En god ryttare har en god sits

Datum ~ 2010-07-31 | Tid ~ 16:22:45
Kommentarer (6) | Artiklar
Har läst i flertalet bloggar om problem att hitta en god sits, frågor hur man hittar en bra sits och vad det har för inverkan. Därför tänkte jag ta mig an utmaningen att skriva ett inlägg om detta. Båda ur dressyrsynpunkt och som hopprytttare.

Att hitta en god sits för att underlätta ryttaren och hästens arbete är en viktigt pelare till att vara en skicklig ryttare. En korrekt position där hjälperna är effektiva, kroppen är avslappnad och musklerna hos hästen får arbete ostört är lättare sagt än gjort. För att hitta en god grundsits krävs flertalet timmar i sadeln och även en passande utrustning för häst, ryttare och ändamål.

Dressyr: I dressyren pratar man om den lodräta sitsen där ryttaren sitter djupt i sadeln och får möjlighet att inverka med hela skänkeln (från höft till häl) i en rak linje. Viktigt är att överlivet är upprätt och inte tippar framåt eller bakåt för en korrekt sits och inverkan. En god dressyr ryttare med en god sits får hästen att jobba korrekt genom en god hållning och möjligheten att inverkan. Är sitsen bristfällig får både häst och ryttare slita onödigt ont för att utföra ett annars relativt lätt arbete.

Tips: För att hitta rätt sits är longering nyttigt, där du får möjlighet att koncentrera dig helt på dig själv. Ett annat bra tips är att filma under dina ridpass för att själv se dina brister och svagheter. Var nogrann att i början av passet sitta mitt över hästen, håll kontakt med båda sittbenen för att fördela vikten korrekt. Stigbyglarna ska ge ett stöd utan att hålla upp ryttaren ovanför sadeln, möjligheten att sjunka ner och inverka med hela benet måste finnas. Väl sittandes i sadeln, lyft upp ett ben i taget, vinkla knäet nära sadeln och för hela benet bakåt (från höften). Eftersträva att hälen ska hänga under höften för bästa inverkan och hållning. Bålen och ryggen måste hålla ett gott stöd för att inte falla framåt eller bakåt. God bålstyrka och hållning ger den korrekta sitsen för en dressyrryttare och underlättar ett gott arbete för ekipaget.

Hoppning: En god sist för hoppryttaren är en följsam och stabil sits. Den lodräta sitsen som jag tidigare nämnde för dressyrryttare är inte eftersträvad i hoppningen. Hoppsitsen ska vara lättare och inte lika fokuserad och kraftig som dressyrsitsen. Kontakten med säten ska vara lätt och ryttaren ska ha tyngden i stigbyglarna. Att ryttaren har god balans och en stilla underskänkel är önskvärt. Egen balans och en god stabilitet är viktigt för att inverka rätt på sin häst. Eftersom ryttaren är placerad ovanpå eller över sadeln med det korta stiglädren är det viktigt att hjälperna är effektiva och stadiga.

Tips: För att få en god hoppsits träna på att rida an och hoppa små hinder ofta. Att hitta balansen och sitsen över hindret är det svåraste för en hoppryttare. Då alla hästar har olika språng kurvor över hindret är det svårt att ha en sits som alltid fungerar. Hitta balansen i sadeln och försök att vara följsam utan att störa hästen i språnget. Träna på att hitta balansen i stigbyglarna och undvik att knipa med knäna. Gymnastikhoppning och serier är bra tips för att hitta gunget i knäna och att inverka lagomt.

För er som haft problem med att hitta en god sits eller behöver tips för att förbättra den hoppas jag att texten ovan gett er något. Övning ger färdighet och all typ av förändring kräver massvis med timmar i sadeln. Glöm inte bort att vi alltid kan utveckla våra sitsar och bli en skickligare ryttare.

Promenad med finaste hjärtat

Datum ~ 2010-07-31 | Tid ~ 04:09:34
Kommentarer (0) | Allmänt

För att släppa lite på gårdagens hopptränings-träningsvärk gick jag med familjen ut på promenad. Jag och finaste hästen och pappa tog sig an Bavaria på vår promenad runt sjön. Skönt att röra på sig och mysigt med en sådan underbart trevlig häst.

Imorgon (läs idag) blir det att rida ut i skogen, jobba alla gångarter för att släppa lite extra på träningsvärken och vara i form för morgondagen (söndags) träningen för Peter.

Blir spännande att träna för Peter Sällström för första gången. Förhoppningsvis är träningen någorlunda anpassningsbar så jag och Skilla kan vara med och träna. Om inte annat får vi göra det bästa av situationen, allt är bra träning om det läggs på lagom nivå.

Uppdaterar senare, förhoppningsvis kommer jag ut med nästa "artikel" under morgondagen om det hinns med. Ett inlägg om ryttarens sits är det som kommer i nästa artikel.

Eva Jonsson träning 2

Datum ~ 2010-07-30 | Tid ~ 20:35:16
Kommentarer (0) | Hoppning
Började med att rida fram hästarna i alla gångarter innan det var dags att hoppa fram dem. Vi började med studsen i trav i vänster varv, hitta en bra anridning och väg och sedan vända åt höger i studsen. Att hitta takten tempot och en lämplig väg var lättare sagt än gjort. Anridningen var kort och krävde väldigt mycket planering och välvalda vägar.

Vi hoppade fram på samma sätt i höger varv men vände då vänster i studsen för att hitta båda sidorna och samma tempo i detta varv.

När hästarna var varma så utökades övningen och efter studesen forsatte vi ut på en mjuk båge (5galoppsprång) för att hoppa räcket, vidare runt för att hoppa oxern på andra långsidan. Att hitta avståndet och en ny anridning på denna distans var svår. Eftersom Skilla är storhoppad krävdes det mycket fokus och välvald väg mot räcket för att klara av övningen på bästa sätt.

I höger varv blev det betydligt svårare, att hitta avståndet till oxern och våga rida på ur bågen var svårt, hitta galoppen för att sedan hoppa oxern på andra sidan innan övningen var färdig. Takten tempot och att hitta en ny anridning var vårt stora problem. Att komma ner i sadeln och komma till en bra ridning var väldigt komplicerat. Skilla var väldigt hoppig och jag hittade ingen balans i sadeln och därför blev vägarna väldigt svåra.

När alla hoppat fram i båda varven var det dags att bygga ihop allting till en bana. Började i höger varv hoppade studsen, vidare mot räcket för att sedan hoppa oxern. Därefter in på studsen igen, ta höger för att hoppa oxer rida kortsidan och avsluta med oxern igen.

Första rundan var något slarvig och jag hittade ingen riktigt bjudning och flängde runt utan att hitta någon riktig balans varken i sadel eller i stigbyglarna. Funderade över mina vägval och min ridning för att förbättra den till andra omgången. Den här gången hittade jag en bättre bjudning och en bra ridning mot och mellan hindren och fick ett bättre flyt banan igenom.


Eva var nöjd med träningen och såg stor skillnad från förra veckan då vi visade upp en sämre sida. Bättre bjudning och mer energi men att tänka på är att hitta balansen och komma till en god ridning i tid. Att försöka hålla ihop henne emellan utan att bli passiv eller överilad.

Balansen är min största nackdel då jag blir "fastklamrande" och inte stabil och stadig i de lägen hon hoppar och studsar. Jag frågade om jag skulle anmäla mig till Umeå RF och rida en klass och det tyckte hon var en självklarhet. Mitt förslag att jag även skulle träna på söndag för Peter Sällström gillade hon även, alla möjligheter jag får att hoppa och träna ska jag ta.

Ser fram emot nästa träning för Eva, men här närmast blir det Peter träning på söndag vilket känns lite nervöst men väldigt roligt.

Hoppträning i värmen

Datum ~ 2010-07-29 | Tid ~ 23:13:27
Kommentarer (2) | Hoppning
Åkte till Innertavle i vad jag trode var god tid då sist var vi för tidiga och fick vänta in de andra. Idag skedde det motsatta, jag var sist på plats och när jag parkerade satt de flesta på hästen.

Att vara ensam på träning är verkligen komplicerat, genomförbart ja, men komplicerat. Att klä sig själv. hästen och helst hinna bygga fram samtidigt är ingenting jag lärt mig ännu.

Jobbade med en studs för att sedan bryta ut och hoppa oxer / räcke. Skilla var väldigt laddad och hetare än vanligt. Mycket energi vilket fick mig trött och slut tidigt. Mycket ridining i det otroligt varma och kvava vädret var påfrestande.

Skilla var fin, men väldigt mycket häst att rida ihop. Stundatals när allting klickande var det med en otrolig känsla. Däremellan fick jag kämpa och jag fick någonstans till det någorlunda.

Hennes nya heta sida är lite svårhanterlig men inte omöjlig, men helt klart tuff. Glad att min vanliga häst är tillbaka med några ton extra energi som än så länge är lite svår kontrollerad. En tuff utmaning som jag längtar efter att bemästra.

Efter kvällens träning blir det till att kontakta tävlingsledningen och se möjligheterna för tävlingen på Umeå RF om efteranmälan är möjlig. Ser fram emot detta.

På väg till hoppträning

Datum ~ 2010-07-29 | Tid ~ 16:36:22
Kommentarer (0) | Allmänt
Äter precis slutet av min middag innan det är dags att packa och åka mot Innertavle och kvällens hoppträning. Tyvärr har Emelie förhinder så jag åker själv, vilket är lite spännande. Hoppas att det går bra att lasta och att vi tar oss båda vägarna utan problem.

Ser fram emot kvällens träning och hoppas att vi kan visa upp en något bättre sida än tidigare. Har införskaffat mig ett par egna sporrar och ska hoppa med dem ikväll.

Uppdaterar efter träningen hur det gick, eventuellt övning också!

Dagens träning med småtjejerna gick otroligt bra! Nora hittade ett riktigt bra mellanläge och Ida har helt klart utvecklat sin sits och inverkan markant. Känns otroligt roligt att jag fått se dem växa så otroligt mycket under tiden dem tränat för mig och haft egen häst.

Efteranmälning

Datum ~ 2010-07-29 | Tid ~ 01:12:49
Kommentarer (1) | Allmänt
Idag vilade Skilla för att ladda batterierna imorgon när det är dags för andra hoppträningen för Eva Jonsson. Är väldigt spänd och hoppas att vi presterar bättre än förra veckan.

Blev informerad om att Umeå RF tävlingen har 0,90cm i avd B vilket jag inte var inläst på - vilket gör det möjligt för oss att delta. Blir till att kontakta tävlingsledaren imorgon och se om möjlighet för efteranmälning finns. Skulle vara nyttigt att komma ut på tävling så mycket som möjligt innan säsongen är slut här uppe.

Uppdaterar imorgon efter träningen, eventuellt innan också beror på om jag hinner skriva klart fakta inlägget eller nämner något om tjejernas träning.

Satsar mot perfektion, jobbar på brister och svagheter

Datum ~ 2010-07-28 | Tid ~ 00:45:03
Kommentarer (4) | Allmänt
Under eftermiddagen tränade jag Ida och Nora - hoppning stod på schemat. Tjejerna fick jobba med flytet mellan hindren, hitta bjudning och "takt&tempo" i serier. Övningen var svår för tjejerna på två skillda sätt men båda gick från träningen nöjda men eftertänksamma. Dem har börjat fundera mycket på hur dem ska förändra deras ridning för att det ska fungera på bästa sätt, trots deras unga ålder. En mycket god tanke.

Nästa träning kommer fokus ligga på "ett-hinder-i-taget" för att Nora ska hitta knapparna med sin nya ponny. För Ida blir det "start-mot-hinder" som kommer vara problemet och utmaningen. Ser fram emot denna träning och hoppas att tjejerna gör det också. Otroligt duktiga har dem blivit, riktiga fighters på tävlingsbannorna framöver!

Efter middagen var det dags för andra besöket på anläggningen. Emelie hade dressyrträning inbokat och jag hade bestämt mig för att hoppa igenom Skilla innan träningen på torsdag. Tränarens råd var att hoppa varannan dag, eller åtminstone jobba med bommar och markarbete. Men tyvärr har dessa möjligheter inte funnits under föregående vecka, förhoppningsvis kan jag träna på det sättet framöver.

Skilla var väldigt pigg och låg på otroligt mycket. OK bjudning men väldigt mycket energi och power vilket gjorde passet väldigt tufft för mig. Att jag har en het häst har verkligen kommit till ytan. I skogen i början på veckan och nu även på banan. Kände att jag fick rida igenom problemet något, det som dök upp förra veckan på träningen vilket kändes skönt. Avslutade träningen med bra språng och en trevlig häst före över och efter hindret. Vi har börjat synka ihop mer och mer, det är fortfarande mycket jobb men i vissa lägen klickar det verkligen vilket är underbart.

Är laddad inför torsdagens träning och hoppas att vi får visa en något bättre sida än förra veckan. Förhoppningsvis får vi lite publik och kanske någon som kan fotografera eller filma den träningen. Jobbar vidare med bristerna och svagheterna för att komma så nära som möjligt till perfektion.

Framtid

Datum ~ 2010-07-27 | Tid ~ 22:05:02
Kommentarer (0) | Allmänt

Överspänd

Datum ~ 2010-07-27 | Tid ~ 14:29:06
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut under gårdagen när vädret tillät och bestämde mig för att jobba med dressyren lite. Utforskade naturen lite och började rida fram vid santaget. Underlaget var bra, men tyvärr lite ojämt - men potential finns absolut, och resurser. Fortsatte passet nere på åkern för att hitta lite jämnare underlag, men främst större ytor.

Jobbade med övergångar, och provade rida med sporrar för första gången (på tränarrekomendation) och är lite kluven. Visst kom jag åt henne bättre och fick bra respons men hon var överspänd och nervös hela passet. Man kan inte alltid ha känslan på plats och bra resultat, detta var ett sådant pass. Förhoppningsvis fick jag igenom någonting och jobbade även med balansen, takten och tempot i galoppen. Hitta en högre form där hon jobbar med lite nya muskler och andra muskelgrupper än i den långa låga formen.

Ikväll blir det att åka in till anläggningen och hoppa lite. Ska försöka ta igenom problemet med framåtbjudningen och ta fram lite titthinder.

Åker även in för att hålla träning för Ida och Nora under eftermiddagen / kvällen. Tävlingen i helgen är tyvärr inte genomförbar för min och Skillas del, utan vi satsar på nästa lämpliga tävlingsplats och tävling. Om vi hinner träna blir det eventuellt en dressyrdebut först, annars satsar vi på vännästävlingarna (hoppning).

Spänd och nervös

Datum ~ 2010-07-26 | Tid ~ 13:07:26
Kommentarer (0) | Allmänt
Red ut under gårdagen ensam i det tryckta vädret. Skilla var väldigt spänd och hade svårt att slappna av och fokusera. Jobbade med övergångar och sidförande, att hitta fokus i stormen och lugnet när hon var ensam gick bättre än väntat. Det blir bättre och bättre och kommer förhoppningsvis bli problemfritt i framtiden.

Effekten och inverkan av hjälperna har blivit betydligt bättre och är förhoppningsvis inget större problem på nästa träning. Har tyvärr inte haft tid eller möjlighet att köpa det nya sporrarna då jag jobbar dubbelpass idag.

Markarbete / hoppning hade varit passande idag men tror tyvärr inte marken har torkat upp ordentligt. Slutar inte fören 19.00 och därefter blir det nog lite sent att åka till anläggningen. Ska höra med Emelie om vilken dag i veckan som passar henne, förhoppningsvis imorgon.

Har tråkiga nyheter som jag kommer dela med mig så fort jag har möjlighet. Måste kontakta det berörda innan jag kan dela med mig av detta. Det skär i mitt hjärta och det är verkligen ingenting som jag önskat.

Lite bloggande

Datum ~ 2010-07-25 | Tid ~ 02:43:30
Kommentarer (2) | Allmänt
Under det senaste dagarna har det blivit lite bloggande och mycket funderande. Efter Eva träningen har jag beslutat mig för att lägga upp ett träningschema. Dels för att höja nivån på vårt basläge men även för att ta itu med vårt problem snarast möjligt.

Schemat ser ut enligt följande:
Dag 1: Dressyr
Dag 2: Hoppning
Dag 3: Markarbete
Dag 4: Vila

Dessa pass är inte endast på bana utan kommer ske på varierat underlag och delvis i skog och mark, annat på bana. Anläggning eller gräsplan för bästa resultat.

Joggingpasset efter hoppträningen blev barbacka vilket är god miljöträning för Skilla, hon är fortfarande grön och orutinerad utan sadel, men visar stora framsteg varje gång. Riktigt trevlig i skritt och trav. Sparar på galoppen tills vi känner varandra och hittar en god balans i skritt och trav, avbrotten måste vara genomförbara också. Ingen stress utan detta kommer tids nog.

Dagens ridpass blev det dressyr med fokus på galoppjobb. Red ut med gott sällskap och en väldigt överladdad häst efter två dagars vila. Stundtals väldigt trevlig, jobbade med reaktioner och fokus trots mycket nerver efter vilan skötte hon sig riktigt bra. Att få igenom hjälperna och att få en vaken och uppmärksam häst stod även i fokus idag.

Bra resultat och en väldigt pigg och glad häst. Galoppjobbet var väldigt nyttigt och förhoppningsvis fick Skilla möjligheten att stärka sig av dagens arbete. Ryttarfokus idag låg på sitsen och "tyngden i stigbygeln" för att underlätta sitsen i hoppningen.

Imorgon blir det att rida till ridbanan och hoppa lite, eventuellt se över hindermaterialet här hemma och hoppa på gräsplanen. Titthinder och annat ska medräknas i varje hopprelaterad träning för bästa resultat. Främst för Bavarias skull men även för min skull. Skilla är obrydd men måste se titthinder och annat som något naturligt för att göra sitt bästa ifrån sig på träning.

Åker nog in och rider lite dressyr på anläggningen i veckan. Ser fram emot hoppträningen på torsdag, hoppas att problemet är löst tills dess! Ska inhandla runda sporrar på måndag för att träna på detta också.
- Skam den som ger sig

Hoppträning Eva Jonsson

Datum ~ 2010-07-21 | Tid ~ 01:35:05
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut i god tid till Innertavle för att hitta till ridbanan och kvällens träning. Efter en miss och lite vägbeskrivning hittade vi till platsen. Oron över att komma för sent var onödig då vi var först på plats.

Började att rida fram hästarna lite fritt och sedan lite mer i grupp. Skilla kändes väldigt bra och jobbade på trevligt i alla gångarter. Galoppjobbade väldigt mycket där hon även skötte sig näst intill felfritt. Lite hopp och studs samt missförstånd men för det mesta riktigt OK. Fick tips om hennes "jag-byter-galopp-mamma". Hur jag ska korrigera och rida för att slippa detta.

Hoppade fram på en studs där jag visade det olika effekterna av min ridning, Eva utbrast till slut OJ vad långt hon kan hoppa. (När hon tog två hinder i ett språng) vilket var väntat från min sida då det blev trångt och "högt".

Därefter hoppade vi lite linjer och jobbade med takten och galoppen mot hinder. Skilla var på dåligt humör och detta ställde till det. Inte framme för skänkeln och inte alls med mig. Vi klarade oss igenom de övningar jag bestämt mig för men det var endast på min vilja. Mycket humör men fick lovord av tränare. Mycket trevlig häst som kan hoppa höghus. MEN jag måste jobba med markarbetet och se till att få en rektion NÄR jag ber om det, inte när det passar henne.

Eva var väldigt bra och jag ser fram emot att träna för henne framöver. Blir att börja hoppa Skilla varannan dag tills vidare, för att jobba på småsakerna. Självklart bara gymnastikhoppning och några få hinder per gång. Ingenting är omöjligt, och jag tänker inte ge upp! När hon hoppar höghus i framtiden, ska det vara tillsammans med mig!

Träningsvärk

Datum ~ 2010-07-19 | Tid ~ 23:42:14
Kommentarer (3) | Allmänt
Åkte ut till anläggningen för att träna Ida och Nora och på schemat stod markarbete / hoppning. Dem fick träna på följsamhet över hindren, hoppa vattenmatta och en studsserie.

Nora och Bea börjar bli mer och mer  samspelta men än är det många timmar kvar innan dem känner varandra helt. Dem börjar bra, men det är självklart svårt när ponnyn är pigg och väldigt väldigt lyhörd. Nora kämpade på bra och fick en riktigt trevlig runda på kontrollövningen.

Ida och Denny har hittat varandra ordentligt och fokus för henne låg på sitsen över hindret. Efter att förstått hur hon skulle förändra den var hon väldigt duktig och jobbade mycket med den. Detta var första steget mot en bra sits, ett stort första steg.

Tänka sig att dem blivit så duktiga när dem fått möjlighet att ha egen ponny och träna så mycket och ofta som det behövs. Stormsteg har dem tagit och snart kommer dem briljera på tävlingsbanorna när rutinen sitter på plats!

Red ut tillsammans med Emelie efter träningen och joggade hästarna lite för att släppa på träningsvärken. Gårdagens hoppning tog nog mer än jag anat men Skilla var stundvis väldigt trevlig. Gjorde ett nytt försök att rida på applemouth bettet men även denna gång visade hon sitt stora misstycke. Blir att rida vidare på mitt tredelade mässingbett tills jag hittar något annat passande. Har funderat på något med fasta ringar eller ett helt rakt.

Laddar inför hoppträningen imorgon!
Tyvärr har jag ingen som fotograferar eller filmar då mina föräldrar är bortresta, ska försöka skriva en detaljerad beskrivning efteråt.

5års final

Datum ~ 2010-07-19 | Tid ~ 01:42:33
Kommentarer (0) | Allmänt

Efterlängtad känsla

Datum ~ 2010-07-18 | Tid ~ 18:37:29
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte till anläggningen som planerat under eftermiddagen tillsammans med Emelie och Bavaria för att hoppa lite innan träningen på tisdag. Ladda ur lite och känna av vart vi har varandra.

Skilla skötte sig riktigt bra, lite loj på framridningen men det släppte så fort vi började hoppa. Jobbade på rytm och att hitta stödet i stigbygeln och börja släppa knäna lite. Fick några riktigt trevliga språng och övning ger färdighet!

OJ vad jag har saknat att hoppa, det är verkligen helt underbart. Så fort jag började hoppa ordentligt och rida ordentligt fick jag svar på anledningen "varför jag håller på" - känslan.

Imorgon blir det att jogga lite i skogen för att sedan ladda om inför träningen för Eva Jonsson! Spännande och jag ser fram emot en givande träning och förhoppningsvis kontinutet efter det.

Värmebölja

Datum ~ 2010-07-17 | Tid ~ 16:44:02
Kommentarer (2) | Allmänt
Red ut tillsammans med Emelie och Bavaria under gårdagen. Även fast vi red sent på eftermiddagen närmare kvällen var värmen påtaglig. Insekterna svärmade och störde hästarna men tyvärr hör detta sommaren till.

Jobbade mycket med formen, jämt stöd på båda tyglarna och bakbensaktiviteten som jag tidigare fått minus på från dressyrdommare. Hon var riktigt trevlig skummade och tuggade fint på bettet. Bra känsla och även om orken inte finns riktigt så börjar knapparna sitta. Detta belöandes med nytt betessläpp på kvällen och vila (idag). Imorgon ska vi åka in till klubben eller höra med en hopptränare i närheten om vi får låna banan för att hoppa lite.

Ska bli kul att komma igång igen, hoppningen under morgondagen kommer fokus ligga på balans, takt och tempo för att bli varm i kläderna igen.

- Hur hanterar ni värmeböljan?

Trägen vinner

Datum ~ 2010-07-16 | Tid ~ 00:44:18
Kommentarer (1) | Allmänt
Red ut efter jobbet med Skilla för att fortsätta där vi slutade igår. Idag var jag mer utrustad och hade både fegsnöre, spö och luva. Hade ett fast mål dit jag skulle oavsett konstigheter och tog mig både dit och hem levande.

Stundtals var hon riktigt, riktigt fin. Där emellan trevlig och sammarbetsvillig för det mesta. Blev riktigt sugen på att dressyrtävla! Jobbar med uppbyggande arbete för att sträka bakdelen även idag. Lite träningsverk från gårdagen men hon skötte sig bra.

Mycket belöning för det goda uppförandet och stunderna som var mer än godkända var välbehövda!
Imorgon blir det eventuellt att prova lite utrustning som köptes på Falsterbo. Längtar till att åka och träna ordentligt snart också. Åker nog in på anläggningen under helgen för att hoppa lite är planen.

Dressyrträning

Datum ~ 2010-07-16 | Tid ~ 00:44:05
Kommentarer (3) | Allmänt

När instinkterna tar över

Datum ~ 2010-07-15 | Tid ~ 16:39:45
Kommentarer (0) | Allmänt
Igår var första dagen jag skulle rida ut med Skilla efter sommarvilan. Första gången på betet var inte överdrivet roligt, men igår var värst hittils. Bort från hagen och Baviaria gick hyffsat, alla skolor ovan mark visades och mycket därtill. Jag hade en plan på vart jag skulle rida, och vägrade överge denna.

Vi var så mycket osams som jag aldrig trott att vi kunnat vara, men jag höll fast vid min plan och korrigerade likadant varje gång. När hon uppförde sig fick hon beröm. Min plan att skritta en övning över vägen blev i de högre gångarterna, men jag övergav inte uppgiften och övningen för det.

Väl hemma efter en arg ryttares kommentar skötte hon sig bra. Jag hoppas att detta var en engångsföreteelse och att det inte upprepas igen. Nytt försök ikväll när jobbet är avslutat.

Nya tag idag, skam den som ger sig!

Klart godkänt

Datum ~ 2010-07-14 | Tid ~ 21:09:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Första riktiga träningen sedan uppehållet för sommaren och incidenterna med busponnyn. Nora och Ida skötte sig mycket bra och ponnysarna var riktigt trevliga mot slutet. Så roligt att se att det händer så mycket!

Ida har blivit så himla duktig trots sina ringa år, och hon har verkligen börjat samspela med ponnyn otroligt bra. Nora satt på sin nya ponny som är långt ifrån det hon är van. Men klarade detta väldigt bra! Ponnyn var pigg och dem var inte hundra synkade hela passet men mestadels fungerade allt riktigt bra. Att lägga till är att Nora rider ponnyn för tredje gången någonsin.. Dem kommer bli ett otroligt trevigt ekipage i framtiden.

Suget att börja hålla träningar seriöst, motivera mina elever mot framgång och framsteg var överhängande. Att själv utvecklas och bli en duktig ryttare är också någonting jag strävar efter. Hoppas att vi kommer igång ordentligt och att vi kommer ut på tävlingsbanorna framöver.

Tillbaka till arbetet

Datum ~ 2010-07-14 | Tid ~ 18:05:45
Kommentarer (0) | Allmänt
Igår var första dagen som Skilla skulle ridas efter hennes sommarbete. Övervägde att rida barbacka men då jag inte litar på trafiken ännu valde jag att rida med sadel. Långt skrittpass och sedn några kortare sträckor i trav för att sedan skritta av ordentligt. Hon var ganska stel men arbetsvillig och lossnade fint när jag jobbat henne undan och runt skänkeln längst vägen.

Idag blir det ett liknanade pass, har börjat jobba med att plocka upp formen lite, ca 1min sen lägga ner igen för att stärka ryggen och muskulaturen i bakdelen. Ser fram emot kvällens pass, hon är så himla fin min häst!

Nu blir det att åka in till anläggningen och träna Ida och Nora. Nora har fått hem sin nya ponny (lördag) så det här blir första träningen! Hoppas att mina förväntningar upprätthålls och att jag inte förväntat mig mindre än jag får se. Blir att jobba lite dressyr / markarbete för att Nora ska få lära känna hennes nya ponny Red Beauty "Bea".

Efterlängtad

Datum ~ 2010-07-13 | Tid ~ 11:59:36
Kommentarer (0) | Allmänt
Kom hem sent igår efter en lång färd i bilen. Tittade förbi min tränare och vän Hanna i Gävle. Saknad och efterlängtad har hon varit sedan hon åkte hem. Fick även fara och klappa på finaste Wella innan vi åkte vidare norrut och hemåt. Väl hemma var hagen prioriterad och min häst efterlängtad. Vackraste och finaste hästen i hela världen!

Falsterbo och Skåne har verkligen varit en bra upplevelse och jag hoppas att det blir fler liknande resor i framtiden. Bilderna är upplagda på datorn (hälften) och resterande måste jag hämta från Johannas dator då minnet tog slut halvvägs.

Nu när jag är hemmavid blir det lättare med uppdatering och ni ska få ett mer utförligt inlägg om vad vi gjorde i Skåne och vad vi fick se / uppleva. Tills detta inlägg är publicerat får ni hålla er till tåls.

Allt som följde med hem kommer även att publiceras! Shoppingen var galen, hälften kom med hem, resterande lämnar jag till nästa tillfälle.

Falsterbo dag två

Datum ~ 2010-07-11 | Tid ~ 23:47:46
Kommentarer (0) | Allmänt
Åkte ut tidigt till falsterbo för att hinna shoppa på mässan och se alla fina hästar! Började med dressyren och gina tricot finalen för kommande storfräsare. Ett kur program som alla ryttare själv koordinerat. Mycket fina hästar med spektakulära gångartert. Därefter blev det hoppning final för sjuåringarna! Mycket duktiga ryttare med goda resultat! Mer dressyr sen var det dags för barbacka hoppning som slutade med tre ryttare på 190cm. Grand prix såg vi början av startfältet för att sedan shoppa loss. Uppdaterar mer när jag kommer hem eller vaknar nästa gång. Sitter i bilen och ska sova lite innan det är min tur att köra!

Solsting

Datum ~ 2010-07-10 | Tid ~ 22:54:49
Kommentarer (0) | Allmänt
Ni får ursäkta mitt brytna löfte om att blogga från falsterbo! Drabbades av Solsting i hettan. 40grader i skuggan tär på även om man dricker regelbundet. Under dagen har vi tittat på dressyr, hoppning och derby ! Mycket fina hästar i alla dicipliner. Mässan var stor och vi besökte den i slutet av dagen då kraften sedan länge var slut. Blir att titta mer imorgon och inhandla massor med fina saker. Idag kom jag endast hem med ett schabrak! Upp tidigt imorgon för att hinna med allt som dagen bjuder på. Nu blir det att skriva en inköps lista för att sedan datea kudden! För er som besöker falsterbo, spring gärna på mig !

Förberedelser för Falsterbo dag 1

Datum ~ 2010-07-10 | Tid ~ 08:50:56
Kommentarer (0) | Allmänt
Vaknat och försökt ta på sig lämpliga kläder för första dagen på Falterbo. Förväntningarna är skyhöga och vädret befaras vara 30+ och sol hela dagen. Bikinin står redo om man måste bryta ut och bada. Är enormt ladda för att se alla fina hästar, besöka mässa och träffa massa gamal vänner och bekanta.

Åker strax efter nio för att vara med från början och förhoppningsvis missa det stora köerna. Uppdaterar så gott det går, ska försöka mobilblogga från området!

Helsingborg RK

Datum ~ 2010-07-09 | Tid ~ 20:23:05
Kommentarer (0) | Allmänt

För en gång skull missbedömde ja inte tiden och den var faktiskt på vår sida för en gångskull. Vi besökte Flyinge men tyvärr prickade vi av deras "lågsäsong" på året. Både lilla och stora ridhuset var tömt och ingen red i den stora glashallen. Hästarna var på betet och det öppna stallarna tomma. Men Johanna verkade nöjd över att ha sett anläggningen och dess karakteristiska drag om ett tidigt intresse för hästsporten.

Efter Flyinge begav vi oss mott Helsingborg för att titta på träningen som jag tidigare nämnde. Tomas Hammar var tränaren som allid fångar mitt intresse. Finns möjlighet att medverka på en träning eller bara ha möjlighet att vara åskådare är det inget jag kan gå miste om. Tiden var på vår sida och träningen var uppskjuten så vi hann dit i god tid innan den startade.

Två duktiga ridskoleelever hade två mycket trevliga och olika ponnyer som dem fick hoppa. Bra fokus och god vägledning stod Tomas för. OJ vad mitt sug att träna växte, motivationen och suget att bli riktigt bra. Sen att få visa upp min kärlek hade inte varit fel. Hoppas bara att jag inte gör honom besviken dagen då träningen äger rum (obestämt datum).

Ikväll blir det lugnt och ladda inför två dagar på Falsterbo. Uppdaterar förhoppningsvis med bilder lite senare.

Kort besök på Flyinge

Datum ~ 2010-07-09 | Tid ~ 16:08:23
Kommentarer (0) | Allmänt
Sitter i bilen på väg mot flyinge efter en varm dag på stranden. Vädret är toppen och landskapet fantastiskt! Nu blir det en kort rund vandring på flyinge för att ge johanna wow-känslan jag fick för två år sedan. Hoppas att det är någon som tränar eller någont tjusig häst som ställer upp och poserar! Planen där efter, om tiden räcker till blir att åka till helsingborg och titta på ponny träning. Endast två ekipage men det är tränaren som lockar. Håller tummarna att tiden är med mig och att vi hinner med det planerade! Åter till att beundra det vackra landskapet och dess underbara möjligheter!

Dagdrömmar som är verklighet

Datum ~ 2010-07-09 | Tid ~ 00:18:30
Kommentarer (0) | Allmänt

Äntligen har vi kommit fram till slutdestinationen Skåne!

Oändliga ängar, vackra ridhus och stallarna är knappt verkliga i vår vanligtvis norrlänska värld. Måste nog erkänna att det rycker i hela kroppen om att flytta bo, träna och tävla i Skåe framöver. Norrland är tyvärr väldigt begräsat och möjligheterna betydligt mindre än här nere. Men visst har det sin charm det också.

Planerna för morgondagen blir att njuta av solen och det vackra vädret. Några ridklubbar kanske vi hinner med att besöka. Flyinge står även på planeringen för morgondagen. Förhoppningsvis får jag möjlighet att fotografera nu när vi installerat oss lite mer. Hästdrömmen är näst intill komplett i den idylliska miljö vi bor i. Stall på gården, åkrar överallt och att inte tala om möjligheterna till ridvägar och ridhus. Jag har kommit till himmelriket!

Sommarbete

Datum ~ 2010-07-08 | Tid ~ 23:11:58
Kommentarer (0) | Allmänt

Fjärilar i magen

Datum ~ 2010-07-07 | Tid ~ 19:11:09
Kommentarer (3) | Allmänt

Min resa ner mot Falsterbo är på börjad!
Halva Sverige är avklarat och nu har vi stannat i Sveriges huvudstad för dagen och ska spendera kvällen tillsammans med trevligt sällskap. Inga hästar än så länge, mer än dem som stått tjusigt längs vägen vi passerat.


Har även sett mitt "måste ha" hus längs vägen. En stor gård med fina stallar och stora hagar, där ska jag en dag bo! (Någonstans mellan Uppsala - Stockholm).

Alla gröna åkrar och det fina vädret gör mig verkligen sugen på att flytta söderut. Ta med Skilla, satsa lite mer på tävlingar och träningar och faktiskt bli framgångsrik en dag. (Hellre snart än senare).

Imorgon blir det massor med timmar av bilfärd, ska försöka påta ihop något längre inlägg - vad vill ni läsa om?
Falsterbo kallar och jag ser fram emot två dagar med BARA hästar i fokus!

Packningslista

Datum ~ 2010-07-06 | Tid ~ 23:07:16
Kommentarer (0) | Allmänt
Sitter och skriver ner packningslistan inför morgondagen!

Kommer säkert missa hälften av alla grejer. Med det viktigaste är inte vad som åker med ner, utan vad som följer med upp!! Hoppas att ni läsare är minst lika taggade som jag är på resan.

Får med mig en dator ner, så förhoppningsvis kan jag knycka den tillräckligt mycket för att hålla er uppdaterade! - Om inte annat har jag en nödlösning, så utan läsning ska ni verkligen inte behöva bli.

Att köpa, eller inte köpa

Datum ~ 2010-07-06 | Tid ~ 17:49:44
Kommentarer (0) | Allmänt
Som ni läst i tidigare inlägg har jag letat b-ponny till en av mina elever. Det har funnits många intressanta, mer eller mindre men tidigt en favorit från min sida. Denna ponny har dem kollat närmare på, har haft kontakt med ägaren under flertalet tillfällen och fått flertalet bilder.

Ponnyn har goda meriter, stadiga resultat och verkar vara precis det Nora söker. En stadig och ärlig ponny som har mycket roligt att erbjuda. Visst finns det en del fart i ponnyn, men från min sida endast någonting positivt.

Håller tummarna för att ponnyn faller familjen i smaken och att det tar ett beslut om att skicka upp den. Öppet köp erbjuds så möjligheterna är stora och bra att känna sig för.

Ponnyn faller mig precis i smaken och låter väldig passande för Nora, både som träningskompis och tävlingskompis. Matchar dem varandra bra har den mycket goda möjligheter för framtiden.

Att köpa ponny efter att ha hittat av säljare som varit oärliga är alltid svårt. Man synar varje söm och tittar på alla detaljer som kan ställa till det. Men någonstans måste man även vara realistisk. En perfekt ponny finns inte, det existerar inte. En ponny utan motgångar som man fortsätter att utvecklas med finns inte heller. Det viktigasteär att se möjligheterna för framtiden. Oavsett om man är nybörjare eller proffs krävs det en tid att lära känna varandra. Visst går det fortare och bättre för proffsen tidigt, men innan de kan hästen innan och utan krävs träning, och massor med timmar i sadeln.

Jag hoppas att familjen tar ett beslut snart och att dem väljer det som passar dem bäst. Personligen tror jag att det är en mycket trevlig ponny med potential att dem matchar varandra "som handen i handsken". Uppdaterar så fort dem tagit ett beslut!

Stöcke PF

Datum ~ 2010-07-05 | Tid ~ 22:11:43
Kommentarer (4) | Allmänt
Äntligen är bilderna från lördagens ponnyhoppning redigerade och tillgängliga. Ska sätta mig med söndagens bilder så fort det finns tid, hoppas på att hinna med detta innan Falsterbo.

HÄR kan ni se bilderna på alla duktiga ekipage!

Orken räcker inte till

Datum ~ 2010-07-05 | Tid ~ 20:41:52
Kommentarer (0) | Allmänt
Helt sjukt trött i både kropp och själ. Det finns tusen saker att göra, men jag vet inte vart jag ska börja och hur jag ska få allting gjort. Jobba borde jag under morgondagen för att få ihop pengar, men egentligen räcker inte tiden till.

Förberedelserna inför Skåneresan och Falsterbo tar all min tid och jag har hundra saker kvar att göra. Har inte ens börjat packa och vi åker redan onsdag morgon.

Måste jobba ikapp LOK-stöden för klubben helst innan jag åker också, ska sitta en stund nu så förhoppningsvis hinner jag klart. Sen skulle det vara skönt om hann redigera bilderna från Stöcke PF innan jag åkte. Lär vara tonvis med bilder från Skåneresan som det är ändå.

Sen skulle jag behöva promenera min häst både idag och imorgon. Hur prioriterar ni för att hinna med allting?

Lagtävling Stöcke PF

Datum ~ 2010-07-04 | Tid ~ 21:23:21
Kommentarer (2) | Allmänt
Som jag nämnde tidigare idag blev planerna för dagen ändrade. Hann ut till sista klassen i Stöcke för att se lagklassen avgöras.

Det var många trevliga ekipage, visste duktigare än andra. Det finns riktigt skickliga ryttare och mindre skickliga men gemensamt hade dem en bra teamspirit. Dem kämpade tillsammans och hejade på sina lagkamrater. Alla gav gärnet och satsade allt vilket gav blandade resultat.

En riktigt rolig bana med en spännanade omhoppning gav Vännäs RF vinsten och på andra plats kom Vindelns RK där endast tiden skiljde det två lagen.

Fotograferade under den sista klassen och under gårdagen en stund. Ska försöka att publicera bilderna så fort dem är uppladdade och taggade. Hoppas på att få upp dem under kvällen, eventuellt morgondagen. Beror på hur många bilder det blev, allt måste göras manuellt.

Grattis till alla duktiga ponnyekipage som visade sina talanger under helgen!

Tanken som räknas

Datum ~ 2010-07-04 | Tid ~ 11:56:18
Kommentarer (0) | Allmänt
Som ni kunde läsa i inlägget från igår var planen att besöka Umeå RF och dressyrbanorna innan lunch idag, och efter lunch åka till Stöcke PF. Planen var att sova tre timmar, vara fit for fight att åka mot Umeå RF. Som ni kanske förstår var detta ett önsketänkande. Tog mig inte upp i tid, kollade listorna och hinner tyvärr inte förbi anläggningen alls. Sista klassen börjar nämligen 13.00 med tre starter, jag är uppbokad till 14.00 och kommer därför inte kunna fotografera eller ta del av dressyr på elitnivå. Detta får vänta till Falsterbo.

Jag åker förbi Stöcke PF efter jag uträttat mitt ärende kring 14.00 och hoppas att det finns kvar ekipage att titta på. Idag var det 4 klasser med ca 30st startande i varje klass. Har inte räknat med höjningar mellan kategorierna eller prisutdelning. Tävlingen började 10.00 så förhoppningsvis finns det ekipage kvar 14.00 - håll tummarna.

Nu är det dags att åka mot staden och uträtta mitt ären, skönhet är det som är i fokus! Uppdaterar senare med bilder från hopptävlingen / hopptävlingarna.

Stolt ponnycoach

Datum ~ 2010-07-04 | Tid ~ 04:19:27
Kommentarer (1) | Allmänt
Efter att ha bråkat med både Bavaria och Skilla i hagen under förmiddagen bar det av mot StöckePF där båda mina favoritelever skulle tävla.

Storasyster hade turen att få låna lillasysters häst efter mycket bråk med sin egen. (Även storasyster Nora som jag letar häst åt). Nora skötte sig otroligt bra på lillasyster Ida's ponny Denny. En fin runda med två oturliga stopp men en fantastiskt känsla. Ponnyn har hon hoppat endast två gånger innan tävlingen, och detta var hennes första lokala tävling där hon fick komma runt!! Super stolt över att hon vågade, genomförde och hoppade en hel bana på en ny okänd ponny.

Därefter var det Idas tur att rida ponnycupen. Tidigare har målet var - ta dig runt (första lokala). Nu var det lite högre krav, målet var att komma runt felfritt. Ida var nervös inför utmaningen med motiverad att göra sitt bästa. Denny var seg på framridningen, och tyvärr inträffade en olycka på framhoppningen med ett annat ekipage som skakade Ida. Just innan start tog hon fram hornen och bestämde sig för att rida, och gjorde det med bravur! En felfri runda med ett jämt tempo, bra vägar och en förstaplacering! (Hon klär riktigt bra i blå/gult).

Toppen resultat och otroligt duktiga var både barnen och hästen. Även klubbkompisen Tova Adolfsson gick det bra för. En felfri runda i ponnycupen och en andraplacering i LC:n. Vilka duktiga b-ponnyryttare vi har !!

Nu blir det några timmars sömn, ska försöka ta mig till Umeå RF en stund imorgon för att fotografera och kika på det högre klasserna i dressyr. Hinner eventuellt förbi ponnyhoppningen i stöcke efter lunch också. Beror helt på hur orken räcker.

Helgens planering

Datum ~ 2010-07-02 | Tid ~ 21:48:10
Kommentarer (1) | Allmänt
Imorgon fortsätter dressyren på Umeå RF, med klasser från regional LA:3 till nationell FEI Intermédiaire I. Tyvärr kan inte jag närvara då jag skall befinna mig på Stöcke Ponnyförening, och coacha ekipage som skall hopptävla. Förhoppningsvis finns det även tid till fotograferande, vi håller tummarna för att det blir lika fint väder resten av helgen som det varit idag.

Hade funderat på att starta en ungponny i avdelning B imorgon, men vi diskuterade oss fram till att avvakta till ett senare tillfälle, då ungponnyn arbetats tillräckligt mycket denna vecka. Ska ta en titt på hur resterande tävlingssäsong kan tänkas se ut, och se om det finns några andra lämpliga hopptävlingar framöver.

På söndag skall jag besöka Umeå RFs regionala/nationella dressyrtävling. Söndagen är sista tävlingsdagen, med klasser upp till Svår B:1. Det ska bli roligt att se så många duktiga ekipage, det är inte varje dag det tävlas så höga dressyrklasser här uppe i Norrland. Sedan så är det även så, att trots att jag är hoppinriktad så anser jag att dressyr är grunden till all ridning oavsett disciplin. Att titta på andra ekipage är lärorikt, och framförallt inspirerande, så det gör jag gärna när tillfälle ges.

Är det några av mina läsare som skall besöka Falsterbo föresten? Det närmar sig, dags att räkna ned!

Umeå RF dressyr

Datum ~ 2010-07-02 | Tid ~ 20:25:04
Kommentarer (0) | Allmänt
Ett smakprov på bilderna från gårdagens dressyrtävlingar på Umeå RF. Att fotografera dressyr är någonting nytt. Första riktiga tävlingen jag fotograferar, så jag provar mig fortfarande fram.

HÄR finns fler bilder från tävlingen.

Goda resultat för hemmaklubben på Umeå RFs dressyrbanor

Datum ~ 2010-07-02 | Tid ~ 01:30:32
Kommentarer (3) | Allmänt

Åkte vidare till Umeå RF efter mitt equiterapeut-besök till Skilla. Emelie Johansson och OP tävlade, samt många andra välbekanta ansikten. Vinnare i både LC och LB var min vän Emily Töyrä och hästen Tammuz (bild).

Dressyr är verkligen inte lika roligt att titta på som hoppning är. Men det är helt klart mer intressant när man känner det tävlande. Rolig speaker som bidrog till lite extra underhållning fanns det på plats också.

Vänta ni bara tills jag och Skilla briljerar på dressyrbanorna.


Equiterapeut-besök avklarat

Datum ~ 2010-07-01 | Tid ~ 15:09:06
Kommentarer (0) | Allmänt
Mötet med equiterapeuten gick riktigt bra. Han såg mitt orosmoment vid hasen, och tog det med godan ro. Tyckte inte alls att det var något farligt. Fick mycket beröm över att hon var fin i kroppen och mer liksidig än sist.

Han hittade ingenting att oroa sig för. Vänster has, höger fram (diagionalt) men inget jag inte kunde ridit vidare på. Men friskvård skadar aldrig, detta är åtgärdades med laser och nålar. Skilla tyckte det mesta var riktigt skönt, nålarna var lite obehagliga på några ställen. Svullnaden har redan börjat lägga sig så på några dagar till skall hon vara riktigt fräsh.

Har precis lastat ur Skilla och återlämnat henne till en mycket ensam Bavaria. Nu blir det snabba ryck mot Umeå RF där jag ska vara moraliskt stöd och hästskötare åt Emelie Johansson och OP. Håll tummarna för att jag hinner dit innan dem startar och att det går kalasbra.

Skall försöka fotografera det jag hinner från dressyrtävlingarna också, så förhoppningsvis får ni se något tjusigt dressyrekipage senare.

Bebis

Datum ~ 2010-07-01 | Tid ~ 11:35:20
Kommentarer (1) | Allmänt