Underbart väder

Datum ~ 2011-02-27 | Tid ~ 14:58:18
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till anläggningen innan lunch under gårdagen för att hoppa lite inför kommande tävlingshelg. Travhoppade lite och försökte hitta ett bra tryck och bra språng, och efter noga övervägande måste jag säga - jag ogillar travhoppning! Det är jätte nyttigt både för ryttare och häst, men det är otroligt svårt att få till "sista känslan" innan språnget. Skilla skötte sig ganska bra, saknade lite tryck vilket travhoppningen ofta gör. Hittade ett bätte tryck när jag fokuserade på galoppen och ridningen emellan. Tog inte allt för många språng men hoppade igenom henne lagomt inför tisdagens hoppträning.

Lunchade tillsammans med Hanna innan det var dags att åka tillbaka till anläggningen och delta i instruktörskursen för Marie Zetterqvist Blokhuis. Kursen fokuserade på ryttarens sits och hur den påverkar hästens jobb. Kursen började med teori och diskussioner kring balans och hur vår kropp påverkar och inverkar på hästen.
Därefter var det dags för några av deltagarna att rida medtagna hästar. Sisten i fokus och därefter inverkan på hästen. Nyttigt att se andra instruktörer rida, skillnaden mellan de olika deltagarna och hur man korrigerar vissa problem samt lär ut en god sits.

Åkte vidare till Umeå RF för att se årets första ponnytävlingar. Tjejerna skötte sig bra och jag var stolt att se hur duktiga många av de mindre tjejerna blivit. Kul att säsongen börjar dra igång, fotograferingar kommer definitivt ske framöver. Tanken att införskaffa ett ljuskänsligt objektiv är överhängande, återstår att se om det prioriteras, annars väntar jag ut utesäsongen.

Hästrik dag med massor av hästar och lärdom. Idag (söndag) har Rebecka ridit Skilla på ridbanan. Enligt uppdateringen så skötte sig Skilla bra mot slutet, lite hoppig i början.

Efterlängtad dressyrträning

Datum ~ 2011-02-24 | Tid ~ 23:45:18
Kommentarer (2) | Allmänt
Så var det äntligen dags att dressyrträna för Mia igen. Det två senaste veckorna har träningen varit iställd pga sjukdom eller brist på barnvakt. Efter lite snabba ryck då Sofia som vanligtvis rider tiden innan mig ställde in tog vi oss iväg tillsammans med Hanna och Bugzi.

Väl på anläggningen fick vi trängas med 11 andra hästar. (Torsdagstiden är nog den mest välbesökta tiden någonsin på anläggningen). Red fram medan Mia fodrade ridskolans hästar och hann värma Skilla i alla gångarter innan det var dags för kvällens träning.

Började med att hitta stora mittvolten och fokus låg på sambandet mellan hand och skänkeln. Då min sits varit väldigt intetsägande och passiv var det dags att lägga upp ett system. Förhållningarna skulle tas i handen och varannan gång med sitsen. Att införa ett nytt system är krånligt till en början men ger bra utdelning om man är koncekvent och snabbtänkt.

När förhållningarna fungerade las "bananöppna" till på voltens öppna del, direkt ur denna in på en centrerad volt för att sedan följa stora mittvolten. Skilla var väldigt arbetsvillig och svarade positivt på mina hjälper. Här gällde det bara för mig att använda mig av rätt hjälper för att få rätt rörelse. Denna övning red vi även i galopp. Det var länge sedan jag gjorde annat än att träna på övergångar och halvhalter och kände mig lite ringrostig. Galoppskänkelvikningen fungerade också väldigt bra, trots att det inte var övningen. Förhoppningsvis tillfrisknar mitt minne så jag använder rätt hjälper för rätt rörelse. Skilla anpassade sig efter mina hjälper och utförde därefter den rörelse jag (mina hjälper) bad om.

Som avslutning stämde jag av längst fyrkantspåret för att känna att sitsen och hjälperna satt på plats. Skilla kändes väldigt stadig med ett bra sug i handen. Perfekt i lodplan och gav en otrolig ryttarkänsla. Länge sedan dressyr var så roligt! Nu känns det verkligen som vi är på väg mot något riktigt bra.

Tävlingstermin

Datum ~ 2011-02-24 | Tid ~ 12:57:00
Kommentarer (0) | Allmänt
 • 5-6/3 Umeå RF / Anmäld 1m/1m /
 • (16-17/4 Timrå Hästsportförening)
 • 1/5 RK Sandgärdan
 • 13-15/5 Skellefteå RK
 • 20-22/5 Umeå RF
Skilla flyttar hem på bete
 • 4-5/6 Kramfors RK
 • 6/6 Kågedalens RF
 • 11-12/6 Vännäs RF
 • 18/6 Nordmalings RK
Skilla ställs på sommarvila
 • 8-10/7 Önsköldsvikortens RK (Falsterbo horseshow)
 • 30-31/7 Vindelns RK
 • 19-21/8 Vännäs RF
 • 3-4/9 SURF
 • 10/9 Skellefteå RK
 • (8-9/10      Sollefteå RS)
 • 29-30/10 Skellefteå RK
 • 5-6/11       Umeå RF
Datumen innom parantes är väldigt tveksamma pga. avståndet, beslutas när propositionerna är tillgängliga. De kursiva är tveksamma pga tävlingsplats, datum eller andra faktorer.

Mycket häst kräver god ridning

Datum ~ 2011-02-24 | Tid ~ 02:31:00
Kommentarer (2) | Övningar
Tisdag: Dagen började med lite stalltjänst på anläggningen. Därefter var det dags för löshoppning för tre av ridskolans storhästar och därefter en privathäst. Ridskolehästarna skötte sig bra, vissa har mer talang än andra, men alla hästar fick en bra upplevelse och lite mer självförtroende.

Privathästen som löshoppades är en unghäst som tränar inför kvalitéen. En mycket trevlig unghäst som har trevliga gångarter och en ljus framtid som hopphäst, och säkerligen dressyrhäst också. Trevlig psyke och ett gott tänk trots att uppgiften är ovan och ny. Med träning kommer den bli riktigt trevlig!

Lektionerna för kvällen gick väldigt bra, hoppning på hela ridhuset med alla ridskoleponnysar brukar vara en skräckupplevelse och en kväll av skräckblandad förtjusning. Ponnysarna skötte sig otroligt bra, och det finns riktiga talanger bland hästarna vi har! Elever med goda utsikter för framtiden om dem väljer att ta det stora steget och skaffa egen någon gång.

Hoppträningen började med uppvärmning på digonalen i trav. Hästarna skulle komma nära och jobba med att hoppa på spänst. Fick plocka bort gramanen redan från början då Skilla skötte sig bra i framridningen. Övningen var effektiv och Skilla hoppade väldigt trevligt.

Därefter jobbade vi vidare med travhoppningen på linjen. Inridning i trav, abrott för att sedan hoppa oxer ut. Fick man inte tag i hästen och ett bra avbrott las en volt till vänster. Den här linjen jobbade vi senare med att räkna galoppsprång (6 till en början för att sedan rida på 5) 20.5m.

När detta var avklarat knöts allt ihop och bildade en bana. Banan började på diagonalen i trav mot det vänstra hörnet i botten på ritningen. Därefter, in på linjen (5galoppsprång tillbaka) för att sedan hoppa kombinationen på andra långsidan. Avbrott för att komma på diagonalen och travhoppa mot det vänstra hörnet i toppen, avsluta med linjen nedå (oxer, räcke).

Skilla var väldigt pigg och otroligt mycket häst att rida ihop. Men väldigt trevlig och hittade bra språngkurvor under stora delar av träningen. I dessa lägen måste jag orka rida ihop henne utan att skjuta på i själv språnget. Än krävs det mycket träning innan jag har full kontroll på kroppen i alla lägen, men Skilla var väldigt fin.

Nöjd ryttare och nöjd häst, för träningen gick otroligt bra trots att ryttaren fick hemläxa! Längtar redan till nästa träning.

Supernova

Datum ~ 2011-02-23 | Tid ~ 22:08:04
Kommentarer (0) | Allmänt

Uteritt(er)

Datum ~ 2011-02-23 | Tid ~ 21:56:56
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer en uppdatering om ridningen de senaste dagarna, kommer skriva ett separat inlägg in tisdagen och hoppträningen!

Måndag: Red ut på eftermiddagen och jobbade med övergångar och tempoväxlingar. Skilla var väldigt pigg och lite ofokuserad men trevligare framtill än innan ET besöket. Efter att hon fått rasta monstret som sitter inburat i hennes huvud skötte hon sig bra, slappnade av fint och hittade ett bra stöd i min hand och en stadig form och överlinje. Kort ridpass men trevlig och galoppen var rund och trevlig, samligen börjar fungera bättre och bättre.

Senare under dagen åkte jag till anläggningen och höll kvällens ponnylektioner. Teori på schemat, första gruppen fick gå igenom tränset och sadelns delar samt kortfattat om hjälptyglar och nosgrimmor. Resterande grupper hade jag en miniclinic för och red tre olika ponnysar och visade galoppfattningar, framdelsväning samt skänkelvikning (Diva, Polapir, Nixon). Väldigt olika ponnyer som jag tycker varierat mycket om, Diva var en glad överraskning och Polapir har jag ridit tidigare. Blandade resultat, men förhoppningsvis lärde sig eleverna något under undervisningstimmen.

Tisdag: Hoppträning

Onsdag: Mitt första försök till ridning på morgonkvisten gick i stöpet då min yrsel återkom och jag höll på svimma på vägen ut ur lägenheten. Funderade att rida kvällstid eller låta Skilla vila då tiden enligt min första planering inte skulle räcka till. Efter ett trevligt samtal av Hanna lyckades jag övertala mig själv att Skilla villa ridas idag och klämde in en ridtur innan lektionerna. Trevligt sällskap av Hanna och Samba korta svängen runt ansmark jämnsmed e4an. Skilla var väldigt trevlig och jag börjar verkligen hitta en bra känsla i galoppen även utomhus. Kan reglera, variera och ändra min ridning utan att Skilla explodera (en bra dag som denna). Nöjd och med ett leende på läpparna återvände jag till stallet innan kvällens lektioner.

Kvällens lektioner gick lite trögt, första gruppen var det endast en ridande. Toppen för eleven att få egen tid, och skam den som ger sig men jag tror vi har fått framsteg! Duktiga var både hästen och eleven. Andra gruppen var även den väldigt liten, allt flöt på bra och nästa vecka har vi hoppning vilket känns väldigt motiverande.

Nu måste jag slita mig från bloggande, för visst sitter ni lklistrade framför Världscup hoppningen?!

Mål för 2011

Datum ~ 2011-02-22 | Tid ~ 07:09:00
Kommentarer (2) | Mina mål
Här kommer målen för 2011, bättre sent än aldrig.

Gemensamma mål
:
Fortsätta med uppbyggnad av god kondition, uthållighet och styrka
Regelbunden veckoträning i dressyr och hoppning, samt månadsträna
Stadiga resultat 110/LB dressyr

Mina mål:
Utveckla min sits och inverkan
Vidga mina kunskaper kring hästens utveckling oc vidareutbildnig

Planering för vecka 8

Datum ~ 2011-02-21 | Tid ~ 11:45:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer veckans planering!

Måndag: Övergångar och tempoväxlingar
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Jogg - fokus halvhalter & halter
Torsdag: Dressyrträning
Fredag: VILA
Lördag: Intervallträning
Söndag: VILA

Denna veckas planering är väldigt luddig. Medryttaren kommer rida en dag, vilken är fortfarande inte fastställt. Dagarna som är märkt med VILA kan eventuellt förändras och bytas ut mot ett dressyrpass.

Trevlig känsla

Datum ~ 2011-02-20 | Tid ~ 19:32:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Ursäktar den dåliga uppdateringen de senaste dagarna, därför kommer alla sena inlägg publiceras under dagen.

Åkte ut till stallet kring lunch för att möta upp Anna för att rida ner till anläggningen och motionera odjuret. Kändes skönt att ha fyra väggar att hålla sig inom om överskottsenergin skulle vara enorm. Red ner till anläggningen och Skilla kändes okoncentrerad och ofokuserad. Lät henne jogga igång utan några högre krav än att hon höll rätt gångart hela vägen ner till anläggningen.

Jobbade lite lösgörande med voltarbete, ställning och att hitta sittbenen och yttersidan. Skilla kändes väldigt mjuk och fin i kroppen, sökte ett trevligt stöd i handen och tuffade på ordentligt. I galoppen var hon rund och trevligt, bitvis riktigt bra, däremellan saknades endast mer ridning från min sida. Ville lägga lagom nivå på första passet efter vilan och därför nöjde jag mig när hon var bra.

Mjuk och trevlig med en bra överlinje och ett bra stöd i bettet, något framför lodplan man väldigt trevlig. Med fler halvhalter och mer avstämmning i övningarna skulle hon varit kalasfin!

Känns roligt att rida vidare på henne efter dagens ridning, förhoppningsvis släppte dem spänningar som jag kännt av tidigare och dagens ridpass är hennes lägstanivå framöver. Då ser framtiden väldigt ljus ut, och hoppträningen och dressyrträningen lockar otroligt mycket! Nu närmar sig våren och snart börjar allvaret, vilket känns väldigt roligt!

Årets första hoppträning - film

Datum ~ 2011-02-20 | Tid ~ 17:45:34
Kommentarer (2) | Allmänt

(Tack Anna för hjälpen med blogg.se problemet!)

Equiterapeut besök avklarat

Datum ~ 2011-02-20 | Tid ~ 16:13:05
Kommentarer (3) | Allmänt
Dålig uppdatering sen ET besöket under torsdagen. Här kommer en sammanfattning av besöket och vad som korrigerades. Ingemar var imponerad över utvecklingen Skilla gjort under året som hon stått uppe i Umeå. Musklerna som faktiskt existerar, breddningen både i bogen och över rumpan var markant. Efter mycket beröm och fina ord  började själva behandlingen.

Jag nämnde för honom att jag tyckt att Skilla suttit fast framtill under de senaste veckorna, kännt att hon inte varit riktigt loss i nacken och spänd. Förutom detta har jag tyckt hon varit väldigt jämn och trevlig, något vinglig sista veckan.

Ingemar började att känna igenom henne och sätta ut nålar. Spänningarna som han valde att behandla satt på vänstersidan vid länden, någon kota, nacke och kring manken samt båda bakknäna. När han stretchade märkte han en markant skillnade från tidigare, rörligheten bak hade ökat otroligt och hon kändes mjuk och nöjd.

Efter akupunkturen jobbade han vidare med lasern innan han avslutade med att justera bäcken och nacke. Något sned i bäckenet men inga större upphakningar eller andra problemområden. Överlag tyckte han hon var väldigt trevlig, och det som fanns verkade inte vara något större problem att justera eller något som stört Skilla tidigare.

Skilla var mycket nöjd över behandlingen och njöt verkligen av uppmärksamheten och omsorgen. Fick otroligt bra tips angående streching då detta är något jag intresserat mig mer för under senaste tiden. Ska prova denna stretching metod under en tid och se hur resultatet ter sig.(Bråkar vidare med uppladdningen av film, men tyvärr är blogg.se och jag inte vänner på den fronten.)
Hoppträning v.7 - Övning

Datum ~ 2011-02-20 | Tid ~ 16:04:16
Kommentarer (0) | Övningar
Här kommer övningen som vi hade under hoppträningen på tisdagskvällen. Vi började värma upp hästarna över en studsövning. Inridning i trav, studs över hindren i högra hörnet för att sedan göra ett avbrott och trava över bommarna. Därefter in i den andra studsen hitta flytet i galoppen efter för att sedan trava långsidan ner och börja om på övningen. Då vi hade ett nytt träningsekipage i gruppen blev det mycket stillastående, men med systerlig fördelning fick alla hoppa och rida övningen. Det tog lång tid innan jag och Skilla hittade ett mellanting där flytet kom på plats. Övningen började i höger varv, de två sista gångerna gjorde vi hela övningen i galopp. Inridning i trav, men galopp emellan studsen och över bommarna. Samma sak åt andra hållet, först i trav för att sedan galoppera hela bågen. Här hade vi större problem då anridningen "krockade" med avspärrningen och Skilla blev väldigt vinglig. När jag fick kontroll över balansen och styrningen fungerade övningen bättre.

Därefter var det dags att jobba med galoppen i linjen från det vänstra övre hörnet. Inridning i galopp, första gången med ett lågt grundtempo och "tillbaka" på linjen. Fyra galoppsprång 13,5m på linjen. Skilla fick tänka till ch sitta till ordentligt men skötte sig väldigt bra. Därefter höjdes hindren och linjen skulle då ridas på tre. Skilla skötte sig bra, jag var lugn och väntande utan att bli passiv i min ridning. Så här i efterhand när jag analyserat filmen och diskuterat träningen med Hanna är jag nog nöjd trots allt. Det sista jag saknar är att Skilla ska "tycka" och scoopa mera. Men på den höjd vi hoppar finns det ingen anledning att hon ska göra det, och då var träningen väldigt bra. Hon var lydig, trevliga språng och trevlig emellan.

Hoppträning v.7

Datum ~ 2011-02-17 | Tid ~ 00:03:28
Kommentarer (3) | Allmänt
Här kommer en sammanfattning om tisdagens hoppträning. Uppdaterar med övning lite senare, ligger hemma i feber och migrän så orken har inte riktigt räckt till.

Träningen flöt på OK, men jag hittade ingen vidare känsla. Skilla skötte sig bra och jag var väldigt lugn och väntande i min ridning vilket jag sällan hittar. Tyvärr kändes det inte wow, trots att sprången var bra och filmen godkänd så saknades något. Vad det är, kan jag tyvärr inte sätt fingret på. Funderar lite till och återkommer när jag beskriver övningen och vad vi tränade på.

Uppdaterar inom kort.

Equiterapeut besök

Datum ~ 2011-02-16 | Tid ~ 01:31:16
Kommentarer (0) | Allmänt
Equiterapeuten kommer ut 18.30 på torsdagkväll. Förhoppningsvis kan Ingemar jobba bort lite spänningar och underlätta det vidare arbetet. Försöker ta med mig en kamera och fotografera under behandlingen.

Vännäs 2010

Datum ~ 2011-02-14 | Tid ~ 23:40:14
Kommentarer (2) | Allmänt

T.N.T

Datum ~ 2011-02-14 | Tid ~ 17:00:13
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet efter skolan och trotsade kylan. Packade på mig massor av kläder och gjorde alla stallsysslor innan jag beslutade  vad dagens ridpass skulle bestå av.

Red barbacka en sväng på ridbanan. Det senaste dagarna har Skilla varit väldigt laddad och spänd, så tanken av att lossa lite och mjuka upp hennes spända kropp. Till en början jobbade vi inte alls mot samma mål, men efter lite hopp studs och terraterr så började hon slappna av. När hon klarade av att vara stadig i formen i trav plus en bra omställning nöjde jag mig.

Morgondagens hoppträning hoppas jag på en givande övning där jag får loss lite spänningar eller hittar tillbaka till en bra språngkurva. Gårdagens klubbhoppning var inte det bästa vi gjort, långt ifrån. Vi genomförde den och hoppas att det är något vi kan lägga bakom oss som en erfarenhet.

På onsdag kommer ET ut och känner igenom Skilla inför kommande säsong. Känns passande när hon varit spänd och lite laddad, kanske kan vi släppa på de stora spänningarna.

Nomineringar och vinster

Datum ~ 2011-02-13 | Tid ~ 21:58:41
Kommentarer (0) | Allmänt

Efter gårdagens ryttargala kan vi gladeligen meddela att vår klubb tog hem flertalet segrar!

1. Årets ridlärare - Rebecka Öhlund

2. ÅRETS TÄVLINGSPLATS!!

3. Årets juniorekipage i körning - Julia

 

Stort grattis till alla nomineradee ekipage och till vinnarna av titeln. Roligt att SURF har uppmärksammats och uppskattas även utifrån. Att tillägga är även "Årets tränare" som gick till Pia Lundmark som håller regelbundna träningar på anläggningen.

Helguppdatering

Datum ~ 2011-02-13 | Tid ~ 16:59:29
Kommentarer (0) | Allmänt
Här kommer en kort uppdatering om vad som har hänt det senaste dagarna! Ursäktar den dåliga uppdateringen. Har bråkat med blogg.se om att lägga upp en film, men fortfarande inte lyckats.

Fredag: Åkte ut till åsen just efter lunch och mötte upp Julia för att rida ut på en härlig uteritt i det fina vädret. Väl i stallet så fick vi även med oss Dessan och Bavaria. Hästarna njöt av det fina vädret. Skilla var väldigt taggad och lätt från backen. Alla skolor ovan mark praktiserades under detta pass. Mot slutet var hon riktigt trevlig. I traven hittade hon ett bra sug i handen och låg på trevlig bitvis.

Lördag: Även denna dag blev det en längre uteritt tillsammans med sällskap av Johanna och Chan samt Felicia och Bugzi. Red till Ansmark och tillbaka och var ute ca 60minuter. Trevligt sällskap och skönt väder på en härlig tur. Även denna dag var Skilla väldigt lätt från backen och busade rätt mycket, mot slutet var hon jätte fin, samlad och koncentrerad. Laddad inför morgondagen (dagens) klubbhoppning.

Lördagkvälllen spenderades i trevlig sällskap på Ridsportsgalan! Där vann vår klubb 3 av 5 nomineringar. Kommer detaljer kring detta lite senare!

Söndag: Började dagen starkt med att försova mig. Tur att medåkare i transporten (Johanna) var hjälpsam och gjorde klart min häst och hjälpte mig att packa. Väl på plats byggdes resterande bit av banan och därefter var det funktionärsuppgifter som skulle göras.

Framridningen till första klassen blev väldigt lång då en paus las in och ekipagen innan drog ut på tiden, plus lite missräkning från min sida. Lång framridning i all ära, men i kyla var det väldigt otrevligt.

Skilla skötte sig bra på framhoppningen i första klassen. Väl inne på banan var hon väldigt spänd och nervös. Efter en dålig start på banan rättade hon sig och vi tog oss runt godkänt. 4fel men känslan fanns inte riktigt på plats. Klassen kändes låg och lite väl lätt, tror att Skilla kände att fokus inte krävdes och presterade därför efter nivå på banan och höjden.

Inför andra klassen undvek jag att rida fram länge. Fick promenadhjälp av pappa för att hålla Skilla varm. Framhoppningen gick väldigt bra, Skilla skötte sig och taxerade in fint.

På banan var flytet bättre i denna klass, lite högt tempo och mycket nerver men ridbar och OK. Tyvärr hittade vi inte varandra hundra ut och fick korrigera lite och tappade de bra sprången. Men en felfri grund och omhoppning gick vi med rosett hem!

Nöjd över dagen och ser fram emot det resterande träningarna innan det är dags att tävla på Umeå RF. Förhoppningsvis släpper nerverna innan första tävlingen. Lite mer träning och mer fokus så oroar jag mig inte alls.

Jobbar vidare med att publicera filmen som ligger och väntar.

Dressyrträning Erica S

Datum ~ 2011-02-10 | Tid ~ 23:09:33
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet, kopplade transporten och började packa utrustningen inför dagens dressyrträning. Anna dyker upp och ska också ner på anläggningen för att träna. Efter lite övervägande backar jag bilen, struntar i transporten och slår till följe med Anna ner. Skilla fick på så sett en bra uppvärmning och en lång stund att varva ner på hemväg.

Träningen började med en övning för att lossa bogarna. Bananöppna på diagonalen, liten volt efter avslutad linje. Detta passade mig och Skilla väldigt bra. Hon kom loss fint i sidorna och följde mina hjälper bra. En övning som Skilla trivdes väldigt bra i. Bra stöd och en rund låg form framkallade denna övning.

Andra övningen var en utmaning för både mig och Skilla. Här låg fokus på att flytta bakdelen. Övningen började i vänster varv på den högre långsidan. Hästarna skulle gå utåtsällda, skänkelviknning undan höger skänkel i trav, övergång till skritt där tvärningen skulle bibehållas. Därefter, fram i trav igen, bibehålld ställning och tvärning.

När övningen började flyta på så las även en volt till efter sista skänkelvikningen. De andra ekipagen jobbade med volten i galopp. Detta var för avancerat för mig och Skilla så vi höll oss till trav. Allt kom väldigt fort vilket stressade Skilla något. Men till skillnade från tidigare så blev hon bara spänd, funderade men utförde det som krävdes efter förutsättningarna. Att hon har börjat tänka, försöka och rätta sig är otroligt bra tecken. Inga protester varken när det blev för svårt eller när hon inte förstod.

Som sista övning sattes det mer erfarna ekipagen på prov, även jag och Skilla men med lägre krav.  Övningen började på diagonalen. Trav in, avbrott för att sedan göra en bakdelsväning ett helt varv, fortsätta på diagonalen för att sista steget i bakdelsvändningen skulle vara första steget fram i trav. Vid bokstaven X dirigera om för att göra en skänkelvikning ut till hörnet. En centrerad volt i hörnet, hörnpassering för att sedan göra en volt vid boktsaven C. Övningen avslutades med att rida snett igenom (på diagonalen) i en mellantrav.

Övningen anpassades efter kunskaper och jag och Skilla gjorde alla rörelser och övergångar med minsta möjliga krav. Hitta trampet i bakdelsvändningen och att hon förflyttar framdelen runt bakdelen.

Fick otroligt mycket hjälp och korrigering av mina brister i ridningen. Att lyckas sitta kvar på insidan i rörelserna för att stödja upp och hjälpa Skilla med balansen. Tempot takten och känslan av tomhet fick sin förklaring och sin lösning vilket kändes väldigt bra.

En nyttig träning som fick mig och Skilla att hitta tillbaka till våra styrkor och belysa våra brister. Känslan att få hjälp och lösa problemen var välbehövlig. Härifrån växer motiavtionen att hitta en dressyrsadel som passar och börja träna på allvar!

Hoppträning v.6 - Banträning

Datum ~ 2011-02-09 | Tid ~ 23:40:00
Kommentarer (2) | Övningar
Kvällens hoppträning var efterlängtad och gick förvånansvärt bra!

Red fram enligt rekomendation av Ann, vilket fungerade väldigt bra både för mig och Skilla. Fortsätter på detta spår tillsvidare och ser om det blir någon förändring och förbättring i själva arbetet.

Red fram utan stigbyglar på en äggformad volt med två bomserier. Den ena med längre avstånd och den andra med kortare. Hitta böjningen mellan för att sedan möta upp med yttersidan mot den andra serien. Efter två varv började Skilla infinna sig och hittade en lägre form där ryggen kom till arbete. Tidigare har vi haft problem med arbete över bommar under nedsittning. Idag fungerade detta bättre, i andra varvet fungerade det bra rätt fort.

Därefter blev det framhoppning på en bomserie som avslutades med ett plank. Att hålla samma tempo genom serien och våga rida in i ett anpassat tempo. Skilla skötte sig bra och efter ett fåtal gånger så föll allt på plats och Skilla bjöd riktigt trevligt på linjen.

Efter framhoppningen var det dags att hoppa bana. Började med en oxer i vänstra hörnet, lång sträcka runt och ner till serien som hoppades upp mot hörnet. Ordentlig väg runt för att hoppa oxern i högra hörnet, transportsträcka ner till kombinationen. Kombinationen med en diagonal sväng mot en oxer.

Första rundan var väldigt mycket på och av, hittade ridning men lite väl sent och tog besluten i sista stund. Skilla blev lite irriterad över mitt sätt att rida men löste ändå situationerna bra.

Andra rundan blev det bättre flyt trots att jag var väldigt nervös innan. Skilla hoppade otroligt bra och det var full fokus på min balans. Hon öppnade upp väldigt mycket bak vilket gjorde att min balans förändrades något. Bättre flyt och bättre upptagningar, en enda miss under banan i helhet. Underbar känsla, allt kändes så lätt!

Första anmälan

Datum ~ 2011-02-09 | Tid ~ 22:15:16
Kommentarer (0) | Allmänt
Sitter med gårdagens övning och sammanfattning av hoppträningen vilket publiceras lite senare under kvällen.

Dagens korta ridpass blev på banan, med padd under dressyrsadeln samt en snodd för att plocka bort onödiga spänningar. Trots detta så trivs inte Skilla i sadeln i trav men främst galopp blev det tydligt att hon vantrivs. Så då var det färdigprovat, sadeln kommer inom kort läggas ut till försäljning.

Har precis fått grönt från TDB att licensen är godkänd, så nu är även anmälan för årets första tävling gjord. Umeå RF 5-6 Mars blir det två starter á 100cm. En klass båda dagarna som start på säsongen. Laddar redan efter gårdagens hoppträning är motivationen på topp!

Eternal Flame 9

Datum ~ 2011-02-08 | Tid ~ 18:00:00
Kommentarer (1) | Allmänt

Longering

Datum ~ 2011-02-08 | Tid ~ 14:35:44
Kommentarer (0) | Allmänt
Longerade under måndagen för att släppa på lite träningsvärk från helgens dressyträning. Passade på att lägga upp dressyrsadeln med en padd under. För även denna gång vid utpassning kan jag inte lyckas förstå vart den klämmer.
Därför provade jag att lägga en padd under sadeln om den nu trycker någonstans.

Linade henne med inspänning i ca 20min i alla gångarter. Skilla såg nöjd ut och inte alls störd över sadeln. Så det återstå att se vad hon tycker när det finns en ryttare i sadeln. Kanske är det bara en fas och omställning. Underlaget var inte på topp, så jag försökte hålla gångarterna samlade vilket inte alltid lyckades men OK resultat. Skilla var nöjd och gillade rastningen.

Har suttit med kvällens planering av lektioner och tror att övningarna kommer bli riktigt bra. Återstår att se vad eleverna och hästarna säger! Därefter är det hoppträning, banhoppning på schemat inför helgens kllubbhoppning. Ser verkligen fram emot kvällens träning trost min träningsvärk från gårdagens kampsportspass.

Ann träning

Datum ~ 2011-02-06 | Tid ~ 23:52:15
Kommentarer (1) | Allmänt
Dag 1: Gårdagens dressyrträning gick bra. Red fram under tidspress och framridningen blev inte alls det jag hade tänkte. Tyvärr sprack min planering ordentligt då jag missbedömt hur snabbt man helklipper en häst. Skilla var väldigt trevlig bitar av passet och där emellan helt okej. I början av passet jobbade vi med framåtbjudning och att hitta bogarna. Övergångar, takt, tempo och tempoväxlingar. Lite öppna och förvänd sluta fick vi med under passet.

Ann berömde oss väldigt mycket för våra framsteg. Galoppjobbet var det hon var mest nöjd över, men även traven där Skilla hittat en stadig takt och ett bra, något lågt grundtempo. Hon gav oss fina vitsord om framtiden och ser fram emot nästa träning då vi jobbade vidare med våra brister.

Dag 2: Även denna dag var planeringen dålig. Fick tillbaka bilen för sent och var på plats i stallet långt efter planerat. Gjorde det bästa av situationen, och tur nog har jag inte en stresskänslig häst. Framridningen blev kort och inte övergripande som jag önskat. Men med tidspress OK.

Idag var Skilla lite tröttare i kroppen, ville inte söka stöd framåt och fokus låg på att accaptera skänkeln och komma fram till handen. Skilla var väldigt spänd då det var mycket rörelse i ridhuset och många moment som störde henne och hon var väldigt disträ. Bitvis riktigt trevlig och fin i formen. Skilla tappade fokus igen och då åkte en snodd på som återbringade fokus. Galoppjobbet var väldigt trevlig och traven var riktigt avspänd i slutet av passet.

Fick inte riktigt igenom det jag önskat under andra passet, men mina krav är höga och därför besvikelsen stor när dessa inte uppnås. Skilla skötte sig OK under helgen, hoppas på att få visa vad vi faktisakt kan en dag där vi är mer synkade och mer i fokus.

Nu återstår det att hitta motivation i hästen under dressyrjobb. När motivationen finns kommer framåtbjudningen och avspändheten per automatik. Förhoppningsvis sker detta förr den senare.

Vila inför dressyrhelg

Datum ~ 2011-02-04 | Tid ~ 17:44:09
Kommentarer (0) | Allmänt
Veckans träning och ridning förtjänade en dags vila innan en dressyrhelg. Då Skilla gått den senaste veckan var det på tiden att hon fick vila och bara vara häst. Hade gärna sett att hon vilade någon dag tidigare men med veckans träning fungerade det tyvärr inte.

Planen för morgondagen blir en lite längre framridning där Skilla får ladda ur lite och jogga fram ordentligt innan träningen. OM möjlighet ges och tid finns ska hon klippas innan träningen.

Ser fram emot helgen men är nervös att framstegen sen sist är för små. Håller tummarna att hon ser en utveckling.

Dressyrträning - samling & inverkan

Datum ~ 2011-02-04 | Tid ~ 00:12:46
Kommentarer (2) | Allmänt
Kvällens dressyrträning fokuserade på samling och möjligheten att relgera tempot med hjälp av sits och hitta rätt typ av inverkan.

Jobbade med ställning, halvhalter och att hitta ett system i ridningen. Som överambitiös ryttare får jag ofta lite bråttom och sänder ut lite för många signaler samtidigt. I denna övning var A-O planering, genomförande och att ligga steget före och förbereda.

När jag var rätt placerad i sadeln och hade koll på min bit så gick Skilla riktigt bra och jobbade på trevligt. Takten och tempot var jämnt och hon behöll den genom hela övningen. Att inverka med sitsen både vid böjning, ställning och vid reglerande av tempot var svårt då genvägen (läs handen) gärna smyger sig in.

När jag fick in systemet och höll mig till det trots motgångar så hittade vi varandra riktigt bra. Skilla var väldigt trevlig och ovanligt lugn och harmonisk i alla gångarter. Galoppen var tung, men hon kämpade på väl och när jag fanns som hjälp för henne var hon väldigt duktig. Än är det en bit kvar innan hon orkar gå samlad och i en stadig form. Men vi jobbar oss dit. Fick till en trevlig trav där hon var självgående och stadig, där gäller det för mig att hitta ridning.

Diskuterade helgens resultat och erfarenheter med Mia, och om HUR jag ska rida Skilla framöver. Grundtempot ska i framtiden vara högre, men så länge jag inte orkar rida där, eller Skilla är avspänd och mottaglig behåller vi ett lägre tempo för att sedan plocka upp det korta stunder. Att rida i ett högt tempo i dagsläget känns bara springit onödigt och främjar ingen bra ridning eller känsla. Därför får det vänta.

Hoppas att vi hittar varandra under helgens Ann träning. Förhoppningsvis blir det en givande helg med massvis med inspiration!

Laddar upp inför dressyträning

Datum ~ 2011-02-03 | Tid ~ 16:01:12
Kommentarer (2) | Allmänt
Kvällens dressyrträning känns väldigt spännande. Har ridit för Mia nu två veckor med stora framsteg. Ikväll rider jag i hoppsadeln och därefter ska jag bedöma om hennes ostadighet och försvunna framåtbjudning har med dressyrsadeln att göra.

Under nästa vecka ska dressyrsadeln provas ut igen, longering och padd kanske är avgörande. Är hennes nya sätt en protest för att den inte passar, eller är omställningen det som gör henne förvirrad.

Uppdaterar efter dressyrträningen om resultat och vad vi tränat på.

Busmonster

Datum ~ 2011-02-02 | Tid ~ 23:05:34
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut till stallet innan lunch för att rida medan det fortfarande var ljust ute. Kvällen skulle spenderas på anläggningen för att hålla alla lektioner.

Skilla var trevlig, något spänd men bättre än tidigare dagar. Massor med framåtbjudning och väldigt positiv. Red runt mot ansmark för att ta långsträckan hem. Skrittjobbade mestadels då det var en del snö som Skilla fick kämpa med. Tog en galopp för att vinna lite mark, Skilla jobbade på bra men blev trött, laddade och POFF så drog hon det största språnget hittils, tappade lite balans och där låg jag i snön. Otroligt nog stannade hon och frustade lite irriterat över att det tog tvärstopp. En lös häst vid e4an hade inte varit populärt och att promenera hem väldigt långt.

Därefter tränade vi galoppfattningar från skritt, samlad galopp och avbrott. Super fin och börjar verkligen vänta kvar och stärka sig. Härligt tur i underbart väder!

Kvällens lektioner var blandade, otroligt roligt att ha de två sista grupperna. Sista gruppen är en privat ponnygrupp, OJ vad jag saknat att ha privatträningar. Hoppas att jag får ha mer sånna framöver. Duktiga tjejer!

Ferrox

Datum ~ 2011-02-02 | Tid ~ 07:19:00
Kommentarer (3) | Allmänt

Underbara monsterhäst

Datum ~ 2011-02-02 | Tid ~ 01:18:06
Kommentarer (2) | Övningar
Dagens hoppträning var väldigt nyttig och tung!

Började träningen med att rida fram Skilla utan graman, succesivt kommer jag plocka bort den delvis, eller under större delar av träningen beroende på vad vi tränar på.

När hästarna var varma började vi jobba dem på en volt över bommar i båda varven. Arbetet skedde under nedsittning (utan stigbyglar) och där valde jag att koppla på gramanen. Skilla har varit väldigt spänd under senaste tiden, och för att utföra övningen behövde jag all hjälp som möjligt gick få. Skilla var springig och spänd under den första övningen. Två gånger hittade jag ett stöd och en lagom takt. Resterande gånger var hon springig och spänd. När övningen var riden åt båda hållen var det dags att förändra.

Bommarna bygdes upp till små hinder, arbetet skedde i galopp. Takten, tempot och vägen var viktig för att övningen skulle fylla sin funktion. Skilla lossnade bättre i denna övning och var riktigt trevlig. Höll ett högt tempo men väntade kvar när jag behöll rätt ridning.

Andra övningen var det styrka och "is i magen" som var det svåra med övningen. Att hålla hjälperna på plats före hindret för att hästarna skulle falla in i rätt galopp efter var lättare sagt än gjort. Skilla hoppade väldigt trevligt och hittade en riktigt bra språngkurva. Hanna utmanade mig och höjde så jag och Skilla skulle få hoppa upp oss lite. Nervositeten kröp sig på och misstagen började komma. Jag var otydlig, och Skilla fick rädda mig när jag red dåligt. Tur jag har världens finaste och klokaste unghäst! Allt för högt för att jag skulle känna mig säker, men Skilla var smidig som en katt och hade mycket mer att ge. Piloten måste bara vänja sig vid bra språng och lita på det lilla monstret.

Sista övningen var ren styrketräning för inner bakben. Trav in, forma och runda på en kort studs. Skilla var väldigt trevlig och loss i båda sidorna. Vilken häst jag har!

Sammanfattningsvis var det väldigt mycket häst under hela träningen. Otroligt mycket bjudning och tryck, vilket leder till att jag inte orkar rida. En positiv inställning och mycket känsla från hästens sida, vilket gillas! Nu gäller det bara för mig att hitta ridning, och orka rida när hon är lite het.

Ser fram emot nästa veckas hoppträning, motivationen är på topp!

Uppladdning inför hoppträning

Datum ~ 2011-02-01 | Tid ~ 14:43:34
Kommentarer (5) | Allmänt
Skippade dagens spinningpass för att spara på krafterna för kvällens hoppträning. Ska försöka varva, varannan vecka spinning på tisdagar, varannan bodybalance på måndagar.

Har suttit och spanat på träns, pannband och utrustning för kommande säsong och hittar inte riktigt det jag söker.
- Om någon vet av ett återförsäljare för "Capone" swarovski pannband som säljer via webbshop, kontakta mig snarast! Står kvar vid tränset som jag tittade på tidigare, har inte hittat något bättre alternativ, och det blir nog riktigt snyggt.

Dessutom har jag funderat väldigt mycket kring vilka färger jag och Skilla ska ha i grund. Självklart kommer det varieras något, men ett grundset måste finnas. Tips?