt som stod på schemat. Fick god hjälp av världens bäst Johanna med hästarna och stallsysslorna och Skilla. Allt gick smidit och kring nio styrde vi ut på en härligt kvällsritt. 70minuter senare var vi tillbaka i stallet. Hästarna var välmotionerade och vi jobbade mycket övergångar / tempoväxlingar. Skilla kändes lite motsträvig mot att arbete samlat och kort. Med hjälp av gramanen orkar jag rida ihop henne och måste därför använda skänklarna, vilket gör henne något frusterad. Stundtals var hon helt underbar, däremellan helt okej. En god känsla genom hela ridturen även om det inte var någon perfektionsritt.

Efter att ha fått till många trevliga fattningar bestämde jag mig för att utmana ödet. Med precis det som konsekvens. Red ihop Skilla ordentligt i traven och krävde att hon fattade galoppen samlat och fortsatte på samma sätt i den nya gångarten. Detta tyckte min häst var på tok för jobbigt och satt därför all vikt på bakbenen samtidigt som hon höjde huvudet ordentligt. Vilket slutade med att hon knockade mig, en fläskläpp, ömmande näsa och lätt hjärskaning senare rider jag vidare.

Jaja, jag satsade åtmimstone och fick igenom min ridning till slut, längtar till morgondagen när jag får fortsätta jobba vidare med den nya tekniken och stärkande arbete. Lite mer lösgörnade arbete imorgon, förhoppningsvis lite lätt snöpuls är planen.

Friskt vinterväder

Datum ~ 2010-11-20 | Tid ~ 01:09:52
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet på morgonen för att sällskapa med Anna och Salentine på en uppfriskande morgonritt. Trots kylan och det friska vädret var temperaturen lagom och solen värmde skönt under ridturen.

Har på inrådan av tränare återgått till att rida Skilla på graman för att stärka henne och jobba med samlingen och formen. Skilla kändes väldigt trevlig under turen, avspänd i överlinjen och trevligt påskjut. Även samlingen fungerade bra och den ökade traven var bättre än den varit på länge. Roligt med en positiv och rörlig häst!

Mitt nya ridsätt fungerade bättre idag och kommer förhoppningsvis ge bra resultat med enveten träning. Ser fram emot morgondagens kvällsritt och fortsatt jobb på gramanen och jobba med övergångarna och att släppa den spända överlinjen.

Förhoppningsvis får jag tillgång till fotograf under veckan och kan därefter lägga ut lite mer nytagna bilder. Nu när ett år passerat är det även dags att börja visa vad som hänt under det gångna året.

Glömde berätta om Skillas ettårs present! Ett supersnyggt Jacson schabrak fick följa med hem från Skellefteåtävlingen, publicerar blid på detta lite senare. Super snyggt inför kommande säsong!

Storhoppande valack med utstrålning

Datum ~ 2010-11-20 | Tid ~ 00:38:00
Kommentarer (1) | Annonser
Här kommer dagens annons om hopphäst till salu. Fin valack med bra utstrålning och prestationer. Rimlig prisklass och även denna av intresse för en satsande ryttare i en lagom prisnivå.

Valack f.2001 med placeringar upptill 130, utbildad LB dressyr. Välriden på marken.


Tanken är att jag ska publicera en "häst till salu" regelbundet för att ni läsare ska få se vad som finns att tillgå samt ha något att drömma och längta efter (för er som gärna vill ha mera). Kommer slänga in några trevliga dressyrhästar emellanåt för er som är inriktade på dressyr eller allround.

Självklart säger inte en annons allting, men av annonsen att dömma kommer jag publicera hästar som av mitt tycke håller första måttet. Därefter är kraven högre och detta lämnar jag till den tilltänkta köparen att gå vidare med.

Den stora frågan om bett

Datum ~ 2010-11-18 | Tid ~ 22:41:54
Kommentarer (7) | Allmänt
Har sedan en tid tillbaka funderat på att prova något annat bett på Skilla. Rider på ett tredelat mässing bett som hon trivs rätt bra med. Men att variera bett mår både häst och ryttare bra av, sen kommer vi till det bekanta problemet.

Skilla är väldigt känslig i munnen, men främst i hoppningen skulle jag önska att hon blev lite rundare och fortsatte i en lägre form automatiskt. Om detta går lösa med ett bett eller inte är en av alla svåra frågor som går ställa sig.

Jag skulle åtminstone vilja prova något annat, se om det har en positiv inverkan eller om det endast är styrketräning som kommer hjälpa mig i dessa situationer.

Eftersom hon är känslig i munnen vill jag ogärna sitta på ett skarpt bett som gör saken värre, men något med hävstång som fortfarande är milt?

Har fått lite olika förslag men ingenting jag har nappat hundra på eller fått möjlighet att prova.
De tips jag fått hittils har varit.
- Gagg
- Babypelham med lindad kedja

Alla tips är välkomna, om möjligheten finns att prova någon av betten som kommer som tips mottages dessa tacksamt. Prova kan jag alltid innan jag avgör om det fungerar eller inte.

Skoning och kvällsritt

Datum ~ 2010-11-18 | Tid ~ 01:11:10
Kommentarer (0) | Allmänt
Efter många om och men samt många olika tider avsedd för skonin så lyckades vi synka ihop efter jobbet idag. Åkte ut till stallet efter åtta och stallsysslorna var redan utförda under dagen av min kära mor.

Skilla skötte sig bra under skoningen, gårdagens klippning måste justeras ordentligt men annars såg hon fräsh ut. Red ut barbacka en sväng efter skoningen för att jobba på att lossa och korrigera direkt och inte fastna. Skilla protesterade lite och hade nog en redig träningsvärk även idag. Mot slutet hittade jag en riktigt bra ridning och Skilla var otroligt trevlig. Kom upp ordentligt med ryggen och hittade ett jämnt bra stöd i bettet utan att bli hängande eller dragig vilket hon blir stundtals. Ska jobba vidare på detta sätt och vara en duktig elev.

Ser fram emot när denna ridning sitter i ryggraden och Skilla uppför sig exemplariskt på daglig basis. Vi kämpar på!

Hoppträning med träningsvärk

Datum ~ 2010-11-18 | Tid ~ 00:53:28
Kommentarer (0) | Hoppning
Efter gårdagens lektioner åkte jag till stallet för att börja bråka med transporten. Fastfrusen i denna kyla och halka var verkligen ingen bra kombination. Men med massor av goda vänners hjälp (Emelie, Emelie, Johanna o Anna) och mig sittandes på huven lyckades vi få ekipaget i rullning.

Dagens träning var mycket stryka och jobba med att sätta hästarna på bakdelen. Skilla kändes kantig och väldig orytmisk under träningen, beskrivningen tom är nog ärligast. Inte riktigt med på mina hjälper, och kroppen höll sig inte riktigt på plats automatiskt. Vi kämpade på och fick till träningen någorlunda. Den där perfekta känslan infann sig nästintill aldrig men vi gjorde övningen som den skulle (till slut) och kämpade på under passet. Kanske inte riktigt med varandra med åtmimstone någonstans.

Studs och linjer med olika distanser för att hitta flyt, framåtläge och något tillbaka på olika distanser. En jobbig övning men väldigt nyttig. På böjda spår kändes Skilla faktiskt riktigt fin, när jag rätar ut har jag varken ridning eller styrka för att hålla henne rund och låg. Måste hitta en ridning där jag lossar hela vägen och rider lagom mycke på rätt ställe samt lättar ur handen istället för att fastna.

Bara bita ihop och jobba vidare. Träningsvärken från Ann träningen satt i ganska hårt för Skilla så vi satsar fullt ut till nästa tisdag istället. Nya tag och tills dess jobbar vi med "lossa, lossa, lossa" och massor av galopparbete på graman för att hitta formen och för att stärka överlinjen.

Klippning

Datum ~ 2010-11-17 | Tid ~ 00:30:51
Kommentarer (3) | Allmänt
Då var det dags för årets första klippning!

Det var tre hästar som skulle ställas under saxen, Skilla, Chan och Bavaria. Började med Skilla då jag var under en mindre tidspress. Planen var en halvklippning till att börja med för att sedan göra en helklippning lite längre fram.

Skilla skötte sig helt fläckfritt och resultatet blev helt klart godkänt. Några få saker som måste korrigeras i efterhand men överlag såg det riktigt bra ut. Skilla stod som ett ljus under hela klippningen och var inte alls brydd över det nya påhittet.

Chan var mer nervös men Johanna gjorde ett bra jobb och jag agerade bara stöd och "coach". Även han fick en helklippning, och OJ vilken skillnad det blev. Chan var verkligen björnlik innan han klipptes, nu glänser han fint och blev riktigt snygg.

Bavaria var otroligt skärrad över vårt påhitt och fick efter lite dövning och täckt huvud äntligen en välbehövlig klippning. Emelie kämpade på under en längre tid och fick det till slut riktigt snyggt och en kortklippt och glänsande Bavaria. Att hon ska behöva vara så rädd är synd och väldigt onödigt, förhoppningsvis går detta bättre med tiden och att hon blir van.

När jag lånar ut min klippmaskin har jag tidigare tagit 100:-/ häst. Vid närmare eftertanke har det slagit mig att det är väldigt lite med tanke på underhåll och liknande. Om ni skulle låna någons maskin, skulle ni tycka att 150:- var för mycket?

Förhoppningsvis får jag upp några vettiga bilder från klippningen om någon dag. Fotograferade endast med mobilen "före och efter bilder".

Häst med utstrålning

Datum ~ 2010-11-16 | Tid ~ 00:08:46
Kommentarer (2) | Annonser


Fastnade även denna kväll med att titta på hästannonser. Den här hästen fastnade jag för ordentligt. Trevligt sto f.2001 utbildad LA/LA. Otroligt trevlig frambensteknik och det är något magiskt med fuxar. (Trots deras nackdelar så är dem underbara och har oftast det lilla extra).

Hade jag haft pengar hade denna häst varit helt klart intressant för vidare kontakt och film. Lämpligt avstånd om man vill provrida också.

- Så ägaren till denna, vill du låna ut din häst för att träning och tävling är jag högst intresserad.

John Whitaker skydd till specialpris

Datum ~ 2010-11-15 | Tid ~ 21:31:19
Kommentarer (2) | Allmänt
För er som gillar John Whitaker utrustning och har funderat på de röda senskydden se hit.

Nu säljer nämligen ponnyprakt dessa skydd för endast 544:- (ord. pris 725:-)

Magkänslan - vår bästa vän

Datum ~ 2010-11-15 | Tid ~ 14:54:36
Kommentarer (6) | Allmänt
Efter att ha funderat under en längre tid vilket ämne och vad jag härnäst skulle dela med mig av till er läsare bestämde jag mig för att diskutera "magkänslan" i samband med hältor och allmäntillstånd hos hästen.

Vi ryttare och genuina hästmänniskor är näst intill alltid väldigt mån om vår ögonsten eller vårt riddjurs hälsa. Hur nogrann, pedantisk och nojig man är varierar självklart från ryttare till ryttare.

Men att hästen mår bra, är frisk och kry samt slipper smärta och onödigt slit är något de flesta värderar högt. Varje dag när hästen tas in från hagen analyserar jag hur allmäntillståndet är. Beter sig min häst normalt, ser hon pigg och vaken ut eller är det någonting som skiljer sig från hennes friska tillstånd.

Att känna igenom hästens kropp varje dag är något många ryttare slarvar med, men är man nogrann så kan man upptäcka skadorna i tid för att lätt åtgärda dessa. Under foderbyte och miljöbyte så kan hästen reagera olika.

Ex: Under hösten fick jag möjligheten att byta foder från "FC hästavel" till "Iform träning" vilket skulle vara ett bra foder för att hålla hull och fortsätta bygga muskler. Rätt omgående fick Skilla dålig mage, aptiten kvarstod men avföringen var i dåligt skick. Jag lät tiden gå men magen fortsatte vara dålig. Om detta berodde på hennes foder förändring eller att ensilaget var proteinrikt kan jag tyvärr inte svara på. Jag plockade bort båda för att stabilisera magen.

Under arbete är magkänslan något jag förlitar mig helt och hållet på. Känns allting som vanligt, analysera varför din häst rör sig som den gör, reagerar som den gör.

En klok tränare sa till mig "din häst är din spegelbild".

Om hästen tidigare presterat väldigt bra men plötsligt förändras detta, gå på magkänslan. Känns det verkligen bra att utföra detta arbete?

Kolla hellre upp hästen nogrannt en gång för mycket än en gång för lite. För vem av oss har hjärta att rida runt en längre tid på en häst som protesterar på grund av smärta?

Alla protester, förändringar och motstånd har näst intill alltid en förklaring. Det är vår uppgift som ryttare och hästvän att tolka vår häst signaler och hjälpa dem. Granska dig själv, lyssna på din häst och känn efter, vad säger magkänslan, känns det verkligen tryggt, lugnt och säkert.

Vikten av ärlighet i annonsering

Datum ~ 2010-11-15 | Tid ~ 00:01:54
Kommentarer (5) | Allmänt
Satt precis och kollade igenom utbudet på hästar. Billiga som dyra, grundutbildade som grand prix hästar.

Att säljaren är ärlig i sin beskrivning av sin häst är nog det viktigaste. Oavsett prisklass eller utbildning, så är ärlighet något som värderas högt. En billig häst, intresserar köpare med lägre krav än en dyr häst då kraven automatiskt blir högre och köparen petigare med detaljer.

En grundutbildad häst är (enligt min åsikt och många andras) - grundriden. Den är riden i alla gångarter och har provat på det mesta på låg nivå. Galoppen är befäst och hästen är ridbar i alla gångarter.

En inhoppad häst - har hoppat flertalet hinder på låg nivå. Provat olika hindertyper och är van vid bommar / cavaletti och lättare serier.

Att skriva ut utbildningståndpunk på en häst är för många väldigt känsligt. Men för att vara en ärlig säljare kräver jag som "köpare" att det som står i annonsen ska vara möjligt i verkligheten.

Ex: Sto f.2001 utb. LA/LA placeringar LC pga bristande intresse.
- Är hästen utbildad LA/LA ska hästen klara av att prestera i ett dressyrprogram (LA) och klara av att hoppa en bana på 120cm utan större svårigheter. Att hästen är tränad skänkelvikning / sidvärts, kan galoppombyten betyder inte att hästen är utbildad på en hög nivå som LA/MSV.

Att hitta en häst som motsvarar en köpares krav är lättare sagt än gjort. För det första hitta något lämpligt i prisklass och utbildning, men det svåraste är att hitta en häst som lever upp till ens förväntningar.

Temperament / hantering och psyke är någonting som näst intill aldrig beskrivs grundligt av en säljare, men som har en stor vikt i ett trevligt hästägande. Att hästen har en hög utbildningståndpunkt men en svagt psyke stryker många hästar från listan om köparen är tävlingsintresserad.

Hellre en bitter sanning än en ljuv lögn.

Långt hemifrån

Datum ~ 2010-11-14 | Tid ~ 16:57:10
Kommentarer (0) | Allmänt
Uppdateringarna kring Skilla den här helgen ligger väldigt lågt då min finaste står hemma i stallet och jag är bortrest. Under helgen har Hanna haft huvudansvar samt stalltjänsten har mamma hjälp till med.

Under gårdagen red Hanna och idag stod det träning på schemat. En lucka dök upp i träningschemat för Ann och Hanna var sugen på träna, så lite dressyrträning har Skilla varit med om under helgen.

Så här massor av mil bort med endast lite bilder och någon film inser jag verkligen hur rätt häst jag har för just mig. Precis den häst jag alltid har drömt om och som fyller mina dagar med så otroligt mycket glädje.

Härifrån verkar det absolut inte vara några problem med att lägga upp bilder och annat, så jag ska ligga ett steg före och försöka uppdatera med massor av bilder i utkast för att kunna publicera allt erftersom.

Här är inköpet jag gjorde för någon vecka sen, bowbalance stigbyglar, nya ridbyxor och några andra nödvändiga saker.

Beauty beyond

Datum ~ 2010-11-14 | Tid ~ 16:22:15
Kommentarer (2) | Allmänt

Sista hoppträningen inomhus (våren)

Datum ~ 2010-11-12 | Tid ~ 13:15:33
Kommentarer (6) | Allmänt

Besök av farbror doktor

Datum ~ 2010-11-11 | Tid ~ 01:44:30
Kommentarer (2) | Allmänt
Idag kom Göransson ut och fortsatte med behandlingen av hästarna på Stall Åsen. Skilla skulle få tänderna kollade och även raspade vid detta tillfälle. Plegg på plats så gick det som en dans, lite hakar och tendenser till saxbett, korrigerat och allt såg f.ö bra ut enligt vet.

Skilla fick vila idag med tanke på behandlingen, imorgon blir det att skritta ut en sväng barbacka om tid och möjlighet ges. Morgondagens schema är något tajt, hoppas på att hinna uppdatera på morgonen. Har en film liggandes som redan är uppladdad, bara publiceraknappen som fattas för att den ska bli tillgänglig!

Klippmaskin

Datum ~ 2010-11-10 | Tid ~ 00:12:47
Kommentarer (2) | Allmänt
Äntligen har jag fått hem klippmaskinen som jag beställde! Det blev en Liscop Cutli som är ergonomisk, tystgående och även en av det lättare maskinerna på marknaden.

Har inte hunnit provklippa med maskinen ännu, men ser fram emot att jobba med en så lätthanterad maskin som denna. Var nöjd med Deleval maskinen men denna är betydligt trevligare att hålla i, hantera och avger mindre oväsen.

För er som inte har tid eller möjlighet att klippa själva finns jag till förfogande. Kontakta mig via mail eller telefon.
Helklippning 500:-
Halvklippning 250:-
Milersättning tillkommer.

Vinterkyla

Datum ~ 2010-11-09 | Tid ~ 23:27:04
Kommentarer (2) | Allmänt
Som de flesta börjar bli medveten om är backen stenhård. Ingen ordentlig ridning förens snön kommer!

Började att packa ihop Skillas saker som funnits utanför boxen och flytta dem till hennes nya plats. Satt upp en fin täckesförtäckning för att slippa hitta sin häst i thermotäcke ute fler gånger. Förhoppningsvis blir det ordning på detta så hon får gå med rätt täcke på rätt plats.

Skilla såg förvånad ut över den nya boxen och enligt rapport hade hon varit lugn och obrydd under kvällsfodringen. Red ut en sväng barbacka för att göra av med lite energi och sysselsätta mitt lilla odjur. Red ut barbacka med dubbla bett (hackamore + tränsbett) för att jobba igenom samt vänja in henne på bett. Fungerade ganska bra, hemåt var hon väldigt laddad och visade upp högre skolor (piaff/passage). Spännande när styrkan sitter att börja befästa dessa rörelser, lite läskigt att sitta på också!

Världens finaste häst har jag åtminstone ! Lillan är helt makalöst underbar bara genom att vara den hon är. Kommer vara tomt utan henne under helgen, så uppdateringarna kommer bli lidande.

Rastning av monster

Datum ~ 2010-11-08 | Tid ~ 23:35:14
Kommentarer (0) | Allmänt
Även denna kväll blev en sen kväll i stallet. Åkte ut efter jobbet och hade turen att möta Emma i stallgången och få möjligheten att åka ner till anläggningen. Min skrittur ner till anläggningen / rasta odjuret och sen skritta hem kändes väldigt jobbig och kall om inte annat. Denna lösning var helt klart mer än välkommen!

Åkte ner och red en stund i ridhuset, Skilla fick både trava och galoppera av sig något efter en veckas lugn och ro. Mycket energi vilket ledde till mycket småskutt och andra skolor ovan mark. Så går det när man har en häst som är orastad. Rastning av monster var min beskrivning för stallkamraterna. Ingen finridning utan endast rastning var dagens mål. Trevlig stundvis i galoppen då hon börjar hitta en låg rund galopp, istället för kort och uppåt med mycket bensprattel. Visst är det långt kvar, men vi har hittat en början åtminstone!

Fick nyheten om att det är dags att flytta om hästarna i stallet för samvaron och lugnet skull. Tyvärr drabbas jag av detta och vi blir utflyttade ur det lilla stallet. På prov till att börja med. Att hästarna ska trivas och vara nöjda med sina boxgrannar är prioritet nummer ett, hur vi människor trivs är prioritet nummer två. Förutsättningsvis att Skilla trivs och inte blir stressad kommer vi alltså få två helt nya boxgrannar och stå mitt i smeten. Långt ifrån vårt lugna trygga hörn som vi fullt ut älskar.

Återkommer om hur det går med boxflytt och annat!
Förhoppningsvis blir Skilla raspad under onsdag-torsdag. Ringer om equiterapeut tid under morgondagen för att hinna med den under veckan. Ingen hoppträning under morgondagen som ni kanske förstår!

Överskottsenergi

Datum ~ 2010-11-07 | Tid ~ 23:37:09
Kommentarer (4) | Allmänt
Åkte ut till stallet efter jobbet. Att inte ha sett min egen häst på tre dagar är verkligen en konstig känsla. Från att vara i stallet varje dag och ha fullt ansvar till att varit helt untan ansvar några dagar är helt klart märkligt. Saknaden har varit enorm och det var skönt att hitta "hem" igen.

Skrittade ut ca 30minuter tillsammans med gott sällskap från marken av Melike och Johanna med Chan på släptåg. Skilla var väldigt trevlig men väldigt laddad. Att bromsa en häst som vill mera, mera, mera är helt klart inte uppskattat från hästens sida. Roligt att arbetsviljan är tillbaka och att hon inte känner någon smärta.

Funderar på att åka till ridhuset imorgon och rida igenom henne ordentligt då underlaget ute är omöjligt att göra annat än skritta på. Kanske hoppa på tisdagskvällen? Återstår att se när veterinären har tid att komma ut och raspa i veckan, samt tid för equiterapeutbesök och tid för sådant.

Lite lugn vecka med vila mot helgen, åker söderut och Skilla får antingen vila helt eller ridas / promeneras under min frånvaro.

Sjukdomen avtar

Datum ~ 2010-11-04 | Tid ~ 22:51:43
Kommentarer (2) | Allmänt
Äntligen har svullnaden börjat lägga sig!

Benen har blivit torra svala och mycket mindre än dem var igår, och skillanden från söndag till idag är enorm. Nu ser man benet / senor och annat någorlunda vilket är stora förbättringar!

Red ut en längre sväng idag, skrittade länge för att få igång cirkulationen i benen innan det var dags att ställa in Skilla för natten. Red tillsammans med Johanna och Emelie en stund för att sedan skritta vidare när dem red på banan. Skilla kändes otroligt sammarbetsvillig och otroligt fin, gjorde några riktigt bra skänkelvikningar längst vägen. Ett bra stöd, god ryggaktivitet och påskjut i skritten, Skilla försökte smygtrava under flertalet tillfällen så jag gissar att smärtan av ben som pluserar och spänner är borta.

Provade även att sätta igång klippmaskinen och vänja henne vid ljudet och vibrationerna vilket inte alls var någon svårighet. Hoppas på att kunna klippa henne i veckan eller i början på nästa. Är ett måste då vi ska börja träna ochr ida mer i ridhus framöver.

Älskade finaste häst, otroligt glad över att jag har precis just min häst!

Smygtitt på hoppträning

Datum ~ 2010-11-04 | Tid ~ 00:21:48
Kommentarer (0) | Allmänt
På väg mot stallet för att medicinera Skilla passade jag på att stanna på anläggningen för att kika lite på kvällens hoppträning. Alltid roligt att se hur det går för klubbkamraterna att träna samt hur utvecklingen går frammåt.

Blev otroligt träningssugen och längtar tills allt flyter på som vanligt. Nästa vecka blir en må-bra vecka för Skilla men efter det är det dags för att köra igång igen. En höstvila som kommer väl till pass efter en säsong med tävlingar och träningar.

Skilla fick promenera ca 30minuter under eftermiddagen tillsammans med världens bästa mamma / hästskötare. Benen såg bättre ut och medicineringen gick betydligt bättre när den var utblandad med maten än att använda sprutan och få in medicinen i munnen.

Ingen feber idag heller vilket känns skönt!
Planerar in en lite längre promenad under morgondagen eller eventuellt att skritta ut barbacka för att röra på henne under en längre stund.

Utvärdering av Catago rengtäcke

Datum ~ 2010-11-03 | Tid ~ 15:03:34
Kommentarer (0) | Allmänt

Här kommer en kortare utvärdering av Catago täcket jag köpte i våras. Köpte ett 0g regntäcke efter att ha letat efter och beslutat att passformen var den bästa hos just Catago täcket.

Efter att ha använt regntäcket snart en höstsäsong måste jag nog med besvikelse säga att täcket inte var vad jag förväntat mig. För en så stor summa pengar som täcket kostade, förväntade jag mig ett hållbart täcke med goda funktioner.

Passformen är fortfarande väldigt bra, men täcket var inte så slitstarkt som jag hoppats på och dekorsömmar och annat har lossnat, trots att Skilla står ensam i hagen.

Efter noga övervägande måste jag tyvärr ta tillbaka mitt åsikten om täcket och dess funktioner. Hon håller sig torr och den står emot väta bra. Men det var tyvärr inte så slitstarkt som jag hoppats på. Därför får täcket endast 6/10 i betyg.

Pyssel med sjuk häst

Datum ~ 2010-11-03 | Tid ~ 09:41:27
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte förbi stallet efter kvällens lektioner för att kolla till skilla, ta bort bandagen och ge henne medicin. Skilla såg pigg och glad ut, vaken och hade både ätit och druckit ordentligt både i hagen och i boxen. Ingen hög feber idag heller vilket känns skönt. Fortfarande lös i magen men förhoppningsvis vänder det nu är jag bytt ut ensliget mot hö och tagit bort pelletsen. Samt att febern får går ner och ligga lågt några dagar.

Benen såg mycket bättre ut idag, inte lika svullna även om svullnaden fortfarande finns kvar så var den något mindre. Tog bort omslagen och låter dem lufta till onsdagkväll. Borstade benen nogrannt för att få bort eventuell smuts och få igång cirkulationen ordentligt.

Skilla var nöjd med allt förutom själva medicineringsbiten, att få medicin intryckt i munnen var ingenting hon gillade och uppskattade. Efter en dels bråk och luftfärder för min del så fick hon i sig allt till slut. Byter taktik till imorgon och ska prova blanda ut det i maten direkt.

Gick ut på en promenad tillsammans med Emelie och Bavaria som red ut barbacka. Skönt att komma ut i nattluften trots att det regnade var det riktigt mysigt. Skilla var glad över att få se någonting annat och det var säkert skönt att få röra på sig lite lagomt. 20-30minuters promenad skrapade vi ihop innan det var dags att släcka ner i stallet.

Åker ut ikväll efter jobbet då jag vill att medicineringen sker ungefär samma tid varje dag. Lägger om nya omslag inför natten och hoppas på att morgonfodraren kan ta bort dem imorgon.

Veterinär besök

Datum ~ 2010-11-01 | Tid ~ 22:04:03
Kommentarer (4) | Allmänt
Åkte ut till stallet innan jobbet för att få Skillas tänder raspade och även hennes bakben undersökta. Efter en lång väntan på en veterinär som inte alls höll utsatt tid dök han slutligen upp.

Som jag befarade så var det lymfangit som gjort att bakbenen svullit upp. Under de närmsta dagarna kommer jag även dra ner på protein i foder och byta ut ensilage mot hö för att få bukt på magproblemen.

Behandlingen gick bra, har varit förbi under kvällen och lagt jodopax omslag som ska få sitta på över natten. Imorgon blir det en promenad mitt på dagen och nytt omslag över natten.

Den tilltänkta raspningen blev uppskjuten pga att Skilla inte ville sammarbeta och att droga henne när hon skulle påbörja behandlingen för lymfangiten var tydligen meningslöst. Sjukdomen prioriterades och raspningen får vänta till nästa vecka när veterinären kommer tillbaka.

Den planerade Ann träningen nästa helg blir tyvärr inte möjlig för mig. Visst hade jag kunnat rida, men med tanke på hennes tillstånd och att tänderna måste justeras känns det inte riktigt schysst. Hade Skilla varit van att ridas på hackamore hade det varit möjligt, i dagsläget är det omöjligt.

Uppdaterar allt eftersom, ska försöka fotografera benen imorgon så ni dag för dag får se när svullnaden går ner. Förhoppningsvis sammarbetar brandväggen imorgon!

Sjukdom som ändrar i planeringen

Datum ~ 2010-11-01 | Tid ~ 00:38:12
Kommentarer (0) | Allmänt
Mitt planerade besök av equiterapeuten som var inbokat nu på onsdag måste tyvärr skjutas upp. Därmed stryks även hoppträningen på tisdag från min planering då sjukdom kommit i vägen.

Åkte ut till stallet efter jobbet för att promenera med Skilla ca 30minuter. Fick trevligt sällskap av Johanna så vi bestämde oss för att rida ut barbacka istället. Skilla kändes väldigt fin, mjuk och fin i sidorna och väldigt trevlig. Efter att ha skrittat väldigt länge var det dags att trava. Skilla protesterade ordentligt och det knöt sig i magen. Hon ville verkligen inte trava eller byta gångart!

Efter att ha skrittat en bra bit hemåt förvärrades situationen och jag promenerade sista biten hem. Väl hemma upptäcker jag att båda bakbenen är uppsvällda, den ena betydligt mer än det andra.

Fick råd av Hanna att tempa och hon kände även igenom Skilla när hon kom på plats. Skilla har drabbats av lymfangit och har feber. Därför blir det inget besök av equiterapeuten, och hoppträningen är inte aktuell.

Första imorgon blir att ringa ut veterinären och boka ett besök för att starta medicineringen omgående. I samband med detta raspas hon även. Förhoppningsvis går tillfrisknandet fort och vi kan låta Skilla avnjuta besöket av eqiterapeuten.