Beställningen har kommit

Datum ~ 2009-12-31 | Tid ~ 14:46:27
Kommentarer (0) | Allmänt
Fick ett samtal igår om att min beställning från Horze har dykt upp, oväntat nog. - Kortfattat, på Horze öppningen hittade jag ett väldigt fint matchande set som jag bestämt vill ha till min häst som självklart inte fanns tillgängligt. Restat från lagret och risken att det inte kom in några fler var överhängande då färgbytet kommer i Februari. Till min förtjusning så har den restade varan kommit och jag kan äntligen köpa mitt matchande set.

Blir att hämta ut min beställning samt köpa vintertäcke under lördagen, jag tror allt jag har bestämt mig angående det sistnämnda. Då får jag en otroligt matchande och snygg häst här i vintertid. Det är hon helt klart välförtjänt av!

Uppdaterar med bilder när varorna är uthämtade.

Längtan efter framgång och framsteg

Datum ~ 2009-12-31 | Tid ~ 14:38:48
Kommentarer (0) | Allmänt
Nu är det verkligen inte många timmar kvar av året 2009 och 2010 träder snart i kraft. För er trogna läsare vet ni att 2010 kommer innebära stora förändringar och många delmål är utsatta under säsongen och året.

Just nu sitter jag här och har fjärilar i magen av förväntan på vad nästa år kan erbjuda. Så mycket förhoppningar, förväntingar och längtan att komma igång och börja satsa igen känns faktiskt riktigt underbart. Visst är det mycket som ska putsas, befästas och läras in. Men någoting säger mig att det kommer bli riktigt riktigt bra. Jag kan knappt vänta till att få sätta igång igen.

På måndag blir premiärritten för 2010 om ingenting stort inträffar. Känner mig fortfarande väldigt begränsad i armen och väntar därför några dagar till. Första dagen på v.1 får bli våran start om jag lyckas hålla mig tills dess det vill säga. Måste erkänna att hästabstinensen är väldigt väldigt stor. Till saken hör att jag trivs verkligen med att rida Skilla, varje dag. Hon är rolig, påhittig och har verkligen så många kvalitéer att jag blir varm och lycklig varje gång jag sitter upp. En känsla som varje hästägare förtjänar att känna.

Här kommer en gammal blid från förra fotograferingen för er som inte kan hålla er till tåls tills nästa!

2010 närmar sig med stormsteg

Datum ~ 2009-12-30 | Tid ~ 01:52:20
Kommentarer (4) | Allmänt

2010 innebär mycket för mig och Skilla.
Året kommer att börja med en igångsättning och uppbyggnad. Jag kommer lägga mycket fokus på att grunderna fungerar, mycket mat och träning för att hon ska växa både i muskler och i fett. För er som har sett henne i verkligheten kommer hon alltid vara en nätt modell, med betydligt större än hon är i dagsläget ska hon bli. Så en ny foderstat och ett träningschema kommer att läggas upp. Fick bra tips från Hanna då hon hoppade henne och ska lägga in det som fast träning för att nå bästa resultat.

När igångsättningen är klar kommer det börja dressyrtränas omgående. Har tyvärr inte fått kontakt med den tränare jag tänkt på i förstahand, och kommer eventuellt måste ändra min plan kring denna. Just nu är prio ett att ha en tränare som kan anpassa sig och är tillgänglig. Därefter kommer tränare att anpassas efter utbildning när allting fungerar. Till en börjar är det det av hög prioritet att tränaren har unghästvana och tid / engagemang för att hjälpa mig få en så välskolad och välriden häst från grunden.

Inhoppningen / vidareutbildningen kommer att ta fart direkt igångsättningen sker, sjävklart i takt med denna. Veckan som innebär skritt, kommer då innebära skrittjobb över bommar/cavaletti eller kring hindermaterial för att avdramatisera det hela. Därefter kommer uppgifterna att bli större och större när kondition, styrka och tanken är med.

Min älskade tränare från söder kommer tyvärr inte upp v.2 som planerat vilket ses som en stor besvikelse. Visserligen hade inte Skilla varit fullt igång för att kunna få bästa möjliga feedback, men hjälp på vägen hade verkligen inte suttit fel. Detta får vi nu skjuta på till v.6 och jag hoppas vi är mer redo då. Målet är att dyka upp, om det blir för träningen eller för konsultation efteråt återstår att se.

Tur i oturen

Datum ~ 2009-12-28 | Tid ~ 23:45:49
Kommentarer (2) | Allmänt
Som jag skrev tidigare har jag varit dålig på uppdatera då det varit väldigt lugnt på hästfronten.
Sjukdommar, julhelger och annat har lagt vanlig hantering och stallsysslor på "viloläge".

För er aktiva läsare kontaktade jag en veterinär angående en tappad söm i Skillas sår.
Efter samtalet kunde jag lättat andas ut. Så länge såret var fint och rent kan den bit som spruckigt läka sekundärt.

Lördag och söndag var det morgonutsläpp på schemat.
Lördagens utsläpp slutade i katastrof, därav det dåliga bloggandet under helgen.

Efter en snabb vända i stallet med alla hästar utfodrade spurtade jag ut med en efter en i hagarna.
Kände mig riktigt sportig, joggade uppför backarna när hästarna var avlämnade i hagarna för att hålla tempot uppe.

Sen var olyckan framme, denna gång - för min del.

Som jag nämnt tidigare i inlägg har vi en häst som lider av någon typ av "damp" och koncentrationssvårigheter. Vanligtvis sköter han sig OK ändå, men denna morgon var sjävklart ett undantag.

Efter att ha kastat sig ut genom två boxar stressat i stallgången var det dag för att passera dörren. Som vanligtvis kan ske med ett litet skutt för att senare stanna av ledde till något helt annat.

Skuttet kom, jag var beredd och stod på tryggt avståd med ett grimskaft som löpte. Därefter sticker hästen iväg i fullfart - vilket jag inte alls var med på. Att tillägga var att min arm var fullt utsträckt, mina mänskliga instikter spända att hålla i grimskaftet vilket orsakade ett ordentligt ryck. Jag hörde en smäll sen kom den ofantliga smärtan. Hästen var lös, lycklig och brallande, jag svimfärdig av smärtan i min axel.

Så ursäkta mig, men idag är första dagen jag haft användbarhet i min högerarm och därav varit dålig på att uppdatera på bloggen. Tur i oturen att min armskada hände precis under Skillas vila måste jag nog säga.

Medicineringen av min häst är slutförd. Nu återstår bara rengöring av såret till söndag därav är det dags att plocka bort stygnen. Förhoppningsvis kan vi göra detta själva.

Återkommer efter morgondagens träning för Ines och Melody!

Lugnt på hästfronten

Datum ~ 2009-12-25 | Tid ~ 17:00:25
Kommentarer (5) | Allmänt
Julafton avklarad, som de flesta nu förmodar har jag fått massor med julklappar. Men icke!
Faktiskt firar vi jul imorgon också med andra sidan av släkten och där kommer mina paket med. Hittils har jag mest fått från vänner kärlek och kusiner. Samt ett presentkort av min mamma på hästprylar för 1500:- vilket kommer perfekt! Först nödvändiga saker som ska köpas in, sen blir det glassigt värre. Tills tävlingsäsongen kommer igång ska hon vara så snygg så snygg så ingen missar henne. I för sig är det en omöjlighet redan nu men, utrustning som matchar är aldrig fel !

Har ni fått några fina julklappar till er som ryttare eller till er häst?

Sängliggandes

Datum ~ 2009-12-24 | Tid ~ 00:40:15
Kommentarer (2) | Allmänt
För er som vet har jag varit väldigt frånvarande från bloggen och hoppades att stressen skulle ge sig och hälsan skulle bli bättre. Stort bakslag i och med uppstigningen på morgonen.

Hög som ett hus, min mamma ville dra mig till akuten. Jag fattade ingenting, hon fattade ingenting och det var kaos. Ingen fattade någonting alls. Efter några timmar började normala Evelina infinna sig igen. Däremot, sängliggande och orkeslös.

Min underbara mamma åkte till stallet och fixade med allt som skulle göras idag. För idag var hovslagaren inbokad.
Efter långa tappra försök var de tyvärr tvunga att avbryta skoningen med en hov kvar då hon var skärckslagen.
Min älskade häst klarar näst intill allt. Men efter skadan är hon livrädd för att grimman ska göra illa henne. Därav resultatet att en sko är "gammal". Det bättre med det hela är att han kommer ut i Januari och fixar den kostnadsfritt när jag behöver hjälp (++). Ska försöka uppdatera om hälsan tillåter samt julstöket!

Olyckan

Datum ~ 2009-12-23 | Tid ~ 01:17:57
Kommentarer (7) | Allmänt
Olycka (söndag) :
Precis hemkommen från mina lektioner medan vi sitter och fikar i familjen (endast pojkvännen saknades) ringer en kvinna från stallet. Berättar att min häst gjort illa sig, då hon endast är förälder till en ridanade dotter förklarar hon "simpelt" vad som uppstått och ber mig komma till stallet. Efter vidare bedömning ansåg jag att det kanske inte var så viktigt. Upplysningen jag fick var:  "Din häst har ett sår under grimman, du kanske vill komma hit?"
Blev osäker om skadan var "värd att rycka ut för" eller bara en skråma. Skickade genast ett sms till Emma vars kunnanade är välbehövligt. Hon förklarar situationen på ett helt annat sätt och ber mer eller mindre om en utryckning. Hästen är illa skadad.

Kastar mig in i bilen skräckslagen, lättanden var att min mamma följde med och körde. Annars hade jag nog stannat och dött på vägen ensam. Kommer till stallet och en stor lättnad att Johanna var kvar. Lite moraliskt stöd och hästkunnanade i det läget var precis vad jag behövde.

Jag kollar genast upp min häst och upptäcker såret som Emma förklarat på telefonen. Skilla hade slagit i ett järnrör som stack upp ytterst lite på grinden till min hage. Därav hade hon ett stort jack i hakan med massvis med blod. Med Johannas hjälp lös vi och kollade hur djupt såret kan tänkas vara. När vi lyst en stund upptäcker jag genast - ben.. Käkbenet. Letar nervöst upp nummret och ringer jourhavande veterinär som dyker upp ca 40min senare. Efter många timmar och behandling är hon sydd 12stygn fått lugnande och skadan är "reparerad".

Därefter tackade jag veterinären för hjälpen och fick massor med läxa för hästens skull. Hästen ska dagligen få medicin (med hjälp av injektion) kvällstid, såret ska rengöras samt att hon ska dagligen tempas. Samt antiinflamatoriskt några dagar.

Ridning är inte "tillåtet" under följande behandlingstid och tills den dagen såret är läkt ska hon vila, möjligen promeneras eller ridas väldigt försiktig. I dagsläget är stygnen och lilknanade för irriterat efter veterinärbesöket att det dröjer några dagar innan jag törs prova mig på. Så är kan jag meddela att vintervilan är planerad till 1(2) Januari 2010. Vi håller tummarna att allting läker bra och att hon svarar på den tillhörande behandlingen.

Ingen rast och ingen ro

Datum ~ 2009-12-23 | Tid ~ 01:17:51
Kommentarer (2) | Allmänt
Jag ursäktar mig för pinsamt dåligt bloggande. För er som följer bloggen och vet att jag vanligtvis uppdaterar dagligen till er nya som förvånas över frånvaron har jag en förklaring.

Sen sist jag bloggade har det inte alls varit roliga dagar. Under det bloggfria dagarna har jag legat i migrän och närvaron vid en dator har varit omöjligt. Jag gör därför ett tappert försök idag då det kännts OK. Det har hänt mycket sen sist vill jag lova.

Fredag:

Vikariat för Hanna H då hon åkt hem till Gävle över jul och nyårshelgen.
Satt barnen på plats då dem inte hade någon respekt för mig som ridlärare. Förhoppningsvis tar dem med sig det jag sa och jag hoppas att dem börjar sköta sig när hanna återkommer. Ryktet har sagt ; stora attityd problem. Men jag hoppas att jag plockade ner dem på jorden. Lektionerna gick annars väldigt bra.

Lördag:
Förhållandesvis en kort dag i stallet. Lite pyssel och pluttande sen bar det av hemmåt. För er som vet att Skilla har blivit av med en tappsko törs jag inte ens promenera henne på det ishalkiga vädret vilket känns otroligt hemsk. Jag vill spendera mycket tid, motionera och knyta mera band med min häst. Detta får komma i ett senare skede då hon är nyskodd - då blir det helt klart andra planer!

Söndag:
Hästen var bortlovad till Johanna som skulle fixa stallsysslor och annat nödvändigt i stallet. Låg liggandes i soffan under större delar av dagen då jag verkligen inte var på topp. Samlade krafter och for och avslutade söndagsvikariatet. Sorligt, barnen har blivit otroligt mycket duktigare och klivit stora steg framåt. Jag önskade lycka till för alla och hoppas att vi ses igen. Sista gruppen fick ett riktigt avslut med gymkhana och med toppavslutningen. Dem splittras tyvärr efter jul så jag gav dom ett sista tips och berättade även att det alltid är OK att fråga om hjälp. Från mig eller Emelie, eller kombinerad hjälp, dem är absolut inte utelämnade. Samtidigt har jag lyckan av att "ta över" två av dessa till Tisdagar.

Olycka* (läs här)

Måndag:
Åker till stallet för att ta hand om mitt lillhjärta och behandla henne efter rekomendationer av veterinären. Smärtfritt, det som stör henne mest är rädslan av att grimman ska ta i såret. Annars helt okomplicerad!

P.S
Linnéa hörde av sig under dagen och meddelade att hon fått tag i hovslagaren. Detta var kanske inte lika akut som innan då det var planerad ridning ganska omgående. Men för att minska skaderisken samt ha nya skor när det är dags att sätta igång igen känns väldigt bra. En skoning gör det möjligt för promenader och mer tid tillsammans! D.S

Tisdag:
Tidig morgon då fodring och utsläpp av hästar stod på schemat. Första gången sen jag flyttade till Stall Åsen. Mycket spännanade och väldigt olikt kvällarna som jag vanligtvis hjälpt till med. Stort plus för min egen älskade häst samt Fei som är boxgranne. Resterande följde verkligen inte min mall för "bra beteende". Blir säkerligen bättre efter helgen då jag fått två till utsläpp. Kanske förstår hästarna att jag inte uppskattar deras dåliga beteende efter idag.

Första Tisdagen med uppehåll från ridskolan och mina elever. Måste ärligt säga att det var mycket märkligt. Det har varit en del av min vardag sen min långa resa till Costa Rica.Hästen jag letat efter

Datum ~ 2009-12-18 | Tid ~ 22:32:50
Kommentarer (2) | Allmänt
Supertråkigt med vila, men bra tajming och en välförtjänt sådan. Som det flesta av er redan vet har jag ställt av min stjärna på en kortare vintervila eftersom hon tappat massor med broddar och en sko.

Tro mig, tidigare tyckte jag det var skönt att vila min tidigare ponny för att ha mer tid för annat. Just nu med min storhäst känner jag snarare tvärt om. Det kan ha att göra med att ponnyn stod på gården och det var "jobbigt" att byta om och gå ut i stallet för att pyssla och mocka.

Med Skilla känns det bara tråkigt. Jag tar mig tid att åka till stallet fixar det som måste göras. Men sen då?
Jag vill träna, rida och jobba min häst från marken. Hon är så otroligt underbar och får mig alltid på bra humör. Än vet jag inte riktigt med säkerhet om hon är drömhästen då vi fortfarande jobbar med grunderna. Men det jag vet nu är att hon är så mycket mer än jag förväntade mig. När jag letade storhäst hade  jag följande kriterier.

  • Hästen ska vara rolig att rida varje dag
  • Välhanterad och "trygg"
  • Pigg och framåt, men kontrollerbar
  • Egna åsikter och temperament, reglerbar
  • Goda framtidsutsikter
  • Bra ålder 4-8år
  • Nättare i typen, mycket utstrålning'
  • Skadefri
Med tanke på vad sökte efter har jag nog hittat väldigt rätt. Otroligt bra framtidsutsikter, mycket utstrålning bättre gång än jag förväntat mig. Väldigt bra i hantering, personlig men gott temperament. En häst att längta till varje dag. Hon må vara grönare i hoppningen än jag förväntat mig. Men trots allt har god tid på sig att växa in i sig själv och mogna. Hellre en sparsamt tagen häst som fortfarande är grön. En en sönderkörd häst som har en kortframtid och börjat ledsna.

Vi får se vart framtiden tar oss, men tro mig inga mål är får låga / höga.

Tidig vintervila

Datum ~ 2009-12-16 | Tid ~ 20:36:18
Kommentarer (9) | Allmänt
Som ni läst i tidigare inlägg har jag varit lite fundersam över hur vintervilan / sommarvilan skulle se ut.
Planerna för veckan var uteritt idag, ridbanan imorgon, uteritt fredag ridhus lördag/söndag.

När jag kom till stallet idag, planerat sällskap och första turen på graman upptäckte jag dock en tappad sko samt 8tappade broddar. Med denna höjdskillnad och olikhet i grepp vågar jag defentivt inte rida på min stjärna.
Hovslagaren hade inte möjlighet att komma ut förens i början av nästa vecka pga. sjukdom. Ska göra mitt bästa för att hitta en ersättnings hovslagare för att kunna rida omgående.

Det som oroar mig är att det endast är 5 veckor sedan hon skoddes. Att ha tappat en sko samt måsta brodda om för att broddarna blivit utnötta är för mig en stor gåta. Har ingen tidigare information om att hon ska ha lätt för att tappa skor eller liknanade. Dock hade hon bakskor när hon kom med dubbla tåkappor. Överväger att sätta dit dessa fast i vinterformat för att slippa fler tappskor. Vanligtvis har vi underbara Hanna i stallet som kan slå fast dessa, men för er som följer bloggen vet ni att hon åkt hem till Gävle och kommer tillbaka i början av Januari.

Som planerna ser ut nu får Skilla vintervila till onsdag nästa vecka för att sedan börja ridas igen. Då har hon fått sin första vecka av vintervila och sen återstår 1-2 veckor i Januari. Förmodligen blir nästa inplanerade vila i Juli månad 2-3 veckor för att inte missa tävlingsäsongen men samtidigt få möjlighet för återhämtning och uppbyggnad.

Erfarenhet av hästar som lätt tappar skor?

Klippning av storhäst

Datum ~ 2009-12-16 | Tid ~ 20:31:11
Kommentarer (0) | Allmänt
Morgonen blev tidigare än det senaste mornarna då en klippning av en storhäst var inbokad. Passande nog stod hästen bara 7min bilväg från mitt hem vilket var väldigt smidigt och bekvämt.

En halvklippning av hästen var beställningen och resultatet blev mycket bra. Hästen var inte överförtjust i vår idé om klippning med skötte sig ändå med godkänt resultat. Skeptisk men lugn och skötsam. För en vanligtvis lättskrämd häst som tidigare haft dåliga erfarenheter av klippning är jag väldigt nöjd med uppförandet. Förhoppningsvis är ägarna nöjda och får se bättre resultat när dem vistas i ridhuset. Lite mer ork och lite mer kondition samt en något torrare häst.

Nöjd med resultatet och hoppas att fler klippningar dyker upp snart. Än så länge tycker jag det är riktigt roligt att klippa, frisera och fixa hästar så att dem får visa sig från sin bästa sida!

Äntligen är snön här!

Datum ~ 2009-12-16 | Tid ~ 19:30:05
Kommentarer (2) | Allmänt
Igår var planen att vila Skilla då jag slutade jobbet sent och handlade julklappar innan.
Ändrade planer! Då det hade lagt sig ett otroligt fin snötäcke över vägen och underlaget var bättre än det varit på länge så passade jag på att rida ut efter jobbet. Bli av med lite energi och träna på en stadigare galopp.

Då Skilla aldrig sett denna mängd av snö (tidigare Stockholmsbo samt Skånebo) var detta väldigt spännanade.
Spänd och på tårna och hade inga planer på att jobba lugnt och sansat. Jag skyller på snö"stormen" och vilan dagen innan. Hon fick en bra motions tur samt trevligt sällskap av Bavvan o Emelie. Jag har nog den säkraste unghästen av alla! Mitt i vår galoppsträcka tappar vi halva reflextäcket som åker ner på sidan och hamnar vid min skänkel, fladdrandes och prasslandes. Min underbara häst fortsätter galoppera i bra tempo utan att skrämmas av detta.  Så fort jag upptäckte detta bröt jag av, stannade och justerade. - Fortfarande obrydd häst!

Otroligt duktig var hon!
Hädanefter kommer jag att rida ut ca 2gånger i veckan med Gramantygel för att förhindra "ytterläge" när hon blir irriterad eller för pigg. Absolut inte för att trycka ihop henne eller "rida ihop henne" med denna utan snarare en tygel som säger "hit men inte längre" . Spännanade att se hur detta hjälper vår utveckling.

Vintervila vs. Sommarvila?

Datum ~ 2009-12-14 | Tid ~ 19:47:18
Kommentarer (7) | Allmänt
Dagen har varit mörk och långsam. Snön som faller ner går i vågrät riktigt och satte stopp för mina planer på ridning och promendag idag.

Hoppas det lugnar ner sig så kan jag ta mig en sväng ute i friska luften. Skulle vara skönt att röra på sig lite samt komma ut och rensa tankarna.

Mycker har hänt sista tiden både på den privata fronten och på hästfronten. Det mesta har ni fått läsa om.
Hästen fick vila idag och hade min underbara mamma som tog stallsysslorna. Vilan är välförtjänat och funderar på att rida någon vecka till sen ställa av för vintervila. Har inte riktigt planerat in när. Enda inplanerade är T.Hammar träning vecka två. Förmodligen hålls hon igång till den. Får två veckors vila för att senare sättast igång inför tävlingsäsongen som vi ska debutera på.

Hur gör ni med vintervila/sommarvila?

För er som vet att jag medverkade på en julshow igår som "barbiegirl" kan ni alla se klippet under svt.se -> västerbottensnytt där vi instruktörer rider en kadrilj.

Måste nog påstå att rida sin egen häst är en fröjd i jämförelse med ridskolehästarna. Men jag red endå en trevlig sådan.

Lektionerna för veckan är inplanerade tisdag,fredag och söndag kväll där ridskoleeleverna ska få ett avslut på höstterminen. Extra vikariat på fredag då bästa Hanna åker hem imorgon. Hur vi ska klara oss i stallet utan henne är det ingen som vet!

Förhoppningsvis kan vi även boka in träning för både Ida (Tova?) och Ines under veckan. Ska dubbelkolla allting med träningarna vilket intresse det finns samt möjlighet att passa in det innan ridskolan..

Denna vecka kommer även spenderas med julklappshandling! (Den har jag faktiskt inte hunnit med!!)

Världsbäst

Datum ~ 2009-12-13 | Tid ~ 23:59:54
Kommentarer (2) | Allmänt
Dagen har varit fullspäckad!
Som ni läste i schemat från gårdagen så hade jag mitt att göra under dagen. Tidigt till stallet och fixa med hästen inför hoppningen på SURF. Idag var första gången av några kommande som Hanna hoppade Skilla. Med goda resultat och framstegen var stora från början till slut. Min lilla skrutt må vara grön, men hopp kan hon och vilja har hon. Tur att Hanna var snabb, duktig på att parera och agera vägvisare så redda allting ut sig till bästa tänkbara.

Har fått tips och tricks inför kommande ridhusbesök för att bygga upp och avdramatisera bommar, hinder och hoppning mera så att det blir vardagligt och enkelt. Även tömkörning kommer att planeras in på schemat för att fortsätta bygga muskler och jobba med förtroendet för yttertygeln.

Spännanade och roligt att se sin häst i rörelse och hur hon löser det olika problemet. Många tankekställare och "aha" upplevelser bjöd passet på. Därefter blev det duscha av henne och därefter åka hemmåt. Transporteringen skötte hon klockrent och visade upp sig från sin bästa sida.

Det finns mycket att jobba på, men mycket som kan bli väldigt bra.

Julshow, förberedelser och annat gick resterande dag åt till. Toppen-hanna fixade och trixade i stallet (++stjärnor i himlen) och kanske ett och annat tack. Bäst i världen är hon, med marginal! Supertack!

Vidareutbildning

Datum ~ 2009-12-13 | Tid ~ 01:36:34
Kommentarer (2) | Allmänt
Som ni läst tidigar har jag bett om hjälp med vidareutbildningen och forstatt inhoppning av Skilla. Då jag själv känner mig osäker på hennes brister tar jag hellre hjälp av någon som är kunnig och "been-there-done-that".
Imorgon blir första ridpasset med ny ryttare för Skilla och för min tilltänkta hjälp att prova min häst.

Hon som ska hjälpa mig med Skilla heter Hanna Heikkinen och har tidigare tävlat upptill 120cm och rider nu en unghäst Wella som är mer vild än tam som hon vidareutbildat och planerar att rida 130 till hösten på.

Uppdaterar under morgonkvällen då morgondagens schema är fullspäckat!

10.00 - Hopp pass i ridhuset 1h beräknad
12.00 Teorilektioner för "mina" söndagselever -> 14.15
14.15->16.00 Stallsysslor
16.00 Trim av hästarna, utrustning inför julshow
17.00 JULSHOW -> 19.30
20.00 Hoppträning

Har säkerligen missat något viktigt även fast jag satt  upp en del tidpunkter.
NU är det verkligen dags för sängen!

Bilder från Buster träning

Datum ~ 2009-12-12 | Tid ~ 00:28:45
Kommentarer (3) | Allmänt
Ursäktar bildkvalitéen. Ljuset är under största kritik och skärpan blir tyvärr därefter. Har fått förfrågan om bilderna därav upplägget. Hoppas på bättre möjligheter för fotografering snarast möljligt. Tack för hjälpen med fotograferingen.
Frida & Lillen (svart varmblodstravare)
Evelina & Skilla (min 2004a)
Emelie & Bavaria (Polsk import f. 1996)
Emma & Blanka (Andalusier korsning f.2004a)
Jessica & Paddington (Conemara korsning f.2006)
Hanna & Salle (dressyrhäst utb. msv)

Ny utrustning - Hästens önskningar i jul

Datum ~ 2009-12-11 | Tid ~ 18:01:39
Kommentarer (6) | Allmänt
NY utrustning till hästen!

Dags att börja köpa matchande utrustning till min häst om det ska börja hoppas ordentligt och regelbundet. För er som känner mig är det för stort epic fail att rida i en svart sadel och ett brunt träns att jag knappt skulle våga visa mig. Därför har jag funderat mycket. Som jag tidigare sagt tycker jag pullarnosgrimma är väldigt väldigt snyggt. Tror dock att jag har ändrat åsikt lite. Visst finns det många hästar som fortfarande är väldigt väldigt fina i dessa träns. Men hästar med väldigt nätt huvud ser nästan konstiga ut. Därav min egen.

Ponnyn jag hade tidigare var av grövre modell och med mycket remmar och plock såg hon proffsigare och snyggare ut. Henne hade jag gärna haft fullt utrustad med pullarnosgrimma, martingal med tillhörande förbygel luva och hela köret bara för att - more is less när det gällde henne.

Med Skilla är det snarare tvärt om. Mina tankar ligger åt att ha det stilrent och enkelt. Svart träns utan krusiduller eller extra av någon. Möjligen ett swarowski pannband i framtiden men tills pengarna inte finns i överflöd är svart snyggast och bäst för vår del. Ett Aachenträns med brett pannbamd och nosgrimma samt en svart martingal utan "plock". Att jag i framtiden förmodligen kommer måsta rida med luva är för mig snarare en nödvändighet än stilgrej. Däremot har jag alltid tyckte det varit snyggt och jag tror det skulle passa bra. Men så länge det inte efterfrågas eller är nödvändigt får det vänta.

Vad tror ni om följande utrustning?

Huvan ska vara i samma färg som schabraket och i verkligheten är schabraket mer mörkgrått än blått. Tyvärr lite missvisande på bilden. (bilderna är lånade)

Veckans träning och framtidsplaner

Datum ~ 2009-12-11 | Tid ~ 17:14:07
Kommentarer (1) | Hoppning
Nu har jag haft några dagar på mig och benat ut träningen som tog plats i onsdags. För er som har pratat med mig tidigare har jag varit osammanhängande och inte kunnat ge ett rakt svar. Jag tror jag har kommit till någon typ av beslut angående träningen, tränaren och framtida träningar.

1: Träningen i onsdags

(-) Var inte alls anpassad för mig och min häst. Visserligen är det svårt att veta vilka ekipage gruppen innehåller och nivån på dessa. Men som jag nämnde tidigare var övningen verkligen inte anpassad för en grön unghäst. Eller en unghäst 3,5år respektive 5åring överhuvudtaget.

Framridningen var lång och drog ut på tiden. Mycket dressyr med något konstiga övningar. Inte ens dressyrhästen som är tränad msv klarade av övningarna perfekt. Utdragen framridning och lång genomgång ledde till lite tid för hoppning och feedback.

(+) Tränaren koncentrerar sig på hästens rörelser och respons på hjälperna. Hästen ska vara skänkelstyrd och ej ridas med handen vilket jag anser sunt och bra.

Att sätta upp ett mål och se en framtid med sin häst var något han värderade högt, vilket var nyttigt och väldigt klokt. Oavsett om målet är en höjd eller en välriden häst ska det finnas en tanke.

2: Tankar / Åsikter
Efter träningen var jag ganska blank och kunde varken svara på hur jag kände och vad jag tyckte. NU när jag fått smälta intrycken och fundera lite har jag kommit till insikt.

Att komma på en träning med en så pass ung och grön häst var verkligen svårt och svårare än jag trodde. Där förlitade jag mig helt och hållet på att tränaren skulle "ro mig i land". Guida mig genom lektionen och anpassa övningen eller uppgiften utefter vad jag berättat innan om hästen och mig.

I efterhand erkänner jag att lägga ett sådant stort ansvar till en tränare som inte känner mig, hästen eller vår bakgrund kanske var dumt. Men jag har van att rida så. Att ha en utmaning, ha en tränare som vet PRECIS hur man löser det problem som uppkommer. Vad som krävs från mig som ryttare, och hur man kan hjälpa hästen på bästa sätt.

Däremot var jag facinerad hur han hjälpte det andra ekipagen. Det var mycket sanningsenliga ord som kom flygande i luften och han krävde perfektion. Vilket i sin tur ledde till koncentration och iver att göra rätt.

Buster som tränare tror jag är väldigt nyttigt för en satsande ryttare som vill se resultat och få en spark i rumpan. När jag och Skilla är mer rutinerade tror jag absolut att vi kan ta till vara på hans träning på ett bra sätt och få mycket roligt tillsammans. En välriden häst som rids för skänkeln och inte för hand är för mig ett drömscenario. Däremot är vi inte där än.

Att ingå i en träningsgrupp överhuvudtaget om gruppen inte består av endast unghästar och däribland gröna sådana blir hoppträning ett senare kapitel. Tillridning, vidareutbildning för att senare vara redo för träning är min framtida plan. Första träningen / hjälpen är inbokad på söndag för att få en start innan nyår. Då får den nya ryttaren känna på henne, hjälpa mig och visa "hur-man-ska-göra".

För självförtroendets skull, tror jag att Busters träningar kan vara både bra och dåliga. Jag tror det är viktigt att man vet vart man har sig själv, sin häst och vågar ta hård kritik. I dagsläget är jag lite för mesig för att höra för mycket gnäll och skäll. Förhoppningsvis växer detta bort i takt med att jag lär känna mig häst bättre. Det är jag näst intill säker på att det gör. För er andra som har koll, och kan ta den typen av kritik tror jag han är toppen.

Min framtida plan är att veckoträna för Buster med lite "as-kicking-träning" och månadsträna/terminsträna för Tomas Hammar som är mer pedagogisk och kan boosta upp mitt självförtroende till max. Då tror jag att nerbrytande och uppbyggande tar ut varandra och att resultatet blir framgångsrikt. En välriden häst som är trevlig på marken samt en uthållig och träningstävlad häst.

Efterlängtat samtal

Datum ~ 2009-12-10 | Tid ~ 22:18:48
Kommentarer (2) | Allmänt
Efter gårdagens träning måste jag nog erkänna att jag kände mig lite modfälld.
Att min häst skulle vara så grön, och att övningarna skulle vara för svåra var någonting jag inte riktigt förväntat mig eller planerat. Så efter träningarna skickade jag ett mess till en tränare som jag har otroligt förtroende för.
Under dagen fick jag svar och lyckoönskningar, under kvällen ett välbehövligt samtal.

Tränaren i fråga kommer att hålla efterlängtade träningar under våren. Som tidigare krav på utbildningsståndpunkt hos hästen måstat lega på LC-LB. Dem kraven är det långt innan jag och hästen uppnår, och därav kommer vi tyvärr inte kunna medverka under de förstplanerade träningarna. Jag fick ett lugnanade besked och lite uppmuntring.

Nu känns allting bättre och jag ser fram emot träningarna som kommer hållas i början av nästa år. Både tränar tekniken samt sällskapet av gamla och nya vänner blir otroligt roligt. Just nu kan jag knappt bärga mig inför den kommande träningshelgen som jag kommer vara fastlimmad i manegen utan häst. All information som kan tänkas vara till nytta för min eller mina elevers framgångar ska självklart insupas under helgen.

Ibland har man verkligen hittat rätt med tränare, ibland är det svårt. Denna ska jag verkligen hålla hårt om.


Ponnyn Kiara och jag på träning sommaren 2007 i Vännäs. Sammarbete mellan klubbarna(Vännäs,Stöcke,URF,SURF) med gemensam tränare från Skåneland.

Hoppträning avklarad

Datum ~ 2009-12-10 | Tid ~ 19:29:41
Kommentarer (10) | Hoppning
Då var hoppträningen avklarad för Buster Odlander som ni tidiger kunde läsa om.

Träningen var upplagd med lång framridning och markarbetet där hästen skulle flytta undan skänkel och endast vara skänkelstyrd. Väldigt speciell uppvärmning och något annorlunda än jag vanligtvis tränar min häst. Då ni läsare vet att Skilla är en sent tagen 2004a så har nedsittning i trav varit något vi undvikit. Alla fick lägga upp stigbyglarna utom jag och Jessica som red en 3.5åring. Min anledning var Skillas brallningar under framridningen. Lovade dock att vid ett senare tillfälle kunna rida utan stigbyglar.

Efter en lång uppvärmning och en diskussion i mitten började sjävla träningen, och hoppningen. Övningen var ett räcke med bom före och efter. För en normalt riden häst är detta inga problem. Med facit i hand gissar jag att Skilla aldrig sett någonting liknande. Till sist insåg tränaren att bakbommen var en dålig idé. När den försvann förstod hon vad hon skulle göra och utförde det med OK resultat. Att bjuda på bommen och använda den som markbom var hennes första tanke, någon som jag som ryttare korrigerade.

När första övningen var avklarad och resterande gäng skulle hoppa vidare skrittade vi runt i ridhuset. Buster föreslog att vi skulle hoppa henne ensamma när resterande hade hoppat banan och avsluta. Allt drog ut på tiden och jag fick hålla henne i rörelser länge än jag önskat. När alla andra hoppat klart fick jag hoppa deras linje men utan bom bakom hindret med bättre resultat. Skilla gjorde sitt bästa och jag är nöjd med hennes insats. Av träningen att dömma är den en lång väg innan hon är inhopad och klar. Men enligt tränaren och min egen åsikt har jag bra material att jobba med. Goda gångarter och bra teknik men grön och orutinerad häst.

För att göra det bästa för hästen och min egen utveckling kommer jag ta hjälp av en kunnig unghästryttare med inhoppningen. Ingenting är bestämt men jag hoppas att hon godtar uppgiften och att hon hjälper mig så att vi kommer igång. Den tilltänkta ryttaren har jag full tillit till och hon rider på en makalöst sätt. Lung sansad och väldigt duktig. Återstår bara att hon vill ta sig an min häst och hjälpa mig en bit på vägen.

Resultatet och tankarna kring träningen: Övningen var inte uppbyggd för en unghäst (3st närvarande) och främst inte för en grön unghäst. Framridningen drog ut på tiden och den återstående tiden blev det kort om att hinna hoppa ordentligt.

Tränaren har en väldigt god filosofi - hästen ska ridas för skänkeln och inte för handen vilket jag gillar. I framtiden tror jag att Buster kan vara en bra veckotränare för att få en lydig och välriden häst. Att alternera med en månadstränare som Tomas Hammar kan bli en väldigt trevlig, välriden häst som klarar av banhoppning och uthållighets testen Tomas utför med briljans.

Med träning och tid hoppas jag att vi blir redo att hoppträna på regelbunden basis. Samt med hjälp och vägledning nå ett gott resultat när tiden är mogen.

Bestraffning

Datum ~ 2009-12-10 | Tid ~ 00:51:23
Kommentarer (5) | Artiklar
Här kommer ett inlägg önskat av Sandra.

Höll som sagt teorilektion i tisdags och pratade om bestraffning och beröm med eleverna.
Bestraffning för mig är när hästen mister möjligheten att göra något på grund av dåligt uppförande eller oönskat uppförande. En tilltänkt uteritt slutar med att man vänder om och promenerar hem arga på varandra då ett oönskat beteende dyker upp istället för att ta tag i problemet.

Exemplet som togs under ridlektionen var följande.
Du är ute och promenerar en häst för hand och blir biten i ryggen. HUR reagerar du?
Eleverna tänkte efter och kom med olika förslag, vissa bättre andra sämre.

Tanken jag ville sätta igång var - hur tänker eleverna?

Det jag försökte förklara efter deras stund i djupa funderingar var: Beroende på vilken häst du promenerar blir tillrättavisningen olika. Enligt min uppfattning och erfarenhet av hästar måste man agera olika beroende på vilken häst som gör vad. En bråkig häst med mycket attittyd och då ofta ranghög kanske behöver en hårdare och bordusare tillrättavisning än en väldigt känslig häst.

Att bestraffa hästen är för mig något vi människor gör allt för ofta utan att veta innebörden av vad vi exakt gör. Jag ser ingen större mening med att bestraffa hästen utan - gör om gör rätt lyder mitt tankesätt. Gör hästen fel, något dumt eller ogillat ska detta självklart korrigeras - INTE bestraffas.

En nära tränare till mig förklarade följande: Du får aldrig någonsin bli arg på din häst för att du blir upprörd över situationen. Om hästen gör fel, håll dig sansad men säg ifrån och "låssas vara arg".

Att slå sparka eller skrika åt en häst när man redan är ur fas ger oftast inga bra reaktioner eller minnen för hästen. En fast, bestämd men lugn ryttare ger däremot bestående fördelar i hantering och ridning.

En häst med oönskat beteende ska korrigeras och uppmuntras när denna gör rätt. Med mycket beröm och en fast lugn ryttare som vet sin sak kan de flesta olater vänjas bort. Läs vidare om Beröm i nästa  inlägg.

Buster Odlander

Datum ~ 2009-12-09 | Tid ~ 01:18:08
Kommentarer (5) | Hoppning
Hoppträningen som tar plats på anläggningen 20.00 sker för Buster Odlander som tidigare placerat sig i 150 och tränat ekipage upptill MSV. Blir spännanade vad han säger om mig som ryttare samt hästen. Jag är otroligt nervös och kommer verkligen inte få mycket sömn inatt. Själva träningen skrämmer mig, samt ny tränare med en ny häst. Återkommer med tankar, funderingar och resultat under morgondagen.

Skolorna ovan mark

Datum ~ 2009-12-09 | Tid ~ 00:33:23
Kommentarer (1) | Allmänt
Stallet blev tidigare idag än vad kroppen och själen egentligen orkade. Men ibland måste man göra en insats för verkligheten. För att hinna allting krävde det att man var i stallet kring 11-tiden och därefter fortsatte dagen.

Planerade turen till ridhuset som skulle vara ett nödvändigt ont blev omplanerat. Emelie kom med förslaget att vi skulle kolla en ridväg närmare skogen och hoppas att ishalkan hade släppt och marken var någorlunda mjuk. Om inte annat, var det ridhuset som lockade för att motionera och låta hästarna göra av med lite överskottsenergi.

Då vägen som Emelie haft i åtanke hade tinat och var sviktande och lagomt mjuk kunde vi rida hästarna där. Trava och röra på dem för att släppa den värsta överskottsenergin. Bavaria hopptränades i söndags och reds i ridhuset i lördag och därav gått lite hårdare än Skilla. Skilla reds i ridhuset på torsdagen och fick då jobba igenom. Helgen har bestått av vila och skrittpass då underlaget inte tillåtit någonting annat. Rakan som vi red på tillät även galopperande vilket var mer än välbehövligt för morgondagen. Min häst galopperade mindre på marken än hon utförde skolorna ovan mark. Hästen var laddad till max och hade överskottsenergi ut i öronspetsarna. Till slut fick vi OK fason på busigheterna och förhoppningsvis kommer träningen att lyckas med Godkänt resultat. - Återstår självklart att se.

Snabba ryck till anläggningen och där blev det planering av kvällens teorilektioner samt privatträning. Den tilltänkta övningen för träningen gick tyvärr inte att utföra utan det blev att lägga om planerna. Övningen gav otroliga resultat och både häst och ryttare skötte sig otroligt bra. Blev chockad över lugnet och harmonin hästen utvisade vilket gav mig hopp om en otroligt ljus framtid för henne på tävlingsbanorna. Visst finns det mycket att bygga på men hon har otroliga kvaliteer.

Teorilektionerna bestod allt från hästens beteende till ryttarens sits, inverkan, beröm bestraffning samt avstånd och variation innom hoppningen. Tror att lektionerna blev intressanta och förhoppningsvis kommer barnen ihåg något av detta. I allt prat blev det även massor med fika som eleverna tagit med. Mums!

Morgondagen kommer spenderas i stallet hålla lektioner sen träning på kvällen. Kommer tyvärr inte kunna blogga eller uppdera under dagen utan hur allting gått samt resultatet av träningen får ni veta sent imorgon kväll. - Önska mig lycka till

Skrittpass på halkan

Datum ~ 2009-12-08 | Tid ~ 01:54:22
Kommentarer (6) | Allmänt
Timmarna i stallet idag fylldes med allt ifrån städ till stallskötsel och extrahäst.

Det vanliga stallpysslet och skötseln av hästen gjordes i vanlig ordning. Extra på dagens schema blev hästen Chan. Hans mat, box och liknanade samt min egen. Hade trevligt sällskap i stallet idag av Emelie. Hon hade två hästar att rida så medan jag fixade med stallsyslorna så red hon ut med häst nummer ett (Bavaria). En lång tur så tiden jag fick över blev städning för fulla muggar. Nu är stallskåpet rensat och jag har tokletat mina senskydd utan större lycka. Så båda skåpen är tillsnyggade och rengjorda till min lycka. Äntligen ser det lite snyggt och prydligt ut. Tyvärr har jag på tok för lite hängare till mina träns, extragrimmor och grimskaft. Detta ska sjävlklart åtgärdas omgående och jag lägger ut bilder på skåpet när allting är på sin plats.

Skrittade ut med Emelie och Zimone när resterande stall var snyggt och prydligt, kände mig riktigt duktig. Zimone är en 20årigt fuxsto som fortfarande inte sett sina bästa dagar. En pigg och vaken dam som visade upp sig från sin bästa sida. Ett bra sällskap till Skilla som vanligtvis skrittar ifrån lill-Bavvan.

Underlaget = isbana så endast skritt var tillåtet till min och hästens besvikelse. Passade på att prova Kiaras gamla pullarnosträns med applemouth bett. Att döma av uppförandet gillade hon verkligen inte bettet. Hon var orolig och sökte sig inte alls varken till handen eller till bettet utan kastade otåligt med huvudet. Tåls att prova igen men ingenting att hoppträna på för Buster. Då kör vi på det gamla vanliga för att minimera faktorerna för kaos. Däremot kommer pullarnostränset att användas för att matcha den svarta sadeln. Epic fail är verkligen inte OK. Främst inte på en träning.

- För er som känner mig och träffat mig. Ja jag är väldigt väldigt nervös inför hoppträningen. Löjligt nervös. Vet inte hur jag ska bete mig, klä mig eller uppföra mig. Att tillägga är att jag och Skilla endast ska vara med på framridningen eftersom hon fortfarnade är väldigt grön och ny när det kommer till hoppningen. Sjävlklart kommer jag följa hans råd och det återstår att se hur hon reagerar och uppför sig.

Imorgon är planen att skritta till ridhuset för att trava och galoppera av hästen inför träningen på onsdagen. Kort och lågintensivt jobb står på schemat. För att låta henne springa av sig men samtidigt vara fullt fokuserad på träningen och ha mycket energi kvar är planen att skritta till ridhuset, trava och galoppera kort stund för att sedan skritta hemåt. Hur planen går att genomför återstår att se.

Utlovade bilder från julmiddagen - tyvärr till er besvikelse. Kameran blev kvar i bilen och uppskattades inte att tas fram under middagen tyvärr. Däremot ska jag försöka få mig en fotograf och en videofilmare inför träningen på onsdag. Måste få allting dokumenterat då det blir vår debut. (Ja jag är något nojig och överexalterad)

Julbord för instruktörer och personal

Datum ~ 2009-12-07 | Tid ~ 15:17:44
Kommentarer (4) | Allmänt
Ikväll klockan 20.00 är vi instruktörer och personal inbjuda på julbord på föreningen.
Otroligt tacksam och hoppas på en mysig kväll i goda vänner sällskap och med god mat. Ska försöka få med mig kameran för att fotografera lite.

Lektioner med inriktning på beröm

Datum ~ 2009-12-07 | Tid ~ 14:58:43
Kommentarer (0) | Allmänt
Hade mina söndagslektioner igår. För er som har följt bloggen en längre tid blev mitt 5veckors vikariat förlängt och jag ska ha eleverna ända till jul. Att hoppa in för någon känns alltid tillfälligt och som en kortvarig lösning. Men när man har haft eleverna 8-9veckor och vet att det är några kvar känns det faktiskt lite mer permanent. I och med det, mer nogrannt att man har en röd tråd och att man ger bra feed-back efter lektionerna då man ska fortsätta instruera.

Gårdagens två första lektoner fick barnen träna på lättirdning för nybörjarna, i skritt och i trav. För att göra det lagomt jobbigt och för att få barnen att våga sätta tygd i stigbyglarna varerades långsidorna i skritt och i trav. Resultatet för lektionen var att många fick en "aha" upplevelse och förhoppningsvis fått kläm på det hela. Grupp nummer två fick en påminnelse om "rätt sittben" och jobbade mycket med omställningarn,  halvhalter och att rida mjukt vilket hästarna gillade otroligt mycket.

Det två sista grupperna fick jobba med sitsen utan stigbyglar. Ställning, omställning och rakriktning i en kombination med beröm. I veckan slog det mig att vi instruktörer, tränare och utbildare av hästarna allt för sällan berömmer våra hästar. Visst berömmer vi eleverna, men hästarna glöms oftast bort.

Jag som instruktör klargjorde för eleverna att jag är eran lärare och ni gillar väl att få höra "bra där, snyggt" och få höra att man är duktig. Jag tror det är på samma sätt för en häst. Dem vill alltid göra rätt och få beröm när dem  utför någonting som vi ryttare bett om. Därför gick jag igenom beröm (klapp) med mina elever. Att en klapp mitt i arbetet inte ska störa den vanliga ridningen utan snarare bli en del av ridningen. Hästarna och eleverna trivdes med detta sätt att rida och alla var mycket nöjda efter lektionerna.

Tyvärr råkade vi ut för några mindre missöden. Kände mig väldigt maktlös och något arg då en storhästryttare orsakade 3skenanade ponnysar och en avfallning. Förhoppningsvis var det inte mer än blåmärken och barnet satt upp och red efter en stunds tröstande på en något tryggare ponny. Tack till er som fanns där och hjälpte till.

Som ni säkert vet var det inplanerat hoppträning på kvällen med Melody tyvärr blev denna inställd då ägaren fick förhinder och kunde inte komma med hästen till träningen. Då jag jobbar precis innan fanns inte möjligheten att hämta hästen heller. Däremot fick jag ett oväntat erbjudande och hoppade ridskolehästen Pamela då den tilltänkta ryttaren var borta. En väldigt speciell häst och långt ifrån vad jag är van. Men med lite tid och teknik så fick vi några riktigt trevliga språng. Den hästen går endast fåtal lektioner på ridskolan och tanken är att hon ska säljas till en tuff hoppryttare om någon sådan dyker upp. Får man henne med sig tror jag hon kan bli riktigt, riktigt bra.

Oväntat sällskap

Datum ~ 2009-12-05 | Tid ~ 23:58:27
Kommentarer (3) | Allmänt

Fick sällskap på en långtur igår, sölade lite i stallet för att hoppas på att någon dök upp och visst gjorde någon det. Tova och Rocky skulle ut på en tur med mamma Karin. Så vi hakade på och fick oss en regäl genomkörare. Underlaget som ni vet är verkligen ingen höjdare och resulterar i skritt, skritt skritt.
Jobbade med bjudningen och stödet i tygeln då min älskade häst gärna gör det enkelt för sig och går tjusigt men knäpper av. En ovana som vi jobbar på att få bort.
Efter några vurpor och annat sprattlande på marken kom vi trygga hem med en dyngsvettig häst. Att det ska vara så jobbigt att gå rätt är för mig en fråga. Jaja, hästen skötte sig bra och det var en nyttig tur med lite jobb inblandat! Söt är hon och charmar det flesta! Hoppas på att komma till ridhus i början av veckan. Allt beror på hur mamma jobbar.  Skulle vara skönt att rida igenom ordentligt och försöka jobba lite med hinder och hoppa lite mer ordentligt. Målet är julklappshoppningen den 19/12 att vi debuterar och gör vår premiär! Allt beroende på hur tiden till tävlingen ser ut, men målet och önskningarna går dit.

Hoppträning med Melody på söndag är efterlängtat och välbehövligt. Lite kondition och musklerträning är aldrig fel. Måste säga att jag känner otroligt lat och äcklig, träna och rida ordentligt längtar jag efter!

Horze öppning!

Datum ~ 2009-12-03 | Tid ~ 21:20:18
Kommentarer (3) | Allmänt
Idag var öppningen på Umeås nya hästsport butik - Horze!
Var på öppningen med två goda vänner, Emelie och Emily. Trevligt med julfika och en öppen och fräsh butik. Mycket varor och välsorterad butik gav ett trevligt intryck.

Tyvärr hittade jag ingenting av större intresse, eller så stort intresse att pengarna räcker till. Ett schabrak och en luva ska inhandlas när allting finns i butik och tillgängligt. Luvorna var restade så jag måste invänta så att matchningen fungerar som planerat.

Höll lektioner för två elever idag vilket gick ganska bra. Dem är väldigt duktiga och galopperade utan stigbyglar! Jobbade med halvhalter, ställning och inverkan på hästen vilket är nyttigt och ger trevliga resultat.

Därefter blev det stallet och ta hand om hästen. Hon fick en ny grimma då min andra, som jag nämnde vandaliserades. En ny med ludd som hon var otroligt snygg i. Hoppas att den inte blir smutsig snabbt och håller sig fin och luddig. Hästen fick vila idag, hoppas på snö till helgen för att rida ordetnligt. OM inte annat planeras två dagar av skrittjobb med fokus på stöd och ärlig bjudning. Att jobba med bjuning inför hoppning på marken utan bommar, hinder och annat främst i skritten är otroligt svårt men väldigt nyttigt. Min träningsvecka i Skåne förra sommaren fick mig att öppne ögonen för detta träningssätt. Får man till bjudningen i skritten blir resterande ridning mycket lättare och betydligt mjukare.

Här kommer en bild på den nya grimman och en bit av Skillas box!

Ni får även en känsla hur stallet ser ut med sin svart/gröna inredning. Snyggt enligt min åsikt!


Goda framtidsutsikter

Datum ~ 2009-12-02 | Tid ~ 19:57:19
Kommentarer (4) | Allmänt
Började dagen i stallet med förberedelser inför transporteringen till anläggningen skulle ske. Tyvärr utebelv sällskapet av Bavaria och Emelie så extra spännanade att lyckas med allting själv.

Plockade ut en nervös och avklädd häst från hagen. Hennes närmsta hagkompis Danne hade nämligen hjälpt till att dra sönder hennes grimma (i sömnen) så det var bara skrot. Tyvärr hade jag tagit hem alla extragrimmor för tvätt så där stod jag utan. Toppen att man har en super-hanna i stallet som lånade mig en tills morgondagen.

Nervös häst i stallet, ibland undrar jag bara vad som flyger i skallen på unghästar! Som tur var släppte allting när vi gick ut från stallet. Transporteringen gick bra, med lite övertalning gick hon in nästintill direkt.

Väl på anläggningen möttes vi av ett nästintill tomt ridhus. En ridskoleponny promenerades av en personal, men annars var det helt tomt. Perfekt när jag för första gången skulle hoppa min stjärna!

Det stod framme lite hindermaterial som passade bra för att vara första gången vi hoppade tillsammans. En lång linje med en galoppbom in - som jag använde som uppvärming endast en bom på volt. Samt två kryss med 3galoppsprång emellan.

Vi värmde upp i ridhuset skrittade och travade fram ordentligt sen skuttade vi de små hindren. Skilla var väl medveten om vad som gällde och tyckte säkerligen jag var löjlig som bara hoppade lite och var "överbeskyddande" när det gällde höjder och skrittpauser. Underlaget utomhus är under all kritik och därav blev det korta "intensiva" stunder för att avsluta tidigt.

Linjerna gick bra, hoppade mestadels i trav men avslutade att ta hela linjen i galopp. Att galoppera mot första hindret gav en helt annan språngkurva än när hon travade in. Galoppsträckorna emellan hindren var betydligt enklare och vi tränade på rakriktning och att rama in.

Tror att hon har en god framtid som hopphäst då hon har ett gott tänk, är rädd om sig utan att vara feg eller osäker. Modig och framåt med viljan att lära sig och göra rätt. Ser framemot när hon är redo för första hoppträningen! Taxerar in bra för att vara lite hoppad och rättar sig otroligt snabbt efter minsta vink från mig som ryttare. Bra känsla i en ovan häst med goda framtidsutsikter, otroligt spännanade att se vart allt slutar!

Avslappnanade månskensritt

Datum ~ 2009-12-02 | Tid ~ 18:31:00
Kommentarer (0) | Allmänt
Gårdagen blev en lång dag med mycket hästar i fokus.

Fick en samtal från en upprörd läsare som kännt sig påhoppad i ett tidigare inlägg.
För er som följer bloggen kontinuerligt vet ni, samt för er som känner mig att jag aldrig någonsin skulle hänga ut någon. Men att skriva om det jag ogillar och misstycker i, är för mig naturligt. Att publicera någons namn, kontkatadress eller liknanade ser jag inte någon vinning i, varken för mig egen del eller för personen jag valt att skriva om. Min blogg handlar om vardagliga funderingar om hästar, hantering, träning och tävling. Där vi ryttare, människor och individer är väldigt olika. Med en blogg kan jag uttrycka mina tankar och funderingar, och för er som gillar att läsa detta - varsågod. För er som inte gör det, ska ni inte känna er tvingade att läsa om detta.

Efter att vissa oklarheter rätts ut var det dags att hålla lektioner.
Som ni vet har det mörka och tråkiga vädret dragit ner min motivation. Trasiga hästar och griniga elever har inte lättat upp stämningen betydande heller. Men snart är det jul och förhoppningsvis kan vi starta starkt och med full styrka efter julhelgerna är avklarade.

Däremot måste mina "nybörjare" få ett extra plus i kanten. Dem red utan ledare och travade i en övning igår. Första gången hela gruppen rider utan ledare, och första gången dem rider en övning alla samtidigt med trav inblandat. Blev faktiskt lite rörd, tack tjejer!

Efter lektionerna var det bara skynda sig till stallet, kvällsfodring stod på schemat. Till hjälp hade jag Emelie. Alla hästar fick komma in och få sitt kvällshö. Därefter bar det av på en månskensritt i det fina vädret. Klar himel och några minusgrader fick naturen att se sådär strålande ut. Ett långt skrittpass med mycket ventilerande och diskuterande gjorde kvällen skön och avslappnanade. Fodrade klart och snyggade till stallet innan det var dags att röra sig hemåt.

Hästen som offer

Datum ~ 2009-12-01 | Tid ~ 01:26:29
Kommentarer (1) | Allmänt
För er som tidigare läst inlägget "varningsklockan ringer" har jag nu agerat hästmänniska.

En läsare skrev till mig i fråga om inlägget; "Det är alltid bättre att hjälpa en att stjälpa"
Absolut håller jag med om detta. Så länge det finns någon hjälp för ryttaren ska man självklart erbjuda denna. Men i detta läge har det tyvärr inte varit möjligt. Förhoppningsvis agerar x tränare utefter det han ser och hör.

I detta fall har jag valt att koncentrera mig på hästen som jag i detta fall ser som ett offer, den hjälplösa i situationen. Den är försvarslös och kan, om den hamnar i fel händer - inte försvara sig.

Åtgärderna är vidtagna och förhoppningsvis kan jag sluta mina ögon och vila mitt samvete några dagar till.
Dock finns nästa orosmoment, nästa häst.
Så länge det inte dyker upp något väldigt aktuellt kan jag andas ut. Den här gången har jag gjort mitt och jag hoppas att det räcker för att avstyra en katastrof.

För er som läser detta och finns i närheten av någon som tar illa hand om sitt djur eller på annat sätt missköter detta. Tveka inte att säga ifrån, vidta åtgärder och upplys människan om felet som pågår. Tyvärr lyssnar inte alla till detta, men för djurens skull - gör det ni kan!

Det är vi människor och främst hästälskare skyldiga våra änglar, hjärtebarn och bästavänner. De onda vi kan skydda dem ifrån måste vi hjälpas åt att genomföra.
- Från en hästälskare till en annan -